Ademloos; van uitzichtloze astmapatiënt naar een leven vol leven
6 min. leestijd

Ademloos; van uitzichtloze astmapatiënt naar een leven vol leven

Verhalen van vrouwen die weigerden zich neer te leggen bij een leven vol ziekte en medicijnen inspireren me mateloos. Vandaag het indrukwekkende verhaal van Emma die het heft in eigen hand nam. Artsen zagen geen uitweg, zij wel. Lees haar verhaal en laat je inspireren.

Ademloos; van uitzichtloze astmapatiënt naar een leven vol leven

Mijn naam is Emma Storris. Ik ben bijna 43 jaar, natuurgeneeskundig therapeut, kerngezond en leidt een actief leven. Dit is niet altijd zo geweest. Als kind al kreeg ik regelmatig ademtekort. Officieel is dat begonnen nadat ik op de lagere school Pfeiffer kreeg, maar terugkijkend denk ik dat het ziekteproces toen al aan een tijdje de gang was. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik het ooit niet af en toe flink benauwd had. In eerste instantie had ik een tabletje van het een of ander. Dat weet ik nog goed: het duurde even voor het ging werken en tot die tijd zat ik dan met mijn armen naar achteren te proberen lucht in mijn longen te krijgen.

In mijn tienerjaren volgde de overstap naar Ventolin. Dat was letterlijk een opluchting, want een aanval van benauwdheid was nu snel voorbij. Maar een oplossing was het niet. Ik ging steeds vaker Ventolin gebruiken. Omdat dat volgens mijn artsen niet zo’n goed idee was kreeg ik er dagelijks ontstekingsremmers bij. Ik was net in de twintig en had ondertussen een diagnose: allergisch astma. Door een waaier aan inhalatie allergenen kreeg ik continu prikkels waardoor er histamine werd aangemaakt en mijn luchtwegen regelmatig in de kramp schoten. Een antihistaminicum werd toegevoegd om mijn histamine receptoren te blokkeren.

Van kwaad tot erger

Helaas bleek het niet genoeg. Ik had minder vaak een aanval omdat ik dagelijks preventief luchtwegverwijders gebruikte met de ontstekingsremmers, maar in plaats daarvan kreeg ik longontstekingen. Ik had verder regelmatig schimmelinfecties en keelontstekingen en nog veel meer kleine kwalen. Antibiotica en Prednison stonden regelmatig op het menu.

In mijn tienerjaren fietste ik veel, bovenop de kilometers naar school nog zo’n dertig kilometer op de racefiets, elke avond. Dat was nu geen optie meer. Ik had het min of meer geaccepteerd als een feit. Mijn specialisten hadden me immers verzekerd dat de weg die we ingeslagen hadden de juiste was. Ondanks die verslechtering in algehele conditie en de regelmatig terugkerende ontstekingen in mijn longen, was de staat van mijn longen naar wens gezien de omstandigheden, zo was hun oordeel.

En nu is het genoeg

Ik had het geaccepteerd en leefde er zo goed mogelijk mee zonder alles erdoor te laten bepalen. Tot het moment dat ik tijdens de verjaardag van mijn oudste op bed lag. Ondertussen is hij een grote vent, maar toen was hij nog een kleuter. En zijn moeder lag tijdens zijn feestje voor pampus in bed, een grote teleurstelling. Ik kon niet op of om, want naast de longontsteking was ook mijn nervus vagus ontstoken, waardoor ik veel pijn had en alleen maar stil kon liggen met behulp van prednison, pijnstillers en spierverslappers. Dit kwam hard binnen. Als het nu al zo slecht ging, hoe moest dat dan verder? Ik werd bang voor wat de toekomst brengen zou, of eerder nog: wat ik niet meer mee zou maken.

Toen ging er een knop bij me om. Ik vond dat ik lang genoeg mijn lot uit handen had gegeven en besloot zelf de touwtjes in handen te nemen. Mijn zoektocht begon met het inventariseren van wat ik op dat moment aan medicijnen gebruikte. Het viel mij op dat bijna alle medicijnen als bijwerking juist vermeldden wat mijn leven lamlegde: longontstekingen. Dat verbaasde me en deed me afvragen wat er eerder was, de longontstekingen of de ontstekingsremmers. Ook de keelontstekingen en schimmelinfecties werden als mogelijk neveneffect genoemd. Alles bij elkaar reden om het roer volledig om te gooien.

Voeding en vechtlust, een goede combinatie

Ik ging op zoek naar informatie over het ontstaan van al die verschijnselen die ik had. Gelukkig had ik in mijn nabije omgeving een weelde aan kennis over natuurgeneeskunde en werd ik al snel op weg geholpen met het aanpassen van mijn voeding en het aanvullen van tekorten door middel van supplementen. Ik begon met het schrappen van alle suiker uit mijn voeding en vooral groente, fruit, eieren, noten, goed vlees en goede vis te eten. Met dat laatste bedoel ik biologisch vlees van dieren die gegeten hebben wat ze horen te eten en wilde vis. Ook schrapte ik alle granen en gebruikte alleen nog gefermenteerde melkproducten.

Al snel merkte ik een verschil in mijn energieniveau, hetgeen een enorme stimulans was om door te gaan. Sterker nog, ik besloot me om te gaan scholen naar natuurgeneeskundige. Ik ging medische basiskennis studeren om een beter begrip te krijgen van hoe die lichaamsprocessen nu eigenlijk werkten. Tegen de tijd dat ik op de helft van de medische basiskennis zat had ik mijn ontstekingsremmers en Ventolin-gebruik vrijwel helemaal af kunnen bouwen. Antibiotica en Prednison had ik al niet meer nodig gehad sinds de Grote Omslag. Tegen de tijd dat ik klaar was met de medische basiskennis gebruikte ik alleen nog maar de histamineremmer en dan alleen in het hooikoortsseizoen.

Van patiënt naar genezer

Ik startte met de opleiding orthomoleculaire geneeskunde. Hier leerde ik naar mijn ziektegeschiedenis in kaart te brengen als een film en zo naar de echte oorzaak terug te gaan. Elke film is persoonlijk en ik begon inzicht te krijgen in de mijne. Ik leerde over fytotherapie, micronutriënten en macronutriënten en hoe ik deze in kon zetten om mijn film een goede afloop te geven. Hierdoor kon ik mijn laatste chronische medicijngebruik stoppen, de histamineremmers. Na al die jaren met een waslijst aan medicijnen was het gewoon raar dat ik niet van alles mee hoefde te slepen als ik eens op vakantie ging. Een tandenborstel en wat schone kleren en ik kon op pad.

Het ging zo goed met mij dat ik na het behalen van mijn diploma mijn eigen praktijk oprichtte. Ik had de smaak te pakken en ging door met de tweejarige opleiding kPNI. Ondertussen heb ik deze nu al enkele jaren voltooid en nog steeds leer ik dagelijks. Het leren houdt nooit op, want de inzichten blijven komen. Wat ik ondertussen heb geleerd? Dat ziekte, zeker chronische ziekte, een uiting is van een nooit opgelost probleem in het verleden. Dat de ziektekeuze, want hoe ziekte zich uit verschilt per persoon, afhangt van vele factoren zoals genetische en epigenetische opmaak (welke van de beschikbare genen aan en uit staan), persoonlijkheid et cetera. Dat het daarom niet zo gek is dat standaard protocollen, zoals deze in onze huidige reguliere geneeskunde gebruikt worden, bij een heleboel mensen niet werken. Omdat de meeste mensen niet standaard zijn.

Hoe het nu met mij gaat

Zo kwam ik erachter dat stress en stressbeleving bij mij een grote rol speelde. Ik was een soort van bang om vrijuit te ademen, had altijd het gevoel dat ik waakzaam moest zijn. Sommige van mijn leefomstandigheden waren behoorlijk stressvol. Nadat ik heel veel gezondheidswinst had behaald door allerlei lichamelijke factoren aan te pakken, moest ik daar dan ook mee aan de slag. Ik heb de afgelopen jaren hard gewerkt aan het inrichten van mijn leven zoals het bij mij past en daarnaast mijn eigen perceptie van stress verbeterd door mindfulness en meditatie. Ik heb weer leren luisteren naar mijn eigen lichaam.

Ik let nog steeds goed op mijn voeding. Als ik dat door omstandigheden een aantal weken niet doe, dan merk ik dat. Snel terug naar echte voeding is dan het devies. Wel ben ik van mening dat je soms uit de band moet (kunnen) springen. De boog kan niet altijd gespannen staan. Ik hou voor mezelf de 80%-20% stelregel aan, hetgeen inhoudt dat ik wil dat minimaal 80% van mijn voeding goede voeding is en maximaal 20% minder goed mag zijn. Dat lukt heel goed.

Ik heb nog nooit zo goed in mijn vel gezeten

Verder suppleer ik nog steeds, omdat het met onze leefstijl en de huidige toestand van onze bodem lastig is om alle vitamines en mineralen uit je voeding te halen. Ik gebruik een Multi, vitamine D als de ‘r’ in de maand is, een omega 3 supplement, vitamine C en jodium, natuurlijk allemaal van goede kwaliteit. Daarnaast doe ik aan intermediate fasting. Dat wil zeggen dat ik af en toe een dag niet of weinig eet. Dit heeft vele positieve gezondheidseffecten, maar is te ingewikkeld om hier even uit te leggen. In het hooikoortsseizoen gebruik ik momenteel bijenpollen om geen allergieverschijnselen te krijgen. Ik heb nog nooit zo goed in mijn vel gezeten als nu. Het leven lacht me toe en ik ben dankbaar.

Emma Storris

www.storris.com

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. We vinden het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat. Heb jij ook zo’n verhaal hoe voeding jouw medicijn werd en wil je dat delen? Mail ons dan op info@energiekevrouwenacademie.nl

Jolanda van de Velde
Door

Jolanda van de Velde

op 10 Jun 2016

Wat een mooi verhaal en wat herkenbaar ik heb ook allergische astma. Ook ik kreeg eerst dat pilletje en later lomudal, ventolin. Wat was ventolin een super medicijn. Tijdens puberteit vele aanvallen gehad. Altijd antibiotica en prednison in huis. Nu 52 jaar en erbij gekregen coeliaki en reuma. 2 jaar geleden heb ik mij bezig gehouden met orthomoleculaire voeding vis een orthomoleculaire diëtist. Dat heeft zich geuit in een flinke aanval van gewrichtsontstekingen in meerdere gewrichten. Mijn lichaam heeft zo'n opdonder gehad dat ik ben niets meer. Ik heb niet meer de energie om mij bezig te houden met voeding, jammer. Alhoewel ik het nog steeds hou dat deze voeding het getriggerd heeft. Fijn dat het bij jou zo goed geholpen heeft. Dank je wel voor je verhaal. Groetjes Jolanda.

Emma
Door

Emma

op 14 Jun 2016

Graag gedaan Jolanda... Vervelend dat je zo'n vervelende ervaring hebt gehad met orthomoleculaire voeding. Ik weet natuurlijk niet wat de achtergrond is en wat er precies is gebeurd, maar ik denk wel dat het zonde is dat je hierdoor niet verder kunt werken aan je gezondheid door passende voeding. En dat energiegebrek, dat begrijp ik helemaal. Dat zie ik heel vaak in mijn praktijk. Wat kan helpen is je realiseren dat in dit proces ook babystapjes stapjes in de goede richting zijn. Je hoeft niet meteen alles perfect te doen, elke verandering kan de vicieuze cirkel breken waar je in zit. Wellicht wat langzamer, maar toch... Misschien dat je op deze manier wel weer wat energie kunt krijgen. Veel succes toegewenst, Emma

Emma
Door

Emma

op 14 Jun 2016

Het zou kunnen zijn dat de ortho moleculaire voeding ontgiftigend werkte. Dat hoort ook zo. Dan gaan als gevolg al die gif stoffen ronddwalen je voelt je daardoor eerst wat belabberd. Het is erg belangrijk om dan extra water te drinken. Heb je dit niet gedaan dan spoelen de giffen niet uit je lichaam weg maar gaan ze(vooral de zuren) o.a. in je gewrichten settelen en daar ontstekingen veroorzaken, arthritis etc etc. Dus misschien zit daar het probleem. Ontzuren is dan ook erg belangrijk voor je zodat je gewrichten weer beter worden. Maar bij alles moet je voldoende water drinken.

Anneke
Door

Anneke

op 10 Jun 2016

Behoorlijk herkenbaar! Goed beschreven.

Jessica
Door

Jessica

op 10 Jun 2016

Mooi verhaal en heel herkenbaar wat voeding voor je lichaam kan doen. Na jarenlange klachten en de diagnose van een zeldzame botaandoening ben ik inmiddels van de 3 maandelijke medicijnkuren af. Na wat onderzoek bleek ik verschillende voedselovergevoeligheden te hebben en ben hier mee aan de slag gegaan. Het vermijden van gluten, granen, ei, lactose en varkensvlees maakte dat ik voor het eerst in jaren een verbeterde botscan had! Een lekkere motivatie om de goede voeding te blijven gebruiken ondanks dat dit soms best lastig is! Ik raad iedereen aan, zeker mensen met fysieke klachten, om gezonde voeding aan jezelf te gunnen!

Riet
Door

Riet

op 10 Jun 2016

Leerzaam om naar je eigen lijf te luisteren

Monique Engels(Buteykotherapeut)
Door

Monique Engels(Buteykotherapeut)

op 10 Jun 2016

Beste Emma, Allereerst chapeau hoe je alle medicatie overboord heb weten te gooien door je levensstijl aan te passen. Mag ik vragen hoe het met je adem gesteld is. Adem je klein met een ontspannen middenrif en door je neus? Ik ben erg benieuwd of je daar wel eens opgelet hebt hoe je adem is mee geëvalueerd in dit proces.

Emma
Door

Emma

op 14 Jun 2016

Hallo Monique, goed dat je dit aankaart. In een blog kun je natuurlijk niet alles beschrijven van het hele proces dat je doorlopen hebt, maar een goede ademhaling is uiteraard essentieel, zeker bij een aandoening als astma. Ik had absoluut geen goede ademhalingstechniek, als kind al niet. Ik werd daar op gewezen door één van mijn longartsen. Dat is dan ook één van de dingen die ik heb aangepast. In antwoord op je vraag, ik adem inderdaad altijd door mijn neus en op een ontspannen manier, niet met van die grote teugen, maar heel beheerst. Ik gebruik ook adempauzes als ik het gevoel heb dat mijn ademhaling met me loop gaat. Dat noem ik mijn yoga-adem ;). Vroeger had ik ze vaak nodig, tegenwoordig lijkt het van nature goed te gaan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Buyteko niet ken, maar ik ben nu wel nieuwsgierig...

Gerda
Door

Gerda

op 10 Jun 2016

Een enorm herkenbaar verhaal. Ik.heb werkelijk nagenoeg hetzelfde verhaal als dat van Emma. Ook ik heb door verandering van voeding, natuurgeneeskundige opleidingen inzichten gekregen, door op.een hollistische verantwoorde manier met alles wat er bij een ziekte komt kijken aan de slag te gaan., waardoor ik van nog nauwelijks kunnen lopen, langzaam weer mijn gezondheid hervond. Het gaat er echt om dat lichaam, geest en ziel in balans zijn. Alleen dan kun je genezen. Iets waar in het reguliere circuit jammer genoeg nog weinig aandacht aan geschonken wordt. Fijn om te lezen dat er meer mensen zich niet neerleggen bij het afhankelijk zijn hiervan maar zelf het heft in.handen nemen. Emma dank je wel voor je verhaal.

Felice Jacobs
Door

Felice Jacobs

op 11 Jun 2016

Hoi,ook ik heb allergische astma en reageer op alles. Ik hoest doorlopend en ik heb al zelf pufjes afgebouwd en vanmorgen ook het laatste pufje achtetwege gelaten. Het hoesten staat er nl bij de pufjes bij als bijwerking en het is het uitproberen waard. Ik gebruik elke morgen kurkuma van de toko icm zwarte peper en dit al bijna een jaar. Ik ben benieuwd hoe ik nu ga reageren zonder de pufjes met drijfgas.

Yvonne
Door

Yvonne

op 11 Jun 2016

Wow! Geweldig zeg. Regie over eigen leven genomen, inzichten verworven en mét goed resultaat. Lifechanging. Zelf herken ik bovenstaand verhaal. Word ik zelf een "complex dossier" genoemd en nog steeds niet de weg gevonden. Mijn zoektocht gaat voort, soms paden ingeslagen die hoopgevend waren maar uiteindelijk ook nare en bijna desastreuze gevolgen ondervonden (met middel uit orthomoleculaire geneeskunde trouwens). Ik kan alleen maar hopen en inspiratie ontlenen uit je verhaal dat ik ook het geluk mag vinden tot een betere gezondheid. Bewegen doe ik dagelijks, vlees en vis met mate ook van bio dieren (duurder maar zeer aan te bevelen), rauwe noten, zaden, verse groenten en fruit, biologisch brood, bio yoghurt van koeien uit t goede leven. Soms denk ik erover zuivel en brood achterwege te laten maar na een aanvaring met mijn huisarts ben ik van slag. Ik moet brood eten van hem en zuivel. Kaas trouwens bio boerenkaas...schimmelt snel denk dat dit ook niet zo goed is. Na een detoxperiode voelde ik me kort geweldig. Mijn arts was furieus, allemaal onzin zei hij..,tja een huisarts heeft 3-6 colleges over voeding gevolgd...ik ben fan van kurkuma, gember, kardemon en zwarte peper als super ontstekingsremmer. Bedankt voor je inspiratie!

Emma
Door

Emma

op 14 Jun 2016

Heel graag gedaan, Yvonne... Jammer dat je huisarts zo tegen je van leer getrokken is. Ik ben benieuwd wat zijn reden is om er zo op te hameren dat je brood en zuivel moet eten. Je komt immers niets tekort als je voldoende groentes en fruit, goede eiwitten en vetten eet, integendeel, je zal eerder in de richting van voldoende voedingsstoffen komen dan bij een dieet met brood en zuivel. De voordelen van brood en zuivel eten wegen naar mijn mening echt in de verste verte niet op tegen de nadelen ervan.Ik wens je nog veel inspiratie toe in het vinden van jouw pad

Yvonne Bergwerff
Door

Yvonne Bergwerff

op 17 Jun 2016

Dank je Emma. Brood moet van de arts vanwege het jodium. Mijn schildklier werkt niet. Slik al 14 jaar thyrax. Volgende week ga ik het gesprek aan met mijn arts. Voel me niet serieus genomen met mijn vermoeidheidsklachten en ook dat hij zich te fel heeft uitgelaten. Dit heeft zoveel stress veroorzaakt dat ik totaal de weg kwijtraakte, inmiddels ruim 5 kilo ben aangekomen en mij steeds rotter voel. Vanmorgen groene en rode smoothies gemaakt verder ging het weer mis na de LU crackers met kaas. Het lijkt erop dat brood, crackers eten me vermoeid maken en uit die frustratie maak ik verkeerde keuzes degistive kaakjes, gevulde koek....natuurlijk weet ik dat dit niet zo verstandig is...ben in gevecht met mezelf. Er is een sprankje hoop. Binnenkort een consult bij een orthomoleculaire geneeskundige voedingstherapeute. Advies, steun in de rug....hoop dat ik mijn gezonde ik zal vinden. Groetjes Yvonne

Yvonne
Door

Yvonne

op 17 Jun 2016

Bedankt Emma en Marjolein. Waar de weerstand van mijn huisarts vandaan komt....gebrek aan kennis over voeding ??denk ik. Ik ga in gesprek met hem wat het met mij deed en het gevolg dat ik ontredderd en dood vermoeid ben. Ook heb ik een afspraak met een orthomoleculaire geneeskundige voedingscoach. Samen hoop ik de weg naar gezondheid te vinden.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Jun 2016

Volg je intuitie Yvonne, jij kent jouw lichaam veel beter dan je huisarts. Het laten staan van zuivel en brood kan je veel goed doen zoals die detox liet zien. Zoek een andere huisarts als hij furieus wordt als jij niet doet wat hij zegt. Zoek er een die met je mee wil denken in de richting waar jij denkt dat de oplossing ligt! Go for it!

Yvonne
Door

Yvonne

op 24 Jun 2016

Gister een lang gesprek gevoerd, met goede argumenten. Arts bood excuus aan. Liet mij lijst met alle klachten maken. Vanmorgen terug. Uitkomst groot bloedonderzoek als eerste stap en voelde me nu serieus genomen. Mogelijk gluten overgevoeligheid. Wordt vervolgd!

Monique
Door

Monique

op 09 Jul 2016

Bij mij kwam uit de bloedtest niets over gevoeligheid voor gluten maar aan mijn lichaam merkte ik duidelijk dat tarwe toch een struikelblok was dus luister vooral naar je lichaam ,,, succes

Kim
Door

Kim

op 11 Jun 2016

Geweldig verhaal! Het is mooi en inspirerend om te lezen dat het toch anders kan dan doctoren je vertellen.De enige vraag die ik dan nog heb is hoe begin je hiermee? Ikzelf zou graag een aantal dingen aan mijzelf willen vetbeteren maar ik weet niet bij wie ik dan kan aankloppen en wat ik dan moet vertellen.

Emma
Door

Emma

op 14 Jun 2016

Hallo Kim, allereerst is inzicht al een heel goed begin. Dus eigenlijk ben je al begonnen.Om meer te inzicht te krijgen in jouw ziekte is het het verstandigst om naar een goede therapeut te gaan die je hiermee kan helpen, bijvoorbeeld een orthomoleculair of kPNI therapeut. Die zal je vragen je hele geschiedenis te vertellen, want zoals ik al schreef, is er een hele film vooraf gegaan aan die foto die nu jouw ziekte is. Afhankelijk van die film zal je therapeut je tips kunnen geven over hoe hierin te werk te gaan.Veel succes!

Gerbrig Leistra
Door

Gerbrig Leistra

op 11 Jun 2016

Interessant artikel en ik onderschrijf het helemaal. Bijwerkingen zijn in feite helemaal geen bijwerkingen - het zijn natuurlijk gewoon 'werkingen' van het medicijn. Het is altijd goed om de bijsluiter te lezen voordat je medicatie neemt - en jezelf af te vragen of er niet een natuurlijke oplossing bestaat. Gelukkig worden steeds meer mensen zich hier bewust van!

Ina
Door

Ina

op 12 Jun 2016

Wat een geweldig verhaal. Hieruit blijkt weer dat voeding je medicijn kan zijn.

Josee
Door

Josee

op 12 Jun 2016

Dit is een prachtig verhaal. Hoe heerlijk is het om uit de klauwen van de medicijnenwereld te geraken. En wat een mooie inzichten en resultaten!

Nel broerse
Door

Nel broerse

op 13 Jun 2016

Dit kon mijn verhaal zijn haha Ik ben ook bij iemand terechtgekomen en die heeft me behandeld met accupunctuur en inderdaad voedingsadvies gegeven.met de nodige voedingssupplementen en na de 1ste behandeling en mn eetgewoontes om te gooien heb ik geen oufje meer aangeraakt En dit is nu 7 jaar geleden Energie voor 10 en heb me nig nooit zo goed gevoeld Ik ben haar zo dankbaar want de medische wereld stopt je alleen maar vol met rotzooi.maar het kan dus ook anders...dat blijkt Voeding doet een heleboel Ik had ook de laatste jaren last van cystes maar sinds ik dit dieet volg heb ik daar ook geen last meer van Ik ben supergelukkig dat dit op mijn pad is gekomen want anders was het slecht afgelopen

els
Door

els

op 14 Jun 2016

ook ik heb twee jaar geleden de knop om gezet om beter op mijn voeding te letten om zo mijn kwalen te verhelpen. ik had extreem veel last van astma en hooikoorts. altijd moe en futloos , flink hoesten en gierend adem halen. ik heb nergens meer last van als ik mijn eet patroon in de gaten hou. geen medicijnen meer, geen schorre keel van het hoesten, bloed door lopende ogen. zelfs geen bril meer. dit gun ik iedereen.

Mirella
Door

Mirella

op 17 Jun 2016

Ik vind dit fantastisch om te lezen. Ik heb in de afgelopen maanden veel van dit soort verhalen gelezen (van mensen met chronische ziekten en ook kanker, die zichzelf genazen met behulp van gezonde voeding en stressreductie etc.) Ik ben dit soort verhalen over genezen met voeding bewust aan het opzoeken op internet en ik heb er nu al zoveel gelezen. Het is gewoon zo ontzettend hoopgevend. Ik vind dit zeer inspirerende verhalen en deel deze graag op mijn facebookpagina. Ga zo door.

Margot
Door

Margot

op 29 Jun 2016

Hoi Emma,Inspirerend verhaal! Heel herkenbaar, niet voor mezelf maar voor mijn schoonmoeder die dezelfde astmatische klachten heeft. Ik zal haar zeker je verhaal laten lezen als ze volgende week een paar dagen komt logeren. Hopelijk heeft ze er wat aan en inspireert het haar om gezonder te gaan eten. Ik heb nog wel een vraag: Je schrijft dat je een "Multi, vitamine D, een omega 3 supplement, vitamine C en jodium gebruikt, natuurlijk allemaal van goede kwaliteit." Zou je daarbij de merken kunnen noemen? Soms zie ik door de bomen het bos niet meer, wat supplementen betreft. En raad je iedereen jodium suppletie aan die geen brood, zuivel en, zeevis en zeewier gebruikt?

Heidi
Door

Heidi

op 15 Mar 2017

Ook ik had van kind af aan astma verschillende puffers! En een reactie van mijn lijf daar op! Ik besloot mijn leven om te gooien! Ik ging naar een orthomoleculair therapeut en daar kreeg in andere inzichten in mijn voeding! Ik gebruik geen zuivel meer en geen kant en klare voeding! Resultaat: al 10 jaar van mijn medicijnen af en al 6 jaar niet meer bij een huisarts geweest! Ik ben een blij mens!!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!