Kurkuma, ook wel geelwortel of koenjit genoemd, is een specerij dat ik in mijn keuken veel gebruik. Het is een krachtige antioxidant en er worden veel helende eigenschappen aan toegeschreven. -Laat voeding je medicijn zijn- geldt zeker voor kurkuma. Daarom heb ik er vandaag een heerlijk zomers ontbijt mee voor je gemaakt.
Wist je bijvoorbeeld dat Kurkuma tegenwoordig zelfs door het AMC wordt ingezet bij onderzoek tegen kanker?
Curcumine en mango: twee krachtige ontstekingsremmers
De belangrijkste werkzame, helende, stof in kurkuma is curcumine. Dit is het stofje dat ontstekingsremmend werkt, een sterke antioxidant is, antibacterieel is en giftig lijkt te zijn voor tumorcellen. De belangrijkste eigenschap is waarschijnlijk dat het een krachtige ontstekingsremmer is.
Chronische, verborgen ontstekingen liggen aan de basis van bijna alle chronische ziektes.
Kurkuma bevat een krachtige gele kleurstof die prachtig kleurt met mango. Mede daarom deze combinatie. Het is de kurkuma in kerrie dat het de specifieke kerriegele kleur geeft. De draai peper zorgt ervoor dat de werking van kurkuma nog krachtiger wordt.
Mango is een vrucht dat bomvol vitamines en mineralen zit. Ook mango bevat veel antioxidanten, polyfenolen, die ontstekingen remmen en bovendien een stofje dat meehelpt bij de verlaging van je bloedglucosespiegel. Het bevat volop vezels en het belangrijke enzym amylase dat meehelpt koolhydraten af te breken.
In de zomer is dit een heerlijk en gezond ontbijt, tussendoortje of toetje.
Dit heb je nodig
- 1 mango in stukjes
- het sap en de pulp van een uitgeperste sinaasappel
- 1 kopje kokosyoghurt (eventueel biologische, probiotische volle yoghurt)
- ½ theelepel kurkuma (biologisch)
- 1 theelepel bijenpollen (optioneel)
- 1 eetlepel gehakte nootjes
- 1 draai verse peper
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten behalve de bijenpollen en nootjes in je blender en blend tot het een romige, mooi gele vla is. Doe het over in een mok en bestrooi met de bijenpollen en nootjes.
Natuurlijk kan je ook rood fruit toevoegen voor een nog kleurrijker ontbijt. Voeg een scheutje citroensap toe om de vla een frisse ondertoon te geven.
Printen of opslaan (pdf)?
Lijkt het je fijn om dit recept te printen of bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan en klik Download het dan en klik hier!
Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?
Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.
Tonja
op 26 Jul 2019Marjolein Dubbers
op 29 Jul 2019Jeannine Swennen
op 26 Jul 2019Enna
op 28 Jul 2019Jopke Schuitemaker
op 05 Aug 2019Dorien
op 05 Aug 2019Anja
op 11 Aug 2019Femke Claassen
op 18 Aug 2019Marjolein Dubbers
op 19 Aug 2019hanna.
op 27 Aug 2019caes jos
op 06 Sep 2019Marjolein Dubbers
op 10 Sep 2019MargreetW
op 16 Sep 2019