Hoe voed je je nagels, haren en huid van binnenuit?

De slechte kwaliteit van mijn nagels was een paar jaar geleden aanleiding om eens goed naar mijn voeding te kijken. Ze scheurden en splitsten en er zaten lelijke ribbeltjes in. Inmiddels weet ik dat mijn nagels de spiegel zijn van mijn gezondheid aan de binnenkant. Als je voedingsstoffen tekort komt zullen je nagels, maar ook je huid en haren, hier de eerste signalen van laten zien. Hoe voed je ze van binnenuit zodat je ook al je andere organen goed voedt?

Vergelijk je lichaam niet met een auto

Ik ben ervan overtuigd dat we ons vaak te weinig realiseren hoe ons lichaam zich iedere dag weer opbouwt met de voeding die we het geven. Alle cellen in je lichaam leven en al deze cellen hebben voedingsstoffen nodig. Vergelijk je lichaam niet met een auto waar je de juiste benzine in moet gooien om hem te laten lopen. Als je lichaam wél een auto zou zijn, en je zou er met een microscoop bovenop gaan zitten, dan zou je zien dat het een auto is die zelf voortdurend microscopisch kleine stukjes lak, autoband, motor en stuur vervangt door nieuwe stukjes. Na tien jaar zou je vrijwel een hele nieuwe auto ‘zijn’! Die helaas toch langzaam zou slijten door het dagelijkse gebruik maar dat is oké. Toch?

Je huid, haren en nagels weerspiegelen je algehele conditie

Je lichaam is een geweldig intelligent organisme dat, in de omstandigheden waarin het verkeert, er altijd het beste van zal proberen te maken. Het is ingesteld op overleven en zal er alles aan doen om jou in leven te houden voor zover het dit kan. Je hart, je lever, je longen, je hartvaten en zo nog wat organen, zijn belangrijker voor jouw overleven dan je nagels, je haren en je huid. Komt je lichaam dus voedingsstoffen tekort, dan zal het deze voor zover ze nog aanwezig zijn als eerste naar je vitale organen brengen. Je kunt een slechte conditie van je huid, haren en nagels dus zien als een eerste waarschuwingssignaal dat je lichaam voedingsstoffen tekort komt. Het is niet voor niets dat dierenartsen aan de vacht van dieren gelijk kunnen zien of het dier ziek of gezond is. De vacht weerspiegelt de conditie van het dier. Het is bij ons niet zoveel anders.

Het begint allemaal met gezonde darmen

Dus ook het onderhouden van gezonde nagels, haren en huid is een kwestie van gezonde voeding. Dat begint met een gezonde spijsvertering en gezonde darmen, want vanuit je darmen worden de voedingsstoffen opgenomen in je lichaam. Als je darmen niet gezond zijn, kan het gebeuren dat je waardevolle voedingsstoffen ongebruikt weer uitpoept. Het begint er dus mee om goed voor je darmen te zorgen. De eerste stap hiervoor is om het gebruik van suikers, zuivel en gluten zoveel mogelijk te beperken. Met name tarwe en melk kunnen je darmwand aantasten, waardoor voedingsstoffen moeilijker kunnen worden opgenomen. Lees meer hierover in mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas.

Wees niet bang voor gezonde vetten!

Naar mijn mening zijn veel vrouwen te bang voor gezonde vetten. Ik blijf het van de daken schreeuwen: “We worden dik van suikers, niet van vetten!” Gezonde vetten zijn belangrijk voor o.a. gezonde haren en nagels. Met name de omega 3-vetten, denk dus aan vette vis, walnoten, lijnzaad, hennepzaad, zeewier en algen. Lees ook mijn artikel over omega 3, vooral als je geen vis eet. Andere gezonde vetten zijn avocado, olijfolie, ongebrande noten, kokosolie en ghee of roomboter. Vervang alsjeblieft margarine door roomboter als je zoiets ergens op wilt smeren. Margarine is een chemisch bedenksel uit een fabriek. Het wordt door je lichaam niet herkend als voeding en er is energie voor nodig om het veilig uit je lichaam te krijgen

Zorg ook voor goede eiwitten

Je nagels, haren en huid zijn deels opgebouwd uit eiwitten. Ook het eten van voldoende, goede eiwitten is dus van belang. De meeste mensen krijgen dit voldoende binnen. Eet je vegetarisch of veganistisch dan is het zaak om hier wel goed op te letten. Groene groenten, bonen en peulvruchten, zaden en ongebrande noten en glutenvrije granen zoals quinoa en haver bevatten volop eiwitten. Kies voor biologische eieren van kippen die buiten hebben mogen lopen.

Stress kan je nagels van binnenuit opeten

Wees je ervan bewust dat stress een aanslag doet op de eiwitten in je lichaam. Als je lichaam veel stress heeft, heeft het eiwitten nodig om het anti-stresshormoon cortisol te kunnen aanmaken. Deze eiwitten zal je lichaam in eerste instantie uit je spieren halen, maar daarna zijn je nagels, haren en huid aan de beurt. Voldoende ontspanning en stressreductie is dan geen overbodige luxe. Je lichaam doet er alles aan om je in leven te houden. Het is aan jou om je lichaam in de allerbeste omstandigheden te zetten die maar mogelijk zijn!

Ook vitamines en mineralen spelen een rol

Silicium en zwavel zijn twee mineralen die een rol spelen bij de gezondheid van je nagels. Goede bronnen hiervan zijn de kruisbloemige groenten: bloemkool, spruitjes, broccoli, kool en boerenkool. Denk ook aan uien en knoflook en zeegroenten zoals kelp, nori, wakame, kombu en zeewier. Biotine (vitamine B8) is ook belangrijk; dit  vind je in bruine rijst en eieren.

Zie je nagels, huid en haren als een stoplicht

Hoe zou het zijn als we onze kleine klachten en ongemakken zouden zien als signalen dat ons lichaam onze hulp nodig heeft? Als een oranje stoplicht dat zegt: opletten geblazen! Brokkelende nagels, slap haar en een vlekkerige, droge huid zijn niet normaal, maar signalen dat ons lichaam van binnen waarschijnlijk kampt met brokkelende botten, slappe longen en een vlekkerige lever. Ik noem maar even wat, maar snap je wat ik bedoel? Je kunt nagelbadjes nemen en er van alles op- of aansmeren, maar de echte oplossing moet van binnenuit komen. Zorg voor volop gezonde voeding en niet alleen je nagels, maar je hele lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Iedere keer als ik dit soort lijstjes maak, valt het me op hoe belangrijk het is om volop groenten in alle kleuren van de regenboog te eten, naast gezonde vetten, en hoeveel waardevolle voedingsstoffen hierin zitten. Eet je in verhouding meer granen, zuivel, vlees en en zoetigheid, dan zal je lichaam langzaam uit balans raken.

De start: essentiële plantaardige oliën

Ik weet het, het valt niet mee om je voedingspatroon om te gooien en opeens heel veel groenten en gezonde vetten te eten. Het heeft mij verschillende jaren gekost voor ik was waar ik wilde zijn zonder dat het me moeite kost.

Begin in ieder geval met het gebruiken van een variatie aan enkele goede plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, walnotenolie, pompoenpittenolie en/of arganolie. Kies voor koudgeperst en biologisch. Verhit ze nooit en bewaar ze in kleine flesjes in de koelkast want ze bederven snel. Gebruik ze in een salade, je smoothie of giet ze over je havermuesli.

Heb jij behoefte aan duidelijke richtlijnen als het gaat om gezonde voeding voor jou als vrouw? Lees dan eens mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.