Onlangs zag ik in een winkel een pot kokosyoghurt staan. Helaas bleek het gewone yoghurt met kokosrasp te zijn. Wat een teleurstelling! Mijn nieuwsgierigheid was echter gewekt en ik startte een zoektocht naar een goed recept voor zelfgemaakte kokosyoghurt. Na lang zoeken heb ik het eindelijk gevonden!
Goede darmbacteriën smullen van gefermenteerde producten
Je doet je darmen geen groter plezier dan regelmatig gefermenteerde producten te eten. Gefermenteerde voedingsmiddelen brengen probiotica in je darmen, ofwel goede bacteriën. Je algehele gezondheid hangt af van de gezondheid van je darmen, inclusief je mentale en emotionele gezondheid. En de gezondheid van je darmen hangt af van het feit of jij je goede darmflora goed voedt.
Tempeh, miso, soja, tamari, kombucha, zuurkool en natuurlijk yoghurt zijn voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen. Door het bewerkingsproces van yoghurt in een fabriek ontstaat er echter een ander fermentatieproces dan wanneer je het zelf zou doen. De melkzuurbacteriën worden niet gevoed door gist, want gisten worden weggelaten omdat anders de verpakking zou gaan bollen. Het eindproduct heeft dan ook een andere werking op je darmen. Aangezien ik zuivel van een koe probeer te vermijden maar wel gek ben op kokos, wilde ik al een tijdje zelf kokosyoghurt maken. Dat viel nog niet mee. Mijn zoektocht naar een goed recept heeft lange tijd geduurd.
Hoe maak je zelf kokosyoghurt?
Er zwerven op internet oneindig veel recepten rond, ook recepten om zelf kokosyoghurt te maken. Veel recepten zijn geschreven door Amerikanen die andere ingrediënten kunnen gebruiken dan wij, bijvoorbeeld kokosvruchtvlees uit de diepvries. Voor zover ik weet is dat in Nederland niet te koop. Ook hou ik van praktisch en snel en zie ik mezelf nog geen vier kokosnoten open hakken voor een bak kokosyoghurt. Gelukkig waren er genoeg recepten te vinden die wel makkelijk te doen leken. Ik heb zeker tien recepten geprobeerd, maar niets smaakte zoals ik graag zou willen dat het smaakte. Totdat ik na veel proberen op deze simpele versie uitkwam. Ik vind hem werkelijk heerlijk!
Het heeft de lichtzure smaak van yoghurt maar in een kokosversie. Echt de moeite waard om eens te proberen. Deze yoghurt is zwaarder dan gewone yoghurt, dus niet geschikt om een hele kom vol van te eten. Serveer een flinke eetlepel of twee over vers fruit of bestrooi het met gezonde glutenvrije muesli of zelfgemaakte granola. Het is ook heerlijk en gezond door een smoothie.
Goed om te weten
Gebruik hiervoor een pakje santen van 100% kokos, zonder toevoegingen. Er is veel troep op de markt als het gaat om kokos. Ik kreeg het beste resultaat met deze kokoscreme van Amaizin. Klik hier om het online te bestellen.
Om te fermenteren heb je bacteriën nodig. Gelukkig zitten die beestjes keurig verpakt in capsules. Ik gebruikte de Probiotica Flora Gold, maar je kunt hier iedere goede probiotica voor gebruiken. Klik hier om deze online te bestellen.
Gebruik een brandschone, glazen weckpot van minimaal 3/4 liter inclusief rubber ring die je goed kunt afsluiten. Spoel de pot voor het gebruik af met heet water.
Ingrediënten
1 pakje kokoscrème (200 gram)
Twee probiotica-capsules
350 ml liefst gefilterd water (of gebruik mineraalwater zonder prik)
Zo maak je het
Haal de santen uit de verpakking en doe het in een klein pannetje of bakje. Giet hier 350 ml kokend water overheen. Laat het 15 minuten rustig staan, de santen zal dan zijn gesmolten. Roer het geheel met een garde goed glad.
Laat het afkoelen tot het lauw is. Open dan 2 probiotica-capsules door ze los te draaien en doe de inhoud hiervan bij de santen. De capsules zelf gebruik je dus niet! Roer nog een keer goed door met een garde en giet dit over in een schone weckpot . Laat dit 24 uur staan op een warme plek in huis. Boven de 20 graden is prima, dus in de zomer ergens in de keuken, in de winter ergens bij een verwarming. Dit is even uitproberen. Schud de pot af en toe even om als je hem ziet, maar open hem niet. Zet de pot na ongeveer 24 uur in de koelkast. Pas nu zal de yoghurt dik worden. Na nog eens 24 uur in de koelkast is het klaar. Open de pot voorzichtig, er zal wat druk op staan.
Roer de yoghurt even door en schep eruit wat je nodig hebt. Hij is in de koelkast ongeveer vijf dagen houdbaar.
Printen of opslaan (pdf)?
Lijkt het je fijn om dit recept te printen of bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?
Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.
Joke
op 17 Jun 2016Lutgarde Vermeersch
op 17 Jun 2016Bianca Belle
op 17 Jun 2016Monique
op 17 Jun 2016Angeline
op 17 Jun 2016Yvonne Bergwerff
op 17 Jun 2016Inge
op 17 Jun 2016mieke H.
op 17 Jun 2016Dineke Prins
op 17 Jun 2016Ria Coeckelberghs
op 17 Jun 2016jeannet ijspeert
op 17 Jun 2016jeannet ijspeert
op 17 Jun 2016Mirella
op 17 Jun 2016Tiny
op 17 Jun 2016Kim
op 17 Jun 2016Marjolein Dubbers
op 22 Jun 2016aukje
op 18 Jun 2016Christine
op 18 Jun 2016Marjolein Dubbers
op 22 Jun 2016Willy van der kolk
op 18 Jun 2016Djouke van Aken
op 18 Jun 2016Marjolein Dubbers
op 22 Jun 2016Astrid
op 19 Jun 2016Christien
op 26 Jun 2016Christien
op 11 Jul 2016nikki
op 27 Jun 2016Marjolein Dubbers
op 27 Jun 2016Paula
op 27 Jun 2016Marleen
op 27 Jun 2016Marjolein Dubbers
op 29 Jun 2016Bar
op 29 Jun 2016Miranda
op 02 Jul 2016Marjolein Dubbers
op 04 Jul 2016Hanny
op 08 Aug 2016Marjolein Dubbers
op 08 Aug 2016Christel
op 27 Aug 2016Christel
op 27 Aug 2016Marlies
op 02 Jul 2016Saskia
op 21 Jul 2017Marjolein Dubbers
op 25 Jul 2017Tini
op 02 Jul 2016Aukje Visser
op 04 Jul 2016Marjolein Dubbers
op 04 Jul 2016Annet
op 04 Jul 2016Marjolein Dubbers
op 11 Jul 2016Emmy
op 04 Jul 2016Marjolein Dubbers
op 11 Jul 2016Ineke
op 25 Sep 2016Marianne
op 11 Jul 2016Marian
op 30 Jul 2016Marianne
op 11 Aug 2016Yvonne
op 22 Aug 2016Marjolein Dubbers
op 29 Aug 2016Claire
op 29 Aug 2016Leen
op 14 Oct 2016Marjolein Dubbers
op 14 Oct 2016Milène
op 20 Oct 2016Agnita
op 03 Nov 2016Marjolein Dubbers
op 09 Nov 2016marieke
op 19 Nov 2016S.tel
op 22 Jan 2017Marjolein Dubbers
op 31 Jan 2017Anneke
op 05 Feb 2017Marjolein Dubbers
op 16 Feb 2017dominique
op 05 Feb 2017Joyce
op 15 Feb 2017Marjolein Dubbers
op 20 Feb 2017Linda
op 03 Mar 2017Marjolein Dubbers
op 16 Mar 2017Hanneke van Dam
op 11 Mar 2017Sharon
op 27 Jun 2017Marjolein Dubbers
op 03 Jul 2017Laurey
op 15 Sep 2017Marjolein Dubbers
op 25 Sep 2017Natasja
op 30 Mar 2018Tineke
op 05 Jan 2018Marjolein Dubbers
op 11 Jan 2018MT Dekker
op 05 Mar 2018Marjolein Dubbers
op 06 Mar 2018Elise
op 22 Jun 2018Marjolein Dubbers
op 25 Jun 2018Debbie
op 04 Jul 2018Laurey
op 18 Aug 2018Marjolein Dubbers
op 20 Aug 2018Monica
op 01 Sep 2018Marjolein Dubbers
op 03 Sep 2018Linda
op 16 Sep 2018Marjolein Dubbers
op 19 Sep 2018Regina
op 16 Sep 2018Marjolein Dubbers
op 19 Sep 2018Inge de Bie
op 13 Feb 2019Joke
op 25 Mar 2019Marjolein Dubbers
op 25 Mar 2019Amy
op 28 Jan 2020Marjolein Dubbers
op 05 Feb 2020Olga
op 18 Jul 2020Marjolein Dubbers
op 20 Jul 2020Anick
op 12 Aug 2020Marjolein Dubbers
op 17 Aug 2020Marieke
op 15 Aug 2020Ingeborg
op 23 May 2021Marjolein Dubbers
op 01 Jun 2021mirjam
op 31 May 2021Marjolein Dubbers
op 31 May 2021Martine
op 30 Sep 2021