MS: hoe voeding mijn medicijn werd

MS: hoe voeding mijn medicijn werd

Deze week een indrukwekkende gastblog plús filmpje van een geweldig vrouw die 7 jaar geleden de uitslag MS kreeg te horen. Multiple Sclerose; een degeneratieve ziekte. Er was niets aan te doen zei haar arts. Maar ze luisterde niet naar hem en nam de verantwoordelijkheid in eigen hand. Ze besloot ook niet mee te doen aan de willekeur van het gebruik van medicijnen en bleef goed luisteren naar haar lichaam. Ontmoet Marjan en hoor hoe het nu met haar gaat.

MS: hoe voeding mijn medicijn werd

Mijn naam is Marjan van Eeden- de Vries en ik ben geboren in 1966 te Dokkum. Tijdens mijn jeugd groeide ik op in Friesland. Ik volgde de opleiding tot verpleegkundige en werkte zowel in een ziekenhuis en als verpleegkundige in de wijk.

Om los te komen van Friesland verhuisde ik op mijn 23ste naar Zwitserland. Ook daar vond ik gelukkig een baan binnen de gezondheidszorg. Na met veel plezier in de stad Wil gewerkt te hebben, vestigde ik me na tweeëneenhalf jaar weer in Nederland. Maar deze keer in het westen van het land.

Ik hield me netjes aan de ‘Schijf van vijf’, met een duidelijke neiging voor zoet. Veel zoet. Mijn vrije tijd besteedde ik aan bergwandelen en later aan fietsen en fietsvakanties. Kamperen in de vrije natuur heeft mijn passie.

Van incontinentieklachten tot MS

Rond mijn 40ste openbaren zich incontinentieklachten, die ik afdoe als inherent aan vrouw 40+ zijn. Wanneer ik echter ook de controle verlies over mijn ontlasting raadpleeg ik mijn huisarts. Die onderzoekt me. Maar er wordt niets gevonden en ik word doorverwezen naar de uroloog. Een inwendig onderzoek (cystoscopie) levert hier ook niets op.

Een doorverwijzing naar de neuroloog volgt. Na het eerste lichamelijke onderzoek begin ik te vrezen voor Multiple Sclerose (MS), want naast de incontinentieproblemen heb ik ook tintelingen in beide onderbenen. De neuroloog laat een tweetal MRI’s doen, waaruit blijkt dat mijn ruggenmerg schoon is maar mijn hersenen witte vlekjes vertonen. De uitslag van een daaropvolgende lumbaalpunctie wordt bekend. Het lijkt MS te zijn.

O, wat haat ik de twee initialen: MS

De schok is groot. MS associeer ik met enorme degeneratie. Achteruitgang op velerlei gebied. Ik had zelf zoveel patiënten tijdens mijn werk meegemaakt. En dan nu, ikzelf MS? De neuroloog wijst me op het feit dat niet alle patiënten met de wijkverpleging van doen hebben. Degenen die ik heb verpleegd als wijkverpleegkundige waren dan al ernstig ziek. Er zijn meer MS-patiënten waar het niet zo slecht mee gaat.

Diezelfde dag van de uitslag word ik in het ziekenhuis opgenomen voor een kuur Prednison, 3×1000 mg. De kuur doet echter niets. De diagnose is nu definitief: PPMS: Primair Progressieve Chronische MS.  Er is geen enkele medicatie tegen. Ik sta met lege handen en ga naar huis.

Eerst de kop heel diep in het zand

Mijn leven pak ik als vanouds op, en ik doe alsof er niets aan de hand is. Want dan heb ik immers de diagnose ook niet. Negen maanden houd ik mezelf voor de gek. Dan kan ik er niet meer om heen. Ik ben ziek! Lopen gaat steeds moeizamer. Zelfs naar de supermarkt om de hoek pak ik nu de fiets. Want fietsen is een relatief onbelaste beweging. Ondanks zware pijnstillers wordt het werken als verpleegkundige op de afdeling een ondoenlijke opgave.

Na een reïntegratietraject en in samenspraak met het UWV kan ik uiteindelijk nog, zittend, als planner aan het werk. Maar ik berust er niet in. Want lijdzaam toezien hoe ik achteruitga wil ik niet. Op zoek naar alternatieven en mogelijkheden google ik me suf. Daarbij stuit ik op Terry Wahls, een MS-patiënte die notabene passief in een rolstoel heeft gezeten en nu weer kan fietsen! En raad eens… door middel van haar voeding!

Vervolgens andere voeding op mijn bord

Beetje bij beetje begin ik mijn voeding naar ‘mijn inspirerende voorbeeld Terry’ aan te passen. Van meergranenbrood naar speltbrood. Van twee stuks fruit naar vier à vijf stuks fruit. En groene poeders, als chlorella en spirulina worden in huis gehaald. Met de geweldige support van mijn man stappen we geheel over op biologisch. Groenten, vlees en vis komen voortaan niet meer uit de supermarkt. Alleen voor kattengrit en toiletpapier bezoeken we het grootwinkelbedrijf. Veel verbetering constateer ik nog niet, maar het is heerlijk om meer en meer de regie over te nemen. Ik krijg de smaak te pakken!

Russisch roulette met mijn gezondheid!

Tussendoor ga ik nog naar een andere neuroloog. Tot mijn grote verbazing kondigt ze aan met remmers te willen starten… nog voordat ze vraagt hoe het met me gaat. ‘Remmers helpen toch niet bij PPMS?’, vraag ik. Inmiddels stel ik al mijn vertrouwen in mijn voeding. Ik kom erachter dat wélke medicatie bij PPMS wordt voorgeschreven, volledig afhangt van wáar de neuroloog is opgeleid. In het AMC gebruiken ze liever geen remmers, in het VU weer wel. Voor mij voelt dit als Russisch roulette. Waar ik voor bedank. Mijn vertrouwen in de gevestigde gezondsheidszorg is ernstig geschonden. En passant laat ik mijn vitamine D prikken. 43 nmol /L is volgens de neuroloog prima, ofschoon de minimale ondergrens toch echt 75 nmol /L moet zijn. Dit verschil van inzicht is de druppel voor mij om mijn heil elders te zoeken.

Het vertrouwen in mijn lichaam wordt hersteld

Ik blijf mezelf goed informeren op internet. Daarnaast is er zoveel dat me aanspreekt. Smoothies, raw-food, het verhaal van Weston Price, superfoods. Zonder sapcentrifuge en een blender is mijn keuken niet meer volledig.

Om structuur aan te brengen en te kijken of ik op de goede weg zit bezoek ik een orthomoleculair arts. Naast supplementen richt zij zich ook vooral op voeding en acupunctuur. Mijn bezoeken aan haar zijn zeer waardevol geweest. Ze geven me vertrouwen in mijn lichaam en met dat vertrouwen ga ik langzaam en gestaag vooruit, de toekomst tegemoet.

Voeding werd mijn medicijn

Mijn voeding blijf ik steeds weer aanpassen tot de ideale modus. Speltbrood is vervangen door eigengebakken boekweitbrood. Ik gebruik zoveel mogelijk de groenten van het seizoen en vers van de (zorg)boerderij, vier kilometer van ons huis. Sinds kort hebben we ook onze eigen volkstuin. We reduceren vlees tot tweemaal per week. Bij voorkeur ‘grass fed meat’. Vlees van koeien die gras hebben gegeten dus. Echter altijd van de biologische slager. En zelf bak ik gluten- en suikervrije koek en gebak.

Een cursus mediteren helpt me om stresssituaties beter het hoofd te kunnen bieden, waarbij beoefening van yoga sinds een jaar een effectieve bijdrage is. Tot medio 2012 gebruikte ik pijnstillers en medicijnen voor mijn blaas maar sinds medio 2012 gebruik ik niks meer. De dagelijks supplementen als D3, Magnesium, Selenium, Zink, Chlorella, Spirulina, Macapoeder zijn ervoor in de plaats gekomen.

Weer full-time aan het werk als verpleegkundige!

Voeding is mijn medicijn geworden. Waardoor ik zelfs vanaf maart 2012 weer full-time als verpleegkundige aan het werk ben! 24 uur zittend op een vaste werkplek, plus tien uur per week lopend.

Het voelt als een overwinning op een strijd die ik zelf ben aangegaan. Ik ben zo blij en enorm dankbaar voor alle informatie op internet, het delen van heerlijke recepten, belangrijke gezondheidsinformatie en zoveel meer. Petje af voor hen die zoveel tijd besteden aan blogs en fora waar ik een zeer dankbare gebruiker van ben.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat

Simone Bosch
Door

Simone Bosch

op 11 Oct 2013

Geweldig Marjan, ik ben blij voor je! Hopelijk breng je met je verhaal meer bewustheid bij anderen. Daar willen we naar toe. groet, Simone Bosch

Hanny Schouten
Door

Hanny Schouten

op 11 Oct 2013

Beste Marjan, Gefeliciteerd met je inzichten en resultaten. Als ik jou blog lees ervaar ik, dat je van jezelf bent gaan houden en alles onderneemt om goed voor jezelf te zorgen. Dit is zo mooi, het raakt mij diep. Het maakt mij zo blij te lezen dat er nog mensen zijn die het heft in handen durven te nemen i.p.v. te gaan zitten treuren om de machteloosheid waar de medische wereld ze instort. Je bent fantastisch, je gebruikt de natuurlijke, helende kracht van je lichaam door het gezond en veilig te voeden, te werken aan innerlijke rust en acceptatie op een super actieve en mooie manier. Je leeft nu heel bewust, volgt je lichaam en geest en bewaakt je processen. Deden meer mensen dat maar dan zou de wereld er heel anders uit zien. Ook ik ben/was verpleegkundige, leraar verpleegkunde en gezondheidscoach. Nu ben ik 68 en met pensioen maar nog altijd actief met het geven van yogales, massages, ontspanningsoefeningen en voedingsadvies waar men dat wil horen. Het is mijn levensmissie, zowel voor mijzelf als voor anderen, om zo bewust en natuurlijk mogelijk te leven en anderen daarvan bewust te maken. Om mij heen zie ik de mensen hun tassen vullen met veel zoet, alcohol, gemodificeerde- en light producten en dan zou ik ze wel wakker willen schudden. Dit wordt hun ondergang, zelfs al hebben ze (nog) geen ziekte. Bedankt dat je blog heb mogen lezen, het maakt me blij. Ik wens je heel veel succes met alles wat je doet, ga zo door. Met liefde volle groet, Hanny Schouten.

Annette
Nienke
Door

Nienke

op 09 Aug 2015

Mijn moeder volgt ook al karen Jelinek. Zij is echt heel erg vooruit gegaan in haar kunnen!

Aila
Door

Aila

op 22 Mar 2014

Heel mooi Marjan. Hoop dat het lang zo mag blijven. Ik heb sinds mijn 17de MS. Ik ben nu 24 jaar oud en heb veel ellende meegemaakt met de medicijnen en helaas nu nog steeds. Ik zit nog in rrms fase, maar slik gilenya. Dat zou beter zijn volgens mijn arts. Ik heb geen last van MS, maar wel veel bijwerkingen (pijn)van gilenya. Ik weet niet wat ik moet doen, want mijn ziekte bereid zich niet uit (tot heden) maar gilenya maakt mijn leven heel moeilijk. Ik wil graag advies Liefs

Joke Vogelaar
Door

Joke Vogelaar

op 04 Nov 2014

Je wilt advies? Lijkt me dat je dat al gekregen hebt. Verander je levenspatroon door gezond te gaan eten en die medicijnen te laten staan. Ik kan net als Marjan je zeggen dat dit werkt want ik ben nl. ook MS patiënt en gebruik geen medicijnen alleen puur en gezond eten en supplementen. Vraag advies bij een natuurarts of een mesoloog (doe ik namelijk zelf) Mijn gezondheid gaat weer voor uit. Ik kon met rollator nog ongeveer 100 meter lopen, nu weer 1 km. en mijn hoofd is weer helder en niet meer zo wollig. Ik ben 67 jaar en dan zelfs is het nog niet te laat om je eigen lijf weer de kans te geven om de regie over te nemen. Hoop dat je het niet zover laat komen -- jaren geleden had ik de tegenwoordige kennis graag gehad, dan was mijn leven heel wat aangenamer geweest. Wens je veel wijsheid om een richting te zoeken die bij jou past. Sterkte.

Suzanne van Holstein
Door

Suzanne van Holstein

op 11 Oct 2013

Hoi Marjan, Wat een mooi artikel en wat een inspirerend verhaal! Petje af dat je dit zo hebt beschreven en gedeeld met de wereld! Groeten, Suzanne

Petra venema
Door

Petra venema

op 11 Oct 2013

Waauw marjan......... Wat een geweldig verhaal!!! Ik heb sinds 2008 chronische nek en rug klachten en de reguliere zorg kan mij niet helpen.........na jaren van alles te hebben geprobeerd ben ik nu ook bewuster bezig met mn voeding........en ik krijg al iets meer energie! Dus ik ga zeker door! ik zou t iedereen die zich zelf de moeite waard vind dit zeker aan willen raden!!! Houd van jezelf en van de voeding die je eet...... Een lieve bewuste groet petra

Elisabeth
Door

Elisabeth

op 11 Oct 2013

Wat een doorzettingsvermogen heb je en ik heb bijzonder veel respect voor je inzet voor zowel jezelf als voor anderen. <3

Jolanda
Door

Jolanda

op 11 Oct 2013

Wat fantastisch Marjan, ik ga jou verhaal meteen doormailen aan mijn schoonzus, zij kreeg vorig jaar de diagnose MS

Ina
Door

Ina

op 11 Oct 2013

Een prachtig verhaal, inspirerend! Goed om dit verhaal de wereld in te brengen!

Godelein
Door

Godelein

op 11 Oct 2013

Beste Marjan, Net als voeding een helende werking heeft, kan het ook de oorzaak van ziekte zijn. Genetisch is ons spijsverteringsorgaan nog steeds hetzelfde als in de oertijd, maar we eten niet meer puur natuur. Als we dat doen kan diabetes, obesitas en vele andere (welvaart) ziekten genezen. Bedankt voor het delen van je ervaring

wendy Zeckendorf-Pols
Door

wendy Zeckendorf-Pols

op 11 Oct 2013

Hi Marianne, Dit is een sterk staaltje van het beheer van lichaam en geest in eigen hand nemen en houden. Je bent een voorbeeld voor velen die niet beter worden met alleen maar reguliere medicijnen. Ook voor hen is dit een goede reden om anders te denken en te leven. Althans anders.... nu leven de alles onbewust innemende mensen op een wijze die door de voedingsmaatschappij na de 2e wereldoorlog mensen is gaan veranderen. Jij geeft het goede voorbeeld van de goede voeding zoals deze bedoeld is en dus helend kan werken. Dank je wel voor dit inspirerende verhaal en wat geweldig dat dit jouw leven zo heeft verbeterd. En wie weet tot de volgende fietsers meeting! Hartelijke groeten van Wendy

marja van der knaap
Door

marja van der knaap

op 11 Oct 2013

Marjan, wat fantastisch dat je je leven in eigen hand hebt genomen!!en jouw verhaal moet een inspiratiebron zijn voor anderen die ook met ms te maken hebben!!

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 11 Oct 2013

Wat een bijzondere reacties! Hartelijk dank, ik word er verlegen van maar ook trots. Zelf ervaar ik het niet als heel bijzonder, maar als ik jullie reacties zo lees is het wellicht toch wel beetje bijzonder. Ik ben enorm blij met de regie over mijn eigen leven, ik plaatste de regie bijna uit handen destijds maar heb ook gevoeld dat dat het begin kan zijn/is van een neerwaartse spiraal. Naast de voeding is de regie in handen nemen misschien nog wel het beste wat ik gedaan heb, ik heb vertrouwen in de toekomst! Heel warme groeten!

sascha
Door

sascha

op 22 Oct 2013

Hoi Marjan Een verhaal om stil van te worden,ikzelf ben ook bezig om met voeding beter te worden en jouw verhaal sterkt mij daarin,dank daarvoor.Op de site van wanttoknow.nl staat ook een verhaal van iemand met een ernstige burn-out die aan de slag is gegaan met magnesium en daardoor beter werd.Door de artsen werd zij volgestopt met medicatie waar ze kapot aan ging. De gezondheidszorg in nederland is zo ziek.Blijf genieten van het leven lieve groet sascha.

Diny van der Veen
Door

Diny van der Veen

op 11 Oct 2013

Lieve Marjan, Ik ben trots op jou!! Bijzonder gewoon! Geniet van al die heerlijke supergezonde sapjes, taartjes, broodjes! Geniet van het leven! XX Diny

Ans Draad
Door

Ans Draad

op 11 Oct 2013

Beste Marjan, Wat een super verhaal! Dank je wel hiervoor. Mij overtuigen dat voeding je medicijn moet zijn i.p.v medicijn je voeding hoef je niet meer. Daar ben ik al jaren van overtuigd. Door jouw verhaal is dat nog eens extra benadrukt. Er is ook een gezegde: je bent wat je eet!..... zo waar!. Onwijs fijn dat je dit op eigen houtje hebt bereikt! Respect! Ik wens je een gezond en fijn leven verder toe. Groetjes Ans

Carin Baetsen
Door

Carin Baetsen

op 11 Oct 2013

Beste Marjan ; Wat een geweldig verhaal en dat jij de gezonde uitdaging aangegaan bent , om naar je gevoel te luisteren ipv alle adviezen van onze artsen... Hopelijk zijn er steeds meer Artsen die deze site gaan bezoeken en luisteren naar deze ervaringsdeskundige mensen,.. Marjan blijf goed eten en ik wens je een lang gezond leven Bedankt Marjan...Gr Carin

Vivivenne Boels
Door

Vivivenne Boels

op 12 Oct 2013

Hi Marjan, Diep respect voor je doorzettingsvermogen en hoe je hebt volgehouden om bij jezelf te blijven. Juist ook omdat je uit de medische wereld komt. Ik was er echt even stil van toen ik je verhaal had gelezen. Het stimuleert mij weer om ook verder te gaan op dit pad. Dank voor het delen!

Marcel van Schie
Door

Marcel van Schie

op 12 Oct 2013

Hallo Marjan, Geweldig te lezen wat je hebt bereikt met voeding. Mijn vrouw heeft al jaren MS en gebruikt onnoemelijk veel medicijnen. De artsen willen dit gaan terugbrengen naar zo min mogelijk. Door een vriendin via FB op jouw verhaal gewezen en ben blij dat ze dit gedaan heeft. Ik ga me ook maar eens meer vediepen in een ander voedingspatroon en kijken of dit effect kan hebben. Ik ben ook altijd van mening geweest dat medicijnen alleen nooit de oplossing op zich kunnen zijn. Je eigen positieve instelling en een gezonde(re) leefwijze moeten de sleutel vormen tot succes. Hartelijk dank voor het delen van je ervaringen en uiteraard hoop ik dat je nog lang gezond zult blijven.

coby klazinga
Door

coby klazinga

op 12 Oct 2013

Beste Marjan, Wat een geweldig verhaal, zo zie je maar weer hoe fantastisch ons lichaam reageert op datgene wat we echt nodig hebben. Ik heb eens gelezen van een dame die ook de diagnose MS kreeg, ze zat al in een rolstoel en ging haar laatste vakantie vieren, totdat haar zus een verhaal over lightproducten las. Ze is hier direct mee gestopt. Ze is weer kerngezond. Het is jammer dat de artsen geen opleiding krijgen wat voeding en gezondheid voor elkaar betekenen. Ik wilde dit verhaal graag even koppelen aan jouw fantastisch verhaal en dat je maar heel lang gezond en vitaal mag blijven. Heel erg bedankt voor het delen. En ik zal het verder delen.

Dina den Hartog
Door

Dina den Hartog

op 12 Oct 2013

Hallo Marjan,proficiat dat Jou dit allemaal is gelukt.Ik ben blij dat er toch nog genoeg mensen zijn die hun verstand gebruiken,voeding is de geneeskracht voor de mens.Ik ben ook ernstig ziek geweest en uiteindelijk mezelf genezen door anders te gaan eten, yoga te doen en heel veel wandelen in de natuur.Dat maakt tevens ook een heel ander mens van je. Ga zo verder Marjan.Ik wens jou nog een heel gezond leven toe,geniet er van,en een mooi weekend;Warme groetjes Dina

Carla
Door

Carla

op 12 Oct 2013

Ha Marjan, Fijn dat het goed met je gaat! Ik ben ook een ervaringsdeskundige. Heb een jaar op bed gelegen met ME. Er was toen nog geen internet, maar een klein boekje uit de bieb heeft mij op de eerste schreden gezet. Geen suiker doet wonderen! Ik kon weer alles. Laatst is bij mij artrose geconstateerd. Kon mijn heup haast niet meer bewegen! Omdat het goed met me gaat, eet ik bijna alles weer. Ik ben meteen met koffie en suiker gestopt en yes, bijna geen pijn meer, ik loop weer hard! Mensen, echt, in voeding zit zoooo veel, luister naar je lichaam! Dank je Marjan, voor het delen van Internet! Lieve groeten van Carla

Petra de Lange
Door

Petra de Lange

op 13 Oct 2013

Marjan ,ik ben zo blij voor je en wat een inspirerend voorbeeld ben je voor anderen. Het wordt tijd dat de medische wereld wakker wordt!! Heel veel gezondheid en geluk gewenst! Dank voor het delen van jouw verhaal...

Anita Brinkman
Door

Anita Brinkman

op 13 Oct 2013

Hoi Marjan, Hartelijk dank voor het delen. We weten sinds 2 wkn dat mijn dochter van 17 devic (nmo) heeft, een spectrum van ms. En dit na 1,5 jr van medische missers. Wij zijn ons voedingspatroon aan het veranderen maar dit stimuleert nog meer om er rigoureus voor te gaan. Zij zat in een rolstoel eind vorig jaar en doet nu alles weer, zij het met verstoord gevoel tot aan haar borst. Ik weet inmiddels hoe belangrijk delen is, er is altijd iemand die er iets aan heeft. Jij dus ook bedankt Marjolein voor de publicatie! Gr Anita

Wilma Terburg
Door

Wilma Terburg

op 10 Apr 2014

Hoi Anita, Ik heb je reactie gelezen. Ik wil dit even met je delen. Ik hoop dat ik een bijdrage kan leveren. Misschien dat je uit mijn succesverhaal en kookvideo's enige inspiratie kunt halen. Kijk eens op YouTube:

Groetjes Wilma

Ineke van Ee-Keetels
Door

Ineke van Ee-Keetels

op 13 Oct 2013

Hoi Marjan, Je verhaal is enorm indrukwekkend en vooral héél inspirerend...!! Bedankt dat je het wilde delen met ons! Ik heb groot respect voor jouw doorzettingsvermogen en wat fantastisch dat het met je gezondheid nu de goede kant op gaat! Wat geweldig dat je weer zo heerlijk kunt genieten van jullie prachtige fietsvakanties:) Zelf heb ik inmiddels ook goede ervaringen met wat andere, gezonde en vitale voeding kan bijdragen tot herstel bij ziekte! Dit met name nadat Wouter en ik vorig jaar de Veteranenziekte door de Legionellabacterie opliepen tijdens onze fietsvakantie... Jouw waardevolle verhaal verdient het om verder gedeeld te worden, wat ik ook zeker ga doen! Ik wens je véél gezondheid en succes!! Tot slot hoop ik je snel weer een keer te ontmoeten op een van de tochten bij de wereldfietsers! Lieve groeten Ineke

Hanneke
Door

Hanneke

op 19 Oct 2013

Wat heerlijk Marjan! Ik deel je ervaring, met het verschil dat ik RRMS heb. Sinds 10 maanden volg ik de Paleo principes/Terry Wahls richtlijnen en alle klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Het enige wat ik soms nog heb is gevoelloze tenen. Dat komt en gaat, maar komt steeds minder vaak en steeds korter voor. Je mag gerust stellen dat ik mijn leven terug heb! Voor iedereen in dezelfde situatie, er is hoop, echt waar!

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 19 Oct 2013

Hanneke, wat fijn te lezen dat jij dezelfde ervaring hebt! Een enorme stimulans voor iedereen in soortgelijke situatie, dank voor je bericht! Hartelijke groet, Marjan Ook alle anderen heel hartelijk dank voor de warme reacties!

Lilian
Door

Lilian

op 09 Nov 2014

Beste Marjan en anderen. Ik heb met veel belangstelling jouw verhaal gelezen. Zelf ben ik nu 48 en weet sinds 2 jaar dat ik MS heb. Klachten heb ik al veel langer. Nu vooral veel moeite met lopen. Ik probeer nog steeds te blijven werken. Ben zelf een medisch specialist. Paleo van Whals met modificaties van Jelinek zijn al anderhalf jaar mijn eet patron. Meer energie ? Soms. Helaas ook nieuwe laesies . Mijn behandelend neuroloog weet eigenlijk niets van wahls , lijkt ook niet te willen weten. Echter geeft geen enkele alternatief. Ja, nu Fampyra. Middel die het lopen zou door middel van een ingewikkeld cel proces verbeteren. T werkt wel voor een deel. Ik vind t heel moeilijk om te erkennen dat ik de laatste tijd werkelijk een berg van wanhoop aan het beklimmen ben. Mijn eeuwige optimisme en houding van " dit varkentje ga ik wassen" zijn veranderd in verdriet en angst voor de toekomst. Zijn er , tot zo ver jij if misschn iemand die jouw bloch leest , groepen due steun kunnen geven, noem t ervaring deskundigen, lotgenoten . Ik zou graag contact willen hebben. In mijn eentje lukt het niet. Groet, Lilian

bjorn
Door

bjorn

op 08 Jun 2015

hallo allemaal ik word stil van je indrukwekende verhaal marjan super gewoon en wil graag een vriendin helpen die ook ms heeft heb jij wat adviezen voor mij dan aub. de l glutamine dat u beshrijft is dit voor de ms ? van bonusan de beste ? en zou u msm ook aanraden ? welk merk ? heb daar eens iets over gelezen. wens je heel veel succes heel warme groeten

Lucie Broekema
Door

Lucie Broekema

op 24 Oct 2013

Beste Marjan, Prachtig sterk verhaal! Ik heb sinds 2 jaar ms en heb medicijnen niet aangenomen maar gezocht naar andere oplossingen. Ik concentreer me op de juiste voeding, acupunctuur en beweging. Ik ga zeker niet achteruit alleen maar vooruit! Ik drink geen koffie (nou ja oké dan, 1x per week 1 sterke cappuccino om het af te leren). Goed van je dat je je verhaal verteld, heel veel mensen kunnen hier wat aan hebben als ze daar zelf voor kiezen. De reguliere gezondheidszorg zal ze er niet bij helpen. Dank je wel voor je verhaal, het geeft me kracht om op mijn pad door te gaan.

Emilienne Senator
Door

Emilienne Senator

op 26 Oct 2013

hallo Marjan, dank je voor je verhaal en info. Ik heb ook MS en ben nieuwsgierig naar hoe je de supplementen gebruikt en met welke merken je de beste ervaring hebt. ik hoop dat je me verder wilt helpen. Heerlijk trouwens dat er meer van die "eigen"wijze mensen zijn, geeft me moed om door te gaan. Wel jammer dat er geen neurologen te vinden zijn die hiermee aan de slag gaan.

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 27 Oct 2013

Hoi Emilienne, Ik koop de poeders en de D3(vloeibare vorm, 4000IE per druppel) bij de volgende web-winkel:http://www.natuurwebwinkel.com Met name de chlorella en spirulina vind ik belangrijk dat het niet uit China komt. (Ivm evt. vervuiling) De Selenium en Zink heb ik van Bio-Seleen+Zink De poeders gebruik ik in mijn smoothie in de ochtend, de selenium en zink neem ik daarna met water in. D3 1 druppel in de zomer per dag, 2 druppels in de winter per dag, soms laat ik nog een druppeltje extra vallen. Mijn waarde was vlak na de winter ruim boven de 100. Hoop je zo op weg te hebben geholpen. Succes, groet, Marjan

Wilma Terburg
Door

Wilma Terburg

op 10 Apr 2014

Hallo Emilienne, Kijk maar eens op:

Hoop dat je hier wat inspiratie en tips uit kunt halen. Groetjes, Wilma

Marleen
Door

Marleen

op 25 Nov 2013

Ik ben er ook achter dat het aan de voeding ligt.Ben er nu dik een jaar mee bezig.Even puzzelen.Maar het werkt.Ga ik uit eten en eet ik iets verkeerds dan reageert mij lichaam. Het is het proberen waard Groetjes Marleen

TiNKY
Door

TiNKY

op 27 Nov 2013

Ik kreeg op mijn 15e de eerste schupp en tien jaar later de diagnose MS. Inmiddels heb ik officieel al 25 jaar MS, de relapsing-remitting vorm. Maar sinds 3 januari 2010 ben ik er klaar mee! Ik eet nu gezond en ben langzaam zelfs gaan opbouwen met hardlopen. Daarnaast duik ik ook. Dat had ik allemaal nooit gekund toen ik in 2009 nog 95 kilo woog (van de koolhydraten en de suikers). Nu heb ik een gezond gewicht, een gezonde levensstijl en gelukkig tot nu toe ook geen last meer van MS.

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 04 Dec 2013

Bijzonder!!! Wat fijn zeg!

A. Wessel
Door

A. Wessel

op 21 Mar 2015

Beste Marjan. Om maar gelijk recht op mijn doel af te gaan. Is er een mogelijkheid om in contact te komen? Ik heb in maart 2014 de diagnose "waarschijnlijk MS" gekregen. Zelf heb ik vanaf het begin al rekening gehouden met PPMS, gezien het verloop van mijn ziektebeeld. Mijn diagnose is kort geleden bijgesteld naar PPMS. Mijn achteruitgang gaat in rap tempo. Binnen 1 jaar van o.a. lopen met een wandelstok naar voortbewegen in een rolstoel. Inmiddels heeft het ook toegeslagen in mijn handen/armen. Het komt er op neer dat ik achteruit blijf gaan. Nu ben je misschien geneigd te zeggen, lees mijn verhaal en dat van Terry Wahls.......Echter, ik kan je vertellen dat ik al sinds mei 2014 het Wahls Paleo Dieet volg (en heel streng!). Heb het boek dus gelezen. Pas elektrostimulatie toe op mijn benen. Doe aan (aangepaste) yoga en ontspanningsoefeningen. Rook niet, drink niet. Gebruik chlorella, spirulina, Q10, extra vit D en squalene. Ik lees veel succesverhalen van mensen die (grote) vooruitgang boeken na de levensstijl van Terry Wahls toegepast te hebben. Maar dat zijn met name mensen die lijden aan RRMS. Ik ben dus op zoek naar mensen met PPMS die ook deze levensstijl volgen en hun ervaringen en adviezen willen delen. Ik hoop je op deze manier te kunnen bereiken en in contact te komen. Met vriendelijke groet, Armin Wessel (1970) Email: armo@live.nl

Erna Knook
Door

Erna Knook

op 27 Nov 2013

Hi Marjan, ben onder de indruk van je verhaal heb de diagnose sinds dec.2011 en ben niet aan de medicijnen, probeer ook op mijn voeding te letten maar gut wat kan dan moeilijk zijn als je trek in zoet hebt! slik ook inderdaad vitamine d en zoek het in de alternatieve geneeskunde( bij Jan de Vries in Den Ilp) ga zeker weer mijn stinkende best doen want verschil merk je zeker. Bedankt voor het delen van je verhaal. Gr.Erna Knook

Petra de Lange
Door

Petra de Lange

op 30 Nov 2013

Wat een fantastisch,bijzonder,ontroerend,maar vooral belangrijk verhaal is dit! Wat een doorzettingsvermogen ook...het is het zoveelste bewijs van wat JEZELF voelt, vaak het beste is. Dank voor het delen van je ervaringen,het helpt en inspireert vele mensen! Heel veel gezondheid en levensvreugde toegewenst. Petra

Claudia
Door

Claudia

op 01 Dec 2013

Hallo Marjan, Wat een fantastisch verhaal! Ik ben ontzettend blij voor je! Jouw verhaal is voor mij de bevestiging van mijn eigen ervaring met voeding. Ik heb 12 jaar geleden de diagnose ms gekregen en ben nu anderhalf jaar bezig met echt mijn hele levensstijl om te gooien. Wat ik bereik is zoveel! Zou het wel van de daken willen schreeuwen, helaas zijn er maar weinig mensen die willen luisteren. Eten is voor iedereen zo belangrijk, maar niet om de reden waarvoor het echt belangrijk is. Ik heb besloten dat ik de onderste druppel uit de kan wil halen. Het geeft je zo'n goed gevoel als je zelf die touwtjes in handen kan nemen. Een paar weken geleden heb ik uit boosheid een keer gezondigd en ik kreeg de rekening. Was misschien wel even goed ( al betekende dat wel een hele vervelende week), want toen besefte ik des te meer wat ik inmiddels al gewonnen heb en wat eigenlijk inmiddels heel normaal is voor mij. Gewoon zelf voor onze 2 kleine kinderen kunnen zorgen, zonder training even 6 km hard lopen, niet meer na hoeven te denken als ik iets wil, van als het dan maar lukt. Toen ik op een gegeven moment ook merkte dat ik veel meer structuur had en veel beter kon schakelen heb ik echt een vreugdedansje door de kamer gemaakt met 2 kids op mijn arm :-) Ik heb er alle vertrouwen in dat het nog beter kan worden dan hoe het nu al is. Heel veel succes en dank je wel voor het delen van jouw verhaal! Groetjes Claudia

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 04 Dec 2013

Wat fijn Claudia! Wat een motivatie voor mij ook weer! Het ligt echt aan voeding, ik dans met je mee. Liefs, Marjan

Marco Janssen
Door

Marco Janssen

op 19 Dec 2013

Ook ik ben het verhaal van Terry Wahls tegengekomen, wat een diepe indruk op mij maakte. Ik heb een secundair progressieve vorm van MS. Sinds een paar jaar begin ik moeilijker te lopen en met mijn R voet te slepen. September 2012 ben ik begonnen met eten zoals Terry Wahls dat doet, ik neem daarnaast wat voedingssupplementen en verder doe ik spierversterkende oefiningen en maak gebruik van electrische stimulatie van de spieren van mijn R onderbeen. Vrij snel merkte ik verbetering in mijn looppatroon en deze verbetering lijkt zich langzaam voort te zetten, ik sleep niet meer met mijn R voet. Ik heb geen last meer van die invaliderende moeheid en voel me eigenlijk weer helemaal vitaal. Als ik moe of gestresst ben zie je dat nog steeds aan mijn looppatroon, maar over het algemeen is er een bescheiden, maar onmiskenbaar herstel. Het is wel duidelijk dat 'food matters'.

Sylvia van Ballegooijen
Door

Sylvia van Ballegooijen

op 03 Jan 2014

Beste Marjan, Wat een ontzettend hoopvol verhaal om het nieuwe jaar mee te beginnen! Ik heb ook al jaren MS (ik ben nu 43) en sinds een paar jaar ben ik moeilijker gaan lopen, de loopafstand is ook zeer beperkt, het looppatroon is ´s avonds beter dan ´s ochtends, iets wat niemand kan verklaren. Mijn energielevel is heel goed, eigenlijk té goed voor iemand met MS. Ik wil van alles, genoeg plannen, maar word nu beperkt door het haperende looppatroon. Ik let al jaren op mijn voeding, heb 7 maanden lang een eetdagboek bijgehouden en eet al jaren geen E621 of mononatriumglutamaat meer. Sinds ik daar in januari 2006 mee begonnen ben, heb ik geen schube meer gehad, terwijl ik er in 2005 3 had. Toch had ik het gevoel dat er meer moest zijn. Ik ben nog niet tevreden en ik leg me er ook zeker nog niet bij neer. Brood en gluten ben ik al aan het beperken, zo ook de melkproducten. Alleen heeft het nog niet het gewenste resultaat. Jouw verhaal geeft me nieuwe moed, ik ga er zeker mee aan de slag! Hartelijk dank voor het delen! Groet, Sylvia van Ballegooijen

Octavia
Door

Octavia

op 17 Jan 2014

Dank Marjan, dat je verhaal op internet staat.

Wilma Terburg
Door

Wilma Terburg

op 10 Apr 2014

Hoi Marjan, Wat een geweldig verhaal. Mij is hetzelfde overkomen. 15 jaar dokteren met darmproblemen. Kijk en luister naar mijn verhaal op Youtube. Toets in Proef de verandering. Mijn verhaal staat op "Inleiding en aanleiding".

(12 minuten) Momenteel maak ik kookvideo's met gezonde recepten, in een kleine keuken, met weinig middelen, gewoon in mijn keuken. Ook ik heb mijzelf genezen door een leefstijlverandering in de voeding. Dank voor het delen van je verhaal. Groetjes, Wilma

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 22 Jul 2015

Hoi Wilma, Pas vandaag zie ik jou bericht en heb je fimpje bekeken. Excuus dat dat nu pas is. Wat een verhaal! En wat goed dat je ook je regie hebt genomen, met zo'n succes! Chapeau! Hartelijke groet, Marjan

Wilma Terburg
Door

Wilma Terburg

op 10 Apr 2014

Voor allen, Ik lees hier vandaag veel blogs en reacties van mensen die problemen hebben, inspiratie nodig hebben of gewoon iets willen delen met elkaar of elkaar ondersteunen. Mijn succesverhaal kun je lezen op mijn YouTube kanaal "proef de verandering"

Hierin wil ik mensen inspireren en meenemen in de gezonde keuken. Ik hoop dat een ieder van jullie er wat aan heeft. Ik wens iedereen veel gezondheid en laten we er voor gaan met z'n allen. Begin vandaag nog aan de verandering. Groetjes Wilma

Carolien
Door

Carolien

op 10 Apr 2014

Hallo Marjan, wat een bewondering heb ik voor je. Dat je door goed naar je lichaam te luisteren en goede voeding zo ver bent gekomen, dat je weer als verpleegkundige aan het werk bent! Toppie! Respect!

Marion Merkx
Door

Marion Merkx

op 17 Apr 2014

Hallo allemaal, Als ik de reacties lees word ik stik jaloers. In 2003 (was toen 32 jaar) is bij mij MS geconstateerd en ben vanaf dag 1 aan de remmers Avonex. Sinds een jaar gaat het best snel achteruit en heb ik erg veel moeite met lopen en balans, rij nu ook in een scootmobiel. Volgens de neuroloog zit ik nu in Progressief. Ik wil zo graag dat het niet zo snel achteruit gaat. Word steeds vaker met mijn beperkingen geconfronteerd en zeg vaak NEE tegen de kinderen om iets te gaan doen. Ik word er erg depressief van. Ik wil heel graag nog meer doen aan mijn voeding maar weet niet hoe. Ik eet sinds 2 jaar beperkt vlees, verse groente en ben heel weinig koolhydraten gaan eten. Maar het gaat steeds slechter. Mijn dringende vraag: waar kan ik de voedingsadviezen van Terry Wahls vinden? Wil er alles aan doen om mijn leven makkelijker te maken. Wie heeft de voedingsadviezen voor me?? Veel groeten, Marion

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 22 Jul 2015

Dankjewel!

Claudia
Door

Claudia

op 23 Apr 2014

Hallo Marion, Je moet echt voor 300 procent willen en er dus volledig voor gaan. Ik krijg het echt niet cadeau, maar het is mij het dubbel en dwars waard. Als je hulp wilt wil ik je met alle liefde helpen. Vind het alleen niet zo fijn om mijn mailadres ergens neer te zetten op internet. Misschien kan je dit opvragen bij deze site. Dingen die ik zoal doe zijn alles biologisch, gekiemd brood ipv gewoon brood, niets bewerkt uit de supermarkt, veel groene smoothies, geen vlees en vis, wel noten. Daarnaast gebruik ik superfood plus en energirevive. Geen suiker. Eigenlijk alles zo dicht mogelijk bij de natuur. Drink ook gezuiverd water. Het is dus heel veel wat ik doe en het moet echt je levensstijl worden, maar wat je er voor terug krijgt is zo veel. Lijkt misschien heel moeilijk, maar geloof me maar dat het qua dingen laten staan best mee valt. Het moeilijkst vind ik dat de hele omgeving het anders doet en je dus tegen veel punten aan loopt. Als wij naar een verjaardag gaan neem ik bijvoorbeeld alles zelf mee. Ik ben er van overtuigd dat ook jij een hoop kan bereiken. Zal niet zo zijn dat je allemaal op hetzelfde punt kan komen, maar als je het je lijf veel makkelijker maakt, zal je dat in ieder geval in energie merken. Groetjes Claudia

Wendy
Door

Wendy

op 16 Oct 2017

Hoi Claudia. Ook ik lees je verhaal met jaloezie. Ik zou zo graag mijn voeding willen aanpassen maar ik heb geen idee waar ik zou moeten gaan beginnen. Groeten Wendy

Janet Rozenberg
Door

Janet Rozenberg

op 14 May 2014

Lieve Marjan, Heel erg bedankt voor het delen van je verhaal, ik heb het met tranen in mijn ogen zitten lezen en bekijken. Ik herken zoveel in je verhaal en wil graag heel in het kort het mijne met je delen. Dit jaar is het alweer 12 jaar geleden dat mijn verhaal met MS begon met uitval van mijn rechterbeen. Er wordt je even verteld dat je een chronische ziekte hebt met geen kans op genezing, een ziekte waarbij het beeld van een rolstoel meteen door je hoofd schiet. Na jaren met zenuwpijn, moeheid, veel medicijnen, depressie, veel boosheid en tranen ging er bij mij een knop om, ik kon niet meer. Ik moest iets anders gaan doen, dit voelde en ging zó niet goed! En dat ben ik gaan doen. Een aantal jaren geleden begon ik me te verdiepen in verhalen van andere mensen met MS en hun ervaringen met bijv. voedingssupplementen, homeopathie, voeding en levensstijl. En zo ben ik begonnen om van alles in mijn leven te veranderen. Een paar jaar geleden ben ik gestopt met alle medicijnen en ben daarvoor in de plaats vitamines, mineralen en andere natuurlijke middelen gaan nemen om de tekorten in mijn lichaam aan te vullen en het te geven wat het nodig heeft om te herstellen. Ik ging biologisch en zonder E-nummers eten en bleef steeds zoeken naar nieuwe dingen om beter te worden. Heel langzaamaan voelde ik mijn lichaam sterker en energieker worden. Ook zocht ik naar dingen om tussen de oren en in mijn lichaam de knop om te krijgen van patiënt naar weer gewoon mezelf. Dat vond ik in shiatsu, meditatief yoga, osteopathie, wandelen en bij de lieve mensen om me heen. Ik herken heel veel in jouw verhaal, eigenlijk bijna alles. Ook mij is wel verteld dat ik mazzel heb of dat het een wonder is, maar ik heb telkens weer ervaren wat de gevolgen waren van de keuzes die ik gemaakt heb en nog steeds maak op het gebied van mijn gezondheid. Ik heb zo een heel groot vertrouwen gekregen in het zelf herstellend vermogen van mijn lichaam, het heeft alleen wat hulp nodig. Mijn leven is zo’n stuk beter, mooier en gezonder geworden sinds ik ben gaan doen wat goed voelde en ik ga er zeker mee door! Dankjewel lieve Marjan en heel veel succes op de mooie en goede weg die je bent ingeslagen. Groetjes Janet

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 29 Sep 2014

Beste Janet, Dank voor het delen van jou verhaal! Dat bewijst maar weer hoe belangrijk het is om de regie in handen te houden en te nemen. Ontroerend fijn te lezen hoe goed het met je gaat! Liefs, Marjan

Marijan
Door

Marijan

op 14 May 2014

Marjan, wat fijn dat je dit voor jezelf heb kunnen doen. Voeding is inderdaad ons medicijn, maar wat is nou gezonde voeding. Zelf sinds 50+ (ik ben 54 nu) kreeg ik overgangsklachten zoals ontzettende pijn in mijn heupen en benen, startproblemen met lopen en slecht slapen. Vooral in de nacht zo pijnlijk dat ik niet meer wist hoe ik moest liggen. Geen medicijnen gebruikt. Al een periode op de voedingsprincipes volgens Weston Price en minimaal tarwe. Bij mij bleek nachtschades de pijn in mijn heupen en benen te veroorzaken. Die gebruik ik dus nauwelijks.(nachtschades werken in op zenuwstelsel http://www.voedingisgezondheid.nl/Nachtschade.html Slapen gaat heel goed met het gebruik van magnesiumolie van Zechsal. (op mijn voet) Aspartaam heb ik gelezen is ook mede een veroorzaker voor bv. MS

Nynke
Door

Nynke

op 15 May 2014

Hoi Marjan, mijn moeder stuurde jouw verhaal naar mij per mail omdat ik ook net begonnen ben met dr. Wahls... Ik ben inmiddels 32 en sinds november 2013 al 5 keer wen schub gehad! Daarvoor had ik in 2006 mijn laatste schub.. Toen nam ik ook al geen melkproducten meer en at ik alleen maar verse producten. Hoewel ik nog niet zonder medicijnen durf, heb ik door jouw verhaal nog meer vertrouwen gekregen. Het Wahls dieet geeft me in ieder geval meer energie en mijn man doet ook mee! Ik ben benieuwd wat ik nog meer ga ontdekken door het dieet en Wahls haar tips.... Groetjes en bedankt, Nynke

knutselsmurf
Door

knutselsmurf

op 22 Jun 2014

1 Jaar geleden zou ik mijn schouders opgehaald hebben bij verhalen als deze. Maar : Ik ben ziek. Ik heb de diagnose nog niet, maar PPMS zou het best kunnen zijn. Een paar kilometer fietsen op mijn vouwfiets gaat nog net, maar ik bezeer me wel vaak doordat mijn voeten van de trappers schieten. Op een dag bracht ik een bezoek aan mijn tante. De heenweg op de fiets naar het station was een drama. Op de terugweg 's-avonds merkte ik dat het veel beter ging. Ik haalde zelfs mensen in ? Ik had bij mijn tante dingen gegeten die ik thuis nooit at, maar ik kon me niet goed herinneren wat. Een paar weken later at ik een keer spinazie, en toen ontdekte ik dat ik die avond meer kracht in mijn benen had dan anders. En toen ben ik gaan googelen. Zowel spinazie als bleekselderij ( wat mijn tante graag eet ) bevatten veel luteïne. Mijn neuroloog zei hier over : het zou best kunnen. De ene neuroloog is de andere niet. Ik heb een slechte gehad en ik heb nu een goede.

Armin Wessel
Door

Armin Wessel

op 28 Sep 2014

Sinds 3 jaar vage klachten. In maart dit jaar de diagnose MS. Waarschijnlijk PPMS. Geen resultaat op stootkuur prednison en snelle achteruitgang mobiliteit en verlies spierkracht. In tijdsbestek van een jaar van lopen naar slechts nog 100 mtr "lopen" met 2 krukken en inmiddels een rolstoel en een scootmobiel. In april dit jaar begonnen met Terry Wahls Dieet. Wel is mijn extreme vermoeheid afgenomen. Ik ben heel streng met mijn voeding maar had hier toch wat meer van verwacht. Is het misschien mogelijk dat ik toch op bepaalde voeding uit het dieet niet goed reageer? Hoe kom ik hier achter? Iemand een suggestie? Armin Wessel.

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 29 Sep 2014

Hoi Armin, Heb je probiotica gebruikt voor je start met andere voeding? Zoniet, dan zou ik je dat aanraden ervan uitgaande dat gezondheid met gezonde darmen begint. Toevallig vandaag in de nieuwsbrief van Jesse van der Velde: Goede bacteriën ondersteunen daarnaast het immuunsysteem, ook in de darmen. Goede bacteriën spelen een essentiële rol bij de ontwikkeling en werking van de van het immuunsysteem in je spijsverteringsstelsel. Ongeveer 80% van alle cellen van je immuunsysteem bevinden zich in het spijsverteringskanaal, daarom zijn gezonde darmen zo belangrijk zijn voor je algehele gezondheid. Zelf neem ik jaarlijks een probiotica kuur samen met L Glutamine, de L glutamine is om de darmwand te repareren en de pro biotiva voor gezonde darmen waardoor de vitaminen en voedingsstoffen beter worden opgenomen. Sterkte en succes ermee! Een orthomoleculair arts zou evt kunnen meten of er voedingsmiddelen zijn die je beter kunt laten staan. Vriendelijke groet, Marjan

Marjon
Door

Marjon

op 05 Nov 2014

Wauw wat een power vrouw.

Jo de Wit
Door

Jo de Wit

op 19 Feb 2015

Beste Marjan, Ik heb MS en wil het Paleodieet gaan volgen Jodium is toegevoegd aan brood en zout. Wat gebruik je bij het Paleodieet om jodiumtekort te voorkomen? Groetjes, Jo de Wit

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 22 Feb 2015

Hai Jo, Ik gebruik dagelijks een glas Sole, dat is keltisch zeezout opgelost in water. Ik heb een weckpot, voor 1/3 gevuld met ketisch zeezout, helemaal vullen met water, het water wordt grijzig, dat betekent geheel verzadigd water. Dagelijks neem ik 1theelepel van deze oplossing in een glas water. Ook vaak 2x daags. Daarnaast neem ik half theelepeltje kelppoeder in mijn smoothie. Ik laat 2- jaarlijks mijn schildklierfunctie testen en is altijd goed, zelfs beter als toe ik begon. Succes en groet, Marjan

Johan Ritskes
Door

Johan Ritskes

op 14 Mar 2015

Beste Marian, Wat een mooi verhaal. Ook inspirerend voor andere mensen. Ik deel jou gedachten. Ik ben zelf ook begonnen met voedingsleer toen ik 30 jaar geleden diabetes 1 kreeg. Een paar jaar geleden ontdekte ik dat ik osteoporose heb. Ik ben me gaan verdiepen in wetenschappelijke onderzoeken over de geneeskracht van voeding en dat studeer ik nu ook. Ik voel me heel goed en gebruik geen medicijnen meer. Ik heb een groep op Facebook waar ik dagelijks mijn kennis deel. Heel leuk je tegen te komen op Internet Groeten Johan

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 16 Mar 2015

Idem Johan! Wat is internet toch een prachtig medium om kennis te delen en verspreiden, wat goed dat je ook op voeding uit bent gekomen. Groet, Marjan

A. Wessel
Door

A. Wessel

op 21 Mar 2015

Welk merk probiotica wordt aangeraden?

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 23 Mar 2015

Ik gebruik vaak de pro biotica van Bonusan. Ben hier niet merkvast in, heb nu van Prescript-Assist, een breed spectrum symbiotica via leefbewust.com

liesbeth
Door

liesbeth

op 12 Apr 2015

Dag! Ik kan het niet geloven, de laatste maanden vind ik steeds meer mensen die net zo bezig zijn hun ZELFHERSTELLEND VERMOGEN terug te vinden en haar rechtmatige plaats terug te geven. Ik ben zo blij, want ik heb 12 jaar op mijn eentje geploeterd en voel me nu dus niet meer zo alleen met het gaan van deze weg. In 2003 kreeg ik te horen dat ik primair progressieve MS had en nu? Chi Kung, andere voeding, Wim Hoff's koudwatermethode, fietsen, krachtherstel, nog elke dag herstel (helaas gaat het wel eens een keertje wat minder) maar steeds dat onvoorstelbare herstel. Heel veel dank voor je site en de info die je deelt, ook de mensen die op je reageren. Hartelijke en zonnige groet, Liesbeth

Ank van Meerkerk-van Tol
Door

Ank van Meerkerk-van Tol

op 20 Jun 2015

Hallo Marjan, Fijn om te lezen dat nog meer MS-ers het heft in eigen hand nemen!Eerst mezelf maar even voorstellen: ik ben nu 63 jaar en heb sinds juli 1978 MS, 6 maanden zwanger van mijn dochter, die as 2-11 37 jaar wordt....Na erge terugvallen door oa griep en teveel warm weer in Frankrijkvakantie ;-), niks meer kunnen doen...Na een half jaar intensieve fysiotherapie het heft in eigen hand genomen, bijna volledig vegetariër geworden, gebruik oa Vitamine B,D en Spirulina en Glucosamine...Na een nieuwe heup gekregen te hebben in 2011 toch weer door de narcose minder geworden, maar....na 37 jaar MS loop ik nog steeds (met rollator) in huis met een stok, doe veel in m'n huishouden nog zelf (met hulp van mijn man) ben nu 2x in Nieuw-Zeeland geweest(met rolstoel) en de volgende keer staat op stapel, mijn dochter woont daar nl sinds 2009 met haar man en sinds 2013 met mijn kleindochter....Ook ik eet erg veel groenten en fruit, niet of nauwelijks vlees en grotendeels glutenvrij... Ook ik dank je voor het delen van je verhaal, veel mensen zijn onbekend met positieve MS-ers, kennen wel de erge verhalen en reageren meestal erg geschokt als ik vertel dat ik MS heb, maar kijken er van op als ik vertel dat ik al 37 jaar een goed leven heb mét MS en in feite alles kan met behulp van wat hulpmiddelen en met in acht neming van m'n energie... Hartelijke groet....Ank

Rudolf Boesjes
Door

Rudolf Boesjes

op 25 Jun 2015

Hallo Marjan, sinds april heb ik ppms. Ik geloof in jou aanpak. Kan jij mij jouw orthomoleculaire arts mailen. Net als jij dacht ik slecht lopen.De aansturing gaat slecht. Hopelijk kun je mij op weg helpen. Vriendelijke groet, Rudolf Boesjes

Marion Danenberg
Door

Marion Danenberg

op 25 Jun 2015

Beste Marjan, Ik vind heel veel herkenning in jouw verhaal en ik word dan ook heel blij van jou verhaal. Ik ben in 2006 gediagnostiseerd met MS. In de eerste 2 jaar na mijn diagnose ben ik op advies van mijn neuroloog begonnen met interferon rebif, geen pretje, 3 x per week spuiten. 2 jaar na mijn diagnose hadden mijn partner en ik een kinderwens en moest ik stoppen met de medicatie (men weet de schade niet voor de foetus, dus Interferon is niet te gebruiken tijdens een zwangerschap). Ik moest dus stoppen met de medicatie. Mijn zwangerschap was fantastisch en tijdens mijn zwangerschap begon ik te lezen over voeding en supplementen te gebruiken. Mijn bevalling was slopend, maar ik kreeg geen terugval (waar ik wel voor werd gewaarschuwd) Mijn lieve zoon had reflux, en dus lange nachten en weinig slaap. Ik voelde mij heel goed en alles bleef goed gaan. Ik besloot niet verder te gaan met medicatie, ik voelde mij met mijn vernieuwde voedingspatroon, meer fruit en groenten, minder suikers, minder vlees, meer vis, meer noten, minder brood, super goed. Nu 9 jaar later, heb ik na de bevalling van mijn zoon 1 x een uitval gehad, waarbij ik heb gekozen voor accupunctuur en verhoging van mijn supplementen. Ik ben nu, 1 1/2 jaar later voor 98% hersteld, ik werk nog aan mijn conditie. Marjan bedankt voor het delen van je verhaal. Groet Marion Danenberg

Froukje
Door

Froukje

op 20 Jul 2015

Beste Marjan, Per toeval kom ik hier terecht en wordt toch wel nieuwsgierig. Mijn oudste (15) kookt nu dagelijks met mij voor ons 4-en. Zij wil mij hier graag mee helpen. Het lijkt mij alleen best lastig om de omschakeling te maken. Kan ik ook persoonlijk contact met je opnemen of jij met mij? Groeten Froukje

J.D. Van Munster
Door

J.D. Van Munster

op 02 Aug 2015

Beste Marjan, Ook ik wil graag persoonlijk contact met je opnemen. En ja ook ik heb MS geconstateerd in 2012. Ik ben ook druk aan de slag gegaan met voeding maar een aantal puzzel stukjes ontbreken. Je mail adres heb ik ook gekregen van Miriam Assistente Team Energieke Vrouwen Academie. Toch komt mijn mail niet aan denk ik. Dus daarom doe ik het nog een keer zo. Hoop zo dat ik dit keer meer succes heb. Groeten Diane.

Judith Takken
Door

Judith Takken

op 10 Aug 2015

Ik kreeg op mijn 34 e fybromyalgie, ik kwam in een rolstoel terecht. Ik moets er maar mee leren leven zeiden de artsen!! Dat was ik niet van plan. Ik was heel sportief had eigen paarden. Ik heb mijn voeding totaal omgegooid, en na 6 weken liep ik weer! Ik ben nu 47, rijd nog steeds elke dag paard, ik fiets, ik loop elke dag! Ik heb een eigen schoonheidssalon en geef daar ook dieet advies voor gezonde en voor zieke mensen, ook diabetes 2 kan door voeding verbeteren!!!!!!!!!!!!! Ik voel me kiplekker en heb heel erg veel energie en zelden meer pijn, alleen als ik mijn voeding laat versloffen komt het weer terug.

Annette Heijink
Door

Annette Heijink

op 25 Aug 2015

Ik heb sinds eind april de diagnose MS gekregen en ben daar heel erg van geschrokken. Maar ook ik heb het gevoel dat ik met voeding goed voor mezelf kan zorgen en hopelijk zo de ziekte redelijk onder controle kan houden. Daarom ben ik veel aan het lezen over MS en voeding en zo ook op deze site terecht gekomen. Wat fijn om zoveel positieve reacties te lezen en wat geeft dat een nog beter gevoel om hiermee aan de slag te gaan. Ik vind het alleen erg lastig omdat een aantal adviezen over voeding overeenkomen maar evenzoveel adviezen die totaal verschillend zijn. Waar doe ik nu goed aan? Wel of geen vis, geen vlees of beperkt vlees, wel of beperkt koemelk of helemaal niet? glutevrij is volgens Jelink niet nodig maar toch laten veel mensen het staan. Ben ik niet heel erg mijn best aan het doen maar blijkt het straks toch niet voldoende? Wie heeft goede raad.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Aug 2015

Mijn advies is suiker, zuivel en gluten te beperken o.a. om je darmen gezond te houden. Bovendien nemen ze de plek in van groentes, kiemen, zaden en noten die je harder nodig hebt. Ook niet teveel vlees en vis vanwege de vervuiling. Biologisch vlees kan wel. Kijk vooral ook even op de site van Terry Walsh als je Engels begrijpt. En voor de rest is het: jouw lichaam heeft altijd gelijk dus leer heel goed te voelen wat voeding met je doet. Jezelf na iedere maaltijd afvragen hoe je je voelt is een goed begin. Een journaal bijhouden kan ook behulpzaam zijn.

Gon
Door

Gon

op 29 Jan 2016

Hoe sta je tegenover kefirmelk, kefiryoghurt?

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 26 Aug 2015

Eens met Marjolein! Vorig jaar kreeg ik net boek ' Ik ben een planteneter' van Boele Ytsma, dat heeft zoveel indruk gemaakt op zowel mijn man als mij dat we sinds 1-4-14 geen vlees en vis meer eten. Mede ook om de ecologische voetafdruk als ook om de gezondheid. Ik voel me GOED! Nog steeds zo gezond als een Plant! ;-) Luister goed naar je lijf, 100% glutenvrij ben ik niet, 100% zuivelvrij ook niet maar wel 90%, af en toe een heerlijke cappucino. Of als ik op reis ben een plakje kaas maar dan wel. Rauwmelkse, ik probeer zo bewust mogelijke keuzes te maken. Hoofdbestanddeel groenten, fruit, groenten, fruit, handjes zaden, pitten. Succes!

Bjorn
Door

Bjorn

op 24 Oct 2015

Beste Marjan Ben sprakeloos van je verhaal . Wat me toch even doet Denken over vitamines als je geen vlees of vis eet. ..neem je dan bv b12 ? En als ik vragen mag welke mogen dat dan zijn ? Ken ook een meisje met ms dat ik wil helpen ...wat kan ik haar aanraden van bv. supplementen ? Warme groet Bjorn

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 26 Oct 2015

Beste Bjørn, Ik neem dagelijks een vegan vitamine B12 spray, te koop bij unlimited health. Daarnaast vitamine D, hoge dosis vitamine C, dagelijks chlorella, spirulina. C koop ik in poeder vorm bij unlimited health, daarnaast slik dagelijks theelepel MSM poeder en kelp. Kelp omdat ik geen brood van de bakker eet en geen jozo, kelp dus ipv jodium. groet, Marjan

Jannie
Door

Jannie

op 27 Apr 2016

Veel herkenbaars in jouw ms-verhaal voor mij. Op mijn 56 e kreeg ik de diagnose ms. Na een jaar met de zekerheid dat het wel weer over zal gaan ( niet dus), voor het eerst bij een natuurgenezer terechtgekomen. Ik weigerde elk regulier medicijn. Heel veel niet reguliere acties ondernomen waarvan de gal-en leverzuivering ( Andreas Moritz) voor mij het beste bleek.Twee en een half jaar en zesentwintig reinigingskuren verder was ik eindelijk al mijn gal- en leverstenen (vele honderden) kwijt. Na ruim een jaar de kuur nog eens herhaald. Geen steentje meer te bekennen!!! Vegetariër was ik al, een fruiteter ook. Maar ik ben wel veel meer groente, gestoomd, rauw en geperst in mijn slowjuicer, gaan eten. Dus door het ontzuren kreeg ik mijn gezondheid en kracht weliswaar langzaam, weer terug! Nu ben ik weer een aardige snelle tante van inmiddels wel 68 jaar.

Bjorn
Door

Bjorn

op 07 Jan 2017

Dag Marjan , zou ik,mogen weten welke zaden en pitten je gebruikt aub ? En vitamine c aub en waar je deze koopt. Zoals ook chlorela Dank u Bjorn

Karin
Door

Karin

op 16 Dec 2015

Hallo Marjan, Ik zit voor de 1 e keer op deze site. Op dit moment ben ik flink radeloos en angstig. Het begon ongeveer 2 jaar geleden, was aan het hardlopen en stond opeens stil. Heel vreemd gevoel kreeg ik erbij, waarom kwam mijn rechterbeen niet meer vooruit. Van het een kwam het ander, nu al weer 2 jaar later is de diagnose nog steeds niet gesteld, wel vermoeden PPMS. Diverse mriscans, lumbaalpunctie, emg's, petscan in 2014 enz verder kunnen ze niet echt iets vinden. De symptomen zijn er wel, rechterbeen loopt heel slecht en rechterarm heeft weinig kracht meer, voelt koud aan, stijve vingers. In totaliteit gaat het steeds slechter op dit moment, heb een eigen zaak en is nu topdrukte. Krijg het allemaal bijna niet meer gerund 😢 Ga 29 december weer opnieuw de mriscan in voor hersenen en rug, heb geen medicijnen. Heb jij een tip hoe ik deze drukke energievretende dagen redelijk door kan komen. Ik voel me als een oude batterij die langzaam leeg loopt! Grtjes karin

Anna de Wit
Door

Anna de Wit

op 22 Feb 2016

Ik ben begonnen met het dieet na weer ms-klachten, geen zuivel, geen vlees en geen gluten. Nu ben ik te veel afgevallen. Hoe kun je met het 'dieet' groeien...? Nu val ik heel veel af en

Johan- Osteopathie Rotterdam
Door

Johan- Osteopathie Rotterdam

op 25 Apr 2016

wat een mooi verhaal ben het hier zo mee eens!

Hennie van der Molen
Door

Hennie van der Molen

op 25 Apr 2016

Hallo Marjan heb sinds mijn 20 ste MS, klachten gehad vaak aan de pretnison geweest via homeapaath verschillende medicijnen gehad,heeft daarna 18 jaar stil gestaan door de overgang in alle heftigheid terug gekomen kan niet meer lopen zit nu 2 jaar in een schoormobiel,een kleine voor in huis.Mijn vorm MS is Secundair Progressief en zijn er geen medicijnen meer voor mij.Dus zelf maar iets zoeken zo vond ik Terry Walhs en ging ik haar dieet volgen kon ook niet meer staan maar na een paar maanden kon ik dat wel weer,ook stonden mijn benen krom die krijg ik weer recht verder staat het nu een jaar stil nu vond ik deze site over Jilenik is toch wel even wat anders krijg ook het gevoel dat ik toch iets verkeerd doe eet veel vis en soms kip en veel groente en fruit ook soja melk,chorella ,vit b enD,granberry,magnasium,calsium gebruik nog steeds medicijnen van het ziekenhuis baclofen en sirdalud heb geprobeerd te stoppen maar gingen mijn benen weer krom staan vind het bewonderings waardig wat je allemaal hebt gedaan en dat je toch weer aan het werk ging en durfde te stoppen met medicijnen een voorbeeld voor anderen

Janavannunen
Door

Janavannunen

op 26 May 2016

Wauw wat een mooi verhaal zeg! Super sterke vrouw ben je! Wat ontzettend fijn dat dit je medicijn is geworden en je gewoon weer lekker aan het werk bent! Ik heb nu 1,5 jaar lang klachten, ben 32 jaar oud en heb 2 jonge kindjes . Mijn klachten bestaan uit; Brandende blaas en voeten,onderbenen Veel oogklachten; uitval, vlekjes, streepjes, puntjes Wazig zien, scheel zien Altijd heel erg moe zijn Slecht slapen Veel hoofd nek en aangezichtspijn Piep in mijn oren Duizelig Spierpijn Zwaar lijf Krachtverlies Tintelingen Doof gevoel Huidschimmel Haaruitval De neuroloog heeft DVN geconstateerd en ik kreeg amitryptiline en pijnbestrijding met Tense apparaat, daar ben ik mee gestopt en begonnen met accupunctuur en supplementen nu zijn mijn klachten nog steeds heftig aanwezig en werk ik intussen niet meer en lig veel op de bank naast het verzorgen van mijn kids. Mijn enige wens is om weer gezond te worden en fit mijn kinderen op te voeden en een leuke parrttime baan te hebben Ik wil ook graag mijn voeding aan gaan passen, lees dat je veel groenten fruit en zaden mag eten, maar wat dan ipv pasta,vlees en brood? Kun je mij daar wat tips in geven? Alvast hartelijk bedankt! Groetjes Jana

liesbeth
Door

liesbeth

op 17 Jul 2016

2003 diagnose ppms en nu pas je verhaal gevonden via internetzoektocht ´ms, thriller, medicatie´ intussen zelf ook veel zinvol genezend werk verricht verademing om je verhaal te lezen ik wil heel graag contact dank Marjan voor je werk

Nydia van der Zwaal
Door

Nydia van der Zwaal

op 11 Oct 2017

Beste Marjan, Dank je voor jouw verhaal. Hoopgevend en inspirerend. 4 jr. geleden is bij toeval ms ontdekt bij mij (61 jaar). Vorig jaar medicijnen geprobeerd. Verdroeg ze niet. Gebruik dus geen medicijnen meer. Wordt sinds kort behandeld door een Belgische arts (ik woon in Luxemburg) die soft-acupunctuur toepast. Volg al anderhalf jaar dieet dr. Jelinek en verdiep me nu in Dr. Wahls dieet, omdat in het dieet van dr. Jelinek toch iets ontbreekt volgens mij. Zou je me kunnen zeggen waar jou voeding uit bestaat? Dank je voor het noemen van de voedingssupplementen. En nogmaals bedankt voor het delen van jouw verhaal. Hartelijke groeten.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!