Vakantie: vijf energieke gewoontes om daar te oefenen en mee naar huis te nemen

Vakantie: vijf energieke gewoontes om daar te oefenen en mee naar huis te nemen

Mijn mailbox stroomt weer over van vragen rondom de vakantie. Dat gaat ieder jaar zo. De vragen komen eigenlijk allemaal zo’n beetje op hetzelfde neer: “Ik ben gezonder gaan eten volgens jouw richtlijnen en voel me er zó goed bij maar hoe hou ik dit vol op vakantie? Marjolein help!”

De verleidingen op vakantie kunnen zo groot zijn dat we ongezonder terug komen dan dat we ernaar toe gingen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Vandaag enkele tips uit een andere hoek dan je misschien verwacht van me.


Hoe kom je gezonder terug van vakantie?


Gezond eten op vakantie doe je ongeveer zo

Veel mensen laten op vakantie de teugels vieren en denken dat ze gelukkig worden door weinig te bewegen en alles te eten waar ze zin in hebben. Gezonde gewoontes gaan een tijdje overboord onder het mom: “Het leven moet wél leuk blijven”. Maar eigenlijk weet je best wel dat een leven echt niet leuker wordt van alles maar eten en drinken en weinig bewegen. Dat zijn vakanties waar je van terug komt en niet alleen niet op de weegschaal durft te staan maar ook, als je heel eerlijk bent, ervan baalt dat je niet actiever en gezonder bezig bent geweest.


Het leven wordt niet echt leuker van alles maar eten en drinken en weinig bewegen


Hierbij dus mijn complimenten en support voor alle vrouwen die minstens zo gezond willen terugkomen van hun vakantie dan dat ze heengingen. You’ve got it! Als je tips zoekt rondom voeding in de vakantie lees dan mijn artikel van vorig jaar: Gezond eten op vakantie: 12 tips! 

Voeding is maar een onderdeel van een gezond en vitaal leven

Maar er is natuurlijk meer dan alleen voeding die je in je mond stopt als we het hebben over vitaliteit, gezondheid en je goed voelen. Er zijn vele vormen van voeding die je energie kunnen geven en waarmee je je leven op een hoger plan kunt brengen. Voeding die het leven pas écht leuker maakt!

Méér energie is mijn passie; ik ben altijd op zoek naar manieren om mezelf meer energie te geven. Met een hoog niveau van energie kan ik het leven creëren dat ik graag wil. De dingen doen die ik belangrijk vind. De ervaringen opdoen waar ik gelukkig en blij van word. Delen en geven wat ik allemaal te delen en te geven heb. Levensenergie is het fundament onder een fantastisch leven! En daar is meer voor nodig dan alleen gezonde voeding.

Voel wat deze energieke gewoontes met je doen

Waarom zou je je vakantie deze keer niet eens gebruiken om enkele gezonde gewoontes aan te leren die je dan vervolgens thuis gewoon blijft doen? Omdat ze je energie geven. Omdat je er blij van wordt. Omdat ze het leven pas écht leuker en waardevoller maken! Ik heb 5 energieke gewoontes voor je die je in een vakantie makkelijk kunt oefenen. Het zijn gewoontes die in mijn leven allemaal een plekje hebben en allemaal meehelpen mijn energie op een hoog niveau te krijgen en te houden.

Als je ze “oefent” voel dan vooral goed wat het met je doet. Word je er blij van? Krijg je er energie van? Smaakt het naar meer? Zo ja, noteer dit dan ergens in je geheugen. Je mag het natuurlijk ook opschrijven in een mooi notitieboekje. Dit kan je zeker helpen om deze gewoontes thuis te blijven doen.


Een vakantie is juist heel erg geschikt om nieuwe, gezonde gewoontes aan te leren


1. Accepteer wat het leven je voorschotelt

Hoeveel energie gaat er niet verloren doordat we vechten tegen iets wat ons niet aanstaat. Vooral op vakantie kunnen hooggespannen verwachtingen nogal eens een deuk oplopen: de camping is lawaaierig, het hotelbed valt tegen, de vlucht heeft vijf uur vertraging, alle terrasjes zijn overvol of de auto krijgt een kokende motor. Als we niet oppassen koken we al snel zelf over van irritaties en frustratie.

Probeer het deze vakantie eens anders te doen. Begin ermee om alles te accepteren wat het leven je op dat moment voorschotelt. Hou een eerste reactie binnen. Neem de tijd om het in je op te nemen. Haal even diep adem. Maak er om te beginnen eens een grapje over. Grapjes geven energie! Laat er wat tijd overheen gaan, zodat de stresshormonen weer terug in hun hok zijn en kijk dan eens wat een slimme reactie is.


Humor is een geweldige manier om je energie hoog te houden en stress buiten de deur


Een vertraagde vlucht kan je alleen maar accepteren. Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat deze vijf uur ook onderdeel van een fijne vakantie worden? Misschien alvast starten met je mooie boek? Een lawaaierige camping kan misschien vervangen worden door een rustige camping? Of een ander plekje op de camping?


Bedenk dat een vriendelijk verzoek altijd meer impact heeft dan een verzoek vanuit boosheid.


Kan je niks veranderen, omarm dan wat er is en besluit om je er niet druk over te maken. Letterlijk: door er geen woorden meer aan vuil te maken. Wie weet kom je op die lawaaierige camping de liefde van je leven tegen. Of vrienden voor het leven! Sta open voor leuke verassingen.

2. Laat je voeden door de natuur

We voelen het allemaal; zodra we in de natuur zijn komt er een rust over ons. Het voelt voor veel mensen als thuiskomen. Zo is het ook precies: wij zijn zoogdieren die uit de natuur komen. Vaak zijn we op vakantie veel buiten maar verdwijnen we eenmaal thuis weer in onze bakstenen huizen, metalen auto’s en betonnen kantoorgebouwen. Zou jij door het jaar heen eigenlijk best wat meer in de natuur willen zijn?

Voel in je vakantie eens goed hoe voedend de natuur voor je is. Ervaar het eens echt, voel het in je lichaam. Zuig het op. Drink het in. En neem dan het besluit om thuis iedere dag minimaal xx minuten buiten te zijn. Vul zelf in hoeveel minuten dat zijn, maar maak het concreet voor jezelf. De wind door je haren, frisse lucht in je neus, de zon op je snoet, het gras onder je blote voeten, het daglicht op je huid: je lichaam heeft het allemaal zo nodig. Het zijn allemaal energiegevers.

3. Slaap voldoende in een vast ritme

Ons lichaam heeft een ritme; een patroon van bewegen en rusten dat ongeveer 24 uur duurt. Het zou goed zijn om hiervan ongeveer acht uur te slapen om helemaal te kunnen herstellen, het liefst in een vast ritme. Vanaf de uitvinding van de gloeilamp (dank je wel meneer Edison!) zijn we als mensheid gemiddeld zo’n twee uur minder gaan slapen. Veel mensen slapen niet meer dan zes uur en zijn daar dan nog trots op ook, alsof het een prestatie is. Maar hoeveel uur slapen ze in hun vakantie?

Veel mensen komen uitgerust terug van vakantie, omdat ze eindelijk de tijd nemen om voldoende te slapen. Ze slapen soms wel acht, negen of misschien wel tien uur om “bij te tanken”. Hoe doe jij dat? Bedenk dat je niet vooruit kunt slapen voor een heel jaar. Het is veel beter om het hele jaar door te zorgen voor voldoende slaap. Probeer in je vakantie eens om acht uur te slapen in een redelijk vast ritme als het kan. Dus dezelfde tijd naar bed en dezelfde tijd op. Voel wat dit met je doet. Misschien merk je dat je nu geen vier-uurs dip meer krijgt en veel minder loopt te gapen. Dat je vrolijker en opgeruimder bent. Smaakt het naar meer? Dan weet je wat je thuis te doen staat.


Slaap in je vakantie in een vast ritme en voel wat dit met je doet.


4. Hoe leuk wordt jouw leven zonder televisie?

Kijk jij televisie op vakantie? Veel mensen blijken op vakantie prima zonder dat zwarte scherm te kunnen, maar eenmaal thuis gaat het apparaat op de automatische piloot weer aan. Waarom eigenlijk? Zou het kunnen dat je uitgerust terug komt van vakantie omdat je eens een tijd geen televisie hebt gekeken? Wat heb je gedaan in die tijd? Gewandeld? Een goed boek gelezen? Mooie mensen ontmoet en interessante gesprekken gevoerd?

Persoonlijk vind ik het meeste van wat op televisie wordt uitgezonden vallen in de categorie junkfood. Het maakt me niet sterker, blijer of energieker maar zuigt juist vaak de energie en vreugde uit mijn lichaam. Daarom heb ik ook al 21 jaar, eenentwintig ja, geen televisie meer.


Wat doet televisie met jou? Word je er doorgaans blij of somber van?


Blijheid geeft energie, somberheid kost je energie. Krijg je energie van je favoriete series of is het tijdverdrijf omdat je geen puf hebt iets anders te doen?

Voel deze vakantie eens wat een leven zonder televisie voor je doet. Hoeveel tijd en misschien wel energie hou je over om andere dingen te doen. Wil jij de kwaliteit van jouw leven omhoog? Een leuk leven? Achter de televisie zitten is doorgaans geen goede methode om dit voor elkaar te krijgen.

5. Eet met je volle bewustzijn

Nou vooruit, ga ik het toch nog even over eten hebben. In vakanties hebben we vaak meer tijd om te eten. Vaak omdat andere dingen minder tijd van ons vragen. Toch? Daarom zijn de verleidingen ook zo groot: het lijkt erop alsof lekker eten opeens veel belangrijker is dan de rest van het jaar. Als je nou toch meer tijd hebt dan anders om te eten, gebruik deze tijd dan eens om met volle aandacht te eten. Dat hoeft niet iedere keer, een keer per dag is voldoende.

Kijk naar je bord en bedenk eens waar al dat eten vandaan komt en welke weg het heeft afgelegd. Wie zou het zaadje hebben geplant voor die tomaten? Wie heeft het water gegeven? Wie heeft ze geoogst? Wie heeft ze in een kistje gelegd? Wie heeft in de vrachtauto geladen? Wie heeft ze naar de (super)markt gereden? Wie heeft ze uitgeladen? Wie runt de marktkraam of supermarkt? Wie heeft ervoor gezorgd dat de tomaat op jouw bord kwam? Hoeveel mensen zijn er betrokken geweest bij die simpele tomaat op jouw bord?

We denken vaak dat we met zeven miljard afgescheiden wezens op deze planeet rondlopen. Deze eenvoudige oefening kan je ervan bewust maken hoe diep we met elkaar verbonden zijn. Het maakt mij altijd heel dankbaar. Dankbaar voor alles en iedereen die ervoor heeft gezorgd dat deze tomaat op mijn bord kon komen. En van dankbaarheid krijg je energie. Wetenschappelijk bewezen! 

Ik ga de deuren van de Academie de komende weken sluiten. Vier weken geen nieuwe blogs. Tijd om op te laden en met veel passie en enthousiasme te werken aan een nieuw boek waar ik je na de vakantie meer over zal vertellen. Ik wens je een fantastisch mooie en energierijke zomer toe. Heb het goed!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat: welke gezonde gewoontes neem jij van vakantie mee terug naar huis?

Judith
Door

Judith

op 14 Jul 2017

Marjolein, ik wens jou ook een hele fijne ontspannen zomer toe! Dankjewel voor je mooie, interessante en positieve blogs. Doet me altijd weer goed. Judith

Carry Bloetjes
Door

Carry Bloetjes

op 14 Jul 2017

Geweldige tips Marjolein!

Inge Besems
Door

Inge Besems

op 14 Jul 2017

Een hele fijne vakantie! Lekker genieten en opladen.

Joke
Door

Joke

op 14 Jul 2017

Dank je wel voor deze waardevolle tips.

Joke
Door

Joke

op 14 Jul 2017

Bedankt voor je tips en een fijne vakantie gewenst

Essie
Door

Essie

op 15 Jul 2017

Bedankt voor de tips! Ik neem ze morgen mee op vakantie!

Reen
Door

Reen

op 15 Jul 2017

Een heel fijne vakantie, Marjolein! Dankjewel voor al die leuke blogs!

Nanzz van Vliet
Door

Nanzz van Vliet

op 17 Jul 2017

fijne vakantie!

Rosanna Ripani
Door

Rosanna Ripani

op 18 Jul 2017

Dag Marjolein, een hele fijne vakantie! Ik kijk uit naar de aankomende tijd, bedankt voor de afgelopen tijd, liefs, Ro

Ernie
Door

Ernie

op 18 Jul 2017

Marjolein een fijne welverdiende vakantie. Ik ga je goede en mooie blogs met tips, deze 4 weken zeker missen. Groetjes Ernie

Maartje
Door

Maartje

op 02 Aug 2017

Beste, ik wil me graag inschrijven op de nieuwsbrief maar kan nergens de optie vinden? Hoor het graag! Mvg Maartje Cremers

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Aug 2017

Dag Maartje, je kunt je voor de Nieuwsbrief o.a. inschrijven via https://energiekevrouwenacademie.nl/start-hier/. Daar vind je bij een van de puntjes onder 'zorg nog beter voor jezelf' een link.

Marion
Door

Marion

op 16 Aug 2017

Ik heb weer een enorme dosis energie en een ontspannen lichaam mee naar huis genomen, door gedachten, zorgen, werk en agenda, die onnodig zijn op vakantie thuis gelaten! Maar vooral door cultuur te snuiven, door er op uit te trekken,tgenieten van mooie locaties, elkaar en mensen te ontmoeten, ervaringen uitwisselen en vooral véél te lachen!!! Marjolein ik hoop dat je een heerlijke vakantie hebt!!

Evelien
Door

Evelien

op 19 Aug 2017

Goede tips! Dank je wel. Er zit me alleen één punt niet lekker. Het punt over de televisie. Wij hebben ook twee jaar bewust zonder tv geleefd. Maar we zijn er op terug gekomen. De tv is niet zozeer de 'boosdoener' maar het gebruik maken van verschillende schermen. Ook laptop, tablet en smartphones zouden in het rijtje moeten staan. Je kunt ook je avond vullen door op andere schermpjes te kijken. Het is beter om de balans erin te zoeken.

Monique
Door

Monique

op 21 Aug 2017

Wauw wat een goed artikel! Zeer waardevolle tips die ik zeker ga onthouden voor mijn vakantie. Maar ook al voor nu ga proberen toe te passen.

Joyce
Door

Joyce

op 06 Jul 2018

Fijne vakantie en bedankt voor al je gezonde tips🙏💚 een gezonde groet van Joyce

Lea
Door

Lea

op 06 Jul 2018

Vakantie in Alaska is top. Wij waren er vorig jaar en wouw wat een belevenis.. niet alleen walvissen maar beten die zalm viste, zee-otters, orka,s en niet te vergeten de imposante gletsjers en het effect van de opwarming ook daar. Ik vind het eten daar lastig.. toch erg Amerikaans. Geniet ervan.. wij vinden het een once in a life time experience en kwamen geheel relaxed terug..

Wilma.Gijsbers
Door

Wilma.Gijsbers

op 07 Jul 2018

Marjolein deze al jaren trouwe volger wenst je veel rust en ruimte, ontspanning en ontdekkingen... Dank oor al je goeie informatie!!

Mik
Door

Mik

op 18 Aug 2019

Wat voel ik me bevoorrecht dat wij onze eigen groenten kunnen verbouwen zodat ik weet wie het zaadje geplant heeft (mijn man) wie met liefde water gegeven heeft, geschoffeld en geoogst (wij samen). Heel dankbaar ben ik daarvoor. Marjolein, dank je voor je motiverende tips, hele fijne vakantie.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!