Mindset
Marjolein Dubbers
Mindset
06/01/2012
4 min
7

Veranderen van een gewoonte is een topprestatie

06/01/2012
4 min
7

Eigenlijk weten we allemaal wel wat we moeten doen om gezonder, slanker en vitaler te worden. Jij weet het ook. Gezondere voeding is de basis. En daarbij niet alleen gezonder eten maar ook leukere gedachtes in je hoofd hebben want ook dat is voeding. Wat ook heel erg helpt is meer bewegen en liever nog sporten tot je er lekker bij zweet. Voldoende ontspanningsmomenten in je volle dagtaak. We weten het allemaal en toch lukt het ons niet of maar heel beperkt. Wat is dat toch?  

Goede voornemens; slechte houdbaarheid

Je voornemen om gezonder te eten en jezelf dan tóch weer terugvinden op de bank met een zak paprika ribbelchips overkomt ons allemaal. Je heilig voornemen om regelmatig te gaan sporten en dan toch je vriendin weer alleen laten gaan omdat je je zogenaamd niet zo lekker voelt. Maar eigenlijk heb je gewoon helemaal geen zin. Ook dat herkennen de meesten van ons. Jezelf voornemen om vanaf nu goed voor jezelf te zorgen jezelf er toch weer op betrappen druk in de weer zijn voor je dochter, je vriendin, je partner of je hond. Herkenbaar? Vreselijk frustrerend vind je niet? Alsof je niet de baas bent in je eigen hoofd. Het overkomt mij ook, hoe goed ik sommige dingen ook voor elkaar heb. Maar ik heb inmiddels geleerd hoe ik oude, ingesleten patronen kan veranderen en dat ga ik vandaag met jou delen. Want als ik het kan, kan jij het ook.

De waakhond in je hoofd

We hebben allemaal een waakhond in ons hoofd. Dit is een orgaantje dat amygdala heet. Het is jouw persoonlijke waakhond. Wat doet een waakhond? Die slaat alarm bij gevaar. Dat is precies wat je amygdala doet. Zodra deze gevaar bespeurt wordt er alarm geslagen en komen er allerlei processen in je lichaam op gang waar je geen invloed op hebt.

Om te weten of er alarm moet worden geslagen bladert je amygdala bliksemsnel door het archief in je hoofd. Dit archief wordt ook wel hippocampus genoemd. Je mag deze woorden vergeten, ik zal het verder hebben over je waakhond en je archief.

Stel dat je ooit als kind lelijk bent gebeten door een dikke kat. Dat staat er in je archief: dikke kat=alarm. Je waakhond slaat dan alarm bij het zien van een dikke kat en brengt je overlevingsstrategie in actie. Je bloed stroomt naar je spieren om weg te kunnen rennen, je pupillen verwijden zich om beter te zien, je ademhaling versnelt zodat je snel actie kan nemen: je lichaam wordt in staat van paraatheid gebracht: ga je vechten of vluchten? Dat kan zo blijven totdat je op zeker moment leert dat niet alle dikke katten gevaarlijk zijn en je archief iets nieuws gaat opslaan zoals dikke kat = best oké.

Iedere verandering betekent alarm

Ons lichaam is niet ingesteld op grote veranderingen. We zijn kwetsbare zoogdieren en iedere verandering betekent dat we ons opnieuw moeten verhouden tot onze omgeving. Het is veiliger voor ons om alles te laten zoals het is, want dat kennen we tenminste. Hoe onaangenaam deze situatie soms ook voor ons is. We weten dat we daarin kunnen overleven en dat is precies waar ons systeem op is gebouwd: overleven. Daarom ook blijven sommigen vrouwen zo lang hangen in een huwelijk waarin ze worden mishandeld: het veranderen van de situatie is enger dan erin blijven zitten. Want tot nu toe hebben ze het overleefd en ze weten niet wat er komt als ze eruit stappen.

Iedere dreigende verandering maakt de waakhond in ons wakker en daarmee worden onze “nuchtere” denkhersenen, ons gezonde verstand, geblokkeerd. Als je nog steeds doodsbang bent voor een dikke kat, dan helpen je denkhersenen je niet op het moment dat je er een tegenkomt. Dan doe je misschien wel heel bizarre dingen uit angst om de kat te ontlopen. Je waakhond kan iedere positieve verandering blokkeren omdat hij alles bij het oude wil laten. Oud is bekend is veilig. Nieuw is onbekend is onveilig. Snap je een beetje hoe dit proces in zijn werk gaat?

Met kleine stapjes om je waakhond heen…

De kunst is dus om ervoor te zorgen dat je waakhond geen alarm slaat en je lichaam geen stofjes gaat produceren die ervoor zorgen dat je terugschiet in je oude patroon. Hoe zorg je ervoor dat je waakhond blijft slapen? Heel simpel, door er met kleine stapjes omheen te lopen. Dit betekent dat je nieuwe gewoontes die je wilt aanleren in kleine stapjes moet toepassen. Wil je minder koffie drinken? Ga dan niet gelijk van tien koppen per dag terug naar twee, maar laat uit iedere mok het laatste slokje staan. En breng het aantal langzaam terug naar twee. Wil je meer bewegen? Kijk wat je kan doen zonder al teveel te veranderen. Beweeg je helemaal niet? Loop dan voor de bank eens vijf minuten voor de televisie per dag en breid dit langzaam uit. Wil je hardlopen? Begin met 5 minuten wandelen en 1 minuut hardlopen. Wil je gezonder eten? Begin met een frisse salade bij je normale maaltijd.

… en een stok achter de deur

Wat hierbij wel erg belangrijk is, is om de verandering(en) die je wilt doorvoeren in je leven te delen met anderen. Dit is een essentieel onderdeel. Vertel enkele mensen uit je omgeving dat je bezig bent iets te veranderen en vraag hun steun. Bijvoorbeeld door af en toe te vragen hoe het gaat. Ik stel me altijd voor dat het universum dit dan hoort en me hierbij gaat helpen. En vergeet vooral ook niet iedere keer als je weer een stapje verder bent om jezelf te feliciteren hiermee. Vier je succesjes! Heel belangrijk!

En val je een keer terug in een oud patroon; geniet er dan van! Wees lekker lui of geniet dan intens van die ribbelchips. Als je geniet maakt je lichaam endorfine aan en endorfine is gewoon heel goed voor je. Dus geniet vooral en gun het jezelf. Wees niet te streng voor jezelf. Oorlog in je hoofd, dat is pas slecht voor je!

Wil je meer weten over gezonde voeding. Lees dan mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Reacties
Categorieën