Aluminium bij je voeding? Niet zo'n goed idee als je veel energie wilt.

Aluminium. Het afgelopen jaar heb ik veel gelezen en geleerd over de minuscuul kleine energiecentrales in ons lichaam die ervoor zorgen dat we ’s morgens enthousiast uit bed springen om een deuk in de dag te slaan: onze mitochondriën. Sta jij niet altijd zo vrolijk en fruitig op? Dan heb ik in mijn tweede boek dat eind dit jaar verschijnt veel adviezen voor je. Vandaag zoem ik alvast in op eentje ervan. Gebruik jij aluminiumfolie in je keuken? Lees dan vooral verder.

Je hebt aluminium en aluminium

Aluminium is een element dat volop in onze omgeving te vinden is: in de lucht die we inademen, het water dat we drinken en de grond waarop we lopen. Dit is aluminium dat is gebonden als oxide, silicaat of fluoride. Tot zover is er niks aan de hand. Het aluminium zoals wij het kennen, bijvoorbeeld in aluminiumfolie of aluminium pannen, wordt elementair aluminium genoemd. Dit wordt industrieel  gemaakt op basis van het mineraal bauxiet dat voor 50% uit aluminiumoxide bestaat. Dit elementair aluminium is  een zilverwit, relatief buigzaam metaal. Hiervan worden in de metaalverwerkingsindustrie allerlei producten en ook grondstoffen voor andere producten gemaakt.

Aluminium hoopt zich op in vetcellen

Deze laatste vorm van aluminium, industrieel bewerkt aluminium, valt in de categorie zware metalen. Zware metalen zijn volgens Wikipedia ‘metalen met een hoge atoommassa’. Ze staan bekend om hun giftigheid. Andere giftige zware metalen zijn bijvoorbeeld kwik, lood, arsenicum, cadmium en nikkel. Ze zitten overal in onze omgeving: in uitlaatgassen, sigarettenrook, ons drinkwater, medicijnen, deodorants, keukengerei, vaccins, batterijen, amalgaamvullingen, verpakkingsmateriaal van voeding (nespresso cupjes!) en zelfs in onze voeding zelf.

Een gezond lichaam kan steeds een klein beetje giftige stoffen wel afvoeren maar als het te veel wordt of het lichaam moeite krijgt met afvoeren dan zullen zware metalen zich ophopen op een plek waar ze in ons lichaam de minste schade zullen aanrichten: onze vetcellen. Het kan zich hier jarenlang opstapelen.

Volgens EFSA krijgen Europeanen waarschijnlijk te veel

Terug naar aluminium want er is waarschijnlijk in ons land geen keuken te vinden waar dit metaal zich niet ergens bevindt. Aluminiumfolie, aluminium pannen, aluminium keukengereedschap: onze keukens liggen er vol mee.

Het Europees agentschap voor voedselveiligheid (EFSA) probeert ons te beschermen tegen gevaarlijke stoffen en heeft vastgesteld dat de wekelijkse maximale toegestane hoeveelheid 1 milligram aluminum per kilogram lichaamsgewicht is. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid aluminium die Europeanen binnenkrijgen heel erg varieert: van 0,2 tot 1,5 milligram per week. Ze hebben geconstateerd dat veel Europeanen waarschijnlijk te veel aluminium binnen krijgen.

Vermoeidheid, osteoporose, geheugenproblemen, zelfs Alzheimer?

De aandoeningen en ernstige ziekten die in verband worden gebracht met een hoge concentratie aluminium in het lichaam zijn zeer divers. Ze variëren van vermoeidheidsklachten, nervositeit, spijsverteringsproblemen en huidproblemen, tot lever– en nierziektes en menstruatieproblemen. Onvruchtbaarheid en vroeggeboorte worden ook in verband gebracht met aluminium. Aluminium verstoort de opname van calcium waardoor gewrichtsproblemen en osteoporose kunnen ontstaan, ook bij kinderen.

Aluminium kan zich opstapelen in hersenen, waardoor geheugenproblemen, ADHD op jonge leeftijd, concentratieproblemen en Alzheimer en Parkinson zich kunnen ontwikkelen. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen van mensen met Alzheimer meer aluminium bevatten dan die van gezonde mensen.

Mitochondriën worden beschadigd door aluminium

De lijst met aandoeningen die kunnen ontstaan door een teveel aan aluminium in het lichaam is lang. Tellen we daar de ziektes bij op die ontstaan als er zich ook nog andere zware metalen in het lichaam bevinden dan is de lijst eindeloos lang. Ik zal je uitleggen hoe dit kan.

Zware metalen horen niet in ons lichaam thuis; ze brengen schade toe aan onze mitochondriën, de kleine organellen in onze cellen die zorgen voor energieaanmaak. Dit is niet alleen energie die je nodig hebt om te werken, sporten of plezier mee te maken, maar ook energie om jouw lichaam in leven te houden: het maken van nieuwe cellen, repareren van oudere cellen en afvoeren van dode cellen kost allemaal energie en het gebeurt 24 uur per dag. Als mitochondriën worden beschadigd kunnen ze deze taken minder goed uitvoeren. Dat is het begin van iedere aandoening en veel aandoeningen kondigen zich aan door middel van gebrek aan energie.

Wil jij nog steeds aluminiumfolie in je keuken?

Zware metalen verdwijnen niet makkelijk uit je lichaam. Voorkomen is dus beter dan genezen. Loop eens kritisch door je keuken. Wil je echt restjes voedsel bewaren in aluminiumfolie; hoe handig ook? Vooral bij zout, zuur en verhitting treedt er een chemische reactie op waardoor aluminium in je eten terecht kan komen. Een halve citroen of zure haring in aluminium verpakken of aluminium in de oven of op de barbecue gebruiken is dus echt geen goed idee.

Er zijn gezondere alternatieven. Gebruik schalen met een deksel om iets af te dekken in de oven en ongebleekt bakpapier om iets in de poffen in de oven. Gebruik je aluminium pannen of keukengerei? Vervang dit liever door keramisch, emaille, glas of gietijzer. Roestvrijstalen pannen zijn alleen veilig als er geen gebruik is gemaakt van nikkel. Dat weet je helaas bijna nooit.

Het is niet allemaal te vermijden. Chocola zit er ook in verpakt. Au! Zucht. En de barbecue? Een slimme tip: verpak je voeding eerst in bakpapier en omwikkel het daarna met folie. Werkt prima.

By the way; wat smeer jij onder je oksels?

Het gevaar om een overdosis aluminium binnen te krijgen lopen we niet alleen in de keuken. Het wordt gebruikt in de helft van de verzorgings- en cosmeticaproducten, vooral in deodorants. Weet jij waarom sommige producenten van deodorants adviseren om ze niet te gebruiken na het scheren van je oksels? Omdat aluminium in een kapotte huid wel tot zes keer meer kan binnendringen in je lichaam! In 90% van de deodorants zitten aluminiumzouten, zelfs tot wel 20%.

Lees de kleine lettertjes op je deo. Vervang deze door eentje waar geen stoffen in zitten die je echt niet onder je oksel, zo dicht bij je kostbare borsten, wil hebben. Lees meer over goede deodorants in dit artikel: Een natuurlijke deodorant; een gezonde keuze (1).

Voorkomen en detoxen is de boodschap

Een hoge concentratie van zware metalen kan worden gemeten in bloed, urine of haren maar deze testen zijn nogal onbetrouwbaar: zware metalen bevinden zich vaak opgesloten in vetcellen. Bovendien is het altijd een momentopname.

Worstel jij al een tijdje met onverklaarbare klachten, overweeg dan een goede detoxkuur onder begeleiding. Ik doe zelf ieder jaar zo’n kuur onder begeleiding van Astrid te Winkel. Ook gewoon omdat het zo’n lekkere vakantieweek is. Voedingsmiddelen die je kunnen helpen met afvoeren van zware metalen uit je lichaam zijn wilde bosbessen en chlorella. Een heel goed supplement is glutathion; een krachtige antioxidant. En zweten is ook heel goed; werk je dus af en toe gewoon eens lekker in het zweet of …………… bezoek een sauna. Jij mag kiezen.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat. Heb jij ervaring met ontgiften van zware metalen? Wat werkte er voor jou?

Bronnen

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21157018