Wat doe je als je wereld op zijn kop staat? Negen suggesties
7 min. leestijd

Wat doe je als je wereld op zijn kop staat? Negen suggesties

We krijgen allemaal ons portie shit! in ons leven. Een onverwachts ontslag, een partner die je relatie beëindigt, een ziekte of ongeluk of het verlies van een dierbare. Ik heb onlangs weer eens een portie gekregen. Dit is wat mij helpt. 

Echte shit! komt altijd onverwachts

Shit die je vanuit de verte al kan zien aankomen is niet echt shit met een uitroepteken. Dat kan heel vervelend, pijnlijk en verdrietig zijn maar als je het ziet aankomen kan je je er enigszins op voorbereiden. Echte shit, poep aan je schoen, merk je pas op als je voelt dat je gaat glijden en je je evenwicht aan het verliezen bent. De wereld lijkt opeens te wankelen, maar je bent het zelf die wankelt omdat je de vaste grond onder je voeten kwijt raakt. Alles wat zeker leek is onzeker, alles wat recht was blijkt opeens krom te zijn en oude patronen moeten vervangen worden door nieuwe. Afgelopen periode heeft mijn partner, voor mij onverwachts, onze relatie beëindigd. Deze negen gezonde dingen hebben me geholpen om in mijn kracht te blijven staan en toch de zon te blijven zien. Misschien dat het jou kan helpen als jij jouw portie krijgt?

Zoek lieve schouders om op uit te huilen

Ook al ben je net als ik een ‘powergirl’ en kan je veel dingen zelf, dit zijn de momenten dat het heel gezond is om toe te geven dat je het allemaal even niet meer weet. Dat hoeft ook niet. Je mag een tijdje verblijven in het ‘niet-weten’ en alleen maar het verdriet naar buiten laten stromen. Huilen heelt, daarbij twee armen om je heen heelt nog beter. Ik heb alle lieve schouders die ik ken gebeld, de eigenaren daarvan dan, en heb er ongegeneerd op uitgehuild. Een bijzondere ervaring daarbij was dat, toen ik me overgaf aan het verdriet en het er helemaal mocht zijn, het eigenlijk zó over was. Als je er niet tegen strijdt maar je eraan overgeeft wordt het verdriet zachter en draaglijker. En kan je zelfs grapjes maken over waterproof mascara die absoluut no-doubt-about-it-non-waterproof blijkt te zijn.

Wees heel vriendelijk voor anderen

Ik vond het een bijzondere ervaring om alle mensen die me dierbaar zijn te bellen of te zien en hun onverdeelde aandacht te krijgen. In korte tijd spreek je ze allemaal! Ze luisterden heel geduldig want de woorden stroomden in overvloed uit mijn mond en van alle kanten werd praktische hulp aangeboden. Het was iedere keer weer een warm bad van aandacht dat me heel goed deed. Omdat ik zelf zoveel aandacht en liefde kreeg viel het me opeens heel makkelijk om zelf ook heel vriendelijk te zijn voor anderen die ik tegen kwam. Mensen die ik normaal gesproken weinig aandacht zou geven, zoals de klant voor me in de rij bij de supermarkt, kregen allemaal een lief woordje of op zijn minst een warme glimlach van me. Ook dat bleek me een goed en warm gevoel te geven. Zit je dus in de shit, wees dan extra vriendelijk voor anderen; het helpt op een of andere manier echt om je eigen pijn te verzachten.

Bedenk dat het altijd nog erger kan

Natuurlijk is het einde van een relatie geen feestje, zeker als je dit niet hebt zien aankomen. Maar er zijn altijd ergere dingen te bedenken. Ik had het nieuws kunnen krijgen dat ik ernstig ziek was of een dierbaar zusje had met haar hele familie op vakantie…….  brrrrr ik wil er niet aan denken! Het helpt om te bedenken wat nog erger zou zijn geweest. Als je daar goed over nadenkt en weer kijkt naar je eigen situatie, dan valt het eigenlijk nog best mee. Het einde van een relatie is niet het einde van de wereld. Het is ook altijd weer het begin van iets nieuws zoals een vriendin slim opmerkte. Een crisis is ook een kans zeggen de Chinezen. Dooddoeners? Nee, voor mij niet. Ik ben gezond, ik heb veel lieve mensen om me heen, ik heb fantastisch werk wat ik heel graag doe en iedere dag komt toch die zon weer op. Het had echt nog erger kunnen zijn.

Zorg dat je er op je best uitziet

Natuurlijk zal het je in zo’n situatie worst wezen hoe je eruit ziet. Maar toch, als je in de spiegel kijkt en de tranen schieten je daarvan vanzelf al in de ogen, dan helpt dat je niet om er vrolijker op te worden. In tegendeel. Na drie dagen in de spiegel tegen een zielige, verzopen kat aan te hebben gekeken heb ik dus mijn make-up tasje tevoorschijn gehaald en mezelf opgetut alsof ik een avondje uit ging. Ik heb mijn haar gewassen en lekker wild geföhnd, mijn teennagels knalrood gelakt (uiteraard met hormoonvriendelijke nagellak) en mijn leukste jurk aangetrokken in plaats van die spijkerbroek-waar-ik-bijna-in-woon. Niet dat er iemand in de buurt was, ik deed het helemaal voor mezelf. Zo, dat was opeens een heel ander gezicht in die spiegel. Ik werd er bijna vrolijk van! Met die energie ben ik op zoek gegaan naar een nieuw dak boven mijn hoofd, want ik moest gaan verhuizen.

Als je slecht slaapt klets dan een ander de oren van het hoofd

Slapen is het beste wat je kan doen in tijden van stress, maar het vervelende is dat dat niet goed lukt als je een stoot adrenaline in je lichaam hebt rondzwerven. Stress heeft als tegenhanger ontspanning nodig maar ook dat valt niet mee als je plotseling van alles moet gaan regelen. Er is voor ons vrouwen echter nog een andere manier om stress te verlagen en dat is om stress van je af te kletsen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen hierdoor aanzienlijk hogere niveaus van oxytocine aanmaken dan mannen en oxytocine is het hormoon dat ontspant. Geen wonder dus dat vrouwen in onze hectische en stressvolle samenleving meer behoefte hebben aan kletsen dan mannen! Ik wist dit niet maar het is al tientallen jaren mijn strategie om stress van me af te praten door een vriendin te bellen en even lekker te klagen en te mopperen. Ik voel me daarna altijd rustiger en opgelucht. Nu snap ik waarom. Oxytocine! Pak dus de telefoon en vraag aan je beste vriendinnen of je even tegen ze mag aankletsen. Het helpt echt!

Wees dankbaarheid voor alles wat wel goed gaat

Als je in de shit zit is de verleiding best groot om daar lekker in te blijven hangen. Als je niet oppast ga je je nog slachtoffer voelen ook. Als je dit laat gebeuren ben je niet het slachtoffer van de situatie maar van jezelf, want niemand kan je een slachtoffer maken behalve jijzelf. En alleen jij kan jezelf weer boven de situatie uittillen. Alles wat aandacht krijgt groeit. Focus dus op wat je wilt dat groeit. Ik wilde niet in deze verdrietige situatie blijven hangen dus heb mijn focus verlegd naar de toekomst en alles wat wél goed ging: het besef dat ik zoveel lieve vrienden en vriendinnen heb, het dak dat ik gelijk boven mijn hoofd kreeg van mijn zus, want zij ging toch op vakantie, aansluitend hierop ging mijn andere zus – beiden woonden in de buurt van Nijmegen waar ik wilde gaan wonen (nee, toeval bestaat niet); een leuk appartement dat opeens vanaf 1 augustus beschikbaar was; een helende behandeling van een vriendin; een leuke uitnodiging van een vriend en zo kan ik nog wel even doorgaan. Eigenlijk vielen de kadootjes uit lucht! Maar je moet ze wel willen zien.

Water wil stromen, beweeg dus en drink volop water

Wij mensen bestaan voor 75% uit water en water wil stromen. Stilstaand water gaat stinken. Je kunt op de bank blijven liggen, je kunt ook in beweging komen. Kom in beweging als je in de shit zit. Gelukkig heb ik een lichaam dat graag in beweging is. Hoe meer stress, hoe liever het beweegt! Ik ben ervan overtuigd dat dit komt van alle gezonde dingen die ik mijn lichaam de afgelopen jaren heb gegeven in de vorm van voeding, beweging en ontspanning. Een gezond en sterk lichaam helpt echt bij zo’n emotionele storm heb ik gemerkt. Heb jij de neiging om op de bank te blijven liggen? Vraag hulp aan anderen om in beweging te blijven, eet zo gezond mogelijk en drink in ieder geval volop water, want ook dat helpt mee om te blijven stromen.  Het leven is altijd in beweging. Stroom ermee mee.

Neem jezelf vooral niet te serieus

Geloof me, deze is misschien nog wel het moeilijkste! Ik neem mezelf van nature behoorlijk serieus, dus het is al jaren een oefening voor me om mezelf vooral niet te serieus te nemen. Het maakt het leven namelijk leuker en luchtiger en daar hou ik van. Ik hou van lachen, plezier, vreugde en vrolijk zijn. Dat contrasteert nogal met mezelf te serieus nemen. Wat mij helpt is om mezelf dan te zien als een muggenpoepje op deze aardbol. Hoe belangrijk ben ik eigenlijk? Over 100 jaar weet niemand meer wie Marjolein Dubbers was. Wie?? In de hele wereldgeschiedenis ben ik volslagen onbelangrijk en dat is helemaal prima want dat geeft ruimte. Dat helpt me bij het gevoel dat ik me niet zo druk hoef te maken om mezelf. Laat dat belangrijke gedoe maar een beetje los. Leef je leven nu en zorg dat je het, samen met de mensen om je heen, een beetje goed hebt. Niet te serieus, daar krijgen we maar rimpels van 🙂

Zie het als een kans om te groeien

Een zenleraar heeft me ooit gezegd dat het voor het ervaren van geluk een wezenlijk verschil maakt of je ervan overtuigd bent dat je in een universum woont dat goed voor je zorgt of  in een universum woont dat niet naar je omkijkt. Het is mijn diepste overtuiging dat ik woon in een zorgend universum, alhoewel ik het niet altijd fijn vind wat er gebeurt. Zoals nu. Maar mijn burn-out enkele jaren geleden was ook niet fijn, terwijl ik nu zeg: dat is het beste wat me toen is overkomen! Wie weet zeg ik dat over een paar jaar ook wel over dit. Er zijn mensen die het zelfs kunnen zeggen nadat ze gehandicapt achterblijven na een ongeluk! Dat is toch bijzonder? Ik kan het in ieder geval zien als een kans om als mens verder te groeien en weer nieuwe dingen te leren. Ik denk dat we op aarde zijn om de beste versie van onszelf te worden en daarmee een bijdrage te leveren aan een mooiere wereld. Daar hebben we levenslessen voor nodig. Sommige lessen zijn heel pijnlijk maar meestal groeien we daar nou juist het meeste van. Balen hè?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Jantien
Door

Jantien

op 19 Aug 2016

Goed bezig!

Ellen
Door

Ellen

op 19 Aug 2016

Sterkte en na een tijdje voel je je bevrijdt.moedig om het te delen. Ellen

Linda Jansen
Door

Linda Jansen

op 19 Aug 2016

Het is alsof ik het zelf geschreven heb. Mijn relatie is na 8 jaar verbroken in nov 2015 en ik heb ongeveer dezelfde weg bewandeld. Ik sta positief in het leven en kijk naar wat ik wel heb en niet wat er niet is en ik graag zou willen. Ik voel me goed, al zou een leuke baan welkom zijn. Maar ben een gelukkig mens met veel lieve mensen om me heen een heerlijk appartement. Leuk geschreven ;-)

Nicolette
Door

Nicolette

op 19 Aug 2016

Het kan altijd erger..... dat klopt. Om dat voor jezelf te bedenken, vind ik een goede tip. Ik ervaar het echter als een dooddoener als een ander ermee aankomt als ik het even niet meer zie zitten. Zeker als mijn situatie word vergeleken met die van zielige kindertjes in weet-weet-waar.

Annelies
Door

Annelies

op 19 Aug 2016

Wauw wat een fijn, positief en herkenbaar stuk! Vorig jaar ben ik door ziekte ook in het warme bad van liefde en vriendschap terechtgekomen! Nu ik weer in een dipje zit, denk ik daar met liefde aan terug en alleen de gedachte daarbij te leggen, geeft me weer moed. Heel veel liefde en kracht toegewenst en blijf je positieve zelf!!

Annemieke
Door

Annemieke

op 19 Aug 2016

Sterkte Marjolijn, ik heb hetzelfde mee gemaakt behalve dat ik dan niet hoefde te verhuizen. Het heeft mij aan de ene kant kwetsbaarder gemaakt (durf ik ooit nog weer eens een andere man te vertrouwen? Tot nog toe niet) en aan de andere kant sterker (ik kan zo'n beetje alles zelf). Het opent deuren die ik normaal gesproken niet geopend zou hebben (ik ben in mijn uppie vijf weken alleen door Nederland gaan fietsen).

Ineke Hilhorst
Door

Ineke Hilhorst

op 19 Aug 2016

Hulde Marjolein!

Monique
Door

Monique

op 19 Aug 2016

Bedankt Marjolein voor dit artikel. Ik heb er op dit moment veel aan en probeer je tips in mijn situatie uit. En ja mijn wereld staat ineens ook op zijn kop, nooit gedacht dat ik op 56 jarige leeftijd nog verliefd kon worden, maar ook ineens kwetsbaar ben en hoe nu blijkt deze man narcistisch trekjes heeft die pijn doen en kwetsend zijn. Ik was/ben altijd een sterke vrouw die haar leven weer op de rit had en de touwtjes strak in handen. Nu ben ik compleet ontregeld en alles doet pijn van binnen.weet dat deze man niet goed voor mij is maar kom er moeilijk van los. Pfff ik ga het proberen met de tips die je gaf. Hartelijk bedankt hiervoor. Groet, Monique

Paulien
Door

Paulien

op 19 Aug 2016

Heerlijk positief artikel waar je echt iets aan kunt hebben! Ben wel benieuwd waarom jouw burn-out achteraf het beste was dat je toen was overkomen. Wat meer uitleg hierover kan mij, en ik denk ook anderen, misschien helpen;)

Jocelin
Door

Jocelin

op 19 Aug 2016

Eigenlijk zou iedere mediator dit stuk mee moeten nemen in zijn/haar informatie pakket!! Dit is allemaal zó waar! Ik zit sinds vorig jaar in eenzelfde situatie en ik denk er precies zo over!

Ria
Door

Ria

op 19 Aug 2016

Complimenten, Marjolein! Voor het artikel, maar vooral voor jou zelf!! Je bent een geweldig voorbeeld.

Nanny
Door

Nanny

op 19 Aug 2016

GIRL POWERRRR!!! Knap hoor om in zo'n situatie zó sterk te reageren. You rock girl!

Inge
Door

Inge

op 19 Aug 2016

Fijn artikel.

Sonja
Door

Sonja

op 19 Aug 2016

Dank je wel Marjolein. Fijn dat je zo snel een woning kon vinden. ik wens je veel sterkte en succes.

Marja van Osch
Door

Marja van Osch

op 19 Aug 2016

Ja Marjolein, allemaal heel herkenbaar. Ik wens je veel sterkte toe! Zelf heb ik een (toch onverwachte) scheiding achter rug (van wat ik nu weet, een narcist), ben mishandeld, was een tijd dakloos, heb een nieuwe woning, wat vrienden verloren. En mijn vader is overleden. Heb inderdaad iets spannends gedaan, 2 keer naar Nepal. Toch merk ik na, nu precies een jaar geleden, dat mijn veerkracht een beetje op is. Natuurlijk goed voor mezelf zorgen, goed eten, een goede therapeut enz. genieten van mijn familie die ik bijna kwijt was. Het komt goed, maar soms is het wat teveel voor een leven. Inderdaad je met liefde en onvoorwaardelijke steun omringen is het meest helend! Fijn dat ze er zijn, want het leven is niet altijd tralala!

Els Timmerman
Door

Els Timmerman

op 19 Aug 2016

Hallo Marjolein, je negen tips als je wereld op zijn kop staat klinken goed en verstandig. Ik wens jou je eigen tips toe en hoop dat dit punt inderdaad een nieuw begin voor je is waar je zelf in geloofd en weer vreugde uit haalt. Sterkte bij het sterker en gelukkig worden gewenst. Els

radha
Door

radha

op 19 Aug 2016

Je hebt gelijk met wat je schrijft: in de ergste momenten kan je zoveel zien om dankbaar voor te zijn als mensen er voor je zijn, als je auto een wrak is, maar je dochter leeft, als het dan opeens mooi weer is.... Je belast mensen niet door dingen van je af te willen praten. Een tijdje later zijn ze het alweer vergeten. Het beste voor jou

Inna
Door

Inna

op 19 Aug 2016

Lieve Marjolein, Je beschrijft het sterk, overtuigend en positief. Uit ervaring weet ik dat het, in elk geval voor mij, waar is wat je schrijft. Maar ik weet ook dat het zo moeilijk is om vertrouwen te vinden voor die overtuiging op momenten dat je leven je een zwieber geeft die niet in je eigen plannen lijkt te passen, je de controll verliest zogezegd. Die pijn doet, of verdriet brengt. Dat wat was, is mooi, en echt, anders deed het geen pijn. En dat wat was kan niet meer verloren gaan toch?! Je leeft vandaag. En morgen gaat je pad verder, uiteindelijk vind je jezelf terug in de verwezenlijking van al je plannen, die je diep van binnen wenst. Dat is wat ik hoop. Vertrouwen. En een knuffel. Inna

Margareta
Door

Margareta

op 19 Aug 2016

Wat fijn dat er zo veel moois gebeurt! Het zal zeker zeer doen en er ook zijn ergere dingen. Wens je veel goeds. Lieve groet Margareta Rooimans

anneke
Door

anneke

op 19 Aug 2016

dank je wel....

Caroline smet
Door

Caroline smet

op 19 Aug 2016

Hallo Marjolein, blij dat je weer terug bent. Ik heb net gebeld met een collega die wegens burn-out met ziekteverlof thuis zit. Ook voor de rest zit haar leven helemaal niet op de rails. Ik ga haar dit artikel zeker toesturen en hoop dat het haar kan inspireren. Verder wens ik jou van harte veel sterkte, veel luisterende oortjes en krachtbronnen toe want dat kan je wel gebruiken nu. Lieve groeten van Caroline uit Sint-Niklaas, Belgie

Ria
Door

Ria

op 19 Aug 2016

Marjolein, sterkte met deze tegenslag. liefs, Ria

Veronica Rijks
Door

Veronica Rijks

op 19 Aug 2016

Altijd blijven lachen ook al is het nog zo moeilijk fijn weekend Marjolein

Els brouwer
Door

Els brouwer

op 19 Aug 2016

Mooi beschreven en simpele handvatten die er toe doen!

Mariska
Door

Mariska

op 19 Aug 2016

Lieve Marjolein, heel veel sterkte in deze moeilijke periode. Er ligt vast iets heel moois voor je in het verschiet!

Malfait Marie-Paule
Door

Malfait Marie-Paule

op 19 Aug 2016

Met deze wens ik je het allerbeste in de toekomst, jou mailtjes hebben me al echt veel geholpen, Dank je, dikke knuffel.😘

L.
Door

L.

op 19 Aug 2016

Fijn om te lezen.. Bedankt voor t delen.. Sterkte.. en ja er zijn inderdaad ergere dingen.. Maar neem toch wel de de tijd om het te verwerken.. het is n proces je moet er doorheen.. gun jezelf tijd.. Nogmaals sterkte en bedankt!

Truus
Door

Truus

op 19 Aug 2016

Geweldig zoals je deze levenservaring oppakt!!!!! Een cursus in wonderen....dik blauw boek.....kan ik je aanraden! Het begin is even lastig.....gewoon elke dag een stukje lezen.... Je krijgt hierdoor een andere kijk op het leven.....steuntje!

Tintorella
Door

Tintorella

op 19 Aug 2016

Ik vind dat je heel knap aanpakt. Mij lukt dat in een soortgelijke situatie na maanden niet echt. Work to do...

Carla
Door

Carla

op 19 Aug 2016

Allereerst heel veel sterkte de komende tijd!! Ik heb een paar tips in mijn oren geknoopt, dus daarvoor bedankt! :-)

Marijon
Door

Marijon

op 19 Aug 2016

Bedankt voor je mooie verhaal, ik wens je heel veel succes en geluk met je nieuwe begin👍😘

Maria
Door

Maria

op 19 Aug 2016

Tjonge, wat mooi dat je het zo kunt zien Inderdaad heel leerzaam. Dankjewel.

Paula Broeder
Door

Paula Broeder

op 19 Aug 2016

Wat een onverwachte situatie om in terecht te komen. Ik stond op het punt om waardeloos te schrijven maar ondanks de pijn en het verdriet is het niet zonder waarde. Gelukkig heb je lieve mensen om je heen. ik wens je veel kracht en sterkte toe.

Jolande Spaink, Saarburg, Duitsland
Door

Jolande Spaink, Saarburg, Duitsland

op 19 Aug 2016

LieveMarjolein goed, dat je je schouders eronder zet, nadat je flink uitgehuild hebt. Weet, dat je voor ons vrouwen ontzettend waardevol bent en we van je houden. Zoek mensen in je omgeving, die je waarderen, om wie je BENT. Knuffel!!!

sonja Leijen Rustenburg
Door

sonja Leijen Rustenburg

op 19 Aug 2016

Ja Marjolein, het is zeker shit als dit alles buiten je wil om gebeurd, en ja je moet de leuke dingen toch wel proberen te zien.. Je schreef gelukkig ben ik gezond, maar als je zoals ik 3 jaar terug mijn man heb verloren aan kanker, en een jaar later hoor ik dat ik ook kanker heb en je wordt geconfronteerd met uitzaaiingen die er niet zouden zijn als er in de borstenbus beter naar mijn foto was gekeken...dan is er wel heel veel shit. Na de prognose in 2013 van 3 maanden tot een jaar heb je nog te leven, zit ik hier nog springlevend min berichtje te typen. Wel met infusen, chemo's, diverse medicijnen maar ik ben er nog en heb net heerlijk vakantie gevierd in Kroatie, mede dank zij mijn lieve vriendinnen om me heen. Mijn buitenkantje laat vaak een vrolijke Sonja zien, mijn binnenkantje is (soms)een onzekere vrouw geworden die niet zo goed weet te handelen met dit gegeven. Maar ik blijf leuke dingen verzinnen, wel op kort termijn.... maar ik leef en dat wil ik weten ook...hoeveel moeite me dat vaak kost zonder mijn maatje...Jij veel sterkte nu het tegen zit, Dus Marjolein, ja het leven kan shit zijn, maar wat zijn er ook lieve mensen, want wat zouden wij zonder deze mensen zijn? Wat mijn voeding betreft..het blijft moeilijk om voor mij alleen eten klaar te maken. het wordt toch gauw een maaltijdsalade of gebakken eitje...

anneke
Door

anneke

op 19 Aug 2016

Mooi die openheid Marjolein, dank je. xxx

Vroca van Esch
Door

Vroca van Esch

op 19 Aug 2016

Beste Marjolein, wat een vervelende ervaring voor je! Mocht je de situatie niet onder control krijgen, adviseer ik je eens op internet te kijken naar EMDR therapie! Soms zijn er maar een paar sessies nodig om alles op het juiste plekje te krijgen ipv in een verkeerd gebied te blijven hangen! Het is verbluffend hoe het werkt

Karins
Door

Karins

op 19 Aug 2016

Sterkte met het verdriet en succes in de toekomst! Alle goeds en liefs voor jou!

Inge Stomp van den Broek
Door

Inge Stomp van den Broek

op 19 Aug 2016

Lieve Marjolein, wat mooi geschreven! Mag ik jou ook een kadootje geven en je een cryosauna sessie aanbieden? Een heel dikke zoen en veel liefs ❤️

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!