Recept: een gezonde chocoladeletter om zelf te maken
2 min. leestijd

Recept: een gezonde chocoladeletter om zelf te maken

Dit recept is voor iedereen die het Sinterklaasfeest omarmt. Misschien heb je het vroeger gevierd en mis je het stiekem nu de kinderen de deur uit zijn? Misschien heb je de traditie opnieuw opgepakt met de komst van kleinkinderen? Hoe dan ook, om het Sinterklaasfeest kunnen we niet heen.

Helaas gaat het Sinterklaasfeest gepaard met een geweld aan suiker en snoepgoed in de supermarkt.

Daar heb ik een alternatief voor gevonden: zelf chocoladeletters maken. Het is ontzettend leuk om te doen, ook met (klein)kinderen.

Kies voor de meest gezonde (en lekkere) pure chocolade die je kant en klaar kunt vinden en versier de letters met gezonde toppings. Leuk om weg te geven als cadeautje tijdens pakjesavond, om een lieve buurvrouw mee te verblijden of om zelf van te snoepen tijdens een kop koffie of thee. Enne….niet in één keer opeten he 😉

Dit heb je nodig voor twee letters van ongeveer 20 cm

250 gram pure chocolade (meer dan 70% cacao)
75 gram roomboter (gras gevoerd), op kamertemperatuur
1 handje aan toppings (goijbessen, kokosrasp, nootjes, zaadjes, cranberries, gepofte quinoa etc.

Optioneel:
Specerijen als kaneel, chilipoeder, kardemom, zwarte peper
Grof Keltisch- of Himalaya zeezout

Zo maak je het

Smelt de chocolade au-bain-marie: dus in een vuurvaste kom of pan boven een pan met een laagje stomend water. Haal de kom van de pan als de chocolade nét gesmolten is. Klop de roomboter met een mixer tot hij wit en stijf is. Spatel deze voorzichtig door de gesmolten chocolade. Roer er niet meer dan 2 theelepels specerijen door. Zet weg in de koelkast voor ongeveer 15 minuten of tot de chocolade tussen vloeibaar en gestold in zit.

Teken ondertussen een letter op een stuk bakpapier. Overtrekken van een uitgeprinte letter kan natuurlijk ook.
Schep het chocolademengsel over in een spuitzak. Spuit voorzichtig aaneensluitende rondjes of lange banen over de getekende letter. Versier hierna met toppings van jouw keuze en eventueel wat grof zout. Laat minimaal 30 min verder opstijven op een koele plek. Hierna niet langer dan 2 dagen bewaren. Wanneer je geen toppings gebruikt blijft de chocoladeletter een week goed.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?

Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten! 

arrow_drop_up arrow_drop_down