Regelmatig ontvang ik mails van vrouwen die me vragen of noten en pitten nu wel of niet geweekt moeten worden en zo ja, waarom dat dan zo is. En havervlokken, wat doe ik daarmee?
Ik word altijd heel blij als ik lees dat ze ook willen weten waarom iets is. Dit betekent dat ze niet blindelings maar iets doen of opvolgen omdat iemand het zegt, maar dat ze hun eigen verstand blijven gebruiken. Als er iets nodig is als het gaat om gezonde voeding dan is het je gezonde verstand en ook je intuïtie inzetten. Doe nooit iets omdat iemand het zegt, maar bedenk of het logisch is en voel of het voor jou zo zou kunnen werken. Probeer het uit en doe je eigen ervaring op.
Terug naar de noten en pitten en havervlokken; weken of niet weken?
Niets is helemaal goed of helemaal slecht
Laat ik even beginnen met te stellen dat geen enkel voedingsmiddel helemaal goed of helemaal slecht is. Het hangt namelijk af van de hoeveelheid. Water drinken is gezond maar als je meer dan 10 liter water drinkt op een dag kan je eraan doodgaan. Dit geldt voor alle gezonde producten. En andersom: iets wat misschien niet zo gezond is, hebben we in kleine hoeveelheden toch vaak nodig. Een beetje nitraat houdt onze bloeddruk op een gezond peil, een beetje fytinezuur hebben we nodig om giftige stoffen in ons lichaam te binden en ook vrije radicalen in ons lichaam hebben een functie. Een goede benadering is dus te zorgen voor een zo groot mogelijke variatie: eet van een heleboel dingen kleine hoeveelheden. Variatie is heel belangrijk.
Jammer, maar ik bedoel altijd de ongebrande noten
Ook nog even dit, als ik het heb over noten, dan heb ik het altijd over ongebrande, ongezouten noten. Ik bedoel de noten die nog zouden kunnen uitgroeien tot een notenboom als je ze in de grond stopt. Deze levenskracht van noten is er helemaal uit als ze op hoge temperatuur zijn gebrand. Dat is logisch. Juist deze levenskracht is wat we graag op ons bord willen. Ik zie soms vrouwen handjes vol met gebrande noten eten bij hun groene smoothie. Oeps, denk ik dan, foutje!
En trouwens, pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Pinda’s kunnen nogal eens een vervelende schimmel bevatten en zijn sterk zuurvormend. Kies dus bij voorkeur een variatie van blanke amandelen, walnoten, hazelnoten, paranoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, pompoenpitten en zonnebloempitten.
Enzymenlaagje plus fytinezuur kan je eraf weken
Om te voorkomen dat de noten gaan uitlopen terwijl ze in je voorraadpot zitten, bevatten noten een beschermend enzymenlaagje. Dit laagje voorkomt dat ze spontaan ontkiemen. Dit laagje wordt eraf gehaald als je ze weekt in water. Dat is logisch want stop je de noot in vochtige grond dan ontkiemt hij: vocht is nodig om het enzymenlaagje eraf te halen. Voor veel mensen is dit enzymenlaagje lastig te verteren, ze kunnen er buikpijn of een opgeblazen gevoel van krijgen. Daarom is het weken van noten aan te raden. Tevens haal je hiermee ook het fytinezuur weg. Fytinezuur belemmert vooral de opname van zink, ijzer, magnesium en calcium in je lichaam. Fytinezuur in grote hoeveelheden is niet gewenst en omdat het ook in granen, koffie, en rauwe cacao zit, krijgen we het doorgaans al gauw te veel binnen. Kortom: mijn advies is om je noten en zaden een nachtje te weken voordat je ze gaat gebruiken. Ben je het een keer vergeten: geen probleem, maak er geen halszaak van. Macadamianoten hoef je trouwens niet te weken en pistachenoten week ik ook nooit.
Weken en drogen
De procedure is heel eenvoudig. Zet de noten of pitten ’s nachts in een bakje (bij voorkeur gefilterd) warm water. Spoel ze de volgende ochtend in een zeef even goed af en droog ze zo nodig met wat keukenpapier of met een schone theedoek. Eenmaal droog kan je ze enkele dagen in de koelkast bewaren tot gebruik.
Ik lees dat sommigen in het weekwater een scheutje azijn of citroenzuur doen. De meningen over de vraag of dit nodig is zijn verdeeld. Ik doe dat zelf nooit. Ik vind het zoetige aan geweekte amandelen namelijk lekker. Ik heb per ongeluk ooit een bakje amandelen wel 48 uur laten weken. Ze bleken toen bijna zoet te smaken. Walnoten geven veel bruine drab af als je ze weekt. Daarom zet ik die enkele keren opnieuw in schoon water. Die bruine drab lijkt me gewoon niet zo gezond. Puur intuïtie van me om het zo te doen.
Misschien gelijk een bakje laten kiemen?
Heb je zaden laten weken en wil je ze niet gelijk gebruiken? Spoel ze dan schoon en houd ze twee dagen vochtig. In een kiembakje of in een schone, vochtige theedoek. Bij zonnebloempitten en pompoenpitten zie je dan een klein kiempje ontstaan. Deze jonge levenskracht zit vol met makkelijk opneembare vitaminen, mineralen en vezels. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat door het ontkiemen de hoeveelheid enzymen, eiwitten, mineralen en nucleïnezuren aanzienlijk toeneemt ten opzichte van de oorspronkelijke zaden. Noten kan je volgens mij niet kiemen, er komt in ieder geval geen “staartje” aan.
Of misschien zachtjes roosteren?
Ik hou ervan om zoveel mogelijk producten onbewerkt, dus onverhit te eten. Maar soms heb ik zin in pittige noten en rooster ik ze lichtjes op een zacht vuurtje. Kruiden als chilipoeder of kardemom erbij na het roosteren zijn dan heerlijk. Ik gebruik dan ook graag de kruidenmixen van Jonnie Boer (kruidenblikjes van Eurema). Gewoon, voor de variatie!
Nog even over de havervlokken
Zoals ik al schreef zijn granen de grootste bron van fytinezuur in onze voeding. Haver is een van de weinige granen die we rauw kunnen eten maar het bevat wel fytinezuur. Veel vrouwen zijn overgestapt van muesli op havervlokken als ontbijt om de gluten van tarwevlokken te vermijden. Eet je regelmatig rauwe, dat wil zeggen niet gekookte, havervlokken als ontbijt, laat dan bij voorkeur de haver de nacht ervoor weken in water. Het schijnt dat het fytinezuur bij haver moeilijk valt af te breken omdat het fytase-enzym dat daarvoor nodig is lastig valt te activeren. Dit is echter makkelijk op te lossen door wat meel toe te voegen dat veel fytase bevat, zoals boekweitmeel. Een schepje boekweitmeel erbij dus en dit mee laten weken. Simpel zat!
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Carla Westmaas
op 13 Feb 2015Astrid van der Star
op 22 Sep 2015Margritha Veenstra
op 13 Feb 2015Tjitske Lijzenga
op 13 Feb 2015Angelica Roest - van Engelen
op 13 Feb 2015jacaueline
op 13 Feb 2015Joke Zonneveld
op 13 Feb 2015Carla
op 13 Feb 2015Marion
op 13 Feb 2015sabine
op 13 Feb 2015Barbara
op 04 Apr 2015Harriët Kreeft
op 13 Feb 2015mariet meerhof
op 13 Feb 2015attje de vries
op 14 Feb 2015Caroline
op 14 Feb 2015Emilie Kuijpers
op 14 Feb 2015Ute
op 14 Feb 2015Jolanda
op 15 Feb 2015Barbara
op 04 Apr 2015Simone
op 04 Jan 2016DetoxRox
op 16 Feb 2015Marianne
op 16 Feb 2015Monique
op 17 Feb 2015Annemarie
op 19 Feb 2015Marie-José
op 21 Feb 2015Marlene
op 21 Feb 2015piata
op 22 Feb 2015Marjolein Dubbers
op 24 Feb 2015Geertje
op 11 Mar 2015Marjolein Dubbers
op 07 Apr 2015maartje
op 03 Jun 2015Marjolein Dubbers
op 08 Jun 2015Daantje
op 01 Mar 2017Marjolein Dubbers
op 06 Mar 2017Annemarie
op 24 Feb 2015Marjolein Dubbers
op 24 Feb 2015maartje
op 03 Jun 2015Jouke
op 27 Feb 2015Karin Volz
op 13 Mar 2015Bianca
op 15 Mar 2015Anne
op 31 Mar 2015Marjolein Dubbers
op 01 Apr 2015Geertje
op 31 Mar 2015Anita
op 01 Apr 2015Karin
op 29 May 2015Marjolein Dubbers
op 01 Jun 2015frederika
op 06 Jun 2015Phily
op 02 Jul 2015Monique Koebrugge
op 23 Jul 2015Marjolein Dubbers
op 27 Jul 2015Mirjam
op 24 Jul 2015Vandenbroeck katelijne
op 28 Jul 2015hedie
op 28 Oct 2015Marjolein Dubbers
op 09 Dec 2015Inge
op 15 Nov 2015Marjolein Dubbers
op 20 Nov 2015hedie
op 03 Dec 2015maarten
op 02 Mar 2016Froucke
op 28 Jun 2016Lynn
op 26 Jul 2016Agnes Thijsse
op 02 Sep 2016Marjolein Dubbers
op 02 Sep 2016Rita Muilwijk
op 05 Oct 2016Marjolein Dubbers
op 11 Oct 2016Mirella van Es
op 25 Dec 2016Marjolein Dubbers
op 03 Jan 2017Annette Beaujean
op 22 Feb 2017Marjolein Dubbers
op 27 Feb 2017Annemieke
op 21 Mar 2017Marjolein Dubbers
op 28 Mar 2017solange
op 16 Mar 2018Marjolein Dubbers
op 19 Mar 2018Karin Schreurs
op 29 Mar 2017Marjolein Dubbers
op 03 Apr 2017Edith Erné
op 25 Apr 2017Marjolein Dubbers
op 02 May 2017TJ
op 11 Oct 2017Marjolein Dubbers
op 16 Oct 2017Ria
op 06 Jun 2018Marjolein Dubbers
op 13 Jun 2018Anja
op 30 Jan 2019Ina
op 26 Oct 2017Marjolein Dubbers
op 01 Nov 2017Danielle
op 04 Mar 2018Marjolein Dubbers
op 06 Mar 2018Liona
op 03 Apr 2018Marjolein Dubbers
op 09 Apr 2018Gonnie
op 23 Aug 2018Marjolein Dubbers
op 27 Aug 2018Michèle
op 26 Oct 2018Marjan
op 25 Jan 2019Marjolein Dubbers
op 29 Jan 2019Carla Beumer
op 09 Feb 2019Marjolein Dubbers
op 12 Feb 2019Marjolein Hoes
op 24 May 2020Marjolein Dubbers
op 25 May 2020Tamara
op 15 Apr 2022