Vleesbomen/myomen; eet ze een maatje kleiner (of weg)

Twee weken geleden kreeg ik de vraag van Ingeborg of het mogelijk was haar vleesbomen weg te krijgen door haar voeding te veranderen. Ze wil liever niet geopereerd worden. Slimme vraag Ingeborg en ik heb goed nieuws voor je: dit blijkt zeker tot de mogelijkheden te behoren. Lees vandaag hoe dat dat werkt.

Wat zijn vleesbomen?

Vleesbomen, ook wel myomen genoemd, zijn goedaardige knobbels/tumoren in de spierwand van de baarmoeder. Ze kunnen in de baarmoeder zitten, maar ook aan de buitenkant ervan en zo groot worden als een meloen. Het is niet helemaal duidelijk waardoor ze ontstaan, maar het lijkt erop dat een hoog oestrogeengehalte het ontstaan en de groei ervan stimuleert. Dit lijkt logisch als je een beetje weet hoe hormonen werken. Oestrogeen kan zorgen voor celdeling: onder invloed van een hoog niveau van oestrogeen kreeg je in je puberteit je borsten en heupen. Gelukkig heb je zelf invloed op de hoogte van het oestrogeenniveau in je lichaam.

Vleesbomen kunnen vervelende klachten geven

Zolang ze klein zijn zullen ze geen last veroorzaken, maar als ze zo groot worden als een sinaasappel kunnen vleesbomen zorgen voor allerlei menstruatieklachten, zoals hevige bloedingen, pijn tijdens de menstruatie en tussentijds of onregelmatig bloedverlies. Ook pijn bij het vrijen, moeite met plas ophouden, een druk op de blaas en buikpijn of lage rugpijn kunnen door een vleesboom worden veroorzaakt. Veel vrouwen met klachten komen dan ook uiteindelijk in het ziekenhuis terecht voor een medische ingreep.

Medische ingrepen zijn niet zonder risico’s

Vleesbomen kunnen operatief verwijderd worden, maar het verwijderen van de hele baarmoeder wordt ook wel toegepast als standaardbehandeling. Maar liefst 10% procent van de vrouwen in Nederland raakt vroeg of laat haar baarmoeder kwijt en last hebben van vleesbomen is een belangrijke reden voor deze ingrijpende operatie.

Zoals iedere operatie is ook deze niet vrij van risico’s. Risico’s die kunnen voorkomen zijn wondinfectie, inwendige littekens, incontinentie en vaginale verzakking.

Alternatieve ingrepen zijn radiologische technieken om de bloedtoevoer naar de vleesboom te blokkeren waardoor deze krimpt; het vernietigen van de vleesboom door ultrasone geluidsgolven of hormoontherapie, maar aan al deze ingrepen kleven ook nadelen. Zou het niet fantastisch zijn als je ze eenvoudig weg zou kunnen eten?

Kan je vleesbomen verkleinen met je voeding?

Misschien klinkt het je bizar in de oren; met je voeding ervoor zorgen dat je vleesbomen verkleinen en zelfs verdwijnen. Toch is het niet zo vreemd als je hier goed over nadenkt. Met je voeding heb je invloed op je hormonen en dus ook op de hoogte van de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Als vleesbomen of tumoren kunnen ontstaan door een relatief te hoog niveau van oestrogeen, dan kunnen ze ook weer verdwijnen als je ervoor zorgt dat dit hoge niveau daalt.

We kennen allemaal wel een verhaal van iemand bij wie zelfs een kwaadaardige tumor is verdwenen, zonder operatie of behandeling. Een gezond lichaam kan zichzelf helen; dat is wat er dan gebeurt. Knobbels en tumoren horen niet thuis in een gezond vrouwenlichaam.

Oestrogeendominantie door te veel aanmaak van oestrogenen

Een teveel aan oestrogeen (ten opzichte van progesteron) wordt ook oestrogeendominantie genoemd. De belangrijkste oorzaak van een relatief  teveel aan oestrogeen is niet dat je lichaam zelf te veel aanmaakt, maar dat je het binnenkrijgt door je omgeving, waaronder je voeding. Daarom kun je hierop met je voeding een grote invloed uitoefenen. De oestrogenen die je via je omgeving binnenkrijgt zijn vaak zogenaamde xeno-oestrogenen; lichaamsvreemde, chemische stoffen die in je lichaam een soortgelijke werking hebben als natuurlijk oestrogeen. Minder xeno-oestrogenen via je voeding binnen krijgen betekent minder oestrogeendominantie. Overigens krijg je ze niet alleen binnen door je voeding, maar ook door dingen als niet-natuurlijke cosmetica, verzorgingsproducten, huishoudelijke producten en medicijnen. Daarover straks meer.

Oestrogeendominantie door te weinig afvoer van oestrogenen

Minstens zo belangrijk voor een goede hormoonbalans en dus een gezond niveau van oestrogeen, is een goede afvoer van gebruikte oestrogenen. Ook hier kan het nogal eens mis gaan. Als je lichaam een overschot aan oestrogenen niet goed kan afvoeren, dan zullen ze zich opstapelen in je vetcellen. Hardnekkig overgewicht kan hier het gevolg van zijn. Goed zorgen voor je darmen en lever is dan erg belangrijk, want deze organen zorgen samen voor een goede afvoer van gebruikte hormonen. Gelukkig heb je ook hier met je voeding invloed op en kan je ze een handje helpen.

Wat kan je volop eten?

Kwaadaardige tumoren, goedaardige tumoren of knobbels; het zijn allemaal woekeringen van cellen die niet in ons lichaam thuishoren. Meer dan 200 epidemiologische onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die veel plantaardig voedsel eten minder kans hebben om kanker te krijgen dan degenen die dat sporadisch eten. Ander onderzoek wijst erop dat hetzelfde geldt voor goedaardige woekeringen. Het is dus van belang om volop groenten, kruiden, zaden, pitten, ongebrande noten, peulvruchten, paddenstoelen en (wat) fruit te eten. Steef naar 5 ons groenten op een dag en wees vooral ook niet bang voor gezonde, plantaardige vetten.

Eet vooral ook groene groenten en koolsoorten; zij helpen je lever bij het uitscheiden van gebruikte oestrogenen. Eet regelmatig fyto-oestrogenen zoals lijnzaad, gefermenteerde soja, alfalfa of peulvruchten; zij helpen je bij het in balans houden van je hormonen.

Lycopeen, een krachtige antioxidant in tomaten, verminderde het aantal en de omvang van myomen bij een Japanse kwartelsoort die makkelijk myomen ontwikkelt (1). Let op: lycopeen komt alleen vrij als je tomaten verwarmt; maak er dus soepen en warme sauzen mee.

Kruiden, superfoods en supplementen

Je kunt je gezonde voeding nog gezonder maken door het aan te vullen met kruiden en supplementen.

Gebruik  chlorella en  spirulina als groene superfoods, ter ondersteuning van je lever. Vooral chlorella helpt je lever te ontgiften van hormoonverstoorders en zware metalen. Er blijkt een samenhang te zijn tussen myomen en  blootstelling aan zware metalen (2).

Curcumine, de gele pigmentstof in kurkuma, zou effectief kunnen zijn tegen niet alleen kanker maar ook tegen vleesbomen. Uit reageerbuisonderzoek (3) is gebleken dat curcumine de dood van myooncellen kan bevorderen. Lees in dit artikel meer over kurkuma: Kurkuma of geelwortel: een specerij als medicijn. 

Uit een interessant onderzoek met muizen (4) bleek dat een extract van groene thee (een krachtige anti-oxidant) de groei van myomen drastisch kon verminderen. Bij reageerbuisonderzoek op menselijke cellen bleek hetzelfde resultaat.

Uit een ander onderzoek (5) bleek Vitamine D de groei van menselijke myoomcellen te kunnen remmen met 47 procent. Vitamine D kan je lichaam zelf onvoldoende aanmaken, daarom adviseer ik het gebruiken als supplement. Kies een orthomoleculair merk. Voor enkele goede merken klik hier.

Wat kan je beter laten staan?

Een teveel aan oestrogenen kun je binnenkrijgen door onder andere bewerkte voeding, lightproducten en niet-biologische voeding. Alle voeding die niet 100% natuurlijk is kan chemische stoffen bevatten die zorgen voor een overschot van xeno-oestrogenen. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden.

Beperk het gebruik van rood vlees en varkensvlees, tenzij het 100% biologisch is. Uit een Italiaans onderzoek (6) is gebleken dat dit kan leiden tot een grotere kans op myomen. Dit heeft te maken met het gebruik van hormoonverstoorders (antibiotica) bij vlees uit de bio-industrie. Hetzelfde geldt voor zuivel en vis. Beperk het gebruik van vlees, vis en zuivel en kies 100% biologisch (of bij vis wild gevangen) om een teveel aan xeno-oestrogenen te voorkomen.

Er is ook een onderzoek (7) dat een verband legt tussen myomen en voeding met een hoge glycemische index (GI) en glycemische belasting (GL). Dit is voeding die je bloedglucosespiegel doet stijgen. Denk hierbij aan zoetigheid, snelle koolhydraten, zetmeel, pasta, brood en de meeste bewerkte voeding. Dit zoveel mogelijk vermijden zou je dus ook kunnen helpen.

Wat kun je nog meer doen?

Hierbij nog enkele andere tips om een teveel aan oestrogenen te vermijden.

  • Kies voor producten uit glas in plaats van blik of pakken. Drink liever geen water uit plastic flessen.
  • Verwarm niets in de magnetron, maar zeker niet in een plastic bakje.
  • Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke, milieuvriendelijke huishoudelijke producten.
  • Verzorgingsproducten en cosmetica: vermijd alles wat niet 100% natuurlijk is.
  • Gebruik bij voorkeur  tandpasta zonder fluor.
  • Zoek een hormoonvriendelijk alternatief voor de pil als voorbehoedsmiddel.
  • Drink dagelijks twee liter gefilterd water
  • Blijf vooral ook bewegen: door middel van bewegen en zuurstof voer je afvalstoffen af, hou je je stofwisseling in actie én je hormonen in balans.

In mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas kun je nog veel meer lezen over hormonen en voeding en geef ik je nog meer concrete tips om een te hoog oestrogeengehalte naar beneden te halen. Klik hier voor meer informatie over mijn boek. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/s15327914nc5002_8

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/009841098158638

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0015028208007127

https://www.ajog.org/article/S0002-9378(09)02102-4/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20736132

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10472866

https://academic.oup.com/ajcn/article/91/5/1281/4597275