Edelgistvlokken; als je ze eenmaal ontdekt hebt, wil je niet meer zonder
in Darmen
3 min. leestijd

Edelgistvlokken; als je ze eenmaal ontdekt hebt, wil je niet meer zonder

Er zijn van die voedingsmiddelen die je heel makkelijk over het hoofd ziet. Omdat ze niet opvallen of omdat je niet weet wat je ermee kunt doen. Edelgistvlokken is er daar één van. Maar heb je ze eenmaal ontdekt dan kan je niet meer zonder. Dat beloof ik je! Laat de looks je niet van de wijs brengen en probeer ze eens uit. Bijvoorbeeld in het heerlijke recept onderaan dit artikel.

Industriële gist kan je beter vermijden

Ik hoor je denken, gist is toch helemaal niet gezond? Industriële gist, daarmee bedoel ik gist in etenswaren die op snelle wijze in een fabriek tot stand zijn gekomen, is inderdaad voor veel mensen niet zo gezond. Dit is het type gist wat je bijvoorbeeld in allerlei soorten brood, koekjes en kant-en-klare pizza's vindt. Ze laten het deeg snel rijzen.

Dit type gist in je darmen zorgen voor een opgeblazen of misselijk gevoel en winderigheid. Ook kan het resulteren in een disbalans van goede en slechte darmbacteriën omdat voornamelijk ‘the bad guys’ ervan houden. Als je darmbacteriën voedt, gaan ze zich vermenigvuldigen en die 'bad guys' heb je nou juist liever minder in je darmen.

Industriële gist  kan zorgen voor allerlei darmproblemen

Gedeactiveerde gist is iets heel anders

Als je veel gist in je darmen hebt, leidt dat ook tot een verlaagde zuurgraad. Ook dit heb je liever niet. Hierdoor kunnen zich schimmels vormen, wat een gezonde darmflora nog meer in het nauw brengt.

Niet te veel producten eten met dit type gist dus. Maar gelukkig zijn edelgistvlokken van een heel ander kaliber. Deze soort is namelijk gedeactiveerd, wat betekent dat het geen rijzende eigenschappen meer heeft. Daardoor kunnen de vlokjes zich in het lichaam niet gedragen als een normale gistsoort.

Edelgistvlokken gedragen zich niet als gist in je darmen

Met een chique naam lekker vertroeteld worden

Edelgistvlokken worden gemaakt van gewone bakkersgist: een eencellige schimmel met de chique naam Saccharomyces cerevisiae. Deze wordt een aantal dagen vertroeteld en gevoed met suikers (glucose). De minuscule cellen groeien in die paar dagen uit tot grotere vlokjes. Zodra de gist klaar is wordt deze gedeactiveerd (ofwel: gedood). Daarna worden de vlokjes gewassen en gedroogd. Van die suikers is trouwens niks meer over want de gistcellen hebben die helemaal opgesnoept. 

Het eindresultaat zijn de edelgistvlokken zoals je ze in de winkel koopt. Ik geef toe, ze zien er niet heel appetijtelijk uit.  De vergelijking met vissenvoer is al meerdere malen gemaakt. Maar heb je het een keer door een gerecht geproefd, dan pak je het vast en zeker vaker uit de kast.

Vitaminen B maken energie vrij uit voeding

Naast dat het gewoon heel lekker is, zijn de vlokjes ook nog eens gezond. Ze bevatten namelijk ontzettend veel vitaminen B. Bijna alle soorten zitten erin: B1, B2, B3, B6 en B11 (foliumzuur). Vooral het gehalte aan foliumzuur is erg hoog. Alleen B12 ontbreekt of in ieder geval de goed opneembare vorm hiervan. Daarnaast bestaan ze voor een derde uit eiwit en zit er behoorlijk wat biotine in, ook wel vitamine B8 genoemd. Een vitamine die heel goed is voor je huid, haren en nagels.

De familie van B-vitamines is daarbij expert in het vrijmaken van energie uit voedsel. Ze spelen een belangrijke rol bij de verbranding van zowel koolhydraten, eiwitten en vetten. En deze verbranding heb jij nodig om vol energie de dag door te komen. Edelgistvlokken kunnen dus een steentje bijdragen aan jouw energieniveau!

Edelgistvlokken zitten vol met vitaminen B: een belangrijke vitamine voor jouw dagelijkse energieniveau

Het smaakt naar…..

Kaas! Nou ja, de echte kaasliefhebber zal het niet met me eens zijn. Kaas is kaas en valt door geen enkel ander product te vervangen. Eigenlijk ben ik het daar ook wel mee eens.

Maar edelgistvlokken hebben in ieder geval een hartige, umami smaak die heel goed past in gerechten waar je normaal kaas bij of door zou gebruiken. Edelgistvlokken zijn bedoeld om op te lossen. Je kunt ze dus niet gebruiken als gratin. En heel belangrijk: voeg ze pas op het allerlaatste moment toe aan een warm gerecht. B vitaminen zijn gevoelig voor warmte en verdwijnen snel wanneer je ze mee laat pruttelen.

Voeg edelgistvlokken altijd op het laatste moment toe aan een warm gerecht. De voedingswaarde verdwijnt snel bij hitte.

Waar koop je het?

Toevallig zag ik ze laatst voor het eerst liggen in een grote supermarkt. Dit is mooi, edelgistvlokken beginnen daar nu ook terrein te winnen dacht ik. Eindelijk. Mocht je ze bij jouw buurtsuper niet kunnen vinden dan ben je bij een biologische supermarkt altijd aan het goede adres. Of bestel ze online. Klik daarvoor hier.

Wat maak je ermee?

Sommige mensen strooien het over hun eten, maar daar ben ik zelf niet zo’n fan van. Edelgistvlokken zijn vooral lekker om ergens dóórheen te doen. Denk aan een pasta- of stoofschotel, soep, pesto en andere sauzen of dips. Maak bijvoorbeeld eens spinazie à la crème met edelgistvlokken en kokosmelk. De smaak zal je verrassen.  Of voeg 2 eetlepels toe aan jouw zelfgemaakte pesto en laat de Parmezaan achterwege. Op dreef? Probeer een heerlijke ‘kaassaus' van geweekte cashewnoten, amandelmelk en edelgistvlokken. Op het internet vind je volop recepten.

In de onderstaande video vanuit de Fit for the Future community laat ik je zien hoe ik heerlijke cashewkaas maakt.  Wil je meer weten over Fit for the Future klik dan hier. 


Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help je dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen? Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.  Heb jij een lekker recept met edelgistvlokken? Laat het ons hieronder weten.


Biju van Dam
Door

Biju van Dam

op 12 Feb 2022

Marjolein, het lijkt me een heerlijk recept. Heb de video ook bekeken. De edelgistvlokken en overige ingrediënten ga ik direct vanmiddag kopen. Hartelijk dank en fijn weekend!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!