Geen zin meer jezelf weg te cijferen? Dat komt door je hormonen!

Geen zin meer jezelf weg te cijferen? Dat komt door je hormonen!

Ben jij ook net terug van een vakantie? Voor velen betekent dit terugvallen in oude patronen waardoor de positieve effecten van een luie vakantie vaak snel verdwenen zijn. Ik heb verschillende vriendinnen rond de vijftig die, ondanks dat ze gezond eten en bewegen, zich toch niet optimaal voelen.  Als ik dan naar hun leven kijk, zie ik bepaalde patronen steeds weer terug komen. Patronen die erom vragen vroeg of laat doorbroken te worden.

Café Mama gaat sluiten

Veel vrouwen van rond de vijftig komen op zeker moment in een transitiefase. Ik noem dit: café Mama gaat sluiten. Aan het einde van een zwangerschap krijgt een baby minder voeding doordat de placenta gaat verkalken: dit is het signaal dat het tijd wordt om geboren te worden: café Mama gaat dicht. Rond hun vijftigste komt er voor vrouwen opnieuw een tijd om nogmaals café Mama te sluiten: de zorghormonen oxytocine en oestrogeen nemen af, om plaats te maken voor relatief meer testosteron: het hormoon van de actie en daadkracht en dat houdt van een wedstrijdje.

Testosteron vraagt ons om meer van onszelf in de wereld te zetten.

Geen zin meer in zorgen komt door je hormonen

Natuurlijk blijf je je leven lang mama en is er helemaal niets mis met 'zorgen voor' maar het is dan wel tijd om eeuwenoude vrouwenwijsheid geboren te laten worden en het alsmaar zorgen voor anderen (deels) te vervangen door 'zorgen voor jezelf'.

Vervang het zorgen voor anderen eens door zorgen voor jezelf.

Deze verandering van hormonen zorgt bij veel vrouwen voor verwarring. Ze begrijpen niet waarom ze er  plotseling zo ongelooflijk van balen dat hun huisgenoten nooit eens de was doen en ze nog geen ei kunnen bakken. Ze ergeren zich groen en geel aan eigenschappen van hun partner en kinderen waar ze jarenlang prima mee konden leven. Ze zijn het spuugzat om altijd maar te zorgen, verlangen terug naar die heerlijk hangmat in de vakantie en voelen zich er tegelijkertijd diep schuldig over. Toch is het belangrijk om naar de boodschap van je hormonen te luisteren.

Het geheim van opbloeien na je vijftigste: wees bereid tot verandering

Volgens Dr Christiane Northrup, een bekende Amerikaanse vrouwenarts, wordt het voor vrouwen rond de vijftig heel belangrijk om naar hun eigen behoeftes en verlangens te luisteren; alleen van daaruit kan jouw vrouwenwijsheid geboren worden. Ook al weet jij het nog niet, je lichaam weet het al wel. Als je dit niet doet is de kans groot dat je lichaam signalen gaat uitzenden in de vorm van klachten om je wakker te schudden.

Vrouwenwijsheid wordt geboren door te luisteren naar onze eigen behoeftes en verlangens

Het geheim van opbloeien na je 50ste is dat je bereid bent tot verandering. Hier hoort ook een rouwproces bij om los te laten wat je allemaal niet hebt gekregen in je leven, of wat je wél hebt gekregen maar waar je niet zo blij mee bent. Ik heb me erbij neer moeten leggen dat ik geen kinderen heb gekregen en er niet in geslaagd ben om een langdurige liefdesrelatie in stand te houden. Ik ben vaker dan me lief was alleen geweest. Een rouwproces kan een rauw proces zijn kan ik je vertellen.

Wat zijn jouw doelen?

Volgens dr. Northrup hebben alle klachten, kwalen en pijntjes ons een boodschap te vertellen. Het is de kunst om te luisteren naar de emotie die eronder ligt en dit te helen. Het is belangrijk om daarvoor rust te nemen en te voelen wat jouw eigen doelen in het leven zijn. Als je geen eigen doelen hebt werk je waarschijnlijk altijd aan die van anderen. Ik kwam er in die periode achter dat ik vrijwel geen eigen doelen had, maar altijd maar bezig was geweest met doelen van mijn werkgevers en partner. Ik kwam daar pas achter toen ik in een burn-out belandde en ik gedwongen werd dit onder ogen te zien.

Als je geen eigen doelen hebt werk je waarschijnlijk altijd aan die van anderen

Na ons vijftigste moeten we onszelf en ons leven opnieuw zien uit te vinden. Deze keer niet op basis van wat anderen vinden maar op basis van wat we zélf willen en belangrijk vinden. Het is tijd om te gaan leven vanuit je hart maar oh oh wat is dat makkelijker gezegd dan gedaan! Gelukkig hebben we als vrouwen hierbij tegenwoordig een krachtige bondgenoot aan onze zijde: de energie van ons universum.

Het universum geeft ons meer vrouwelijke energie?

Ik weet weinig van astrologie maar ik geloof in de invloed van de energie van planeten op onze aarde en daarmee op ons. De maan bepaalt de stand van het water op onze aarde zoals eb en vloed. Wij bestaan zelf voor 75% uit water en we zijn allemaal bundeltjes van pure energie. Waarom zou de stand van de planeten geen invloed op ons hebben? Astrologisch zijn we aan het overgaan van het Vissentijdperk naar het Watermantijdperk. Dit klinkt mannelijk maar is in feite heel vrouwelijk: door de bijzondere plek in het melkwegstelsel waar we ons nu bevinden is de energie van de aarde aan het versnellen: de vibraties worden hoger.

Dit is een tijdperk waarin steeds meer mensen bewuster worden en beseffen dat we allemaal energie zijn en onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het is een tijdperk waarin we steeds zuiverder gaan voelen wat er klopt en wat er niet klopt en de vrouwelijke energie in ons begint te voelen dat er veel niet klopt in onze samenleving.

We gaan steeds beter voelen wat er niet klopt

Het klopt niet dat er kinderen doodgaan van de honger en er tegelijkertijd kinderen zijn met extreem overgewicht. Het klopt niet dat bijna de helft van de mensen in het rijke westen een chronische ziekte heeft. Het klopt niet dat we steeds maar focussen op ziekte in plaats van gezondheid en dat we dieren eten die geen fatsoenlijk leven hebben gehad en producten vol met chemische stoffen. Het klopt niet dat er zoveel mensen onder de armoedegrens leven. Het klopt niet dat we oceanen leegvissen en grote bedrijven overal de macht in handen hebben en zelfs onze overheden dansen naar de pijpen van deze bedrijven.

De Dalai Lama heeft gezegd dat de veranderingen in de wereld zullen komen van de vrouwen uit het westen.

Wij zijn de eerste generatie vrouwen die onszelf heel goed kunnen informeren, ons dankzij internet met gelijkgestemden kunnen verbinden en grote invloed kunnen uitoefenen.

Vrouwelijke energie gaat meer ruimte innemen

Overal om heen zie ik vrouwen die opstaan en van zich laten horen. Vrouwen beginnen eigen bedrijven (hoe spannend ze het ook vinden) om de wereld een beetje mooier te maken en zijn daar succesvol in. Succesvol vooral in de zin dat ze er plezier en zingeving aan beleven, maar ook dat ze er een eigen inkomen mee verdienen. Vrouwen houden zich bezig met voeding en gezondheid in brede zin van het woord. Twee gebieden waarin het bedrijfsleven erg machtig is: de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie. Toch zijn wij met elkaar veel krachtiger want zij zijn afhankelijk van onze aankopen.

Met ons voedingspatroon en koopgedrag hebben we grote invloed.

Daarbij: het woord patiënt komt van het Latijnse woord pati wat "lijden" of zoiets als "onderwerpen" betekent. Als wij ons niet meer opstellen als patiënt maar als cliënt bij onze artsen en de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid in eigen hand houden, veranderen we ook daarmee de wereld.

Wat probeert mijn lichaam me te vertellen?

Ik heb een jaar rondgelopen met allerlei lichamelijke klachten voordat ik in een burn-out terecht kwam en ik wel moest luisteren naar mijn lichaam. Ik ben door het rouwproces gegaan en kwam tot de ontdekking dat bepaalde zaken niet klopten in mijn leven. Mijn voeding klopte niet, mijn baan klopte niet meer en mijn toenmalige relatie werkte ook niet meer. Dat was zeven jaar geleden. Inmiddels eet ik anders, heb ik mijn eigen bedrijf en is er een fijne, nieuwe partner in mijn leven gekomen. Ik heb gehoor gegeven aan mijn eigen behoeftes, heb eigen doelen geformuleerd en ben stapje voor stapje bezig ze te realiseren. Mijn lichamelijke klachten zijn verdwenen. Als er eentje de kop opsteekt zoek ik de stilte op en vraag ik me af welke boodschap mijn lichaam me deze keer probeert te vertellen.

Je goed voelen is je eigen verantwoordelijkheid

Als jij lichamelijke ongemakken ervaart vraag je dan af wat er niet klopt in jouw leven. Zoek de stilte op en duik de diepte in. Vraag wat deze klacht je probeert te vertellen en luister naar wat er bovenkomt. Beloof jezelf dat je niet gelijk actie hoeft te ondernemen, dat kan heel beangstigend zijn, maar dat het er in eerste instantie om gaat helderheid te krijgen. De rest komt later wel. Bespreek wat je ontdekt hebt of wat je voelt met je partner of een vriendin. Uitspreken is erg belangrijk om emoties die hebben vastgezeten op te heffen. Wees ook niet bang om hulp te zoeken, er zijn zoveel prachtige vrouwen die kennis en ervaring hebben om je een stapje verder te brengen. Het allerbelangrijkste wat ik heb ontdek is dat niemand verantwoordelijk is voor mijn geluk. Mezelf gelukkig maken, zorgen dat ik me goed voel, is mijn eigen verantwoordelijkheid en van niemand anders. Dit inzicht geeft me een groot gevoel van vrijheid. Ik voel me tegenwoordig zó vrij, dat ik, meer dan ooit, kan kiezen voor verbinding met anderen. Wat ik dan ook met veel liefde doe. Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid help dan mee deze te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen.

Frank Janssen
Door

Frank Janssen

op 17 Aug 2018

Marjolein, ik heb met mijn vrouw dit fantastisch artikel gelezen. Zelfs voor mij als man heel herkenbaar en zeker voor mijn vrouw. Ze zit ook in deze beschreven fase en heeft het roer omgegooid met een nieuw bedrijfje Happy, Healthy, Fit. Wij luisteren al naar ons lichaam en laten ons zonder angst meevoeren met de Universele stroom. Dan komt alles op je pad in de juiste tijd en ruimte. Bedankt voor je fijne nieuwsbrieven. Ik heb nog les gehad van jou bij de opleiding Hormoonfactortrainer en weet nog enkele goede quotes van je. Heel veel plezier en succes wens ik je toe.

Anna Maria
Door

Anna Maria

op 17 Aug 2018

Wat een mooi artikel! Ik voel me erg geraakt omdat het zo herkenbaar is. Bedankt Marjolein.

Bernadette Derynck
Door

Bernadette Derynck

op 17 Aug 2018

Zo waar !!

Anne
Door

Anne

op 17 Aug 2018

Dank je wel Marjolein voor het prachtige en deugddoend artikel! Doe zo voort!

Carine
Door

Carine

op 17 Aug 2018

Marjolein, ongelofelijk hoe juist jij de dingen kan verwoorden! Het klopt allemaal. Maar toch is het soms moeilijk om er echt voor te gaan! Mijn doelen moeten nog duidelijker worden en dan stap voor stap ;-). We gaan ervoor!!!

Irene
Door

Irene

op 17 Aug 2018

Dat helpt zeg! dank je

Annemarie
Door

Annemarie

op 17 Aug 2018

DANK! Meer woorden zijn niet nodig....

Daniella
Door

Daniella

op 18 Aug 2018

Zo herkenbaar !!! Prachtig en doeltreffend , ik kan alleen maar zeggen bedankt voor de bevestiging. 👌🙌🙏🏼

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 18 Aug 2018

Dank je voor je inspiratie Marjolein, het is heel herkenbaar allemaal. Over twee dagen wordt ik 50 en ik merk echt dat ik zorgmoe ben. Ik ga de stilte opzoeken en in mijn hart kijken wat ik echt wil en ga keuzes voor mijzelf maken. Gezond eten doe ik al, ik wil gaan kijken hoe ik anderen daarbij kan gaan inspireren. En ik ga je boek nog een keer lezen. Ik krijg nu al energie van dit zetje in de goede richting.

Monique
Door

Monique

op 18 Aug 2018

Wat een geweldig waar, mooi, waardevol artikel! Ik voelde me schuldig dat ik niet meer structureel iedere week op mijn kleinkinderen wilde passen en nu wel met een opleiding Holistisch Therapeut bezig ben en een eigen reikipraktijk heb. Wat ik gedaan heb klopt echter zo met wat je beschrijft, dat ik me ineens een stuk beter voel! Dank je Marjolein!

Mathilde
Door

Mathilde

op 18 Aug 2018

Wat een mooi artikel, ik hoop dat je je gedachten nog lang met je lezers zal delen, dank Mathilde

Lien
Door

Lien

op 18 Aug 2018

Interessant art.nooit geweten dat het zo werkt.Word er blij van,want kijk er nu anders tegenaan

Margriet Udding
Door

Margriet Udding

op 18 Aug 2018

Inspirerend!!

Monique
Door

Monique

op 18 Aug 2018

Wat fijn om dit te lezen en zo. herkenbaar. Dankjewel!

Carrie Bloetjes
Door

Carrie Bloetjes

op 18 Aug 2018

Helemaal geweldig deze mail, volgens mij lezen we dezelfde boeken en volgen we dezelfde inspirerende mensen. Ik ben nog geen vijftig, maar herken bijna alles in jouw verhaal. Mijn rouwproces heb ik net achter de rug, gelukkig stroomt het weer...alles wat ik nodig heb, komt op mijn pad. Tijd voor mezelf, een nieuwe baan, verassingen in onverwachte hoek, goede financiële situatie die blijft groeien. Gewoon omdat ik mijn hart volg, dankbaarheid toon en ook uit en mijn wensen uitspreek. Dank je wel voor je mooie mail, ik wens je een vreugdevol en liefdevol weekend. Groetjes Carrie

D.
Door

D.

op 18 Aug 2018

Het zou kunnen kloppen. Ervaar je dit ook als je hormoonremmers gebruikt zoals ik. Daar ben ik dan wel benieuwd naar. Ik heb tich 3 kinderen waar ik voor moet zorgen en ik sta er vaak alleen voor.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Aug 2018

De hormoonremmers zouden best eens invloed kunnen hebben, maar daar weet ik verder niets over. Als je wilt weten of daar nog winst is te behalen voor jou (misschien minder hormoonremmers?) dan zou je dat moeten bespreken met je arts.

Iris Weggeman
Door

Iris Weggeman

op 18 Aug 2018

Spijker op de kop Marjolein! Dank je wel. Dit artikel had ik even nodig. (Toeval bestaat niet, weet ik inmiddels 😉). Ik kan weer even vooruit.

Annette
Door

Annette

op 18 Aug 2018

Herkenbaar! Ik ben nu 66 en heb eenzelfde proces doorgemaakt. Opmerking: "patiënt" komt van "geduld hebben", vgl patience (engels). Niet te verwarren met het Griekse woord pathos = lijden.

Ina
Door

Ina

op 18 Aug 2018

Wat een herkenning in di stuk. Ik kreeg op mijn 50e een burn out, werkte in de zorg en had echt het gevoel.. Ik ben uit gezorgd. Heb me ook om laten scholen. Ik ben nu 66, het gaat nu heel goed en geniet val alle dingen om voor mezelf te kunnen doen. De kinderen kunnen altijd een beroep op me doen maar ik kan nu ook goed NEE zeggen.

Karin
Door

Karin

op 19 Aug 2018

Klaar met zorgen, oh ja, dat zegt mijn 53-jarige lijf ook vast, maar ik kan daar niet naar luisteren! We hebben een verstandelijk beperkte zoon van 20 en zijn nog laaang niet klaar met zorgen. Integendeel. We hebben 20 tropenjaren achter de rug en er komen er nog een heleboel aan!

Jeanet
Door

Jeanet

op 11 Sep 2018

Herkenbaar, ook een zoon met verstandelijk beperking en al gaat hij dan ook een keer op zichzelf wonen, het zorgen blijft.

Anita Nauta
Door

Anita Nauta

op 19 Aug 2018

Wat een krachtig en inspirerend verhaal! Bedankt voor jouw helderen visie op het proces waar ik nu middenin zit. Dank je!

Marijke tjepkema
Door

Marijke tjepkema

op 20 Aug 2018

Heel goed verhaal wederom van je, marjolein...dank je wel.... Ikben bijn 75 en heb de laatste 25 jaar voor mijn gehandicapte broer gezord. Hij is nu overleden in oktober...maar ik ben nog steeds zo uitgeput...ben zo uit mijn evenwicht...mijn leven weer oppakken is hard nodig... Veel dank voor je mooie toezendingen, Marijke

Marlien
Door

Marlien

op 20 Aug 2018

Dank je wel voor dit inspirerende verhaal. Deze waardevolle informatie neem ik heel graag mee.

karen
Door

karen

op 21 Aug 2018

Echt fijn dat jij dit de wereld in schrijft, prachtig helder verwoordt!!

lutgarde
Door

lutgarde

op 23 Aug 2018

Heel herkenbaar! Bedankt voor je goeie artikelen, ik heb er echt iets aan!

Anny Hoessen
Door

Anny Hoessen

op 25 Aug 2018

Dank je wel Marjolein

Angelina Hermsen
Door

Angelina Hermsen

op 11 Sep 2018

😘

Sylvia
Door

Sylvia

op 26 Sep 2018

Oeh... dit is zo herkenbaar !!

Veronique
Door

Veronique

op 14 Oct 2018

Tof artikel. Opsteker! Bedankt!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!