Het Pioppi dieet: ons voedingscentrum heeft nog wat huiswerk te doen

Het Pioppi dieet. Mijn mailbox stroomt over van vragen over dit boek en over het standpunt van ons voedingscentrum over het Pioppi dieet. Dit boek van de Engelse cardioloog Aseem Malhotra en documentairemaker Donal O’Neill staat al weken in bestsellerslijsten maar ons voedingscentrum waarschuwt er juist voor. Hoe kan dit en wat is mijn visie hierop? Ik vertel het je graag.

Artsen tegen de stroom in: chapeau!

We stevenen in onze rijke Westerse wereld af op een percentage van 50% chronisch zieken en mensen met overgewicht. Hieronder bevinden zich steeds meer jonge mensen. Het is iedereen die deze cijfers kent duidelijk dat we op de verkeerde weg zitten als het gaat om onze gezondheid.

Ik heb bewondering voor alle artsen die tegen de grote stroom in een ander, nieuw geluid durven te laten horen. Artsen die kritisch zijn en hardop durven zeggen dat onze gezondheidszorg (beter gezegd: ziekenzorg) een mislukt model is omdat het aan symptoombestrijding doet in plaats van ziektes bij de wortel aanpakt. Dit zijn artsen die voeding en leefstijl een belangrijke rol geven zoals dr. Barbara Havenith, dr. Hanno Pijl, dr. Leonard Hofstra, dr. Tamara de Weijer, de Amerikaanse dr. Mark Hyman, dr. David Ludwig en de Britse Aseem Malhotra van het Pioppi-dieet. Er komen er steeds meer; dit artsenleger is gelukkig groeiende.

Een dieet is meer dan alleen wat je eet

Denk jij bij het woord dieet uitsluitend aan voeding en afvallen? Ook dit is aan het veranderen. Het woord dieet komt van het Griekse woord diata dat ‘levenswijze’ betekent. Het is dus veel breder dan alleen voeding. Naast voeding bevat het Pioppi-dieet  ook richtlijnen voor voldoende beweging, buitenlucht, slapen, af en toe vasten en veel lachen in goed gezelschap: een dieet is meer dan alleen wat je eet.

Aseem en Donal hebben zich laten inspireren door bewoners van het dorpje Pioppi in Italië waar mensen ‘vergeten te sterven’, zoals ze schrijven. Ze leven er niet alleen lang maar blijven er ook heel lang gezond. Dat is pas écht interessant natuurlijk. Het gaat dus niet zozeer om afvallen maar om gezond en energiek te leven. Wie wil dat nou niet?

Het Pioppi-dieet; meer vetten, minder koolhydraten

Als het gaat om voeding adviseren ze een traditioneel mediterraan dieet, maar dan met minder koolhydraten en meer gezonde vetten. Het mediterrane dieet bevat van oorsprong al veel gezonde vetten zoals olijfolie, eieren, vette vis, vlees. Daarbij ook een grote variatie aan groenten en fruit. Minder koolhydraten betekent minder rijst, aardappelen, brood, pasta’s en pizza’s. Overigens eten Italianen helemaal niet zoveel pizza’s als wij geneigd zijn te denken, maar dit even terzijde.

In de voedsel-top tien van Aseem en Donal staan extra vierge olijfolie, ongebrande noten, vezelrijke groenten, bepaalde (niet te zoete) vruchten, kruiden & specerijen, vette vis, kokos, eieren, volvette en gefermenteerde zuivel en pure chocola (85%).  Een glaasje rode wijn per dag is toegestaan. Het klinkt mij redelijk gezond in de oren. Wat is hier mis mee dames en heren van ons Voedingscentrum?

De mening van het Voedingscentrum

De Schijf van Vijf is voor ons Voedingscentrum nog steeds heilig. De adviezen in dit boek worden dan ook gelegd naast de Schijf van Vijf en de adviezen van de Gezondheidsraad (1). De keuze voor olijfolie, groenten, fruit, ongezouten noten en het drinken van water keuren ze dan ook goed. Ook het advies om producten met toegevoegde suikers zoals frisdrank, koek en snoep niet of nauwelijks te eten kan de goedkeuring wegdragen.

Maar het schrappen van veel koolhydraten en vooral het advies scheutig te zijn met kokosolie, roomboter, vette vis, vlees en eieren is het Voedingscentrum een doorn in het oog, dus dit wijzen ze af. Dit vanwege de verzadigde vetten en het hoge gehalte aan cholesterol, wat zou leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziektes. Zij adviseren margarine, halvarine en plantaardige oliën zoals zonnebloemolie. Het vermijden van veel koolhydraten en zoete fruitsoorten geeft een kans op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zeggen ze.

Tot zeventig procent energie halen uit koolhydraten?

Het belangrijkste verschil in visie tussen het Voedingscentrum en het Pioppi dieet komt neer op het feit dat het Voedingscentrum adviseert om 40% tot 70% van onze energie uit koolhydraten te halen. Ze raden het eten van te veel (verzadigde) vetten af in verband met de link met hart- en bloedvaten. Het Pioppi-dieet adviseert juist om een groot deel van de energie uit gezonde vetten te halen en geraffineerde koolhydraten te vermijden. Bijzonder is dat ook Aseem dit adviseert juist ook om risico’s op hartaandoeningen en diabetes 2 te vermijden. Aseem is een cardioloog: een hartspecialist dus.

De cruciale vraag is dus wat gezonder is voor ons hart- en bloedvaten en ook de rest van ons lichaam: de meeste energie halen uit koolhydraten of juist uit gezonde vetten?

Het eind van de angst voor gezonde vetten komt in zicht

Vanaf de 50er jaren van de vorige eeuw worden we al bang gemaakt voor vetten en wordt ons geadviseerd om vooral koolhydraten te eten. Vanaf dat moment zijn we als mensheid dikker, zwakker en zieker geworden. Steeds meer wetenschappers en artsen erkennen nu dat we daarmee massaal op het verkeerde been zijn gezet.

Veel wetenschappelijke studies die op zoek gingen naar het verband tussen de consumptie van verzadigd vet en het risico op hart- en vaatziektes hebben dit verband niet kunnen vinden.  In 2014 analyseerden onderzoekers van de universiteit van Cambridge de gegevens van maar liefst 72 eerdere onderzoeken met meer dan 600.000 deelnemers uit 18 landen. Hun conclusie: bij mensen die het meeste verzadigd vet eten komt hartziekte niet meer voor dan bij degenen die er het minst van eten. Wordt het niet eens tijd, mensen van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad, dat jullie de visie op verzadigde vetten eens gaan aanpassen?

Daarbij scharen jullie kokosolie onder de verzadigde vetten, maar wordt geen onderscheid gemaakt tussen lange-keten- en korte-ketenvetzuren die zich in ons lichaam heel anders gedragen. Kokosolie bevat met name middellange-keten- en korte-ketenvetzuren. Dat is een heel ander vet dan vet in een worstje. Meer hierover kan je lezen in dit artikel: Kokosolie, kanjer van snelle energiegever, ook voor je hersenen.  

De basis van onze gezondheid begint in onze mitochondriën

Het mediterraan dieet wordt al tientallen jaren onderzocht en iedere keer blijkt dat mensen het er heel goed op doen. Er is nog geen onderzoek gedaan naar het Pioppi-dieet maar proefpersonen die het 21 dagen volgden zagen hun cholesterolwaarden, verschillende bloedmarkers en hun gewicht verbeteren. Dat verbaast mij niets.

De basis van onze gezondheid begint namelijk in onze mitochondriën; de biljoenen energiecentrales in ons lichaam die zorgen voor energie in onze cellen. Volop energie in onze cellen is de basis van onze gezondheid; daar begint het allemaal mee. Er komen steeds meer aanwijzingen dat allerlei chronische ziektes beginnen met mitochondriën die niet meer zo goed hun werk kunnen doen.

Mitochondriën doen het beter op gezonde vetten dan op koolhydraten

Om energie te maken kunnen mitochondriën vetmoleculen of glucosemoleculen gebruiken. Het eten van koolhydraten levert in het lichaam glucosemoleculen op. Onze mitochondriën kunnen van een vetmolecuul twee keer zoveel energie maken als van een glucosemolecuul en bovendien zijn vetten een ‘schonere’ vorm van brandstof: het levert minder ‘vrije radicalen’ op. Een teveel aan vrije radicalen zorgt voor chronische ontstekingen die op hun beurt zorgen voor chronische ziektes zoals hart- en vaatziektes en diabetes 2.

Dr. Alfred W. Pennington, een bekend onderzoeker van obesitas, ontdekte in de jaren vijftig al dat het lichaam ongekende hoeveelheden vet kan verbranden, maar slechts een beperkte hoeveelheid glucose. Een teveel aan glucose wordt opgeslagen in onze vetcellen. Mensen die te zwaar zijn eten te veel koolhydraten en waarschijnlijk niet genoeg vetten.

Wil je meer lezen over mitochondriën, hoe ze energie aanmaken en hoe jij goed voor je mitochondriën kunt zorgen? Lees dan mijn boek Eet meer energie. 

We krijgen genoeg koolhydraten binnen!

Ik voorspel dat we de komende jaren onze angst voor gezonde vetten achter ons gaan laten en ze meer en meer gaan eten in plaats van de overdaad aan koolhydraten die we vaak al genoeg binnen krijgen. Alle koolhydraten worden omgezet in glucose in ons lichaam. Ja, ons lichaam heeft absoluut ook koolhydraten nodig maar daar heeft de natuur prima voor gezorgd: alle groenten, ook groene bladgroenten en noten, zaden en pitten bevatten koolhydraten. Zetmeelhoudende groenten, alle fruitsoorten maar ook cashewnoten bevatten volop koolhydraten.  Het is prima om ze met mate en in een grote variatie te eten, maar een vrouw van mijn leeftijd heeft echt geen vijf boterhammen nodig die het voedingscentrum mij adviseert om te eten. Alle bewerkte voeding bevat verborgen suikers en dat we dik en hongerig worden van lightproducten is inmiddels ook al tientallen jaren bekend, dames en heren van het Voedingscentrum.

Ik ben veel meer een voorstander van het Pioppi-dieet dan het ‘Voedingscentrum-dieet’ alhoewel ik vind dat het Pioppi dieet veel dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel promoot. Zowel om gezondheids- als om milieuredenen vind ik dat geen goed idee en adviseer ik te focussen op vooral een grote variatie van plantaardige voeding. Wat dat betreft sluit ik me aan bij de mening van ons Voedingscentrum. Dat dan weer wel.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Eet jij genoeg gezonde vetten? Wat denk je?

Bronnen

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/pioppi-dieet.aspx