Verslaafd aan brood? Pas op dat je er niet angstig van wordt!
Ben jij gegrepen door deze titel omdat je brood inderdaad erg lekker vindt? Ik ken veel vrouwen die letterlijk zeggen verslaafd te zijn aan brood. Ik eet al 30 jaar heel weinig brood maar ik weet precies wat ze bedoelen; ik moet zelf goed opletten als in een restaurant een broodmandje op tafel komt met heerlijk geurend brood met zo’n knapperig korstje! Toch laat ik het meestal staan omdat ik weet wat het met mijn brein doet en daar ben ik erg zuinig op!
Je endorfinesysteem heeft meer dan 100 functies
In je brein worden heel veel stofjes aangemaakt waaronder endorfine. Endorfine is neurostransmitter die in je lichaam meer dan 100 functies heeft. Je endorfinesysteem heeft onder andere invloed op je insulinehuishouding (bloedsuikerspiegel), je stresshormonen, je immuunsysteem en je systeem voor pijnregulatie. Verder zorgt het voor de vrijgave van enkele belangrijke hormonen, waaronder dopamine en serotonine; de twee hormonen die je een goed gevoel geven.
Je kunt je endorfinesysteem zien als je beloningssyteem in combinatie met een natuurlijke pijnstiller. Ze zijn allebei heel belangrijk voor je als je je goed wilt voelen.
Je endorfinesysteem in de problemen betekent jij in de problemen
Omdat je endorfinesysteem zo belangrijk is, betekent dat verstoring hiervan een reeks van klachten kan geven. Denk aan:
- concentratieproblemen, onrustig zijn en geheugenstoornissen (neurotransmitters verstoord)
- overgewicht, een te hoge bloedsuikerspiegel en diabetes (insuline verstoord)
- uitputting, burn-out, verhoogde stressgevoeligheid (stresshormonen verstoord)
- allergieën, chronische ontstekingen, voedselintoleranties en verminderde afweer (immuunsysteem verstoord)
- reumatische klachten, chronische pijn en fibromyalgie (pijnregulatiesysteem verstoord)
- psychische klachten, waaronder depressiviteit en angststoornissen, maar ook hyperactief zijn
Herken je diverse klachten? Ben jij verslaafd aan brood of zuivel? Lees dan vooral verder.
Verslaafd: wat gooit je endorfinesysteem uit balans?
Er zijn verschillende factoren waardoor de aanmaak van endorfines kan worden verstoord. Langdurige stress is een grote sloper van je gezondheid en dus ook van je endorfinesysteem. Heb je veel en langdurige stress, onderneem dan actie; daar kan geen gezonde voeding tegenop. Ook bepaalde medicijnen, waaronder paracetamol, ibuprofen, codeïne, Ritalin, anti-depressiva en corticosteroïden kunnen het systeem verstoren. Alcohol, drugs en nicotine doen hetzelfde.
Wat weinig mensen weten is dat in onze hedendaagse voeding ook een flink aantal endorfine-verstoorders zitten:
- stimulerende middelen waaronder koffie, cola, energiedranken, en cacao
- suiker en alle natuurlijke én kunstmatige zoetstoffen
- synthetische stoffen in onze voeding (waaronder smaakversterkers zoals E 621)
Maar er zijn er ook die onschuldiger lijken en nu komt het:
- glutenhoudende granen, zuivel, soja en spinazie
Exorfines remmen de werking van je lichaamseigen endorfines
In glutenhoudende granen (tarwe, rogge, gerst spelt en kamut), zuivel (het gaat om caseïne, het melkeiwit), soja en spinazie zitten stofjes die we exorfines noemen. Ze lijken inderdaad op endorfines, maar ze worden dus niet door het eigen lichaam geproduceerd. Het probleem is dat ze de werking van je belangrijke lichaamseigen endorfines kunnen verstoren als je ze veel binnenkrijgt. Ze remmen de werking van je eigen dopamine en serotonine. Je kunt zelfs endorfineresistent worden, wat betekent dat je minder gevoelig wordt voor je lichaamseigen endorfines, met alle problemen van dien.
Overigens is spinazie in het rijtje de meest zwakke leverancier van exorfines. Daarbij; niemand eet iedere dag spinazie, maar we eten vaak wel dagelijks brood, zuivel en/of soja (gluten, melk en soja worden volop in bewerkte voeding gebruikt).
Een boterham met kaas en een glas melk is dus niet zo onschuldig als we altijd gedacht hebben. Net zo min als een cappuccino met een brownie of een stukje chocola. Aan het eerste ben ik nooit verslaafd geweest maar aan dit laatste wel. Au! Herkenbaar?
Endorfine en de relatie met angst, depressie en stress
Ik heb al gezegd dat endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller. Het werkt ook als ‘pijnstiller’ tegen stress. Je echte stresshormonen zijn adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen werken perfect in een echte stresssituatie maar ze slopen je lichaam. Vandaar dat je een back-upsysteem hebt voor de langere termijn: dat is het anti-stresshormoon cortisol maar ook endorfine. Endorfine werkt zelfs veel sneller nog dan cortisol.
Endorfine is dus een belangrijk anti-stresshormoon, maar tegelijkertijd een natuurlijke angstremmer en een antidepressivum. Een slecht werkend endorfinesysteem kan leiden tot allerlei psychische stoornissen, waaronder angstaanvallen, depressieve buien en een overmatige gevoeligheid voor stress. Zie je nu de relatie tussen brood en angstaanvallen?
Het is dus niet vreemd dat onze overmatige consumptie van brood, zuivel en soja in combinatie met consumptie van zoetigheid, stimulerende middelen zoals koffie en bewerkte voeding kan leiden tot allerlei psychische gezondheidsproblemen. Wie heeft er toch ooit bedacht dat psychische klachten kunnen worden opgelost met alleen maar praten?
Verslaafd zijn geeft ontwenningsverschijnselen als je stopt
Moet jij er niet aan denken om je heerlijke boterhammen met kaas te laten staan? Roep jij nu hard: “Kom niet aan mijn cappuccino!”? Hoe harder je roept hoe groter de kans dat het juist goed zou zijn om het eens een tijdje te laten staan. Als je niets herkent van bovengenoemde klachten, je een hoog niveau van energie hebt en doorgaans vrolijk bent, dan zou ik zeggen: geniet ervan. Maar wees je ervan bewust dat het verslavende middelen kunnen worden als je lichaam om wat voor reden dan ook uit balans raakt. Wees alert. En lees vooral ook even wat je kan doen om je systeem gezond te houden.
Herken jij wel een aantal van bovengenoemde klachten, dan is het goed ze af te bouwen en te vervangen door gezondere dingen. Gooi niet je hele voedingspatroon tegelijk om, dat geeft ook weer stress voor je lichaam. Pak er één onderdeel uit en beslis dat je dat gaat afbouwen. En wees je bewust dat het kan leiden tot ontwenningsverschijnselen.
Hoe hou je of krijg je je endorfinesysteem weer gezond?
Eigenlijk staat de belangrijkste informatie al hierboven. Schrap zoveel mogelijk van alles wat je endorfinesysteem uit balans gooit en je geeft het een boost. Ik realiseer me heel goed dat dit niet makkelijk is; het zijn niet voor niets verslavende middelen. Hieronder enkele tips die je hierbij kunnen helpen. Kies er één of enkele uit die je aanspreken en je niet te moeilijk lijken. Begin daarmee. Bouw het vandaar langzaam op.
Eet veel voeding met volop antioxidanten
Oxidatieve stress tast onder andere de endorfinereceptoren aan en antioxidanten gaan dit tegen. Eet veel groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog. Gebruik volop kruiden en specerijen. Vooral kurkuma kan je endrofinereceptoren beschermen en de schade van te veel cortisol in je hersenen helpen herstellen. Lees hier mee over antioxidanten in je voeding.
Verhoog je inname van omega 3 met voeding of supplementen
Omega 3 helpt bij de signaaloverdracht van endorfines naar je lichaamscellen. Bovendien is van omega 3 bekend dat het helpt tegen depressieve klachten en angstaanvallen. Ook werkt het als ontstekingsremmer. Meer over omega 3 kan je hier lezen.
Eet magnesium of voeg magnesium toe door middel van badzout of gel
Magnesium heeft ook een belangrijke taak als het gaat om de bescherming van je endorfinereceptoren. Groene groenten, noten, zaden en pitten zitten vol met magnesium. Als je nogal wat stress hebt plas je veel magnesium uit. Dat is waarom ik het heb opgenomen in mijn basissuppletie voor vrouwen. Eigenlijk kan je niet zonder. Neem regelmatig een heerlijk voetenbadje met magnesiumkristallen zou ik zeggen en relax! Meer over magnesium lees je hier.
Voeg producten toe met veel vitamine A
Vitamine A stimuleert de aanmaak van een enzym (DPP-4) dat je endorfinesysteem beschermt tegen overprikkeling. Vitamine A zit in vette vis (haring, makreel, sardientjes en zalm) maar ook in eieren, roomboter en lever. Kies zoveel mogelijk voor biologische producten.
Eet groenten en fruit rijk aan bètacaroteen
Bètacaroteen kan in je lichaam worden omgezet in vitamine A. Je vindt het in alle gele, oranje, rode en groene groentes en fruit. Inderdaad: worteltjes en pompoen zitten er vol mee!
Wees niet bang voor gezonde vetten
DPP-4 krijgt ook een boost als je gezonde vetten eet. Nee, je wordt niet dik van gezonde vetten, het zijn alle (verborgen) suikers waar we dik van worden. Meer over gezonde vetten lees je hier.
Kook zelf met een grote variatie: de keuze is reuze
Het komt eigenlijk altijd weer op hetzelfde neer: vermijd alle bewerkte voeding uit een fabriek die vol zit met suikers, soja, gluten en zuivel en eet vers, in een grote variatie. Vermijd daarbij zoveel mogelijk gluten, zuivel en zoetigheid. Eet volop groenten en plantaardige producten en wees niet bang voor gezonde vetten.
Leuker kan ik het niet maken. Het wordt wel veel lekkerder als je smaakpapillen eenmaal afgekickt zijn van de zoetigheid en al die smaakexplosies van fabrieksvoeding. En je wordt er in ieder geval ook een stuk gezonder van. En je brein een stuk vrolijker. Dus uiteindelijk heb ik het toch leuker voor je gemaakt!
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Voel jij je verslaafd aan brood en wat ga je doen?