Afgelopen weekend sprak ik uitgebreid met Francine van Broekhoven. Francine is medisch thermograaf, de oprichtster van De Groene Zuster en expert op het gebied van borstgezondheid. Haar passie voor gezonde borsten en dus gezonde vrouwen straalt uit al haar poriën! Ze schreef er zelfs een boek over. Ik was onder de indruk van haar vakkennis en oprechte betrokkenheid en laat haar vandaag graag aan het woord. Lees vooral ook over het verschil tussen mammografie en thermografie
Medische thermografie en gezonde borsten; er is meer mogelijk dan je misschien verwacht
Geen enkele vrouw wil de diagnose borstkanker te horen krijgen. De vraag is hoe we dat gaan bereiken. We hebben nu 30 jaar mammografie als gouden standaard om gezonde vrouwen te onderzoeken op verdachte plekjes in hun borsten. Oorspronkelijk was de mammografie bedoeld om borsten te onderzoeken van vrouwen die een knobbel hebben gevoeld. Dit mammografie onderzoek werd al snel voor alle vrouwen boven de 50 jaar ingezet met als doel borstkanker vroeger op te sporen.
Dat is echter geen preventie. Detectie van een tumor blijft immers detectie van een tumor, de tumor is er al en daar is niets preventiefs aan. Bovendien vroegtijdige of late diagnose, de behandeling vanaf dat punt van de diagnose is voor iedereen hetzelfde. Om deze reden biedt Zwitserland mammografie dan ook niet meer aan in een bevolkingsonderzoek.
Incidentaloma; per ongeluk gevonden tumoren
We noemen het onderzoeken van gezonde mensen en daar vervolgens ‘ iets’ vinden ook wel een incidentaloma. Er worden zeer veel onderzoeken gedaan in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld iemand krijgt een CT scan van de buik of longen. Regelmatig levert dit een per ongeluk gevonden tumor op in een orgaan waar men niet naar op zoek was. Minder dan 1% van deze tumoren blijkt uiteindelijk kwaadaardig te zijn. Bij een mammogram van de borsten echter blijkt dit getal hoger dan 50% te zijn. Dat is zeer opmerkelijk en de vraag is dan ook of het hier een DCIS betreft of niet.
Uit onderzoeken blijkt dat 80% van de DCIS gevallen nooit kankerverwekkend werd. Toch wordt een DCIS behandeld als zijnde een gewone kanker en krijgen vrouwen ‘voor alle zekerheid’ chemotherapie, bestralingen en borstamputaties of borstbesparende operaties. Wil je hier meer over lezen, lees dan dit artikel.
Volgens dr. Götzsche is het niet zinvol door te gaan met het screenen van gezonde vrouwen met mammografie. Er worden veel vrouwen onnodig behandeld voor het succes van maar weinigen. Zie de afbeelding hieronder volgens het Cochrane rapport van dr Götzsche.
Preventief onderzoek met thermografie
Het verschil tussen thermografie en mammografie kan ik goed uitleggen op de volgende manier. Elke ziekte maakt (volgens dr. Hans Reckeweg) 6 fases door. Deze fases kunnen jaren in beslag nemen. Fase 1 van een ziekte is zeer onschuldig, een verkoudheid, een kuchje. Als je dit niet negeert maar een beetje goed voor jezelf zorgt dan gaat het vanzelf weer over. Maar soms negeren we de signalen en kan zich een ziekte ontwikkelen. Je haalt eens iets van de drogist en schenkt er geen aandacht aan. Andere systemen raken dan ook betrokken. Een ziekte kan dus doorontwikkelen helemaal naar fase 6. Fase 6 betekent onomkeerbaar de dood.
Mammografie doet onderzoek in fase 4, thermografie in fase 2
Mammografie doet onderzoek, en geeft dus een uitslag, in fase 4 van een ziekte. Er moet dus al een verandering in weefsel zijn om een knobbel of iets dergelijks te zien. Dat doen ook de echo en andere beeldvormende diagnostische technieken in het ziekenhuis. Thermografie kijkt mee in fase 2 van een ziekte. We zien de veranderende lichamelijke processen, die ons aangeven dat er temperatuur-asymmetrieën zijn en soms ontstekingen. Dit geeft ons een indicatie van het niveau van zorg. Onze artsen ontvangen onze rapporten op basis van de thermische beelden en de vragenlijst die we opsturen. Deze beelden worden niet alleen bekeken, er worden ook temperaturen gemeten. Dus de artsen krijgt de hele software van een borstonderzoek, niet alleen een platte jpg-foto. Daar is geen informatie uit te halen.
Doorverwijzing naar de huisarts voor een echogram indien nodig
De artsen geven vervolgens aan welk niveau van zorg er is: laag, gemiddeld of hoog. Bij een hoog niveau van zorg verwijzen we de cliënt meteen door naar de huisarts met de vraag om een echogram. We willen dan graag per ommegaande weten wat de diagnose daarvan is, zodat als er ‘niets’ uit is gekomen we meteen kunnen adviseren over wat dan de beste stappen zijn om het hoge niveau van zorg eraf te krijgen. Soms volstaan tips, maar het kan ook zijn dat iemand doorverwezen wordt naar een therapeut die borstweefselbehandelingen doet. Dat is een lymfedrainage van het hele borstgebied, waarbij op een osteopathische manier de borsten worden aangeraakt zodat die de afvalstoffen, verklevingen en opgehoopte lymfe en cystes kunnen loslaten.
Baseline onderzoek
Het is gebruikelijk in de thermografie om eerst een baseline te laten maken van de borsten. Dat wil zeggen dat we na een eerste keer aangeven dat er diverse patronen te zien waren, in welk niveau van zorg dan ook. De arts geeft dan een aanbeveling voor een tweede onderzoek na 3 of 6 maanden. We hopen dat een vrouw in staat is zelf al deze patronen weg te werken in deze maanden en dat we bij het tweede onderzoek twee mooi egaal blauwe borsten te zien krijgen, een mooie symmetrie zonder allerlei kleurtjes en onrust. Als dat het geval is hebben we een stabiele baseline, die we erbij pakken elke keer als een vrouw terugkomt voor een controle onderzoek. Deze controles zijn voor sommige vrouwen jaarlijks, voor andere met maar weinig zorgen elke 2 jaar.
Hier een mooi voorbeeld van een verbeterd thermogram in 4 maanden. Deze mevrouw had een thermogram met een laag niveau van zorg en kreeg tips mee zoals droogborstelen, bh uit en massages onder de douche. Ze was heel blij met de tips, want dit gaf meteen een enorme verlichting in pijn en ongemak van de borsten. (Lees mijn tips hieronder).
Medische thermografie voor het hele lichaam
We kunnen natuurlijk naar meer kijken dan alleen de borsten. Echter, de borsten zijn bij mij wel favoriet omdat we kijken aan de huid. De borsten liggen buiten het lichaam en hebben geen last van andere organen die ertegenaan liggen en verwarring zouden kunnen geven. Zo ligt op de plaats van de baarmoeder en de prostaat ook darmen en de blaas. Als we kijken via de huid dan kan het verwarrend zijn wat nou wat is. Met borsten die mooi buiten het lichaam liggen en alleen borstweefsel bevatten wordt het makkelijker en duidelijker er meer over te zeggen. Maar er zijn ook andere delen van het lichaam waar veel over te zeggen is. Neem bijvoorbeeld de halsslagaders of eventueel ontstekingen aan de kaak, spataderen, laaggradige ontstekingen in de buikholte of patronen over de nieren of de rugwervel.
Hier nog een mooi voorbeeld van een thermografie van de halsslagaders:
Hoe hou je je borsten gezond?
Wij van De Groene Zuster geloven dat het cijfer van de borstkankerdiagnoses wel degelijk naar beneden kan maar om daar te komen hebben we twee belangrijke dingen nodig;
1. Vrouwen hebben kennis nodig over hoe ze hun borsten gezond houden.
2. Een preventieve onderzoeksmethode zoals medische thermografie die helpt om controle te houden.
In het Handboek borstgezondheid (Ontdek wat je zelf kunt doen) staan zeer veel tips om je borsten gezond te houden. Ik deel hier graag alvast de belangrijkste tips met jou.
Borsten moeten wiebelen om afval af te kunnen voeren
“Borsten moeten wiebelen” zeg ik altijd. Dit is niet alleen grappig bedoeld (we mogen wel wat meer ontspannen met onze borsten omgaan) maar er is ook een serieuze reden. De reden is dat lymfe gestagneerd raakt door het dragen van de bh.
Lymfe is de vuilophaaldienst in ons lichaam. We hebben veel lymfevocht, veel meer dan bloed. Bloed wordt voortbewogen door ons hart, maar lymfe heeft niet zo’n pomp. Door onze spierbewegingen komt die lymfe weer op gang en kan het afvalstoffen wegnemen uit onze weefsels en organen. Dit is wat veel mensen niet weten en mensen met een zittend beroep kunnen zittend ziek worden. Als ik mijn arm beweeg, dan komt de lymfe daar in beweging, maar dat is een beweging die jouw borsten niet kunnen maken. Borsten kunnen niet uit zichzelf bewegen en kunnen niet sporten. Borsten zijn dus afhankelijk van de ruimte die wij ze geven. Lymfe bij de borsten ligt vlak onder de huid en raakt makkelijk gestagneerd door strak elastiek of een beugel die een belangrijke weg afsluit van lymfevocht uit de borst naar de oksel toe. Dit is de reden dat het goed is om de bh regelmatig uit te laten en de ‘meisjes vrij in de wei’ te laten! (Meer over lymfeklieren en lymfevocht lees je in dit artikel)
Mocht je een zware cupmaat hebben dan kun je ervoor kiezen overdag een bh te dragen en ‘s avonds als je vrij bent of in het weekend de bh lekker uit te laten. Of kijk eens naar een minder belangrijke bh voor je waar beugels inzitten. Maak er een knipje in en trek de baleinen eruit, daardoor komt er al meer ruimte aan de zijkanten van je borsten.
Droog borstelen met een zachte borstel; ook voor stevige borsten
Naast je bh regelmatig uitlaten kun je nog iets doen om de lymfe in beweging te krijgen. Namelijk droog borstelen met een zachte badborstel. Dit doe je droog, dus niet onder de douche. Borstel de huid stevig voor ongeveer een halve minuut. Beweeg over het hele borstengebied maar niet over de tepels. Vergeet niet de oksels, het sleutelbeengebied en het borstbeen mee te nemen. Als je dit gedaan hebt kun je onder de douche vervolgens de borsten lekker inzepen en alle kanten op masseren, als laatste strijk je weg vanuit je borst naar de oksel toe. Met deze tips (bh regelmatig uit, droog borstelen en masseren onder de douche) krijgen we al enorme verbeteringen te zien in de thermogrammen. Niet alleen wordt het thermografische beeld rustiger, ook de vrouwen voelen veel minder spanning, pijn en knobbelig weefsel in hun borsten. En wat een leuke bijkomstigheid is, je borsten worden er mooi stevig van!
In dit filmpje doe ik het droog borstelen even voor!
Voor vragen over wat voor jou het beste onderzoek zou zijn kun je een bericht sturen naar De Groene Zuster: info@degroenezuster.nl Ik doe de thermografische onderzoeken momenteel op 11 verschillende locaties over heel Nederland en België. Voor datums en adressen zie de site van De Groene Zuster. Ik wens jou en je borsten heel veel gezondheid toe!
Francine van Broekhoven
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help je dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen? Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen bovenaan. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat: hoe verwen jij je borsten?
Annemarie
op 01 Dec 2017Francine
op 08 Dec 2017Petra
op 01 Dec 2017Carla
op 01 Dec 2017Gea Stoter
op 01 Dec 2017Mirjam de Kluijver
op 02 Dec 2017Wilma
op 27 Jan 2018Mandy
op 19 Feb 2018Mirjam de Kluijver
op 02 Dec 2017Maartje
op 02 Dec 2017Francine
op 08 Dec 2017Elly
op 03 Dec 2017Michaëla
op 03 Dec 2017Francine
op 08 Dec 2017Marleen
op 04 Dec 2017Francine
op 08 Dec 2017Else Hoofdman
op 04 Dec 2017Francine
op 08 Dec 2017Hanneke
op 05 Dec 2017Jolina
op 05 Dec 2017Francine
op 08 Dec 2017Ingrid Beerends
op 04 Feb 2018Tonia
op 05 Jan 2021Jolanda
op 18 Nov 2021