Suikervervangers; wat zijn de vijf beste opties?
9 min. leestijd

Suikervervangers; wat zijn de vijf beste opties?

Een vraag die ik regelmatig in mijn mailbox tegenkom, is wat ik nou toch een goede, gezonde suikervervanger vind. Zo langzamerhand dringt het bij veel vrouwen door dat geraffineerde suiker in ieder geval niet gezond is maar wat dan wel? Agavesiroop? Honing? Maisstroop? Isomalt? En wat vind ik eigenlijk van stevia en de nieuwe Cola Life?

Ik zal je vertellen wat mijn top vijf van suikervervangers is en natuurlijk ook waarom.

We zijn niet gebouwd op veel suikers

Voordat ik inga op mijn top vijf, is het misschien goed om je vertellen hoe de natuur suikers voor ons heeft bedoeld. In de natuur komen de meeste suikers voor in de nazomer en begin van de herfst. In die periode kwam het zoete fruit aan struiken, bomen en de zetmeelrijke knollen (ook een vorm van suikers) voor de oermens beschikbaar.

Een prima tijdstip, want suikers betekenen voor ons lichaam vetopslag en een laagje vet kon de oermens wel gebruiken gedurende de schrale periode die voor de deur stond.

Vetopslag betekende een grotere overlevingskans. De natuur heeft het zó goed voor ons bedacht!

Suiker zit verstopt als naalden in een hooiberg

Het probleem is dat we niet zijn gebouwd op de enorme hoeveelheden suikers die we nu 365 dagen per jaar binnen krijgen. Dat heeft de natuur niet voorzien. Vergis je niet, suiker is niet alleen dat goedje in je suikerpot. Het overgrote deel, 90% van de suikers, zit verborgen in allerlei voedingsmiddelen waarin we suikers niet eens verwachten. Natuurlijk zit het in zoete dingen als koek, snoepgoed en frisdrank, maar denk ook aan brood, soepen, sauzen, vleeswaren, diepvriesproducten, pindakaas en zuivel.

Lees je etiketten maar eens en wees je er ook van bewust dat er wel 50 verschillende benamingen voor vormen van suikers zijn.

Als je het overgrote deel van deze verborgen suikers gaat vermijden dan heb je de grootste winst te pakken.

Wil je méér energie? Stop dan eens met suikers

Er zijn duizenden onderzoeken die hebben aangetoond dat een overmaat van suikers slecht voor je is en overmaat heb je al erg snel. Suikers verstoren allerlei processen in je brein en lichaam. Voel je je vaak moe en ben je op zoek naar meer energie? Verminder dan drastisch je inname van suikers en er kunnen wonderen gebeuren.

Het herstellen van de balans in je lichaam wat nodig is na de inname van suikers, kost je lichaam bakken met energie.

Niet alle suikers zijn even ongezond

Laten we de conclusie trekken dat we zeer spaarzaam zouden moeten omgaan met suikers en dat afkicken van zoet het allerbeste is. Maar als je dan toch met mate wat zoetigheid zou willen gebruiken, wat is dan de minst slechte variant? Om een antwoord te krijgen op deze vraag heb ik suikers ingedeeld in drie overzichtelijke groepen:

1. Geraffineerde suikers; alle benamingen die eindigen op -ose.

2. Ongeraffineerde suikers; onbewerkte suikers uit de natuur zoals honing, agave en rijststroop.

3. (Semi) synthetische zoetstoffen; alles wat synthetisch in een fabriek is gemaakt.

Er zijn verschillende manieren om naar deze drie groepen van suikers te kijken en ze hebben alle drie hun eigen voor- en nadelen. Als ik specifiek kijk naar de gezondheid van vrouwen heb ik echter wel duidelijk mijn voorkeur.

Wees zuinig op je botten en tanden

Een groot nadeel van het eten van alle vormen van suikers is dat ze ons lichaam beroven van nogal wat vitamines en mineralen, met name de B-vitamines en magnesium. Het lichaam heeft deze vitamines en mineralen nodig om de suikers als energie in ons lichaam op te slaan en het later weer beschikbaar te maken. B-vitamines zijn nou juist de vitamines die ons energie geven en magnesium is een mineraal dat nodig is voor heel veel processen in ons lichaam.

Veel vrouwen die klagen over vermoeidheid komen vaak magnesium en vitamine B tekort.

Overigens verbruikt het verbranden van suiker in je lichaam ook mineralen als chroom, koper, zink en mangaan, dus het gaat niet alleen om magnesium.

Groep 1 zijn de geraffineerde, korte suikers;  loze suikers zonder vitamines en mineralen erin. Als je deze eet haalt je lichaam de mineralen die nodig zijn om de balans te herstellen o.a. uit je botten en tanden. Daar kunnen we naar mijn mening als vrouwen niet zuinig genoeg op zijn. Wat mij betreft valt groep 1 daarom af.

Synthetische zoetstoffen maken je dik

Laten we kijken naar groep 3. Er is een verschil tussen semi-synthetische zoetstoffen (alle benamingen die eindigen op -tol plus isomalt) en synthetische zoetstoffen. De eerste groep heeft hetzelfde nadeel als groep 1 want het zijn geraffineerde suikers; ze bevatten dus geen mineralen meer. Deze groep valt wat mij betreft dus ook af.

De synthetische zoetstoffen zijn in een fabriek in elkaar geknutseld en worden daarom door ons lichaam niet herkend. Het zijn de kunstmatige zoetstoffen die worden gebruikt in lightproducten.

Synthetische zoetstoffen zijn lichaamsvreemd en hebben hierdoor veel nadelige lichamelijke maar ook geestelijke effecten.

Gebruik je ze om af te vallen, bedenk dan dat ze je lichaam voor de gek houden en je er nog meer trek van krijgt in zoetigheid. Uit een 14-jarig onderzoek onder 66.000 vrouwen is gebleken dat vrouwen die lightproducten gebruikten zwaarder en zieker waren geworden dan vrouwen die producten gebruikten zonder zoetstoffen, maar met suiker. Wat mij betreft valt alles in deze groep absoluut af.

Pas ook op met (producten gezoet met) stevia!

Stevia is een plantje waarvan de groene blaadjes een sterk zoete smaak bevatten. Steeds meer producten, zoals ook Coca Cola Life, worden gezoet met stevia, waardoor wij als consumenten de indruk krijgen dat het gezond is. Dit staat dan ook op de verpakking: ‘Groene keuze’ of ‘Natuurlijk gezoet’. Niets is echter minder waar.

Vrijwel alle fabrieken, ook Coca Cola, gebruiken geen natuurlijke stevia maar stevia glycosiden ofwel E960. Dit is voor 98% maltodextrine met een heel klein beetje geraffineerde stevia. Maltodextrine is een stof die bloedsuikerspiegel nog sterker verhoogt dan normale suiker. Dan kan je nog beter wat gewone suiker gebruiken!

Als je dan toch een keer een cola wilt drinken, drink dan liever een normale cola; alle andere varianten zijn slechter voor je.

Gebruik jij stevia in de vorm van druppeltjes, pilletjes of wit poeder? Stevia is een groen plantje. Zodra het wit is of druppeltjes zijn geworden heeft een fabriek eraan gesleuteld en heeft het weinig natuurlijks meer. Lees op het etiket wat het werkelijk is en laat je niet misleiden!

De natuurlijke zoetstoffen dan?

Er is al een hoop afgevallen. Dat ruimt lekker op! Wat we nog over hebben zijn producten uit groep 2: de ongeraffineerde suikers uit de natuur. Dit zijn de suikers zoals de oermens ze ook af en toe kon vinden. Denk aan fruit, ahornsiroop, agave, kokosbloesemsuiker, stropen gemaakt van granen (zoals bruine rijst of gerststroop), oerzoet of ongeraffineerde suikerbietenstroop, palmsuiker, honing en het groene steviaplantje.

Het voordeel is dat deze groep nog alle vitamines, mineralen en sporenelementen bevat en door ons lichaam wordt herkend als voedingsstof. Het nadeel is dat de meeste hiervan aardig wat fructose en sucrose bevatten, wat niet goed is voor respectievelijk je lever en je bloedsuikerspiegel.

Ik ben erg zuinig op je lever en je bloedsuikerspiegel!

Fruit is natuurlijk prima zolang je er geen bergen van eet en ook de vezels erbij neemt. Liever niet uitpersen dus, maar als geheel eten. Laten we nog even verder kijken naar deze zoetstoffen.

Agavesiroop

Agavesiroop is afkomstig van een soort cactus; de agave. De nectar daarvan is een natuurlijk product, maar helaas is dat niet wat we in de winkels krijgen aangeboden. De agavesiroop die wij kunnen kopen is ontstaan na een proces van filteren en bewerken, waarbij veel mineralen en enzymen verloren zijn gegaan. Verder bevat agavesiroop erg veel fructose. Onthoud: fructose is slecht voor je lever. Deze valt dus af.

Ahornsiroop (maple syrup)

Ahornsiroop (maple syrup) is het sap van de Canadese esdoorn. Deze komt wat beter uit de bus; het bevat redelijk wat mineralen en sporenelementen maar ook erg veel sucrose, wat je bloedsuikerspiegel doet stijgen. De kans is ook erg groot dat je suikerstroop koopt met een ahornsmaakje erin.

Echter: de biologische, 100% ahornsiroop graad C (deze is rijker aan mineralen dan graad A) komt wat mij betreft door de screening zolang je deze met mate gebruikt. Dat is dan nummer één.

Graanstropen

Graanstropen bevatten geen fructose dus dat is een pluspunt. Ook deze graanstropen worden echter vaak vermengd met suikerstropen waarin wel fructose zit, goed etiketten lezen dus. Daarbij kunnen ze spijsverteringsproblemen geven omdat je het enzym maltase nodig hebt om ze te kunnen verteren. Ze zijn niet zo zoet, waardoor de kans groot is dat je er te veel van gebruikt. Er zijn beter opties.

Oerzoet, oersuiker

Oerzoet is 96% sucrose; het heeft dus een sterk effect op je bloedsuikerspiegel en valt daarom ook af.

Palmsuiker

Palmsuiker wordt gemaakt van het sap van de Indonesische Arenga Palm. Het heeft veel voordelen, maar het nadeel is dat de productie ervan zeer arbeidsintensief is. Het is dan ook van belang om hier een fairtrade product van te kopen om zeker te weten dat de producenten een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun product. Maar er is een beter alternatief, namelijk kokosbloesemsuiker.

Kokosbloesemsuiker/kokospalmsuiker

Dit wordt gemaakt van het sap van de kokosnootbloesems. Deze suiker bevat veel mineralen en vitamines en heeft weinig effect op je bloedsuikerspiegel. Het bevat weinig glucose en fructose.

Het is tevens uitgeroepen tot de meest duurzame suiker omdat er geen bomen voor hoeven worden gekapt en de boom ook gewoon kokosnoten blijft produceren.

Ook hier moet je altijd opletten dat je pure kokosbloesemsuiker koopt die niet vermengd is met bruine suiker. Maar kokosbloesemsuiker is dus een goede keuze. Dat was nummer twee!

Honing

Ik heb toen ik in Afrika woonde een imkeropleiding gevolgd dus ik heb een zwak voor honing. Helaas bevat honing veel fructose én glucose, afhankelijk van de soort. Als je rauwe, koud geslingerde, ongefilterde honing kiest dan bevat het nog veel gezonde stoffen. Dus wat mij betreft is dat een redelijke keuze zolang je er kleine beetjes van gebruikt.

Bezoek eens een imker bij jou in de buurt en koop het daar zou ik zeggen. Kan je geen imker vinden, dan is deze ook een heerlijke keuze.

Groene stevia

Tot slot de groene stevia; de gedroogde blaadjes van de steviaplant gemalen tot poeder. Wat mij betreft is dit een prima keuze. Het bevat geen fructose of sucrose en heeft dus geen negatief effect op je lever of bloedsuikerspiegel maar geeft je ook nauwelijks gezonde stoffen, omdat je er maar heel weinig van nodig hebt.

In een smoothie kan groene stevia een goede optie zijn als je deze iets zoeter wilt zonder al te veel fruit toe te voegen. Dit is dus wat mij betreft nummer drie. Je kunt het hier bestellen.

Amazake

Amazake is een zoetstof in de vorm van een crème die ik pas heb ontdekt. Het wordt gemaakt door gekookte granen te laten fermenteren. Dit kan bruine rijst, gierst of haver zijn. Door het fermentatieproces met een bepaalde schimmel wordt het zetmeel omgezet in eenvoudige suikers. Amazake laat je bloedsuikerspiegel niet te snel stijgen. Kies een gezonde, pure variant zonder toevoegingen. Veel toko’s verkopen ze maar daar zitten additieven in. Het merk Terrasana zijn is erg goed. Je kunt het hier kopen. Dit is dan nummer vier.

Erythritol

Ook erythritol is een natuurlijke zoetstof die via fermentatie wordt gewonnen uit fruit. Het valt onder de zogenaamde ‘polyolen’, zoetstoffen waaronder bijvoorbeeld ook xylitol en mannitol vallen. Erythritol is bijzonder omdat het nagenoeg geen enkele calorie bevat, wel ongeveer 70% van de zoetkracht van suiker bevat maar helemaal geen invloed heeft op onze bloedglucose- en insulinespiegel. Het kan dan ook gewoon gebruikt worden door diabetici.

Vergeleken met andere natuurlijke zoetstoffen is Erythritol dus een topper die zeker in de top vijf thuishoort.

De vijf winnaars en de echte winnaar!

De vijf winnaars wat mij betreft zijn dus erythritol, biologische ahornsiroop graad C, biologische kokosbloesemsuiker, amazake en groene steviapoeder. Daarnaast is een redelijke keuze voor nu en dan koud geslingerde, ongefilterde honing van een imker bij jou uit de buurt. Volgens mij kan je hiermee alle kanten uit.

Gebruik ze echter met mate en zorg vooral dat je steeds minder zoetigheid nodig hebt. Het is en blijft een traktatie. Je kunt echt afkicken van zoetigheid als je dit maar steeds minder gebruikt. Je smaakpapillen gaan je hiermee helpen en dan ben jij pas de echte winnaar!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Miriam
Door

Miriam

op 15 May 2015

Fijn dat je dit ook weer met ons deelt

Bernadette
Door

Bernadette

op 19 Jun 2015

Ik ben sinds twee maanden op een suiker-vrij dieet en dit helpt me enorm om kennis te vergaren om goede keuzes te kunnen maken. De voor- en de nadelen te weten komen is niet zo makkelijk. Nu begrijp ik ook dat ik geen producten mag gebruiken waar stevia in zit, een groot misverstand dus dat het een natuurlijk product is, maar wat hadden we anders kunnen verwachten van de voedings industrie? Dank voor deze nieuwsbrief Marjolein! Groet, BernadetteVriendelijke groet, Bernadette

Anne
Door

Anne

op 03 Oct 2021

Top info! Veel bijgeleerd. Natuurlijke stevia schij t ook remedie tegen suikerziekte te zijn en heeft ook die akelige dropsmaak niet. ik heb al een tijd Erythrol (merknaam Sukrin) en heb op het net nog nooit enige negatieve bijwerking gelezen.

Monna
Door

Monna

op 15 May 2015

Dag Marjolein, Dit is een heel verhelderend verhaal, mooi alles op een rijtje. Dankjewel hiervoor. Zelf eet ik al jarenlang zoveel mogelijk suikerarm, ik gebruik rijststroop als zoetmiddel. Maar dat van de maltase om het af te breken wist ik nog niet. Ik zal je top 4 produkten zeker in overweging nemen. Hartelijke groet, Monna

roos
Door

roos

op 15 May 2015

Hoi Marjolein.Honing is natuurlijk niet alleen een zoetstof. Juist de koud geslingerd biologische honing niet. Belangrijk!

Christine
Door

Christine

op 15 May 2015

hoi Marjolijn,Vanuit de ayurveda is mij appeldiksap aangeraden als zoetstof. Hoe kijk je daar tegenaan? Teveel fructose?Groeten, Christine

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 May 2015

Beste Christine, Het ligt eraan hoeveel je gebruikt. Ik zou het flink verdunnen. Maar er zit inderdaad ook veel fructose in.

wendy
Door

wendy

op 15 May 2015

Ik ben het helemaal met je eens!

Caressa
Door

Caressa

op 15 May 2015

Wat ik persoonlijk een hele goede en lekkere (en gezonde) 'zoeterd' vind is Yacon siroop (gemaakt van de wortels van de Yacón plant). Echt een aanrader

debby
Door

debby

op 15 May 2015

Dank voor de uitleg. Hoe zit het met xylitol en erythritol?

Els
Door

Els

op 15 May 2015

Hallo Marjolein,Hartelijk bedankt voor je prima advies. Ik ga de ahornsiroop proberenMet vriendelijke groeten,Els.

Desiree
Door

Desiree

op 15 May 2015

Marjolein,wat een goed stukje weer, ik probeer ook minder suiker en deze produkten ga ik zeker uitproberen, bedankt voor je wekelijkse tips.

Jopie
Door

Jopie

op 15 May 2015

Vond het een waardevol artikel

Judith
Door

Judith

op 15 May 2015

Dag Marjolein Als er suikervervangers worden genoemd, wordt nooit Yacon siroop genoemd. Het is een onverteerbare suiker fructooligo saccharide (FOS) dat niet door het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor heeft het maar weinig kcal. Yacon is geschikt voor diabetici en voor de meeste mensen met hypoglycemie. Is bevordelijk voor een gezonde darmflora. Leer ook veel van je Marjolein. Gezonde groet Judith

Anna
Door

Anna

op 15 May 2015

Het klopt helemaal wat het wennen aan minder suiker betreft. Al enkele jaren geleden ben ik begonnen met "anders" eten. In het begin was het wel even doorzetten wat het weglaten van suiker aanging maar nu mis ik het nauwelijks. Ook de natuurlijkere zoetstoffen heb ik niet nodig om lekker te eten. Als ik toch eens zoetigheid neem, kan ik het beperken en kost het geen moeite om weer mijn suikervrije eetgewoonten op te pakken.

HENDRICKX MIEKE
Door

HENDRICKX MIEKE

op 15 May 2015

Goeiedag Marjolein, Weer een zeer overzichtelijke bijdrage voor een betere gezondheid = betere wereld. Duidelijker kan het niet gezegd/geschreven worden. Heel erg bedankt! Zelf ben ik, toen ik me ingeschreven heb voor Het Voedingscompas, begonnen met me een suikervrije en koffievrije periode van 30 dagen voor te schrijven. Zit momenteel aan dag 20... koffie en suikervrij! gedurende deze periode heb ik me ook voorgenomen niet meer na het avondeten te 'smikkelen'. Nog 10 dagen te gaan ...Wil me niet meer belonen met 'eten' of mijn ontspanning zoeken in eten...Als ik eet wil ik gewoon 'genieten van het eten' . Krijg meer inzicht en doorzicht in mezelf. Ik ben heel jou te mogen 'ontdekken'. Dank je wel internet... Lieve groet! Mieke

lilian
Door

lilian

op 15 May 2015

dank Marjolein voor de zoveelste info, wat ben ik daar blij mee als artrose (patient) heb ik zoveel aan je mailberichten, ik had dus ook witte stevia gekocht ik ga nu over op ahornsiroop ook heb ik een tip jonge moeders geven hun kindjes vaak diksap schijnt beter dan roosvicee te zijn allebei zijn gewoon vol met suiker , nu heb ik van mijn pedicure de tip gekregen de thee van picknick die fruit fusion heet en allerlei vooral de frambozen smaak voor kindjes heel erg lekker smaakt maar zo goed als geen suiker bevat de geur is ook heel erg lekker ook belangrijk veel succes en fijn weekend !

de coster
Door

de coster

op 15 May 2015

Ik heb sinds kort kokosbloemsuiker ontdekt en ik vindt het goed alternatief,ik probeer van zo weinig mogelijk suiker te gebruiken aangezien er al in vele produkten aanwezig is Dank u wel voor de goede raad.Groetjes Gisela

Margreet
Door

Margreet

op 15 May 2015

Je kunt ZOET ook het beste ontwennen,dan heb je ook geen vervangers nodig. Ik drink bv 's morgens 1/2 uitgeperste citroen met lauw water,eerder deed ik daar wat Steviapoeder in,maar nu al lang niet meer,heb er geen behoefte aan het nog te zoeten. Heb Steviapoeder zelf gemaakt,je kunt tegenwoordig de plantjes bij een Tuincentrum kopen en dan de blaadjes drogen en verpulver je het tot poeder,puur zoals het bedoeld is,maar ik gebruik het niet eens meer. En wat is dan alles zoet wat je proeft.zoals de mayo van Marjolein!

Petronella Poeser
Door

Petronella Poeser

op 15 May 2015

Dank je wel voor de goede informatie. Dacht dat ik met honing en agave of ahornsiroop goed bezig was, maar ook hier moet ik dus goed oppassen met welke ik koop.

Gerdie Konings
Door

Gerdie Konings

op 15 May 2015

Enige tijd geleden ontdekte ik stevia van het merk stevia. Dit zijn druppels en hierop staat 100% stevia. Naar mijn mening is dit wel een goede vorm van stevia. Natuurlijk is deze bewerkt. Deze smaakt echter heerlijk en heeft geen toevoegingen. Ik bak zelf met palmsuiker. Als ik bak gebruik ik de helft van wat er in het recept vermeld staat. Dan smaakt het gebak niet zo zoet en het is evengoed erg lekker. Daarnaast gebruik ik glutenvrije producten en vaak ook speltmeel. Mijn darmen werken beter als ik speltmeel eet. Glutenvrij is natuurlijk nog gezonder. Ik gebruik om kokoskoekjes te bakken kokosmeel, dadels en eiwitten. Dit is ook heerlijk om te eten en het is in zeer korte tijd klaar. Je eet dan glutenvrij en je eet natuurlijke suikers. Ik geef bakcursussen en ik probeer mensen te begeleiden op het gebied van voeding maar ook door het gebruik van natuurlijke antibiotica. Ik vind het fijn dat je informatie met ons deelt. Dank je wel voor je tips.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 16 May 2015

Dit vind ik een heel interessant stuk! Ik wist niet dat een lichaam zoveel moeite heeft met suiker en koekjes, dus toch maar een beetje minderen! Helaas, want ik ben gek op mijn koekje bij de koffie:-)

lisette
Door

lisette

op 16 May 2015

Sinds september 2013 eet ik paleo. Ik ben 24 kg afgevallen. Ik zou er graag nog 4 a 5 willen afvallen, maar krijg dat niet voor elkaar. Zoetigheid blijft trekken. Eerst at ik als ontbijt ook vaak een eetlepel honing erbij, maar dat doe ik nu ook niet meer. Af en toe agavesiroop, want daar stijgt mijn bloedsuiker niet zo van. Ik heb verder niks zoet in huis, maar ga op werk bv nog weleens voor gaas. Nee, mijn lichaam zoekt nog steeds naar zoet. Ik eet dan alles wat los en vast is binnen paleo. Pffff dan is er weer een pond bij en dan zorg ik dat die er weer afgaat. Kennen meer mensen dit probleem ? patat met mayo vind ik nog steeds heeeeeeeerlijk. Ik maak het dan van eddoe of cassave en koop mayo zonder troep en zonder suiker bij jumbo. Helaas wel met zonnebloemolie en niet biologisch, maar scharreleieren. Ik heb nog steeds geen olijfolie gevonden waar ik lekkere mayo zelf van kan maken. Iemand tips ?

Goedele
Door

Goedele

op 19 May 2015

Beste Lisette,de olijfolie bij ons in huis is o.a. van Emile Noël, fruitig en koude extractie, kan je normaal gewoon in bio- of reformwinkels vinden. Andere zeer lekkere en kwaliteitsvolle olijfoliën zijn die van een monocultuur (1olijfsoort), o.a. van Lirys of Olivastro. Deze kunnen soms wel een tamelijk bittere smaak hebben, wel een goed teken omdat ze niet fabrikaal ontgeurd werden (ze zijn "fruitig"), maar om mayo te maken misschien iets minder geschikt door de overheersende smaak. Wat ik bijvoorbeeld soms gebruik is koolzaadolie, die is neutraal en mild van smaak, of allerlei andere koudgeperste oliën zoals walnoot, hazelnoot, hennep, ... . Of je kan ze mengen met de iets bitterdere olijfolie. Alvast smakelijk!

Nanda
Door

Nanda

op 16 May 2015

Hoi Marjolein,Is het niet precies andersom? Graad A ahornsiroop is eerste persing dus rijker aan mineralen dan graad C?Vriendelijke groet, Nanda

Day
Door

Day

op 16 May 2015

Ik gebruik vijgenstroop.... Hoe is dat in de waardering?

Louise
Door

Louise

op 16 May 2015

Super interessant dit onderwerp. Ik weet dat ik de goede weg op ben met suikers. Zelf gebruik ik palm bloesem suiker. Bedankt voor de interssante info , heel leerzaam

W.
Door

W.

op 16 May 2015

Hoe zit het met de suikers uit fruit en dadels? Die staan niet in je lijst..

Margareta
Door

Margareta

op 16 May 2015

Hallo! Bedankt voor de heldere uiteenzetting. Ik dacht steeds dat de rijststroop van Lima mijn beste alternatief was. Blijkbaar niet? Ik weet niet wat je lichaam moet leveren van werk vr het enzym maltase. Vraagt dat veel energie? Bepaalde stoffen? Kan je je laten testen of je lichaam de mogelijkheid heeft om dat aan te maken? Ik hou me voorlopig toch nog even bij kokosbloemsuiker en Lima's rijststroop.

Alie
Door

Alie

op 16 May 2015

Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik zou nog graag willen weten, wat vind je van xylitol? Daar wordt kauwgom bijv. vaak mee gezoet. Ik heb begrepen dat dit uit een boom wordt gewonnen. Daarmee zou het dan ook natuurlijk zijn.

Andre Teirlinck
Door

Andre Teirlinck

op 16 May 2015

En wat denk je van Xylitol? Gemaakt van de berkenbast, glycemische index amper 7 en dan nog goed tegen cariës. Ik gebruik het in gebak omdat het reageert als suiker in het bakproces en dat is meestal het probleem met andere goede alternatieven. Zoetkracht is het dubbel van suiker, dus moet men er ook al minder van gebruiken.

Bianca
Door

Bianca

op 17 May 2015

Hoi Marjolein, Ik gebruik al een tijd Tagatesse van Damhert. Niet de suiker-vorm, maar de kleine pilletjes in zo'n dispenser. Gevonden omdat ik Stevia vreselijk vies vind! Ik kan er niet aan wennen, die nasmaak...! Ik zie de Tagatesse niet in het lijstje staan, ik lees er ook verschillende dingen over (suiker-vorm). Het zou een natuurlijk product moeten zijn, verkregen uit lactose, maar er zit geen lactose meer in het eindproduct.... Ik vind de Tagatesse nog het meest op 'gewone suiker' lijken, geen Stevia-of chemische nasmaak. Alleen ik weet nog steeds niet of dit nou wel een gezond alternatief voor suiker is of niet. Er zouden weinig calorieën in zitten. Weet jij hier meer van af? Warme groet, Bianca.

Alida Mulder
Door

Alida Mulder

op 16 Oct 2015

Hee erg bedankt, ik zag door de bomen het bos niet meer en dat is niet fijn als suikerverslaafde. Ben al een jaar aan het minderen en merk inderdaad dat je smaakpapillen veranderen, ik vind bijvoorbeeld een mars inmiddels vies zoet. Hier wordt het een stuk makkelijker van!

Hennin els
Door

Hennin els

op 17 May 2015

Ik koop wel eens esdoornsiroop , wat vind je daar van ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 May 2015

Dat is Maple Sirop, zie het artikel

jacqueline
Door

jacqueline

op 17 May 2015

De laatste paar jaren ben ik steeds meer op mijn voeding gaan letten dus mijn eetpatroon is erg veranderd ( verbeterd ) Wanneer ik een enkele keer dus eens iets neem wat ongezonder is schrik ik van hoe vies ik het nu vind.Ja alles is me nu te zoet ! Onlangs een klein potje gemarineerde haring, na de eerste hap het etiket gelezen en het bevat 18 gr suiker !Hup de vuilnis in,oneetbaar gewoon.Wanneer ik zoete trek krijg kies ik liever voor fruit. Bedankt voor de goede info !

carine
Door

carine

op 18 May 2015

Bedankt voor de wijze raadgevingen. Toch nog een vraagje : aan welke suiker geef je de voorkeur om confituur te maken en hoeveel gram per kg fruit moet ik gebruiken ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 May 2015

Ha Carine, ik zou zeggen: eet de vruchten lekker puur op en maak er geen jam van want dan wordt het toch zoeter dan nodig is.

francis
Door

francis

op 20 May 2015

en yaconsiroop?

Dafne Wesenaar
Door

Dafne Wesenaar

op 20 May 2015

En ik dacht dat ik alles wist over gezonde zoetstof! Niet dus. Verbijsterend hoe fabrikanten je naaien waar je bij staat. Ik gebruikte al helemaal geen kant en klare sauzen, soepen en geprepareerd eten en alles suikervrij, maar ik mikte wel altijd een flinke schep (witte) stevia poeder door m'n fruitsmoothie. Weer wat geleerd. Dank voor de nuttige informatie!

Irina van der klooster
Door

Irina van der klooster

op 28 May 2015

ik heb pas stevia suiker sweet gekocht, bij puur mieke, is deze dan ook slechter en is het beste de groene stevia poeder? Het heet volgens mij, steviala sweet, word in België gemaakt

Carla Schaeffer
Door

Carla Schaeffer

op 28 May 2015

Hallo Marjolein, bedankt voor je artikel heel nuttig! Ik eet al een paar maanden koolhydraatarm om heel af en toe toch iets zoets te eten neem ik wel eens een reep van Atkins daar zitten polyolen in hoe schadelijk is dit?

Jantje
Door

Jantje

op 06 Jun 2015

Beste Marjolein,Honing is in principe altijd koud geslingerd. Het is onmogelijk om honing warm te slingeren, dan smelten de raten namelijk ook…. Dat wil je als imker natuurlijk voorkomen. In Nederland is het helaas onmogelijk om biologische honing te produceren, daarvoor zou je om je bijenkasten een cirkel van 6 km doorsnee aan biologische landbouw of natuurgebied moeten hebben, zoveel ruimte zonder bestrijdingsmiddelen is in Nederland niet voorhanden. Dan moeten we kiezen tussen niet-biologische honing van een imker uit de buurt met weinig vervoerskilometers of biologische honing uit een natuurgebied ergens in een buitenland met veel meer vervoerskilometers. Wat weegt dan het zwaarst? Met vriendelijke groet, Jantje Migchels (imker)

Inge Langeweg
Door

Inge Langeweg

op 17 Jun 2015

Voor het jam maken ben ik op zoek naar een vervanging voor suiker. Ik gebruik Marmelo en wil wel graag het fruitzuur neutraliseren, kan dat?

Simone de Klerk
Door

Simone de Klerk

op 24 Jun 2015

Ik heb begrepen dat dextrose ook een goed alternatief is. Het lichaam herkent deze stof, wordt door het lichaam verbrand/afgebroken en niet opgeslagen als vet in de lever.

Margit
Door

Margit

op 04 Jul 2015

Hoi Marjolein, leuk om zoveel te lezen over de verschillende suikers. Ik gebruik ook al heel lang geen suiker. Ik kan echter ook niet tegen de agave, ahorn enz. Het enige zoetmiddel dat ik gebruik is dextrose gemaakt van mais. Inmiddels koop ik het in een heel zuivere vorm en gebruik het dus in thee, koekjes, taart enz. Ik ben ook wel benieuwd naar de kokosbloesemsuiker. Ga ik eens een keertje navragen of ik deze ook kan gebruiken. Groetjes Margit

Anouke Kluiters
Door

Anouke Kluiters

op 05 Jul 2015

Er is veel te zeggen over suiker. Mijn tip, wees er matig mee en geniet bewust! En als je een keer behoefte hebt aan die chocoladetaart vol met ‘ongezonde’ suikers, geniet met volle overgave! Het maakt op dat moment niet uit met welke suiker het is gemaakt. (let wel ‘op dat moment’ ) En komen er gedachtes over schuld en fout en ongezond in je op laat ze ook weer afdrijven als wolken in de lucht. Eet met aandacht en liefde en je geeft jezelf niet alleen het geschenk van met plezier iets eten waar je zin in hebt, maar je geeft jezelf nog iets moois: Je geeft je lichaam de kans om te voelen en werkelijk te registreren of het bevalt dat stuk chocoladetaart. En van daaruit zul je merken dat je, stapje voor stapje, als vanzelf andere keuzes en andere behoeftes gaat krijgen in je suikergebruik. De 4 producten die Marjolein noemt voelt mijn lichaam zich ook goed bij.Ik schrijf uit mijn jarenlange ervaring met darmklachten, candida, zonder suiker-dieten, veganistisch-, glutenvrij-dieten. Sinds 5 jaar ben ik gestopt met dieten en eet ik naar behoefte. Ik leer nog steeds elke dag om beter naar mijn lichaam en zlel te luisteren, zodat ik gezonde en voedende keuze voor mezelf kan maken. En in deze voortdurend veranderende, overprikkelde, vol gepropt met informatie wereld vind ik dat een hele kunst.

Anneliese
Door

Anneliese

op 05 Jul 2015

Erg goed, het is zeker moeilijk om suikers te vermijden. Maar als je dit artikel lees, dan wil je wel.

georgine
Door

georgine

op 09 Jul 2015

ik kwam er achter dat ook in yoghurt/ griekse yoghurt/ kwark suiker zit! Is er een kwark waar geen suikers aan zijn toegevoegd?

geraldine schimmel
Door

geraldine schimmel

op 09 Jul 2015

Ik heb jaren lang ge-imkerd en eigen honing geslingerd. Honing wordt bij mijn weten alleen maar koud geslingerd. Voor een imker in je buurt kun je zoeken op bijengildes

Erika
Door

Erika

op 09 Jul 2015

Dank voor je info, vind het zeer nuttig!

Just Jelle
Door

Just Jelle

op 04 Aug 2015

Beste Marjolein, Vind het weer een mooie blog. Goed uitgelegd en daar kunnen heel veel mensen wel wat mee :) Groetjes Jelle

Truus
Door

Truus

op 05 Aug 2015

Sinds 4 weken ben ik 100% suikervrij ovm een stofwisselingsdieet..De ondersteunende produkten zijn biologisch en zonder E-nummers e.d. Een heel enkele keer gebruik ik ahornsiroop, in kleine dosering, en xylitol als zoetstof. Je hebt maar heel weinig nodig van xylitol. Voor bijv appeltaart gebruik ik kokosbloesemsuiker. Ik ben wel benieuwd wat je van xylitol vindt, Marjolein. Helder artikel overigens. Bedankt daarvoor.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Aug 2015

Ik hou van zoveel mogelijk natuurlijke producten. Xylitol (E968) is een natuurlijk product al wordt het wel uit natuurlijke producten gewonnen. Ik blijf het liefst zo dicht mogelijk bij de natuur.

Femmie
Door

Femmie

op 09 Aug 2015

Als je stevia ReBa hebt dan is dat toch goede kwaliteit denk ik informatieve site trouwens gr Femmie

nathalie
Door

nathalie

op 17 Aug 2015

En stevia druppels die je bijv bij G&W of de tuinen kan kopen? is dat veilig?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Aug 2015

Dat kan ik zo niet zeggen. Maar ik zou even het etiket lezen wat er allemaal in zit.

Angela
Door

Angela

op 21 Aug 2015

Ik ben 5 weken geleden begonnen met het eetplan van Yvonne Lemmers, Grip op Koolhydraten, want mijn bloeddruk en mijn bloedsuikerspiegel waren veel te hoog. Ik ben van mening dat je geen vervangers voor suiker moet zoeken, maar gewoon suiker moet afwennen! Het lukt me prima, eet alleen fruit wat zoet is en verder niks! Heb het wel geprobeerd hoor, maar ik werd echt beroerd!! Met als resultaat dat mijn bloeddruk en mijn bloedsuikerspiegel goed zijn nu, en ik 5.5 kg ben afgevallen. Ik ga dus gewoon zo door!!!!!

Petra
Door

Petra

op 17 Aug 2017

Helemaal mee eens: gewoon suiker afwennen.

Esther
Door

Esther

op 21 Aug 2015

Hoi, sinds kort suikerloos en heb alleen hoofdpijn gehad in begin. Maar wat is het schrikken waar overal suiker in zit of verstopt onder E nummer. net een interessant stuk gelezen van Juglen Zwaan over suiker. Mooi en duidelijk uitgelegd. En wat valt het me mee met de vreetbuien die ik voorheen wel had. Ik ga nog even door met suikerloos zijn. O kleine tip om te bakken kun je ook lekker havermout en amandelmeel gebruiken. Groetjes

Anne
Door

Anne

op 22 Aug 2015

Dank voor het heldere artikel. Toch nog maar wat minderen met de ahornsiroop en vervangen door kokosbloesemsuiker. Omdat ik vanwege mijn schildklier moet oppassen met suiker gebruik ik steeds meer dadels en gedroogde vijgen om rauw gebak mee te maken. Dat is erg lekker overigens. Is het beter ook zo min mogelijk zuidvruchten te eten? Het zou fijn zijn als je daar ook een keer wat over kunt vertellen. Dank trouwens voor je inspirerende en heldere artikelen. Ik lees ze graag en leer er veel van.

AlettA
Door

AlettA

op 25 Aug 2015

Kan dadelstroop ook?? Of toch liever kokosbloesemsuiker??

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Aug 2015

Allebei zoet. Het maakt dus niet zoveel verschil. Gebruik ze met mate.

Paula Pulmans
Door

Paula Pulmans

op 22 Sep 2015

kijk hier kan ik weer mee vooruit, dit is duidelijke taal waar je wat aan hebt!!!want het is en blijft moeilijk, de goede suikervervangers te vinden, altijd zoeken en etiketten lezen, er komen ook zoveel recepten en mensen voorbij die zogezegd suikervrij koken, maar als je die recepten dan gaat ontleden, dan jagen die je bloedsuikerspiegel heel flink omhoog!!! dus ik zie soms door de bomen het bos niet meer, maar ik heb het meer meer dan een jaar volgehoudenm echt helemaal suikervrij, wegens candida, die heb ik nu onder controle en ik ben nu niet zo streng, ik dacht dat kan wel, maar ik denk nu dat je altijd moet blijven opletten als je eens candida hebt gehad, ik merk dat het er stilletjes weer insluipt, ik merk ook als ik toch iets teveel suiker binnenkrijg dat ik me niet lekker voel, dus weer wat beter gaan opletten, het zou zonde zijn als de candida weer terugkomt toch?

Marja Petersen
Door

Marja Petersen

op 29 Oct 2015

mijn hele leven al ben ik aan het 'diëten'. Sinds ik jouw e-boek heb gelezen ben ik daarvan af gestapt en ben 'gewoon' gaan eten. Het voelde als een sprong in het diepe met 3 a 4 sneeën brood per dag en ook nog een kom pap in de ochtend....... Voor ik je boek las woog ik 80kg, nu 3 weken later weeg ik dat nog steeds, maar ben wel een stuk gelukkiger en blijer. Ik voel me veel beter, maar ben er nog niet; nog steeds snel moe.... Ook dat komt goed! Bedankt!!!!

Irene
Door

Irene

op 03 Nov 2015

Via een gedeeld artikel op FaceBook kom ik op deze site. Inmiddels zijn er al 2 uur verstreken en ben ik 2 koppen thee verder en flink wat informatie wijzer!! Bedankt voor de duidelijke uitleg over zoveel verschillende onderwerpen. Ik heb mijn boodschappenlijstje gemaakt! Op naar de imker en de natuurwinkel, gezond eten hoeft op deze manier niet moeilijk te zijn!

Anet
Door

Anet

op 09 Dec 2015

Ik neem aan dat dit verhaal niet alleen voor vrouwen opgaat maar ook voor mannen of zijn daar andere richtlijnen voor?

Jan
Door

Jan

op 23 Jan 2016

De Yacon is momenteel te halen bij de stadslandbouwkas in Dordrecht. Biologisch geteeld.

Bo
Door

Bo

op 13 Sep 2016

Ik was op zoek naar precies deze info. Dus dank je wel. Ik ben sterk aan het afkicken van de suiker, maar kan het niet laten om eens per dag toch tien gram poedersuiker tot me te nemen. Dit doe ik dan in roomboter met wat bloem en koekkruiden en dan lekker smullen. Maar deze alternatieven gaan me wellicht helemaal afhelpen van de suikers! Dank je wel nogmaals.

Mar
Door

Mar

op 22 Sep 2016

Een vriendin v mij mocht geheel geen suikers, minimaal koolhydraten ook.. voor 2 mndn ivm haar bloedsuikerspiegelwaardes, we kwamen uit op Paleo en Atkins. Spiralizer bood veel uitkomst: groente werden spaghetti; en bloemkool werd verblenderd tot rijst. Ze is fiks afgevallen! 2-nu had ik laatst geen honing of fruit, maar wilde witlof salade maken. Mijn venkelzaad (voor thee) bood een welkome toevoeging!. Dus nu ga ik mij verdiepen in kruiden en specerijen, naast mijn dadels, geprakte banaan, zelfgemaakte appelmoes, kokosrasp en amandelmeel als zoet-toevoegingen. Tot zover heb ik: venkelzaad, anijs, ceylon kaneel, macapoeder, steviazaden, kokosvlokken als droge stoffen om aan mn havermout toe te voegen.. Hopelijk hebben jullie hier ook iets aan!!

Cecile Vandermeulen
Door

Cecile Vandermeulen

op 08 Nov 2016

Dank voor de info. Wat met dadelsiroop ? Valt dit samen met de categorie van rijstsiroop ? Ik gebruik ook doms kokosbloesemsuiker doch vrees dat dit ook niet zo gezond is.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Nov 2016

Beste Cecile, alle soorten siroop zijn natuurlijk uiteindelijk gewoon suiker, al zijn ze dan niet geraffineerd. Dus dadelsiroop of rijstsiroop samen met nog kokosbloesemsuiker is gewoon samen veel suiker. Niet zo gezond inderdaad.

Susan
Door

Susan

op 08 Nov 2016

Ik ben in bezit van een plantje dat zoetkracht heeft in zijn (uitgebloeide) bloempjes. Het heet azteeks zoetkruid, of Lippia dolcis. Is hier ook iets over bekend?

Margriet Welling
Door

Margriet Welling

op 09 Nov 2016

Prima artikel. Ik heb van de zomer groene stevia gemaakt van 2 steviaplantjes die ik in de tuin had gezet. In september heb ik ze afgeknipt, de blaadjes geritst en uitgespreid tussen 2 vellen keukenpapier. 4 Minuten drogen in de magnetron op 500 watt, perfect gedroogd. En toen gemalen in de kruidenmolen van mijn keukenmachine en in een potje gedaan. Ik gebruik het om net het zure van mijn yoghurt eraf te halen, niet teveel dus. Ben erg tevreden over deze makkelijke manier om aan groene stevia te komen en hoop dat mijn plantjes de winter overleven. Anders koop ik 2 nieuwe. Misschien vinden meer lezers dit een leuk experiment. Overigens heb ik op dezelfde wijze een potje basilicum van eigen kweek verkregen. Leuk om te doen!

Dorien Obdeijn
Door

Dorien Obdeijn

op 05 Jun 2018

Hallo Marjolein. Nu een jaar koolhydraat beperkt bezig. Een minima aan suikers. Bevalt goed. Heel wat kilo''s lichter en geen bloeddrukmedicatie meer na 15 jaar pillen slikken!!! Verder gebruik ik erythritol als zoetstof. Ben je daar mee bekent? Zo ja, wat is jouw visie hierop?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 13 Jun 2018

Ja hoor Dorien, erythritol is een van de weinige zoetstoffen die (mits natuurlijk in beperkte mate gebruikt) geen kwaad kan. Het is een natuurlijke 'suikeralcohol' die iets minder zoetkracht heeft dan gewone suiker; je zou er dus of ietsje meer van kunnen gebruiken of, nog beter, wennen aan iets minder zoet.... Gewoon nu en dan een beetje kan zeker geen kwaad.

Margo
Door

Margo

op 24 Sep 2018

Hallo Wil koekjes bakken met amandelmeel kan ik in plaats van wat in het recept staat agavesiroop ook natrena zoetstof gebruiken, ben namelijk diabetes

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 02 Oct 2018

Beste Margo, je kunt in mijn artikel wel zien dat ik in principe helemaal geen fan ben van synthetische suikers en natrena is dat ook, hoewel de stevia van natrena misschien nog het meest natuurlijk is. Als je diabetes hebt (hangt er ook vanaf hoe erg het is en of het type 1 of 2 is) kun je vaak nog wel stevia (de echte, van goede kwaliteit dus!) nemen, dat lijkt me gezonder dan 'zoetjes' of natrena vloeibaar met een stof als cyclamaat erin. Maar het is altijd raadzaam om met je arts te overleggen als je diabetespatiënt bent en twijfelt over welke zoetstof voor jou geschikt is; ik kan geen persoonlijk advies op maat geven en ben geen arts!

Marian
Door

Marian

op 10 May 2019

Hartelijk bedankt voor de duidelijke uitleg, dat maakt kiezen een stuk makkelijker!

annelies
Door

annelies

op 11 Oct 2019

zeer goede informatie! hartelijk dank.

Melanie
Door

Melanie

op 03 Feb 2020

Ik zie Erythritol er niet bij staan. Is dat expres gedaan? Ik vind het een superproduct. Mijn moeder heeft diabetes en het zorgt echt niet voor verhoging van haar waardes. En het ziet er ook gewoon uit als suiker, geen gekke bijsmaak.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Feb 2020

Ja dat is inderdaad een goede Melanie! Ik heb het artikel aangepast met erythritol als een van de beste 5 keuzes.

Ellen
Door

Ellen

op 03 May 2020

Hoi Marjolein, dank je voor je artikel hierover. Ik heb intussen ook nog zusto en xylitol gevonden. Wat vind je daarvan?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 May 2020

Xylitol is een redelijk alternatief, een semi-synthetisch zoetemiddel (ik noem deze zijdelings in mijn artikel, het is een van de suikers met een naam eindigend op -ol. Zusto ken ik niet, dat kan ik niet echt beoordelen. Maar afgaand op wat ik erover lees lijkt me weer minder geschikt, het bevat nogal wat ingrediënten en lijkt dus een bewerkt, synthetisch 'knutselwerkje'.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!