Recept: Zoete aardappel-spruitjes stamppot
1 min. leestijd

Recept: Zoete aardappel-spruitjes stamppot

Hoog tijd voor een stamppot recept! Spruitjes en zoete aardappelen, deze twee groenten zijn gewoon bestemd voor elkaar! Het zoete en smeuïge van de bataat is erg lekker met het wat bittere en de bite van de spruitjes. Kook of stoom spruitjes kort, of misschien nog lekkerder: roerbak ze gehalveerd met een klontje roomboter of ghee.

Spruiten behoren tot de kruisbloemige groentesoorten. Kruisbloemigen staan bekend om hun bioactieve stoffen zoals glucosinolaten die o.a. de kans op verkeerde celdelingen tegen kan gaan. Daarnaast bevatten spruitjes zeer veel vitamine C. Nog een reden om ze niet té gaar te koken, behalve dat dat niet lekker is, want dan is er van deze vitamine weinig meer over.

Kook spruiten niet te gaar, dat is niet lekker en bovendien ook niet gezond voor je

Zoete aardappel is een goede en gezonde vervanger van gewone aardappelen, mede dankzij het hoge betacaroteen gehalte; een krachtig antioxidant. Maar overdrijf niet en gebruik geen ‘stamppotwaardige’ hoeveelheden met maar een kleine hoeveelheid spruiten. Daarmee krijg je alsnog erg veel koolhydraten binnen. 50/50 is een mooie EVA maatstaf dus minimaal de helft spruitjes!

Dit heb je nodig

500 gram spruiten, gehalveerd
500 gram zoete aardappel, geschild en in grove stukken
Twee handen walnoten, eventueel gedopt en grof gehakt
2 el lijnzaad
Nootmuskaat
Roomboter/ghee
Verse zwarte peper en (zee)zout

Zo maak je het

Kook of stoom de zoete aardappelen (in ongeveer 20 minuten) gaar. Roerbak de spruiten in wat roomboter of ghee, of kook/stoom ze beetgaar. Voeg wat nootmuskaat toe naar smaak. Maal het lijnzaad. Stamp de zoete aardappelen met de spruiten tot een grove stamppot met een deel van het eventuele kookvocht. Voeg een lekkere klont roomboter toe. Voeg ongeveer de helft van de walnoten toe en spatel deze er doorheen.

Breng verder op smaak met peper en zout, wat biologisch bouillonpoeder of kruiden naar keuze. Verdeel over twee borden en maak af met de lijnzaad en de rest van de walnoten. Lekker met een scheutje lijnzaadolie. Meer eiwitten? Voeg een gekookt eitje of een stukje witvis toe. Ook erg lekker met kleine gehaktballetjes of blokjes feta of zachte geitenkaas.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?

Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!