Behoefte aan comfort food? Wees lief voor jezelf, het is winter! (10 tips)
8 min. leestijd

Behoefte aan comfort food? Wees lief voor jezelf, het is winter! (10 tips)

Ik hoor op dit moment hier en daar vrouwen om me heen mopperen over gebrek aan energie. Ze zeggen dat ze snakken naar comfort food zoals macaroni met gehakt en een dikke laag gesmolten kaas. Mijn antwoord in deze periode van het jaar is altijd: “Lieve schat, kijk eens om je heen! Het is hartje winter. De natuur is in diepe slaap. Niemand slaat op dit moment een deuk in het universum behalve hier en daar een dapper sneeuwklokje. We denken dat we ver van de natuur afstaan, maar we worden er meer door beïnvloed dan we denken. Take a break en wees in deze periode vooral lief voor jezelf, zodat je over een maand of twee met volle kracht weer vooruit kan.” Tips nodig?

Topsporters nemen veel tijd om op te laden

Niemand weet beter dan topsporters dat je niet het hele jaar door topprestaties kan leveren. Ze weten dat ze hun lichaam voldoende rust moeten geven. Ik las laatst dat topsporters het soms wel 4 maanden per jaar rustig aan doen. Tijd om weer op te laden. Wij, niet topsporters, proberen vaak 12 maanden per jaar (min drie weken vakantie misschien) op volle kracht door te stomen. Is het vreemd dat we in deze donkere wintermaanden soms niet vooruit te branden zijn?

We vinden het normaal dat er in een dag uren zijn dat we kunnen pieken maar ook uren dat we moe zijn en niet te veel van onszelf moeten verwachten. Vrouwen kennen deze periodes ook in een maand. Afhankelijk van je menstruaties zijn er dagen dat je straalt maar ook dagen dat je het liefst onder je dekbed zou willen blijven liggen. Zo is het ook met een heel kalenderjaar.

Hoe hoog ligt jouw meetlat?

We ervaren allemaal dat het in de winter lastiger is om uit bed te komen. Zeven uur ’s morgens voelt soms als midden in de nacht als het buiten nog zo koud en donker is. We krijgen bijna medelijden met onszelf dat we er nu toch echt uit moeten. Werkzaamheden waar we normaal onze hand niet voor omdraaien lijken zwaarder dan anders en we lijken gevoeliger voor stress. Onze lontjes lijken in de winter korter dan in de zomer.

Vooral vrouwen die steeds maar weer de meetlat voor zichzelf hoog hebben liggen, hebben hier last van. Vrouwen die weinig tijd nemen om te ontspannen, die onder druk werken of veel stress ervaren. Vrouwen die vergeten dat even diep ademhalen maar enkele seconden tijd kost en veel ontspanning kan geven.

Comfort food XL, leefstijl en heel lief zijn voor jezelf

Natuurlijk geef ik vrouwen graag advies over voeding en leefstijl. Macaroni met gehakt en gesmolten kaas is het ultieme recept om uren daarna niets anders meer te willen dan Netflix kijken. Ik garandeer je ook dat je de ochtend erna niet fit zult opstaan. Er zijn veel betere manieren om jezelf te verwennen. Dat is wat ik deze wintermaanden veel als advies geef en ook zelf toepas. Lief zijn voor jezelf en die meetlat een tijd een stuk lager leggen is een essentieel onderdeel van goed voor jezelf zorgen.

Als jij last hebt van een midwinterdip luister dan naar de behoeftes van je lichaam. Het geeft niet voor niets aan dat het even wat rustiger aan wilt doen. Gelukkig zijn er  veel gezonde manieren waarop je je lichaam rust kunt geven en jezelf kunt opladen voor een stralend voorjaar. Hierbij mijn favorieten. Laat je door deze lijst inspireren en stel je persoonlijke anti-winterdip-verlanglijstje samen!

1.  Duik vaak voor 10 uur je bed in

In de zomer lukt dit me nooit maar in deze periode lig ik er meestal vroeg in. Als het kan duik ik om 10 uur mijn bed in, liefst nog eerder om heerlijk nog even een boek te lezen. Ik heb een gezellige slaapkamer met warm licht, maar dat is genoeg om een boek bij te lezen. Soms lig ik er al om 9 uur in. Als ik aan het begin van de avond flink heb gesport vind ik het heerlijk om daarna niets meer te hoeven behalve in mijn bed te duiken en een boek te lezen. Voor mij echt een verwen-momentje.

2. Doe af en toe een middagdutje als je de behoefte voelt

Voldoende slaap is belangrijk om je energie hoog te houden. Lukt het je niet om regelmatig vroeg in bed te liggen of slaap je slecht, kijk dan of het je lukt om af en toe een middagdutje te doen. Geneer je er niet voor om op zaterdag- of zondagmiddag lekker een half uurtje in bed te kruipen. Leonardo da Vinci stond erom bekend dat hij regelmatig middagdutjes deed, vooral als hij een deadline had om een werk af te maken. Onze hersenen regelmatig rust geven is belangrijk, vooral als je een creatief beroep hebt. Maar ook voor vrouwen anno 2018 in hartje winter. 🙂

3. Mediteren of uit het raam staren is een manier van opladen

Als je moeite hebt om jezelf voldoende rust te gunnen, is het slim om ‘rusten’ voortaan ‘opladen’ te noemen. Woorden hebben meer invloed op je dan je misschien verwacht. Je kunt niet zonder voldoende oplaadmomenten. Mediteren kan een uitstekende manier zijn maar als je hier geen ervaring mee hebt is in een stoel zitten en uit het raam staren ook prima. Probeer dan wel te denken aan de positieve dingen in je leven, dingen waar je blij mee bent, waar je van geniet of die je waardeert dat je ze hebt. Laat je zorgen even los. Denk aan iets wat je doet glimlachen en hou dit een tijdje bewust vast.

4. Verhoog de kwaliteit van je voeding; dat kan altijd

Natuurlijk kom je niet bij me weg zonder ook iets liefs voor jezelf te doen op het gebied van voeding. Heel simpel: verhoog de kwaliteit van je voeding. Kijk eens naar de hoeveelheid groenten en fruit die je eet. Zolang je geen 5 ons groenten per dag eet (dat is echt veel, zelf kom ik daar ook niet altijd aan) is er ruimte voor verbetering. Start je dag met een groene smoothie met wat vetten erin zoals een halve avocado, wat ongebrande noten, een lepel notenpasta of een rauw biologisch eitje. Binnen een week zal je het verschil voelen. Eet veel groenten en fruit, maak zelf soepen en/of salades en eet minder buiten de deur. De kwaliteit is daar meestal niet echt geweldig. Uit onderzoek blijkt dat behoefte aan eten vaak voortkomt uit gebrek aan voldoende voedingsstoffen. Verhoog de kwaliteit van je voeding en voel het verschil.

5. Hou je lichaam in beweging

In de zomermaanden zijn we meer buiten en krijgt ons lichaam meer beweging. In de winter ploffen we eerder op de bank. Probeer dit te doorbreken door toch in beweging te blijven. Stilzitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd: 10 uur per dag op een stoel zitten compenseer je niet met 3 uur per week sporten. Je lichaam wordt pas echt blij van regelmatige beweging. Zit jij 10 uur per dag achter een bureau? Vraag je werkgever om een zit-sta-bureau. Het is even wennen maar het is heel productief om zitten en staan af te wisselen. Ik spreek uit ervaring. Wandel wat meer, fiets wat meer, stretch wat meer, loop wat meer trappen, kortom: hou je lichaam in beweging. Je zult het voelen aan je energieniveau.

6. Zorg voor iets leuks om naar uit te kijken

Heb jij iets leuks om naar uit te kijken en je alvast op te verheugen? Zit er iets fijns in de pijnlijn voor je? Een leuke middag met een vriendin, een verwendagje sauna met je dochter of misschien zelfs een vakantie? Merk je dat je er energie van krijgt als je daaraan denkt? Het is gezond om altijd iets te hebben om je alvast op te verheugen. Heb je niks gepland  staan, regel dit dan vandaag nog. Bel een vriendin om ergens gezellig te gaan lunchen of naar de film te gaan of organiseer iets leuks met je partner. Iets wat jij echt leuk vindt. Wacht niet totdat anderen komen met een plannetje. Jij zit aan het stuur van jouw leven. Pak het stuur en koers af op iets waardoor jij het gevoel krijgt dat je goed voor jezelf zorgt en dat je iets hebt om je op te verheugen. Niemand anders kan dit doen voor jou.

7. Van reactief weer naar actief: verminder het aantal uren achter een scherm

Vooral in de winter brengen we nóg meer tijd door achter onze schermpjes. We starten de dag met appjes op onze smartphone, werken overdag achter een computer en eindigen achter de televisie. Vaak betekent dit dat we onbewust veel reactief bezig zijn: we reageren steeds maar weer op wat anderen zeggen of doen. De ‘spieren’ die we nodig hebben om actief achter het stuur van ons leven te zitten worden hierdoor dramatisch slecht getraind. Wees je hiervan bewust. Als we niet oppassen vergeten we nog dat we zelf een stuur tot onze beschikking hebben. Pak het stuur weer stevig vast en verminder het aantal uren achter een scherm. Een vitaal leven is een actief leven, niet een reactief leven.

8. Drink voldoende vitaal water

In een warme zomer staat de waterkan vaak wel binnen handbereik, maar waar staat jouw waterkan in de winter? Iedere keer als ik te weinig drink merk ik het aan mijn energieniveau, mijn zin om in beweging te komen en mijn creativiteit. Mijn lichaam vraagt om volop vitaal vocht; ook in de winter. Als ik voldoende drink heb ik ook minder honger; vaak is een gevoel van honger een roep van je lichaam om vocht. Ervaar je dorst, dan ben je al flink uitgedroogd en iedere topsporter kan je vertellen dat dat al snel kan leiden tot een daling van 20% van je energieniveau. Drink dus voldoende, liefst gefilterd water of kruidenthee. Een mix van vers geperst groenten- en fruitsap (niet uit een pak of fles, echt zelf persen) is eigenlijk nog beter. Dit vocht is nog beter opneembaar voor je lichaam dan water. Een groene smoothie mag je wat mij betreft ook meetellen. Alle andere drankjes tellen niet. Nee, echt niet!

9.  Oefen met: ‘hoe kan ik in dit moment nóg meer plezier ervaren?’

Dit zinnetje heb ik op de rand van mijn computer geplakt. Ik ben erachter gekomen dat een energiek leven een leven is waarin plezier een belangrijke rol speelt. Ik probeer iedere dag meerdere keren te bedenken hoe ik nóg meer plezier kan ervaren. Ik doe dan even mijn ogen dicht en stel mezelf bovengenoemde vraag. Soms is het iets heel praktisch door een extra trui aan te trekken omdat ik merk dat ik het koud heb. Soms wil ik even stretchen. Soms wil ik even naar buiten. Soms wil ik een vriendin bellen om bij te kletsen. Soms wil ik een lachfilmpje op You Tube bekijken en soms wil ik even dansen op een lekker muziekje. Kortom: het kan van alles zijn! Het gaat erom dat je jezelf iedere dag meerdere keren even afvraagt of je je leven een kleine upgrade kan geven. Dat kan altijd merk ik.

10. Zorg voor liefdevolle gedachten over jezelf in je hoofd

Iedere gedachte in je hoofd zorgt voor de aanmaak van hormonen. Als je hoofd vol zit met gedachten als: ‘ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet, ik ben woest op mijn collega, ik ben bang dat ik uitgelachen word, ik slaag nooit voor dat examen’ enzovoort, dan maakt je lichaam stresshormonen aan, die je lichaam op de korte termijn veel energie kosten. Zit je hoofd vol met gedachten als: ‘dit heb ik weer prima gedaan, ik heb vertrouwen dat me dat lukt, wat ben ik toch blij met mezelf, niet gelukt maar ik heb mijn best gedaan en daar ben ik trots op’ dan maakt je lichaam hele andere hormonen aan die wél zullen zorgen voor energie op korte termijn en gezondheid op de langere termijn. En weet je wat zo fijn is?  Niemand bepaalt de gedachten in jouw hoofd behalve jijzelf.

Je hoofd en je lichaam zullen altijd geloven wat jij ze vertelt. Vertel ze een negatief verhaal over jezelf en ze zullen je geloven en hierop reageren. Vertel ze een positief verhaal en ze geloven je ook. Aan jou de keuze. Vertel ze dat je goed bezig bent al lukt niet alles. Vertel ze dat je vertrouwen hebt in jezelf ook al vind je iets spannend. Vertel ze dat je, hoe dan ook, van jezelf houdt, al ben je verre van perfect. Wie wil er trouwens perfect zijn? Hoe saai is dat?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat: wat ga jij deze week voor liefs voor jezelf doen?

Antoinette de Jong
Door

Antoinette de Jong

op 10 Feb 2018

Weer heel mooi verwoordt en overzichtelijk weergegeven! En het klopt wat je zegt. Ik noem het van binnen naar buiten leven in plaats van andersom. Dan houd je de leiding over je leven! Bedankt weer wijze vrouw! Antoinette de Jong, huisarts

Francine
Door

Francine

op 10 Feb 2018

10 mooie tips Marjolein, dank je wel!!

Solveig
Door

Solveig

op 10 Feb 2018

Bedankt voor de tien tips. Ik ben ECHT op de goede weg en goed bezig!!

Angelique van der Haar
Door

Angelique van der Haar

op 14 Feb 2018

Uit jouw berichten pik ik altijd iets waardevols op. Zo fijn! Erg bedankt Marjolein.

Anny
Door

Anny

op 10 Jan 2019

10 mooie tips Marjolein ,dank je wel !

Sandra
Door

Sandra

op 11 Jan 2019

Klinkt als muziek in mijn oren.

Marina
Door

Marina

op 13 Jan 2019

Dank weer voor deze fijne woorden. Dan ga ik nu mijn soepje eten gemaakt van witte kool, gele wortelen, amarant en een beetje humus zodat ik al een groot deel van mjjn groenten binnen heb. Fijn weekend.

Cora
Door

Cora

op 18 Jan 2019

Ik ben bevoorrecht om dit weekend samen met man en kinderen in een huisje in Drenthe te zijn. Vanmiddag heerlijk drie uur gefietst , fris maar zonnig ! Nu genieten van de open haard, relaxed ! En volgende week ? Dat is nog héél ver weg...

Carine
Door

Carine

op 18 Jan 2019

Heerlijk hoe jij het allemaal verwoordt. Dit doet weer deugd!! Dank je wel.

Suzanne
Door

Suzanne

op 18 Jan 2019

Heel waardevol! Dank je wel marjolein!

Gerda
Door

Gerda

op 19 Jan 2019

Dank je wel! Ik hou ze er in.

Nana Rodrigues
Door

Nana Rodrigues

op 19 Jan 2019

Beste Marjolein,Ik reageer niet vaak, maar ik lees bijna altijd jouw nieuwsbrieven en stuur deze soms ook door naar mijn dochter. Verder heb ik ook een aantal boeken, waarvan de laatste 'Eet meer energie' (heel mooi verhaal over de mitochondriën en een eye-opener) en meerdere recepten van je. Ik ben heel blij met jouw tips en handvatten en volg deze steeds meer. Ik wil je hier heel hartelijk voor bedanken. Ook vind ik jouw schrijfstijl heel prettig lezen. Ga vooral hier mee door. Liefs, Nana

Martine D'hooge
Door

Martine D'hooge

op 19 Jan 2019

Opladen ipv rusten klinkt mij veel positiever in de oren. Dank je wel voor deze tip.

Suzanna Van Loock
Door

Suzanna Van Loock

op 19 Jan 2019

Dank je Marjolein 😍, goed dat je me even wakker schud en ik mijn lichaam wat extra rust gun. Dikke knuffel zend ik je

Cintha
Door

Cintha

op 24 Jan 2019

Marjolein, heel veel dank, sommige heb ik me al eigen gemaakt en met de andere ga ik aan de slag. Verder ben ik nog steeds bezig met je 1e boek. \ik ben een langzame leerling maar wat binnen is blijft me bij! Nogmaals danki!!

Martine Brak
Door

Martine Brak

op 29 Jan 2019

Bedankt om jouw goede tips a’weer Zo.mooiBedankt om jouw goede tips alweer zo mooi, eenvoudig en realistisch te verwoorden! Ik word daar goedgezind van en ze zetten me steeds aan t denken in positieve zin! Door jouw berichten te lezen, krijg ik meer voldoening en inzicht dan door gelijk welke andere ‘dieetcoach’!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Feb 2019

Fijn dat je er blij van wordt Martine! Daar word ik dan zelf weer blij van...

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!