Interessant? Reageer en deel!

Noten, zaden en havervlokken een nachtje weken; zin of onzin?

Regelmatig ontvang ik mails van vrouwen die me vragen of noten en pitten nu wel of niet geweekt moeten worden en zo ja, waarom dat dan zo is. En havervlokken, wat doe ik daarmee?

Ik word altijd heel blij als ik lees dat ze ook willen weten waarom iets is. Dit betekent dat ze niet blindelings maar iets doen of opvolgen omdat iemand het zegt, maar dat ze hun eigen verstand blijven gebruiken. Als er iets nodig is als het gaat om gezonde voeding dan is het je gezonde verstand en ook je intuïtie inzetten. Doe nooit iets omdat iemand het zegt, maar bedenk of het logisch is en voel of het voor jou zo zou kunnen werken. Probeer het uit en doe je eigen ervaring op.

Terug naar de noten en pitten en havervlokken; weken of niet weken?

Niets is helemaal goed of helemaal slecht

Laat ik even beginnen met te stellen dat geen enkel voedingsmiddel helemaal goed of helemaal slecht is. Het hangt namelijk af van de hoeveelheid. Water drinken is gezond maar als je meer dan 10 liter water drinkt op een dag kan je eraan doodgaan. Dit geldt voor alle gezonde producten. En andersom: iets wat misschien niet zo gezond is, hebben we in kleine hoeveelheden toch vaak nodig. Een beetje nitraat houdt onze bloeddruk op een gezond peil, een beetje fytinezuur hebben we nodig om giftige stoffen in ons lichaam te binden en ook vrije radicalen in ons lichaam hebben een functie. Een goede benadering is dus te zorgen voor een zo groot mogelijke variatie: eet van een heleboel dingen kleine hoeveelheden. Variatie is heel belangrijk.

Jammer, maar ik bedoel altijd de ongebrande noten

Ook nog even dit, als ik het heb over noten, dan heb ik het altijd over ongebrande, ongezouten noten. Ik bedoel de noten die nog zouden kunnen uitgroeien tot een notenboom als je ze in de grond stopt. Deze levenskracht van noten is er helemaal uit als ze op hoge temperatuur zijn gebrand. Dat is logisch. Juist deze levenskracht is wat we graag op ons bord willen. Ik zie soms vrouwen handjes vol met gebrande noten eten bij hun groene smoothie. Oeps, denk ik dan, foutje!

En trouwens, pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Pinda’s kunnen nogal eens een vervelende schimmel bevatten en zijn sterk zuurvormend. Kies dus bij voorkeur een variatie van blanke amandelen, walnoten, hazelnoten, paranoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, pompoenpitten en zonnebloempitten.

Enzymenlaagje plus fytinezuur kan je eraf weken

Om te voorkomen dat de noten gaan uitlopen terwijl ze in je voorraadpot zitten, bevatten noten een beschermend enzymenlaagje. Dit laagje voorkomt dat ze spontaan ontkiemen. Dit laagje wordt eraf gehaald als je ze weekt in water. Dat is logisch want stop je de noot in vochtige grond dan ontkiemt hij: vocht is nodig om het enzymenlaagje eraf te halen. Voor veel mensen is dit enzymenlaagje lastig te verteren, ze kunnen er buikpijn of een opgeblazen gevoel van krijgen. Daarom is het weken van noten aan te raden. Tevens haal je hiermee ook het fytinezuur weg. Fytinezuur belemmert vooral de opname van zink, ijzer, magnesium en calcium in je lichaam. Fytinezuur in grote hoeveelheden is niet gewenst en omdat het ook in granen, koffie, en rauwe cacao zit, krijgen we het doorgaans al gauw te veel binnen. Kortom: mijn advies is om je noten en zaden een nachtje te weken voordat je ze gaat gebruiken. Ben je het een keer vergeten: geen probleem, maak er geen halszaak van. Macadamianoten hoef je trouwens niet te weken en pistachenoten week ik ook nooit.

Weken en drogen

De procedure is heel eenvoudig. Zet de noten of pitten ’s nachts in een bakje (bij voorkeur gefilterd) warm water. Spoel ze de volgende ochtend in een zeef even goed af en droog ze zo nodig met wat keukenpapier of met een schone theedoek. Eenmaal droog kan je ze enkele dagen in de koelkast bewaren tot gebruik.

Ik lees dat sommigen in het weekwater een scheutje azijn of citroenzuur doen. De meningen over de vraag of dit nodig is zijn verdeeld. Ik doe dat zelf nooit. Ik vind het zoetige aan geweekte amandelen namelijk lekker. Ik heb per ongeluk ooit een bakje amandelen wel 48 uur laten weken. Ze bleken toen bijna zoet te smaken. Walnoten geven veel bruine drab af als je ze weekt. Daarom zet ik die enkele keren opnieuw in schoon water. Die bruine drab lijkt me gewoon niet zo gezond. Puur intuïtie van me om het zo te doen.

Misschien gelijk een bakje laten kiemen?

Heb je zaden laten weken en wil je ze niet gelijk gebruiken? Spoel ze dan schoon en houd ze twee dagen vochtig. In een kiembakje of in een schone, vochtige theedoek. Bij zonnebloempitten en pompoenpitten zie je dan een klein kiempje ontstaan. Deze jonge levenskracht zit vol met makkelijk opneembare vitaminen, mineralen en vezels. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat door het ontkiemen de hoeveelheid enzymen, eiwitten, mineralen en nucleïnezuren aanzienlijk toeneemt ten opzichte van de oorspronkelijke zaden. Noten kan je volgens mij niet kiemen, er komt in ieder geval geen “staartje” aan.

Of misschien zachtjes roosteren?

Ik hou ervan om zoveel mogelijk producten onbewerkt, dus onverhit te eten. Maar soms heb ik zin in pittige noten en rooster ik ze lichtjes op een zacht vuurtje. Kruiden als chilipoeder of kardemom erbij na het roosteren zijn dan heerlijk. Ik gebruik dan ook graag de kruidenmixen van Jonnie Boer (kruidenblikjes van Eurema). Gewoon, voor de variatie!

Nog even over de havervlokken

Zoals ik al schreef zijn granen de grootste bron van fytinezuur in onze voeding. Haver is een van de weinige granen die we rauw kunnen eten maar het bevat wel fytinezuur. Veel vrouwen zijn overgestapt van muesli op havervlokken als ontbijt om de gluten van tarwevlokken te vermijden. Eet je regelmatig rauwe, dat wil zeggen niet gekookte, havervlokken als ontbijt, laat dan bij voorkeur de haver de nacht ervoor weken in water. Het schijnt dat het fytinezuur bij haver moeilijk valt af te breken omdat het fytase-enzym dat daarvoor nodig is lastig valt te activeren. Dit is echter makkelijk op te lossen door wat meel toe te voegen dat veel fytase bevat, zoals boekweitmeel. Een schepje boekweitmeel erbij dus en dit mee laten weken. Simpel zat!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.