arrow_drop_up arrow_drop_down
Recept: heerlijke en handige XL haverkoeken

Recept: heerlijke en handige XL haverkoeken

Heb je zin in iets lekkers of regelmatig behoefte iets gezonds mee te nemen voor onderweg? Het fijne van deze haverkoeken is dat er geen suiker in zit maar dat ze toch licht zoetig smaken dankzij een stuk gezondere ingrediënten: banaan, wortel, kokosolie en kaneel. Ja, ook wortel is ideaal om baksels een zoetje te geven. Dat je daarbij meteen wat groenten binnenkrijgt is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Als je een tijdje matig omgaat met suiker verdwijnt vanzelf de hang naar het (extreem) zoete van standaard koeken en repen. Dan kan wat zoet van groenten als wortel, zoete aardappel, venkel of pompoen al voldoende zijn.

Verse cranberries; extra dosis vitamine C én antioxidanten

Cranberries zijn een van de gezondste fruitsoorten om (in de diepvries) op voorraad te hebben. Dankzij een flinke dosis vitamine C en antioxidanten ideaal voor een goede weerstand.

Cranberries werken antibacterieel, vandaar ook dat ze heilzaam zijn bij een (beginnende) blaasontsteking.

Voor dit recept gebruik je verse cranberries uit de diepvries, dat geeft een lekker zuurtje aan de koeken. Deze kan je het hele jaar door in de diepvries bij de supermarkt en biologische winkel vinden.

Let op: verwar verse cranberries niet met gedroogde. Gedroogde cranberries zijn suikerrijk doordat ze zijn gezoet met suiker, glucosefructosestroop of fruitsappen.

Kleine cranberries uit de diepvries mogen zo in het beslag. Biologische, diepgevroren cranberries zijn een stuk kleiner dan niet-biologische. Deze laatste kan je eventueel eerst licht ontdooien en dan in tweeën snijden.

Het recept is voor 5 XL koeken. Makkelijk om mee te nemen en ideaal voor tussendoor wanneer er misschien andere verleidingen om de hoek liggen 😉

Dit heb je nodig

150 gram havermoutvlokken
100 gram geraspte wortel
40 gram pecannoten, grof gehakt (of kies voor andere noten)
25 gram verse cranberries (uit de diepvries, liefst biologisch)
2 el kokosolie, zacht (extra vierge)
1 banaan
1 ei
2 tl kaneel
1 tl bakpoeder
Snuf (zee)zout

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180 graden. Doe het ei samen met de banaan in de keukenmachine en mix tot een egale massa. Voeg de helft van de havermoutvlokken toe, samen met de kokosolie en kaneel en laat draaien tot de havermout fijn is. Schep het beslag over in een kom en spatel de rest van de havermout, de pecannoten, wortel, cranberries, bakpoeder en een snufje zout erdoor.

De cranberries hoeven niet eerst ontdooid te worden. Het deeg mag wat droog zijn, maar het mag niet uit elkaar vallen. Schep vijf grote hoopjes op een bakplaat met bakpapier en druk plat met je vingers. Zet voor 20 min de oven. Laat hierna helemaal afkoelen op een rooster. Vers zijn ze het lekkerst, maar je kunt de koeken ook invriezen.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

Diana
Door

Diana

op 27 September 2020

Ik heb de koeken vandaag gemaakt, klopt het dat ze zacht blijven? Smaak is goed, wel even wennen (ik at altijd supermarktkoekjes😊)

Reactie plaatsen