Goede voornemens werken niet. Dappere dromen wel.
6 min. leestijd

Goede voornemens werken niet. Dappere dromen wel.

Ik doe niet aan goede voornemens. Ik hoorde altijd bij de 98% van de mensen die op 1 februari moesten concluderen dat het wéér niet was gelukt om me eraan te houden. Ik heb gelukkig iets anders gevonden dat wel heel goed voor me werkt. Wil je weten wat dat is?

Je lichaam heeft zo haar eigen wijsheid

We denken veel te vaak dat we met ons hoofd ons leven kunnen besturen. We nemen een beslissing en dan voeren we die gewoon uit. Toch? Helaas blijkt dit te simpel gedacht in veel situaties. Je lichaam kent haar eigen wijsheid. Je kunt nog zo bedenken dat je niet bang hoeft te zijn voor spinnen, maar je lichaam schrikt zich toch wezenloos als er opeens zo’n dikke onder de bank vandaan kruipt. Als je tenminste bang bent voor spinnen. Ondanks dat je weet dat jij veel groter en sterker bent en de spin geen bedreiging voor je is, vraag je waarschijnlijk iemand anders om de spin te verwijderen, terwijl jij met het klamme zweet in je handen en je benen opgetrokken op de bank zit. Niet bang voor spinnen? Misschien heb jij dan andere, niet levensbedreigende, zaken waar het zweet je van uitbreekt: hoogtevrees, een sollicitatiegesprek voeren of een presentatie geven misschien?

Je lichaam houdt niet zo van veranderingen

Ons hoofd ofwel ons bewustzijn bepaalt maar voor een klein deel hoe ons lichaam reageert. Moeder natuur heeft goed voor ons gezorgd door onze belangrijkste lichaamsfuncties zoals onze bloeddruk, onze hartslag, onze ademhaling, onze spijsvertering en meer van deze processen niet aan ons hoofd over te laten. Anders waren we als mensheid waarschijnlijk al lang geleden uitgestorven. Ons lichaam functioneert voor een heel groot deel zonder tussenkomst van onze ratio. Hoe komt het dan toch dat we alsmaar blijven denken dat we ons lichaam met ons hoofd kunnen besturen? Dat we denken, dat als we ons maar voornemen om niet meer te snoepen of te stoppen met roken, ons lichaam dan braaf zal luisteren en doen wat we zeggen dat het moet doen? Hoe vaak moet jij nog je neus stoten voordat je je realiseert dat het anders werkt?

Weg willen van pijn motiveert meestal niet genoeg

Veel goede voornemens zijn gebaseerd op het willen achterlaten van iets wat we niet meer willen. Of het nu 10 kilo overgewicht is, lastige lichamelijke klachten of die sigaretten. We willen ervan weg omdat de pijn die het ons geeft te groot is geworden. Weggaan van pijn is echter nooit een motivator die groot genoeg is om je op het juiste pad te houden. Als de pijn minder wordt (je valt 5 kilo af of de klacht wordt minder) dan gaat de oude gewoonte weer aan je trekken. Als dit een nicotine- of suikerverslaving is, kan dit erg sterk aan je blijven trekken. Met alleen wilskracht red je het dan niet. Het wordt vaak steeds moeilijker het vol te houden en op een zwak moment geef je het op. Totdat de pijn weer zo groot is dat je opnieuw een poging waagt. Dit patroon kan zich je leven lang blijven herhalen.

Zonder eigen doel ben je niet op weg

Weg willen van de pijn helpt meestal onvoldoende om je goede voornemen blijvend uit te voeren. Wat beter helpt is het hebben van een doel waar je naartoe wilt. Wat heb je voor ogen als je voortaan twee keer per week naar de sportschool wilt of minder wilt snoepen? Welk doel wil je daarmee bereiken? Vitaal en gezond zijn is een mooi doel op zich maar niemand zegt op zijn/haar sterfbed: “Mijn leven is geslaagd want ik was zo vitaal en gezond!”  Wat wil je doen met die vitaliteit en gezondheid? Wat is je achterliggende doel? Zonder eigen doel voor ogen ben je makkelijk van je pad af te brengen. Zonder eigen doel werk je waarschijnlijk ook heel vaak aan doelen van anderen. Wij vrouwen hebben daar nogal eens een handje van. Om ’s morgens vroeg met energie je bed voor uit te komen heb je echter eigen doelen nodig.

Je hormonen zijn er om je te helpen!

Welk dappere dromen heb je voor jezelf? Als je een vrouw van begin 40 bent, ben je waarschijnlijk pas op de helft van je leven: wat wil je met deze tweede helft? De twee zorghormonen oxytocine en oestrogeen (ik noem ze ook wel de ‘laat-me-je-helpen’-hormonen) nemen vanaf je 40ste langzaam af en relatief gezien krijg je daar meer testosteron voor in de plaats. Testosteron is het hormoon dat in actie wil komen, dat dingen wil doen. Ook geeft je lichaam je voor de rest van je leven hogere niveaus van LH en FSH: twee hormonen die je helpen om creatief te zijn, de wereld in te stappen, interactie op te zoeken en je stem te laten horen. Kortom: wij vrouwen worden in de overgang door onze hormonen gestimuleerd om in actie te komen en te veranderen. Ik zeg ook wel dat het geheim van energieke vrouwen 40+ de bereidheid is om te veranderen. Hoe zien jouw dappere dromen eruit?

Ontdek jouw lonkend perspectief

Wil je een andere baan, een (nieuwe) liefdesrelatie, een fietsvakantie met je partner of een nieuwe opleiding volgen? Of misschien vrijwilligerswerk doen met gehandicapte kinderen of je eigen bedrijf beginnen? Wat is jouw lonkend perspectief voor het komend jaar? Waar wil jij graag je bed voor uitkomen? Als je het nu nog niet weet is dat niet erg. Veel vrouwen weten het niet goed. Het gaat er dan om, om iets te vinden waar je hart sneller van gaat slaan, waar jij enthousiast over wordt. Waar het eigenlijk om gaat is inzicht te krijgen in wat belangrijk is voor jou.

Ik maak rond deze periode van het jaar altijd een visionboard. Ik verzamel een stapel tijdschriften met plaatjes die me aanspreken en koop een groot vel papier. Ik plak een foto van mezelf in het midden van dat grote vel papier en plak daaromheen afbeeldingen van dingen die ik graag in mijn leven wil. Mijn partner Rob en zijn kinderen natuurlijk, maar ook plaatjes over yoga, hardlopen, vriendinnen, mijn bedrijf, lekkere en gezonde voeding, een skivakantie, veel zon enzovoorts. Dit jaar zal er ook een foto van een paard bij staan want ik wil ieder jaar iets nieuws leren en het lijkt me héél spannend om komend jaar te leren paardrijden. En een ‘foto’ van mijn eerste boek, dat ik in 2016 wil lanceren. Dat is mijn grootste dappere droom voor 2016.

Laat het universum weten wat je wil

Ik kan je het maken van een visionboard van harte aanbevelen. Wil je meer reizen, zoek dan plaatjes van mooie plekken in de wereld. Wil je je eigen bedrijf beginnen, vind dan daar inspirerende afbeeldingen bij. Wil je een baan in een top-restaurant? Zoek een passend plaatje. Laat je vooral ook verrassen tijdens het maken van je visionboard. Waar blijk je opeens enthousiast over te worden? Denk er niet teveel bij na, trek er een uurtje voor uit en zet lekkere muziek op. Laat vooral je onderbewustzijn meedoen en probeer een beetje uit je hoofd te blijven. Doe dus niet teveel je best. Bespreek je dromen daarna met iemand die je dierbaar is om het nog concreter te maken en hang je visionboard op een plek waar je het regelmatig kunt zien.

Geen goede voornemens, wel energieke gewoontes

Ik ben ervan overtuigd, dat je door het maken van een visionboard je onderbewustzijn laat weten wat je graag wilt en dat het je vervolgens mee gaat helpen. Zoals je ook altijd maar blijft ademhalen zonder dat jij je ermee hoeft te bemoeien. Ik zeg ook wel dat ik door middel van mijn visionboard het universum laat weten wat ik graag wil. Met mijn dappere dromen voor ogen is het veel makkelijker om goed voor mezelf te zorgen en gezonde, energieke gewoontes voor 80% in de praktijk te brengen. Als ik na 17 jaar voor het eerst weer wil gaan skiën is het verstandig om te werken aan sterke botten dus gezond te eten en veel te bewegen en spieren op te bouwen. Als ik wil leren paardrijden zal ik lef en doorzettingsvermogen nodig hebben. En als ik in 2016 mijn eerste boek wil uitbrengen zal ik optimaal voor mijn lichaam en hersenen moeten zorgen. Dit zal me nooit lukken op matige voeding, weinig beweging, teveel suikers en te weinig slaap.

Het uitgangspunt: omarm jezelf zoals je nu bent

Voel je het verschil tussen ‘weg willen van pijn’ en ‘zorgen voor een dappere droom’? Weg willen van pijn betekent vaak ook weg willen van jezelf zoals je nu bent. Dat gaat nooit werken. Het enige gezonde startpunt om veranderingen in je leven door te voeren is vanuit de situatie dat je jezelf omarmt, precies zoals je nu bent. Met alles erop en eraan. Pas dan ligt er een weg open tot verandering. Een verandering die je iedere dag opnieuw weer kunt doorvoeren.

Verander door kleine stapjes te zetten. Ons lichaam is een langzaam organisme, het voelt zich prettig bij kleine veranderingen. Als je toch goede voornemens wilt maken formuleer ze dan in termen van “een beetje meer van dit en een beetje minder van dat” in plaats van “van nu af aan doe ik dit of dat voor 100%”. Het voelt zoveel beter als je jezelf niet op de kop hoeft te zitten omdat er weer iets niet is gelukt! Omarm jezelf zoals je bent en waar je nu staat. Trouwens, ieder moment is een prima startpunt voor een dapper leven vol met leven! Niet alleen 1 januari.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Anita
Door

Anita

op 01 Jan 2016

Dag Marjolein, Ik wens jou ook een prachtig 2016! Bedankt voor dit mooie verhelderende artikel. Ik ga deze week direct aan de slag :-) Lieve groet, Anita

Vanessa vanglabeke
Door

Vanessa vanglabeke

op 01 Jan 2016

Een gezond 2016 gewenst,met veel mooie dromen! Dankzij jullie besef ik dat het leven zinvol is!

Titia
Door

Titia

op 01 Jan 2016

Fijne colum, Marjolein! Dit kwam precies op het goeie moment. Ook de voedingskompas beveel ik van harte bij iedereen aan. Het nieuwe eetpatroon is top!!

Petra de Lange
Door

Petra de Lange

op 01 Jan 2016

Dankjewel Marjolein voor al jouw informatie en inspiratie...en alle succes in dit nieuwe jaar 2016!

Corry
Door

Corry

op 02 Jan 2016

Hallo Marjolein, Allereerst een heel fantastisch 2016 gewenst en dat je dappere dromen concreet worden. ik ben het helemaal met je eens dat voornemens totaal geen zin hebben en als je die voornemens niet waar maakt kan je dat ook nog een schuldgevoel geven. Bovendien zet je jezelf onder druk. Twee jaar geleden heb ik ook een visionboard gemaakt en geconcretiseerd. Nu ga ik dat weer doen want ik heb grote plannen. Heerlijk om aan te werken ondanks dat ik ruimschoots boven de veertig ben heb ik voor mijn plannen genoeg energie. Ik ben gepensioneerd en ga gewoon door met werken omdat ik zingeving wil geven aan mijn leven. Perspectief houden dat houdt je jong van geest maar ook van lichaam. Warme groet Corry

Lieke Wagemaker
Door

Lieke Wagemaker

op 02 Jan 2016

Beste Marjolein, Allereerst een heel goed 2016. Is dit Voedingskompas ook geschikt voor mijn man? Of heb je suggesties voor aanpassingen/aanvulingen, wat betreft het dieet voor mannen? Ik hoor graag van je. Vriendelijke groet, Lieke

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Jan 2016

Mannen kunnen gewoon meedoen met het VoedingsKompas. Het schrijft geen strakke dagmenu's voor. Sommige mannen willen meer vlees/vis eten dan ik voorstel in het VoedingsKompas, daar kan je natuurlijk altijd rekening mee houden als je wilt. Verder doen veel mannen het er erg goed op hoor ik (en weet ik uit ervaring!)

Ineke Dunselman
Door

Ineke Dunselman

op 02 Jan 2016

Leuke nieuw jaar's mail! Dank je wel! Ga her op een donkere regenachtige dag doen. Goed en duidelijk geschreven met leuke voorbeelden hoe het onderbewustzijn en de ratio werken. Als psychologe en hypnotherapeute sta ik hier natuurlijk helemaal achter! Heel veel geluk, plezier en succes en gezondheid in het nieuwe jaar, Ineke

Lia Schipper
Door

Lia Schipper

op 02 Jan 2016

Hoi Marjolein, Wat heerlijk om dit te lezen op een rustige ochtend in dit nieuwe jaar. Het sluit mooi aan bij mijn gedachten over dit jaar. Werken aan doelen.... Dit jaar heb ik dat ook zo voor ogen en daarbij is mijn motto: een doel hebben is mooi, maar zorg dat de weg daar naar toe ook mooi is: geniet van iedere stap die je maakt. Als je je einddoel dan -nog- niet hebt bereikt, kun je tevreden terugkijken op het proces (de leuke dingen die je hebt gedaan, de voldoening die het je gaf) en daarmee de tussendoelen die je al wel hebt bereikt. Bedankt voor de herkenning en bevestiging. Ik wens jou ook een heel mooi jaar en wens je succes, voldoening en plezier bij het bezig zijn met jouw doelen voor 2016.

Angeline
Door

Angeline

op 02 Jan 2016

Dit artikel raakt mij enorm omdat ik, als vijftig plus vrouw, middenin deze fase zit. Ik heb zin om creatief bezig te zijn maar ben in de onderzoekende fase. Ik heb een tijd geleden een sprei gehaakt en daarna was ik op zoek naar iets anders. Kennelijk is mijn creativiteit gebaseerd om iets af te ronden en dan iets nieuws te zoeken. Ik ben nu van plan om een soort herdenkingsdeken te maken van mijn overleden Oma, met fotos afgedrukt op stof, een stuk batik stof (ze kwam uit Java) en de rest is nog niet helemaal duidelijk. Het idee van een vision board is briljant. Dat gaat me beter helpen om alles wat nu door me heen gaat op een plek te krijgen en te doseren. Hele goede tip. Dank, Angeline

fieny
Door

fieny

op 02 Jan 2016

mooi, van dat vision -board. Om het voor mij zelf waar te maken is een 2e . Ik maak eerlijk gezegd nooit geen wensen voor mij zelf af. Spijtig, en ik wil het zo graag in 2016. Toen mijn 1e boek 2 jaar geleden werd uitgegeven, kon ik niet trots op mij zelf zijn. Teveel fouten en wat niet meer. Toch begon ik aan een 2e en ben al een jaar met teveel grote tussenpozen daar aan bezig. Ik krijg een hekel aan mijzelf, omdat ik niets afmaak en geen drive meer heb. Alsnog wil ik dit jaar weer proberen er iets van te maken. Een mooi en succesvol Nieuwjaar voor iedereen. Dat al jullie wensen dit jaar echt mogen uitkomen. liefs Fieny

Renate
Door

Renate

op 02 Jan 2016

Super idee!ga mijn oude visioen board van een aantal jaartjes terug vervangen door mijn wilde dromen van nu!

Marianne
Door

Marianne

op 02 Jan 2016

Wat een inspirerende wijze van kijken is dit; niet ergens vanaf willen via goede voornemens, maar naar een verlangen toe mogen gaan reizen. Echt een top aanrader. En je boek; ik ben de eerste koper als het aan mijn ligt. Ik kijk ernaar uit. De allerbeste wensen en dat al onze dappere dromen maar uit mogen komen. Warme groet van Marianne.

Marjon Kruik
Door

Marjon Kruik

op 05 Jan 2016

Jij ook de beste wensen voor 2016. Ik ga zeker aan de slag met een vision board!

Alexandra
Door

Alexandra

op 29 Jan 2016

Ik denk dat ons onderbewuste weinig kan met het woord NIET, anders dan ons verstand. Daarom ook zal het niet (...) veel zin hebben om je voor te nemen Niet te roken, snoepen etc. Doelen die aansluiten bij de grote hoeveelheid informatie die in je onderbewustzijn aanwezig is, zullen dan ook de enige manier zijn om ze te bereiken. Geen "NIET voornemens" dus :). Nu kan ik het woordje (....) al (...) meer horen of typen, roept weerstand op.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!