Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

De ziekte van Parkinson te lijf met voeding als medicijn

De ziekte van Parkinson te lijf met voeding als medicijn

Voeding als medicijn is een onderwerp dat me mateloos intrigeert. Zolang artsen ons niet vragen wat we zoal in onze koelkast en keukenkastjes hebben staan zullen we hier zelf onze weg in moeten zien te vinden. Dat is maar goed ook, want ieder lichaam is uniek en heeft maatwerk nodig. Jouw maatwerk!

Ik verzamel verhalen van vrouwen die hebben ervaren hoe indrukwekkend de rol van voeding op hun gezondheid is. Vandaag het verhaal van Marleen, een jonge vrouw met Parkinson. Ze heeft haar voedingscoach Hilda gevraagd haar verhaal voor ons op papier te zetten. 

Parkinson te lijf met voeding als medicijn

Het is mei 2013 als ik gebeld word door Marleen (52). Ze belt mij, Hilda Mossink, omdat ik een praktijk heb als voedingscoach voor met name 40+ vrouwen. Vrouwen die, net als ik, aan de slag willen met Echt Eten als basis voor hun gezondheid. Marleen is een belezen vrouw met twee opgroeiende kinderen, een prettige humor en verschillende talenten. Jarenlang gaf zij op inspirerende wijze les aan studenten en leerde hen hoe zij wetenschappelijk onderzoek moesten doen. Dit was haar grote passie.

Al tien jaar aan de medicijnen

Zij vertelt mij dat ze al tien jaar de ziekte van Parkinson heeft en daarvoor sinds tien jaar medicijnen gebruikt. Lesgeven lukt haar helaas al jaren niet meer. Ook vertelt ze dat ze een tijdje terug darmklachten had gekregen en op internet op zoek is gegaan naar informatie over wat zij daar aan zou kunnen doen.

Marleen: “Ik ben een bepaald voedingspatroon gaan volgen om mijn darmklachten aan te pakken. Na enkele weken merkte ik echter ook opvallende veranderingen in mijn Parkinsonklachten. Dus ik wil zeker doorgaan met deze wijze van eten, maar ik vraag me af of ik met dit dieet wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijg. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een voedingscoach en terechtgekomen bij Hilda.”

Marleen gebruikt sinds ze het dieet volgt geen suiker, geen koolhydraten uit granen, geen gluten en vrijwel geen zuivel meer. Deze leefwijze zorgde ervoor dat de rust in haar darmen terugkeerde en haar darmklachten verdwenen. Als mooie bijkomstigheid viel ze ook nog eens 20 kilo af.

Jarenlange vermoeidheid verdwijnt met voeding

Marleen vertelt verder: “Naast allerlei lichamelijk klachten was vermoeidheid lange tijd een grote belemmering in mijn leven. Na een week anders eten merkte ik al dat ik minder moe was. In de weken erna trok de mist in mijn hoofd langzaam op, ging ik helderder denken en kreeg ik veel meer energie. Ik was heel blij met mijn veranderde eetpatroon en natuurlijk zeer gemotiveerd om dit vol te houden. In het verleden had ik me, als ik wilde afvallen, nooit aan enig dieet kunnen houden. Nu viel ik bijna teveel en te snel af. Het leek me daarom goed om bij een deskundige te rade te gaan.”

Begeleiding bij koken

Marleen: “Samen met Hilda maakte ik een lijst van alles wat ik wilde eten. Op basis hiervan bedachten we een gezond en evenwichtig voedingspatroon met voldoende variatie. Hilda heeft stapsgewijs meegekeken en zo hebben we nu een mooi evenwicht bereikt. Twee keer per week kookt Hilda voor mij en dat gaat heel goed. Mijn voeding vul ik aan met supplementen op advies van een natuurarts.

We hebben samen een leidraad ontwikkeld met suggesties voor ontbijt, lunch en avondeten. Daarnaast gebruik ik heerlijke tussendoortjes op basis van noten, dadels en pure chocolade. Of kokoskoekjes, perentaart en laatst met mijn verjaardag een heerlijke chocoladetaart.

Ik heb nu een vast voedingspatroon waarbij ik geen tarwe eet, weinig koolhydraten uit granen, weinig suiker, weinig zuivel en juist veel zaden, noten en plantaardige olie, veel (blad)groenten en fruit. Daarnaast eet ik wat goede kwaliteit vis, vlees en ei, en soms wat zachte geitenkaas.”

De genezende kracht van voeding

Marleen is door de jaren heen haar eigen onderzoeksobject geworden. Getraind als wetenschapper weet zij als geen ander hoe haar medicijnen werken, en welk effect omgevingsfactoren hebben op de werking van de medicijnen. Ze heeft enkele keren geprobeerd met haar neuroloog over haar ervaringen te praten. Tot op heden is dat niet gelukt. De consulten zijn daarvoor te kort en de nadruk ligt tijdens het consult vooral op het gebruik van de medicatie. Door mijn kookbegeleiding, georganiseerd vanuit een Persoons Gebonden Budget (PGB), vindt zij alsnog de informatie die voor haar werkt.

Actief werken aan mijn gezondheid voelt zo goed

Marleen: “Ik val niet meer af, mijn darmen functioneren echt beter en ik eet heerlijk en gezond. Vergeleken met twee jaar geleden gebruik ik nog de helft van mijn medicijnen, een stuk minder dus. Naast intensief bewegen elke week, werkt deze manier van eten voor mij echt als een soort medicijn. Ik geniet weer van lezen, ben meer geconcentreerd bij gesprekken en voel me veel minder moe. Met gemak wandel ik weer een uur door het bos! Mijn ziekte blijft, maar ik werk actief aan mijn gezondheid en dat voelt uitstekend!”

Als voedingscoach heb ik de afgelopen jaren bij cliënten én bij mezelf ervaren hoe krachtig voeding kan zijn. Door het begeleiden van en samen koken met Marleen is het vertrouwen in het zelfherstellend vermogen van ons lichaam opnieuw bevestigd. Dat zelfs neurologische functies herstelbaar blijken, is natuurlijk fantastisch en een bijzondere ervaring.

Hilda Mossink

http://www.eet-echt-eten.nl

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Comment Section

27 reacties op “De ziekte van Parkinson te lijf met voeding als medicijn


Door Froucke op 21 juni 2016

Wat ik elke keer weer mis in jouw teksten Marjolein.. en ik daarom nu maar een keer reageer… is dat ALLE ziektes (overigens is ziekte en gezondheid geen toestand, maar een proces. Afhankelijk van welke omstandigheden de mens zich bevindt, beweegt het lichaam zich tussen deze twee uitersten om maar zo goed mogelijk in balans te blijven en te kunnen overleven!) … ik mis de geestelijke component. Parkinson heeft OOK een geestelijke reden. We vergeten en dat doen ook natuurgeneeskundigen veel te veel, elke keer de ziel van de mens. Welke conflicten heeft de mens in zijn leven meegemaakt, of wat speelt er nog, hoe is dit verwerkt. Voeding is 1 ding.. maar de ziel is, zou ik zeggen, belangrijker. Met voeding ondersteun je het zelfgenezend vermogen van het lichaam, maar krijg je je problemen niet opgelost, dan blijf je ziek. Vaak zijn die problemen zelfs onbewust, of je wilt het niet onder ogen zien. Bij parkinson heeft dit vaak te maken met een gebeurtenis of een toestand van het gevoel hebben geen kant op te kunnen, ergens niet weg hebben kunnen komen, letterlijk of figuurlijk. Als dit niet bewust wordt verwerkt, dan is de kans heel groot dat op latere leeftijd zich bijv. een ziekte als parkinson ontstaat.


Door Marjolein Dubbers op 22 juni 2016

Ik ben het met je eens Froucke dat onze ziel of ons onderbewustzijn iemand kan belemmeren bij het genezingsproces. Maar daarmee verklaren we niet dat steeds méér en steeds jongere mensen te maken krijgen met ziektes als Alzheimer of Parkinson. Ik ben ervan overtuigd dat dit komt door de voeding die we de laatste 30 tot 40 jaren zijn gaan eten. Er komt ook steeds meer onderzoek die dit aantoont. Daarom dat ik de nadruk leg op voeding. Het is makkelijker om voeding te veranderen dan ons onderbewustzijn.


Door lilian op 18 augustus 2016

fijn dat dit aspect ook wordt benoemd! ik sta volledig achter deze zienswijze. bedankt dat je het toch een keer onder ogen brengt!


Door wil van es op 25 mei 2016

ik ben weliswaar geen vrouw maar heb wel Parkinson (vanaf najaar 2013) en eet sinds ruim een jaar geen gluten, melkproducten, soja en suikers meer. Ik slik DPP4 en LDN om het endorfine en dopamine systeem te herstellen.
Ik gebruik geen parkinson medicatie en merk nu dat een aantal klachten verdwijnen.


Door Hersée Carine op 26 maart 2016

Beste Marjolein, ikzelf heb 30 jaar lang last gehad van darmproblemen! Vorig jaar in augustus ben ik vegetariër geworden en moet zeggen ik ben als herboren! Eet voor de rest wel heel gezond maar dat deed ik vroeger ook al. Mijn vraag is kan er een verband zijn met geen dierlijke voeding te eten? Mvg Carine



Door Nadine op 16 februari 2016

Misschien goede tip : koop het boek van Yves Meersman van Parki’s kookatelier, Als eten moeilijker wordt…een echte aanrader! Yves (zelf parkinsonpatiënt ) schreef dit boek om te koken met smaak, ook in functie van kauw- en slikproblemen en geur- en smaakverlies.


Door Caro Van De Gejuchte op 13 januari 2016

Hallo, ik ben een vrouw van 52 jaar en heb 20 jaar Parkinson. Overleven met weinig medicatie en blijven bewegen zijn mijn basisregels. Verder heb ik zo mijn eigen voedingsprincipes, alles wat ik lekker vind maar wel gezond! Alleen aan chocolade kan ik niet weerstaan. Daarnaast heb ik een heel verhaal over Parkinson…. Groetjes, Caro


Door Hilda op 30 november 2015

Dag Janny, ik zou je aanraden contact op te nemen met een ervaren natuurgeneeskundige of orthomoleculair therapeut. Als je me contact via info@eet-echt-eten.nl wil ik wel met je meedenken waar je in jouw omgeving zo iemand zou kunnen vinden. Dan kan worden nagegaan of/welke tekorten je hebt en wordt je totale conditie in kaart gebracht om te kijken of je de ziekte kunt ‘afremmen’. Hartelijke groet van Hilda


Door Janny op 28 november 2015

Ik heb Parkinson in een vroeg stadium. Wat kan ik doen?


Door H.wolthuis op 5 november 2015

Met grote interesse las ik uw artikel over Parkinson en voeding.
Hoe kan ik hier meer over te weten komen.
Ik heb sinds 2006 Parkinson en last van inwendige tremoren. Bovendien ben ik dodelijk vermoeid. Mijn lopen gaat ook achteruit.
Ik hoop op goede tips.
M.vr.gr. Han wolthuis


Door Hilda op 8 november 2015

Beste Han, er zijn op voedingsgebied een aantal zaken die je zou kunnen proberen. Als je via bovengenoemd mailadres contact opneemt kan ik je uitgebreider antwoorden en in contact brengen met Marleen, over wie het Parkinson artikel gaat. Hartelijke groet!


Door a.tonk op 26 september 2015

ook voor mij geldt, wat ik in het verhaal over Marleen las.
ik kwam dit dieet tegen en omdat er bij ons Altzheimer in de familie zit, werd me dit aangeraden.
Ik ben er mee aan de slag gegaan en viel wat af, maar het meest prettige vind ik dat ik minder verstopt ben (zelfs lijnolie werkte niet laxerend)
en veel meer energie heb, en me gezond voel.
Het enige lastige voor mij is dat ik nog al van fruit houd en daar dus eigenlijk teveel van binnenkrijg.
Annet


Door Hannie Reijnders op 26 september 2015

Ik mijn vroegere praktijk als natuurgeneeskunde heb ik dezelfde ervaringen met MS en ALS Veel levend voedsel zo noem ik de rauwe groenten .Wel belangrijk is dat dir heel fijn gemaakt wordt zodat het prettig os om te eten Het Moermandieet doet ook nog steeds wonderen!


Door Hilda op 1 oktober 2015

Inderdaad Hannie, levend voedsel zoals elke dag wat kiemgroenten helpen ons lichaam aan levende energie. Ze zijn gemakkelijk te kweken op je eigen aanrecht. Glazen pot, stukje tule en een stevig elastiek, zaden erin, dagelijks spoelen en na een paar dagen zijn ze eetbaar. Bewerkt voedsel is eigenlijk ‘dood’, vult wel maar voedt niet.


Door Katelijne op 26 september 2015

Marleen,
Wat een fantastisch en inspirerend verhaal!
Dit zal hoop en kracht schenken aan mensen in een soortgelijke situatie! Het intens samenwerken van mensen geeft wonderlijke resultaten. Jouw lichaam reageerde heel snel op de voeding die je nodig had. Geest en lichaam die samenwerken geven individueel en gezamenlijk groot succes op! Ik wens jullie samen nog veel grote successen toe!


Door Hilda op 1 oktober 2015

Dank je Katelijne voor je reactie. Marleen en ik hopen, ook via de patiëntenvereniging, anderen te inspireren pro-actief met hun gezondheid aan de slag te gaan. Er is nog zoveel mogelijk!


Door Welly op 26 september 2015

Ik ben iedere keer weer blij als ik iets lees van E.V.A.


Door Marga op 25 september 2015

Beste Marjolein
Een diëtist vertelde mij dat ik brood nodig had vanwege de jodium die daar in zit. Krijg ik jodium te weinig als ik geen brood eet, moet ik dat dan suppleren?
Met vriendelijke groet,
Marga


Door Marjolein Dubbers op 29 september 2015

Je krijgt waarschijnlijk ook te weinig jodium binnen als je wel brood eet. Ik adviseer het eten van zeegroenten of een goede multivitamine waarin jodium zit. Binnenkort verschijnt er een artikel speciaal over jodium. Hou mijn site in de gaten.


Door henriette linders op 25 september 2015

Ik lees met veel aandacht dit artikel.
Mijn man heeft ook parkinson en ik ben zelf bezig om ons voedingspatroon te veranderen.
Ik krijg mijn man nog niet overtuigd wat o.a. koolhydraten en zuivel met ons lichaam doen.
Zou je mij misschien in contact kunnen brengen met Marleen.
Ik zou daar heel blij mee zijn.
Groetjes Henriëtte


Door Marjolein Dubbers op 29 september 2015

Hallo Henriette, je kunt het beste contact opnemen met Hilda via haar site. Veel sterkte ermee en ik hoop dat je man bereid is
om eens wat anders te proberen.


Door henriette op 29 september 2015

dank je wel voor je reactie
de mail is al verzonden naar Hilda

groetjes Henriette


Door Hilda Mossink op 29 september 2015

Dag Henriëtte, de ervaring van Marleen horen is wellicht helpend voor je man. Ik hoop dat dat jullie een stap verder brengt. Succes!


Door Liesbeth Tonino op 25 september 2015

Wat een prachtig verhaal!
Ga door Marjolijn, Marleen en Hilda met ” de wereld wijzer te maken”
Ik zal het zeker delen


Door Irma op 25 september 2015

Wat mooi om te lezen!
Mijn man heeft 6 jaar geleden een herseninfarct gehad. Hij gebruikt bloedverdunners, bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers. Het lijkt hem fantastisch als hij geen medicijnen meer zou hoeven slikken. Zou dit kunnen door andere voeding?


Door Hilda Mossink op 29 september 2015

Dag Irma, door vaker volwaardige voeding te gebruiken kan je man zijn conditie inderdaad verbeteren. Hij zou begeleiding kunnen zoeken van een (natuur)arts of ervaren orthomoleculair therapeut voor voedingsadvies op maat en eventueel verminderen van de medicatie.

Plaats een reactie


*