Blus jij brandjes of pak je de pyromaan?
4 min. leestijd

Blus jij brandjes of pak je de pyromaan?

Onlangs had ik een ontmoeting met een bijzondere vrouw. Barbara is vrouwenarts en na jaren te hebben gewerkt in een ziekenhuis besloot ze begin dit jaar de moedige stap te nemen om haar eigen bedrijf te beginnen:  een poli speciaal voor vrouwen. Petje af. Barbara zwemt hiermee tegen de stroom in en is trouw aan haar hart voor vrouwen: ze kan ze nu de aandacht geven die ze graag wil. Ik hoop dat ze navolging krijgt. Deze week haar blog: over brandjes blussen en pyromanen zoeken. 

Als dokter moet je je patiënten goed opvoeden

“Als dokter krijg je de patiënten die je verdient.” Dat is een veelgehoorde uitspraak, die soms met enig leedvermaak door collega’s wordt gebezigd als een spreekuur weer eens uitloopt.

In de jaren dat ik in het ziekenhuis werkte heb ik die uitspraak vaak gehoord, mijn spreekuur liep namelijk nogal eens uit. Hoe ik ook mijn best deed om op tijd te lopen, het lukte me zelden. Het gebeurde vaak dat ik doorvroeg na een eerste verhaal en dan lukte het niet om een nieuwe patiënte binnen twintig minuten af te handelen, laat staan dat de tien minuten die voor doorsnee-controle staan voldoende waren. Ik begreep nooit zo goed waarom het mijn collega’s wel vaak lukte om hun spreekuren precies op tijd te laten lopen. Gewoon om 8.30 uur beginnen en tot 12.30 uur vijfentwintig patiënten zien, tussendoor ook nog tijd voor een kopje koffie met de poli-assistentes, de helft van de brieven dicteren en nog vijf telefonische consulten afhandelen. Ik kreeg het nooit voor elkaar. Soms lukte het wel. Dat was altijd het geval als ik een spreekuur van een van mijn efficiënt werkende collega’s moest overnemen. Ik begreep, als dokter moet je je patiënten goed opvoeden.

Tijd om de puzzelstukjes bij elkaar te zoeken

Nu ik sinds een half jaar werk in mijn eigen vrijgevestigde gynaecologiepraktijk Vrouwenpoli Boxmeer, begrijp ik het nog veel beter. Ik ben baas over de eigen tijd en kan ook eindelijk de tijd nemen die recht doet aan de patiënt. Laatst kwam er een patiënte bij mij met een langdurig probleem waar ze al vele jaren last van had en waar voor haar gevoel nooit goed naar gekeken was, laat staan dat er een bevredigende oplossing gevonden was. Ze vermoedde samenhang met een operatie die ze ooit had ondergaan en samenhang met haar onzekerheid. Het hele verhaal schetste ze in krap drie-en-een-halve minuut, gezeten op het puntje van haar stoel. Helemaal gewend aan het feit dat ze na haar verhaal meteen door mocht naar de onderzoekskamer, om binnen de hierboven geschetste tijd met een recept in de hand weer buiten te staan. Deze mevrouw was door mijn voorgangers dus keurig opgevoed. Maar ze was nog nooit echt aangehoord, er was nooit echt geluisterd en doorgevraagd. En daar had ik nu één heel uur de tijd voor. Dit consult werd voor haar én voor mij een bijzondere ervaring, waarin de puzzelstukjes werden gezocht en bij elkaar gepast, totdat de puzzel helemaal compleet was en duidelijk was waarom deze vrouw al zoveel jaar deze klachten had.

Brandjes blussen of de pyromaan zoeken?

Natuurlijk gaf ik vrouwen, toen ik nog in het stramien van het ziekenhuis werkte, regelmatig de ruimte om hun werkelijke verhaal te doen. Maar altijd was er een moment dat ik moest afkappen, want het spreekuur liep door en de volgende patiënten zaten alweer te wachten. Dan bleek het probleem niet behapbaar voor de beperkte tijd die op de poli beschikbaar was en verwees ik door naar een psycholoog, een seksuoloog, een informatieverpleegkundige, een pastor, een maatschappelijk werker.

En nu ik uitdrukkelijk de tijd neem ben ik verbaasd over wat ik allemaal tegenkom als wérkelijke oorzaak achter problemen, ziekten en klachten. Vrouwen presenteren soms een scala aan problemen en in de huidige reguliere geneeskunde is het gangbaar om mensen op te knippen in stukjes, in organen. De reumatoloog kijkt naar de gewrichtspijn, de maag-darm-leverarts naar de diarree, de huidarts naar de jeukende pukkels, de huisarts doet de hoge bloeddruk en de gynaecoloog kijkt ook nog eens mee naar de buikpijn, of naar de overgangsklachten of naar de pijn tijdens het vrijen. En al die artsen blijken heel knap in het vinden van een brand en het aandragen van een geschikte brandblusser. En geen van die artsen zoekt naar de pyromaan die al die branden aansteekt. Deze zoektocht naar een werkelijke oorzaak is vaak zeer verhelderend. Deze oorzaak kan liggen in voeding, in leefstijl, maar zeker ook in een overvol rugzakje.

Over overvolle rugzakjes ………………

Als gynaecoloog ben ik ervan doordrongen altijd te vragen naar negatieve seksuele ervaringen. Dat deed ik ook (bijna) altijd. Maar daarbij kwam het mij – bij dat spreekuur dat almaar uitliep – zelden goed uit als een vrouw die vraag positief beantwoordde. Dat gebeurde dan ook niet zo vaak. Misschien één op de vijftien, één op de twintig vertelden negatieve seksuele ervaringen te hebben. Dat is nu wel anders. Nu duidelijk is dat ik de tijd heb om in te gaan op een antwoord, verbaas ik mij over de aantallen vrouwen die zeggen iets dergelijks te hebben meegemaakt: één op de drie vrouwen. Dat vind ik een onwerkelijk aantal, wat moeten er veel hufters op deze wereld rondlopen die zoveel vrouwen geweld aandoen.

………….en de bijzondere kracht van vrouwen

Ook als de vraag naar negatieve seksuele ervaringen beantwoord wordt met een ‘nee’, is het de openingszin om andere narigheid uit het volle rugzakje op te diepen: een slechte relatie met een koude en afstandelijke moeder, het buitenbeentje zijn in het gezin waar ze in opgroeiden, een vader die alcoholist was, een op jonge leeftijd omgekomen broer of zus, een echtgenoot die hen mishandelde, overleden kinderen, kinderen met ADHD of met ernstige handicaps. En al die vrouwen met die overvolle rugzakjes gaan door met leven en met zorgen voor hun naasten, met werken en met doen of het allemaal wel meevalt. Wat een kracht zit er in deze vrouwen!

Wie volgt?

En wat bijzonder dat wij artsen dan zo zelden verder kijken dan de klacht waarmee een vrouw zich presenteert. Hoofdpijn? De bloeddruk is wat hoog, daar hebben we pillen voor. Buikpijn? Nee mevrouw, op de echo zien uw baarmoeder en eierstokken er prima uit, daarmee is niets aan de hand, u hoeft niet ongerust te zijn. Eczeem? Lastig, maar daar is zalf tegen, dan jeukt het minder.

Het is heel erg mooi om het nu anders te kunnen te doen. Om te kunnen werken met mijn kennis en vaardigheden als regulier gynaecoloog en tegelijkertijd mensen te kunnen stimuleren hun voeding en leefstijl aan te passen en te kunnen putten uit de vele mogelijkheden die complementaire geneeswijzen te bieden hebben. Ik hoop op navolging!

Barbara Havenith,
vrouwenarts

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Sarah
Door

Sarah

op 21 Sep 2012

Tranen in mijn ogen van herkenning. Hier ga je veel vrouwen gelukkig en beter mee maken. Veel succes met je goede werk en je praktijk Barbara. Jammer dat het zover weg is voor mij. Mag ik een link naar je blog/praktijk in mijn nieuwsbrief zetten?

marja zahavi
Door

marja zahavi

op 22 Sep 2012

hallo barbara, ik denk dat je veel vrouwen hier heel erg gelukkig mee maakt. ik wens je veel succes. goed artikel! groetjes

Marianne Cranston
Door

Marianne Cranston

op 21 Sep 2012

Lieve Barbara, Wat een geschenk bij jij voor deze wereld. Tijd, aandacht en Liefde met een hoofdletter L. Dat maakt de mens weer gezond. Liefs Marianne

Hilde
Door

Hilde

op 21 Sep 2012

beste Barbara, Het doet mijn hart goed om te lezen welke weg je op bent gegaan. Je hebt je innerlijke stem gevolgd, luistert naar je hart. De reguliere geneeskunst verrijk je met jouw werkwijze en de mens die je bent. Ik zal graag naar je praktijk verwijzen. Als voetreflexzonetherapeute weet ik dat de tijd nemen en geven, laten praten en goed luisteren, bijna het halve werk is. Mijn cliënten zijn meestal 1,5 tot 2 uur bij mij per behandeling, blij met de aandacht.

Yolande Slooter
Door

Yolande Slooter

op 21 Sep 2012

Prachtige stuk tekst en precies zoals ook ik handel in mijn praktijk.Ik ben al 32 jaar werkzaam als verpleegkundige .De meeste jaren in chronische en palliatieve zorg. Aandacht en goed luisteren doet wonderen ,is erg leerzaam en uiteindelijk bespaart het tijd. Want als iemand weet dat er optimale aandacht is en dat er hij/zij goed gehoord is geeft dat veel ruimte en inzicht bij zichzelf over het probleem en mogelijke oplossingen. lichaam en geest is een geheel tenslotte.Nu ik mij eigen praktijk heb, sinds 2 jaar, kan ik zonder gebonden te zijn aan instellingsregels of tijdschema's mijn eigen kwaliteiteisen stellen voor een consult. Ook bij mij is er 60 minuten tijd en wat er allemaal boven tafel komt is soms verbijsterend. Maar wat een rijkdom als je ziet wat je voor een ander kunt betekenen .En wat vind de cliente het fijn dat ze niet 5x naar de huisarts hoeft voor het kwartje valt ,als het valt,over wat er mogelijk aan de hand kan zijn. Als we allemaal zo gaan werken ,komt de gezondheidszorg op een hoger peil en waarschijnlijk gaan de kosten nog eens omlaag ook daardoor. Succes en geluk gewenst met uw praktijk en ik feliciteer uw patienten dat ze u treffen! met vriendelijke groet , Yolande Slooter care for women verpleegkundige,specia Ist in vrouwengezondheid.

Thera van Erve
Door

Thera van Erve

op 21 Sep 2012

Hallo Barbara, Heel herkenbaar en fijn dat je je innerlijke kracht hebt aangewend om dit te realiseren. Het tijd nemen voor een ander is in deze wereld een schaars iets geworden. Het kunnen luisteren is niet een ieder gegeven. Fijn dat vrouwen bij jou terecht kunnen. Succes Thera van Erve

Barbara Havenith
Door

Barbara Havenith

op 21 Sep 2012

Dank je wel Thera, voor je woorden. Dat doet heel erg goed! hartelijke groet, Barbara

Jose
Door

Jose

op 21 Sep 2012

Er komen steeds meer KRACHT vrouwen naar voren in de wereld. En wat een cadeau is dat. Gelukkig zijn wij er klaar voor. En inderdaad; je krijgt de patienten die je verdient! Wij komen allemaal naar jou toe. En zo sterft weer een ras uit. Ik kijk graag naar dat waar ik MEER van wil hebben. Mensen zoals jij, daar wil ik er meer van. Heel veel succes in je kliniek. Je zit duidelijk in de FLOW, dus daar gaat het niet aan liggen. Met liefde.

Sandra
Door

Sandra

op 21 Sep 2012

Barbara, wat een geweldige blog! Al jaren ben ik een ferm voorstander van het samenbrengen van reguliere en complementaire geneeskunde. En voor de manier waarop een prachtmens als jij die twee combineert, inclusief die pure aandacht, kan ik alleen maar diep respect hebben...

Riky van Hal
Door

Riky van Hal

op 22 Sep 2012

Barbara, Geweldig dit allemaal te lezen, was zelf vroeger?... ook zo een beetje bezig, misschien weet je het nog.Succes!

Tonneke Bakkeren
Door

Tonneke Bakkeren

op 22 Sep 2012

Geweldig wat je doet! Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de manier waarop jij werkt meer navolging vindt! Als je het al niet druk hebt, zal dat al snel wel zo zijn schat ik in. Hier zitten heeeeeeeel veeeeeel vrouwen op te wachten. Liefde en wijsheid groet je Tonneke

Truus Segers
Door

Truus Segers

op 23 Sep 2012

Beste Barbara, Proficiat met je nieuwe Blog en je baanbrekende werk. In deze tijd van bezuinigingen heb jij de power om tegen de stroom in te gaan. Jouw werk is voor veel vrouwen een verrijking van de kwaliteit van leven. Ik heb bewondering voor wat je doet. Als het kon, zou ik je willen voordragen voor de EVA-NOBELPRIJS voor je Moed Kracht en Kennis die je op jouw wijze doorgeeft aan vrouwen. Heel veel sukses. Truus uit Rotterdam

Barbara Havenith
Door

Barbara Havenith

op 24 Sep 2012

Wat veel geweldig mooie berichten naar aanleiding van mijn blog. Dames, ik ben er stil van! Het is mooi te horen dat ik jullie geraakt heb. Dank jullie wel!

Tami Kalir
Door

Tami Kalir

op 24 Sep 2012

Beste Barbara, Wat geweldig dat je je gevoel gevolgd hebt en een gezond gezondheidsconcept hebt neer kunnen zetten. Ik ben er van overtuigd dat de combinatie kennis, kunde, actief te luisteren en hart voor de zorg resulteert in tevreden klanten en gezondere vouwen. Je bent voorbeeld voor andere behandelaars; niet zeggen “ik zet de patiënt centraal”, maar laat het voelen. Veel succes met de praktijk en alle uitdagingen die het met zich mee brengt. Tami Kalir Ondernemend in de zorg rondom (zwangere) vrouwen

Anna Kruyswijk
Door

Anna Kruyswijk

op 26 Sep 2012

Lieve Barbara, Bijzonder dat je je eerst los moet maken uit het gevestigde stramien, voordat je kunt werken op de manier die eigenlijk 'gevestigd' zou moeten zijn. Ik herken je weg. Natuurlijk is vakkennis belangrijk en noodzakelijk, maar de grootste helende kracht in het kontakt van mens tot mens is oprechte liefdevolle belangstelling. Jij hebt hiervoor gekozen, en dat siert je. En het levert nog kostenbesparing op ook, want liefdevolle aandacht kost niets ! Heel veel succes en goeds, Anna Kruyswijk, arts

MARGRIETA
Door

MARGRIETA

op 30 Sep 2012

En een spreekuur van een uur met echte aandacht en de diepte in lijkt meer tijd te kosten en meer geld te kosten (tijd en geld waar in de gezondheidszorg altijd gebrek aan is lijkt het wel), maar volgens mij zou juist echt lusiteren en echte aandacht op de langere termijn een besparing in tijd en geld opleveren. Want inderdaad dan wordt de pyromaan aangepakt en niet steeds hier en daar een brandje geblust. Want patienten blijven klachten houden en blijven ook gewoon terugkomen (wat een tijdsverspilling vooral ook in levenskwaliteit) Maar gelukkig zijn we hiervoor niet alleen maar afhankelijk van artsen, bij puur lichamelijke ingrepen ja dat kan alleen een arts maar alles wat emotioneel gerelateerd is, stress gerelateeerd, gelinked aan traumatische ervaringen in het verleden wat we daarmee doen is onze eigen keuze. Gaan we de diepte in of blijven we (met de brandjes) om de hete brei heendraaien en nemen we nog een prozacje, een lorazapammetje, eten we nog een zak snoep op en nemen we nog maar een glas wijn etc

Linda
Door

Linda

op 15 Oct 2012

Wat valt mij dit toe!!! Zelf werk ik ook in de GZ en hier gaat het nu om. Aandacht en gewoon luisteren... Afstand geen probleem! Kan ik zelf gewoon een afspraak maken met jou Barbara? Lieve groet Linda

Barbara Havenith
Door

Barbara Havenith

op 19 Oct 2012

Beste Linda, Je bent van harte welkom voor een afspraak. De praktijk is vanaf maandag weer bereikbaar. Omdat ik z.g. tweede lijns zorg bied, is een verwijzing door je huisarts wel nodig. vriendelijke groet, Barbara Havenith

Miranda Broeren
Door

Miranda Broeren

op 17 Oct 2012

Geweldig om te lezen! Vrouwen die tegen de stroom in durven te zwemmen met als doel het levens van andere mensen beter te maken verdienen wat mij betreft alle hulp en ondersteuning om hun missie te kunnen vervullen! Inmiddels heb ik deze blogpost geplaatst op mijn site http://vrouwenverdienenmeer.nl/blus-jij-brandjes-of-pak-je-de-pyromaan/ en via twitter, facebook en Linked-in onder de aandacht gebracht. Heel veel succes met deze mooie werkzaamheden! Vitale groet, Miranda Broeren

Barbara Havenith
Door

Barbara Havenith

op 19 Oct 2012

Dag Miranda, dank je wel voor deze actie. Ik hoop op deze manier zoveel mogelijk vrouwen te bereiken, op zoek naar antwoorden voor hun gezondheidsklachten. vriendelijke groet, Barbara Havenith

Betty
Door

Betty

op 25 Oct 2012

Beste Dokter Havenith, Wat ben ik blij dat ik de stap naar u toe genomen heb...Vandaag ben ik met de supplementen begonnen en de druppels bezorgen me al enige nachten bijzondere dromen...Geest en lichaam zijn één; nooit heb ik dat duidelijker gezien. Vooral na mijn jaartraining op www.kasteeldeschans.be Alle puzzelstukjes vallen naadloos in elkaar. Bedankt voor alles! Lieve groet, Betty

Barbara Havenith
Door

Barbara Havenith

op 26 Oct 2012

Dank je wel Betty, voor deze reactie. Fijn om te horen dat de puzzelstukjes op hun plaats vallen. Het kunnen overzien van het geheel is het begin van de oplossing!

Manuela de Klaver
Door

Manuela de Klaver

op 23 May 2015

Beste Barbara, Het doet mij goed te lezen dat er collega's zijn die oprecht belangstelling hebben voor wat er speelt bij hun patienten. Prachtig hoe jij je hart hebt gevolgd, en nu oprecht ook van betekenis kunt zijn voor jouw patienten. Er zijn gelukkig steeds meer collega's die een holistische visie en werkwijze nastreven, maar we zijn er nog lang niet. Ook op het vlak van de samenwerking met de complementaire sector valt nog veel winst te behalen. Er is ligt genoeg werk in de curatieve winkel. Als medisch adviseur werkzaam in de sociale geneeskunde (WMO en Particatiewet) heb ik ook wat meer tijd voor de mensen die ik in mijn spreekkamer zie, maar wel met dat verschil dat ik niet direct betrokken ben bij het curatieve traject en de mensen meestal maar eenmalig zie om een advies over hun belastbaarheid te kunnen geven aan gemeentes. Wat ik zeer regelmatig tegenkom is dat de lichamelijke klachten op somatisch vlak onvoldoende verklaard kunnen worden; de SOLk problematiek, waarbij ook regelmatig sprake blijkt te zijn van traumatische ervaringen in de voorgeschiedenis van mensen (welke zeer vaak te maken hebben met negatieve seksuele ervaringen). In overleg met een huisarts tracht ik deze mensen dan te (laten) verwijzen naar een adequaat behandelcentrum, waar men oog heeft voor de hele mens en de relatie tussen lichaam en geest. In de contacten diie ik met huisartsen heb, merk ik ook nog vaak dat er een groot gapend dat zit tussen de sociale sector en de curatieve sector. Ik denk als betere samenwerking,, waarbij onze neuzen allemaal dezelfde kant op zouden staan, veeeel meer recht zou doen aan de mensen die hulp zoeken op medisch vlak maar vaak buiten de boot valllen t.a.v. hun mogelijkheden om maatschappelijk mee te kunnen doen. Sinds 2013 ben ik ook als medisch coach een eigen praktijk gestart, Emovatie, waarmee ik streef om mensen met chronische (onbegrepen) klachten, weer meer eigen regie over hun leven terug te laten pakken. Mijn motto is "Lekker in je Lichaam" mijn visie is dat iedereen zich lekker in zijn/haar lichaam moet kunnen voelen en ondanks de ervaren klachte en beperkingen ook kwaliteit van leven moet kunnen ervaren. Vanuit een holistisch mensbeeld, onderzoek ik samen met de mensen, welke emotionele pijn er onder hun klachten verscholen gaat en waarin zij zich miskent voelen en zijn. Ik ben nu een heel mooi boek aan het lezen " uit de Schaduw; over fibromyalgie en CVS. Dit is geschreven door Diane Vandevenne, een Belgische dam, wiens echtgenoot lijdt onder chronische vermoeidheid en CVS. Samen met haar zal ik ook een avondsymposium van de KNMG over SOLK bezoeken op 17 juni, welliicht ook voor jou de moeite waard? Dank voor je mooie blog, ik zal het delen op mijn Emovatie bedrijfspagina op FB. Wellicht dat we elkaar vanwege onze missies in de toekomst zullen tegenkomen. Hartelijke groet, Manuela de Klaver

Sonja Janssen
Door

Sonja Janssen

op 03 Mar 2016

Hoi Barbara, Geweldig , de manier waarop je met cliënten omgaat en de klachten als één geheel te zien. Zo denk ik er ook over. Het is wat mij betreft de nieuwe manier van kijken, de oorzaak vinden ipv het gevolg oplossen.ik heb indirect ook klanten van jou begeleid als kraamverzorgster in het kraambed in Midden-Limburg toen jij nog gynaecoloog was in het St Jansgasthuis. Ga zo door! Hartegroet🙏🏻

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!