Door welke lens ga jij in 2021 naar het leven kijken?
in Mindset
4 min. leestijd

Door welke lens ga jij in 2021 naar het leven kijken?

Kerst 2020 staat voor de deur. Van oudsher een tijd die ons uitnodigt om naar binnen keren en vraagt om bezinning. Dagen om onszelf af te vragen wat nou toch ook alweer het belangrijkste is in ons leven. In dit bijzondere jaar 2020 is dit een vraag die veel mensen zichzelf al veel eerder en vaker hebben gesteld. Daarvoor hebben we dit jaar geen kerst nodig.

visie voor 2021

Samen mens zijn is het allerbelangrijkste

Als lockdowns en deze tijd ons iets leren dat is het dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Meer zelfs dan we ons ooit eerder hebben gerealiseerd. We missen elkaar. Ik hoor het van iedereen om me heen. Ik voel het zelf tot in mijn haarwortels.

We missen het contact met elkaar, de vreugde van nieuwe ontmoetingen, we missen de warme omhelzingen, de vriendschappelijke zoenen, de gezelligheid van feesten, het heerlijk uit eten gaan. We missen zelfs de vriendelijke glimlach op het gezicht van een vreemde die ons passeert in het gangpad van de supermarkt. Ik in ieder geval wel. Waarom?

Waarom geeft dit een gevoel van gemis? Weet je waarom? Omdat het zo gezond voor ons is! Omdat we elkaar zo nodig hebben. Omdat we niet zonder elkaar kunnen als mens. Omdat we onszelf herkennen in een ander mens wat ons helpt te groeien.

We missen elkaar omdat menselijk contact het allerbelangrijkste is in de wereld.

Het is tijd voor een helende reis

Het gemeenschappelijke, aandacht en zorg voor elkaar, staat al eeuwen op de tweede plaats. Welvaart ging steeds weer boven welzijn. Economische groei was de prioriteit. Dit heeft ons veel mooie dingen gegeven maar ook geleid tot roofbouw van de aarde en roofbouw van onszelf. Maar we wilden het liever niet zien; de vernietiging van de natuur, het dierenleed, onze onvolwaardige voeding met chemische toevoegingen, de eenzaamheid bij ouderen, toxische stoffen in onze verzorgingsproducten, de armoede en al die regels en wetten die het leven steeds minder aangenaam maakten.

Ook deze crisis met door officiële instanties afgedwongen censuur van belangrijke informatie die we allemaal zouden moeten weten, hoort in dit rijtje thuis. Het is tijd voor een grote transformatie. Het is ook niet meer te stoppen. Ik zie steeds meer mensen om me heen die zich dit realiseren.

doelen 2021

De reis van het hoofd naar het hart

Er komt een stroom op gang van mensen die (weer) compassie voelen voor zichzelf en daardoor ook voor anderen. Mensen die hun wereldje kleiner maken maar hun hart wijder open zetten. Mensen die zich realiseren dat we elkaar zó nodig hebben. Nu en in de toekomst.

Deze tijd vraagt om naar binnen te gaan. Niet alleen onze huizen in maar ook ons hart. Wat zegt jouw hart?  Zoek een stil plekje op, zet je hoofd uit, je hart open en luister. Dáár ligt jouw werkelijke kracht als mens. Daar komt liefde en mededogen voor jezelf en je medemens vandaan. Daar kan je ontdekken dat je veel meer bent dan alleen een fysiek lichaam. Daar verdwijnt de angst en kunnen we liefdevol in actie komen.  Dát is wat de wereld nu zo nodig heeft.

“Iedereen is een beetje bang zei het paard. Maar we zijn minder bang als we samen zijn.”    (Uit: De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard van Charlie Mackesy)

Angst belemmert ons het leven te vieren

De wereld om ons heen zorgt voor een enorme dosis angst. Angst levert nooit een bijdrage aan onze gezondheid. In tegendeel. Door welke lens kijk jij naar het leven? De lens van angst, schaarste, boosheid, frustratie, wantrouwen en beschuldigingen? Of de lens van liefde, compassie, zachtmoedigheid, empathie, schoonheid? Je hebt altijd een keuze.

Het ergste dat we kunnen verliezen is niet ons leven. Het is onze liefde, onze vriendelijkheid, tederheid en wijsheid.

Liefde in de wereld begint altijd met liefde en compassie voor onszelf. Altijd. Kan je de boodschap van jouw hart horen dat je een geweldig mooi, lief en dapper mens bent? Kan je voelen dat je eigen hart overstroomt van liefde en compassie voor jou?

Zoek schoonheid op als je de liefde niet kan voelen

Vind je het moeilijk om deze liefde en compassie voor jezelf te voelen? Kijk dan om je heen en zoek schoonheid in de wereld om je heen. Ga de natuur in, speel met een peuter, zie de magische schoonheid van een bloem, luister naar prachtige muziek, bekijk een natuurfilm, lees een ontroerend boek, hou een pasgeboren baby in je armen of kijk in de ogen van je geliefde. Dáár vind je schoonheid. Daar ervaar je liefde.

Stel je open voor de schoonheid in de wereld en je zult liefde en compassie ervaren.

Kan je dan voelen dat we allemaal met elkaar verbonden zijn? Dat we elkaar allemaal zo nodig hebben? Dat we samen iets moois tot stand kunnen brengen? En kan je voelen dat boze mensen meestal gewoon bange mensen zijn; mensen die zichzelf vaak veel te weinig liefde en compassie kunnen geven?

Als de wereld in elkaar stort, zet dan je hart open, voor jezelf en voor anderen. Je zult nieuwe ideeën krijgen, steun krijgen van anderen, geïnspireerd worden en opeens allerlei mogelijkheden zien. Samen kunnen we iets beters creëren. Door ons te verbinden en samen te werken kunnen we een toekomst creëren die veel mooier is dan ons verleden. Het is hoog tijd.

Verander je lens, verander je leven

Afgelopen week bekeek ik een prachtige TedTalk van Dewitt Jones, een voormalig fotograaf van de National Geographic. Een lezing die geschreven lijkt te zijn voor deze tijd. Dewitt laat ons zien dat het een wereld van verschil maakt met welke lens, welk perspectief, we naar het leven kijken.

Dewitt kreeg een belangrijke levensles van een vijf-jarig jongetje op een grauwe, regenachtige dag. Bekijk hieronder welke les dit was en geniet. Vooral als je op dit moment even nergens meer schoonheid ziet: vooral dan kijken!

Wees lief voor jezelf en anderen. Voel compassie voor jezelf en voor anderen. Blijf dicht bij jezelf, kijk door de lens die het leven wilt vieren en kom dan in actie. Dit is mijn wens voor jou voor de komende feestdagen maar vooral voor 2021.

(Voor de Nederlandse ondertiteling, klik op Instellingen, Ondertiteling, Nederlands)

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bregje de la Fuente- Dekkers
Door

Bregje de la Fuente- Dekkers

op 24 Dec 2020

Prachtige positieve boodschap! Daar word ik echt blij van. Dank je wel Marjolein, fijne kerstdagen voor jou en de mensen die je lief zijn!

Esther
Door

Esther

op 24 Dec 2020

Wat een inspirerende nieuwsbrief en TED-talk . Leven is een kwestie van perspectief! Dank je wel voor het delen. Hartelijke groeten uit Nijmegen

Monique van Zwieteren
Door

Monique van Zwieteren

op 24 Dec 2020

Fantastisch. Tranen in mn ogen!

greet
Door

greet

op 24 Dec 2020

Dank voor deze mooie blog !

Rina De Moudt
Door

Rina De Moudt

op 25 Dec 2020

Dankjewel Marjolein voor jouw mooie woorden en voor het delen van het prachtige filmpje. Zó ontroerend mooi. Dank je wel en fijne feestdagen.

Mercedes
Door

Mercedes

op 25 Dec 2020

Dank je wel Marjolein. Ook ik zie iedere dag iets moois waar ik blij van word. En De Tedtalk is fantastisch en ik ben het roerend eens met Dewitt Jones. Ook ik ben fotograaf, al vanaf mijn 8e maak ik dagelijks fotos. En geniet ervan. Eindeloze verwondering vult een stuk van mijn leven. Ik kan hier alleen al artikelen over schrijven.....ga ik doen ook. Hartelijk Dank. TOP! En de rest van je tekst trouwens ook!

Gerda
Door

Gerda

op 25 Dec 2020

Echt hę, Marjolein, helemaal mee eens! Mooi filmpje 🥰 Fijn jaareinde voor het hele team!

Marnik De Groote
Door

Marnik De Groote

op 27 Dec 2020

Bedankt voor het artikel: door welke lens ga jij 2021 bekijken ?? Ik heb er deugd aan gehad ... Door alle moeilijkheden van corona en co, verdwijnen er vele andere goede dingen uit zicht ... als ik tijd over heb bekijk ik het filmpje nogmaals , het gaf iets van posiviteit terug die velen misschien verloren hebben in het moeilijke jaar dat achter ons ligt ... Nogmaals dank voor dit geschenk en een happy new year 2021

Maya
Door

Maya

op 28 Dec 2020

Dank je wel voor de mooie boodschap - en het prachtige filmpje! Zo ga ik graag 2021 in....

Ali Koenen
Door

Ali Koenen

op 29 Dec 2020

Dank je wel Marjolein, voor je laatste bericht voor de feestdagen van 2020. Ik voel me getroost en bemoedigd. Heb zelf ook goede dagen en een vrolijk, hoopvol begin van het nieuwe jaar.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!