Hoe kom je gezond de maand december door? Mijn gouden tip

Ik ben jarenlang verslaafd geweest aan zoetigheid én lekker eten. December was dan ook altijd een rampmaand, die me meestal ongelukkig achterliet. December is nu eenmaal de maand van de Ongezonde Verleidingen. Ik had last van ongecontroleerde eetbuien en kon er daardoor niet echt van genieten. Zelfs niet van de eerste hap, want ik wist bij de eerste hap al dat ik er méér van zou eten dan goed voor me zou zijn. Totdat ik de ultieme oplossing vond!

Hoe voorkom je goede voornemens op 1 januari?

Hoe voorkom je dat je op 1 januari het gevoel hebt dat je je vitaliteit en gezondheid voor een stuk kwijt bent en dat je denkt dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen? Hoe voorkom je dat in de loop van december gezondheidsklachten weer opspelen, zoals pijnlijke gewrichten of darmproblemen? Hoe zorg je ervoor dat je alle slank-in je-bikini-acties het komend voorjaar links kan laten liggen?

Met andere woorden: hoe doorsta je op een gezonde manier de maand december zonder al te veel een beroep te hoeven te doen op je wilskracht? Hoe geniet je ervan, maar blijf je juist ook in deze mooie tijd van het jaar energiek, vitaal en gelukkig met jezelf en je lichaam?

Zet er iets krachtigs tegenover!

De oplossing luidt: zet er iets tegenover! Op wilskracht zal je het waarschijnlijk niet redden, zeker niet als je (nog) een zwak hebt voor zoetigheid of overdadige, heerlijke kerstdiners. De truc is om er iets tegenover te zetten. Twee jaar geleden vond ik de oplossing.

Enkele jaren daarvoor had ik groene smoothies ontdekt en ik voelde dat deze goed voor me waren; heel voedzaam. Ik stopte er in de herfst echter mee omdat ik ze te koud vond; mijn lichaam vroeg om iets verwarmends.  Zo ontdekte ik, wat ik Winterse Drinksalades ben gaan noemen en voor het eerst was de decembermaand anders. Ik merkte dat mijn lichaam goed gevoed was en dat ik veel minder zin had in al die zoetigheid en niet-zo-gezonde vettige happen. Het was veel makkelijker om ze te laten staan, zonder een greintje wilskracht.

Hoe weersta je met gemak ongezonde verleidingen?

Als je jezelf niet wilt laten verleiden tot ongezonde aankopen in de supermarkt of bij een tankstation; wat doe je dan? Het antwoord is simpel: je gaat niet met een lege maag de winkel in. Met een goed gevulde maag is het een stuk makkelijker om verleidingen te laten staan. Ik weet zeker dat je dit wel eens hebt ervaren.

Schuiven we dan met een volle maag aan bij het kerstdiner? Nee, natuurlijk niet, dat zou zonde zijn! Geniet van een mooi kerstdiner (vooral van het goede gezelschap!) maar je gaat er wel voor zorgen dat je de hele maand december en daarna goed gevoed bent. Niet gevuld, wel gevoed. Je zult merken dat dit je helpt om ongezonde voeding en te veel eten te weerstaan.

Een ondervoed lichaam schreeuwt om voeding

Ik ben ervan overtuigd, dat als we over 50 jaar terugkijken op deze periode, we zullen constateren dat een groot deel van de bevolking ondervoed was. Niet in calorieën maar in voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed en gezond te kunnen functioneren. Ondervoed, omdat veel van onze dagelijkse voeding niet meer de vitamines en mineralen en al die andere stoffen bevatten die we nodig hebben.

Een ondervoed lichaam zal blijven roepen om voeding maar omdat we onze lichaamstaal niet goed meer verstaan, eten we appelbeignets in plaats van appels en teveel oliebollen in plaats van groenten.

Er is veel voedsel in omloop waar je hongerig van wordt

Onderschat de verslavende werking van onze huidige voeding ook niet. In vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen zitten suikers, zouten en vetten verwerkt. Voeding die deze drie stoffen bevat  werkt hetzelfde op je brein als marihuana of opium: het geeft een dopaminestoot, die zorgt voor een lekker gevoel waar je méér van wilt hebben. In de natuur komen producten die alle drie deze stoffen bevatten niet voor en waarschijnlijk is dat niet voor niets. We zouden als mensheid dan waarschijnlijk lang geleden zijn uitgestorven, omdat we als junkies onder de bomen met dergelijke vruchten zouden zijn blijven zitten.

Hoe stap je uit deze vicieuze cirkel van genot op de korte termijn, maar ongelukkig, ongezond en futloos zijn op langere termijn? Ik heb een simpele oplossing bedacht die ik graag met je wil delen.

Winterse Drinksalades; boost van gezondheid en energie

Op het moment dat je lichaam zich goed gevoed voelt, zal het niet meer roepen om eten. Begrijp me goed, dit is iets anders dan een volle maag hebben. Met een redelijk volle maag kan een lichaam nog steeds roepen om iets wat het blijkbaar nodig heeft.
Herken je dit: je hebt twee uur geleden een maaltijd gehad maar toch stuurt je lichaam je naar de koelkast om iets te eten. Je weet niet goed wat, maar je lichaam vraagt om iets; blijkbaar voelt het zich toch niet goed genoeg gevoed. Omgekeerd kan het echter ook. Je kunt een lege maag hebben en nog steeds het gevoel hebben dat je goed gevoed bent. Het is dan eerder je gezonde verstand dat dan zegt dat het goed is om wat te eten, dan dat je lichaam je onbeheerst op pad stuurt om voedsel te vergaren. Dit is een heel bijzonder gevoel en je kunt dit ervaren, als je jezelf regelmatig heel goed voedt met het meest geconcentreerde pakket gezonde voeding dat er bestaat; een goede drinksalade!

Wat is een drinksalade?

Een drinksalade is een drinkbare mix uit een blender van enkele – veelal groene – groentes, in combinatie met fruit, vetten en eiwitten. Het basisvocht is veelal water, kokoswater of (vers) sap maar het kan ook thee of bouillon zijn. Hieraan kunnen nog kiemen of allerlei kruiden worden toegevoegd. De groentes kunnen zowel rauw als kort gestoomd of geblancheerd zijn.

Wat is het verschil tussen een drinksalade en een groene smoothie?

1. Drinksalades; meer groenten dan fruit

Het verschil zit hem deels in de hoeveelheid groenten die erin worden verwerkt. Omdat we in drinksalades ook kort gestoomde groenten gebruiken, zijn er veel meer mogelijkheden met groenten en speelt fruit een ondergeschikte rol. Veel smoothies zijn behoorlijk zoete dranken, omdat ze veel fruit bevatten. Het toevoegen van een handje spinazie of sla aan een blender vol met zoet fruit zoals banaan, mango en ananas maakt het eindresultaat misschien een beetje groen, maar nog niet echt heel gezond.

Meer groente erin dus. Het zoete gaat er dan wat vanaf, maar het mooie is dat er dan zoveel meer combinaties mogelijk zijn. Denk aan verwarmende of pittige kruiden, maar ook het gebruik van gezonde vetten en eiwitten zorgt voor een eindeloze combinatie aan mogelijkheden.

2. Drinksalades bevatten gezonde vetten

Gezonde vetten zijn de basis van onze hormoonhuishouding en energiehuishouding. Het is daarom essentieel om ze te gebruiken. Je hebt ze nodig om al die vitamines en mineralen te kunnen opnemen in je darmen, maar ook om te voorkomen dat je een piek krijgt in je bloedglucosespiegel als je smoothie toch iets te zoet is uitgevallen. Verder is het voordeel van het gebruik van gezonde vetten dat ze je drinksalade zullen binden, zodat je geen waterig geheel krijgt.

3. Drinksalades zijn niet ijskoud

Veel smoothies worden gemaakt van rauwe groenten of fruit, soms ook bevroren fruit, en soms worden er nog ijsklontjes aan toegevoegd. Veel smoothies zijn dus koud. Je lichaam moet hard werken om zo’n koude plens in je maag op lichaamstemperatuur te krijgen. Dit kost je lichaam veel energie, die je waarschijnlijk liever voor iets anders gebruikt. Misschien heb je al gemerkt dat je zin in smoothies afneemt naarmate het weer in Nederland kouder wordt. Bij mij werkt dat in ieder geval wel zo. Drinksalades drink je op kamertemperatuur, of zelfs nog warmer. Dit betekent dus dat het vocht dat je gebruikt warm is.

4. Drinksalades worden niet gedronken (!)

Let op: drinksalades zijn bedoeld om op te kauwen! Nu valt er natuurlijk weinig te kauwen als je blender er een drinkbare vloeistof van heeft gemaakt. Laat ik het daarom speekselen noemen. Je slaat je drinksalades  bij voorkeur dus niet snel achterover, maar je eet ze met een lepel of drinkt ze in kleine slokjes en je spoelt elk slokje even in je mond, zodat er speeksel bij kan komen. Pas dan slik je het door. Alleen op deze manier kunnen de waardevolle bouwstoffen in je darmen goed worden opgenomen.

5. Drinksalades bevatten (optioneel) superfoods

Groenten en fruit zijn de beste superfoods die we hebben. Toch kan je daar nog enkele waardevolle superfoods aan toevoegen, waardoor de
voedingswaarde van je drinksalade stijgt.

Denk bij superfoods aan bijvoorbeeld ‘greens’ zoals tarwegras of gerstegras. Denk ook aan maca, hennepzaad, lijnzaad, gojibessen, chiazaad, cacaco, camu camu, ongezwavelde abrikozen enz.

 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen bovenin. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.