Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

Mammografie; weet waar je aan begint

Mammografie; weet waar je aan begint

Hij lag onlangs weer op mijn deurmat: de uitnodiging voor het 2-jaarlijkse borstonderzoek voor vrouwen 50+ door middel van mammografie. Ga ik wel of ga ik niet? Als je de brochure leest dan geloof je gelijk dat je eraan mee zou moeten doen want er worden immers levens mee gered. Maar wat is de keerzijde?

Steeds meer vrouwen zich af of een mammografie wel het juiste middel is om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. En is hier nou echt geen beter en aangenamer alternatief voor? Ik ben er afgelopen weken eens diep ingedoken. Wat ik tegenkwam wil ik graag met je delen. Het is belangrijke informatie. Ik heb inmiddels mijn beslissing genomen.  

Mammografie is geen feestje

Sinds 1989 worden in Nederland eens in de twee jaar vrouwen tussen de 50 en 75 uitgenodigd om aan dit bevolkingsonderzoek deel te nemen. Ik geloof dat geen enkele vrouw staat te juichen als het weer zover is. Door middel van een röntgenfoto van de borsten wordt gekeken of er afwijkingen zichtbaar zijn in het vetweefsel, klierweefsel en/of bindweefsel van de borst. Deze foto wordt tegelijkertijd zowel van de onderkant als de bovenkant gemaakt dus gaat je borst in een pletmachine. Met mijn cupje B-minus valt er niet zoveel te pletten gelukkig, maar zelfs bij mij deed het goed zeer. Ik kan me voorstellen dat vrouwen met cupmaat D of hoger door een hel gaan. Ik heb het twee jaar geleden voor het eerst gedaan en dacht toen twee dingen: ten eerste: wat is dit een vrouw-onvriendelijk onderzoek en ten tweede: dit kan niet gezond zijn voor mijn borsten!

Let op:  het is niet verplicht om deel te nemen maar 80% van de vrouwen in Nederland doet het wel. Het wordt immers gepromoot als middel om borstkanker te voorkomen. En welke vrouw wil dit nou niet? Maar is mammografie inderdaad wel een goed middel om borstkanker te voorkomen?

Kankercellen pletten, is dat gezond?

Artsen leerden al in 1928 dat je voorzichtig moet omgaan met een borst waar mogelijk kanker inzit. Het laatste wat je moet doen met een borst waar mogelijk kankercellen inzitten, is deze stevig pletten in een machine (Lancet, 1992;340:122). Ik denk dat iedere vrouw die ooit een mammografie heeft ondergaan dit intuïtief aanvoelt. Het voelt gewoon niet gezond voor je borsten. Uit onderzoek blijkt dat dit pletten dan ook kan leiden tot verspreiding van tumorcellen. Door het persen kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in de kleine bloedvaten rondom een groepje tumorcellen waardoor ze zich makkelijker kunnen verplaatsen. Dit is natuurlijk het laatste wat we willen.

Bestraling is in ieder geval niet gezond

Iedereen is het er wel over eens dat blootstaan aan röntgenstralen niet gezond is. Het gaat dus om de hoeveelheid waar we als vrouw aan blootgesteld worden. Volgens radiologen is deze hoeveelheid verwaarloosbaar. Volgens een onderzoeksrapport van The National Research Council komt er steeds meer bewijs dat ook kleine hoeveelheden straling kanker kunnen triggeren. Daarbij is er bij mammografie sprake van een cumulatief effect van straling. Van iedere borst worden twee foto’s genomen, in totaal dus vier. Dit staat gelijk aan 1 rad (radiation-absorbed-dose). Als je geen enkel bevolkingsonderzoek overslaat heb je als vrouw op je 75ste zo’n dertien maal blootgestaan aan 1 rad.

Is er iemand die mij kan vertellen of 13 rad nog steeds verwaarloosbaar is? Ik lees namelijk dat bij vrouwen die nog niet in de menopauze zitten, blootstelling aan 1 rad het risico op kanker al verhoogt met 1%. (Lancet, 1992; 340:122). De kans op borstkanker wordt groter naarmate we ouder worden. Is het dan verstandig om vrouwen ná de menopauze iedere twee jaar opnieuw bloot te stellen aan weer 1 rad aan straling? Mijn hoofd én onderbuik zeggen: niet verstandig.

Agressieve tumoren worden meestal niet opgemerkt

Er is bij de invoering gezegd dat met mammografie kanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord waardoor het aantal vrouwen dat overlijdt aan borstkanker met een derde zou afnemen. Beide aannames blijken nu ruim 20 jaar later niet het geval te zijn.

De agressieve, snel groeiende, veelal dodelijke tumoren worden doorgaans niet opgemerkt door een mammografie want deze agressieve tumoren bevinden zich meestal in dicht borstweefsel. Juist bij dit dichte borstweefsel werkt mammografie niet accuraat en wordt een mogelijke kanker vaak niet gesignaleerd. Je zoekt dan naar witte plekken op een witte achtergrond. Dit is ook  de reden waarom het bevolkingsonderzoek pas start vanaf het 50ste levensjaar; ons borstweefsel is dan minder dicht; klierweefsel is veranderd in vetweefsel,  en wordt daardoor beter geschikt voor een mammografie. Ook hier blijf ik achter in verbazing: als agressieve tumoren zich bevinden in dicht borstweefsel en mammografie niet gevoelig genoeg is om dit te zien, dan is een mammografie per definitie toch niet geschikt om in een vroeg stadium agressieve kanker op te sporen?

Mammografie zorgt niet voor daling sterfte borstkanker

Het CBS geeft langjarige cijfers over sterfte door borstkanker in Nederland. Vanaf de introductie van de mammografie in 1989 bleef het aantal vrouwen dat ieder jaar aan borstkanker overleed de eerstvolgende tien jaar gelijk. De invoering van het bevolkingsonderzoek met mammografie had hier dus geen invloed op in de eerste tien jaar. Daarna is zowel in Nederland als in andere Westerse landen het sterftecijfer flink gaan dalen. Dit lijkt echter weinig van doen te hebben met de ingevoerde bevolkingsonderzoeken, want sommige landen waar het sterftecijfer aan borstkanker ook daalt hebben geen bevolkingsonderzoeken naar borstkanker. Daarnaast daalt het sterftecijfer ook bij vrouwen tussen 40 en 50 die nog niet meedoen aan onderzoeken. (British Medical Journal, 2011 ; 343 : d4411)

Veel gezonde vrouwen zitten in de rats

Een ander groot nadeel van mammografie is dat er zoveel zogenoemde fout-positieve uitslagen uit komen rollen. Dit betekent dat tegenover iedere vrouw die daadwerkelijk een agressieve vorm van borstkanker blijkt te hebben er tien gezonde vrouwen staan die te horen krijgen dat er nader onderzoek nodig is (Medisch Dossier juli/aug 2012).

Als er 10.000 vrouwen tussen hun 50ste en 60ste om de twee jaar worden gescreend dan wordt bij 5 vrouwen een vorm van borstkanker ontdekt die door een snelle operatie en aanvullende therapie het leven zal besparen. Dit zijn dus 5 vrouwen op 50.000 mammografieën. Dit lijkt misschien nog de moeite waard.

Maar de tegenhanger hiervan is dat bij deze 50.000 mammografieën er bij 6100 vrouwen iets verdachts wordt gezien, terwijl achteraf niets aan de hand blijkt te zijn, maar waarbij wel allerlei aanvullend onderzoek nodig is. 6100 van de 10.000 vrouwen zijn in die 10 jaar tijd dus ten onrechte ongerust. Dat is 60%. Maar zelfs dat is nog niet het ergste!

Veel gezonde vrouwen worden behandeld

Geen vrouw wordt geboren mét borsten. Onze borsten ontstaan door celdelingen tijdens onze puberteit. Deze celdelingen zijn gezond. Onze borsten bevatten dus blijkbaar cellen die zich kunnen delen. Zoals ons hele lichaam trouwens.

In 25% van de gevallen van geconstateerde borstkanker gaat het niet om borstkanker maar om DCIS. DCIS staat voor ductaal carcinoom in situ; het wordt ook wel het voorstadium van kanker genoemd. Maar deze benaming is niet juist. DCIS zijn celwoekeringen in klierkwabben en melkgangen van de borst. Aan de buitenkant is er niets te zien. Voordat mammografie werd toegepast was DCIS vrijwel onbekend en werd het dus niet behandeld. Uit autopsies is gebleken dat vrouwen jarenlang konden rondlopen met DCIS zonder dat dit problemen gaf (The Lancet 2002; 360:1101). Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat DCIS in 80% van de gevallen nooit kankerverwekkend wordt (The Breast Journal, 2000; 6; 331-4).

Artsen geven ook toe dat ze niet weten of DCIS zich zal verspreiden, maar voor alle zekerheid krijgen vrouwen vaak toch de volle laag: chemotherapie, bestraling, hormoontherapie en zelfs borstamputatie. Bij 20% tot 30% van de vrouwen wordt kanker vastgesteld bij een mammografie terwijl deze zich nooit zou uitzaaien.

Tot slot: als drie pathologen kijken naar weefsel dat is verkregen bij een punctie, dan zijn zij het slecht in drie van de vier gevallen met elkaar eens. In 25% van de gevallen dus niet: de een zegt dat er sprake is van kanker, de andere twee niet of andersom. Helaas wordt een diagnose doorgaans maar door één patholoog gesteld. De vraag is welke patholoog er naar jouw borstweefsel kijkt en welke conclusie hij/zij trekt. En heeft hij/zij het wel bij het juiste eind?

Veel gezonde borsten worden geamputeerd

In een vroeg stadium een agressieve kanker ontdekken is uitstekend, maar als ook mogelijk onschuldige celwoekeringen  behandeld worden als kanker, schieten we dan niet met een kanon op een mug? Hoe moet ik me dat voorstellen? Zoiets als: “Goed nieuws mevrouw, we hebben bij u een mogelijke-kanker in-een-zeer-vroeg-stadium ontdekt. We adviseren u een borstamputatie.” Ik begrijp dit niet. Zijn we dan gezond bezig?

Begrijp me goed, ik snap dat er vrouwen zijn die geen enkel risico willen lopen en preventief hun borsten laten amputeren. Ik weet dat dit gebeurt, vooral bij vrouwen met een hoog risico. Maar geen enkele vrouw wil haar borsten kwijt; ze wil alleen niet lijden en overlijden aan borstkanker. Ik kan niet begrijpen dat preventieve borstamputaties anno 2016 nodig zijn om uiteindelijk levens te redden. Kunnen we niet in de gaten houden of die lastige mug een olifant wordt vóórdat we met het kanon komen aanzetten? We willen in een vroeg stadium kanker opsporen. Niet in een vroeg stadium borsten amputeren. Toch?

Ja, er zijn betere alternatieven

Mammografie: is het een geschikt middel om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen? Er is een tsunami aan (Engelstalig) onderzoek te vinden op internet en de wetenschappers zijn er inmiddels wel uit: Nee, dat is het niet. Waarom gebeurt er dan zo weinig in Nederland op dit vlak? Is er geen alternatief? Jawel, dat is er wel degelijk.

Echografie en thermografie kunnen hetzelfde met minder risico’s en minder fout-positieve uitslagen. Maar omdat mammografie gebruikt wordt door het bevolkingsonderzoek zijn deze methodes naar de achtergrond verdrongen. In Amerika, Engeland en Duitsland wordt thermografie volop gebruikt. In Nederland staat het nog in de kinderschoenen maar is het in opkomst.

Ik heb besloten geen mammografie te laten doen maar een afspraak te maken met Birgitte Brouwer van Thermografie-Amsterdam. Je kunt haar bereiken via haar website. 

Lees hier mijn artikel over thermografie. 

Het goede nieuws: sterfte aan borstkanker daalde 25%

Een op de negen vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Dat wil niet zeggen dat in een kamer met negen vrouwen, één van deze 9 vrouwen statistisch gezien borstkanker zou hebben. Het zou juister zijn om te zeggen: één op de negen vrouwen krijgt ooit in haar leven te maken met borstkanker. Dat kan ook op haar 85ste zijn. En het wil ook niet zeggen dat ze eraan overlijdt. De kans dat een vrouw overlijdt aan borstkanker is slechts 3%. De kans dat een vrouw overlijdt aan hart- en vaatziekte of de gevolgen van osteoporose of suikerziekte is vele, vele malen groter. En de kans op al deze ziekten is afhankelijk van je leefstijl en van voedingsgewoonten. Gezonde voeding, chemische stoffen vermijden, voldoende bewegen en volop ontspannen helpt allemaal mee om de risico’s kleiner te maken. Ook als je in een hoge risicogroep zit!

Ik wil deze blog niet besluiten zonder het goede nieuws dat ik heb gevonden en dat ik bijna nergens anders lees: de kans om aan borstkanker te overlijden in Nederland daalde tussen 1997 en 2007 met 25%.  Zie hier de cijfers van het CBS. Overigens is dit in andere Westerse landen ook zo. Men  begrijpt niet goed waarom, want zoals eerder vermeld hebben de bevolkingsonderzoeken hier weinig tot geen invloed op. Er zijn deskundigen die zeggen dat het komt omdat vrouwen zich steeds meer realiseren dat we met ons voedingspatroon en onze leefstijl invloed kunnen uitoefenen op de kans dat we kanker krijgen. Het zou naar mijn mening meehelpen om de angst op overlijden aan borstkanker te verminderen als we deze positieve trend meer met elkaar zouden delen.

Is het echt wel borstkanker?

Ik hoop dat voor je duidelijk is dat ik borstkanker afschuwelijk vind. Ik ken vrouwen van nabij die het hebben meegemaakt en wiens borsten zijn afgezet.

Daarom zou ik graag zien dat de béste methode om (over)lijden aan borstkanker gebruikt gaat worden door de overheid voor bevolkingsonderzoek. Inmiddels zijn veel wetenschappers het erover eens dat dit niet mammografie is. Zelfs de Engelse regering geeft nu publiekelijk toe dat dat mammografie leidt tot drie onterechte constateringen van borstkanker tegenover één terechte. Met als gevolg 4000 vrouwen per jaar die onterecht denken dat ze borstkanker hebben, daarvoor worden behandeld en dus ongelooflijk lijden. Lees hier de Nederlandse vertaling van dit bericht. 

De keuze is aan jou. Voel jij je veiliger met een mammografie, laat dit dan doen. Zo niet, wees je dan bewust dat er alternatieven zijn. Wil je meer informatie kijk dan eens op  www.ahha.org , The Breast Journal of in het Nederlands www.medischdossier.org

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Comment Section

202 reacties op “Mammografie; weet waar je aan begint


Door Nicoline op 25 maart 2017

Hallo, ik heb dit artikel gedeeld op facebook en enig idee hoeveel negatieve reacties er op komen. Dat is echt dramatisch. Geen open discussie maar gewoon zeggen dat ik niet goed ben. Dat zal, maar een open houding zou toch beter zijn. Bedankt in ieder geval dat er meerdere mogelijkheden zijn.


Door Jolanda op 20 maart 2017

Hallo.ik ben 2 weken geleden voor de1e keer geweest en het is mij erg tegengevallen, zeer pijnlijk en degene die het onderzoek deed legde niks uit en voor mijn gevoel is het aan de lopende band werk voor hun, ik ben blij dat er andere mogelijkheden zijn en ik kies er nu voor om over 2 jaar niet heen te gaan


Door yvonne op 17 maart 2017

vandaag een uitnodiging gehad en n.a.v. dit artikel ga ik liever thermografie doen


Door Tineke op 3 maart 2017

Naar aanleiding van een bericht op Facebook ben ik gaan zoeken naar meer informatie over de mammografie en kwam ik op dit artikel uit. Ik heb een oproep gekregen, maar na het lezen van de beschikbare informatie overweeg ik om de afspraak af te zeggen. ik ga me verder informeren over de mogelijkheden van thermografie in de omgeving van Utrecht.


Door Wilbert. op 28 februari 2017

Het Is misschien ongewoon dat een man reageert hier tussen alle dames. Maar ik stuitte op deze blog omdat ik benieuwd ben wat mijn vrouw binnenkort krijgt. Op dit moment ben ik al doodsbang dat we slecht nieuws krijgen vanwege bepaalde dingen die we herkennen. Maar als het maken van de mammografie echt zo pijnlijk Is en als daadwerkelijk de borsten aangedrukt worden dan maak ik me behoorlijk zorgen of het wel verstandig Is voor mijn vrouw.
Mijn vraag Is echter. Naast deze thermografie zou een CT-scan en of PET-scan toch ook een duidelijk beeld kunnen geven? Dit wordt ook toegepast bij andere vormen van kanker en werkt niet met röntgenstralen maar met een magnetisch veld.

Voordat mijn vrouw naar die mammografie gaat gaan we nog wel even informeren naar de alternatieven denk ik.

Voor mij heeft deze blog behoorlijk goed geholpen en zeker niet bang gemaakt.

Groet.


Door Marjolein Dubbers op 6 maart 2017

Beste Wilbert, ik hoop voor jullie dat er geen slecht nieuws komt. Maar wat betreft mogelijke vormen van screening; het is inderdaad mogelijk via aanvullende methoden als een echo, MRI-, CT- of PET-scan ook te kijken wat er precies aan de hand is. Of dit voor jullie een goede optie is kan ik niet zeggen, en ook niet of dit als alternatief kan worden ingezet of alleen als aanvullend onderzoek. Ik raad jullie inderdaad wel aan om je goed te informeren over de voor- en nadelen en mogelijkheden op dit gebied. Heel veel sterkte en succes gewenst!


Door S Schol op 18 februari 2017

Wat maak je mij blij op deze zaterdag, het is al mijn 2e herinnering van borst onderzoek deze week bij de huisarts (vrouwelijk)geweest die wees mij er ook op, moet je wel doen hoor is voor je eigen gezondheid. ook ik ga op een andere manier mijn borsten laten onderzoeken. Vandaag lekker werken en fijn dat de druk van de Kethel af is. Dank je wel voor dit artikel.


Door tina op 17 februari 2017

Vandaag lag mijn eerste oproep in de brievenbus … Meteen filmpjes gekeken op internet hoe het onderzoek in zijn werk gaat .
Aangezien ik cup G heb , kreeg ik behoorlijke twijfels
Na het lezen hier van alle reacties , heb ik meteen de brief gepakt en NEE ingevuld , en dat ze me nooit meer hoeven ” uitnodigen ”
Ik kan vannacht lekker rustig slapen . Zonder wakker te liggen van het borsten plet apparaat


Door ME op 8 januari 2017

Bedankt voor je uitvoerige en zeer duidelijke uitleg over het wel of niet laten maken van een mammografie. Ik had zelf al mijn bedenkingen na ervaringen van vrienden/bekenden waar wat werd gezien en er uiteindelijk niets aan de hand was. Ik denk dat ik afzie van een mammografie en me ga verdiepen in een andere minder pijnlijke en hopelijk meer zekerheid biedend onderzoek. Ik ben bovendien van mening dat je niet alles kunt uitsluiten. Wij vrouwen hebben al een uitstrijkje, borstonderzoek, darmkanker onderzoek, wat is het volgende?
Mvg Marjolijn


Door Sandra Jacobs op 28 december 2016

Dank jawel voor deze zeer goed onderbouwde uitleg over mammografie !
Ik heb hier weer zo’n uitnodiging liggen , ben nu 57 jaar en nog nooit geweest om al die redenen die jij net genoemd hebt. Ik vind het werkelijk een ongelooflijke middeleeuwse vrouwonvriendelijke techniek, die niet meer past in deze moderne technologische tijd ! Wellicht door ’n man ontwikkeld… Thermografie lijkt mij dan ook een goed alternatief. Ik ben er van overtuigd dat er nog betere technieken ontwikkeld kunnen worden, waarbij je het borstweefsel niet hoeft te pletten door een ‘wafelijzer’ .


Door Iris Traarbach op 16 november 2016

Hoi, dank je zeer voor je duidelijke uitleg en conclusie. Ik twijfel al lang om nog mee te werken aan deze vorm van bevolkingsonderzoek. Jaren ben ik trouw geweest, omdat er destijds nog enigszins vertrouwen was in de “‘overheid” en de medische wereld. Dit vertrouwen is de laatste jaren heel erg gedaald, evenals mijn vertrouwen in de farmaceutische industrie, die is praktisch op een nulpunt. Ik heb een oproep liggen voor vanmiddag, ik ben nu overtuigd en sta achter mijn conclusie, deels door jouw statement, deels door mijn onderzoek, deels door mijn onderbuikgevoel: ik ga niet.


Door Jacqueline op 24 oktober 2016

De toon van de ‘uitnodiging’ is ten eerste allesbehalve uitnodigend. Het voelt alsof je wordt opgeroepen alsof je geen eigen keuze hebt. Gelukkig hebben we die en na het lezen van jouw informatie, dankje, en al wat ik zelf al weet over kanker vind ik het geheel onnodig dit te ondergaan.
De oorzaken van kanker en het voorkomen van kanker is waar ik in ben geinteresseerd, dmv van detoxen en leefstijl is er al veel wat we zelf in de hand kunnen nemen. Daarnaast is er geen goed antwoord in de medische wereld op kanker. Genezen is niet eens wat men doet, maar bestrijden van symptonen op vrij barbaarse wijzen, zoals chemo en bestralingen.
Wie interesse heeft in de wonderen van detoxen kan ik aanraden om op youtube te gaan luisteren naar Dr. Morse. Hij heeft verschillende filmpjes over borstkanker. (in Engels). Ik ga dus niet. Jouw informatie was heel nuttig Marjolein.. dank je en hopelijk kunnen we elkaar hier blijven informeren ook over het voorkomen en genezen op natuurlijke wijze.


Door esther op 13 oktober 2016

Ik wil beslist geen mammografie! Heb het nu twee keer eerder laten doen, en elke keer ben ik met een foute positief doorgestuurd voor verder onderzoek, tot zeer pijnlijke punctie aan toe. Overigens beide keren gelukkig zonder dat er kanker werd ontdekt. Wel wat verkalkingen, maar om daar nou elke keer mijn borsten voor te laten pletten? Ik heb beide keren wekenlang met gekneusde borsten en bloeduitstortingen rondgelopen. Dus nee, voor mij geen mammografie meer. Maar ja, wat dan wel? En hoe krijg ik dat voor elkaar? Ik ga mij daar maar eens in verdiepen *zucht* – worden we niet geplet, dan worden we wel gedwongen om ons te verdiepen in allerlei moeilijke zaken.


Door Antje op 8 september 2016

Mijn oma was arts en ze zei altijd: ‘We zijn als artsen opgeleid om medicatie voor te schrijven, niet om mensen beter te maken.’ Ze weigerde zelf om iets uit de apotheek te slikken en nam homeopathische medicijnen. Haar zwager had de leiding over een ziekenhuis waar veel patiënten met kanker werden behandeld. Onder zijn leiding is het aantal behandelingen fors toegenomen. Mijn oma was heel huiverig voor deze grootschalige bevolkingsonderzoeken. Vervolgens lees ik dat een ziekenhuis in 2010 geen patiënten met borstkanker meer mag behandelen, omdat ze te weinig behandelingen per jaar hebben. Een paar jaar later worden er weer gewoon vrouwen met borstkanker behandeld. Voor mij lijkt het steeds meer op koehandel waarbij er ontzettend veel verdiend wordt aan onderzoek, operaties, behandelingen en vooral medicijnen. Gaat het nog wel om mensen of gaat het alleen nog maar om de productie?


Door GGWH op 8 augustus 2016

Ik vind het een vreselijk moment het pletten van de borsten.
Lig er wakker van. Ik weet niet of ik deze keer ga, en dat het pijnlijk is houden `ze` echt geen rekening mee.


Door mike op 18 mei 2016

is mammografie schadelijk?
eh hoe vaak moet je preventief een scan maken?


Door Esther Ypma op 15 juni 2016

dank marjolein voor je heldere en duidelijke schrijven .
Ik ben 49 en hij lag ook bij mij op de mat. Was al aan het twijfelen wel of niet.
Gelukkig mede door het lezen van jou stuk heb ik een besluit gemaakt om het niet te doen en bevestigd het mijn gevoel over een mammografie. Dank voor de link naar Brigitte Brouwer


Door Pat op 9 mei 2016

Ik ben gestuit op een inauguratierede van een, helaas inmiddels, overleden radiologe die pleitte voor alternatieve onderzoeksmethoden voor het opsporen van borstkanker d.m.v. MRI scan. Zij was verbonden aan de Universiteit van Maastricht. Er is naar voor zo ver ik terug kan vinden nooit iets met haar bevindingen gedaan. Het artikel is helaas te groot om hier te plaatsen. Ook wordt pammografie toegepast aan de Universiteit Twente en een nieuw soort mammograaf, die veel minder druk uitoefent op de borsten, wordt gebruikt bij het UMC in Utrecht. Er zijn dus wel degelijk alternatieven voor de mammografie


Door Marjolein Dubbers op 20 mei 2016

Fijn om te horen Pat dat er alternatieven worden aangedragen. Helaas weten veel mensen dit niet en is het zo te lezen maar beperkt beschikbaar. En dat terwijl er zoveel vrouwen een mammografie krijgen. Er is nog veel werk te doen!


Door Ineke op 12 juni 2016

Ik deel jullie observatie dat mammografie een pijnlijke en vrouwonvriendelijke manier van onderzoek is, waarbij ook nog eens röntgenstraling wordt toegepast wat risico verhogend is. Ik stel voor dat we een petitie gaan opstellen waarin we pleiten voor een andere methode van bevolkingsonderzoek en deze met heel veel handtekeningen aan de minister van volksgezondheid aanbieden.


Door Marjolein Dubbers op 14 juni 2016

Lijkt me een heel goed plan Ineke. Neem jij het voortouw? Dan zal ik zorgen voor verspreiding onder een grote groep vrouwen.


Door M.C. Van de Velde op 4 augustus 2016

Ik doe mee aan de petitie! Graag ook voor België…


Door Jacoba Cornelisse op 4 juli 2016

Kom net weer terug van een pijnlijke mammografie en heb zojuist besloten: nooit meer! Helemaal mee eens dat er een andere methode moet komen.


Door Naomi op 27 april 2016

Bij een vriendin van mij is een kwaadaardige ernstige vorm van borstkanker met haar eerste mammografie opgemerkt, die voelde ze zelf niet en bleek ook in dr lymfen te zitten. Mn moeder is laatst vanwege het resultaat van een mammografie teruggeroepen en na verder onderzoek bleek het om een cyste te gaan die ze hebben leeggetrokken, dus niet dat ze direct op behandeling over zijn gegaan na de mammografie uitslag. Zelf heb ik een half jaar geleden een knobbel ontdekt waarvoor ik een mammografie heb gehad, maar vanwege mijn jonge leeftijd (31) en inderdaad weefsel dat minder goed geschikt is, ook een echo gehad en later nog een mri ondergaan. Dit om vast te stellen dat er in het afwijkende klierweefsel (nog) geen kwaadaardige cellen zitten. Nu na een half jaar weer een mri gehad en vervolgens zal ik jaarlijks gecheckt worden met een echo. Mijns inziens is een mammografie een methode die het makkelijkst ingezet kan worden voor grootschalig onderzoek. Ze hoeven minder hoog geschoolde mensen in te zetten, enkel de resultaten moeten door een gekwalificeerde arts bekeken worden. Voor een echo heb je gelijk iemand nodig die weer wat er op het beeld zichtbaar is, dus moelijker voor een 2-jaarlijks landelijk onderzoek in te zetten. Over de beschikbaarheid van een mri zal ik het maar niet hebben. Tuurlijk kun je zelf voor alternatieven gaan informeren, maar een mammografie afraden zou ik nooit doen


Door Judith op 4 april 2016

Dank voor je cijfers en verwijzingen. In je artikel neem je de BI RADS waarden niet mee. Ik ben op zoek naar wetenschappelijke stukken die het BI RADS verhaal ondersteunen, en het verschil tussen de BI RADS waarden en de A,B,C en D vormen van densiteit is me niet heel duidelijk. Het lijkt me dat BI RADS 1, ook een A densiteit heeft ….

Nouja, ik zoek nog ff verder en klets natuurlijk ook wel met de experts. Zij kunnen toch het best adviseren denk ik


Door Melané Fahner op 17 maart 2016

Super artikel! Mijn gedachten verwoord en de uitnodiging verscheurd… Dank je wel!


Door Els op 14 maart 2016

Op 29 februari 2016 zag ik een nogal tendentieuze uitzending van Antoinette Hertsenberg, die zeer tegen thermografie was. Ik zie nergens een reaktie. Wat vinden jullie van zo’n tv-uitzending?Door Eva op 7 maart 2016

De nederlandse gezondheidzorg werkt Evidence Based, dus het moet in meerdere onafhankelijke dubbelblinde onderzoeken bewezen worden dat een behandeling werkt. Die is er niet voor thermografie. Want thermografie laat alleen de temperatuur van het huidoppervlak zien, niet in de diepte.
Dat jij er voor kiest, soit.
Maar ga niet zeggen dat het een alternatief is voor een mammografie.


Door Marjolein Dubbers op 18 maart 2016

Voor mij is het een alternatief. Iedere vrouw mag zelf kiezen wat voor haar het beste lijkt.


Door Louise op 2 maart 2016

Ik ben dit jaar niet gegaan, het doet zo’n zeer! Platter dan plat kan echt niet meer, ik zou graag een echo en/of scan willen, ik ga dit bespreken met mijn huisarts.


Door Ananda op 24 februari 2016

Ik heb vandaag mijn eerste mammografie en echo gehad ivm een knobbeltje in me borst en ik ben 32. En ik wil mijn ervaring delen. Omdat ik gister op zoek was naar de ervaringen van andere en ik heel veel negatieve verhalen las dat het heel pijnlijk is bij kleine borsten (ik heb een kleine b cup). Dus ik heb me ontzettend druk lopen maken over de mogelijke pijn en natuurlijk ook de uitslag. Maar goed ik vond het onderzoek echt 100 % meevallen. Ik sprak mijn angst meteen uit en het vrouwtje was heel lief. Het deed geen zeer en het voelde voor mij ook niet als iets onaangenaams, echo viel ook mee. En de uitslag gelukkig ook. Was een klierknobbeltje. Dus zo,n onderzoek kan ook een positieve ervaring zijn. Dus als ik straks 50 ben ga ik zonder angst een mammografie laten doen..Ik hoop dat als er vrouwen zijn die dit nog moeten ondergaan ook de positieve verhalen lezen. Het is toch voor iedereen anders. Wat voor een ander als heel pijnlijk word ervaren hoeft voor jou niet pijnlijk te voelen.


Door Alique op 23 april 2017

Dit is wel heel erg fijn om te lezen.
Zelf had ik afgelopen week mijn eerste waarvan ik nu denk tevens mijn laatste.
De begeleiding was zeker niet lief eerder het tegenovergestelde.
Ik ben er huilend weg gegaan van de pijn en de bejegening.
Dit moet anders kunnen……in ieder geval door vrouwen met een rustige ‘lieve’ houding. En dat zal niet meevallen. Het is lopendebandwerk.


Door Anja de Graaff op 8 februari 2016

Ik heb me in 2013 al afgemeld voor het bevolkingsonderzoek. Daarvoor in de plaats ben ik 2x naar amsterdam geweest. Ook ik ben erg blij dat ik deze keus heb gemaakt. Voor iedere vrouw is het belangrijk te weten dat er ook vrouw vriendelijke onderzoeks methoden zijn. .


Door Ikit op 5 februari 2016

Ik ben 52 en ben afgelopen januari voor de tweede keer opgeroepen.
Ik ben niet gegaan. Ik vind het erg pijnlijke maar vooral vrouw-onvriendelijke onderzoeken ik vraag mij af hoe het kan dat in een zo’n ontwikkeld land als Nederland deze methode van borstonderzoek niet meeontwikkeld is in de loop van de jaren. Hoe kan het zo zijn dat wij ontwikkelde vrouwen dit nog pikken? Natuurlijk word je bang na het lezen van de beruchte brief, “Is het dan mijn eigen schuld als er borstkanker zit en je merkt het te laat? Eens blij dat dit kan in ons land” Is het eerst wat er dan door je heen gaat.. De brief gaat er ook vanuit dat je komt opdagen, je er niet eens aan denkt om niet te gaan. Waarom geen vrouw-vriendelijk onderzoek? Omdat de grote beslissers daarover mannen zijn? Ik vraag mij wel eens af of er werkelijk nog met zo’n martelwerktuig werd gewerkt als er penissen platgeperst zouden worden om een ziekte te kunnen uitsluiten of in een vroeg stadia te ontdekken…. Ik denk het niet! Maar over twee jaar valt de brief weer op de mat…. Ik ben benieuwd of ik het dan weer durf… T lijkt wel geestelijke chantage. Doordat wij vrouwen veel te bang zijn voor borstkanker zullen we hoe dan ook weer een keer toegeven….


Door Joan op 5 februari 2016

Ik heb bij de eerste uitnodinging mij gelijk definitief uit laten schrijven. Ik heb het nooit ondergaan en krijg ook geen uitnodiging meer. Dat geeft veel rust.


Door Marja Looijen op 6 februari 2016

Voor alle vrouwen van 50-74 jaar, Ik ben nu 52 jaar en ik kreeg ook voor de 2e keer deze brief en wat ik hoop dat de meeste vrouwen hier niet aan mee doen, het aantal vrouwen dat overlijd aan borstkanker dat valt nog wel mee en ze moeten die persoon die dit bedacht heeft een goeie trap onder zijn kont geven, want we hebben nu niet voor niets met bezuinigingen te maken er zijn veel vrouwen hiervoor onderzocht terwijl er ook vrouwen overlijden aan een tumor in het hoofd of een beroerte. Ik vind het ook heel onrechtvaardig dat er mensen zijn met een chronische ziekte of de ouderen dat die nu zorg in moeten leveren. En dit niet alleen, ook al kom je weinig of nooit bij de huisarts je bent wel ruim 1000 euro kwijt aan de zorgverzekering en je krijgt er ook niks van terug en daar rijden de directeuren een dure auto van. Ik heb zelf de brief verscheurt en niet gereageerd, want ook in de zorg worden mensen bedondert en belazert, en het is ook in het programma Kassa aan de orde geweest dat dit onderzoek niet gezond dus zeg ik tegen alle vrouwen die een brief krijgen : IN DE MEDISCHE WERELD GAAT ER OOK HEEL VEEL FOUT ER NIET AAN MEE DOEN!!! Marja


Door Hillie op 14 februari 2016

Ik kan niet begrijpen dat er vrouwen zijn die niet aan het bevolkingsonderzoek meedoen omdat het onderzoek vrouw onvriendelijk is en pijnlijk. Het bevolkingsonderzoek heeft nl mijn leven gered, als ik niet was gegaan was de tumor, die inmiddels 4cm was en niet te voelen , uitgezaaid. Er waren al 10 lymfeklieren aangetast. Vele vinden het een rot onderzoek, maar ik zet m’n tanden even op elkaar en even doorzetten. Ik moest ook voor een MRI scan en dan lig je op je buik met infuus in en twee mannen die begeleiden je borsten door een gat, zelf kun je niks. Dit vond ik pas vrouw onvriendelijk, bij een mammografie is er altijd een vrouw die de foto maakt, tenminste bij mij in het ziekenhuis. Dus aub vrouwen doe mee met het onderzoek en denk niet dat overkomt me toch niet. Ik sportte een paar keer in de week, had energie voor 10 kon de hele wereld aan en toch had ik een tumor in mijn borst die op het punt stond om verder in het lichaam uit te zaaien. Ik ben dolgelukkig dat ik aan het bevolkingsonderzoek mee gedaan heb. Ik heb net weer een mammografie gehad en krijg volgende week de uitslag, het blijft spannend. Maar voor je het weet heb je het ook. Als ik lees dat er zoveel vrouwen niet aan het onderzoek mee doen, denk ik ga aub echt waar. Dit moest ik even kwijt.


Door Petra50 op 16 mei 2016

ja rust, dat is het goede woord. Bij mij geeft het wachten op uitslagen zoveel stress dat ik besloten heb om het niet te doen. Heb de risico’s afgewogen en doe zelfonderzoek. Vind het echt afschuwelijk om die bus in te moeten…Onderzoek zal zeker positieve kanten hebben maar het is ook voor een deel bangmakerij… en ook in mijn omgeving gaat iedereen slaafs en komt het bij niemand op dat je ook gewoon niet kunt gaan..iedereen volgt zijn eigen gevoel, dat moeten we respecteren


Door Diana op 8 januari 2016

Lieve mensen allemaal .
Ik ben 48, en ga al jaren voor controle. 2 X per jaar. Ik ben familier belast. Aankomende 27-1-2016″ weer mammografie en voor het eerst een 3 de echo. Alles op 1 dag.
Ik haat het, en Door de straling word het er ook niet beter op. En dat 2 X per jaar !.. En het gekke is op de 3 de echo kunnen ze lang niet alles zien. Ik word er moedeloos van. Het liefst stop ik me kop in het zand
Het is allemaal zo averechts. Ik wilde dit graag kwijt ‘ heb echt alweer buikpijn van de zenuwen. Voor de 27’ste.

Lieve groetjes ‘ Diana. .


Door alida op 26 januari 2016

mijn zus en ikzelf, 49 en 64 werden in 2015
allebei geconfronteerd met borstkanker na jaarlijkse buscontrole. Ben blij dat dit hierdoor is uitgekomen.
Mijn zus werd in augustus 50 en werd voor het eerst opgeroepen. Ikzelf ging elke 2 jaar.


Door Lisette Groot op 6 januari 2016

Beste Marjolein en andere mensen die heben gereageerd,
Wat fantastisch dat er zoveel mensen zijn die zelf de regie (willen) nemen en een bepaalde ( preventieve) behandelmethode niet laten voorschrijven als: ” de waarheid” of ” als de enige en juiste weg om te bewandelen”. Ook ik ben geen arts of chirurg, maar kan wel terugvallen op ervaringen met m’n moeder, waarbij 6 keer in haar leven kanker is geconstateerd. Wat voel ik me een rijk mens om te weten dat er heel veel wegen naar Rome leiden…… ……., waarbij vier uitgangspunten voor mij essentieel zijn: blijf uit (het creeëren van) de angst, luister naar de boodschap achter je eventuele verstoring/ ziekte, heb vertrouwen in je zefhelend vermogen en hoe je dit kunt aanboren, luister naar je eigen gevoel, wat voor jou de juiste weg is om te bewandelen.


Door Iris op 21 november 2015

Dag allemaal,

Graag wil ik, voor de vrouwen die een weloverwogen beslissing willen maken over deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker, een aantal dingen ophelderen. Ik begrijp dat iedereen behoefte heeft aan informatie over zowel de voor- als nadelen, maar dit artikel is erg negatief en bevat niet altijd juiste informatie.
– Borstkanker is, wanneer het niet behandeld wordt, een dodelijke ziekte. Een mammografie biedt de kans om borstkanker op te sporen zonder dat er nog symptomen zijn. Hoe eerder de kanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Hier een aantal cijfertjes: in 55% van de gevallen worden de borstkankers in zo’n vroeg stadium gevonden dat vrouwen vrijwel allemaal genezen; in 78% van de gevallen was een borstamputatie niet nodig
– Wat betreft de straling: de manier van redeneren in dit artikel klopt niet. Je moet naar de hoeveelheid straling per jaar kijken, niet naar de totale straling. Zo wordt nooit gerekend. De totale straling klinkt wellicht veel, maar op jaarbasis maakt dit vrijwel geen verschil
– De hele alinea ‘agressieve tumoren worden meestal niet opgemerkt’ klopt gewoonweg niet. De reden dat het bevolkingsonderzoek wordt aangeboden vanaf 50 jaar, is omdat de melkklieren en melkgangen op de mammogram dan minder wit zijn. Op deze manier is het makkelijker om een vreemde massa op te merken. Deze leeftijdsgrens van 50 jaar is niet voor niets gekozen: het werkt. Natuurlijk is er nooit een 100% zekerheid, maar dat is er nooit. De agressieve, snel groeiende, veelal dodelijke tumoren worden wel opgemerkt op een mammogram. Het probleem hiermee is alleen, dat deze er dan wel moet zijn op het moment van het maken van de mammogram. Zoals er letterlijk staat: deze tumoren groeien snel. Het komt voor dat een tumor zich binnen de twee jaar van het bevolkingsonderzoek ontwikkelen, en er dus gewoonweg nog niet waren.
– Mammografie zorgt wel voor een daling in sterfte. Het probleem is, dat dit misschien niet zo lijkt. Dankzij het bevolkingsonderzoek worden borstkankers vaker ontdekt en zijn er dus meer borstkankerpatiënten. Hoe meer patiënten er zijn, hoe meer mensen er in absolute getallen sterven. Maar de verhouding wordt telkens minder. Zeg nou zelf: stel dat er 10 mensen zijn waarvan er 4 overlijden, is de verhouding van deze sterfte groter dan wanneer er 100 mensen zijn en er 5 overlijden.
– Ik ben toch wel erg verontwaardigd over het stuk over DCIS. Carcinoma in situ betekent dat de tumor niet in andere weefsels is gaan groeien. Het blijkt beperkt tot de plek waar het is ontstaan. Maar dit betekent niet dat het daar blijft. Een carcinoma in situ kan, ten eerste, groeien. Het kan, ten tweede, wel naar andere weefsels gáán groeien. En dan kan het uitzaaien. Een DCIS moet daarom, voor de zekerheid inderdaad, behandeld worden. Waarom het risico nemen op het krijgen van ‘echte’ borstkanker wanneer je weet dat je in het voorstadium ervan zit? Je weet ten slotte niet vantevoren of de tumor gaat uitzaaien of niet. Waarom Russische roulette spelen?
– Ik wel ook even benomen dat er niet meteen een beslissing wordt gemaakt (wel of geen borstkanker) op basis van een mammogram alleen. Er wordt door twee of drie radiologen naar een mammogram gekeken of er een afwijking te zien is. Dit kan ook gewoonweg littekenweefsel zijn. Wanneer er een afwijking te zien is, worden er nog allerlei andere onderzoeken gedaan (zoals echografie) om te kijken wat er aan de hand is. Artsen gaan niet zomaar strooien met chemo of een andere behandeling
– De reden dat er wordt gekozen voor mammografie in plaats van echografie, is omdat er niets kan worden gezegd over de aard van een ‘afwijking’. Een echo brengt veel nadelen met zich mee en is duur
Ik hoop dat vrouwen voortaan voor een goede keuze geen artikelen gaan lezen die iemand heeft geschreven zonder medische kennis over het onderwerp. Iedereen kan op internet vinden wat diegene wil vinden. Ga gewoon naar uw huisarts, hij/zij kan u het best objectieve informatie geven.


Door Laura op 28 augustus 2016

Bedankt Iris, duidelijke informatie.


Door jody op 15 november 2015

Dit stukje had ik even nodig. Ik wil nl helemaal niet meedoen aan dit soort onderzoeken en heb ook veel gelezen over de (on) zin van deze onderzoeken en de mogelijk schadelijke gevolgen. Maar wat gaat er een dreiging uit van de uitnodigingsbrief zeg. Bovendien hebben ze al een afspraaktijd voor me vastgelegd. Of ik maar op tijd wil komen, want ze hebben het druk. Ik kom helemaal niet, maar dat wordt niet eens ingecalculeerd zo lees ik in de brief. Lastig soms om je eigen weg te gaan, maar wat mij betreft wel de enige. Geen borsten in pletmachines voor mij dus.


Door Babs op 10 november 2015

Ik vind de druk van het bevolkingsonderzoek ook heel groot. Februari 2014 heb ik voor het eerst een oproep gehad en heb het ondergaan. Het is zeker niet prettig en vooral de okselspier vond ik bijzonder vervelend. Het wachten op de uitslag vind ik stressvol. En als je dan bedenkt dat je helemaal geen zekerheid hebt dat het oke is als je een goede uitslag hebt.
Ik kreeg net weer een oproep voor eind november. Dus ruim 2 maanden eerder dan de 2 jaar die er voor staan. Moet er niet aan denken en al helemaal niet voor de feestdagen die er dan aan zitten te komen. Mocht het niet goed zijn, dan wordt je niet heel snel geholpen. Dit weet ik van mijn zus die ook in de decembermaand onderzoeken nodig had ivm met een verdachte klierzwelling die kanker (geen borst) bleek te zijn. Veel artsen ed waren niet aanwezig. Was heel naar dat het allemaal zo lang duurde voordat ze zekerheid had.
Ik heb de afspraak dus afgezegd en kon nog niets plannen voor het nieuwe jaar. Maar ik twijfel enorm of ik wel een nieuwe afspraak wil. Door alle informatie over dit soort onderzoeken, zie ik door het bos de bomen niet meer. In elk geval krijg ik er een steeds slechter gevoel over.
Ik onderzoek elke maand mijn borsten en ook hierover heb ik gelezen dat het weinig nut heeft. Het zou alleen psychologische voordelen bieden.
Wie weet het nog?


Door kimberley pex op 25 oktober 2015

Mammografie ; t lijkt me i.d.d. ook niet gezond om borsten tot pannekoeken te pletten. Met m’n cup E heb ik t ’n paar keer ondergaan. t Lijkt wel of er geen eind aan komt, zo’n mammografie, platter ,platter, dan denk je ; platter kan niet , en ja ,zelfs een keer met een ontstoken cyste. Tranen over mn wangen, ondanks m’n zéér hoge pijngrens. t Kreng in t ziekenhuis (dus niet het bevolkingsonderzoek destijds,maar via de huisarts naar t ziekenhuis voor die ontsteking) was t totaal worst dat ik bijna piepte van de pijn. Bij t bevolkingsonderzoek trekken ze eerst ook nog hard en vaak aan je borsten ,als ze groot zijn, om ze goed tussen de platen in te krijgen. Middeleeuws, barbaars. Nee, ik ga niet meer. Kan dit niet meer aan .Na 29 darmoperaties is t goed geweest.


Door Agnes Veld op 18 oktober 2015

Ik vroeg mij af waarom vrouwen niet gelijk doormogen voor een echografie.
Dus eerst handmatig onderzoek en daarna naar de afdeling radiologie voor een echo.
Je hebt dan wel straling maar geen pijn,want je borsten worden niet geplet!


Door Ans op 11 september 2015

In 2012 werden bij een mammografie kalkspatjes gevonden. Een jaar later nog een mammografie gemaakt en er was geen verschil dus geen vervolg. Nu ligt de uitnodiging voor het bvo in de bus en twijfel of ik moet gaan om te kijken hoe het met mijn kalkspatjes is. Vorige week heb ik een echo laten doen en daar was nog een cyste te zien Maar verder niets nieuws. Ik heb het ziekenhuis gebeld waar ik destijd de mammografien heb laten doen en volgens degene die ik sprak zal ik eruit gehaald worden omdat er afwijkingen te zien zijn. Dan dus nog een mammografie (nog Meer straling) en een punctie. Ik ben bang dat het de langzame vorm is waar je gewoon oud mee kunt worden maar waar ze nu toch vanalles mee willen doen en onderzoeken. Eigenlijk maak ik het liefst jaarlijks echografien en handmatige onderzoek door een arts. Hoe denken jullie daarover? Is mijn angst gegrond of zouden jullie toch nog een mammografie doen?


Door Chantal op 6 maart 2016

Dit is nu bij mij aan de orde. Ik weet niet of je dit te zien krijgt, is al even geleden jou reactie, maar ik zou graag je ervaringen weten. Gr ook etjes ChantalDoor Marjolein Dubbers op 11 september 2015

Ik hecht weinig waarde aan de mening van de vereniging van kwakzalverij. Zij hebben geen oog voor nieuwe ontwikkelingen en ideeën die er volop gaande zijn. Mijn mening
lees je in dit artikel Jolanda.


Door Astrid op 22 augustus 2015

Ben op deze site gekomen omdat ik wacht op een biopt nav kalkspatjes die te zien waren op de mammografie.
Ook ik vind dat pletten van de borsten niet fijn. Toch heb ik er steeds minder last van. Ik heb gemerkt dat ik mijn houding wat aan kan passen, bv iets door mijn benen zakken of net even een velletje wegtrekken waardoor de borst meer ontspannen geplet wordt. Het scheelt echt veel in de pijn. En natuurlijk is je instelling ook belangrijk. De tandarts is ook niet altijd fijn en echt lang duurt zo’n onderzoek nou ook weer niet, toch?


Door Monique op 13 juli 2015

Ik ben extra verzekerd voor alternatieve zorg. Toch heb ik vandaag een mammo gehad. Daarna meteen een echo. Wat er zit is goedaardig. Geen verdere aktie nodig, zeer persoonlijk en met geduld door assistentes en specialiste behandeld. De mammo vond ik spannend maar dat kwam m.n. door wat ik las op het internet en de angst voor de uitslag.
Het deed helemaal geen pijn bij mij. Vraag of de behandelaar het laatste stuk van het dalen van de bovenkant van het apparaat handmatig doet en jouw wens te stoppen respecteert. Het is nl aan jou te stoppen wanneer je wil, ook tijdens de behandeling. De foto’s zelf waren binnen 5 minuten klaar. Ik kan me zowel thermo als mammo voorstellen. Preventief zal ik vanaf 50 voor thermo gaan kiezen. Ik wil de goede ervaring met mammo toch ook graag hier delen.


Door Els op 26 juni 2015

Vandaag mammografie gehad voor de zoveeste keer. Ik ben 61 jaar en in 1981 en 1982 zijn er twee keer goedaardige gezwelletjes verwijderd. Ik heb masthopathie en behoorlijk gevoelige borsten. Mijn dochters hameren erop dat ik meedoe aan dit tweejaarlijks onderzoek maar voor mij was het de laatste keer. Het was een ellende er werd getrokken en geduwd aan mijn borsten dat ik nu vijf uur later veel pijn heb. Omdat ik meniere heb loop ik met een stok. Die moest ik tijdens het onderzoek loslaten ik dacht dat ik flauw viel. Twintig minuten staan kon ik haast niet volhouden. Eenmaal thuis ben ik meteen uitgeput in bed gekropen. Ik controleer mijn borsten wel regelmatig. In het verleden tien dagen na de menstruatie maar ik ben nu in de overgang. De borsten zijn slapper geworden maar meedoen aan dit onderzoek tot mijn 75e jaar zie ik echt niet zitten. Borstkanker komt ook niet voor in mijn familie. Ik kies ook niet voor een alternatief. Er is jarenlang niets uitgekomen en ik verwacht dat voor de komende 15 jaar ook niet.


Door Judith op 12 juni 2015

“Mammografie in Nederland, Nee dank u laat maar…..”

Precies 7 weken geleden heb ik na een uitnodiging een mammografie laten maken in Valkenswaard. Omdat ik verhuist was naar het buitenland, had ik voor de zekerheid mijn nieuwe adres en postbusnummer van Nederland doorgegeven.
Omdat ik na 2 weken nog niets vernomen had, heb ik contact opgenomen met de instantie die hierover gaat. De telefoniste liet mij weten, dat de post naar het oude adres was verstuurd en dat deze post teruggekomen was.
Een foutje van hun kant, tja kan gebeuren. Ik vroeg de telefoniste waarom de uitslag van het onderzoek alsnog was blijven liggen.
Ik was naar het buitenland verhuist, dus was verdere actie niet meer nodig!
Daarnaast zou er niets gevonden zijn op deze foto.
Ik wist op het moment van het onderzoek al, dat ik een behoorlijke bult in mijn borst had zitten, maar in Nederland was niets te zien ofwel niets verontrustend. En dat, terwijl ik in het buitenland inmiddels doorgestuurd ben naar de oncoloog en een biopsie moest laten uitvoeren. Wat zou er gebeurd zijn wanneer ik niet nog een onderzoek had lopen in het buitenland en het was wel kwaadaardig geweest?

In Nederland zal zorg hun een rot zorg zijn……


Door Jacqueline op 26 mei 2015

Na veel twijfelen heb ik vorig jaar toch nog de mammograaf laten doen. Ik werd daarna benaderd door de stichting Dense van UMC Utrecht, die verder onderzoek doet bij vrouwen met veel dicht borstweefsel. Dit is omdat de eventuele kanker niet goed te zien is. (er waren geen aanwijzingen gevonden voor borstkanker). Ik kreeg een MRI scan, waarbij de uitslag bijna zeker is en die was goed. Ik mag nu elke 2 jaar hieraan meedoen, maar dan moet ik eerst weer in die pletmachine!
De thermische foto lijkt mij ook ideaal, maar ik heb begrepen dat je die zelf moet betalen en best duur zijn. Jammer dat de overheid dit niet vergoed.
Deze medische thermografie kan op wel 10 plaatsen in NL. Meer info op http://www.meditherm.nl


Door Foekje op 26 mei 2015

Mij niet gezien die mammografie!
Ik heb gelijk aangegeven dat ik die post ook nooit meer wil ontvangen; geen oproepen meer a.u.b..


Door ingrid op 25 mei 2015

Ik heb drie jaar geleden een mammografie moeten laten maken. Kan je vertellen dat een B-cup ook gillend pijn doet. Het is alles behalve vrouw vriendelijk,en het doet de borsten geen goed!.Ik heb na drie jaar sindsdien nog steeds pijn in mijn borsten ervan!
Ik laat het ook nooit meer doen,laat me dan maar gewoon doodgaan!

Mvg, Ingrid


Door Mieke op 23 mei 2015

Wat vind ik het fijn van jou, Marjolein, om de mensen zo goed te informeren!
Aan de hand van informatie kan je keuzes maken… maar door regelmatig een brief in je bus te krijgen met reeds een geplande afspraak (heel opdringerig vind ik dit) wordt er je precies geen keuze gelaten.
Ikzelf ben 61…(verpleegkundige-shiatsu therapeute) en om de twee jaar krijg ik een ‘geplande uitnodiging’ … heb ze steeds in de vuilbak gekipperd. Mijn ‘keuze’ en ik zeg niet dat een ander dat ook moet doen…Heb er nooit in geloofd en zal dat ook nooit doen, want ik lees zelfs nu in de Arstenkrant op het werk dat de nadelen groter zijn dan de voordelen. Waarom is alles berust op angst en onzekerheid als je weet dat de grote boosdoener stress is? Dank je wel Marjolein om iedereen die ‘wil’ geïnformeerd worden te informeren!! Dank om je kennis met ons te willen delen !


Door Marijke op 29 april 2015

Ik ben echt blij dat er borstbevolkings onderzoek is,bij mij is er in een vroeg stadium borstkanker ontdekt die ik zelf niet gevoeld zou hebben !


Door Simone de Vries op 11 februari 2015

Mijn moeder ging IEDER jaar voor een mammografie, wat een spanning iedere x weer. In juli 2002 kreeg ze de uitslag, alles was goed! Pppff enorme opluchting totdat ze 22 januari 2003 met huidklachten naar de dermatoloog ging… 23 januari 2003 kreeg ze de uitslag borstkanker en niet in 1 borst nee in beide borsten met uitzaaiingen naar de huid… op de mammografie was dit niet te zien…. 3 jaar en 3 dagen later is ze overleden! Wat nou ieder jaar of om de 2 jaar je laten vernederen als vrouw. Over 10 jaar hoop ik dat die walgelijke mammografie tot het verleden behoort


Door wim van bodegom op 10 februari 2015

echografie kan een waardevol alternatief zijn
voor info: google: borstecho


Door Melissa op 12 januari 2015

Het is eigenlijk jammer te lezen dat veel vrouwen het toch maar doen omdat ze zo bang zijn… Angst is nooit een goede raadgever.


Door Tiny op 26 november 2014

L.S. ik kreeg ook de oproep en twijfelde en twijfelde. Uiteindelijk besloten om ze te laten pletten (pijnlijk met D cup) en waarom? Omdat er inderdaad een enorme druk op staat om het te doen, Want stel dat je het niet doet en er word binnen korte tijd toch iets ontdekt door jezelf? Ik hoorde dat de UT Twente ook een andere manier had (ook thermografie? ) dit naar aanleiding van de vraag van een vriendin van mij die spastisch is en meer wilde weten over mammografie en of het voor haar wel mogelijk is. Jammer dat de thermografie alleen nog in Amsterdam kan en wij vrouwen niet zelf de mogelijkheid hebben om tussen het 1 en het ander te beslissen. De enige beslissing die we nu kunnen maken is wel doen of niet doen. Na het lezen van deze uitgebreide toelichting weet ik het wel voor de volgende keer. Ik ga maar gewoon lekker op mezelf vertrouwen en blijf mezelf met regelmaat onderzoeken. Gewoon, met mijn handen en vingertoppen 🙂


Door Petra op 25 november 2014

Onlangs voor de 2e keer in m’n leven opgeroepen. Ik ben maar aan het piekeren, zal ik nou wel, of zal ik nou niet……….
De eerste keer was niet leuk. De mammografie zelf vond ik niet pijnlijk of vervelend. Maar dan, ik werd gebeld, er was iets gezien wat niet goed was. Overstuur, huilen, gewoon niet meer kunnen functioneren van angst. Kinderen huilen, ik niet meer slapen enz. Door naar het ziekenhuis, een tweede mammografie. Ik zei dat ik dat niet wilde ivm straling maar het moest want de apparatuur in het ziekenhuis was veel beter dan in de bus. Daarna door naar echografie. Eind goed al goed, er was niks aan de hand. Ben in een week tijd wel een paar jaar ouder geworden maar goed.
Ik voel me niet goed bij weer zo’n onderzoek, wat nou als er weer wat wordt gezien, hup weer naar het ziekenhuis, weer foto’s. Maar als ik nou niet ga en er blijkt achteraf toch iets niet goed te zijn, dan sla ik me natuurlijk voor m’n hoofd dat ik niet heb meegedaan.
Hellllluuuppppp, ik weet het niet meer.
Thermografie staat me erg aan maar op de site staat het is GEEN vervanging van……………
Goed, ik ga de afspraak maar voor de 2e keer uitstellen want ik ben er nog niet uit.


Door Elma Wieringa op 17 oktober 2014

Vertrouwen in de reguliere medische wetenschap heb ik totaal niet. En waarom……juist om de onze afgestudeerde medici bijvoorbaat alles wat natuurlijk of alternatief is direct bestempelen als oplichting of kwakzalverij.
Als ze zich echt wat gelegen zouden laten aan onze gezondheid zouden zich toch juist hierin verdiepen. Het niet erkennen van gemaakte fouten en elkaar de hand boven het hoofd houden zegt toch al genoeg, het is alleen geld waar alles om draait. En in de handen van deze mensen moet ik mijn gezondheid leggen?
Nee, ik doe niet mee aan welk onderzoek dan ook.


Door Anja op 27 september 2014

Drie jaar geleden heb ik een borstsparende operatie gehad, daarna 16 bestralingen. Ik heb nog steeds pijn in de ribben ( stralingsschade). Tot nu toe elk jaar een controlemammogafie gehad, wat erg pijnlijk is in de geopereerde borst. Dus thermografie lijkt me ideaal, maar zijn er al ziekenhuizen waar dit gedaan wordt. In het MCA Alkmaar komt dit voorlopig niet.


Door Catharina op 25 augustus 2014

Ik heb jaren geleden in het blad Zij een stuk gelezen over een Deens onderzoek naar het nut van een mammografie. Het enige nut was gegevens verzamelen voor statistieken voor universiteiten. Uit het onderzoek bleek ook, dat het onderzoek niet zonder gevaar was. Door regelmatig (een keer in de twee jaar) de borsten te laten pletten kon zelfs borstkanker ontstaan. Dat er door mamografie soms vrouwen gered konden worden, was voor het onderzoek bijzaak. Deze bijzaak wordt enorm aangedikt bij vrouwen, om toch maar genoeg gegevens te krijgen. Door een auto ongeluk in 2001 heb ik mijn borstbeen ernstig gekneusd, wat zeer pijnlijk was. Toen ik een oproep voor de mammografie kreeg, ben ik daarom uiteraard niet gegaan, maar toen ik dat artikel had gelezen heb ik mij uit laten schrijven. Ook al omdat in mijn omgeving vrouwen, die braaf elke twee jaar de mammografie laten maken, toch borstkanker kregen tussen de mammografieën door! Er komt voor mij nog bij dat ik het vreselijk vind om als een stuk vee, in een bus naar de slachtbank geleid te worden. Zeer mensonwaardig. Zoiets van, ach… het zijn maar vrouwen. Ik wil wel eens zien hoeveel mannen er naar zo’n bus zouden gaan voor een prostaatonderzoek. Ik heb een aantal jaren geleden een echografie laten doen, en de radioloog vond het heel gek dat ik niet eerst een mammografie had laten maken. Hij wilde er eerst niet aan meewerken en ging erover bellen. Uiteindelijk heb ik de echo wel gekregen, maar de radioloog bleef naar doen tegen mij. Wij vrouwen laten veel teveel over onze kant gaan. Ik eet gezond en doe zelfonderzoek. Het wil niet zeggen dat ik geen borstkanker kan krijgen, maar met een mammografie kun je dat ook niet zeggen!


Door Monique op 11 augustus 2014

Hallo,
Ik heb vanmorgen een mammografie ondergaan in het ziekenhuis en de pijn viel mij heel erg mee. Ik zag er tegenop, omdat ik in het verleden een borstverkleining heb gehad en gevoelig littekenweefsel heb. Maar ik vond het dus heel goed te doen en was opgelucht. Gelukkig was de uitslag van de foto’s en de echo goed. Het zou wel zo kunnen zijn dat het er in het ziekenhuis iets zachtzinniger aan toegaat dan in de kar; dat zou dan anders kunnen/moeten. Ik zou het in de toekomst ook wel in het ziekenhuis willen laten doen, maar weet niet hoe dat zit met de verzekering en verwijzing. Maar ik ben joggen 50 en heb nog geen oproep gehad voor de bus, dus komt tijd, komt raad. Ik wens iedereen het beste, met een goede afloop.


Door An op 14 juni 2014

Er zijn ook vrouwen die dit soort onderzoeken dwingend vinden. Waaronder ikzelf. Er wordt veel druk gelegd op vrouwen om hier aan mee te doen. Ik zie vrouwen die roken, drinken en heel ongezond eten met overgewicht. En dan wel op deze oproepen reageren. Er zijn zoveel soorten kankers waar je aan kan lijden en sterven. Ik kies er voor om niet mee te doen en heb mij uit laten schrijven. Ik kies voor gezond verstand, zelfonderzoek en gezonde voeding. Ik vind de druk een psychische belasting. Heb moeite met dit intieme onderzoek. Ik kies hier bewust voor. Er is te weinig aandacht voor de psychische kant.


Door maya op 23 oktober 2014

mee eens.
ben al 3x geweest, merkt ik er steeds meer psychische klachten eraan ondervind. nu ook weer de darmkanker onderzoek in het leven geroepen.
dus komt er op neer, het éne jaar voor dat onderzoek, en het andere jaar voor dat onderzoek en tot je 75ste dus altijd moet of ben je in je hoofd bezig
met kanker plus de mensen die je kent, en die helaas die ziekte hebben op welk gebied dan ook, dus dat raakt je ook weer, en je bent er weer mee bezig. en ja ik rookt ook, komt er in de toekomst ook weer een longonderzoek? vraag mij wel af….wat is dan een gelukkig leven zonder stress. zit hier ook na te denken om maar te stoppen met al deze stress programma’s, het komt gelukkig ook niet in de familie voor.
aan het nadenken………


Door martine op 4 juni 2014

tja, vanmorgen ben ik ‘gemarteld’. het was een keer en nooit meer. zeker nu ik bovenstaande lees. fijn dat er alternatieven zijn.


Door Carla op 31 mei 2014

Carla Wighman-de Held op 30 mei 2014 16:16:19 om 16:19
Beste Marjolein,
Ik heb wilde ook voor de eerste keer meedoen aan het bevolkingsonderzoek ik kreeg voor de derde keer een oproep de keren hiervoor had ik het afgezegd ik zag erg tegen het onderzoek op en ik was vooral bang voor de straling. Pas geleden kreeg ik een nieuwe oproep om mee te doen aan borstkanker onderzoek ik had eindelijk de moed bijeengeraapt maar toen ik aan de beurt was en ik voor het apparaat moest staan voor het onderzoek was ik erg gespannen en het deed ontzettend veel pijn. Ik ben niet kleinzerig maar het lukte gewoon niet. Het was niet ongewoon zei de laborante maar de foto’s konden niet genomen worden. Dit is wel heel erg en ik voelde alsof het mijn eigen schuld was maar ze was zo vriendelijk te zeggen dat ik dat vooral niet moest denken. Maar wat nu?! Er werd aangeraden naar de huisarts te bellen om raad te vragen, maar ik vraag me af of ik nog terug zal gaan voor een volgend bezoek /onderzoek.
Ik las op je blog dat er veel vrouwen dit als een pijnlijke ervaring hebben ondervonden. Op een andere website had ik ook gelezen over een ademtest welke ook zeer betrouwbaar kan worden beschouwd ben je hiervan ook op de hoogte?
Is er een andere manier die minder pijnloos is en ook geen gevaar voor straling? Zoals de ademtest lijkt me beter dan de gebruikelijke en pijnlijke röntgenfoto’s.
Welke ook een gevaar kunnen zijn.
Met vriendelijke groet,
Carla


Door Marjolein Dubbers op 31 mei 2014

Thermografie zoals gemeld in deze blog Carla! Gegevens waar en wat kan je vinden onder de link.


Door Johna478 op 2 mei 2014

Hi, everything is going well here and ofcourse every one is sharing information, that’s really fine, keep up writing. deddadgagedg


Door Joo op 16 maart 2014

Dankjewel Henriette voor je reactie. Fijn om hier ook argumenten te horen die vóór de meest gebruikte diagnostiek pleiten. Ook ik heb al regelmatig een mammografie ondergaan en heb hier over het algemeen geen last van. Wel is tot twee maal toe borstkanker geconstateerd ondanks dicht klierweefsel en de meest agressieve tumorcellen die je kunt krijgen. Ook mijn ervaring is dat er heel zorgvuldig en in overleg wordt besloten tot een behandeling. Als je het gevoel hebt dat dit niet zo is, ga dan vooral naar een andere dokter of een ander ziekenhuis! En daarbij mag iedereen natuurlijk doen wat goed voor hem of haar voelt, daar zijn we vrij in. Het internet maakt deze keus er echter niet altijd makkelijker op. Wat ik altijd mis in dit soort discussies is dat er geen tussenwegen mogelijk lijken te zijn. Waarom niet de reguliere weg bewandelen met wetenschappelijk bewezen effect én daarnaast de vaak niet eenduidig wetenschappelijk bewezen maar mogelijk wel voor sommige mensen effectieve niet reguliere weg? Dus bv chemo én gezonde voeding én je emotionele rugzak uitpakken? Ik word als kankerpatient altijd heel onrustig van de zwart/witte berichtgeving die je op internet vindt over kanker. Iedereen heeft een mening, vooral alle aan kanker verdienende kwakzalvers en mensen die zelf geen kanker hebben gehad en totaal niet weten waar ze het over hebben. Je ziet door de bomen het bos niet meer, welke informatie is volledig en betrouwbaar en welke is dat niet?? Ook bij medische thermografie zijn een hoop mensen die er (veel) aan verdienen, om die reden veel klanten willen en dus veel reclamepraatjes zullen houden. Als het zo goed werkt moeten ze de zorgverzekeringen overtuigen die zeker gevoelig zullen zijn voor argumenten waarmee ze ook geld kunnen besparen. Maar aangezien ze dat niet doen, maar vooral klanten ronselen onder bange vrouwen, zegt het mij al genoeg!


Door Marjolein Dubbers op 16 maart 2014

Er is niet maar één waarheid Joo, en het leven is nu eenmaal niet zwart wit. Er zijn artsen die pleiten voor mammografie en artsen, o.a. vrouwenarts Dr Christiane Northrup, die pleiten voor thermografie. Iedere vrouw zal hier zelf haar eigen keus in moeten maken welke informatie ze betrouwbaar vindt. Wat ik wil met dit artikel is een alternatief plaatsen naast de mammografie die gepromoot wordt door onze overheid. Als je het hebt over financiële belangen, daar zitten pas grote financiële belangen achter o.a. van de leveranciers van de apparatuur. In Nederland is er nog weinig mogelijkheid om een thermografie te laten doen, in Duitsland veel meer, daarom dat ik het hier onder de aandacht breng. Z


Door Henriette op 8 maart 2014

Bij toeval kwam ik op deze site terecht en ik voel de noodzaak hierop te reageren. Al 40 jaar werk ik in de diagnostiek van mamma tumoren en ik volg alle nieuwe technieken op de voet. Ik raad het ten zeerste af om een thermografie te laten doen i.p.v. een mammografie, infrarood heeft geen doordringend vermogen en kan geen mammatumoren opsporen! Paulette is hier de enige blijkbaar die er verstand van heeft. Mammografie is de gouden standaard. Door de nieuwe digitale techniek, wordt borstkanker in een nog vroeger stadium gedetecteerd.
Het bevolkingsonderzoek heeft wel degelijk aan sterftereductie door mamma ca bijgedragen.. Natuurlijk kun je dat niet na een paar jaar concluderen, want als je borstkanker hebt, blijf je vaak nog jaren leven.
Bovendien is de borstkanker screening eerst slechts op beperkte schaal toegepast in de beginfase.
Ik vind het byzonder gevaarlijk vrouwen weg te houden bij de borstkanker screening. Als je borsten je lief zijn, ga dan voor een mammografie. Laat je niet bang maken voor de pijn van het onderzoek. Veel vrouwen zeggen dat het erg meevalt. Heb je gevoelige borsten, neem dan 20 min. voor het onderzoek een paracetamol. Dat helpt.
De stralenbelasting, die er nu eenmaal is bij elk röntgenonderzoek, valt ook mee. Een wintersportvakantie geeft meer stralenbelasting dan een mammografie. Echografie en MRI zijn waardevolle , aanvullende technieken bij de opsporing van borstkanker. Echter ze zijn niet volledig. Alleen een echo of Mri als onderzoek, houdt het risico in zich dat je dingen gaat missen. Foutpositieven houdt je altijd bij screening, dat is onvermijdelijk. Om een afwijkende uitslag van het bevolkingsonderzoek verder te laten uitzoeken, kun je je het best aanmelden bij de mammapoli van een ziekenhuis. Vaak heb je dan al na een paar dagen de uitslag.
Er staat zo veel onzin in het bovengenoemde pleidooi voor thermografie, over angiogenese bijvoorbeeld , e.d, en dat door mammografie tumorcellen in bloedvaten tereccht zouden kunnen komen e.d. Als er bloedvaten zijn bij de aanmaak van een tumor , is het risico van metastasering allang geweest ,een mammografie doet daar neits aan af.
Het voert te ver om alles te weerspreken dat blijkbaar uit dubieuze onderzoeken naar voren is gekomen uit bovengenoemd pleidooi van Marjolein.
Een mammatumor is niet altijd wit op een röntgenfoto, maar ook wel eens donkerder dan het klierweefsel. Er wordt vaak vergeten dat er vele verschillende vormen van bostkanker zijn
Mijn advies, ga naar het bevolkingsonderzoek of laat je borsten oderzoeken d.m.v. een mammografie. Neem geen risico als je borsten je lief zijn! Een mammografie is echt het beste voor de diagnostiek, aangevuld met echo en soms MRI!


Door LeesDitOok op 22 september 2014

Mammografie wordt wel degelijk als omstreden gezien ook door wetenschappers!
Ik vind dit document van The Nordic Cochrane Centre 2012 bijzonder nuttige informatie om een beslissing te kunnen nemen:
http://www.cochrane.dk/screening/mammography-nl.pdf


Door Marieke op 13 december 2013

Zeker niet doen!!! het heeft mijn zus haar leven gekost ze dachten dat ze tumoren had bestraling en chemo hebben haar haar leven gekost het bleken enkel opgezette klieren te zijn!! ik roep mn vriendinnen ook op goed na te denken en het niet te doen wel uiteraard je borsten zelf onderzoeken en als je een knobbeltje voelt naar je huisarts mammogriefie is dikke onzin wat zeker GEEN verplichting moet worden


Door Sandra op 29 november 2013

Ik was verrast om dit artikel te lezen, want ik zie erg op tegen een mammografie met cup F. Thermografie lijkt mij een uitkomst. Nu ben ik verder gaan zoeken op internet en kwam dit artikel tegen http://www.kwakzalverij.nl/1567/ en dan komen bij mij toch de twijfels, want ja waarom zou het niet vergoed worden als het effectiever zou zijn dan mammografie.


Door Mary op 31 januari 2014

Nou Francien,

Ik kan je toch vertellen dat het inderdaad vaker voorkomt dat vrouwen het advies krijgen om een borst te amputeren ondanks het feit dat er geen enkel aantoonbaar bewijs geleverd is dat een amputatie bij bepaalde soorten kanker levensverlengend zou zijn !!!! Sterker nog, het is nog nooit aangetoond dat dankzij een amputatie een leven gered dan wel verlengd word. Uitzonderingen zijn hierbij bepaalde soorten kanker ( de zeer agressieve en gelukkig ook zeldzame vorm) en ook bij vrouwen met het BRSA en wanneer er sprake is van uitzaaïngen. Maar bij veel vrouwen met DCIS wordt vaak geadviseerd om de borst te verwijderen. Zo ook bij mij. Gelukkig heb ik m’n gevoel gevolgd en is er veel informatie te vinden op internet ! Ik heb na vele mammografie foto’s ook een heel slecht gevoel over deze methode, voor en na 2 operatie’s waar de zogenaamde kalkspatjes verwijderd werden, zijn zeer veel mammografiën gemaakt en steeds had ik na de foto’s een kriebelend gevoel alsof er (celdeling ? ) iets constant bewoog in m’n borst. De pijn vind ik nog wel meevallen maar het idee; de straling, het compleet pletten vd borst. Het voelt zo onnatuurlijk en onlogisch ! In Nederland neemt men geen enkel risico daarom wordt vaak ook al in t voorstadium bij borstkanker geadviseerd om de complete borst te verwijderen wanneer de opeenhoping van ” kalkspatjes ” te groot is. Echter, om te beoordelen of deze “kalkspatjes” goed- of kwaadaardig zijn, os niet zichtbaar via echo of mammografie ! Dit is alleen aantoonbaar door het nemen van een punctie. Ik heb me nog niet verdiept in thermografie maar ga dit zeker doen. Ik bind het een schande dat vrouwen niet op de hoogte gesteld worden van andere methodes, ik wist helaas niet dat er ook andere manieren ( zonder straling ) waren om borstonderzoek te doen !


Door Francien op 15 november 2013

Volgens mij klopt er een heleboel niet aan deze website. Een mammografie doet lang niet bij iedereen pijn. En een amputatie is het allerlaatste wat ze doen bij borstkanker. Een op de 7 vrouwen krijgt in nederland borstkanker, maar door goede, steeds beter wordende behandelingen overleven de meeste vrouwen het!
Ik hoop dat van de vrouwen die geen foto willen er niet straks eentje onder de uitzaaiingen zit, want dat zou voor jou Marjolein wel heel erg zijn! Ik vind dat je vrouwen verkeerd voorlicht en aan de website kan je zien dat je maar een leek bent. zoveel onzin!
Misschien heeft iedereen zijn eigen verandwoordelijkheid, maar door valse voorlichting te geven zet je mensen wel op een verkeerd been! Heel kwalijk!!!!
Ikzelf ben naar volle tevredenheid in het diakonessenhuis geweest. zonder afspraak kom ik zo dezelfde dag nog terecht.
Ik werd zeer deskundig te woord gestaan, Heel vriendelijk werd alles goed uitgelegd. De laborante was heel aardig en ik kreeg direct te uitslag!
Een vriendin van mij had daar een mammasparende operatie en ze heeft nog steeds twee hele mooie borsten, het lidteken is bijna niet te zien!
Jij doet net of ze vrijwel altijd amputeren en dat is niet waar!
Ik zou als ik jou was maar stoppen met deze website of in ieder geval je website door een deskundige laten verbeteren en alle onzin eruithalen!


Door Yvonne Ruckert op 15 november 2013

De Universiteit in Twente heeft een nieuwe onderzoeksmethode ontwikkeld die de mammografie zou kunnen vervangen. Dit is de Pammografie. https://www.stemhwi2013.nl/stemmen/innovatieprijs/pa-imaging-pammografie/

Deze methode staat nog in de kinderschoenen en zal zijn waarde nog moeten bewijzen, maar is in ieder geval vriendelijker.

Ik lees veel reacties van vrouwen die niet klakkeloos het advies van de artsen volgen. Artsen handelen in mijn beleving vaak vanuit protocollen en gaan voor ‘zekerheid’. Meteen overgaan tot amputatie bij een DCIS is in mijn ogen geen zekerheid, maar absurditeit.

Ook ik ben bekend met de Germaanse geneeskunde en de 5 biologische wetten en voor mij verklaart dit veel van de processen. Mijn droom is dat de reguliere geneeskunde beter bekent gaat worden met deze ideeën waardoor er veel leed bespaard kan blijven.


Door Annemarie op 21 oktober 2013

Bij mij werden dit jaar kalkspatjes ontdekt dmv mammografie (dit onderzoek vond ik itt velen meevallen). Meestal zijn deze kalkrestjes onschuldig, maar soms kwaadaardig (afhankelijk van vorm en al dan niet clustervorming) en dan is er sprake van DCIS. Gelukkig bleek na nader onderzoek, waaronder een biopt en slapeloze nachten, dat ze bij mij goedaardig waren.
Nu heb ik begrepen dat de apparatuur voor een mammogram vernieuwd is waardoor voortaan alle kalkspatjes zichtbaar zijn en er bij vele vrouwen vervolgonderzoek (biopt etc) nodig is. Bij het merendeel van de vrouwen zou het uiteindelijk om goedaardige kalkrestjes gaan. Natuurlijk ben ik dankbaar en opgelucht dat er niets aan de hand was, maar weet nog niet of ik over 2 jaar als er weer kalkrestjes worden gevonden die vervolgonderzoek vereisen, weer de hele medische molen in zal gaan.

Groetjes Annemarie


Door Marjolein Dubbers op 22 oktober 2013

Ha Annemarie, goed dat je dit noemt. Ik hoor dit vaker, dat de apparatuur die gebruikt wordt steeds verfijnder wordt waardoor steeds meer vrouwen nader onderzocht moeten worden. Een vriendin van me heeft ook zo’n stressvolle week gehad. De vraag is of daar gelukkig mee moeten zijn.


Door Paulette op 26 oktober 2013

Blij wordt iemand niet van het doorverwezen worde. Al die stress die er bij komt.
Je kan hte ook omdraaien en bedenken, fijn dat het goed onderzocht is en er niets kwaadaardigs gevonden is.

Stel dat iemand niet doorverwezen wordt en na 2 jaar blijkt het wel kwaadaardig is, hoe zou men dan reageren?

Gelukkig leert men van deze casus en daalt het percentage van vrouwen die onterecht doorverwezen worden. Overigens een doorverwijzing is niet altijd dat men denkt dat er iets kwaadaardigs is. Zoals je behoort te weten zijn daar classificaties voor.

Mvrgr.


Door Paulette op 26 oktober 2013

Beste Annemarie

De techniek voor een mammografie is 4 jaar geleden veranderd. Hierdoor wordt er meer gezien en is er een soort van leerproces geweest. Hierdoor werden meer vrouwen doorverwezen voor aanvullend onderzoek. Inmiddels is het allemaal genormaliseerd en zijn de foutpositieven duidelijk verminderd.
Nu over de kalkspatjes. Niet elk kalkspatje hoeft verder ondrzocht te worden. Het is afhankelijk van de vormd, de hoeveelheid en de densiteit. Met deze kennis kan er dus al veel geschift worden. Toch blijven er twijfelgevallen en die worden dan ook doorgestuurd voor verder onderzoekl en een punctie. De punctie geeft veel informatie en van daaruit kan er een behandelingsplan gemaakt worden.
Wordt er niets gevonden dan is dat nu duidelijk. De volgende mammogrammen worden altijd vergelijken met die van de vorige keren. Kalkspatjes, ie geen nadere behandeling behoeven, zullen dan ook nooit een reden zijn o iemand weer door te sturen. Uitzonderingen daargelat. Ik hoop dat je met deze verdere informatie meer duidelijkheid hebt gekregen.

Met vriendelijke groeten.


Door Ina op 19 oktober 2013

Wat ben ik blij al deze reacties te lezen en te horen over Thermografie.
Ik heb op mijn 50ste na bevolkingsonderzoek/mammografie veel problemen gekregen met mijn borsten. Pijn, blauwe plekken, kneuzingen en cystes.
Daarna echo en punctie volgens het gebruikelijke protocol. Constatering :
Mastopathie. In mijn beleving is dit ontstaan door de mammografieën.
Alle artsen hebben mij tot nu toe tegengesproken.
Ik wilde geen mammografie meer laten doen omdat ik niet meer beschadiging wilde veroorzaken. De chirurg van de mammapolie bij wie ik onder controle was weigerde mij een alternatief te bieden en ik heb stellig de indruk dat hij mij kinderachtig en eigenwijs vond.
Op eigen initiatief heb ik toen in Duitsland een scan van mijn borsten laten maken. Resultaat :een tumor van 7 cm. Een lobulair carcinoom ( wat anders is dan een ductaal carcinoom) en vaak niet te zien is op een mammogram !!! En dat terwijl de chirurg volhield dat mammografie toch echt het beste onderzoek was voor mij. Inmiddels heb ik een borstamputatie, okselkliertoilet en chemotherapie doorstaan.
Dit alles in oncologisch ziekenhuis Daniël den Hoed.
De chirurg van het plaatselijk ZH heb ik aangeklaagd bij het tuchtcollege. Jammer genoeg vonden zij dat hem geen fouten of nalatigheden verwijtbaar zijn.
Als ik toen geweten had van de Thermografie had ik een goed alternatief gehad en was de tumor waarschijnlijk eerder ontdekt.
Het word tijd dat wij vrouwen opkomen voor onszelf en zorgen dat we vrouwvriendelijk behandeld worden en keuzes aangeboden krijgen door de reguliere geneeskunde.
Ik ben blij dat mijn strijd weer aangewakkerd is door deze discussie.
Ik wens iedereen veel wijsheid en kracht toe.


Door Janne op 19 oktober 2013

Als ik mij door dit soort verhalen had laten beinvloeden en een mammografie had nagelaten, had ik dit bericht misschien niet meer kunnen schrijven. Ik was 27 en nee, het is niet familiair. En ik ben veel vrouwen tegengekomen die er dankzij zelfonderzoek op jonge leeftijd (overgrote deel rond de 40 jaar oud), of later door het bevolkingsonderzoek zijn achtergekomen dat ze borstkanker hadden. En er daardoor relatief vroeg bij waren en succesvol behandeld zijn.

Laat dus liever een mammografie maken dan niet controleren, zolang er geen alternatief wordt geboden. Ik ben voor meer aandacht voor zelfonderzoek en screening, zelfs liefst op jongere leeftijd! Als een echografie minder schadelijk is, ben ik daarvoor! Maar blijf screenen.

Iedereen die screening bangmakerij en onzinnig vindt, zou ik wel eens een dagje in mijn schoenen willen laten lopen. Want als je eenmaal de diagnose hebt gekregen, wordt alles anders en weet je pas echt wat bang zijn is…


Door Karin Hogenboom op 18 oktober 2013

Een keer heb ik zo’n mammografie gedaan. Eigenlijk zag ik het al niet zitten, ook vanwege het verhaal dat je dan straling in je borsten brengt. Maar vanwege borstkanker in de familie liet ik me overhalen. Wat een verschrikking vond ik het, heb het nooit meer laten doen.
Vorig jaar op een beurs ontmoette ik mensen van Robuste, die een speciale borstmassage hebben ontwikkeld vanuit de osteopathie. Ik vind het een echte aanrader en heel prettig om te ondergaan. Ik heb er een artikel over geschreven, je kunt er hier meer over lezen:
http://volzicht.nl/heldere-blik-na-borstmassage/


Door Ita Ganzevles op 18 oktober 2013

Ik heb jaren geleden besloten om geen mammografie meer te laten doen. Intuïtief en letterlijk(!) voelde ik dat het niet goed kan zijn om zo gewelddadig met borsten om te gaan. Dat het de kans op kanker zelfs zou kunnen vergroten (en nu lees ik het artikel hierover). Het duwen en getrek aan mijn borsten was zo pijnlijk dat ik er weken later nog pijn van voelde. Toen ik ook in de begeleidende brief las dat de mammografie niet 100% safe was en niet alle kankercellen gedetecteerd konden worden, was ik ervan overtuigd om ermee te stoppen. Wellicht laat ik t.z.t. een thermografie doen. Ik heb een goede en liefdevolle relatie met mijn borsten en vind het heerlijk om ze liefdevol aan te raken, te voelen en te strelen. Ik geniet al jaren van mijn mooie borsten, die ook 1 jaar dienst hebben gedaan om mijn zoon van liefdevolle voeding te voorzien. En door die goede start is hij zelden of nooit ziek, en dat is ook nog eens mooi meegenomen…. Oproep aan alle vrouwen >>volg je intuïtie en je gevoel..! Je weet, voelt, denkt juister dan je vaak wilt geloven…! Ik vind onze gezondheidszorg al jaren een ziekenboeg >> terug naar Heelheid is de enige weg…


Door Hanneke Sprenger op 18 oktober 2013

Er is een goed alternatief voor een mammografie als het gaat om reguliere borstcontroles, zoals bij het bevolkingsonderzoek. Laten we hopen dat vrouwen binnenkort verwezen worden naar deze onschuldige onderzoeksvormen zoals bij http://www.robuste.nl en thermografie. Want bij Robuste Clinics wordt er niet alleen onderzocht maar ook behandeld en daarmee kunnen al die onnodige borstoperaties mooi ondervangen worden.Door Paulien op 27 augustus 2013

Exact 2 weken geleden is bij mij borstkanker geconstateerd in mijn linkerborst nadat ik een echo, mammografie en biopsie had gehad. Daarna kreeg ik een MRI-scan waarna er onduidelijkheid bleek te zijn. Vervolgens kreeg ik weer een echo en een biopsie in mijn linkerborst. Dit bleek ook kanker te zijn. Daarna moest ik voor mijn rechterborst weer onder het mammografieapparaat omdat er een biopsie in mijn rechterborst gedaan moest worden en dat lukte niet met echografie. Ik had kalkafzettingen in beide borsten.

Gelukkig bleek er niets aan de hand te zijn in mijn rechterborst. Zelfs de cystes die er volgens hen de week ervoor zouden zitten bleken er niet (meer?) te zitten. Voorgesteld behandelplan: amputatie van de linkerborst en daarna evt. chemo en/of bestraling.

Ik kies ervoor om mij niet te laten behandelen in het ziekenhuis. De tumoren waren tijdens de biopsie 1,7 en 0,8 groot en ik zit dus in fase 1. Ik heb geen uitzaaiingen en het groeit niet snel. Het voelt voor mij gewoon niet goed om in mijn lijf te laten snijden zonder eerst iets aan de oorzaak te doen.

In het ziekenhuis wordt mijn beslissing gerespecteerd. Volgens de verpleegkundige kan een tumor alleen maar groeien. Ik geloof er heilig in dat een tumor kleiner kan worden en zelfs volledig kan verdwijnen. Sinds een week voel ik bijna niets meer in mijn borst, alleen nog iets heel kleins. In het ziekenhuis wordt dit echter niet meer gecheckt.

Ik ga werken aan mijn eigen genezing en wil me graag op een veilige manier laten testen over een maand of 3. Via het boek “Kanker is geen ziekte maar een overlevingsmechanisme” kwam ik op thermografie. Marjolein, zou dit een optie voor mij zijn?
Alvast bedankt voor je reactie. Ik vond het sowieso erg fijn om hier informatie en reacties te vinden van anderen.


Door Riet Kraanen op 5 januari 2015

Paulien ik respecteer je beslissing dat je wil werken aan je zelf genezing. Maar waarom niet beide.? Natuurlijk komt alles voor uit de geest en is hoe je er geestelijk in staat heel belangrijk in het genezing proces. Ik ben zelf ook een ex borst kanker patient. In mijn kennissen kring ook iemand die hier in eerste instantie voor koos .Uiteindelijk kon ze niet anders meer en moest het medische molen in. Maar toen was het al uit gezaaid. Sorry dit is goed bedoeld. Nogmaals ik heb respect voor je beslissing. Riet kraanen


Door Sasja op 7 januari 2015

Ik zou je willen aan raden om hoe dan ook je te laten controleren, mijn schoonzus heeft geen chemo laten doen en is inmiddels overleden.
Ik wens je wijsheid toe mbt bovenstaande.


Door Anneke op 26 augustus 2013

Vanmorgen het gesprek gehad met mijn behandelend chirurg. Voor meer achtergrond info zie mijn eerdere reactie hierboven. Allereerst een korte samenvatting van het gesprek; mijn borsten hebben behoorlijk dicht klierweefsel waardoor de witte vlekken (mogelijke kanker) op wit klierweefsel moeilijk traceerbaar is middels mammografie. Mede om die reden (maar ook vanwege pletten en bestralen) heb ik bij Birgitte een thermografie laten doen. Welke ik vanmorgen met de chirurg heb besproken. Ik ervaar bij mijzelf dat mammografie vs thermografie een moeilijke keuze blijft. Thermografie vindt in 83% van de gevallen wel en in 17% van de gevallen van mogelijk aanwezige kanker niet. Vraag is of dat dan wel helemaal geruststelt. De chirurg geeft mij de vraag terug waarom het niet landelijk wordt ingevoerd in Nederland als het aantoonbaar zo goed werkt. En zoveel minder duur is dan mammografie. En dat Nederland tav borstkankerbestrijding, herstel na operatie en kwaliteit van leven op Europees niveau bovenaan staat. Ik merk ook dat het heel veel lezen van allerlei onderzoeken, boeken, artikelen, blogs etc. met alle goede bedoelingen om mensen voor te lichten, uiteindelijk ook heel erg veel onrust kan veroorzaken. En spanning. Wat uiteindelijk ook niet goed is, zoals hierboven al wordt aangegeven. Elk mens, elke vrouw, elke borst is weer anders. Het is niet; 1 size fitts all’. Elke situatie is uniek. Ik kies ervoor en thermografie te laten doorlopen EN mammografie te laten doen. En hierover in gesprek te blijven met mijn chirurg. Marjolein noemt in haar artikel met de beste bedoelingen een aantal dingen waar ik moeite mee heb, nl.: borstkanker en sterfte. Dit is lang niet altijd meer het geval. Borstkanker en borstverwijdering. Is ook achterhaald en zal afhankelijk zijn van het soort kanker. Straling is niet gezond. Ook waar, maar stap dan ook niet meer in hete vliegtuig. Thermografie is het antwoord, maar da’s ook ‘maar’ in 83% van de gevallen. Tja… in de maakbare wereld van nu willen we misschien graag dat het gaat zoals wij het willen.
‘Mijn’ chirurg raadde vooral als allerbelangrijke zelfonderzoek aan. Voelen, kijken naar afwijkingen (zie http://www.borstkanker.nl/heb_ik_borstkanker_zelfonderzoek ) bewust leven door o.a. gezond eten, bewegen, ontspanning, een doel in je leven, etc.
En tja… ik kan er heel veel op zeggen verder maar ik kan ook niet meer doen dan mijn best. Tot nu toe heeft niemand wiens boeken ik gelezen heb rond kanker (preventie), het verlossende antwoord gehad. Ik doe mijn best, wil gezond leven, doe mijn best dat zo bewust mogelijk te doen EN kan aanvaarden dat, ondanks dat, het leven toch anders kan gaan dan ik graag zou willen. Ik heb dan mijn best gedaan, bewuste keuzes gemaakt waarbij niemand mij de garantie kan geven (ook EVA niet) dat dat de beste keuzes was. Uiteindelijk blijft het een eenzaam besluit. Waarbij ik wel blij ben dat ik de keuze heb om dergelijke boeken, berichten e.d. te kunnen lezen om van daaruit mijn eigen keuze te maken. Ik wens alle vrouwen heel veel wijsheid, liefde en gezondheid. Waarbij liefde, zoals iemand vlak voor haar overlijden nog zei: ‘Weet je, dat liefde de grootste kracht is … door alles heen’ Liefde voor jezelf en voor de keuzes die je maakt.


Door Annette van Pelt op 10 september 2013

Voor Anneke, jij belicht in je reactie heel vaak jou/onze
al dan niet ‘bewuste’ keuze die wij zouden kunnen hebben als het gaat over hoe ‘Het Leven’ ons dingen aanreikt waar we eigenlijk helemaal niets mee van doen zouden willen hebben. Hoe komen onze ‘vrije’ keuzes tot stand indien die als basis vanuit angst worden genomen. Ons wordt aangeleerd dat wij onze borsten en ons lichaam niet kunnen/mogen vertrouwen omdat er allerlei vreemde processen(celdelingen)plaatsvinden die om e.o.a. reden kwaadaardige gevolgen voor ons kunnen hebben. Wij worden zo als het ware collectief gehersen- spoeld en worden geregeerd door ‘ANGST’ en daarom laten wij ons geheel ‘vrijwillig’ naar de ‘slachtbank’ leiden om met grof geweld ontdaan te worden van die delen in ons lichaam waarin ‘onrustige’ cellen zijn aangetroffen. Door de screening via het bevolkings-
onderzoek komen en veel vals positieve uitslagen tevoorschijn die nader onderzocht moeten worden, dus alle onderzoekmethodes worden toegepast, want er vast altijd wel ‘iets’ op te sporen waarop gerichte behandeling kan plaatsvinden. Hiermee wil ik niet zeggen, dat alles hieromtrent niet van waarde zou zijn!
Blijft een feit, hoe bewust of onbewust onze keuzes ook zijn, er valt niet te kiezen hoe ‘Het Leven’ door ons heen zich manifesteert. Wij zijn allemaal maar een heel klein onderdeeltje van het grote geheel en wat zich in het groot(de wereld)afspeelt, gebeurt ook in het klein (ons lichaam). Zo zouden we de zieke ‘kanker’ in een ander perspectief kunnen plaatsen en onze eigen verant-
woordelijk moeten gaan nemen voor een bewuste keuze die leidt naar ‘heelheid’. Alles is nodig om ons bewust te maken en jammer genoeg is ‘ziekte’ vaak nodig om ons zicht op zaken in ons zelf aan het licht te brengen!
“Liefde voor jezelf” is en prachtig uitgangspunt, maar dan moet je wel weten wie of wat jezelf bent. Je bent tenslotte niet aléén maar een lichaam!

Met een hartelijke groet,
Annette


Door Annette van Pelt op 22 augustus 2013

Hallo Marjolein,
Ook voor mij lag daar weer een uitnodiging voor het be-
volkingsonderzoek. Ik ben al een aantal jaren onder contrôle in het ziekenhuis vanwege fibroadenomen. De laatste keer dat er mammografieën, echo en puncties zijn gemaakt is alweer ruim 2 jaar geleden en eigenlijk moet ik weer op herhaling. Met mijn behandelend chirurg heb ik de vorige keer mijn bedenkingen uitgesproken over de brute wijze waarop het mammografie-apparaat omgaat met een vrouwenborst en ook over de straling heb ik met haar gesproken en er was geen reden tot bezorgdheid, want deze methode is beproefd en heeft haar nut bewezen.
Thermografie werd afgedaan als geen wetenschappelijke methode, want dit wordt in de Nederlandse ziekenhuizen niet toegepast omdat we nu eenmaal beschikken over die
prachtige mammografie-apparaten!
Alles bij elkaar ben ik er nog steeds niet uit wat ik nu het beste kan doen. Mijn gevoel zegt me dat ik beter voor de methode met thermografie kan kiezen, ook al wordt dit niet vergoed door de zorgverzekering.
Met mijn speurtocht naar informatie heb ik ook de site http://www.kwakzalverij.nl geopend en daar staan een aantal dingen die mijn lekenverstand ernstig aan het twijfelen heeft gebracht. Bijv. “Thermografie komt niet verder dan het huidoppervlak” en “Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor diagnostisch gebruik van thermografie”. Nu ben ik geen fan van deze bond, maar het zorgt toch voor verwarring. Heb je een advies voor mij?


Door Anneke op 9 augustus 2013

Twee jaar geleden constateerde ik zelf een knobbel in m’n linkerborst. Huisarts Huisarts gaf aan dat het niet kon zijn waar ik bang voor was want dat voel je niet/doet geen pijn. = Eerste onwaarheid. Voor de zekerheid mammografie gehad. Niets gevonden. 3 Maanden later werd de pijn zo erg dat ik er niet meer op kon liggen. Weer mammografie en weer niets gevonden. Na onderzoek met een holle naald en later een biopt werd borstkanker geconstateerd. Operatie, bestralingen en chemo volgden. Zes maanden na behandeling 1e controle mbv mammografie. Het nietje dat ze op de foto willen zien, zagen ze ‘pas’ na 6 nieuwe pogingen !! Na veel lezen, heb ik vorige week besloten af te zien van opnieuw mammografie en bij Birgitte de thermografie gedaan. Zojuist de uitslag binnen. Over 3 maanden opnieuw thermografie zodat vergeleken kan worden. Volgende week ga ik hiermee naar m’n eerste gesprek met m’n chirurg. Geen idee hoe hij hierop gaat reageren en vindt het ook best spannend. Waar het mij om gaat is dat we een gesprek hebben. Ik mijn keuzes maak EN het gesprek heb met mijn chirurg waarbij beide gezichtspunten besproken kunnen worden. Met als doel te leren van elkaar en het behouden van mijn gezondheid.


Door Marjolein Dubbers op 14 augustus 2013

Dank je wel voor het delen Anneke. Heel veel sterkte maar vooral veel wijsheid gewenst met het gesprek! Je bent een Kanjer en een voorbeeld voor veel vrouwen. Top!


Door Mirjam op 5 augustus 2013

Ik ben zo blij met deze informatie! Geplette borsten lijkt mij erg pijnlijk en niet gezond, had er geen goed gevoel over. Had dus al mijn vraagtekens bij de oproep, ben gaan googelen en gelukkig ben ik niet de enige. Heel erg bedankt voor het delen.


Door Marlie op 30 juli 2013

Beste Marjolein,

mag ik vragen waarom je dan toch een afspraak voor het bevolkingsonderzoek hebt gemaakt?


Door Marjolein Dubbers op 14 augustus 2013

Ha Marlie, de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek valt automatisch in de bus als je 50 plus bent. Daar heb ik geen afspraak voor gemaakt.


Door jolanda op 30 juli 2013

dat lijkt mij n heel goed begin, ’n soort burgelijke ongehoorzaamheid maar dan met een voorstel om betere behandeling te ‘eisen’!


Door Marjolein op 30 juli 2013

Net een afspraak gemaakt met Brigitte
Briefje bevolkingsonderzoek ingevuld.

Wat zou het zijn als we iedere 2 jaar onze afspraak afzeggen met als reden iets in de sfeer van: ik wil gebruik maken van thermografie?


Door Paulette op 29 september 2013

Marjolein, het is je eigen keuze voor thermografie te kiezen. Het is jammer dat jij jezelf een goed onderzoek onthoudt en daarmee de kans op een vroege opsprong van borstkanker. Nog altijd blijk uit onderzoek dat dit de gouden standaard is.

Wat een moeilijk vraagstuk is… wat doe je als blijkt dat er met thermografie iets ontdekt wordt…. waardoor veel langere en intensievere behandelingen nodig zijn??


Door Marjolein Dubbers op 30 september 2013

Het is altijd ieder eigen keuze. Wat ik probeer te doen is om vrouwen duidelijk te maken dat er méér keuze is dan alleen mammografie en dat mammografie wellicht niet eens zo’n goede keuze is. Er verschijnt hier steeds meer onderzoek over.


Door Marjolein op 30 juli 2013

Hoi Marjolein,
Toen de envelop vanmorgen voor het eerst in de bus lag dacht ik: laat ik eens zien wat Marjolein Dubbers daarover heeft gevonden.
En dankjewel voor deze blog en vrouwen, dank voor jullie eerlijke input! Het lijkt erop dat meerdere kanten belicht worden.

Als thermografie in Duitsland een standaard is, is het dan niet mogelijk om in Duitsland – verzekerd en wel- dit onderzoek te laten uitvoeren?

Zijn er vrouwen die daar ervaring mee hebben?


Door Marlie op 23 juli 2013

Hoi, ik ben erg blij met bovenstaande info. Mijn eigen huisarts zei zelfs dat mammografie een zeer omstreden onderzoek is. Zelf heb ik een angststoornis en door omstandigheden een carcini-fobie ontwikkeld (ben heel erg bang om borstkanker te krijgen)Ben inmiddels in therapie om vertrouwen te krijgen in mijn eigen lichaam. Mijn vrouwelijke huisarts heeft mijn borsten tot 3 maal toe grondig gevoeld en niets ontdekt. 100% zekerheid is er niet. Ook niet met mammografie! Ik houd het zelf uiteraard in de gaten maar als ik geen knobbel voel of andere alarmsignalen krijg, probeer ik erop te vertrouwen dat ik gezond ben en dat mijn gevoel mij zal leiden!


Door Marjolein Dubbers op 25 juli 2013

Veel wijsheid op jouw pad naar gezondheid en vitaliteit Marlie. Vertrouw op het zelfgenezend vermogen van je lichaam. Zorg er goed voor en laat de rest over aan de wijsheid van je lichaam! Warme groet, Marjolein


Door lia op 13 juli 2013

ook ik had borstkanker ontdekte men in juni 2011 in de ‘bus’, ik was eigenlijk niet van plan te gaan want ik heb maat G/H borsten en sterf altijd van de pijn maar iets zei me te gaan dus…
en ja er zat een kleine kanker in een van mn borsten, ik ben dankbaar dat het vroeg is ontdekt maar ook ik vindt die mamo’s niet goed, het voelt of mn borst wordt kapotgedrukt, dus alles wordt vermegnd en verspreid, dus heb ik het van de mamo’s van de afgelopen (voor 2011) 11 jaren gekregen? ik ben ook zeer intensief bestraald, en voel me sinds eind 2011 nog altijd niet echt goed, alles is ok zegt mn schat van een oncoloog die áltijd tijd voor me maakt en als ik het wil álles onderzoekt met scans van welke doort dan ook. Dus nogmaals ik ben dankbaar, maar ik twijffel toch over die mamo’s en die bestraling………. wie het weet mag het zeggen, ik weet het helaas even niet! 🙂 maar ik ben er nog! <3


Door Diana van Loo-Karsijns op 25 juni 2013

Hoihoi,
Dank je wel voor de informatie! Ik ben dan nog (lang) geen 50, maar ik weet nu al wel dat het dus geen geplet wordt… Thermografie of Echografie, klinkt ook ziekenhuizerig, maar goed, daar komen we dan niet onderuit. Als het idd maar werkt, en als er zelfs meer te zien is op een thermografie, dan is de keuze helemaal gemakkelijk.

groetjes,
Diana


Door Riet op 28 mei 2013

Ik vind het MMS onderzoek barbaars. Met het verschil dat ik het vroeger niet zo erg vond als nu. Mijn borsten zijn tijdens en na de overgang veel steviger en gevoeliger geworden. En na een Echografie, die ik zelf in het ziekenhuis heb laten doen, weet ik dit onderzoek kan anders. Ik sta nu niet meer huilend in de kar. En ik durf echt niet meer, want dat was iedere keer weer een ramp. Dus ik ga naar de huisarts en dan voor een echografie naar het ziekenhuis en als ik het nu zelf moet betalen dan doe ik dat liever dan naar die draaibank.


Door Petra Wilmsen op 28 mei 2013

Ook voor mij geen mammografie, kan niet gezond zijn! We mogen ook vertrouwen hebben in onze eigen lichaam. Mocht je interesse hebben je eens te verdiepen in de Germaanse Geneeskunde van Dr. Hamer dan zie je dat de oorzaak van borstkanker al jaren bekend is. Hij spreekt over 5 biologische wetten. Er zijn methodes waarin dit principe verwerkt is. Een Belgische dame die jaren chemo’s toe gediend heeft zich inmiddels helemaal hierin verdiept en wil dit graag delen met andere. Dan hebben we nog de zwarte zalf en MMS welke borstkanker ook op kunnen lossen en als laatste is het zó belangrijk om ons emotionele rugzakje leeg te maken dit lost zó veel op…lieve mensen heel veel succes ermee en zoals bovenstaand: Veel kracht en wijsheid! Lieve groet..


Door Janka op 3 juni 2013

Hallo Petra,

Ik lees dat je weet van de GNM! Graag zou ik willen weten wie die Belgische dame is die jaren chemo’s toe gediend heeft. Heeft zij zelf die chemo toegediend of is het haar toegediend?


Door Anitra op 19 mei 2013

Dit onderwerp kan niet op een beter moment komen. Ik heb voor het eerst de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek ontvangen voor het laten maken van een mammografie. Ik ben nu 51 jaar. Dankzij alle artikelen besluit ik nu niet mee te doen aan een mammografie. Ik kies voor een nog gezondere leefstijl (eet al suikervrij en biologisch, twee keer sporten per week, ontspanning) en niet voor onnodige pijn en onnodige onrust. Ik ga beslist de mogelijkheden met Thermografie nader onderzoeken. Bedankt voor alle nuttige informatie. Vrouwen bij wie borstkanker ontdekt is, op welke methode dan ook, wens ik veel sterkte en kracht in het ondergaan van alle onderzoeken en therapieën. Van vriendinnen/collega’s weet ik dat dit een zwaar en stresserend traject is voor hen en hun dierbaren. Veel kracht en wijsheid!


Door Pamela op 4 mei 2013

Bij toeval las ik het stuk over Mammografie. Omdat mijn 50ste zich aandient, ontving ik vorige week ook een uitnodiging. Rondvraag onder familie & vrienden of ik nu wel of niet mee moet doen aan dit onderzoek, levert interessante informatie op. Dank voor het schrijven van het stuk en de uitgebreide toelichting. Ik kan mijn keuze nu beter maken.


Door Mieke op 4 mei 2013

Het zal duidelijk zijn dat niemand het een pretje vindt om de reguliere controle te ondergaan.
Zelf heb ik ook een keer de 2-jaarlijkse controle overgeslagen omdat ik het jaar daarvoor spontaan in huilen uitbarstte vanwege dat geplet en de pijn die daarmee gepaard gaat.
Maar er is natuurlijk wel wat te zeggen als er betere methoden zijn. Maar zoals altijd: vaak een kwestie van geld. Ik vraag me wel af of er nog haken en ogen zitten aan de vermeende vriendelijke methode waar een bedrag van 125E betaald moet worden en wat veel mensen niet zomaar kunnen ophoesten. Betere leef omstandigheden, nog meer kennis over borstkanker en betere behandelingen spelen natuurlijk ook een grote rol in het terugdringen van deze rotziekte.
Iedereen die rookt en drinkt, rookt en de pil slikt, of alle 3 doet, moet bedenken dat hij/zij een grotere kans loopt deze ziekte te bevorderen.
Bij ons in de familie zitten erfelijke genen waardoor mannen en vrouwen de pineut zijn. Daar kun je weinig aan doen dan alleen preventief werken, borsten eraf.

Iedereen zal dus op basis van bovenstaand artikel een keuze moeten maken.

Sterkte allemaal die deze ziekte hebben of het overwonnen hebben.
Groet, Mieke


Door Janka op 3 juni 2013

Hallo Mieke,

Als ik jouw verhaal zo lees dan denk ik aan de periode dat ik ook zo dacht, dat is al verscheidene jaren geleden! Gelukkig denk ik daar nu anders over door vooral zelfonderzoek via internet, mensen om me heen maar vooral veel vrouwen met borstkanker. Zoals ik zag en zie hoe daar mee werd/wordt omgegaan in het ziekenhuis. Alsof ze geen andere keus meer hadden dan hup de borst eraf, chemo etc. Het is ook zo dat heel veel mensen mede door de paniek die er ontstaat maar vooral de angst geen andere uitweg zien maar echt vertrouw erop, er is nog veel meer, als je je maar open wilt stellen en leert dat je geen angst meer hoeft te hebben. Ik heb dat geleerd o.a. door de Germaanse Geneeskunde.

Als je via Google zoekt zult je op de site komen en er zal een wereld voor je opengaan, mits je je er voor opensteld. In het begin had ik er even moeite mee maar ik weet nu beter mede door wat ik om me heen zie gebeuren en contact met mnsen heb die o.a. “borstkanker” hadden maar zich niet hebben laten opereren of chemo/bestraling hebben gehad.
Ik blijf er bij, Germaanse Geneeskunde, gezonde voeding, de psyche, evt. voedingssupplementen omdat de voeding tegenwoordg niet meer is wat het vroeger was!!


Door N Wouters op 4 mei 2013

Al jaren was bekend dat DES hormonen niet effectief waren bij miskramen, in de VS is zelfs ontdekt dat het schadelijk was voor moeder en baby. Toch is dit middel nog jaren voorgeschreven hier in Nederland. Gebeurt nu hetzelfde met mammografie?!! Echo en thermografie zijn DE alternatieven, wat zijn de belangen waarom dit niet wordt ingevoerd? Natuurlijk zijn er vrouwen waarbij kanker op deze manier werd opgespoord maar voor minstens zo veel was de kanker al vergevorderd. Als mammografie niet doeltreffend is, waarom geen onderzoek naar andere methoden, of geef ons de keuze? Misschien hoog tijd dat wij vrouwen eens opstaan en van ons laten horen?


Door Marjolein Dubbers op 8 mei 2013

Dit opstaan vind ik iets voor een organisatie als Pink Ribbon. Ik begrijp echt niet waarom zij zich niet sterker maken voor betere methodes van opsporing van borstkanker in een vroeg stadium. Ik vraag me af door wie Pink Ribbon wordt gefinancierd. Iemand enig idee?


Door wiedje op 22 juli 2013

beste Marjolein,

ik heb Pink Ribbon gevraagd om een adres voor Infrarood Thermografie en kreeg een heel leuk mailtje terug.

“U wilt graag weten in welk ziekenhuis het onderzoek infrarood thermografie wordt gedaan.
Zoals u zelf al suggereert is de infrarood thermografie een onderzoek om een goed beeld van de borst te krijgen. Niet alle vrouwen komen hier vanzelfsprekend voor in aanmerking en deze onderzoeksmethode is niet in alle ziekenhuizen beschikbaar.
Ik wil u adviseren om hierover met uw behandelend arts in gesprek te gaan. Hij/zij kan u vraag om een infrarood thermografie in plaats van een mammografie het beste beantwoorden en u zonodig verder verwijzen naar een eventueel ander ziekenhuis.”

maar geen adres. Vervolgens heb ik nog weer om een adres gevraagd en ook aangegeven dat het roze lintje eigenlijk een wassen neus is. Als het maar op papier klopt. Mijn ziekenhuis voldoet aan geen enkele eis en er heeft nog nooit een patient een enquete ingevuld.

toen kreeg ik een ander antwoord.

“Helaas moet ik u het antwoord op uw vraag schuldig blijven. Misschien kunt u kijken op de site http://www.ziekenhuis.nl Op die site staan alle ziekenhuizen van Nederland met naam, website en hun contact gegevens. Ik hoop van harte dat u daar een antwoord kunt vinden op uw vraag.”

waarschijnlijk levert het niet genoeg geld op om je daar druk voor te maken.


Door Marjolein Dubbers op 23 juli 2013

Beste Wiedje, we zouden toch mogen verwachten van een organisatie als Pink Ribbon dat ze thermografie een warm hart toedragen en hier een duidelijk antwoord op kunnen geven. BLijkbaar niet. Ik ben benieuwd waar Pink Ribbon hun geld vandaan haalt. Kortom: er is nog veel werk te doen! Let’s go for it!


Door krizz op 16 mei 2016

Karin Spaink bewijst: Pink Ribbon = evil
pinkribbonzwendelaars1.jpg We gingen al eerder los op de oh zo betrokken strijdsters tegen borstkanker van Pink Ribbon. Deze organisatie heeft borstkanker inmiddels veranderd in een soort van glossy lifestyle met als resultaat dat je er als vrouw alleen nog maar bijhoort als je borstkanker hebt. Wat best treurig is, gezien de aard van de ziekte. Bovendien is Pink Ribbon de bedenker van zo’n roze lusje op Facebook- en Twitter-profielen en dat zuigt net zulke apenballen als een geel armbandje om je pols (alsof er ooit iemand vóór kanker is…). Onlangs bleek ook nog eens dat Pink Ribbon al dat geld voor het goede doel vooral aan zichzelf, Pink Ribbon, het Pink Ribbon-bestuur, Pink Ribbon-huisvesting en Pink Ribbon-overhead besteedt. Slechts een luizige 1,8% van ALLE inkomsten is bestemd voor onderzoek naar een medicijn tegen kanker. In Nieuwsuur zat een Pink Ribbon-kakkersmevrouwtje met dubbele achternaam heilig te verklaren dat “daar allemaal niets van waar is”. Natuurlijk niet. Gelukkig hebben we Karin Spaink nog. Deze publiciste, die zelf borstkanker heeft overwonnen, is zo goed geweest een hele nacht lang alle jaarverslagen van Pink Ribbon door te spitten, op zoek naar de enige echte percentages. En u verwacht het nooit: Pink Ribbon praat volkomen poep. Pink Ribbon heeft geen 1,8% aan onderzoek besteed, maar 0,0%. Al het geld dat wél naar onderzoek ging, was niet van Pink Ribbon zelf maar van externe organisaties, geld dat sowieso al was geoormerkt als onderzoeksgeld. (En zelfs van dat geld hebben ze wat achtergehouden). In 2010 heeft Pink Ribbon helemaal NIETS, noppes, nada, zero van de door collectanten, BN’ers en donateurs opgehaald geld aan wetenschappelijk onderzoek besteed. Alle poet is verdwenen in de Pink Ribbon-kas, waar het nu ligt te verdampen. Inmiddels bezit Pink Ribbon, door anderen ingezameld geld, zeven miljoen euro om rente van te trekken en zijn in 2010 weer veel vrouwen aan borstkanker gestorven zonder dat Pink Ribbon daar iets aan heeft gedaan. Dat hebben anderen voor ze moeten doen. Waarmee we maar willen zeggen: Pink Ribbon is een falende organisatie en alleen nog leuk als lifestyleproduct voor moreel exhibitionisten. Met kankerbestrijding heeft het, nu bewezen, niets te maken. Eigenlijk is roze de kleur van bloed.
BertBrussen | 19-11-11 | 14:00 | Link | 194 reacties | 1485


Door T. Bakkers op 27 november 2015

Ga je nou werkelijk DES vergelijken met een mammografie?!?!
Het één was een zeer schadelijk gebleken hormoon dat werd voorgeschreven tegen een zwangerschapskwaaltje, het andere is een zeer beproefde onderzoeksmethode om een potentieel levensbedreigende ziekte vroegtijdig op te sporen. Om ze op deze manier naast elkaar te zetten getuigt van een weinig rationele denkwijze.

Uit de hele discussie blijkt wel hoe zeer het allemaal een kwestie van geloof en vertrouwen is. Als je gelooft dat de medische wetenschap in het algemeen niet te vertrouwen is vind je altijd wel bewijs. Als je gelooft dat alle alternatieven kwakzalverij zijn trouwens ook. En andersom; als je goede ervaringen met het 1 of het ander hebt geloof je al gauw dat dat het juiste is.

Dat is nou precies waarom er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan; om feiten en fictie zo zorgvuldig mogelijk uit elkaar te halen. Dat daar soms ingewikkelde belangen bij komen of dat daar ook wel eens iets in mis gaat doet daar niks aan af. Ik durf te beweren (en nee, ik heb geen enkel persoonlijk belang buiten dat ik toevallig door mijn werk een heleboel onderzoekers, senior en junior, ken) dat het overgrote deel van de onderzoekers de juiste intenties heeft en zo zuiver mogelijk wetenschap probeert te bedrijven. Het probleem zit ‘m echter in de soms ronduit ondeskundige interpretatie door derden van resultaten. Heel veel gevalletjes van klok en klepel.

Wees hoe dan ook, waar je ook in gelooft, ten allen tijde kritisch óók als het om alternatieven gaat. Double check altijd wat degene die wil dat je hem of haar vertrouwt aan informatie geeft en waar deze informatie vandaan komt, hoe onafhankelijk die is; zoek niet alleen naar bevestiging van waar je in wil geloven. In de enig juiste onderzoekende houding probeer je te falsifiëren in plaats van te bevestigen; dan voorkom je denkfouten doordat je onbewust bewijs zoekt voor wat je al dacht of wat je gelooft. Dat laatste lukt namelijk altijd. Altijd.

Informeer je dus zo goed en zo onafhankelijk mogelijk; zoek dus de bron van informatie en ga niet alleen af op wat een boodschapper je als interpretatie geeft, ongeacht of dit een reguliere arts of een alternatief behandelaar is. Lees je verwijzingen naar onderzoek, neem dan eens contact op met de onderzoeker zelf (vaak helemaal niet zo moeilijk) en vraag wat de resultaten wel of niet voor betrekking hebben op jouw situatie.


Door sabine op 1 mei 2013

Ik heb erg kleine borsten 70 A. De mammografie. was geen pretje. Ik ben geen piepert maar ze waren te klein en werden er bijna afgetrokken. Daarna kreeg ik nog een echo omdat (ik ben 42) er teveel dicht weefsel zou zitten wat normaal was voor mijn leeftijd.Met de echo zou meer te zien zijn. Achteraf snap ik niet waarom de mammo nodig was. Een jaar later voor nacontrole was echo voldoende.
Ik had fibroadenomen en kreeg advies om deze weg te laten halen. Ik vroeg of ik mij zorgen moest maken. N ee dat hoefde niet,maar alle vrouwen deden dit volgens de echografist en dan had je geen spanning meer. In overleg met mijn huisarts laat ik er niets aan doen. Ik ga niet snijden in een gezond lichaam. En dit voelt een stuk beter voor mij. En ik houd alternatieve onderzoeken in mijn achterhoofd en weet nu wat beter bij mij voelt. Dank voor de informatieDoor Janka op 30 april 2013

Vereniging tegen de kwakzalverij hebben overal iets op tegen wat volgens hen alternatief is o.i.d. Ik heb allebei meegemaakt maar geef mij maar de thermografie en wat de mammografie betreft daar gaat heel vaak iets mis mee.


Door Birgitte op 3 mei 2013

De voorzitter van de Vereniging tegen de kwakzalverij heeft het ook voor reguliere collega ’s en medisch hoogleraren te bont gemaakt met zijn ongenuanceerde veroordelingen. In het blad van de Koninklijke Maatschappij voor Geneeskunde, Medisch Contact, van september 2006, tikt de hoogleraar virologie Prof. dr. J.Galama Renckens stevig op de vingers. Grappig is dat de voorzitter van de vereniging tegen de kwakzalverij zelf volgens de grootste medische database, Pubmed, nog nooit een klinisch onderzoek gepubliceerd heeft, maar hij heeft wel altijd veel kritiek op werk van anderen…

http://www.iocob.nl/tegengif/renckens-gecorrigeerd.html


Door Rfd op 3 september 2013

Misschien is de vereniging voor kwakzalverij ook niet zo zaligmakend …


Door Janka op 28 april 2013

Thermografie, ik ben er heel blij mee! Geen geplette borsten meer. Ik heb het laten doen bij Anand Badloe en 2 jaar daarvoor bij DITI in Hilversum maar helaas, zij is er mee gestopt. Ik heb er het volste vertrouwen in en daarnaast vind ik de foto’s prachtig om te zien met al die kleuren. Inmiddels heb ik veel vrouwen verloren aan vooral ‘borstkanker” Ja, ik heb het tussen aanhalingstekens staan, alleen dit woord geeft zoveel angst.
Wat ziekenhuizen betreft, vreselijk wat daar gebeurd met mensen die ziek zijn maar vooral als er kanker wordt geconstatteerd. Een kennisje van mij daar werden vorig jaar ook kalkspatjes bij gevonden, borstbesparende operatie en 35 x bestraling werd er gezegd, zo snel mogelijk. Ze raakte helemaal in de stress maar toen zei ik tegen haar vraag een second opinion aan in een ander ziekenhuis en dat deed zij.
Zij durft zich nog niet over te geven aan hetgeen wat ik inmiddels nu wel weet dat het anders kan.

Ze was totaal verbaasd want daar werd gezegd: Mevr. u heeft helemaal geen borstkanker maar het kan het wel worden dus hup operatie en 35 x bestraling. Er werd haar geen tijd gegund om er goed over na te denken en voelde zich behoorlijk in een hoek gedrukt.
Hier wordt ik echt niet goed van. Ik heb van dichtbij meegemaakt dat er 6 vrouwen zijn gestorven, nee niet door de kanker zelf maar door zichzelf op te geven want de arts zegt toch, mevr. u heeft nog bijv. 3 maand te leven? Of ze vechten of leggen zich er bij neer. Door al die chemo etc. voelen ze zich ziek, hebben geen zin meer aan eten en verzwakken mede daardoor. Dan vooral die angst er nog bij maar willen ze toch iets anders dan keert zo’n arts zich tegen ze maar het ergste ook vaak de familie. Want je MOET naar het ziekenhuis dat is de enigste optie.

Nee,echt niet!! Ik weet nu beter, heb nu ook vrouwen meegemaakt die geen chemo e.d. nemen maar zich de Germaanse geneeswijze eigen hebben gemaakt dus vooral leren geen angst meer te hebben, stress etc. maar het mooiste vind ik nog leren leven volgens de 5 Biologische natuurwetten.

Er is ook een boek uitgebracht “leren leven als een elastiekje, ook echt de moeite waard. Iedereen moet natuurlijk zelf weten wat hij/zij doet maar echt waar er is meer dan alleen chemo en bestraling.


Door Annemarie op 28 april 2013

Mooi artikel en fijn om te lezen dat er alternatieven en keuzes zijn. Goed om over na te denken. Door geschiedenis van agressieve borstkanker bij twee generaties in mijn familie laat ik vanaf mijn vijfentwintigste eerst om de vijf, dan om de twee en nu jaarlijks een mammo maken. Ik ben blij met de mogelijkheid omdat ik niet zoals mijn moeder slechts 51 wil worden.

Echter ook ik heb last van mastophatie (zoals een aantal andere dames hier) en bovendien zeer dicht borstweefsel (zie: https://www.juliuscenter.com/dense/nl-nl/faq/densiteit) Al met al geen goede combinatie voor het opsporen van kankercellen middels mammografie.

Vorig jaar kwam ik met de schrik vrij. Na de mammo werd ik teruggeroepen omdat men iets ontdekt had. Er volgde na een halfuur waarin ik duizend doden stierf een echo waarop een grote zwarte vlek tevoorschijn kwam. Gelukkig bleek het een cyste die ter plaatse is leeggezogen. Op het moment zelf stortte tijdelijk mijn wereld volledig in elkaar en pas later komt de tijd om na te denken over het doorstane.

Was het voor mij niet zoveel fijner geweest wanneer in plaats van de mammo eerst een echo was gemaakt? Dan was onmiddelijk duidelijk dat het een cyste betrof en niets ernstigers. Is een mammo voor mij wel de juiste oplossing, gezien de moeilijkheid om veranderingen in mijn borstweefsel goed te duiden? En inderdaad: wat zijn de alternatieven en waarom worden die niet gelijktijdig in alle ziekenhuizen (en in overleg met de huisarts) aangeraden en gehanteerd?

Overigens wil ik nog een ding kwijt over de straling. Natuurlijk is dit een extra moment waarbij je jezelf blootstelt aan straling, maar neem dan ook alle andere straling in acht waaraan we tegenwoordig worden blootgesteld in publieke ruimtes, op kantoren en in de privésfeer, te beginnen met de straling van draadloze netwerken en gsm’s.


Door Paulette op 19 september 2013

Annemarie, voor jou zijn mammografie en een echo de beste onderzoeksmethoden! Ook in deze volgorde. Een echo moet je echt zien als een aanvulling op dat wat er op een mammografie gezien wordt. Mvrgr


Door Angenita op 27 april 2013

Het feit dat het aantal gevallen van borstkanker is afgenomen wil waarschijnlijk zeggen dat andere soorten kanker zijn toegenomen.
Ik blijf het heel bijzonder vinden hoe mensen zich gered wanen van kanker na het volgen van chemo en bestraling. Niemand kan namelijk met zekerheid stellen wat er gebeurd zou zijn als men deze behandeling niet ondergaan had….net zo min bewezen is dat chemo werkt…!


Door Jeannette Meijer op 27 april 2013

Ook ik ben geen voorstandster van de mammografie. Jaren geleden had mijn schoonmoeder een knobbeltje in haar borst ontdekt, moest in die periode toch voor het bevolkingsonderzoek, maar er was niets gevonden en/of te zien. Ze is toch zelf naar het ziekenhuis gegaan omdat ze het niet vertrouwde. Ook daar nogmaals een mammografie gemaakt en weer niets gevonden. Gelukkig is er gelijktijd ook een echo gemaakt en daar was het wel op te zien! Mijn vertrouwen in het bevolkingsonderzoek is daardoor behoorlijk afgenomen. Ik ben 47 jaar, dus nog niet aan de beurt. Ik ga tegen die tijd ook voor een alternatief. Bedankt voor het delen Marjolein.


Door Paulette op 19 september 2013

En wat was dat knobbeltje? Een tumor of iets anders?


Door Ria op 27 april 2013

Van de week ook de kwelling weer doorstaan d cup
Ik zie het al noodzakelijk kwaad
Wel heb ik ook mijn bedenkingen er bij
Ik heb veel klonten in mijn borst, die ziin ook flink in de verdrukking met de Mammo Nooit over nagedacht dat er ook bloedvaatjes van tumor kunnen beschadigen
Wel gedacht aan kneuzingen
Wat is wijsheid


Door Marjolein Dubbers op 28 april 2013

Beste Ria, verdiep je eens in thermografie. Binnenkort komt hier een blog over. Of vraag om een echo in plaats van mammografie als je iedere twee jaar een controle wilt. Er zijn alternatieven, daar gaat het om.


Door Carla op 28 april 2013

Als radiodiagnostisch laborant maak ik elke week wel mammogrammen. Ná een mammografie wordt er vaak een echo gemaakt: het is een heel ander onderzoek en de dingen die je met róntgenstralen ziet, zie je vaak niet met een echogram en omgekeerd.
Een echo is geen vervanging van de mammografie !!!
In de meeste gevallen wordt er ook een tomogram gemaakt van beide borsten: plakjesfoto’s. Zo krijg je 3D informatie.
Er is een alternatief: de MRI……….máár: dan moet de patiënt(e) 20 minuten doodstil op de buik liggen in de scanner, met de handen op de rug. Iets dat veel mensen gewoon niet kunnen.
Een mammogram is snel gemaakt en is volgens mij te verkiezen boven een MRI, al krijg je met de laatste geen röntgenstralen.
De effecten op de lange duur van MRI op mensen, zijn nog niet bekend.
Waar het volgens mij om gaat, is: wat wil je als er een kwaadaardige tumor wordt ontdekt?
Ga je voor de reguliere therapieën of niet?
Als je alternatieve behandeling kiest, wees dan niet verbaasd als je het gebruik van de diagnostische mogelijkheden door de specialist wordt ontzegd: je neemt mijn therapie niet, dus ook mijn diagnostiek zul je dan niet krijgen !
Ik ken mensen die om die reden voor de diagnostiek naar Duitsland zijn uitgeweken.
Zelfonderzoek is belangrijk mits je er niet te bezorgd door wordt: veel mensen voelen dingen en maken zich vreselijke zorgen, gelukkig meestal voor niets.
Een mammografie moet je gewoon niet te vaak laten doen.
Wat ik stuitend vind, is dat ik (soms ieder jaar) vrouwen voor mammografie krijg die in ‘de follow up’ zitten van een goedaardige tumor: voor niets dus! En dat zijn heel wat vrouwen! Vijftien jaar lang!
Als u dat weet van uzelf: stop er dan mee, is mijn advies: maar ja: wie ben ik ??


Door Paulette op 19 september 2013

Beste Ria

Klonten in je borst?? Dat kunnen fibroadenomen of cysten zijn en ja dat kan je voelen bij een mammografie. Je zou een pijnstiller kunnen innemen als de pijn ondraaglijk is, zodat het onderzoek goed uitgevoerd kan worden.
De meeste tumoren zijn klein en liggen diep in de borste omgeven door klierweefsel of achter het klierweefsel, het is onmogelijk om de bloedvaatjes hiervan te beschadigen. Het is pure bangmakerij!
Zelfs kneuzingen zijn niet aan de orde!


Door Josee op 27 april 2013

Dank je wel Marjolein,weer een prachtig en leerrijk artikel! Ik heb ook geen mammografie meer laten maken. Ik heb nooit pijn in de borsten gehad, maar sinds ik mammografie liet maken wel! Ik woon in België, kan iemand mij een adres bezorgen voor een thermografie?


Door Birgitte op 1 mei 2013

Beste Josee waar woon je in België?
Helaas zit er nog geen thermograaf in het zuiden van het land wel ben ik bereid om naar het zuiden te komen (indien niet te ver in België) bij minimaal vier dames die onderzocht willen worden. (zie de uitleg boven)
Laat me weten of ik iets voor je kan doen josee.
Groetjes Birgitte


Door MAES Annemie op 13 juli 2013

Geachte Mevrouw,
Ik ben hier juist reakties aan het lezen over thermografie, hetgeen ik zeer interessant vind
aangezien ik het niet zo begrepen heb op mammo-
grafie. Ik zit met dezelfde vraag als Josee, ik
woon ook in Belgie.
Vriendelijke groeten


Door els op 3 juni 2014

Ik heb sinds de laatste mammografie ook pijnlijke borsten. Vanaf 50 plus om de twee jaar. Het is al weken geleden nu en ik heb nog altijd brandende borsten. Uitslag was goed, geen borstkanker. Maar ik las achterop het infoblaadje na deze mammogratis toch ook het risico van die bestraling. De man moest elke kant twee keer mijn brosten pletten. Heb D cup. Heb waardig de pijn doorstaan, hij moest om goede foto’s te hebben voor het ministerie veronderstel ik, de spier onder de oksel ook mee hebben. Ze waren daar strenger op dan vroeger zei hij. Ik zei zelf nog na eerste foto, als het niet goed is, dan moet het nog maar eens, niets aan te doen. Stond er nooit bij stil dat ik nu nog zoveel pijn zou hebben. Ben van plan hem een mailtje te sturen en naar gynecoloog te gaan. Sta open voor advies. Dank


Door Joke op 27 april 2013

Ik wil nog iets aan mijn vorige reactie toevoegen. Van borstbesparende operatie tot algehele amputatie; die beslissing wordt niet zo maar genomen, is niet afhankelijk van de strategie van een ziekenhuis.. Besef dat er verschillende soorten borstkanker zijn en dat er zorgvuldig in overweging wordt genomen wat de beste behandeling is. Er wordt tegenwoordig niet meer klakkeloos tot amputatie overgegaan. Ik heb mijn borst nog en ik had een agressieve snelgroeiende 6 mm grote tumor die niet hormoongevoelig was en van de categorie drie. De nabehandelingen vinden in overleg plaats, je hebt zelf altijd het laatste woord. Als ik een betrouwbare alternatieve methode wist die voor mij bereikbaar en betaalbaar was dan zou ik daar zeker voor kiezen. Vooralsnog heb ik i.o.m. een orthomoleculair arts mijn voeding aangepast; geen gif, geen e-nummers, geen suiker, geen kant en klaar producten (zie oervoeding, het paleo principe), let ik zorgvuldig op de pH balans van mijn lichaam, maak – indien mogelijk – dagelijks een wandeling en lees alles wat los en vast zit over een gezond lichaam waarin kankercellen geen kans krijgen zich te ontwikkelen.


Door wiedje op 22 juli 2013

Beste Joke, Ik heb jammer genoeg de ervaring dat die beslissing wel zo wordt genomen. Mijn waarnemende arts in het ZGT te Hengelo stelde alleen een amputatie voor zonder informatie en zonder overleg. Dit heb ik geweigerd. Ik ben niet eens in het MDO besproken. Als een arts in het MDO komt met: deze mevrouw krijgt een borstamputatie dan gaat men er vanuit dat dat besproken is! Nee dus. Gelukkig voor mij was het idd niet nodig maar ik zal maar vertrouwen hebben gehad in de arts en er na een aantal weken achtergekomen zijn dat het niet nodig was. Mijn vertrouwen in de zorgverleners is na een groot aantal missers tijdens mijn behandeling tot het 0-punt gedaald. Ik vertrouw niemand meer.


Door Birgitte op 27 april 2013

Beste dames er zijn veel vragen. Hoop dat al de antwoorden in onderstaande te vinden zijn.

Prijzen voor een Borstscan zijn 120 euro per afspraak
Een deel van het lichaam ook 120 euro
Een total body scan inclusief borsten voor 250 euro.

*Hoe gaat het in zijn werk?
Aan de hand van een lijst van vragen bespreek ik jouw medische geschiedenis en eventuele klachten met je.
Voor een borstonderzoek word je na het intake-gesprek verzocht je bovenkleding uit te trekken. De onderkleding mag je aanhouden. Daarna wordt de scan gemaakt. Dit duurt ongeveer vijf á tien minuten. Totaal zijn we ongeveer 30 minuten bezig.
Er worden dan vijf scans gemaakt. Dit doet geen pijn en is niet oncomfortabel. Het zijn namelijk foto’s die met een speciale infrarood camera worden gemaakt. Hierbij komt ook geen straling vrij omdat de camera niets anders doet dan het vastleggen van het warmtebeeld van jouw lichaam. Mocht je tijdens het maken van deze scans vragen hebben dan kun je deze gewoon stellen.
Na ongeveer een week ontvang je een verslag van de arts.
Drie maanden na het eerste thermogram wordt er een tweede thermogram gemaakt. Op deze manier kan mogelijke groei van weefsel worden uitgesloten of bevestigd. De celverdubbelingssnelheid van kanker is ongeveer 90 dagen. Daarom zal het vergelijken van beide scans (na drie maanden) een goed beeld geven van de gezondheid van uw borst.
Mocht het eerste thermogram aanleiding geven tot dringend onderzoek door een specialist, dan neemt ik direct telefonisch contact met je op. Wanneer daar geen sprake van is, ontvangt je binnen twee weken na het tweede thermogram een volledig rapport per per e-mail.
In het rapport staat of er aanwijzingen bestaan voor fysiologische afwijkingen.
In het rapport staan geen directe diagnoses. Wel wordt aangegeven of er reden zou kunnen zijn voor vervolgonderzoek. U kunt het rapport in dat geval meenemen naar uw (huis)arts/specialist voor eventuele verdere stappen. Mocht u er prijs op stellen doorverwezen te worden naar een niet toxische therapeut dan is dit natuurlijk ook mogelijk.
Ook is kanker preventie mogelijk in de vorm van lifestyle veranderingen.
Houdt u rekening met het volgende op de dag van de scan:
– Vanaf vier dagen voor de scan niet langdurig in de zon zijn of naar de zonnebank gaan
– De dag voor de scan niet uitgebreid sporten
– De dag voor de scan geen fysiotherapie-behandeling krijgen
– Op de dag van de scan (3 uur voor de scan) geen warme dranken (zoals koffie of thee)
Ook geen geen cafeïne houdende dranken (zoals cola of redbull) drinken.
– Op de dag van de scan geen deodorant, crème, bodylotion en talkpoeder gebruiken
– Op de dag van de scan geen strakke kleding dragen, geen strakke bh
– Vanaf 3 uur voor de scan niet roken
– heeft u lang haar, neemt u iets mee om je haar mee op te steken 
De prijs van het thermogram is 120,- euro contant te betalen.
Deze komt nog niet in aanmerking voor vergoeding door de ziektekostenverzekering.
Meer info over thermografie in onderstaande filmpjes.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hasI3v61ILI
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-fcjRIbmnic
http://youtu.be/ywXM8XcimI4

Meditherm Amsterdam is erkend en gecertificeerd door Meditherm.com USA. De kracht van Meditherm thermografie is dat het hier gaat om een Amerikaans bedrijf dat werkt volgens strikte protocollen. De procedures voor het maken van de infrarood scans zijn gestandaardiseerd en deze mogen alleen worden gemaakt door thermografen die hiervoor door Meditherm.com zijn opgeleid en gecertificeerd. Hierdoor levert iedere thermograaf op iedere locatie altijd de zelfde soort scans aan die met de zelfde apparatuur volgens de zelfde procedures zijn gemaakt. De scans worden geüpload naar Meditherm.com en geïnterpreteerd door de thermologen van het Meditherm netwerk.

Meditherm Thermograpy Clinic Amsterdam 
Marco Polostraat 288 hs
1056DS Amsterdam
The Nederlands
Birgitte Brouwer
Telefoon: +31 (0) 6-47965415
Website: www.borst-thermografie.nl
Facebook: www.facebook.com/ThermografieAmsterdam
Email: ThermografieAmsterdam@gmail.com


Door Jolanda op 26 april 2013

Vandaag stond er een artikel in het Parool;
‘Kiezen bij kanker’ over de enorme verschillen die ziekenhuizen hanteren bij behandeling van borstkanker.
Schokkend om te lezen dat het ene ziekenhuis bepaalt dat je borst eraf moet en het andere ziekenhuis zegt dat chemo voldoende is.
Over het kiezen bij kanker is een boek geschreven door Journalist Corine Koole en uroloog Paul Kil uitgegeven door uitgeverij Bert Bakker.
Voor iedereen die meer wil weten over dit onderwerp en misschien een keuze moet maken…


Door Rika van der Meer op 26 april 2013

Hallo allemaal
Heel fijn dat het meer in de belangstelling,komt wat mammografie betreft,ik heb het zelf als heel pijnlijk ondervonden en doe het niet meer sinds ik mij heb verdiept hebt in de germaanse geneeskunde van Hamer, het is echt de moeite waard om dat eens te onderzoeken, want als je het woord kanker hoort is het voor de mensen in eerste instantie al bijna een dood vonnes,en leef je in heel veel angst.
dank je wel Marjolein dat je dit zo bespreekbaar maakt


Door Janka op 28 april 2013

Hallo Rika,

Fijn dat jij ook van de Germaanse weet. Sinds wanneer volg jij dit?


Door Esdert Edens op 26 april 2013

Goede blogs en zeer informatief.
Het zou heel fijn zijn wanneer er in breder verband goed naar gekeken werd.
Ik zou adviseren dit soort blogs en artikelen van deze strekking als verplicht leesvoer binnen de diverse reguliere én alternatieve opleidingen een vaste plek te geven.
De studenten kunnen dan zien/leren wat er echt speelt bij mensen die dit te wachten staat of er al mee te maken hebben en de dillemma’s waar ze dan voor staan.
Vooral ook het aankaarten van Medische Thermografie als mogelijkheid van onderzoek is een absolute must.
Iedereen veel sterkte en hopelijk goede resultaten.


Door Fokje op 26 april 2013

Ik ben in afwachting van de uitslag van een biopsie.
Bij mij zijn tijdens het bevolkingsonderzoek kalkspatjes geconstateerd,heb een positief gevoel over de uitslag.


Door Ria Vervoordeldonk op 26 april 2013

Nee hoor, ik doe nooit mee, alleen vanwege de straling, en heb bijna het idee dat vrouwen gebruikt worden om dat het veel geld opbrengt voor de farm.industrie.. Klinkt zwartgallig, vroeger durfde ik niet te zeggen dat ik niet meedeed, commentaar van velen, alsof je dan 100% kans hebt dat je kanker krijgt…maar ik blijf erbij geen straling geen chemische stoffen…ik ben 64 en heel gezond…


Door Lidwien op 26 april 2013

Interessant om informatie en emotie zo bijeen gebracht te zien worden, rondom dit thema. Ik heb 2x een pijnlijke knobbel in mijn borst gehad, en de eerste keer heb ik voor mammografie gekozen, gewoon voor de ‘zekerheid’. Maar de manier waarop die mammografie werd uitgevoerd was zo knullig, dat had ik zelf ook kunnen doen. En bovendien heb ik wekenlang extra pijnen gehad, die er daarvoor niet waren. Mijn vertrouwen in deze techniek slonk naar 0%.
De 2e keer heb ik voor water drinken en groente eten gekozen, gecombineerd met lymfedrainage-massage. De knobbel was zo verdwenen.
Ben dankbaar dat kanker nog niet op mijn weg is gekomen, en begrijp goed dat mensen die daar wel mee te maken hebben, een heel ander keuzetraject ingaan. Wat niet wegneemt dat op dit moment mammografie voor mij geen optie meer is. Dat is mijn persoonlijke keus.
Voor mij de volgende keer bij een knobbel een Thermografie!


Door Gertruda op 26 april 2013

HOi lidwien,
Wat voor knobbels had jij dan,
Ik heb ook een mamo en echt gehad, uitslag verdikt klierweefsel.
Hoef niet meer terug te komen, maar het zit er nog wel.
Ben al anders gaan eten biologisch, veel water aan het drinken heb vanaf dat ik doe geen pijnlijke borsten meer.
maar ja kan alleen mijn gedachte niet wegzetten want die verdikking zit er nog steeds zit er vaak aan en ja dan doet het weer pijn en het gaat branden.
Word gewoon gek van mezelf.
Trek ook elke keer mijn schouders op, zit veel te veel spanning op mijn borsten.
Maar wat houdt die lymfedrainagemassage in en waar kan je dit laten doen.
Nou ik hoop dat je me verder kan helpen.
alvast bedankt,
groetjes Gertruda


Door Béa op 26 april 2013

Mijn huisarts zei dat mijn pijnlijke, knobbelige borstweefsel, dat al een tijd aanhield, dus niet meer menstruatie-gebonden kon zijn, mastopathie is. Wat mij betreft was het duidelijk stress gerelateerd; hormoonschommeling daardoor, denk ik, maar daar had zij nog nooit van gehoord. Gelukkis is ’t nu weer weg, maar ’t komt nog regelmatig terug. Zwemmen en daardoor ontspannen helpt mij volgens mij wel..


Door Regina Smeenk op 26 april 2013

Geweldig! Heel fijn datje je hier zo in verdiept hebt en dit met ons deelt. Ik zal het ook zeker verder uitzetten.
Ik pleit ook al jaren voor zélf nadenken, voelen wat goed voor je is. Niet klakkeloos de media en de ‘regeltjes’ volgen. Er zijn zoveel goede alternatieven, laten we wakker worden! Ons lijf, ons leven, ONZE KEUS!


Door Josee op 27 april 2013

Zo denk ik er ook over, zelf nadenken en niet klakkeloos de regeltjes volgen!
Josee


Door Kaatje op 26 april 2013

Geweldig artikel! Thnx.

Mijn moeder van nu 84 kreeg twee jaar terug te horen dat ze ook borstkanker had. Ok in een vroeg stadium en zou pas openbaren na drie jaar als ze toen geen foto’s had laten maken… Mijn moeder vertikte het om een amputatie te laten verrichten (Jij gaat mij niet verminken was het eerste wat ze de chirurg meldde toen ze te horen kreeg dat het kanker was ! )en steek er maar een naald in melde ze hem en bestraal of haal het zo dan maar weg… De chirurg schoot in de lach en vroeg hoe ze dat wist…(?) Om het verhaal kort te maken. Mijn moeder heeft RFA gehad.(ff googlen dan kom je het zo tegen) Geen amputatie dus en een behandeling van pak en beet een half uurtje en weg tumor. Dit moet iedereen weten want je moet er zelf om vragen want ze stellen het je niet voor!!! Het gaat prima met haar en nergens meer last van.


Door Barbara Havenith op 26 april 2013

Borstkanker dat is altijd een beladen onderwerp. Zie de reacties hierboven op de blog van Marjolein. De perceptie die vrouwen hebben van de kans om aan borstkanker te overlijden wijkt echter heel erg af van de werkelijke kans om aan borstkanker te overlijden. Gisteravond heb ik een lezing gehouden aan een groep van 40 vrouwen, gemiddelde leeftijd was 60. Op mijn vraag hoeveel vrouwen er borstkanker krijgen wist men het antwoord wel: ‘1 op de 9 vrouwen’. Op mijn vraag hoe groot het percentage vrouwen is dat overlijdt aan borstkanker werd dit met een factor 10 (!) overschat. Men kwam uit op ergens tussen 30- 35% kans. Dus 1 op 3 vrouwen zou aan borstkanker overlijden. De werkelijke kans dat dit gebeurt is 3%. Niet goed kansen kunnen inschatten is wat ons parten speelt bij de vraag of je wel of niet 2-jaarlijks een mammografie moet laten maken. De kans om aan een hart- en vaatziekte c.q. een beroerte te overlijden is 35%. De kans om te overlijden aan de gevolgen van osteoporose of aan de gevolgen van suikerziekte is eveneens heel veel groter dan de kans op overlijden aan borstkanker. En de kans op al deze ziekten is bewezen afhankelijk van je leefstijl en van voedingsgewoonten.Door Carla op 28 april 2013

Kan iemand mij vertellen hoe je kunt overlijden aan osteoporose??


Door Monique op 28 mei 2013

Beste Barbara, ik ben ook heel benieuwd naar jouw mening over thermografie.

Met vriendelijke groet,

Monique


Door Sam op 26 april 2013

Goed om niet zomaar alles klakkeloos aan te nemen en te doen, maar enige nuancering is denk ik wel op zijn plaats. Je schrijft “Goed nieuws mevrouw, we hebben bij u kanker in-een-zeer-vroeg-stadium ontdekt. We adviseren u een borstamputatie.” Dit is naar mijn idee wel heel erg kort door de bocht. Mijn ervaring na 3 x borstkanker (lobulair carcinoom en dus geen voorstadium DCIS) is dat de behandeling zeer zorgvuldig met de patient wordt afgewogen en amputatie zeker niet op de eerste plaats staat!
Dat straling slecht is weten we, maar zonder deze onderzoeken was het de laatste 2 x bij mij niet aan het licht gekomen, ondanks dat de tumoren respectievelijk 1,3 – 6,6 en 3 tot 5 cm waren!


Door Marjolein Dubbers op 28 april 2013

Beste Sam, goed om te horen dat bij jou de behandeling zeer zorgvuldig is afgewogen en in overleg met jou. Mijn ervaring is dat dit zeker niet overal zo gebeurd en dat veel vrouwen onder druk worden gezet om behandelingen te ondergaan. Ieder ziekenhuis en iedere arts heeft zo zijn eigen procedure lijkt het. Jammer genoeg.


Door Paulette op 16 september 2013

Waarop baseer jij je uitlatingen.

In alle situaties wordt er dmv een team besloten welke behandeling het beste is voor de tumor die gevonden is. Dit besluit wordt heel zorgvuldig genomen!!!

Ik heb het vermoeden dat je kennis niet up-to-date is en/of je het bewust allemaal in een slecht daglicht wil zetten voor eigen gewin.

Je stuk over thermografie is vooral gebaseerd op negatieve uitlatingen over het bevolkingsonderzoek en mammografie. Als je zo overtuigd bent van het goede van een thermografie waarom ga je dan niet uit van de eigen kracht van dit onderzoek. Zou veel sterker overkomen.

Je uitlatingen zijn niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek noch op enige kennis van beeldvormende technieken noch de kennis over de pathologie. Heel jammer dat je op deze manier vrouwen wilt lokken voor een onderzoek dat alleen maar op schijnzekerheid is gebaseerd. Het wordt niet voor niets door minister Schippers toegevoegd aan het bevolkingsonderzoek.

Mvrgr.


Door wiedje op 22 juli 2013

Borstkanker is niet leuk. Maar mijn arts kon me niet eens vertellen waarom hij mijn borst wilde amputeren. Hij kwam niet verder dan eh en ah. Natuurlijk ben je geen geluksvogel als je door BK getroffen wordt maar wel als je daarnaast een goede informatieve zorgvuldige behandeling krijgt. Helaas is dat bij mij niet gebeurd. Het roze lintje wat uitgedeeld wordt, vertrouw er niet op het geeft alleen aan dat het op papier klopt.


Door Birgitte op 26 april 2013

Hallo @Joke en @Jolanda Thermografie Amsterdam is ook Mobiel vanaf 3 dames en zijn jullie met zijn vieren dan is de vierde….nog goedkoper uit. Mijn streven is thermografie voor iedereen haalbaar bereikbaar en vooral ook BETAALBAAR te maken. Maar vooral dames te laten weten wat Borst-thermografie is. Via een persoonlijke mail geef ik graag uitgebreidere informatie en de kosten door.


Door erica van hoof op 26 april 2013

Ik zou graag wat meer informatie hierover willen ontvangen. Ik heb 13 jaar geleden een borstverkleining ondergaan en ik zou niet weten wat ik wel of niet zou moeten voelen omdat alles vol littekenweefsel zit. Een mammografie krijg ik pas als ik 51 ben omdat ze dan pas weer in het zuiden komen. Ik vind het echter wel jammer dat er weer zo’n prijskaartje aan moet hangen voor een alternatief voor mammografie want dat is niet voor iedereen betaalbaar! Misschien als er meer bekendheid hierover komt, dat het ook betaalbaarder wordt omdat er dan meer mensen hiervan gebruik zouden kunnen maken.


Door Marjolein Dubbers op 28 april 2013

Beste Erica, ik hoop dat de overheid gebruik gaat maken van echografie of thermografie in plaats van mammografie. Dan is het voor iedereen gratis. Ik weet niet welke belangen er bij de overheid zijn om mammografie te blijven gebruiken. Maar hoe meer vrouwen overstappen hoe beter.


Door Paulette op 16 september 2013

Beste Marjolein

Uit je berichtje blijkt dat je er weinig van af weet.
Een mammografie geeft een duidelijk beeld van het klierweefsel en de ruimte achter het klierweefsel. Een echo onderzoek wordt altijd als een aanvullend onderzoek op een mammografie gemaakt. Een mammgrafie en in sommige gevallen een aanvullende echo zorgen ervoor dat er een goede diagnose gesteld kan worden.
Ik hoop dat de overheid besluit het bevolkingsonderzoek uit te breiden met een echo, waardoor de foutpositieven zullen verminderen.
Zo niet dan nog blijft de mammografie de gouden standaard. In 5 minuten een onderzoek laten doen, betaald door de overheid en dan binnen een 10 dagen weten wat de uitslag is, gelukkig hebben heel veel vrouwen daar geen moeite mee en hebben ze de pijn (hoe vervelend ook) er graag voor over.

Thermografie heeft nog een lange weg te gaan,. Succes!!


Door Paulette op 21 oktober 2013

De overheid heeft als enig belang dat borstkanker vroegtijdig opgespoord wordt. Daar zit naast het belang voor vrouwen, immers door vroegtijdig opsporen kan er een goede en minder intensieve behandeling gegeven worden, die voor de vrouw minder belastend zijn. Uiteraard is dit ook een economsich belang. Intensieve en langdurige behandelingen zijn duur, uiteindelijk betalen we die allemaal zelf.
Ook als het echo of thermografie zou worden, moet dat betaald worden. Jij doet het toch ook niet voor niets? Jij hebt duidelijk belangen om thermografie aan te prijzen. Dat hoeft de overheid niet. Dit wordt gratis aangeboden.!!!

Echografie zal nooit als de’methode voor opsporing voor borstkanker gebruikt woren. Hooguit straks misschien met de 3D echografie maar daar moet uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar gedaan worden, voordat het ingevoerd kan worden.
Voorlopig is het nog niet aan de orde.

Marjolein heb jij het grote symposium ook bezocht?? Ik zou je dat willen aanraden zodat je informatie meer uptodate is.
Het zijn niet de minsten die daar spreken en hun informatie kunnen staven op wetenschappelijk onderzoek!


Door Marjolein Dubbers op 22 oktober 2013

Beste Paulette, ik heb geen enkel belang bij het aanprijzen van thermografie. Ik doe mijn onderzoeken op internet waar veel onafhankelijk onderzoek te vinden is. Ik weet niet welk groot symposium je bedoelt maar kijk eens naar de financiers van dit grote symposium. Zijn dit toevallig geen pharmaceutische bedrijven? De overheid is niet onafhankelijk, ze wordt beïnvloed door de lobby van het bedrijfsleven, daar gaan miljarden in om. Tot slot: 90% van medisch wetenschappelijk onderzoek wordt tegenwoordig gefinancierd door pharmaceutische bedrijven, slechts 10% door universiteiten die geen belang hebben de uitkomst van het onderzoek. Verdiep je er maar eens in.


Door Paulette op 22 oktober 2013

Beste Marjolein. Jammer dat je het symposium gemist hebt. Dit wordt niet gesponsord door de pharmaceutische industrie. Er werd aandacht besteed aan de importantie van het vroeg opsporen van borstkanker, de nieuweste inzichten en behandelmethodes.
Ook werd er aandacht besteed aan andere methodes, dan mammografie voor het opsporen van borstkanker. Thermografie haalde de top vijf niet. De andere methodes (top 5) lijken het vooralsnog niet te halen. 3-D echo zou in aanmerking kunnen komen maar daarvoor moet nog onderzoek gedaan worden. Als aanvullend onderzoek is het heel waardevol.
Een leuk onderwerp was het onderzoek naar de druk, die bij een mammografie nodig is. De pijn die
vrouwen kunnen ervaren wordt serieus genomen en men is al lange tijd bezig om iets te ontwikkelen waardoor de pijn minder is.
Het probleem is dat pijnbeleving voor iedereeen anders is. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de angst voor de pijn, aangewakkerd wordt door de niet op waarheid beruste informatie o.a. op jouw site. Ik vind dit kwalijk omdat het jou niet gaat om het vroeg opsporen van borstkanker maar om je eigen portemonnaie. Je voedt de angst voor de pijn. Dit is echt jammer, met goede begeleiding en aandacht hoeft een mammografie niet pijnlijk te zijn. Dat er mensen zijn die het onderzoek als pijnlijk ervaren, vaak is daar meer mee aan de hand. Rheuma, arhtrose, stress zijn factoren die pijn beinvloeden. Dat is uitermate vervelend maar het onderzoek duurt 5 minuten. Of iemand het onderzoek wel of niet wil doen, is een afweging, die een ieder op basis van correcte objectieve informatie voozichzelf kunnen maken.

Met vriendelijke groeten.


Door Annemarie op 31 augustus 2014

Ook ik heb een mammografie laten doen n.a.v een bevolkingsonderzoek. Het resultaat: ik bleek in de ene borst 3 en in de andere borst 1 kalk spat te hebben. Op naar de volgende mammografie en een echoscopie.De echoscopiste kon ze niet vinden ook niet na een flinke tijd ze waren zo idioot klein dus ze kon geen biopsie doen. Ik moest naar de kliniek van het OLVG ziekenhuis. Daar onderging ik een echt trauma. Ik lees van vrouwen hier over pijn van een mammografie,maar wat hier gebeurde was verschrikkelijk. Op een bedje met mijn borst in een gat naar beneden begonnen ze aan mijn borst te trekken en te duwen tot ze hem helemaal vast hadden gemaakt aan het apparaat. Dit an sich (onverdoofd) duurde ongeveer 20 minuten. Daarna ging er via een machine een holle naald in terwijl de desbetreffende borst onder hoogspanning stond. Alleen de verdoving was al zeer pijnvol, maar daarna die holle naald die machinaal naar binnen gaat is de hel op aarde zelfs met verdoving. Zelfs nu ik erover schrijf voel ik de pijn, de vernedering en de angst. Na die ene moest namelijk ook de andere.
Afgelopen vrijdag kreeg ik het resultaat. De ene borst was ok maar in de andere hadden ze iets gevonden dat zou kunnen gaan leiden naar kanker. Maar dat was/is het (nog) niet. Ze hebben het nu over een operatie om dat verdachte ding eruit te halen en 5 weken dagelijkse bestraling daarna om het gedeelte in te kapselen om te voorkomen dat er verder nog iets zal groeien. Ik ben me wezenloos geschrokken en loop al dagen te stressen. Maar tevens boos. Er moesten 2 mammografieën gemaakt worden en een echoscopie omdat de spatjes te klein waren en ze ze nauwelijks konden vinden en daar moeten we een hele operatie plus bestraling overheen laten gaan? Ik heb nog niets besloten, had me gewoon min of meer bij neergelegd, maar met de dagen begint de twijfel te knagen. Wie o wie heeft advies???


Door Ilona Lekahena op 9 maart 2015

Hallo Marjolein,

ik heb begrepen dat het belang van de overheid bij mammografie ‘m zit in de investering die destijds is gedaan in de apparatuur. Die schijnt zo groot te zijn, dat men de apparatuur wel “moet” blijven gebruiken. Kul, naar mijn mening, omdat vrouwen in dat geval de dupe zijn van een investering die destijds goed leek, maar inmiddels nogal achterhaald is.


Door Marry op 31 oktober 2015

Beste Marjolein,

Je zult toch wel weten dat wij indirect geregeerd worden door de diverse industrieen en niet door de regering. Dus wat dacht je van de belangen van de industrie die de apparatuur maakt voor mammografie.


Door Monique op 27 april 2013

Beste Birgitte,

Ik zou graag vernemen wat de kosten zijn voor dit onderzoek. Een mammografie voelt inderdaad niet goed.

Voor mij is het geen probleem om naar Amsterdam te komen en misschien kan ik ook vriendinnen overtuigen van het nut van thermografie boven mammografie.

Met vriendelijke groet,

Monique


Door Birgitte op 27 april 2013

Monique, De kosten zijn 120 euro per afspraak. In onderstaande kan je nog meer informatie vinden.
Laat me weten als je vragen hebt.
Groetjes,
Birgitte


Door Monique op 28 mei 2013

Beste Birgitte,

Ik ben mij wat meer gaan verdiepen hierin en ben er wel voor mezelf van overtuigd dat ik mammografie wil laten vervangen door thermografie. Ik vraag mij alleen af wat de thermen IAMT certificaat of ACCT certificaat inhouden is dit gelijkwaardig is het een beter dan het ander? Wordt het uitgevoerd door opgeleide thermografen, kijkt er een arts naar? Graag zou ik deze informatie willen hebben alvorens ik een afspraak maak.

Bij voorbaat dank voor jouw reactie.

Met vriendelijke groet,

Monique


Door Paulette op 16 september 2013

Een mammografie voelt misschien niet goed maar geeft heel veel meer informatie dan thermografie!
Om een goed beeld te krijgen moet je minimaal al 2 keer voor het onderzoek. De kosten zijn hoog en de diagnose niet betrouwbaar!

Mvrgr


Door Sandra op 3 november 2013

Een mammografie voelt misschien niet goed en hoeft geen pijn te doen?
Het doet vreselijk pijn, voelt onterend aan en kan de aanwezige kankercellen verspreiden.
Ik heb er vrijwel geen verstand van, maar Paulette, jouw verhaal en je vastberadenheid komt op mij ongeloofwaardig over. Wat is jouw achterliggende motivatie om alternatieven zo af te wijzen?


Door Gerlinde op 10 januari 2015

Helemaal mee eens. Gerlinde


Door Ted Douze op 20 juni 2013

Goedenmorgen
ik lees net in uw reactie dat u meer info kunt geven over Borst-thermografie.
Ik heb weer oproep voor het bevolkingsonderzoek, ben 54 en ben aan het onderzoeken wat erover bekend is nu en lees dus ook over de keuze mogelijkheid (?) van thermografie.
Ik woon in Zeewolde ( Flevoland)

Bijzonder dank voor uw informatie ,
mvrgr
Ted Douze


Door skorupka op 13 december 2013

Ik wil graag informatie over Borst-thermografie.
groeten kASIA


Door Iris op 24 mei 2015

Goede morgen, is het mogelijk om informatie toe te sturen? Bvd


Door Vera Croese op 24 juni 2015

Graag, want ik leef van 50 eoro per week, dus 400 euro is niet haalbaar, mail me graag, veracroese@live.nl, thanks, misschien kunnen we iets onderhandelen, en andere vrouwenvinden, groet Vera


Door carole op 26 augustus 2015

graag had ik wat meer info over deze borst thermografieDoor Nina op 31 januari 2016

Birgitte, ik zie op de website dat de wachttijd inmiddels 4-8 maanden is. Komt u nog wel steeds op locatie bij 3 of meer personen en zo ja, is dit in Zeeland mogelijk?


Door Joke Vermaak op 26 april 2013

Thermografie prima, maar zover ik weet is dat maar op een plaats mogelijk; Amsterdam. Woon i/h Zuiden des lands en dankzij de mamografie is er een vroeg stadium een agressieve en snelgroeiende tumor ontdekt die verwijderd is. Bestralingen heb ik achter de rug en nu krijg ik preventief nog chemo’s. En ik ben er dankbaar voor.
Ik weet ook wel dat het anders zou moeten, maar schei uit met dit soort verhalen, tenzij je op grote schaal en wijdverspreid betere methodes aan kunt bieden. Tot dan hebben deze bang makende verhalen geen enkele zin. Zoals we ook allemaal weten dan hennep kanker kan genezen, maar als je er niet aan kunt komen ….. Dus zou ik vooralsnog tegen alle vrouwen willen zeggen: “Doe mee aan dat borstonderzoek”.


Door Jolanda op 26 april 2013

Ook in Den Haag zit iemand, Anand Badloe. Hij is bereid om met zijn mobiele thermografie apparatuur op locatie te komen voor een groepje vrouwen.
Verder is het voordeel van thermografie dat het veranderingen in een veel jongere leeftijd en vroeger stadium al kan signaleren, namelijk in ontstekings- en angionegenesefase (aanmaak van meer bloedvaten om de tumor te voeden). Verder kan met een mammografie pas goed een beeld worden gekregen op oudere leeftijd omdat dan de hoeveelheid vetweefsel is afgenomen.
Verder is de thermografie minder pijnlijk, want deborst hoeft niet worden platgedrukt.
Het is wel een kwestie van weten dat het er is om een keuze of afweging te kunnen maken. Alles begint op kleine schaal.


Door Els op 26 april 2013

Hallo Yolanda

waar in DenHaag is dat, dat je thermografie kunt laten doen? is er een website? of adres?

b.v.d. gr. Els


Door Sumaia op 19 oktober 2013

Helemaal mee eens!


Door Jolanda Veen op 19 oktober 2013

Beste Joke,

oprecht fijn voor jou dat op tijd borstkanker is opgespoord en behandeld. Maar als je dit bangmakerij vindt; Het is juist de hele gezondheidszorgmachinerie die draait op bangmakerij. Door ons voortdurend te bestoken met alle risico’s die we lopen als we niet meedoen aan dit soort onderzoeken, als je niet meedoet word je gebeld dat je toch echt mee moet doen want anders loopt het hoogst waarschijnlijk slecht met je af……. wie is er nou bezig met zaaien van angst? Ik ben een paar jaar geleden bij een congres geweest over borstkanker waar een zeer gerenommeerde arts met hetzelfde verhaal kwam als in dit artikel en zijn conclusie was dat vrouwen waar bij bevolkingsonderzoek borstkanker is ontdekt niet langer leven, maar het alleen maar langer weten!!


Door vivere bioresonantie en magneetveld natuurgeneeswijze op 10 september 2015

Dit soort informatie heeft niets te maken met angst aanjagen maar bedoeld om van je ingepeperde angsten af te komen. Bewustwording en zelf initiatief nemen tot onderzoek naar andere behandelmogelijkheden is het vooropgestelde doel.


Door Anita op 2 april 2015

Dat je tegen mammografie bent, ok. Maar de uitspraken over het hebben van DCIS en borstkanker vind ik super storend.
Ik vind het ook nogal iets om vrouwen ervan proberen te overtuigen dat ze maar niet moeten deelnemen aan deze onderzoeken en een andere methode moeten kiezen. Ook die zijn zeker niet zonder risico’s en helaas vanuit persoonlijke ervaring weet ik ook dat die ook niet altijd even betrouwbaar zijn.


Door Angelina op 5 januari 2016

waar in Amsterdam? wan ik laat ze mijn borsten niet meer pletten!!!


Plaats een reactie


*


Interessante topics voor Energieke Vrouwen