Bescherm jezelf tegen ziektekiemen: ontdek Astragalus Membranaceus
6 min. leestijd

Bescherm jezelf tegen ziektekiemen: ontdek Astragalus Membranaceus

Astragalus Membranaceus. Al eens van gehoord? In deze bizarre tijd waarin we op zoveel dingen grip verliezen is er één ding waar je je tanden in kunt zetten: je weerstand! Eerlijk is eerlijk, we hebben het niet helemaal zelf in de hand. Ook met een goede weerstand kan je natuurlijk een keer ziek of verkouden worden. Maar dat dit niet vaak gebeurt én dat je er snel weer bovenop bent: daar kan je zelf ontzettend veel aan doen.

Vandaag wil ik je kennis laten maken met astragalus. Een onbekende plant die zijn oorsprong kent in China. Daar wordt het ook wel ‘huang chi’ genoemd: levenskracht. Astragalus staat erom bekend je immuunsysteem flink te kunnen boosten. Maar in mijn zoektocht stuitte ik op nog veel meer voordelen. Lees je mee?

Astragalus wordt ook wel ‘huang chi’ genoemd: levenskracht.

Hokjespeul

De Nederlandse benaming voor astragalus is hokjespeul. Of nog leuker: vlezige hokjespeul. Ja, echt waar! Ik kan het me voorstellen dat je daar nog nooit van hebt gehoord. Astragalus is ook niet zo bekend in Europa. Maar in China wordt het al eeuwenlang gebruikt tegen allerlei kwalen en aandoeningen. Vaak in combinatie met ashwagandha en echinacea: andere weerstandverhogende middelen.

Astragalus Membranaceus

Astragalus is eigenlijk één groot plantengeslacht behorend tot de vlinderbloemfamilie. Over de hele wereld komen wel 2000 soorten voor. Het is de Astragalus Membranaceus die zo interessant voor onze gezondheid is. We moeten het daarbij vooral van de wortels hebben. Hier liggen allerlei gezonde stoffen in opgeslagen.

In mijn research kwam ik veel positieve onderzoekresultaten tegen. Al vanaf 1970 houdt de wetenschap zich bezig met deze bijzondere plant. Met alleen maar veelbelovende conclusies voor onze gezondheid. Al lezend vond ik het ongelooflijk dat wij er – zeker in deze tijd –  zo weinig van afweten! Tijd om daar verandering in te brengen.

De wetenschap houdt zich al heel lang bezig met astragalus, met alleen maar veelbelovende conclusies voor onze gezondheid.

Boordevol gezonde stofjes

Astragalus is een immunomodulator. Een sjiek verzamelwoord voor stoffen die het immuunsysteem ondersteunen. In deze tijd, met het coronavirus om ons heen, klinkt dat natuurlijk als muziek in de oren. We hebben dit te danken aan de plantenstoffen in astragalus, deze liggen voornamelijk opgeslagen in de wortels. Ze bestaan uit polysacchariden, flavonoïden en saponinen. Ze richten zich voornamelijk op het sterk houden van het immuunsysteem, maar hebben ook een antioxiderende en ontstekingsremmende werking.(1)

Deze groep is weer onderverdeeld in nog ingewikkeldere namen als astragalosiden, mononetine, hydroxyformononetine en kumatakenine. Niet echt iets om te onthouden en dat hoeft ook niet. Als je maar weet dat het dit soort plantenstoffen zijn – en nog vele andere –  die veel kunnen doen voor je afweer. En dat is belangrijk, niet alleen bij virussen.

Werkzaam tegen veel aandoeningen

In de wetenschap komen veel aandoeningen langs waar astragalus tegen kan helpen, te veel om allemaal op te noemen. Diarree, vermoeidheid, allerlei infecties, hepatitis, fibromyalgie: ik heb het allemaal voorbij zien komen (2). In dit artikel wil ik de meest opvallende dingen uitlichten.

Er zijn veel aandoeningen waar astragalus tegen kan helpen, te veel om allemaal op te noemen.

Adaptogeen en Qi

Astragalus is een adaptogene plant, net zoals maca. Adaptogene kruiden of planten staan erom bekend dat ze het immuunsysteem kalmeren wanneer er te veel activiteit is en juist activeren wanneer dit nodig is. Het verhoogt de mentale en lichamelijke weerbaarheid bij kortdurende momenten van stress. En dat is heel belangrijk voor een sterk afweersysteem. De Chinezen geloven zelfs dat we door de inname van astragalus extra levenskracht oftewel ‘Qi’ creëren.

Een sterk wapen tegen virussen

Daar begint het dus al mee. Daarnaast werkt astragalus op een andere manier krachtig voor de weerstand. Door inname blijkt de activiteit van witte bloedcellen met 150% toe te nemen. Dit is heel zinvol bij virusinfecties. Witte bloedcellen kun je namelijk zien als jouw leger dat indringers te lijf gaat. Hoe meer witte bloedcellen, hoe effectiever.

Astragalus vermeerdert de hoeveelheid witte bloedcellen met 150% waardoor je weerstand wordt verhoogd

Een gezonde weerstand

Voorkomen is beter dan genezen, dus het is ook fijn als dat leger af en toe rust krijgt. Dan komt een goede weerstand om te hoek kijken. Dikke en goed beveiligde kasteelmuren dus. Dit doet astragalus door te zorgen voor een toename van stamcellen in het ruggenmerg. De lymfeweefsels stimuleren de ontwikkeling van de actieve immuuncellen en voeren de inactieve cellen (de zieke en zwakke soldaten) af.

Daarnaast komt in veel onderzoeken terug dat astragalus de immuuncelfunctie verhoogt. Dit gebeurt door het activeren van zogenaamde T-cellen. Deze cellen houden zich bezig met het identificeren en het vernietigen van abnormale en met een virus geïnfecteerde cellen. Ongewenst bezoek bij de kasteelpoort dus. Een andere eigenschap van T-cellen is dat ze dit type cellen nooit meer vergeten zodat er vanaf dat moment een voortdurende bescherming tegen de infectie tot stand komt.

Een volgende keer dat je lichaam hiermee in contact komt, ben je beter beschermd.

Bescherming voor je hart

Maar dat is nog niet alles! Door de vele actieve plantenstoffen vormt astragalus een krachtige antioxidant die het hart beschermt tegen oxidatieve stress. In onderzoeken kwam aan het licht dat het een beschermend effect heeft op het hart bij personen die lijden aan hartfalen. In de traditionele Chinese geneeswijze wordt het extract van de wortel van hokjespeul bovendien gebruikt ter verlichting van aandoeningen die het zenuwstelsel aantasten.

Ook nog ontstekingsremmend

De plant is dus goed voor het hart en heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen. Deze combinatie zorgt voor een sterke ontstekingsremmende werking. Vooral de flavonoïden zijn hiervoor verantwoordelijk. Dit vermindert het risico op chronische of stille ontstekingen, die aan de basis liggen van veel welvaartsziektes. Chronische ontstekingen spelen een belangrijke rol bij hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk, obesitas, insulineresistentie, fibromyalgie, depressie, botontkalking, reuma, veel huidproblemen, chronische vermoeidheid etc.

Gezond DNA/levensverlengend

Als laatste wil ik nog een andere potentiële werking van astragalus met je delen. Het lijkt namelijk dat de stof cycloastragenol in verband wordt gebracht met het kunnen verlengen van onze levens. Dat zit zo.

Cycloastragenol is een molecuul dat voorkomt in astragalus. Het zit in zowel de wortels, de stengels als de bladeren. Deze stof kan zorgen voor een verlenging van de telomeren: de eindstukjes van ons DNA. Kortere telomeerlengtes worden in verband gebracht een hoger risico op hart- en vaatziekten en verouderingsziekten in het algemeen. De claim op deze levensverlenging is echter wel wat omstreden. Onderzoeken spreken elkaar tegen.

Het gebruik van astragalus

Traditioneel wordt de astragaluswortel eerst als thee gekookt en daarna verwijderd. Vervolgens wordt het afkooksel gebruikt. In Nederland is niet zomaar aan verse astragaluswortel te komen. Wel vind je in webwinkels de gedroogde vorm waar je thee van kunt zetten.

Het meest effectief is om gebruik te maken van supplementen. Er zijn zowel capsules als druppels te koop, vaak in combinatie met andere plantenextracten- of kruiden. De combinatie met Siberische ginseng en shiitake-extract zorgt namelijk voor een nog krachtigere werking tegen virussen. (3) (4)   Klik hier voor een link waar je het kan bestellen. 

Houd je aan de voorschriften voor het aanbevolen gebruik. Deze vind je op de verpakking of op het flesje. Vanuit orthomoleculair oogpunt wordt 3x per dag 300 mg aangeraden voor een flinke boost voor het immuunsysteem.

De combinatie met Siberische ginseng en shiitake-extract zorgt voor een nog krachtigere werking tegen virussen.

Is astragalus veilig te gebruiken?

Wanneer je je aan de aanbevolen doseringen houdt, is astragalus veilig. Ik raad je niet aan om hoge doseringen planten- of kruidenextracten maanden achter elkaar te gebruiken. Er zijn onvoldoende gegevens over wat dit voor bijwerkingen met zich mee kan brengen.
De meest gemelde symptomen op korte termijn zijn diarree en milde maagklachten.

Let op: astragalus kan de bloedsuikerspiegel en bloeddruk beïnvloeden en riskant zijn voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Denk aan bloedaandoeningen, diabetes of een hoge bloeddruk. Het kan ook een wisselwerking hebben met medicijnen die het immuunsysteem juist onderdrukken. Hier vallen bijvoorbeeld medicijnen onder voor orgaantransplantaties.(2) Overleg in dat geval met je huisarts of apotheker.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

  1. https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0192415X16500014
  2. https://nccih.nih.gov/health/astragalus
  3. https://www.natuurdietisten.nl/voedingsweerstand-tegen-ziektekiemen/
  4. https://www.naturafoundation.nl/media/3010/nf_nl_webinar-corona_def.pdf
A. Prins
Door

A. Prins

op 05 Apr 2020

Hallo Eva, een mooi artikel en zeker het proberen waard. Wij gebruiken iedere dag Echinacea extra forte. En veel vitamine c. Ken je de Moringa oleifera, ook wel wonderboom genoemd. Bevat ook veel stoffen voor het immuunsysteem.

Eva Snijders
Door

Eva Snijders

op 10 Apr 2020

Mooi hè, wat de natuur kan doen voor onze gezondheid. De Moringa is niet zo bekend in Europa, maar wie weet komt dat nog. Als iets 'de wonderboom' heet, dan moet dat toch de moeite waarde zijn! Dankje voor de tip.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!