Begin het nieuwe jaar met nieuwe darmen
in Darmen
5 min. leestijd

Begin het nieuwe jaar met nieuwe darmen

Ik ben overgevoelig (sensitief) voor gluten. Hier ben ik zelf achter gekomen want de reguliere geneeskunde kent dit verschijnsel niet. Ik ben jaren geleden op van alles getest maar er kwam nooit iets uit. Ik moest maar leren leven met onder andere veel buikpijn, opgeblazen gevoel, obstipatie afgewisseld met diarree, stemmingswisselingen en gebrek aan energie. Rond mijn veertigste werden de klachten erger. Door mijn lichaam goed te voelen kwam ik erachter dat de klachten verdwenen als ik geen gluten at. Het heeft een tijdje geduurd voor mijn kapotte darmen hersteld waren na zoveel jaren “mishandeling”.

Overgevoeligheden zijn lastiger om te meten

Het probleem is dat een intolerantie (net als een allergie) wél goed kan worden getest maar een  sensitiviteit (gevoeligheid) ligt lastiger. De meeste ziekenhuizen testen dit niet. Bij het laboratorium Prohealth in Weert hebben ze testen die wél overgevoeligheden voor vele voedingsmiddelen kunnen uitwijzen.

Glutenintolerantie is wél bekend in de reguliere geneeskunde, dit heet coeliakie (hoewel sommigen juist glutenintolerantie zeggen als het om niet-coeliakie gevoeligheid gaat). Dit is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem lichaamseigen cellen of stoffen aanvalt en er antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen weefsels. Sommige mensen lopen jarenlang rond met klachten zonder dat die diagnose wordt gesteld, omdat ze denken dat de klachten die ze hebben nu eenmaal bij ze horen. Het kan dus voorkomen dat je uiteindelijk toch echt coeliakie blijkt te hebben, of dat je er net als ik achter komt dat je het beter doet op voeding zonder gluten, ook al heb je geen coeliakie. Enfin, ik heb ervan geleerd dat ik zelf een zeer deskundige autoriteit ben als het gaat om mijn lichaam en mijn gezondheid.

Wat is gluten?

Granen bevatten eiwitten genaamd gluten. Met name het gluteneiwit gliadine in tarwe roept een agressieve reactie op in ons lichaam. Gluten zit in tarwe maar ook in rogge, gerst, spelt en kamut. De gluteneiwitten die de laatste vier granen bevatten zijn milder dan het gliadine van tarwe. Ook in haver zit gluten, dit is het eiwit avenine, maar dit is de mildste vorm. Ik eet zelf geen tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut, maar wel haver. Ik doe het daar prima op.

De mens eet pas zo’n 15.000 jaar granen. In onze miljoenen jaren van evolutie is dit een periode van niks. Net zomin als leeuwen gras eten of zebra’s knagen aan gazelles, zijn wij als mens gebouwd op een grote hoeveelheid granen. En dat is precies wat de doorsnee mens heden ten dage op zijn/haar bordje krijgt. Of neemt.

Gluten is voor iederéén moeilijk te verteren

Gluten is voor iedereen een moeilijk te verteren eiwit. Het probleem is dat wij als mens niet de juiste enzymen hebben om gluten af te breken tot de moleculen die wel verteerbaar zijn. Als gevolg hiervan blijven de lange eiwitketens in de darm hangen, waardoor enerzijds de gezonde darmflora wordt verstoord en anderzijds vaak ook een zogenaamde lekkende darm ontstaat. Een lekkende darm betekent de start van een lange reeks gezondheidsproblemen, onder andere als gevolg van voedingstekorten die ontstaan omdat er minder voedingsstoffen kunnen worden opgenomen uit de darm. Daarbij komen bij een lekkende darm ook nog eens (afval)stoffen in het bloed die daar niet in thuishoren, wat kan leiden tot beschadigingen en ontstekingen overal in het lichaam. Een immuunreactie tegen gluten kan daarom op den duur leiden tot een heel scala aan ziektebeelden, variërend van afbrekende nagels tot kanker en van leerproblemen tot depressies.

Gevoeligheid voor gluten neemt steeds meer toe

Gluten is een kleverig goedje dat allerlei soorten deeg elastisch maakt. Het zorgt er ook voor dat producten rijzen in de oven. Omdat gluten veel goede eigenschappen heeft als het gaat om de culinaire mogelijkheden ervan, heeft men granen, met name tarwe, vaak gekruist en veredeld, onder andere om de gluteninhoud te verhogen (ook om een hogere opbrengst te krijgen bij de oogst). Nog meer gluten per boterham/pizza/pasta dus. Dit is waarschijnlijk de reden waarom steeds meer mensen een niet (goed) tegen gluten kunnen. Natuurlijk zijn er mensen die (nog) gezond rondhuppelen na het eten van hun dagelijkse boterhammen. Het hangt er ook vanaf wat voor kwaliteit brood je eet. Goedkoop tarwebrood uit de supermarkt is een heel ander voedingsmiddel dan biologisch viergranenbrood van de natuurvoedingswinkel. Wees je hiervan bewust. Heb je gezondheidsproblemen, denk dan vooral ook aan je darmen.

Overigens is het ook nog mogelijk om een tarwe-allergie te hebben. Dan reageert het immuunsysteem te heftig op tarwe, niet specifiek op gluten, en treden allergische reacties op (zoals astma, eczeem of hooikoorts). Veel mensen die een tarwe-allergie hebben kunnen wel tegen andere soorten graan (behalve spelt, omdat dit een tarwesoort is).

Je gezondheid begint in je darmen

Zonder een gezonde darmflora en een goed werkend spijsverteringssysteem is een goede gezondheid niet mogelijk. Je kunt dan nog zo gezond en biologisch eten en superfoods toevoegen aan je menu;  de voedingsstoffen worden gewoon niet opgenomen. Ik zal hier het komende jaar nog veel over gaan schrijven. Mijn vitaliteit en gezondheid gingen pas met sprongen vooruit toen ik begreep hoe belangrijk mijn darmen waren voor mijn gezondheid én dat gluten mijn darmen ruïneerde.

Het zijn niet alleen gluteneiwitten die je darmen ziek kunnen maken. Andere oorzaken zijn onder andere een ongezond voedingspatroon, te weinig rust en ontspanning, voedselallergieën en -intoleranties, medicijnen, ziektes en over het algeheel een verzwakt immuunsysteem. Naarmate je ouder wordt, is het zaak om de gezondheid van je darmen goed in de gaten te houden.

Begin dit jaar met nieuwe darmen

Waarschijnlijk weet je wel dat iedere seconde miljoenen oude cellen in je lichaam worden vervangen door nieuwe. Je lichaam vernieuwt zich voortdurend. Soms snel, zoals de cellen van je huid, soms langzaam zoals je botcellen. Vergelijk je lichaam dus nooit met een auto die alleen maar slijt. Als daar een kras op komt blijft de kras zitten. Als jij een kras oploopt zal je huid zich helen. Je lichaam heeft de capaciteit zichzelf voortdurend te vernieuwen.

Het goede nieuws is dat de cellen aan de binnenkant van je darmen zich ook kunnen herstellen. Dit gaat redelijk snel. De cellen aan de binnenkant van je darmen kunnen zich in ongeveer 5 dagen herstellen. Dit betekent dat een lekkende darm binnen 5 dagen kan worden gedicht. Wat natuurlijk niet betekent dat je dan gelijk van al je gezondheidsklachten en vermoeidheid af bent. Hier kan wel een half tot een heel jaar overheen gaan. Maar als je darm hersteld is, kan jouw herstel ook beginnen.

Lees vooral ook mijn blog; Darmen: het hart van je gezondheid.  

Je hebt méér in de hand dan je denkt

Veel vrouwen met allerlei vage klachten komen bij de huisarts vandaan met het advies: “je moet er maar mee leren leven”. Zelfs als het aantoonbaar vervelende klachten zijn zoals bij mij. In het ergste geval krijgen ze medicijnen mee, die vaak bijwerkingen hebben maar meestal de oorzaak niet aanpakken. Laat het hier niet bij zitten. Informeer jezelf goed, zoek een second opinion en leer vooral luisteren naar je lichaam; je bent zelf de beste autoriteit als het gaat om jouw gezondheid.

Wil je iets meer horen over gluten van een deskundige? Luister dan hieronder naar professor Frits Muskiet

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Hella
Door

Hella

op 04 Jan 2013

Hoi Marjolein, Goede column. Ook ik heb het boek Gevaarlijke Gluten gelezen, en ik kan wel zeggen dat ik veel ervan afweet: ik heb een tweeling van 8 die coeliakie heeft. Waar ik moeite mee heb, is dat ik vind dat je verwarrend schrijft over intolerantie en allergie. Intolerantie betekent dat je immuunsysteem een reactie op gluten geeft en daardoor de binnenkant van de dunne darm aantast. Hier kun je absoluut niet overheen groeien. Een intolerantie wordt gediagnosticeerd met een bioptie van de dunne darm. Als deze positief is heb je coeliakie. Een allergie betekent dat je niet tegen bepaalde allergenen kunt (selderij, noten, tarwe, enz. dit kun je eenvoudig stoppen door het allergeen niet meer te eten. Je kunt er over heen groeien en er na een tijdje geen last meer van hebben. Uit het boek Gevaarlijke Gluten heb ik begrepen dat er ook veel glutensensitiviteit bestaat, dit wordt ook al veel besproken bij de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging). Wat jij dus in je eerste zin schrijft vind ik dus in feite niet kloppen: de reguliere geneeskunde kent juist wel de glutenintolerantie maar juist niet al die andere vormen die ook veel voorkomen: allergie en sensitiviteit.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Jan 2013

Ha Hella, zo bedoelde ik het ook, precies zoals jij schrijft, maar blijkbaar heb ik het niet duidelijk verwoord. Ik ga het even aanpassen. Dank je wel voor je advies hierover!

alie
Door

alie

op 13 Jan 2015

Vorig jaar heeft de mdl-arts biopten uit mijn maag genomen en daaruit concludeerde hij coeliakie. Het bloedonderzoek gaf geen afwijkingen aan . Ik ben naar huis gestuurd met PDS. Maar sinds ik gluten, lactose en suikervrij eet zijn mijn darmen rustiger geworden. Ik heb na 5 buikoperaties, in april een spoedoperatie ondergaan waarbij een stuk dunne darm is verwijderd. Verklevingen waarbij mij werd verteld dat hier niets aan te doen is. Iemand ervaring hiermee?

E
Door

E

op 09 Aug 2015

Ja, door buikoperaties ontstaan verklevingen, mijn zoon heeft diverse buikoperaties ondergaan en elke keer werden oude verklevingen weggesneden, maar na iedere operatie ontstaan er nieuwe. Deze verklevingen kunnen weer zorgen voor nieuwe beknellingen.

moppie
Door

moppie

op 04 Jan 2013

Volgens mij kan je nergens "overheen groeien". Je darm kan zich wel aanpassen en dan lijkt het dat je weer gezond bent, maar eens is de rek eruit en dan gaat het pas goed fout.............

Sophie
Door

Sophie

op 04 Jan 2013

Wat fijn om zo'n herkenbaar verhaal te lezen! Ik ben voor verschillende graanallergieën getest, maar alles kwam negatief terug. Toch voel ik me iedere keer dat ik glutenhoudend graan eet zó belabberd dat het plezier van een boterham eten niet meer opweegt tegen o.a. de snijdende buikpijn die ik eraan overhoud. Eet ik geen gluten, dan ben ik energiek, in het sporten niet moe te krijgen, en daarnaast vrolijker. Als ik gluten eet is mijn stemming op z'n best bedrukt en soms zelfs depressief, dus dat is voor mij voldoende aantoning dat ik beter af ben zonder gluten.

Rozemarijn
Door

Rozemarijn

op 20 Feb 2013

De coeliakie vereniging zei dat ik mijn zoons een bioptie moest laten ondergaan. Dan zou ik weten of ze coeliakie hebben. Op mijn vraag wat ik daarmee zou opschieten was het antwoord: "Dan weet je dat ze geen gluten moeten eten." Maar dat wist ik al. Die bioptie heb ik dus maar niet laten doen.....

angenita
Door

angenita

op 06 Jan 2013

Herkenbaar en ik ben bang dat ik het volgende slachtoffer ben, nu een paar jaar diaree. Ben van 3/4 keer per dag naar 1 keer per dag gegaan door te stoppen met zuivel en suiker. Nu het laatste stukje oppakken. Ik ben geen mens van beperkingen, maar ben bang dat ik de prijs krijg van jaren onbegrenst/barbaars leven. En ik denk ook dat als ik maar lang genoeg zo door ga, het vanzelf coeliakie wordt. Lang leve onze voedingsindustrie! En stoppen met mijn eigen gulzigheid.

Nathalie
Door

Nathalie

op 07 Jan 2013

Herkenbaar allemaal! 3 Jaar geleden heb ik n.a.v. galstenen een alvleesklierontsteking gehad. Na ziekenhuisopname en 6 weken rust is mijn galblaas verwijderd. Nadien zijn mijn darmen nooit meer normaal geweest, altijd moe, diarree en gewrichtsklachten. Na jaren modderen en onderzoeken werd bekend dat mijn alvleesklier niet alle enzymen meer aanmaakt, ik kreeg medicijnen en ja: leer er mee leven. Nog getest op gluten maar dat was het niet. Al was er een hoop verbeterd, was ik nog niet enthousiast. Ik ben na een Mesologe gegaan toen het reguliere circuit klaar met me was en zij kwam op tarwe-intolerantie en lactose-intolerantie. Dat laatste daar was ik al achter (en geelimineerd) maar tarwe ipv gluten kan dus ook. Ik ben met een tarwevrij-dieet begonnen en binnen een week had ik al resultaat! Niet meer moe en opgeblazen, geen diarree en de kilo's gaan er eindelijk ook weer vanaf. Het hoeft dus niet helemaal glutenvrij te zijn altijd. Ik eet nu Speltbrood (zonder tarwe), wel glutenvrijepasta (omdat tarwevrij alleen niet te vinden is), verder lees ik alle etiketten en het is wel lastig maar er zijn ergere dingen!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Jan 2013

Hallo Nathalie, even voor de duidelijkheid: in tarwe zitten de meest agressieve gluten, daarom dat veel mensen nog wel rogge en spelt kunnen eten maar geen tarwe. Dat is blijkbaar bij jou ook het geval maar een tarwe allergie is wel degelijk een glutenallergie!

Nathalie
Door

Nathalie

op 17 Jan 2013

Ik snap wat je bedoelt Marjolein. Tarwe is wel een glutensoort maar ik kan wel andere gluten eten (zoals spelt). Wat ik bedoelde te zeggen is dat de gluten-allergie-test negatief was (bij de specialist), ik dus wel een tarwe intolerantie heb maar dat dat er niet uitkwam in het reguliere circuit. Ook kan mijn brood rustig naast het brood van mijn huisgenoten op de broodplank liggen, dat kan bij mijn weten niet bij een gluten allergie.

afvallen zonder reden
Door

afvallen zonder reden

op 01 Mar 2013

Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am experiencing problems with your RSS. I don't understand the reason why I am unable to join it. Is there anybody having similar RSS issues? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanks!!

han
Door

han

op 24 Mar 2013

Hallo, Naar mijn weten groei je inderdaad niet over voedselintoleranties heen maar je kan er ook gewoon op getest worden hoor. Misschien dat ze er in het reguliere circuit niet happig op zijn maar mijn antroposofische dokter heeft mij jaren geleden al doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar hebben ze dmv bloedtesten en ontlastingsonderzoek 31 intoleranties vastgesteld waaronder alle gluten, zuivel, wat noten en zaden, verschillende soorten fruit, kippeneieren, kip, gist en schaal- en schelpdieren. Dus als je zoiets vermoedt vraag dan om die testen bij je dokter dan kan je de uitslag toepassen in een goed dieet. Lijkt mij het meest direct en praktisch. O en je kan belastingtechnisch dieetkosten aftrekken met een officieele diagnose.. Testen zijn wel duur dus misschien moet je het opeisen en ze kosten je je eigen risico. Succes er mee en take care

han
Door

han

op 24 Mar 2013

O en een bezoekje aan een Mayr-arts is ook heel handig als je serieuze darmproblemen hebt.. Daar zijn er niet zo veel van in Nederland maar die zijn gespecialiseerd in de darmen en kijken ook holistisch net als de antroposofen en homeopaten. Ik heb iig veel baat gehad bij alle natuurlijke medicijnen, voedingsvoorschriften, reinigingskuren, buikbehandelingen en overige adviezen. Veel problemen komen inderdaad door onze eenzijdige voeding maar als er meer aan de hand is moet je je gewoon heel goed laten informeren.

Vera
Door

Vera

op 03 May 2013

Ik heb sinds een paar maanden het boek " Oergondisch Genieten". In mijn darmen zat een salmonella , nog steeds na 15 jaar!! Bij een mesologe geweest. Nu is na anderhalf jaar pillen en heel anders eten alles oké en ik voel me zeer fit en ben ook afgevallen met name mijn vetopslag. Eet glutenvrij en geen suiker. Ook het boekje "Wat zit er in uw eten" is erg handig voor alle e-nummers!! Je wilt niet weten wat voor middelen er toegevoegd worden in ons eten

www.thebrag.com
Door

www.thebrag.com

op 13 Jul 2013

Among the list of difficulties of treating back soreness with medicines is the fact that many ache relief medications can cause unpleasant side effects. Walking is the ideal kind of exercising, and any otherwise healthy individual can partake in this activity.

margalliti afke toren
Door

margalliti afke toren

op 19 Oct 2013

Blij dat hier eindelijk een beetje aandacht aan wordt gegeven.Ook bij mij heeft het vele jaren geduurd voor mijn artsen er achter kwamen dat de ontstekingen die ik vaak had,de vermoeidheid en de sombere buien,te maken hadden met het lekkende darmsyndroom.Nu wordt het aangepakt....tarwe-vrij en lactose-vrij eten....na korte tijd al een enorme verbetering.Daar wordt een mens dus blij van!! Toch moet dit veel,veel meer in de publiciteit komen....het moet geen jaren meer duren voor men er bij een patiënt achter komt!

h de vries
Door

h de vries

op 13 Feb 2014

Bedankt. Deze site met veel interesse gelezen. Ik ga me er verder in verdiepen. Met vriendelijke groet

rudolph
Door

rudolph

op 02 Mar 2014

Hoi Marjolein, Ondanks dat dit volgens mij een site voor vrouwen is, wil ik toch reageren. Wat een herkenbaar stuk. (ook sommige reacties) Ben 52 jaar en heb de laatste 20 jaar met hoofdpijn en vermoeidheid gelopen. Bij de arts geweest en die zei dat er niets aan te doen was, dus dan dan maar gezond eten. Van alles geprobeerd tot en met superfood, spelt en weet allemaal niet wat. Soms had ik het idee dat ik het gevonden had, maar na de eerste de beste hoofdpijnaanval dacht ik, laat maar weer. Mijn moeder had het ook dus het zal wel bij mij horen. Totdat ik random een keer glutenvrijbrood zag staan en dat meenam. Wat ik toen meemaakte was niet te beschrijven. De eerste beste dag nadat ik hieraan begon had ik energie als nooit tevoren. Ik kon ook haast niet geloven dat het zo simpel kon zijn. Gluten intolerantie (of allergie in ieder geval iets met gluten). Ik had al zoveel over eten gelezen, dat ik ook gelijk wist wat ik verder moest laten staan. fast forward Ben nu 3 maanden verder en kan eigenlijk wel zeggen dat mijn leven 3 maanden geleden opnieuw begonnen is. De eerste 2 weken telde ik zelfs de dagen. Waarom ik dit schrijf is niet omdat zo gezond mogelijk proberen te eten bij mij niet hielp, want ik ben er van overtuigd dat je bent wat je eet, maar ik zou iedereen die zich vermoeid voelt willen adviseren om eens een paar dagen glutenvrij te eten. Mocht je namelijk een glutenprobleem hebben, mijn ervaring is dat je er op deze manier heel snel achterkomt. Ook al is het voor mij zonde van 20 jaar, en ik niet ga denken had ik maar zus of zo, ik geniet nu iedere dag des te meer. Tot slot, als je dus merkt hoeveel effect in mijn geval 1 eiwit heeft op je wel een wee, dan kun je wel nagaan hoe belangrijk de juiste voeding is. Je kunt het niet serieus genoeg nemen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Mar 2014

Dank je wel voor je uitgebreide verhaal! Heel inspirerend en goed om te lezen.

Kirsten Høystad
Door

Kirsten Høystad

op 30 Oct 2014

Hallo Marjolein. Al jaren tob ik met een kwakkelende gezondheid met vooral veel inwendige ontstekingen. Heb zelf een biologisch moestuin, bakte mijn eigen spelt/roggebrood en at vrijwel nooit iets uit de "industrie". Verder houd ik erg veel van wandelen en zwemmen. Een tijd geleden kwam er bloed in de ontlasting, mijn achterwerk deed enorm pijn en ik kon na een tijd maar met moeite mijn bed uitkomen. In het ziekenhuis is vrij snel kanker uitgesloten, wel was een bijnier veel te groot. Omdat ik vrij lang op het resultaat van allerlei onderzoeken moest wachten heb ik op internet alles over bijnieren proberen uit te zoeken, zodanig kwam ik in contact met De Energieke Vrouwen Academie. Na het stoppen met gluten verminderde de pijn snel, nu ben ik een maand bezig en kan weer beperkt wandelen en mijn hele huishouden doen. Ik ben 68 dus neem aan dat volledig herstel wel een tijd zal duren maar zie de toekomst met vertrouwen tegemoet. Bedankt. Kirsten.

Cecile
Door

Cecile

op 15 Jan 2015

Beste Marjolein, ik kan je wel duizend knuffels geven. Dit artikel is wat ik nodig heb! Na 24 jaar ziek en zoveel onderzoeken verder, met nooit 100% resultaat zodat ik telkens weer terugviel, heb ik nu door jouw artikel contact opgenomen met ProHealth Medical in Weert. Deze man, Theodoor Scheepers, zegt dat ik alle onderzoeken al heb gehad, hij heeft me 2 medicijnen aanbevolen voor energie (ME) en herstel darmwand (coeliakie/lekkende darm). Hij zegt dat ik hiermee eindelijk kan gaan herstellen. Ik ging voor een uitgebreid onderzoek, maar kreeg een gratis telefonisch consult. Vanaf nu word ik eindelijk beter! De tranen stromen over mijn wangen, niet van wanhoop, maar van geluk! Ik weet niet hoe ik je kan bedanken, maar ik ben al zo ver gekomen met jouw EVA site! You're the best!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Jan 2015

Graag gedaan Cecile! :-))

Annouschka
Door

Annouschka

op 15 Jan 2015

Beste Ik ben een jonge en dynamische moeder van 2 kinderen. Ik kreeg na de geboorte van mijn zoontje opeens een opstoot van psoriasis gutata. Dit is een uitwerking van een defect in mijn immuunsysteem. Ik ging op zoek naar behandelingen met lichttherapie,zalfjes, ledertraat en uiteindelijk kreeg ik meer vertrouwen in de alternatieve geneeskunde. Behandelingen zoals shiatsu en yoga verbeterden mijn emotionele staat en ik begon nog meer op mijn vegetarische en biologische voeding te letten. Sinds 20 jaar ben ik vegetariër maar producten zoals bonen en linzen zijn problematisch. Telkens opgezwollen buik en gas. Ook ontdekte ik onlangs dat het uitsluiten van pasta, rijst en kaas mijn darmen kalmeert. Mijn yoga instructeur gaf me de raad om alles te vermijden met gluten omdat dat de grootste vijand is voor mijn lichaam. Nu heb ik geen last meer van deze symptomen en is de psoriasis uitgebleven.

Erna Koolhof
Door

Erna Koolhof

op 09 Mar 2015

Hallo Marjolein, Na 2 jaar van extreme vermoeidheid, depressies en heel veel buikpijn, en het laatste half jaar continu diarree en met een gewicht van nu nog maar 55 kg en vele onderzoeken waar niet veel uitkwam, ben ik nu op advies gestopt met gluten, melk, suikers en gist en eindelijk ga ik me veel beter voelen en thanks god, geen diarree of buikpijn meer na eten. En heb ik weer zin om te eten, Ik volg je nauwkeurig en er vallen nu vele stukjes van de puzel op zijn plaats. Bedankt hiervoor.

maartje
Door

maartje

op 30 Jun 2015

darmwand herstellen?? echt ook als je al osteoporose hebt (mede daardoor??) en veel pijn?? en hoe dan??

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Jul 2015

Zoek altijd de oorzaak van je klacht en de oorzaak ligt heel vaak in de darm. Een darmwand is goed te herstellen. Ik kan je helaas geen maatwerk oplossing bieden. Iemand die dat mogelijk wel kan is Astrid Becks, naar mijn mening de beste darmtherapeute in Nederland. Je kunt haar bereiken via www.time-out.nu Veel sterkte ermee!

Anna
Door

Anna

op 07 Jan 2016

Bedankt voor je moeite om dit "artikel" te schrijven. Waar ook ik moeite mee heb, is dat er word gesproken over dat Coeliakie een allergie is, terwijl een allergie een heel ander lichamelijk proces is. Coeliakie is officieel een auto-immuunziekte. Ik heb zelf verder wel een tal aan allergieën, officiële diagnoses waar ik nu wekelijks injecties en pillen voor krijg, terwijl er met Coeliakie niks tegen te doen is, behalve een glutenvrij dieet volgen. Verder waardeer ik het wel dat je de moeite neemt om meer "awareness" te creëren en zie ook wel veel juiste informatie in je verhaal staan. Overigens, op reactie van anderen: ondanks dat je zelf weet dat je niet goed op gluten reageert, probeer toch aub de officiële diagnose te krijgen van de arts, het bespaard je een hoop, je word doorverwezen naar een diëtiste en je krijgt 1000 euro per jaar van de belastingdienst als tegemoetkoming van het glutenvrij dieet, want eerlijk is eerlijk, het dieet is niet goedkoop! Dus aub laat een biopt uitvoeren en laat de IGA-TTG antistoffen testen.

José
Door

José

op 07 Jan 2016

Sinds medio december weet ik dat ik lactose-intolerant ben. Mijn huisarts had nog nooit gehoord van een waterstofademtest, maar was gelukkig wel zo coöperatief om er eentje voor me te regelen. (Wel veel gedoe: lang niets eten en drinken en dan een paar uur in het ziekenhuis om de paar uur blazen.) Ik kreeg na anderhalf uur fikse darmklachten en de waardes liepen op. Duidelijk dus. Misschien prettig om te weten: mensen die het enzym lactase missen om lactose (melksuiker) te verteren, kunnen baat hebben bij lactasepillen. Lactose wordt namelijk in bizar veel medicijnen gebruikt als vulmiddel, dus als je niet tegen lactose kunt, maar wel medicijnen slikt (of alleen al de anticonceptiepil en vele gangbare pijnstillers), dan heb je een probleem. Ik moet bijvoorbeeld dagelijks medicatie gebruiken tegen chronische pijnklachten en ik gebruik de pil zonder stopweken wegens endometriose. Dus ook zonder zuivel te gebruiken krijg je dan toch veel lactose binnen. Nu kan ik dat mooi combineren met lactase. Wat ik niet had verwacht, is dat mijn rosacea op mijn wangen enorm is afgenomen. Ik was al een poosje gestopt met gluten (inderdaad via zo'n test aangetoond dat ik daar niet goed tegen kan) en het advies was om ook met zuivel te stoppen. Mijn huid werd veel rustiger, maar ik relateerde dat aan het schrappen van gluten. Ik kreeg echter op de middag van de lactosetest (waar je het equivalent van de hoeveelheid lactose in een liter melk in een drankje krijgt) al enorme vurige uitbraak van de rosacea. Intussen weer stukken minder. Ook duidelijk dus. En, omdat het ook wel prettig is om soms te zondigen: met die lactasepillen kan ik nu frozen yoghurt eten zonder opstandige buik. Natuurlijk eet ik liever gezond, omdat ik graag goed voor mijn lichaam zorg, maar als je buitenshuis gaat/moet eten, dan is zo'n achterdeurtje heel prettig. Tip: de pillen van het Kruidvat zijn goedkoop, maar bevatten voor mij te weinig lactase per pil. Je moet er dus mee experimenteren. Ook het bedrijf Disolut maakt pillen én druppels, zodat je thuis producten lactosevrij kunt maken voordat je ermee gaat koken of bakken.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Jan 2016

Dank je wel voor je aanvulling José.

José
Door

José

op 07 Jan 2016

Ter aanvulling op mijn vorige bericht: lactase is het enzym dat je als klein baby'tje in je darmen hebt, zodat je moedermelk kunt drinken. Bij veel mensen neemt dat enzym in de loop der jaren af. En het overgrote deel van van bijvoorbeeld Aziatische volwassenen hebben heel vaak dat enzym niet. Mensen met een lactose-intolerantie missen dat enzym, waardoor de lactose niet verteerd kan worden en problemen geeft in de darmen.

Wilma
Door

Wilma

op 08 Jan 2016

Ik heb ook erg veel last mijn darmen en opgezette buik. Om deze reden ga ik nu over naar het Paleo dieet.

Linda
Door

Linda

op 01 Feb 2020

Hallo ik heb een vraagje. Ik heb nu 2 boeken gelezen van je. Heb al jaren last van vermoeidheidsklachten door een burn out waar ik nooit goed uit ben gekomen, ik ben 35 jaar. Ik ben nu sinds een week gestopt met brood en zuivel. Kan het kloppen dat mijn darmen hier nu met diarree op reageren? Zodra ik brood eet, wordt het rustig zeg maar. Ik heb deze week 1x brood, speltbrood gegeten, toen had ik het niet. Kan het zijn dat mijn darmen moeten wennen/ ontgiften? En dit middels diarree doen? Ik hoor het graag. Groetjes Linda

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 05 Feb 2020

Het kan ermee te maken hebben dat je zonder brood te weinig vezels binnekrijgt die de ontlasting dikker maken. Zorg ervoor dat je dan bijvoorbeeld met havervlokken of andere glutenvrije granen meer vezels binnenkrijgt.Verder kan het een kwestie van wennen zijn:je eet waarschijnlijk verhoudingsgewijs veel meer groenten en dat kan inderdaad zeker in het begin aanleiding geven tot dunnere ontlasting. Het kan ook een teken zijn van ontgifting. Vind je de plotselinge overgang naar helemaal broodvrij nu te groot dan kun je overwegen om de eerste tijd nu en dan wat (spelt)brood te eten, of koop eens het glutenvrije en allergenenvrije brood (met psylliumvezels) van Ralph Moorman: Yam Desem, verkrijgbaar bij o.a. de Jumbo.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!