Opladen; leef als een sprinter in plaats van een langeafstandloper
5 min. leestijd

Opladen; leef als een sprinter in plaats van een langeafstandloper

Als er iets is wat is ondergewaardeerd in onze samenleving dan is het onze batterij opladen: ontspannen, rusten, lummelen, uit het raam staren, niets doen, uitrusten. Ik noem het graag opladen. Opladen is iets waar we te weinig tijd voor nemen terwijl het zo nodig is. Het betekent na een bepaalde inspanning iets doen waardoor je herstelt. Topsporters kennen dit als geen ander. Ik vind het leven in onze samenleving anno 2021 ook een vorm van topsport.  Ben je het met me eens? 

We zijn allemaal 'topsporters' in deze samenleving; zorg dus op tijd voor herstel

Opladen betekent op de juiste manier herstellen

We zijn vergeten hoe we onze energie op tijd weer kunnen aanvullen. Veel mensen denken dan aan rust of ontspanning zoeken en dat is inderdaad soms een goede manier om weer op te laden. Soms, maar lang niet altijd.

Als je een uur achter je computer hebt gezeten betekent opladen juist even flink in beweging komen en bijvoorbeeld wat trappen lopen. Als je hersenen twee uur flink hebben moeten werken betekent opladen misschien een potje tafeltennis spelen of even bijkletsen over ditjes en datjes met een vriendin. Als je verdrietig bent betekent opladen flink huilen met een paar lieve armen om je heen en als je onder je niveau werkt betekent opladen dat je je hersens eens even flink laat kraken.

Herstellen is essentieel voor topprestaties

Iedere topsporter weet dat herstellen essentieel is om topprestaties te kunnen leveren. Dat geldt echter voor iedereen. We hebben allemaal hersteltijd nodig. Gebrek aan tijd om te herstellen betekent dat je energie gestaag afneemt. 

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat topsporters het wel 4 of 5 maanden per jaar rustig aan doen? De meesten van ons proberen 12 maanden per jaar topprestaties te leveren! Dit kan niet zonder op tijd en vaak genoeg herstelmomenten in te lassen.

Topsporters doen het soms wel 5 maanden per jaar rustig aan!

via GIPHY

Leven als een sprinter

Heb jij wel eens het verschil gezien tussen het lichaam van een lange afstandsloper en dat van een sprinter zoals Dafne Schippers? Sprinters zijn gespierd, hun lichamen zien er krachtig uit. Langeafstandlopers zijn meestal mager, met misschien gespierde benen maar dunne armen. Leef jij als een sprinter of een langeafstandloper? Begrijp je wat ik hiermee bedoel?

Wil je meer energie in je leven dan is het goed om je leven te zien als een opeenvolging van sprintjes met tussendoor periodes van herstel. Af en toe stress of uit je comfortzone zijn is helemaal niet zo slecht voor je: dát zijn de plekken waar we juist groeien. Een spier wordt sterker als we deze regelmatig overbelasten en dan weer tijd geven om te ontspannen. Wat voor ons lichaam geldt, geldt ook voor ons leven. We worden sterker als we regelmatig uit onze comfortzone komen, als we daarbij maar regelmatig pauzes inlassen.

We beschikken niet over een onuitputtelijke hoeveelheid energie. Niet op fysiek maar ook niet op mentaal en emotioneel gebied.

Niets doen is productief!

Ben jij op zoek naar méér energie omdat je méér gedaan wilt krijgen in je leven? Ik weet het, het klinkt heel tegenstrijdig maar als je op tijd je herstelmomenten neemt zal je effectiviteit omhoog gaan. Na een periode van een bepaalde activiteit, of het nu lichamelijk of geestelijk is, moet je lichaam de belangrijkste biochemische grondstoffen voor energie aanvullen: je mitochondriën, de energiefabriekjes in al je cellen, snakken dan naar voeding! 

Omega 3 vetzuren

Er is volop onderzoek naar het verhogen van effectiviteit en creativiteit door middel van herstelmomenten. Zelfs het Amerikaanse leger liet soldaten hazenslaapjes doen toen bleek dat hun accuratesse daarmee omhoog ging. Niets doen is productief!

Het Amerikaanse leger liet soldaten hazenslaapjes doen toen bleek dat hun accuratesse daarmee omhoog ging.

Een paar keer goed ademhalen is ook een oplaadmoment

Zoals gezegd kan herstellen er voor iedereen anders uitzien. Voor mij betekent herstellen van een dag achter mijn computer zitten buiten een stukje gaan hardlopen. Maar ik heb ook andere manieren. Staand werken aan mijn zit-sta bureau is een manier voor me om te voorkomen dat ik te lang zit. Mediteren is een manier om mijn hersenen rust te geven en met stretchen hou ik mijn lichaam soepel.  Buiten wandelen en fietsen is een manier om mijn (veel) te veel binnen zitten te compenseren. 

Vijf minuten 'gedachteloos' uit het raam staren kan ook een prima manier zijn. Een een paar keer bewust diep ademhalen kan ook.  Dat duurt maar één minuut. Dus geen excuses dat je daar geen tijd voor hebt!

mentale-batterij-opladen

Je fysieke conditie bepaalt veel meer dan je denkt

Fysieke energie lijkt belangrijk voor iedereen die fysiek inspannend werk doet. Werk jij veel met je hoofd en denk je daardoor dat je fysieke energie minder belangrijk is? Dan ben ik vandaag hier om je uit die droom te helpen: je fysieke conditie bepaalt niet alleen je fysieke kracht en uithoudingsvermogen maar ook je concentratievermogen, je creativiteit, je doorzettingsvermogen en je vermogen om je emoties in bedwang te houden. 

Fysiek gezond zijn geeft meer controle over je emoties

Het bepaalt dus ook je alertheid, je vermogen tot focussen en zelfs, nog een stapje verder, je vermogen om je emoties te kiezen. Je fysieke conditie bepaalt veel meer dan alleen of je zin hebt om fysiek in beweging te komen: het is de basis van je totale energiehuishouding.

Op elementair niveau krijgen we fysieke energie door de interactie tussen zuurstof en glucose. Eten én ademhalen zijn daarom de basis van je fysieke conditie. Naast gezonde voeding is een goede ademhaling daarom onderdeel van een leven met volop energie. Volgens de yogafilosofie is ademhaling zelfs de sleutel tot een energiek leven.

Je fysieke conditie is de basis van je totale energiehuishouding, dus ook van o.a. je concentratievermogen, creativiteit en emotionele stabiliteit. 

Ademhalen als sleutel tot een energiek leven

Je kunt je energieniveau op een eenvoudige manier verhogen door een paar keer per dag een oplaad-moment in te bouwen en diep adem te halen. Doe dit zo vaak mogelijk, maar minimaal een paar keer per dag. Adem rustig diep in door je neus, hou vast, en blaas uit door je mond en hou vast. Op deze manier geef je je lichaam enerzijds extra energie en zuurstof en anderzijds geef je het rust. Maak hier een dagelijkse gewoonte van vooral als je je gespannen voelt. Je kunt het echt overal doen. 

Ademcoach Heleen Ytsma laat in onderstaande video zien hoe we dit kunnen doen en wat voor voordelen deze ademhaling ons nog meer geeft:

Doe dit de komende week een paar keer per dag om het in je dagelijks patroon te krijgen. Blijf dit dan doen. Ieder cel van je lichaam heeft zuurstof nodig en bovendien behoud je op deze manier gezonde longen. Totdat Heleen het me vertelde wist ook niet dat hier allerlei spieren zitten die we ook moeten blijven trainen. 

Iedere cel van je lichaam heeft zuurstof nodig, train daarom je longen zodat het veel zuurstof kan blijven opnemen ook als je ouder wordt 

Ademhalen: ook belangrijk om te ontgiften

Nog even een zijstapje. We leven in een wereld vol met toxische stoffen. Ons lichaam ondersteunen bij het neutraliseren, afbreken en afvoeren hiervan wordt steeds belangrijker. Naast uitpoepen, uitplassen en uitzweten is ook uitademen een manier van het lichaam om zich te ontdoen van toxische stoffen. Wil je hier meer over weten, kijk dan eens of de masterclass detoxen iets voor jou is. Klik hier en lees meer over deze masterclass.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw favoriete manier van opladen? 

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!