Leg je borsten eens in de watten
4 min. leestijd

Leg je borsten eens in de watten

In navolging op mijn blog over mammografie kreeg ik een mail van Hanneke Sprenger. Hanneke is de oprichtster van Robuste, een uniek bedrijf voor en door vrouwen, helemaal gespecialiseerd in zorg en aandacht voor (pijnlijke) vrouwenborsten. Zoals wel vaker bij vrouwen het geval is, is ook dit bedrijf ontstaan na een lange weg vol klachten, pijn en ongerustheid én uit frustratie en ergernis over wat er in het reguliere circuit wordt aangeboden. Ik geef Hanneke graag de gelegenheid om hier wat meer over te vertellen. Doe er je voordeel mee!

Tijd en aandacht voor je borsten

Borsten verdienen de zorg en aandacht om ze langdurig in optima forma te houden. Vrouwen mogen er gewoon trots op zijn. Veel vrouwen lopen echter rond met vragen, maken zich zorgen of hebben langdurig last van pijnlijke plekken hun borsten. Klachten die periodiek opspelen of chronisch het plezier van sporten en aanraking verminderen.

Desondanks werden er tot nu toe nauwelijks serieuze richtlijnen gegeven met betrekking tot preventieve verzorging of behandelingen die het borstgebied in goede conditie brengen. Veelal wordt ons geadviseerd om vaker te monitoren (met behulp van borstzelfonderzoek, mammografieën of echo’s), eventueel pijnstillers of ontstekingsremmers te gebruiken en in noodgevallen te laten opereren. Mogelijkheden om de pijnlijke borstweefselgebieden te behandelen, te genezen of gewoonweg gezond te houden bestonden niet.

Hierin heeft Nederland nu een primeur. Robuste is een bedrijf dat zich volledig richt op het behandelen van pijnlijke plekken en verhardingen in het borstweefselgebied en daarbij het borstweefsel preventief optimaliseert.

Pijn aan mijn borsten maakte me ongerust

Ik heb zelf ervaren hoe beperkt het aanbod is als het gaat om zorg voor je borsten. Op mijn 35e kreeg ik veel pijn aan mijn borsten en ik maakte me grote zorgen. Na een serie ongemakkelijke onderzoeken, pijnlijke mammografieën en een punctie, was de diagnose mastopathie. Afwachten leek de enige optie. Na drie jaar besloot ik een grotere, overigens goedaardige, cyste in mijn borst voor de zekerheid operatief te laten verwijderen. Ook daarna werden er jaarlijks echo’s gemaakt en bleef ik mij zorgen maken.

Daarom nam ik uiteindelijk zelf het initiatief. Drie jaar geleden nam ik contact op met een lichaamsgericht therapeut. Na een serie behandelingen die gericht waren op de problemen in mijn borsten was ik pijnvrij. Ik was zeer verbaasd en blij verrast. Omdat de behandelingen zo effectief blijken te zijn, ontstond bij mij het idee om ‘Robuste, zorg voor je borsten’ als bedrijf op te zetten en het zo in een groter perspectief te plaatsen en voor alle vrouwen toegankelijk te maken.

Beleef weer plezier aan je vrouw-zijn en geniet van je borsten

Robuste heeft een aantal laagdrempelige behandelcentra waar alles draait om de zorg voor borsten. Het laagdrempelige is een belangrijk uitgangspunt, zodat elke vrouw zich bij ons welkom voelt. Zo werken er bij Robuste alleen vrouwelijke therapeuten en zij staan altijd in een koppel aan de behandeltafel. Doordat alles gericht is op het borstweefselgebied bij de vrouw en de therapeuten zelf vrouw zijn, is de sfeer tijdens de behandeling heel ontspannen.

Door de specialisatie binnen het bedrijf is inmiddels een deskundige en professionele werkwijze door de therapeuten opgebouwd. Hierdoor wordt het mogelijk om ook een wetenschappelijk onderzoek op te zetten. Dit is hard nodig binnen een terrein waar tot nu toe geen preventieve behandelingen bestaan, terwijl het veel vrouwen zo na aan het hart ligt en zij gebaat zouden zijn bij de behandelingen.

Een serieuze schoonmaak voor gezondere en mooiere borsten

De behandelingen bij Robuste zijn gebaseerd op Panta Rhei (optimale stroming van het bloed en de lymfe). Verhardingen en ontstekingszones in het borstweefsel worden met manuele (niet operatieve) technieken behandeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal door ons ontwikkelde borstweefsel-mobilisatiemethode.

De behandelingen zijn uitermate geschikt voor vrouwen die klachten hebben zoals mastitis, mastopathie, mastopenie of last hebben van pijnlijke borsten. Ook kleine cysten en bindweefselverhardingen (adenofibromen) kunnen behandeld worden.

Verhardingen in borsten smelten weg

De behandelingen hebben tot gevolg dat vele toxinen uit de borst worden afgevoerd en de verhardingen in de borst als het ware wegsmelten. Dit veroorzaakt bij veel cliënten een tijdelijke reactie (beginverergering) zoals transpiratie, opzwellen van lymfeknopen, emotionele schommelingen, vermoeidheid en/of sterk ruikende urine. Dit is een gunstig teken, dat aantoont dat de borsten de toxinen hebben afgevoerd met als resultaat ‘schonere’ en beter doorbloede borsten.

De behandelingen zijn daardoor ook uitermate geschikt voor vrouwen die zwanger willen worden en borstvoeding willen geven. Als toxinen zijn afgevoerd alvorens borstvoeding wordt gegeven, krijgt de baby deze tijdens het zogen niet binnen. Lees meer hierover in dit artikel (1). (In het Engels).

De behandelingen zijn vaak licht pijnlijk, maar worden door de meeste vrouwen als bevrijdend ervaren. Na de behandeling voelen de borsten soepeler en meer eigen. Vaak blijven chronische ontstekingen langdurig of zelfs permanent weg. Bij de behandelingen hebben de therapeuten veel aandacht voor de vrouw en haar gevoeligheden. Iedere vrouw wordt gevraagd om precies aan te geven hoeveel pijn zij voelt en kan zo de therapeuten tijdens de behandeling aansturen.

Hoe zien de behandelingen eruit?

In de praktijk wordt bij de eerste afspraak een uitgebreide anamnese doorgenomen die de cliënt voorafgaand aan de behandeling toegestuurd heeft gekregen. De behandeling zelf duurt 30 minuten en wordt uitgevoerd door twee vrouwelijke therapeuten. Eerst worden de borsten onderzocht, waarna de specifieke probleemzones behandeld worden. Indien nodig worden leefstijladviezen meegegeven, zoals voedingsrichtlijnen en in sommige gevallen wordt een homeopathisch middel geadviseerd. Meestal is een drietal behandelingen nodig om een goed resultaat te bereiken, dit is afhankelijk van de historie van de vrouw en haar individuele situatie.

Het is van belang om te weten dat onze werkwijze niet de reguliere medische onderzoeken en/of mammografieën vervangt. Robuste kan wel de bestaande mammografieën gebruiken voor het behandelen van een specifiek gebied in het borstweefsel en tevens voor het evalueren van de bereikte resultaten van de behandelingen. Hierop is ook ons wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat onze behandelingen preventief werken als het gaat om ernstige borstklachten. Daarom hoop ik van harte dat veel vrouwen meedoen aan ons onderzoek om hier wetenschappelijk bewijs voor te leveren.

Drie behandelcentra maar op weg naar meer

Wij hebben op dit moment behandelcentra in Amsterdam, Utrecht en Zutphen, maar wij werken op verzoek van groepen (van minimaal 8 vrouwen) ook op locatie elders in het land. We streven ernaar om binnen drie jaar in iedere provincie een behandelcentrum te hebben. Wij verzorgen ook lezingen, waarbij meer informatie wordt gegeven over onze werkwijze, achtergrond en de filosofie van Robuste.  Voor meer informatie, veelgestelde vragen en voor het maken van een afspraak, zie www.robuste.nl.

Mijn motto: Doe wat goed is voor jou, wacht niet af, en neem zelf het initiatief.

Hanneke Sprenger

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2012/jun/16/breasts-breastfeeding-milk-florence-williams

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 17 May 2013

Ik heb zelf twee keer een massage bij Robuste laten doen, vind het echt een aanrader. Heerlijk!

louise van ochten
Door

louise van ochten

op 10 Oct 2013

Voordat ik op 4 juli een borstbesparende operatie onderging kwam ik de site van Robusta tegen. Hij is blijven hangen en hoop t zeer binnenkort te mogen ondergaan.

Hanneke
Door

Hanneke

op 22 Jan 2015

Beste Louise, sorry dat ik nu pas reageer. Ik doorloop mijn spambox eens in de zoveel tijd en daarin kwam ik jou bericht tegen. Ik hoop dat je intussen voldoende bent hersteld van je operatie en de nasleep daarvan. Je bent van harte welkom om een afspraak te maken voor een borstbehandeling. Je kunt me bellen op nr. 020-4420141. Met hartelijke groet, Hanneke Sprenger

Nana Rodrigues
Door

Nana Rodrigues

op 22 Oct 2013

Dit is goed om te weten. Ik zal het in mijn achterhoofd houden. Fijn om te weten dat er een alternatief is.

Hanneke
Door

Hanneke

op 22 Jan 2015

Beste Nana, sorry dat ik nu pas reageer. Ik doorloop mijn spambox eens in de zoveel tijd en daarin kwam ik jou bericht tegen. Het is niet zozeer een goed alternatief, het werkt voor vrouwen die klachten hebben en ook om klachten te helpen voorkomen. Als je eraan toe bent om een afspraak te maken voor een borstbehandeling, nodig ik je van harte uit me te bellen op nr. 020-4420141. Met hartelijke groet, Hanneke Sprenger

Renate
Door

Renate

op 12 Jan 2015

Mijn ervaring is zeer positief bij Hanneke...mijn borsten voelen weer meer van mij:-)

Hanneke
Door

Hanneke

op 22 Jan 2015

Beste Nana, sorry dat ik nu pas reageer. Ik doorloop mijn spambox eens in de zoveel tijd en daarin kwam ik jou bericht tegen. Het is niet zozeer een goed alternatief, het werkt voor vrouwen die klachten hebben en ook om klachten te helpen voorkomen. Als je eraan toe bent om een afspraak te maken voor een borstbehandeling, nodig ik je van harte uit me te bellen op nr. 020-4420141. Met hartelijke groet, Hanneke Sprenger

Hanneke
Door

Hanneke

op 22 Jan 2015

Renate, dat is fijn om te horen dat de behandelingen zo'n positief effect op je hebben. Daar doe ik het ook voor! Hartelijke groet, Hanneke

Myriam Serruys
Door

Myriam Serruys

op 13 Jan 2015

Hopelijk komt dat ook in Mechelen. ( België ) Groetjes.

Hanneke
Door

Hanneke

op 22 Jan 2015

Beste Myriam, op dit moment geef ik nog geen behandelingen in België. In Nederland op dit moment alleen in Amsterdam en Zutphen. Binnenkort gaan we een opleiding/bijscholing aanbieden voor vrouwen die de borstweefselbehandelingen willen gaan aanbieden in hun eigen praktijk. Zodoende komen er dan veel meer plaatsen in NL en België, waar een afspraak voor een behandeling gemaakt kan worden. Maar tot die tijd nodig ik je uit om eventueel naar Amsterdam te komen. Mijn telefoonnummer is: +31204420141. Hartelijke groet, Hanneke Sprenger

Celine Roelofs
Door

Celine Roelofs

op 14 Jan 2015

Goedemorgen, voor 1.5 jaar geleden aan een fybro adenoom, dit is een tumor gevuld met bindweefsel en dus geen kanker. maar dit moet wel verwijderd worden omdat mijn melkklieren in de verdrukking zaten, hiervan is ook een deel blijven 'uitgeschakeld' maar gelukkig is dat tevens ook de grootste dus no worry! wel heb ik steeds terugkomende problemen in mijn borsten, knobbeltjes en soort wel spierpijn, vastgesteld is dat ik mastopathie heb. mijn borst zit dus vol met opgezette klieren is is deels verkleefd. is hier nog een bepaalde behandeling voor die voor mij een succes kan zijn? groetjes

Hanneke
Door

Hanneke

op 22 Jan 2015

Dag Celine, dit is precies waar de borstweefselbehandeling juist heel goed voor zijn. Wat je beschrijft heb ik zelf ook meegemaakt, zoals je ook kunt lezen op de website. Er zijn intussen al veel vrouwen behandeld met klachten als fibro-adenomen, mastopathie en kleinere cysten. Je kunt op onze website bij reacties kijken naar ervaringen van andere cliënten: http://robuste.nl/testimonials/ Ik nodig je dan ook uit een afspraak te maken in de praktijk. Je kunt me bellen op nr. 020-4420141. Met hartelijke groet, Hanneke Sprenger

Wendy
Door

Wendy

op 15 Dec 2015

Hallo..dit klinkt fijn..ik heb sinds een maand erge pijn in borsten zijkanten..steken onderin..dan weer tepels..dokter heeft ontstekingremmers gegeven..daarna onderzocht geen knobbels of rare dingen wel scherpe pijn bij aanraking door weefsel? In januari krijg ik mammografie voor geruststelling?? Het voelt alsof ik met een zwangerschap of stuwing loop..wordt dit ook vergoed?? Of gedeeltelijk en is Utrecht de dichtsbijzijnde van vlaardingen?

Hanneke Sprenger
Door

Hanneke Sprenger

op 12 Oct 2017

Het artikel is nog steeds actueel met een paar verschillen: - De behandelingen worden niet meer gegeven door 2 therapeuten tegelijkertijd , maar: - Intussen zijn er wel 40 vrouwen in Nederland en België opgeleid tot VLOW-therapeut, die de borstbehandelingen geven in hun eigen praktijk. Wil je ook opgeleid worden of een afspraak maken voor een borstweefselbehandeling, kijk dan op : www.lifestream.earth

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!