Dingen doen door achterover te leunen en vrouwelijke energie meer ruimte te geven

Dingen doen door achterover te leunen en vrouwelijke energie meer ruimte te geven

We leven in een enerverende tijd waarin angst en controle de boventoon voeren. Hieruit is nog nooit iets moois en waardevols ontstaan. Het is een vorm van mannelijke energie. Als mannelijke energie niet in balans is met vrouwelijke energie raakt de wereld uit balans. Dit is al meer dan 5000 jaar het geval.

Daarom een warm pleidooi voor méér vrouwelijke energie. Laat me je uitleggen wat ik daarmee bedoel. Het zal je goed doen!

Vandaag een warm pleidooi om meer vrouwelijke energie aan de wereld toe te voegen

Doen door niet-doen werkt beter dan je nu misschien denkt

Ik ben opgevoed door twee hardwerkende ouders. Ze waren altijd bezig, ik kan me niet herinneren dat ze ooit aan het lummelen waren. Dit gedrag heb ik gekopieerd als meisje en draag ik nog steeds met me mee. Hun overtuigingen waren lang die van mij: druk zijn is goed, niets doen is verspilling van kostbare tijd.

Langzaam begin ik nu echter te leren dat er ook een andere manier is om dingen te doen, meer een vrouwelijke manier. Doen door niet-doen. Het voelt veel gezonder en het werkt beter dan je nu misschien denkt.

Veel mannen lijken nog op spermazaadjes

Veel mannen lijken nog steeds op spermazaadjes. Zodra ze wakker worden kijken ze om ze zich heen en zien miljoenen concurrenten naast zich die precies hetzelfde willen als zij: succesvol zijn! Wat dat dan ook moge zijn. Dus gaan ze als een speer aan de slag en proberen rechtstreeks op hun doel af te stormen, blijkbaar nog steeds met het gevoel dat er maar ééntje de winnaar kan zijn. (Wat nooit zo is trouwens.)

Ze kijken niet om zich heen en hebben soms weinig oog voor hun omgeving want wat ze voor ogen hebben is het doel dat ze willen bereiken. Dit is mannelijke energie; energie die naar buiten is gericht. Oké, ik overdrijf en natuurlijk hebben vrouwen ook mannelijke energie en hebben mannen vrouwelijke energie. Maar doorgaans hebben de meeste mannen toch méér mannelijke energie.

Mannelijke energie is meer naar buiten gericht en houdt van wedstrijdjes. Dat is de energie waar we al 5000 jaar in leven.

Meten is weten en doodgaan is falen

Dit is wat onze wereld heeft gemaakt zoals ze vandaag is, want de afgelopen 5000 jaar kent onze wereld een dominantie van mannelijke energie.

Het is de energie van meten is weten, bewijs het maar, er kan er maar één de winnaar zijn, lichaam en geest zijn gescheiden, de natuur moeten we beheersen, ziekte is de vijand en doodgaan is falen. Het is de energie van beursgenoteerde ondernemingen die tot in het oneindige willen blijven groeien en daarmee grote schade berokkenen, terwijl ze de wérkelijke, zinvolle reden van hun bestaan allang zijn kwijtgeraakt.

Ik wilde dat hij trots op me was

Sommige vrouwen zijn meegegaan in deze race van mannelijke energie. Ik ook. Mijn moeder was huisvrouw, mijn vader bouwde bruggen. Als kind mocht ik af en toe op zaterdag mee naar zo’n brug in aanbouw. Ik vond het geweldig knap wat hij deed; je begint aan twee kanten van de rivier te bouwen en in het midden sluiten de twee helften van de brug op de millimeter precies op elkaar aan. Dat boeide me enorm; hoe deed hij dat toch?

Wat mijn moeder deed vond ik lang niet zo interessant; wassen, poetsen, strijken, boodschappen doen, koken. Saaie klusjes, iedere dag hetzelfde. Ik keek veel meer op tegen mijn vader dan tegen mijn moeder. Is het gek dat ik meer de neiging had om mijn vader achterna te gaan? Ik wilde dat hij trots op me was.

Ik keek op tegen mijn vader, daarom wilde ik meer op hem lijken dan op mijn moeder

Wij vrouwen zijn vergeten dat we eitjes zijn

Veel vrouwen in onze maatschappij vol mannelijke energie hebben hun mannelijke energie ontwikkeld. Of we het nou wilden of niet. Bewust of onbewust. We zijn mee gaan doen met de mannen. Doelen stellen, actie ondernemen, resultaten behalen, goed is nooit goed genoeg, strakke planningen, veel controles, gáán met die banaan.

Als je iets wilt bereiken in deze wereld zul je dingen moet doen. Niets doen leidt nergens toe. Bijna alle vrouwen krijgen daar vroeg of laat de rekening van gepresenteerd: een lichaam dat zegt: “je bekijkt het maar, ik doe niet meer mee”. Vooral het vrouwenlichaam boven de 40. Vrouwenlichamen raken uitgeput. Ik kreeg een stevige burn-out op mijn 52ste. Helemaal opgebrand.

Vooral vrouwenlichamen van boven de 40 raken uitgeput van een wereld vol met mannelijke energie

Het eitje kiest het spermazaadje! Niks de snelste wint!

Wat doet een eitje ook alweer? Na de rijping wacht het eitje rustig af in de eierstok. Het leunt relaxt achterover alsof het in een zachte, warme, luie bank hangt. Het kijkt eens om zich heen en blijft lekker liggen chillen op de bank. Het lijkt alsof het eitje niets doet. Lui eitje. Maar dat lijkt alleen maar zo. Het eitje doet wel degelijk iets. Het eitje trekt de spermazaadjes naar zich toe!

Ze gaat niet zelf op weg om de spermazaadjes alvast tegemoet te komen, nee, ze zorgt ervoor dat de spermazaadjes naar háár toekomen. De spermazaadjes weten daardoor precies waar ze naartoe moeten. Het eitje doet niet niets, het eitje doet-niet. Ze weet wat ze wil, want wist je dat het eitje kiest welk zaadje haar mag bevruchten? Het eitje kiest! En bereikt dus precies haar doel met weinig inspanning. Slim eitje! Het is dus niet zo dat het snelste zaadje wint wat we altijd geleerd hebben!

(Meer hierover lees je in het het essay van antropologe Emily Martin: The Egg and the Sperm: How Science Has Constructed a Romance Based on Stereotypical Male-Female Roles.) (1)

Het eitje kiest! Het eitje trekt de spermazaadjes naar zich toe en kiest welk zaadje haar mag bevruchten!

rupsje nooit genoeg mindset

Rupsje Nooit-Goed-Genoeg

Wij vrouwen zijn vergeten hoe het is om niet-te-doen. We zijn het kwijt geraakt. Ik was het ook vergeten. Om mezelf staande te houden was ik altijd maar bezig. Druk zijn is goed. Als je druk bent, ben je belangrijk. Als je niks te doen hebt ben je een loser. Onze samenleving waardeert druk, druk, druk. Langzaam ben ik gaan voelen wat daaronder zat. Wat ik wegstopte door alsmaar zo druk te zijn. Het is een diep gevoel van Niet-Goed-Genoeg-Zijn.

Onder mijn druk-druk-druk doen, bleek een diep gevoel van niet-goed-genoeg-zijn te zitten

Ik ben niet goed genoeg als ik geen leuk huis heb, als ik niet slim ben en als ik er niet aantrekkelijk uitzie. Ik ben niet goed genoeg als ik geen fijne partner en geen interessante baan heb. In deze wereld vol met Rupsjes Nooitgenoeg was ik een Rupsje Nooitgoedgenoeg geworden die altijd werkte aan perfectie. Dus was ik druk en perfectionistisch tot ik er letterlijk bij neerviel.

Op zoek naar de vrouwelijke energie

Langzaam realiseerde ik me dat er een andere weg moest zijn. Een meer vrouwelijke weg. Een weg van vaker achterover leunen in plaats van blijven rennen. Het begon met het inzicht dat ik zo hard werkte omdat ik mezelf niet goed genoeg vond. Niet zozeer in de ogen van anderen, maar in mijn eigen ogen. Het heeft lang geduurd voordat ik echt kon voelen, diep in mij mezelf, dat ik helemaal oké ben, precies zoals ik ben, met al mijn plus- en minpunten.

Ik heb van alles gedaan: positieve affirmaties, Emotional Freedom Technique, yoga, dagboeken schrijven, mediteren, erover praten; het heeft allemaal een steentje bijgedragen maar was niet genoeg. Totdat ik het belangrijke keerpunt vond.

vrouwelijke-energie-activeren

Waardeer jij de vrouwelijke energie in jezelf?

Pas op het moment dat ik de vrouwelijke energie in mijzelf ben gaan waarderen kreeg ik het gevoel dat ik mezelf pas écht helemaal kon omarmen. De vrouwelijke energie van het intuïtief weten; het leven is een mysterie en dat is oké; we hoeven niks te bewijzen, ziekte is een boodschapper die ons iets te vertellen heeft en de dood is onderdeel van het leven.

De vrouwelijke energie die wil verbinden en voeden, die zich thuis voelt in het niet-weten, die de controle wil loslaten en met de stroom wil meegaan; van ‘zijn’ is net zo belangrijk als ‘doen’.

Vrouwelijke energie voelt zich van nature thuis in het niet-weten maar dit vergeten we vaak uit behoefte aan controle

Ik realiseerde me dat al deze vrouwelijke waarden in onze wereld vol mannelijke energie niet worden gewaardeerd. Is het een wonder dat ik mezelf als vrouw met mijn vrouwelijke waarden niet goed genoeg vond!? Is het een wonder dat zoveel vrouwen bewust maar misschien nog veel meer onbewust het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn?

In wat voor universum leef jij?

Wat zou er gebeuren als wij vrouwen onze vrouwelijke energie gaan waarderen en méér de ruimte gaan geven? Als we de controle loslaten en meer meegaan met het leven zoals het zich voordoet? Als we zouden toegeven dat het leven een groot mysterie is dat niet te begrijpen valt? Ik ben me gaan openstellen voor dit mysterie.

Ik denk dat we als mens oneindig veel wijzer en grootser zijn dan we denken.

Ik ben gaan geloven dat ik in een universum leef dat goed voor me wil zorgen, niet een universum dat het me moeilijk wil maken. Ik ben meer en meer gaan vertrouwen dat ik het niet alléén hoef te doen. Dat er krachten om me heen zijn die me willen helpen, al snap ik soms niet wat ze bedoelen. Zoals in deze enerverende coronatijd.

En nee, ik kan het niet bewijzen, ik kan het alleen maar voelen en geloven. En vanuit dit voelen en geloven ben ik minder gaan doen en méér achterover gaan leunen. Langzaam. Stapje voor stapje.

Doen door weg te blijven van de weerstand

Ik geef toe, ik snap ook niet hoe het werkt en ik vind het vaak doodeng om ontspannen achterover te leunen terwijl er zoveel dingen te doen zijn in mijn leven. Maar het werkt! Als ik helder heb welke kant ik op wil en ontspan en vertrouw, dan komen er dingen op mijn pad om me te helpen.

Soms mensen, soms de juiste informatie, vaak nieuwe inzichten uit mezelf, want mijn intuïtie staat dan op scherp. Soms snap ik het niet want dan komt er heel iets anders dan wat ik wil, maar later begrijp ik het wel. Zoals ik nu achteraf zeg dat mijn burn-out het beste is wat me toen had kunnen overkomen!

Als ik ontspan en vertrouw komen er dingen of mensen op mijn pad om me te helpen

Begrijp me goed; ik lig niet acht uur per dag lui achterover geleund op mijn bank! Het is meer alsof ik lui achterover leun in mijn eigen lichaam. Ik glimlach en ontspan in mijn eigen lichaam; dat is een fysiek deel. Daarmee kan ik vaak al veel meer bereiken dan vanuit de kramp van druk druk druk. Het weten waar ik naartoe wil en het vertrouwen; dat is het mentale deel. En door deze combinatie gebeurt er iets in de energie in de wereld om me heen.

Ik ben ervan overtuigd dat ik daarmee de wet van de aantrekkingskracht de ruimte geef om de juiste dingen op mijn pad te brengen. Zoals het eitje waaruit ik ben ontstaan, door het achterover leunen de wet van de aantrekkingskracht de ruimte gaf om het zaadje naar haar toe te laten komen. Als het toen werkte waarom dan nu niet meer? Ik ben immers ontstaan uit dat eitje, dat uitgekozen spermazaadje en de mysterieuze, enorme scheppende krachten van dit universum om ons heen, die er nog steeds zijn.

hoe-laat-ik-de-controle-los

Een wereld waarin vrouwelijke en mannelijke energie in balans zijn

Hoe zou de wereld eruit zien als vrouwelijke energie en mannelijke energie meer met elkaar in balans zijn? Uit oude opgravingen van Neolitische samenlevingen waarin mannen en vrouwen gelijk waren blijkt dat er geen sporen zijn van schade door oorlogvoering. Neolitische kunst kent geen wapens, helden, veldslagen, slavernij of militaire versterkingen.

Metaal werd gebruikt voor werktuigen en gebruiksvoorwerpen met prachtige versieringen. Er zijn schitterende sculpturen en vazen gevonden. Het lijkt erop alsof toen ‘zijn’ even belangrijk was als ‘doen’; de liefde voor het leven belangrijker dan de angst voor de dood.

Als de liefde voor het leven groter is dan angst voor de dood kunnen er mooie dingen ontstaan

Leun eens wat vaker lekker achterover, glimlach en ontspan. Probeer het eens, laat je perfectionisme los. Laat ook de angst los die ons overal nu omringd. Wees jezelf, niet perfect. Wees vol aandacht en aanwezig. Wees vriendelijk voor jezelf en anderen. Doe eens wat minder en lach wat meer. Laat je niet gek maken. Voeg méér vrouwelijke energie toe aan deze wereld. Ze heeft het nu zó nodig.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door dit te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Durf jij je over te geven aan de flow van het leven?

Bronnen

1 http://web.stanford.edu/~eckert/PDF/Martin1991.pdf

Myra Eeken-Hermans
Door

Myra Eeken-Hermans

op 13 Dec 2013

Heel herkenbaar, ik ben geraakt. Je benoemt precies mijn worsteling. Ik probeer een keuze te maken welke dingen ik echt moet doen en waar ik niet echt doe, maar wat meer afwacht. Maar ja, dat afwegen is nog steeds iets doen...haha... de kunst van het nietsdoen in 2014!

betty
Door

betty

op 14 Dec 2013

Jeee Marjolein , dit artikel laat me maar niet los, het heeft me zo geraakt!!! Door de overgang heb ik zo'n onrust in mijn lijf, misschien is dit het moment om het roer om te gooien. Ik ga zeker proberen om jou wijze woorden ter harte te nemen. Fijne feestdagen.

Trudie
Door

Trudie

op 14 Dec 2013

Hoi marjolein, dit artikel heeft me goed geraakt, er staan veel herkenbare dingen in voor mij.Door de overgang ben ik ook aardig uit balans geraakt, veel onrust, veel stemmingswisselingen, .Dit alles heeft mij ook aan het denken gezet en ik probeer nu ook het roer om te gooien, minder hard werken meer ontspannen.Hierbij heb ik goede steun aan jouw artikelen.Hele fijne feestdagen.

Lies
Door

Lies

op 21 Dec 2013

Mooi verwoord Marjolein, dank je wel! Zo herkenbaar, ook ik worstel nog steeds met dit fenomeen en ben net als jij heel erg mezelf voorbijgelopen en volledig ´stuk´ geweest. Had het gevoel eerst iets te moeten presteren voor ik iemand was. Het valt niet altijd mee in deze druk-druk-druk-prestatiemaatschappij de balans en de rust te vinden en te behouden. Het vraagt om meer innerlijk bewustzijn, alert en in het NU zijn en vooral voor jezelf een omgeving creëren die voedend is. Vrouwenkracht! Mij hebben Tai Chi en Qigong enorm geholpen.

Nel Hoekman
Door

Nel Hoekman

op 10 May 2015

Eckhart Tolle.....

Anja Reijnders
Door

Anja Reijnders

op 21 Dec 2013

Het klopt helemaal! Ook mijn lijf heeft het aangegeven. Ik worsel al 8 jaar met mezelf. Het jezelf toestaan om achterover te leunen en rust te nemen omdat je lichaam er om schreeuwt. Je valt dat uit de toon, mensen om je heen vinden er van alles van. Om dat te negeren is best moeilijk. Gelukkig heb ik een groep mensen om me heen creëert die me begrijpen en waar ik goed mee kan praten. Dat geeft vertrouwen en kracht. De uitspraak' Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens' is zeker weten waar.Anja Reijnders

Sheila
Door

Sheila

op 13 Dec 2013

Prachtig geschreven en rechtstreeks vanuit het hart. Je hebt geleerd om je bijzonder kwetsbaar op te stellen en daar heb je moed voor nodig. Dat heb je in mooie woorden verwoord. Mijn complimenten en mij heb je aangeraakt.Liefs Sheila

Anita
Door

Anita

op 13 Dec 2013

Geweldig Marjolein, dat je jezelf toestaat om dit te doen. Ik ben er al langer achter, heb mijn drukke leventje achter me gelaten en ben verhuisd naar Zweden. Heb het prima naar mijn zin, ben een studie begonnen en kan zelf bepalen wanneer ik wil leren of werken. Niets moet meer , maar alles mag. Geniet ervan en doe alleen dingen die jezelf leuk vindt en niet omdat het moet. Succes.

monic
Door

monic

op 13 Dec 2013

Je berichtje komt wel op een heel toepasselijk moment. Na alle weken rennen en vliegen tussen werk mijn jongens en mijn vriend die 30 km verder op woont besloot ik vanmorgen niet te vliegen maar het weekend eens geheel aan mezelf te wijden. Met niemand rekening te houden alleen met mezelf. HEERLIJK! Dus Marjolein geniet er lekker van de komende weken. Voor je het weet is de tijd al weer voorbij. ♥

tinekedevlas-klip
Door

tinekedevlas-klip

op 13 Dec 2013

het is ook mijn verhaal en ik heb van al dat gestres fibromyalgie overgehouden, dus mijn lijf dwingt mij om achterover te leunen en ik geniet nu veel meer. dat klinkt misschien raar maar ik gun mijzelf nu om lekker te spelen op mijn pc en veel te lezen. en tussen door doe ik elke dag een uurtje of 2 wat huishoudelijk werk.

Annet
Door

Annet

op 13 Dec 2013

Is iets aan te doen, fybromyalgie. Zoek maar es op amygdalatraining, Ashok Gupta. Heel interessant.

Klessebes
Door

Klessebes

op 14 Dec 2013

Doet me goed je reactie te lezen, ik ben net begonnen met gupta. Ik doe dit programma voor me/cvs. Heb je het zelf ook gevolgd? Ik hoor graag van je omdat ik het moeilijk vindt om het concreet te doen en te plannen in mijn dag.

lydia
Door

lydia

op 14 Dec 2013

Dit is in het Engels is er ook nederlands op you tube?

Marlies
Door

Marlies

op 16 Dec 2013

Hoi Tineke,Kijk eens op de www.anderleven.nl. Met de training die zij aanbiedt, kan je werkelijk van je fybromyalgie afkomen! En niet voor even, maar blijvend!Mocht je meer informatie willen, dan kan je me mailen!

Riet
Door

Riet

op 13 Jun 2014

Dank je voor de tip. Ben 64, begon op mijn 56e nog een B&B. Had al heel veel pijn klachten en slikte al het nodige aan chemische medicijnen. Tot mijn nieuwe huisarts de diagnose fybromyalgie stelde. Nooit eerder van gehoord. Ook daar weer nieuwe medicatie voor. Alleen de pijn blijft. Sinds kort onder behandeling bij natuurgeneeskundige. Maar ik weet dat de echte oplossing bij mezelf ligt. Ik neem je advies graag aan. Plus ik ga het roer omgooien en de B&B te koop zetten.

Nanty
Door

Nanty

op 13 Dec 2013

O ja, als luiwammesen zijn wij niet opgevoed. Altijd weer doen, bezig zijn, da's het devies. Alhoewel ik nog niet echt het vertrouwen heb in mijn eigen achterover leunen, voel ik het wel langzaam aan aankomen. Mettertijd ben ik er, in die rust, in de vrede. Dank je.

Anna
Door

Anna

op 13 Dec 2013

Dit komt precies op het goede moment voorbij! Dank je wel!

Margareth
Door

Margareth

op 22 Jul 2017

Dank je wel Marjolein voor dit heldere en leuk geschreven artikel. Ik heb dit lekker lui op de bank liggen lezen.

UTE
Door

UTE

op 13 Dec 2013

Marjolijn, ik ben gefascineerd over de benadering en de zicht op dingen in het leven van velen vrouwen, bijna iedereen worstelt ermee. Jij kan die vrouwelijke problemen zo goed in woorden vatten, dat het de spijker op de kop treft. Je geeft me 'n gevoel, dat ik gedragen wordt omdat alles duidelijk wordt en op zijn plaats terecht komt. Ben na het lezen van jou artikel vol energie en verheug me erop, dat je na een fijne vakantie gauw weer voor ons achterover leunt en diepgaand ons bewustzijn voeding geeft. Veel liefs. UTE

Ditmar de Vries
Door

Ditmar de Vries

op 13 Dec 2013

Prachtig verwoord. Precies zoals ik het ervaar, voel en leef. Doen door niet te doen. Mijn levensmotto. Maar ook ik heb eerst mijn mannelijke energie geleefd en ervaren met de nodige waardevolle lessen. Maar in deze fase van mijn leven, heb ik ervaren wat het betekent om in mijn vrouwelijke zijnskracht te landen en hoe fijn dat is en voelt. In mijn praktijk begeleid ik vrouwen, juist hierin...de weg naar zelfliefde. Dank voor je prachtige verhaal.

Heidi
Door

Heidi

op 13 Dec 2013

Tja daar heb je het, waar ik het al tijden over heb. Ben sinds kort werkeloos. Maar heb zoveel gewerkt dat ik nu zo moe ben en dagelijks zeg nu ga ik rust nemen. Ik slaap gemiddeld 3 uur per nacht. overdag concentratie problemen. Doe heel veel dingen tegelijk. Geen rust in mijn hoofd. En ik moet zoveel van mezelf, maar ook van de omgeving dat ik het zoooooooooo zat ben. mijn moeder zij vroeger al: de rust is je redding, alleen kon ze het zelf ook niet. Het steunt me enorm dat ik hierin niet alleen sta. Ook fijne feestdag en heel veel rust momenten in het nieuwe jaar!!

Alice
Door

Alice

op 13 Dec 2013

Je slaat de hamer op de kop,nee je laat de hamer vallen en die raak vanzelf de kop! Het is zo fijn om dit van iemand anders te horen. Sedert 2 jaar probeer ik op deze manier te leven, soms lukt het niet maar, steeds meer, lukt het wel. Doordat je rust uitstraalt beïnvloed je mensen om je heen en dat krijg je dubbel en dwars terug. Mijn motto's : what goes around comes around & go with the flow! Ik wens jou A very merry christmas and lots of peace in 2014

Clasina
Door

Clasina

op 13 Dec 2013

Lieve Marjolein. Wat geniet ik toch steeds van jouw blogs! Ook deze vind ik weer herkenbaar en inspirerend. Bijzonder hoe jij elk onderwerp zeer grondig te lijf gaat. Heb al veel vriendinnen naar jouw site verwezen.Wens jou ook een fijne tijd en ben nu al nieuwsgierig naar al jouw ontdekkingen. Warme groet Clasina

joke
Door

joke

op 13 Dec 2013

Hallo Marjolein, Wat een goed stuk weer en zo herkenbaar! ik wil je ook een fijne feestmaand toewensen en geniet van het leunen! Hartelijke groet, Joke

Claudia Peeters
Door

Claudia Peeters

op 13 Dec 2013

Wow je hebt mij geraakt . Ook ik moet hard werken om die rust toe te laten in Mijn leven . Gelukkig gaat t steeds beter en ervaar ik ook een aantrekkingskracht van mensen en situaties die mij dichter bij mij zelf brengen . De wens om mensen met een eetstoornis te helpen en mijn eigen ervaringen te delen geeft mij weer meer zelfvertrouwen en de kracht om stevig in deze wereld te staan . Bedankt voor de mooie en inspirerende woorden , En ook voor jouw hele mooie en vooral rustgevende feestdagen . Liefs Claudia

Marbada
Door

Marbada

op 13 Dec 2013

Tja bij mij gaat dat af en aan want helaas de maatschappij en het werk wil dat je rent, dat je productief bent enz. enz. Wij hebben de mooie mogelijkheid om vrije uren te kopen.......en dat doe ik dan ook want ik hecht met een 40 urige werkweek meer waarde aan wat vrije dagen/uren dan wat meer geld.(zolang dat kan) Dus ik doe lekker niets met je mee want de komende 3 weken zal ik het waarschijnlijk ook heel druk hebben maar lekker met mijn eigen dingen. Huis weer wat verder opknappen, etentje met vrienden, heerlijk genieten met mijn kleinkind, lekker breien,haken,naaien,zingen, tuinieren, fotograferen......gewoon lekker creatief bezig zijn, lekker tutten, bijtanken dusen doen wat ik wil en waar ik zin in heb!! Kheb er zin!!! Jij en alle lezers ook heerlijke tutten-nietsdoen-dagen!! Geniet ervan!! Wees bewust in elk moment.

Conni
Door

Conni

op 13 Dec 2013

Marjolein wat mooi beschreven en grappig duidelijk gemaakt met het zaadje en eitje. Zoals je het beschrijft zou ik het leven ook graag beleven, ik oefen en neem kleine stapjes, bevalt me goed. Kerstmis het feest van het Licht. Dat het Licht jou in het nieuwe jaar mag omarmen. Wens je goede iets doen door niets te doen. Dankjewel voor dit verhaal.

Anne
Door

Anne

op 13 Dec 2013

Dag Marjolijn, Wat een prachtig kerstcadeau, deze woorden. Ik ben mezelf al zo vaak voorbij gerend en steeds gaat er weer iets meer kapot, zoals ook dit jaar weer. Deze laatste keer had ik geen enkele energie meer en moest ik gedwongen achterover leunen. Zoals je zegt komt dan alles wat je nodig hebt vanzelf op je pad. Ook de ontdekking van jouw prachtige inspirerende blog hoorde daar bij, met jouw verhaal van vandaag als laatste vuurwerk van dit jaar, en natuurlijk weer eens precies op het juiste moment. Heel veel dank en een intuïtief en inspirerend 2014 gewenst.

Maria
Door

Maria

op 13 Dec 2013

Prachtig geformuleerd Marjolein, Wanneer iemand in deze tijd vraagt hoehet met je gaat, verwacht met als antwoord "druk, druk en nog een druk, je kent het wel". Wanneer je dat antwoord niet geeft wordt je met een vreemde uitdrukking aangekeken. Je verhaal is heel herkenbaar, in de praktijk af en toe achterover leunen is moeilijk. Ik doe mijn best. Ik verheug mij op je blogs in 2014. Geniet van de maand december op jouw manier en een heel warme groet gewenst, Maria

carol elaine
Door

carol elaine

op 13 Dec 2013

Lieve Marjolein .................. alleen maar ....................... lieve Marjolein ♥

ineke
Door

ineke

op 13 Dec 2013

fynne feestdagen wat fyn steeds jou nieuws telezen geniet van je rust en neem de tyd voor je zelf groetjes ineke

Reina de Vries
Door

Reina de Vries

op 13 Dec 2013

Marjolein, ik wens je heel veel geluk en een fijne tijd. Een hele goede Kerstdagen bovendien en een fijne jaarwisseling. Tot in 2014! Dank voor je afscheidsmail en de toelichting. Wauw, echt heel bijzonder en heel mooi om te lezen. Dat geeft weer stof tot nadenken op welke weg je zelf zit en wat er anders kan... (kan zeker anders) Tot gauw Reina de Vries

Sien
Door

Sien

op 13 Dec 2013

Dag Marjolijn Ik heb mij ook zo vaak gevoeld Ik heb mij altijd zelf weg gecijferd Daarom ben ik heel veel van mij zelf gaan houden Altijd voor een ander klaar staan Ik ben nu 64 Daarom ga ik achter over leunen....... Een gezond 2014 gewenstheb mi

Angelique
Door

Angelique

op 13 Dec 2013

Hoi Marjolein,afgelopen jaar heb ik ondervonden hoe het is om achterover te leunen. Ik kan je zeggen dat viel nog niet mee, ik ervoer veel onrust in mijn lijf. Net als jij ben ik een dochter van twee hardwerkende ouders, maar ik wil meer dan alleen hard werken, meer dan geld verdienen. Ik wil genieten van het NU! Ik kom er gelukkig steeds meer achter wie ik werkelijk ben, wat ik wil en vooral dat ik mag zijn. Langzaam aan word ik de vlinder die eigenhandig uit zijn cocon komt. DANK JE WEL voor het schrijven van deze blog XXX

Marianne
Door

Marianne

op 13 Dec 2013

Dank je wel Marjolein. Mooi getimed. Geniet van wat je gaat doen met je vrije tijd. Probeer ik dat ook. En jij natuurlijk ook de allerbeste wensen. Groet, Marianne

maria vercammen
Door

maria vercammen

op 13 Dec 2013

Merci Marjolijn voor al je berichten Ik wens je een prettige vacantie. Veel geluk en een goede gezondheid in 2014!

Tina
Door

Tina

op 13 Dec 2013

Lieve Marjolein,Zo mooi,intens, En het voelt alsof je met je neus op de feiten gedrukt wordt. Altijd druk druk gehad. Tot...Nu al 1 jaar thuis;) ziektewet en geen baan meer. Lichaam en geest lieten mij (dacht ik toen)in de steek.Wat een openbaring dat ik me niet schuldig hoef te voelen.Alles heeft een reden Ik geniet van mijn 1 jarig kleinkind waar ik dit jaar veel steun aan heb gehad. Het gaat wel beter.Bedankt voor je mooie woorden,ze zijn goed binnen gekomen!Fijne intense warme feestdagen. En een gezegend 2014 gewenst. Lieve groetjes Tina

Marie-Louise
Door

Marie-Louise

op 13 Dec 2013

Wat een herkenbaar en waar verhaal maar tevens ervaring. ook mij geeft dit een opsteker met een vergelijkbaar levensgeschiedenis wat nog doortrilt. bedankt marjolein,het geeft een verbinding op niets doen en zijnsgebied voor bewuste vrouwen. Fijne nietsdoen tijd en inspiratie in rust.Goede start van 2014 Warme groet Marie-Louise

jeannette
Door

jeannette

op 13 Dec 2013

Lieve Marjolein,Zoals je zelf altijd zegt: Gezondheid is een Doe Ding, maar dus ook wel eens: een Niets Doen Ding! Doen! Zou ik zeggen!Liefs Jeannette

Yvonne Verona
Door

Yvonne Verona

op 13 Dec 2013

Na een operatie moet ik wel rustig aan doen, het kost mij veel moeite, maar mijn lichaam geeft pijn klachten als ik te ver ga . Dus geniet nu van het niets doen , en toch is dat ook heerlijk , lekker tijd voor andere dingen zoals lezen , achter de pc zitten en neuzen op internet . En Marjolein, dank je wel voor je mooie en herkenbare woorden. Ik wens jouw een hele fijne vakantie en gezellige feestdagen en een gezond 2014. Tot volgend jaar lieve groetjes Yvonne Verona

Anja
Door

Anja

op 13 Dec 2013

Hartelijk dank lieve Marjolein. Dit is voor mij precies op het goede moment, passend in waar ik zit. Dank ook voor al je nieuwsbrieven. Fijne ontspannen weken toegewenst, Anja

Zelleke
Door

Zelleke

op 13 Dec 2013

Lieve Marjolein, wat een mooi verhaal....ik hoop snel te groeien zodat ik voor mezelf ook op deze manier kan gaan denken en doen. Ik wens je vooral heel veel plezier en geniet met volle teugen van het niet "doen" maar juist "zijn" en hopelijk komen er héél veel geniale dingen voor je voorbij. Ook voor jou en je familie een heel prettige Kerst en een spetterend begin van het nieuwe jaar 2014!!!!! Lieve groetjes, Zelleke

Gerda
Door

Gerda

op 13 Dec 2013

Marjolien Ik wil je alle goeds wensen, niet alleen de kerstdagen en nieuwjaar ook daarna. We nemen ons heel vaak voor dingen anders te doen. Misschien zelfs achterover leunen. We leren het alleen niet. Het blijft meestal bij een voornemen. Mag ik je danken voor 't geweldige herkenbare stuk tekst van vrijdag de 13e december 2013, of te wel 13-12-13 Met vriendelijke groeten Gerda

Corona Sneijders
Door

Corona Sneijders

op 13 Dec 2013

Beste Marjolein,Heel herkenbaar voor mij wat je schrijft, ik heb een soortgelijke situatie ervaren, maar dan al wat jonger. (Ben nu 46) Het heeft me gebracht tot het werk wat ik nu doe als holistisch therapeut. Niets kun je los van 'het een of het ander' zien. Lichaam en geest zijn zo met elkaar verbonden. Dat heb ik wel geleerd. Ook voeding speelt voor mij een grote rol in mijn leven. Bij mij escaleerde dat ook in gigantische voedingsallergieën en intoleranties. Wat je eet is gewoon heel belangrijk. En ik krijg dat iedere keer als het weer eens makkelijk over die grens heen gaat. En precies, de maatschappij zet ons mensen ook gigantisch onder druk, en we worden met de paplepel ingegoten te moeten presteren. Op het moment dat je meer gaat volgen wat je hart je ingeeft en niet je ego teveel het laat bepalen, dan veranderd er een hoop in je leven. Ik ben ook z'on 'doener' van nature. En jouw verhaal raakt ook mij. Ik moet mezelf ook voortdurend goed 'in acht' blijven nemen. Het is ook voor mij een goede 'reminder'. Hoe moeilijk is het soms om even met een boek onderuit te zitten, of weer eens die verfkwasten te pakken en mezelf eens toe te staan te gaan schilderen. 'Stupid' dat ik ook altijd moet 'doen' en niet rustig iets echt ontspannen 'mag' van mezelf. Jij hebt mij er ook weer eens aan herinnert! Bedankt voor je openheid en je mooi omschreven verhaal! Ik wens je een hele fijne 'time out' toe! En graag tot ziens! <3

Liduin Stumpel
Door

Liduin Stumpel

op 16 Dec 2013

lieve Marjolein,dankjewel voor het delen van jouw ervaring en inzichten. het is als het doorbreken van een taboe, want ben je een loser als je het NIET drukdrukdruk hebt? het gaat ook over waarden, de keuze om een stap terug te doen, zodat ZIJN er mag zijn. dus dan kunnen ontdekken hoe fijn het is om tijd te nemen voor lummelen/schilderen/schrijven etc., ook al levert het financieel niets op, heeft het een andere waarde. Dus ontworstelt zich nu een hele generatie vrouwen aan dat opgelegde arbeidsethos vanuit onze calvinistische maatschapij: ledigheid is des duivels oorkussen. Jij geeft ons het mentale steuntje wat we nodig hebben, en je geeft ook nog eens het goede voorbeeld met je dolce far niente, wat de Italianen zo goed kunnen!geniet ervan, groetje Liduin

marja van der knaap
Door

marja van der knaap

op 13 Dec 2013

wat een herkenbaar verhaal. 25 jaar geleden werkte ook ik heel erg hard in onze 2 boekhandels....totdat ik een hersenbloeding kreeg en de wereld op z'n kop zette.... 3 kleine kinderen ...maar zo dankbaar dat ik het overleefd heb. Jarenlang overleefd in plaats van geleefd...maar sinds 2 jaar na veranderingen in mijn eetpatroon en leefwijze voel ik mij als herboren. inmiddels genieten van 3 kleinkinderen....Jouw blogs hebben mij zeer geinspireerd waarvoor mijn dank! Een tijd vol rust en bezinning gewenst...tot volgend jaar!!

Hanneke
Door

Hanneke

op 13 Dec 2013

Heel herkenbaar! Nu nog DOEN! Fijne feestdagen Marjolein en alle goeds voor 2014!

Grace
Door

Grace

op 13 Dec 2013

Ik herken mezelf in jouw verhaal Marjolein en sinds een jaar of twee is mijn leerproces gaan lopen zoals jij hier beschrijft en het is echt waar! Loslaten, vrouw zijn, niet perfect willen zijn en vooral genieten van jezelf als vrouw! Er zijn veel dingen anders geworden, positiever, rustiger, vreedzamer, leuker en minder drukgevoelig. Mooi artikel en je schrijft vanuit jezelf, mooi :) Warme groet Grace

Ans
Door

Ans

op 13 Dec 2013

Mijn grote dank gaat naar jou uit voor al jouw prachtig verwoorde onderwerpen die zo herkenbaar en inspirerend zijn! Jij laat duidelijk zien dat als je aanwezig bent bij alles wat je doet, toeschouwer bent van jezelf, je jezelf aldoende corrigeerd naar een beter evenwicht. Geniet in het eeuwige Nu, fijne Feestdagen en heel veel Liefde Ans

Ada
Door

Ada

op 13 Dec 2013

Wat een mooie blog Marjolein..zeer herkenbaar! Ik wens je mooie en liefdevolle feestdagen en een goed en gezond 2014!

Bep
Door

Bep

op 13 Dec 2013

Dank Marjolein, voor de spiegel die je mij voor houdt, heb ik al enorm genoten van alle wijsheid, deze raakt mij diep. Ontspannen, een levenskunst, ik ga ervoor.

Mieke de Wildt
Door

Mieke de Wildt

op 13 Dec 2013

Hallo Marjolein,Ook ik kan me helemaal vinden in jouw verhaal en sluit me ook aan bij de reactie van Grace hierboven. Mijn leerproces is drie jaar geleden begonnen toen ik door een combinatie van stress en overgang (hormonen!) ook flink uit balans ben geraakt en een heel moeilijk jaar heb gehad. Gelukkig heb ik ook de juiste hulp op mijn pad gekregen maar heb daar ook intens om gebeden en ook ik heb ervaren dat je dan op moeilijke momenten gedragen wordt. Ook ik ben me daarna gaan verdiepen in voeding voor vrouwen in de overgang en ben langzamerhand aan het omschakelen en ben ook zo'n zelfde persoonlijke leerproces ingegaan en neem nu veel meer rust voor mezelf en en nou ja, alles wat jij ook beschrijft. Heel herkenbaar dus allemaal en ik vind het heerlijk om daar tegenover anderen voor uit te komen en dan de reacties te zien, maar iig, fijne vakanties en ik lees je blogs heel graag!

Lisette
Door

Lisette

op 13 Dec 2013

Jouw woorden brengen licht in deze donkere dagen. Laten wij er allemaal ons voordeel mee doen en genieten! Fijne feestdagen!

Gertie Lemmens
Door

Gertie Lemmens

op 13 Dec 2013

Hallo Marjolein,Bedankt voor je fijne website. Ik geef ze door aan vrienden en bekenden. Ik heb veel gehad aan de informatie en nog steeds. Ik wens je hele fijne feestdagen een gezond 2014.Feestelijke groetjes Gertie

Aimée
Door

Aimée

op 13 Dec 2013

Tijd...tijd maken om stil te staan wat belangrijk is voor jezelf. Dat is voor mij het lezen van jou blog om zo te weerspiegelen aan mijn eigen belangen en daar goed naar te luisteren. 2013 begon voor mij goed maar heeft ook mijn ogen geopend om een eind te maken aan, 'het overleven'. Ik durf heel langzaam te genieten van het niet-doen en hoop daar in 2014 de vruchten van te plukken. Heb ook een start gemaakt met eerlijke voeding en wil hier nog veel meer over lezen, leren en uitproberen.Marjolein ik bedank je voor je gedeelde 'vrouwelijke energie' en wens ook jou hele gezellige en energieke feestdagen toe. Tot in het nieuwe jaar.Groetjes, Aimée

Trees
Door

Trees

op 13 Dec 2013

Wat een mooi en waar verhaal. Nu dringt het pas tot me door, waarom ik me beter voel. Jarenlang voelde ik me moe en lusteloos en was bang, dat het altijd zo zou blijven. Eerst dacht ik, dat het met het overlijden van mijn man te maken had. Maar na een aantal jaar, merkte ik, dat het niet de enige reden was. Ik kan moeilijk tegen mensen op, die van alles van me verwachten. En die verwachtingen kwamen neer op verplichtingen. Iets waar ik altijd een afkeer van heb gehad. Ik functioneer goed, als ik vanuit mijn gevoel en spontaniteit kan handelen en als ik op tijd, de rust voor mezelf neem. Krijg ik daar de kans niet voor, dan voel ik me moe en ongelukkig. Vaak zeg ik dan ook: ik voel me eenzaam onder de mensen, maar ik ben nooit eenzaam, als ik alleen ben. Mijn steeds terugkerende roep naar rust, werd met veel spot ontvangen, waardoor ik me tot het uiterste probeerde te verdedigen. Dat kostte energie, een energie die ik niet meer had. Er kwam een moment, dat er iets veranderde in mij. Het was een soort afsluiting van mijn hart. Waardoor het me allemaal minder kon schelen, wat anderen van me vonden. Eerlijk gezegd, is dat ook niet fijn, om die verandering bij je zelf te voelen. Maar het deed minder pijn en van daaruit, kon ik de rust in mezelf vinden. Heel langzaam kwam ik uit het doffe, vermoeide gevoel en begon ik mijn interesse en hobby weer op te pakken. In mijn geval is dat gezondheid en voeding. Het voelt heerlijk, als ik weer een lekkere salade probeer te maken of zelfs een brood ga bakken. Iedere dag stond ik verwonderd naar mezelf te kijken en wist niet, waarom ik de energie en creativiteit had, om dat allemaal te doen. Na dit verhaal van jou, zijn me de ogen geopend. Dank je wel.

Anna001
Door

Anna001

op 14 Dec 2013

Super! Heel mooi verwoord Trees!

Sabine ter Steeg
Door

Sabine ter Steeg

op 13 Dec 2013

Mooi artikel. Kunnen jullie de Academie Pansophia? Hierboven is de website ingevuld. Ook interessant is het boek van Marja de Vries: de hele olifant in beeld!

Wil Freriks
Door

Wil Freriks

op 14 Dec 2013

Dag Marjolein, ik zit hier, zo'n 2500 km. verder in het zuiden van Portugal, jouw verhaal te lezen. En zoals gewoonlijk raak je me weer met je oprechte en welgemeende schrijfstijl. Die rust... ga je idd. nemen en er vooral van genieten. Heerlijk. Ik herken alles wat je schrijft... vrouw eigen denk ik... we doen het op de e.o.a. manier kennelijk nooit goed genoeg. In onze eigen ogen en in onze eigen overtuigingen. Bedankt voor alles wat je tot nu toe openbaar gemaakt hebt en toegankelijk voor mensen zoals ik. Ik wens jou, en iedereen die dit leest, hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2014.Groet, Wil.

Ineke
Door

Ineke

op 14 Dec 2013

Hartelijk dank Marjolein voor deze prachtige woorden. Geniet van je vrije tijd en ik wens je heerlijke kerstdagen en een gezond, gezellig en liefdevol 2014 ! Lieve groet, Ineke

Ilse Nolde
Door

Ilse Nolde

op 14 Dec 2013

Klopt, een heel waar verhaal. Maar waarom zou dit niet voor mannen gelden? Dan heeft mijn man waarschijnlijk meer vrouwelijke energie, want ook voor hem is dit belangrijk!

Gonneke
Door

Gonneke

op 14 Dec 2013

Zoals jij beschrijft leefde ik lange tijd! Maar dat was vóórdat ik solomama was van 2 jongens waarvan 1 met heel bijzondere gebruiksaanwijzing. Met 2 baantjes om het schip drijvend te houden, het huishouden en de naschoolse aktiviteiten van mijn kids heb ik weinig tijd meer om achterover te hangen. Ben wel dankbaar dat ik die fase in mijn leven heb meegemaakt!

Willy Sietsma
Door

Willy Sietsma

op 14 Dec 2013

Hoi Marjolein, Ik ben me er steeds meer van bewust dat ik behoefte heb aan ruimte, rust en stilte, en dan vooral in mezelf. Dichter bij mezelf komen. Jouw artikel sluit daar heel mooi op aan. Mooi hoe je de energien laat zien als eicel en zaadcel, dat maakt het heel duidelijk inzichtelijk. Dank je wel. Groet, Willy

Miriam
Door

Miriam

op 14 Dec 2013

Herken het helemaal…… heb dan wel geen burn-out gehad, maar een vorm van lymfeklierkanker die uiteindelijk het beste is wat me kan kunnen overkomen. Het lichaam zegt gewoon: STOP! En van binnen wist ik dat het een reden had. Daar ben ik nog steeds van overtuigd. Van het moment dat ik ziek werd was het alsof ik alles mocht loslaten wat druk op me legde en tijd voor mezelf moest nemen. Ik zoek nog steeds naar mijn eigen manier om me 'staande' te houden en vind het niet gemakkelijk om mijn eigen waarden te 'waarderen' en weg te blijven van de prestatiegerichtheid. Maar jouw verhaal Marjolein sterkt me daarin en geeft alleen al rust door de woorden en de energie die daarbij horen. Dankjewel!

Shanti Silos
Door

Shanti Silos

op 14 Dec 2013

GEWELDIG!!! Ik ben vaak toch nog een sperma cel en zou zo graag meer een eitje willen zijn ;-)

Alie Mulder.
Door

Alie Mulder.

op 14 Dec 2013

Heel fijn dit nu te lezen ,was al zelf aan de gang, om goed naar je zelf te luisteren ,en alles loslaten ,maar dat is moeilijk.en gewoon kijken wat op je weg komt.maar alles komt goed.wens iedereen een fijn kerstfeest toe,maak er wat van .ook al ben je alleen zoals ik .En een gezond en gelukkig 2014.groetjes Alie.

mia
Door

mia

op 14 Dec 2013

Hoi Marjolein, Bedankt voor dit artikel,ik heb aan deze woorden veel steun op dit moment. Denk dat ik maar eens lekker acterover ga leunen:-) Fijne feestdagen en ga ook maar lekker acterover leunen.Groetjes,mia.

An
Door

An

op 14 Dec 2013

Het heeft me oprecht ontroerd. Een hele mooie, waardevolle blog en zoveel fijne reacties vanuit het hart! Dank je wel Marjolein, voor dit prachtige kerstgeschenk! ;-) voor jou en iedereen hele mooie feestdagen, veel rust en gezondheid! En ook ik ga lekker achterover leunen!

Josee
Door

Josee

op 14 Dec 2013

Hallo Marjolein, Wat een mooi inspirerend verhaal. Ik leun al een hele tijd achterover en voel mij er soms schuldig over. Maar door dit verhaal krijg ik een ander gevoel "het mag". Dank je wel Fijne feestdagen

Leny Stam
Door

Leny Stam

op 14 Dec 2013

Mooi artikel. Mijn complimenten. Graag wil ik wat toevoegen. Nu we weten dat we het ego als liefdevolle ondersteunende kracht nodig hebben om onze vrouwelijke kracht tot uiting te laten komen. Zo ontstaat er wederzijds respect, een balans, een samenwerking.Omvat jezelf en gun al je delen een plaatsje in de zon, een verkoeling bij de maan, een schittering bij de sterren en geef je toon mee aan het sterrenstof. Geef je over aan het ritme van je hart, laat je hart zingen in de aanraking van je eigen toon en besef dat jezelf de aanraking bent.Leny Stam

Monique
Door

Monique

op 14 Dec 2013

Hoi Marjolein, Ik kan alleen maar herhalen wat al die vrouwen voor me al geschreven hebben. Je verhaal heeft me geraakt en is zo waar. Ik ben me dit m.n. de laatste maanden extra bewust. Ik heb me zo niet goed genoeg gevoeld en nog voel ik dat dagelijks. Dit is een erg vervelend gevoel. Door verschillende zaken in mijn leven heb ik dat gevoel. Ik wil dat veranderen, maar het is niet eenvoudig om achterover te leunen. Het lijkt alsof je omgeving je dit kwalijk neemt. Toch ga ik het proberen omdat je verhaal me erg aanspreekt. Dank je. Fijne feestdagen!

Brigitte
Door

Brigitte

op 14 Dec 2013

Ik kijk er erg naar uit om "achterover te leunen in m'n eigen lichaam", mooi verwoord hoor. Je blog sprak me erg aan, ik zal moeite hebben om het in praktijk te brengen - zoals vele vrouwen, maar ik ga zeker m'n best doen in deze drukke decembermaand. Jouw blog was een heerlijke eye opener daartoe, en een goede aansporing!

Ina hellemons
Door

Ina hellemons

op 14 Dec 2013

Marjolein, Ik wil je bedanken voor alle inspiratie en stof tot nadenken de afgelopen maanden. Ook deze blog is weer van grote waarde ! Ik wens je een heel fijne tijd en ga proberen je voorbeeld te volgen. Fijne feestdagen en een mooie jaarwisseling ! Ina

Els van Oostende
Door

Els van Oostende

op 14 Dec 2013

Lieve Marjolein, Wat een mooi en waar bericht, ik gun je alle goeds, neem tijd voor jezelf en bezinning! Een mooi 2014 toegewenst. Dikke kus, Els

Chris
Door

Chris

op 14 Dec 2013

Marjolein Dank voor je inspirerend artikel. Lang geleden hebben wij het besluit genomen om anders te gaan leven, huis verkocht gestopt met werken en eenvoudig gaan leven. Minder geld maar (ook geen stress) dat vonden wij geen probleem. Ik geef niks om geld of status, wij wonen heerlijk op het Franse platteland zijn zoveel mogelijk zelfvoorzienend, eten heel gezond, de rust die het geeft is onbetaalbaar. Natuurlijk was het een hele stap Maar wij hebben nooit spijt gehad. Beter spijt van wat je gedaan hebt, dan spijt van wat je niet gedaan hebt, maar altijd had willen doen. Niets lijkt mij zo erg om later in/op je leven terug te kijken en dan te zeggen, had ik toen maar.............. Volg je hart dan komt de rest vanzelf. En luister niet te veel naar goedbedoelde adviezen;-).Luister naar je innerlijke stem en heb vertrouwen.Ik wens jou en iedereen een wijs en gezond 2014. Chris

Laura
Door

Laura

op 14 Dec 2013

Hi Marjolijn! Lekker in je lijf acheruit aan t leunen? Helemaal te herkennen " van doen naar ZIJN" Yehhh ik doe lekker met je mee in deze tijd van inkeer! Dank voor je inspiratie! Lauragroet

Floortje
Door

Floortje

op 14 Dec 2013

Beste Marjolein,Allereerst wens ik jou hetzelfde toe als dat je ons/mij toewenst. Wat een prachtig en herkenbaar verhaal heb jij geschreven en het is gek maaer komt voor mij precies op tijd. Ben de laatste tijd ook veel te druk en weinig tijd over voor m'n gezin. Daar ga ik zeker iets aan doen dus dat wordt achterover leunen. En wie krijg mij van de bank af? Niemand denk ik dan alleen als ik dat zelf wil.Marjolein geniet van het laatste stukje snel vervlogen jaar

joke
Door

joke

op 14 Dec 2013

Zelf vind ik dat achteroverleunen zoals je dat noemt wel prettig. Was ook altijd het kan nog wel, we gaan door. Tot ik keihard werd terug geroepen door lymfekanker. Dan pas besef je wat leven is. Je neemt je tijd voor dingen doet het wanneer het jou past, tenzij het noodzakelijk is.En loopt je zelf niet meer voorbij. Hobby,s zijn leuker geworden je geniet meer van alle momenten en denkt mens waar maak je je druk om.Het leven gaat zonder jou ook door.Dus zo nu en dan achterover leunen lekker niks doen is heel gezond. Wandelingetje in de vrije natuur doet goed. Luisteren en gehoord worden dat is heel goed.Zet leuke muziek op, gewoon geniet van je leven dan blijf je positief en het leven is aangenamer, zelfs met tegenslagen. Ook wordt je werk hierdoor een stuk prettiger.Geniet van de feestdagen en morgen komt er weer een dag.Geef je een dikke knuffel. Wens goede kerstdagen en een gelukkig en gezond 2014 toe.

Dewi
Door

Dewi

op 15 Dec 2013

Dank je Marjolein voor je mooie artikel. Heb er om gehuild want ik zit al een tijd in een dieptepunt. Dacht dat ik vorig jaar een nieuwe start had gemaakt maar dat lukte niet. Zit nu nog dieper en alles lijkt nog uitzichtlozer. Je geeft me toch nog weer een beetje hoop dat er ooit nog eens een start van een ander nieuw begin zal zijn. Weet dat ik ook mijn eetgewoonten aan moet pakken. Is een voortdurende strijd. Heb ontdekt hoe prettig gezond eten kan zijn maar val steeds weer terug op suiker, troosteten, en vooral goedkoop eten. Nogmaals hartelijk bedankt voor je inspiratie! Ik wens je heerlijke ontspannen feestdagen en heel veel goeds voor 2014.

Marjolein
Door

Marjolein

op 15 Dec 2013

Hoi naamgenote, Wat een prachtige blog weer, mooi dat je je ervaringen zo deelt. Heel herkenbaar ook, net als voor veel van de anderen die al reageerden. Het sluit mooi aan bij een blog die ikzelf een half jaar geleden schreef: http://www.mijneigenkoning.blogspot.nl/2013_05_22_archive.html met als titel 'to do or not to do'. Ik wens je een heerlijke en inspirerende tijd toe!

Henriette
Door

Henriette

op 15 Dec 2013

Tijdens het lezen van dit artikel....een constante glimlach op mijn gezicht. Wat herkenbaar! Ik doe mee met al die vrouwen die de komende 'drukke' tijd ook kiezen voor meer ontspanning....afwachten wat er gaat gebeuren... Ik wens iedereen een mooie en inspirerende tijd toe rond het einde van dit mooie jaar. Dank Marjolein voor dit mooie artikel, ik ben geraakt ♥

Astrid
Door

Astrid

op 15 Dec 2013

Heel herkenbaar! Ik werk om te leven en niet andersom, al is dit een instelling die mijn werkgever totaal niet waarderen kan. Maar ik ga lekker voor mezelf en voor wat ik belangrijk vind. Al is dit soms nog wel eens moeilijk. Dank je wel voor je inspirerende verhaal!

marianne
Door

marianne

op 15 Dec 2013

Hallo Marjolijn, ik lees met aandacht jouw dingen, erg knap zoals je alles opschrijft!Zelf al 2 jaren een burnout, doe alles erg rustig, maar drukte en moeten doen mij shaken en misselijk worden. Ik vind dat het lang duurt, mediteer, eet goed, elke dag naar buiten....maar geen echte vooruitgang, helaas. Zou weer meer willen, maar leun-nu-veel-achter-over. Niet dat het mij erg helpt. heb warme en liefdevolle dagen en GEZOND 2014! Marianne

Ellen
Door

Ellen

op 16 Dec 2013

Dag Marjolein,Bedankt voor je laatste wederom mooie column van dit jaar! Geniet van je rust (hoewel, als je toch ook weer alle reacties wilt lezen...). Je hebt me veel moois gebracht dit jaar, heb jouw website al aan veel collega's en vriendinnen doorgegeven. Ga vooral weer lekker verder in het nieuwe jaar! Ik ben heel blij met je. Hele gezellige feestdagen en een goede jaarwisseling gewenst. Graag tot volgend jaar!

maria
Door

maria

op 16 Dec 2013

Dag Marjolein, Wat heb je je verhaal mooi verwoord. Vertrouwen in het Universum, ontspannen voelen en geloven. Voor deze donkere dagen voor Kerstmis.Wens je veel kracht voor 2014,Warme groet, Maria,

Agnes
Door

Agnes

op 16 Dec 2013

Dag Marjolein Wat prachtig verwoord en wat een raakvlakken. Zo herkenbaar!Bedankt voor het delen. ♡Hele fijne dagen en ik kijk uit nu al uit naar de volgende colum.Liefs

Maria
Door

Maria

op 16 Dec 2013

Lieve Marjolein, Nou, dat jouw artikel veel vrouwen beroert is wel duidelijk te merken aan al deze positieve reacties. Het is gewoon waar dat al het geren geen vruchtbare resultaten brengt. Goed om weer even met de neus op de feiten te worden gedrukt. Heel veel dank voor deze reminder en ik wens jou en de jouwen een Zalig Kerstfeest toe en een gezond ontspannen 2014

Anny
Door

Anny

op 16 Dec 2013

Mooi! :)

Katinka
Door

Katinka

op 16 Dec 2013

Dank je wel voor al jouw pasreltjes die ik zomaar mag gebruiken op mijn weg naar mijn eigen ik. Wat jij beschrijft komt erg overeen met de spiegelogie gedachte: alles is perfect in het universum en alleen perfecte dingen gebeuren met mij.

Kirstin
Door

Kirstin

op 16 Dec 2013

Het lijkt ophet activeren van je hartmagneet. Geeft een lekker gevoel. Fijne feestdagen en een fijne vakantie.

MARLEEN
Door

MARLEEN

op 16 Dec 2013

Mooi verwoord Marjolein... Ik ben net terug uit Barcelona... Heerlijk even er tussen uit.....En zal ik je wat vertellen ...Ik had geen m s Mijn lichaam was gewoon als nieuw geboren....Rust Geen druk...Zo zie je wat achter over leunen met je doet.Regelmaat Gezond eten.Langs het strand lummelen....Bewust worden...Bewust kijken....En nu ben ik weer in Nederland...En kijk ik naar al die rennende mensen.....Ben ik blij dat ik dat niet meer doe...... Ik wens jullie allemaal een rustig 2014....En dat iedereen weet dat lichaam en geest 2 dingen zijn.......Carpe Diem xxx Marleen

Yvonne Wetzelaer
Door

Yvonne Wetzelaer

op 17 Dec 2013

Hallo Marjolein,Wat komt me dit bekend voor, zo herkenbaar allemaal. Ben eveneens bezig met het onderzoeken van de kracht van de vrouwelijke energie in deze tijd, wat het voor en met mij gedaan heeft en wil daar ook een presentatie over gaan geven. Ik heb het met aandacht gelezen. Veel raakvlakken ook. Heb lang in een mannenwereld gewerkt en ja dan maak je je die mannen-energie meer eigen. Nu ben ik zodanig in ontwikkeling dat ik beide in balans hoop te brengen. Dankjewel voor het delen, hartegroet Yvonne

Louise Jonkman
Door

Louise Jonkman

op 17 Dec 2013

Dank Marjolein,Een tekst om uit te printen en op te hangen. Een eye-opener en reminder voor die dagen dat je op het paard zit en het paard met jou rent. Het zorgen is mij met de paplepel ingegeven en steeds vaker denk ik: en mijn dromen dan? Een pas op de plaats en opnieuw de balans opmaken. Niet morgen maar nu! Vandaag trok ik een kaart met de tekst: Ook de leegte is goed! Ik ga uitrusten en genieten... Te beginnen met de feestdagen. Ik wens je heerlijke, ontspannen dagen toe en een inspirerend 2014. Hebt het goed, liefs Louise.

Ineke Hilhorst
Door

Ineke Hilhorst

op 18 Dec 2013

Beste Marjolein, Geniet van deze transitie. Ik wens je fijne Kerstdagen en een goed begin van het nieuwe jaar. Ik kijk uit naar je terugkomst. Hartelijk dank voor je bijdragen van dit jaar!

Loes
Door

Loes

op 19 Dec 2013

beste Marjolein, wat een fantastisch stuk heb je geschreven over achterover leunen. in 1986 al ( toen was ik 20 ) heb ik het boek gelezen "Van harte Vrouw" de terugkeer van Shakti -vrouwelijke energie. Door Blanca Domingueze de Diez Gutiérrez.( hele mond vol ja). daarin werd precies dezelfde vergelijking gemaakt over het eitje en de sperma ! graag wil ik een klein stukje citeren waar het volgens het boek over gaat: " we hebben gezien, dat het eitje geen enkele inspanning nodig heeft om zijn bestemming te bereiken, het behoeft zich slechts over te geven aan zijn wetmatigheid en die te volgen. het eitje hoeft niets te doen om zich te handhaven, het bestaat in feite per definitie zonder inspanning. de sperma-cel is totaal anders. deze cel wordt vergezeld van miljoenen soortgelijken, en slecht s de moedigste zal het eitje bereiken. deze geslachtscel moet een enorme inspanning verrichten om zichzelf te handhaven. om te "zijn " moet het "doen". in dit "Zijn" en "Doen" van de geslachtcellen ontdekken we de essentie van het vrouwelijke en mannelijke. "echt reuze bedankt voor dit stuk, het haalt me weer terug bij mijn vrouwelijkheid. die was ver zoeken eigenlijk als ik het nu zo voel . fijne dagen. warme groet, Loes

Hanneke Marges
Door

Hanneke Marges

op 20 Dec 2013

Hallo Marjolein,Allereerst wil ik je bedanken, voor alle wijsheden en tips over gezondheid en de manier van leven, Ik heb er heel veel aan, ik ben heel anders gaan denken over een aantal aspekten over gezondheid en hoe je zelf een steentje kan bijdragen.Ik wens jou en je gezin, Hele Warme en Liefdevolle Kerstdagen en natuurlijk een Gezond en Gelukkig 2014.Hanneke

Monique
Door

Monique

op 21 Dec 2013

Beste Marjolein Lui achterover hangend lees ik jou stuk en realiseer ik mij je hebt gelijk als je de dingen meer loslaat heb je meer ruimte dan de dingen angstvallig vasthoudt dat kost veel tijd en energie. Weten is 1 doen is vrijheid Monique

wendy
Door

wendy

op 01 Jan 2014

Op de eerste dag van dit nieuwe jaarDankjewel voor je heldere kijk op voedsel en vrouwelijke energie. Veel inzichten vallen samen voor mij in jouw verhaal. Ik ga met je mee... Wendy

Glunder Coaching | Mandy de Wolf
Door

Glunder Coaching | Mandy de Wolf

op 12 Jan 2014

In één woord: GEWELDIG! Net samen met mijn vriend hard gelachen om de herkenbaarheid van het artikel. Erg leuk geschreven, Marjolein! We gaan ermee aan de slag!

yogi H
Door

yogi H

op 17 Jan 2014

ontroerend en verhelderend... ondersteunend en liefdevol... inspirerend en daadkrachtig... ware 'sister-hood' is van onschatbare waarde ... ik wens je veel licht en liefde in het komende jaar dankjewel, namasté Yogi H

Marijke Heinrich
Door

Marijke Heinrich

op 19 Jan 2014

Hallo Marlolein.Wat geef je dat mooi aan over de zaadjes en de eitjes.echt bedankt!Wat heerlijk dat je er weer bent,en vol energie,en dat na zo.'n korte tijd knap hoor!Marjolein mag /'k dit adres ook aan m'n zusje door geven?."k ben er zelf zo blij mee,en als zij het niet wil kan ze het toch weer weg doenli zij heet AnneLies VisserEn woont in Aasmeer Maar k' denk dat zij het ook wel leuk vindt!groetjes en let op je gezondheid Liefs Marijke

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Jan 2014

Tuurlijk mag dat! Graag zelfs!

Miranda
Door

Miranda

op 20 Jan 2014

Je maakt in jouw verhaal mijn ervaring heel visueel. "Wij vrouwen zijn vergeten dat we eitjes zijn." Onbetaalbaar!Met mijn 50+ probeer ik nu al twee jaar de schade van een tweede en zeer zware burn-out te boven te komen. Veel inzichten en therapieën hebben mij steeds een stukje verder geholpen. Toch lukt het mij zelden tot nooit om de natuurlijke toestand te bereiken van achteroverleunen om zo te doen waar ik voor gemaakt ben. Alles wat ik doe om te herstellen blijft toch steeds weer een streven, een doelgericht werken, een inspanning om beter te worden.Wat je hier schrijft is een mooie eye opener, die ik na een teleurstellende wending in de afgelopen weken goed kan gebruiken. Ik ga nu voelen hoe dat is om uit de regiestoel te stappen en als een eitje achterover te leunen.Dank je.

Roshni
Door

Roshni

op 12 Apr 2014

Goed artikel, heel herkenbaar! Het artikel heeft mij verder aan het denken gezet, dank hiervoor!

Margaret
Door

Margaret

op 12 Jul 2014

Marjolein, wat kan je liefdevol, mooi en duidelijk schrijven! Heel hartelijk dank voor dit artikel. De balans vinden tussen vrouwelijke/mannelijke energie is moeilijk. Maar wel te doen dus, terwijl je aan het overdenken/luieren bent! Haha...

Mirjam
Door

Mirjam

op 18 Jul 2014

Ja is waar. Nu nog die knop omzetten en loslaten.

Ann Hoogendoorn
Door

Ann Hoogendoorn

op 18 Jul 2014

Dag Marjolein,Voor mijn gevoel wil jij net als ik dat de mensen weer meer "vervrouwen". Mijn verlangen om het werkwoord 'vervrouwen' als equivalent van 'vermannen' in de van Dale te zien verschijnen, dateert uit mijn studietijd (2001-2005 ik maakte mijn droom waar en ging op min 37e naar de kunstacademie) Nog altijd zoek ik naar wat de huidige definitie zou kunnen zijn van het werkwoord voor vrouwen. Ik denk namelijk dat het hard werken is voor ons vermande vrouwen om te leren laten :-).Ik lees nu voor het eerst jou stuk hierboven en denk dat we het over hetzelfde hebben. Zullen we gewoon beginnen met het woord "Vervrouwen" veelvuldig te gaan gebruiken voor het "niet-doen"/ "niet-weten"/het laten? Mocht je het leuk vinden om te lezen ...ik schreef hierover in 2006 een nieuwsbrief, die nog op mijn website staat: http://annhoogendoorn.nl/2006/09/.Ook maakte ik een schilderij met de titel: Verstand Vermand Onderhand Onthand Vervrouw Vervrouw Ik hou van jouMissschien zie je niets in het "werk"woord vervrouwen en dat is ook goed :-)..Fijne zomer! Mvg Ann Hoogendoorn

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Jul 2014

Ha Ann, Wat een mooie tekst schreef jij al in 2006! Ik ben het inderdaad met je eens, vervrouwen zou een prachtig nieuw woord kunnen zijn. Het lijkt op Wu Wei, een begrip uit de Tao dat ik heel graag omarm en dat me mateloos boeit. Ik ga er deze zomer eens over nadenken hoe we dit nieuwe woord kunnen laten groeien op een vrouwelijke manier :-)

Jose
Door

Jose

op 19 Jul 2014

Dank voor deze duidelijke en voor mij waardevolle woorden.

petra
Door

petra

op 14 Nov 2014

Leuk stukje. Ben nu 47 en toe aan tijd en koestering voor mijzelf en mijn diepere gevoel. Groet, Petra

ILSE FORTUIN
Door

ILSE FORTUIN

op 15 Nov 2014

Hoi Marjolein,Wow wat een herkenning,ook ik zat er een aantal jaar geleden helemaal door heen,viel er letterlijk meerdere malen per dag bij neer. In psycho therapie heb ik geleerd wat je hier omschrijf. Ik kan nu ook zeggen dat dit me gebracht heeft waar ik nu ben,en dat is goed ik ben tevreden met me zelf!!! groetjes Ilse

Vivianne
Door

Vivianne

op 17 Nov 2014

Hoi Marjolein,Wat een prachtig artikel. Ik herken mij volledig in alles wat je schrijft, behalve dan dat ik die rust nog niet heb gevonden. Wel fijn om de handvatten te lezen die jouw hierbij hebben geholpen! Bedankt voor het delen van deze wijsheid.Groeten van Vivianne

Nancy
Door

Nancy

op 24 Nov 2014

Hi! Goed geschreven. Ik heb zelf laatst het boek 'Van burn out naar heelheid" gelezen. Onze jeugd, ook n hele goede jeugd, speelt een grote rol in ons volwassen leven. De verhoudingen vader/moeder, maar ook onze voorouders door de eeuwen heen, hebben ons beïnvloed. De schrijfster zegt letterlijk 'onze wereld heeft momenteel een burn out". De yin/yang (vr/man) energie is totaal in onbalans. De kunst van het niets doen zijn we totaal verleert, inclusief het voelen wat ons lichaam ons zegt. Ik ga dit artikel delen met al mijn vrouwelijke klanten en hoop zo dat de vrouwelijke energie van dit artikel zich verspreidt! Dank! Nancy

Staf
Door

Staf

op 21 Jun 2015

Ja, heerlijk dit te lezen, als mannen presteren we ons een ongeluk en niemand wordt er beter van op lange termijn... Beetje meer vrouwelijke energie in de wereld zou goed doen...

Strongwoman
Door

Strongwoman

op 02 Nov 2015

Hoi Marjolein,Ik vind dit een erg goed stukje van je. Al vanaf dat ik jong was heb ik gestreden tegen deze mentaliteit waarin ik opgroeide.Later, ik denk toen ik op kamers woonde vond ik deze woorden op papier staan: "Rust en slaap zijn geen tekens van luiheid. Het is intelligent en produktief je tijd gebruiken". Ik knipte het uit en tot op de dag van vandaag staat het op mijn prikbord. Ik heb t er erg moeilijk mee gehad omdat juist de mensen waarvan je steun zou verwachten het tegenovergestelde deden, die 'oneliner' van jou zou hun leus geweest kunnen zijn: "Druk zijn is goed. Als je druk bent, ben je belangrijk. Als je niks te doen hebt ben je een looser." Met zoveel woorden niet gezegd (wel dat ik "lui" was), maar zoiets vergeet je niet en het is moeilijk als je als kind de liefde niet voelt.Ik denk dat ik nooit heb toegegeven aan hun manier van denken, maar ik heb het wel moeilijk gevonden dat ik nooit goed leek te zijn in hun ogen. Misschien dat ik mijn verhaal ooit nog eens op papier zet. De kracht die ik er uit heb gehaald kan hopelijk een inspiratie zijn voor andere meisjes die in een lastige situatie opgroeien. Hoewel de druk groot was om mijzelf te bewijzen (in "doen" i.p.v. "zijn"), heb ik hier gelukkig nooit aan toegegeven en is misschien wel waarom ik een relaxed persoon ben. (oke, je hebt uitzonderingen ha ;) ).Als laatste nog een tip, naast ontspanning is volgens mij humor ook heel belangrijk, dat heeft mij misschien nog t meest erdoor geholpen."Relax, don't do it", het was ooit een liedje, maar t is voor een mens zo belangrijk!Strongwoman

Strongwoman
Door

Strongwoman

op 02 Nov 2015

N.B. "relax, don't DO it", misschien in t liedje anders bedoelt, maar ik zie t als focussen op het ontspannen en de boel de boel ff te laten. ;)

Jolanda
Door

Jolanda

op 03 Jun 2016

Wat n heerlijk artikel om te lezen, met n grote glimlach. Grappig en leuk bedacht van eitje en spermacel. Lang en veel tekst maar ik genoot van begin tot einde

Anne
Door

Anne

op 04 Jun 2016

Toevallig net een boek uitgelezen waarin de de wet van de aantrekkingskracht beschreven werd. Dat er zoiets moois voor ons is! Het lijkt zo eenvoudig maar is tegelijk ook moeilijk omdat we meestal vast zitten in allerlei patronen. Bewust zijn van de wet en steeds maar blijven oefenen is denk ik de beste manier! Anne

myriam
Door

myriam

op 11 Mar 2017

Het is een zaaaalig artikel , in de eerste plaats omdat ik jet nu het laatste jaar ook zowat toepas in mijn leven , trager leven en durven zijn niet evident in deze maatschappij en zeker niet als je uit een ouderlijk nest komt met veeel mannelijke energie ( zowel mama als papa), kvoel me wel het buitenbeentje van de familie maar dat is nu oké. ...en ja Marjolein , het werkt zeker !! ...go with the flow en fregelmatig achterover leunen doet bij mij ook wonderen. ..♥prachtig artikel en dankjewel om dit ook verder te mogen delen ...

Romy Vogel
Door

Romy Vogel

op 10 Mar 2017

Hoi Marjolein, Dank voor je mooie verhalen en voor het boek dat je hebt geschreven! Ook dit verhaal is weer om van te smullen, ik heb heel lang zo geleefd maar ben het ergens kwijt geraakt. Nu ga ik het weer leven........... Nogmaals dank voor ál jouw mooie verhalen, ik hoop met jouw boek in de hand ook nog de laatste 9 kilo's kwijt te raken. Grote groet, Romy

Carla Post
Door

Carla Post

op 27 Jan 2019

Inspirerend zoals altijd. Dank je wel.

Carin
Door

Carin

op 27 Sep 2019

Verhelderend!! En tijd om het perfectionisme los te laten.. en ook te genieten van niet-doen!

Roos
Door

Roos

op 28 Sep 2019

Dankjewel voor de mooie bijdrage 👌

Corrie Geluk
Door

Corrie Geluk

op 30 Sep 2019

Intuïtief voel ik dit al veel langer aan. Maar nu prachtig onder woorden gebracht en met achtergrondinformatie. Dankjewel Marjolein!

Nanda van Praag
Door

Nanda van Praag

op 08 Oct 2019

Wat een prachtige tekst Marjolein! Het zijn thema's die ik ook in mijn Yin Yoga lessen wil meegeven. Dank hiervoor.

Thalia Laurentius
Door

Thalia Laurentius

op 08 Jul 2021

Heel herkenbaar, Marjolein! Ook voor een 28-jarige vrouw als ik die al vroeg in haar leven met burn-out te maken kreeg. Fijn om het zo op een rijtje te lezen, dankjewel daarvoor! Ik ben zelf ook bezig me bewuster te worden van mijn vrouwelijke energie en hoewel ik dat achterover leunen nog erg zoeken vindt en snel in de controle schiet, is dat wel wat ik voel dat ik nodig heb. En ben het helemaal met je eens, de wereld heeft meer vrouwelijke energie en balans tussen yin en yang nodig! Liefs!

Marleen Van den Eyndt
Door

Marleen Van den Eyndt

op 10 Sep 2021

Ik weet het eigenlijk wel, ik koos er 13 jaar geleden al voor om thuis te blijven en voor mijn gezin te zorgen. Soms ga je toch weer twijfelen omdat de maatschappij die keuze niet altijd aanvaardt. Maar vandaag had mijn 17-jarige dochter mij toch een beetje nodig en dan ben ik zo blij dat ik de tijd heb om er gewoon voor haar te zijn. Nu ik dit artikel net gelezen heb ben ik weer helemaal overtuigd van mijn keuze.

TvM
Door

TvM

op 21 Feb 2022

Wat een ondersteunend artikel in mijn nieuwe levensfase, Marjolein. Een jaar geleden "met pensioen" gegaan. Van mijn werkleven de laatste 14 jaar een eigen bedrijf gehad in de sector zorg en welzijn. Na het stoppen ontstond er geleidelijk grote onrust, somberheid en kreeg ik stevige buikklachten. Merk nu steeds beter dat die ervaringen me naar binnen hebben geleid, naar oprecht onder ogen zien dat ik mijn leven zonder mijn werkrol als betekenisloos beoordeelde. Ben daarmee een nieuwe weg ingeslagen. Naar stil te staan, "achterover te leunen", te gaan accepteren van wie ik BEN. Mijn wensen en behoeftes te erkennen. Ben blij dat een vriendin mij een link van jouw EVA stuurde!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!