De dagen worden donkerder, Sint en Kerst kruipen steeds dichterbij. Dat gaat elk jaar weer gepaard met veel gezelligheid maar ook een geweld aan koek- en snoepgoed.
Natuurlijk is het fijn om tijdens een koude dag de keuken in te duiken en jezelf te trakteren op iets lekkers. Maar laten we dat doen met minder suiker en kwalitatief goede (en best gezonde) ingrediënten. Deze speculaas is veel lekkerder dan die uit de winkel en ontzettend snel gemaakt. Wanneer je er balletjes van draait heb je meteen een fijn kruidnootjesrecept. Leuk om met de (klein)kinderen te bakken!
Dit heb je nodig voor 1 bakplaat speculaas
225 gram boekweitmeel
75 gram amandelmeel
50 gram kokosbloesemsuiker
150 gram roomboter
3,5 el koek- of speculaaskruiden
2 tl vanille extract
1 volle tl gemberpoeder
50 ml amandelmelk
1 tl bakpoeder
Snufje zout
Optioneel: hand garneeramandelen
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden, hete lucht. Smelt de roomboter in een pannetje tot hij zacht is, laat hem niet te warm worden. Meng de droge ingrediënten in een kom. Voeg de boter en amandelmelk toe en kneed tot een deegbal. Leg op een bakplaat met bakpapier en rol met een deegroller tot een dikke speculaasplak. Druk de amandelen in het deeg. Zet voor ongeveer 25 min de oven. Let op dat de randjes niet verbranden. Laat helemaal afkoelen en breek in stukken. Bewaar in een luchtdichte pot of koekjestrommel.
Printen of opslaan?
Lijkt het je fijn om dit recept te printen of bij je favoriete recepten op te slaan. Download het dan hier.