Fluoride: een link tussen je tandpasta en je gezondheid?

Het overgrote deel van de voorgeschreven slaapmiddelen (zo’n 75%) wordt door vrouwen gebruikt. Veel vrouwen slapen blijkbaar slecht. Vooral in de overgang kunnen onze hormoonschommelingen en andere oorzaken zorgen voor een slechte slaap. Dat is op zijn zachtst gezegd vervelend, want een goede slaap is essentieel om gezond en vitaal te blijven. Er kunnen veel oorzaken ten grondslag liggen aan slecht slapen. Maar heb je ook wel eens aan je tandpasta gedacht?

Fluoride verkalkt je pijnappelklier

Veel mensen in Nederland gebruiken een tandpasta met fluoride omdat 98% van de beschikbare tandpasta nu eenmaal fluoride bevat. Bovendien hebben we geleerd dat fluoride gaatjes in onze tanden zou voorkomen dus dat is toch goed?

De vraag is of deze tandpasta met fluoride wel goed voor ons én ons gebit is.

Er is veel onderzoek dat inmiddels aantoont dat er weinig relatie is tussen het gebruik van tandpasta met fluoride en minder gaatjes in tanden. Er is ook onderzoek dat er wél een relatie is tussen het gebruik van fluoride en vele gezondheidsproblemen waaronder de verkalking van onze pijnappelklier. Wat heeft dit nu met jouw slaappatroon te maken?

Je pijnappelklier zorgt o.a. voor het slaaphormoon melatonine

Je pijnappelklier, ook wel epifyse genoemd, is een klein orgaantje in het midden van je hersenen, ongeveer achter het punt tussen je wenkbrauwen. In onze jeugd zorgt dit orgaan er onder andere voor dat onze hormoonproductie niet op hol slaat. Na onze pubertijd verschrompelt het tot de grootte van een erwt. Er is weinig belangstelling voor dit orgaantje geweest totdat onderzoekers erachter kwamen dat dit orgaan onder andere het slaaphormoon melatonine produceert. Melatonine wordt aangemaakt als het donker is en zorgt voor een goede nachtrust.

Melatonine is ook een sterke anti-oxidant en wordt in verband gebracht met een sterk immuunsysteem en daarmee met onze gezondheid.

We weten allemaal dat goed en diep slapen gezond voor ons is. Het lijkt dus van belang om goed voor onze pijnappelklier te zorgen, hoe klein en verschrompeld ook.

Wat is fluoride eigenlijk?

Fluoride is een sporenelement dat van nature zeer minimaal voorkomt in onder andere eieren, melk, rood vlees, bepaalde fruitsoorten e.d.

Als we fluoride alleen vanuit de natuur binnen zouden krijgen, zou er niets aan de hand zijn.

Fluoride is echter ook een afvalproduct van de aluminium- en kunstmestindustrie. Het verkopen van een afvalproduct als basisingrediënt aan een andere industrie is natuurlijk zeer winstgevend voor een bedrijf. Als chemische stof is het echter een gifstof. Het wordt daarom o.a. gebruikt in rattengif en is de basis van het dodelijke zenuwgas. In het toonaangevende tijdschrift The Lancet werd fluoride in 2014, samen met vijf andere chemische stoffen, eindelijk bestempeld als een neurotoxine, ofwel een stof die de hersenen en het zenuwstelsel kan beschadigen. (The Lancet Neurology, maart 2014) (1). Waarom zou je zo’n stof in hemelsnaam in je tandpasta willen hebben?

Je hersenen beschadigen om je tanden te beschermen?

In veel landen wordt fluoride aan het drinkwater toegevoegd omdat het zou beschermen tegen gaatjes in tanden. Ook in Nederland is dit rond 1960 gebeurd. In de 70-er jaren ontstonden echter al discussies over de vele nadelen en gevaren van fluoride en uiteindelijk is het dan ook in ons land weer afschaft dankzij een uitspraak van de Hoge Raad in 1973. Ook in België wordt geen fluoride aan het drinkwater meer toegevoegd. In veel andere landen echter wel.

In 2006 kwam de World Health Organization (2) met een omvangrijk rapport waarin ze waarschuwden voor het gevaar van teveel fluoride in drinkwater.

Er zijn tientallen studies die aantonen dat inname van fluoride kan zorgen voor hersenbeschadigingen.

Ook al zou fluoride beschermen tegen tandbederf (wat ook door onderzoeken wordt weerlegd, men is het er duidelijk niet over eens) is het dan niet bizar het risico te lopen je hersenen te beschadigen om gaatjes in je tanden te voorkomen? Dit lijkt mij de wereld op zijn kop.

Fluoride is een gif dat niet in ons lichaam thuishoort

Waarom is er vanaf 2009 een waarschuwingstekst verplicht op fluoride houdende tandpasta’s die bedoeld zijn voor kinderen t/m 6 jaar? Raadpleeg uw (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt. Hoe gezond kan het dan zijn en welke moeder weet waar fluoride nog meer in wordt gestopt? In Nederland zijn fabrikanten niet verplicht om dit te vermelden op het etiket. Het schijnt o.a. in frisdranken te zitten.

Fluoride heeft vele nadelige gevolgen voor onze gezondheid. Zelfs een laag niveau van inname kan leiden tot fluorose; aantasting van ons gebit en onze botten.

Maar dat niet alleen. Er zijn inmiddels 60.000 onderzoeken (!)(3) die een relatie zien tussen het gebruik van fluoride enerzijds en stofwisselingsziektes, vruchtbaarheidsproblemen, slaapproblemen, problemen met het centraal zenuwstelsel, problemen met lever en blaas, hartproblemen, (borst)kanker, hoofdpijnen, maag- en darmstoornissen, ME en CVS en algehele vermoeidheid anderzijds. Deze lijst is niet compleet, er zijn nog veel meer aandoeningen die in verband worden gebracht met het gebruik van fluoride.

Ook biologische, lees: meer bewuste tandartsen, waarschuwen tegen het gebruik van fluoride. 

Fluoride kan ook een bijdrage leveren aan een trage schildklier

Fluoride werd in de 50er jaren van de vorige eeuw wel voorgeschreven bij een te snel werkende schildklier. Tegenwoordig zijn daar medicijnen voor. Een kwart van de vrouwen boven de veertig worstelt tegenwoordig met een te traag werkende schildklier. Als jij al een traag werkende schildklier hebt, is het dan logisch om iets te gebruiken dat vroeger werd gebruikt om je schildklier juist te vertragen? Lijkt mij niet.

Denk je dat de fluoride in je tandpasta maar heel gering is? Vergis je niet. De dosis fluoride die werd voorgeschreven tegen een te snelle schildklier was 2 tot 5 mg per dag. Als ons drinkwater nog zou worden gefluorideerd, zou je 1.6 tot 6.6 mg per dag binnen krijgen. Als je twee keer per dag 3 minuten je tanden poetst zit je hier ook al aan.

Fluoride stapelt zich op in je pijnappelklier als kalk

Fluoride wordt niet makkelijk afgevoerd, het hoopt zich na verloop van tijd op in ons lichaam. Laten we nog even teruggaan naar je pijnappelklier, het orgaan dat moet zorgen voor je slaaphormoon melatonine. In 1997 concludeerde onderzoekster Jennifer Luke (4) dat fluoride zich als kalkafzetting vastzet op onze pijnappelklier. Normaal gesproken worden onze hersenen beschermd tegen schadelijke stoffen in ons bloed door de zg bloed-hersenbarrière.

Onze pijnappelklier bevindt zich echter in een unieke zone waar deze bloed-hersenbarrière erg zwak is. Daarom komen de cellen hiervan in contact met ons bloed waarin zich de fluoride bevindt. Het gevolg hiervan is een kalkafzetting op je pijnappelklier die de werking ervan belemmert. In sommige gevallen was deze kalkafzetting duidelijk zichtbaar op een MRI scan.

Ook ons innerlijk weten zetelt in onze pijnappelklier

Door deze kalkafzetting kan de pijnappelklier niet goed meer functioneren en wordt met name de productie van de hormonen melatonine en serotonine verhinderd.

Weinig melatonine kan zorgen voor slaapproblemen. Weinig serotonine kan o.a. zorgen voor stemmingswisselingen en gebrek aan zelfvertrouwen.

Maar daarnaast staat de pijnappelklier ook voor ons derde oog: ons innerlijk weten, onze vrouwelijke intuïtie. De franse filosoof Descartes heeft dit orgaan ook wel “de zetel van de ziel” genoemd.

Een gezonde pijnappelklier kan ervoor zorgen dat je op een dieper niveau aanvoelt wat goed voor je is en wat niet. Dit diepere weten kan een bijdrage leveren aan je gezondheid.

Het verbindt ons met het universum waarin veel wijsheid ligt opgeslagen dat we met ons verstand niet kunnen begrijpen maar onze intuïtie verstaat deze taal wel. Laat je deze wijsheid niet afnemen!

Hoe ontgift je je pijnappelklier?

Het goede nieuws is dat je je pijnappelklier kunt ontgiften. Hier is (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor maar misschien dat je gezonde verstand in combinatie met je intuïtie je vertelt dat dit goed voor je kan zijn. Wat kan je doen?

  1. Stop met het gebruik van fluoride-houdende tandpasta en mondwater. Er zijn enkele tandpasta’s op de markt die geen fluoride bevatten. Weleda heeft verschillende tandpasta’s zonder fluoride en ook een mondwater zonder fluoride. Ook Parodontax heeft een fluoridevrije versie naar pas op: deze bevat suiker!  Je kunt ook je eigen tandpasta maken op basis van kokosolie met wat bakingsoda en enkele druppels pepermuntolie.
  2. Eet volop (groene) groenten en fruit, liefst biologisch dus onbespoten. Vijf ons gram groenten en 2 ons gram fruit per dag is een mooi streven. Je hoort bij de toppers als je dit vijf van de zeven dagen in de week haalt!
  3. Verminder suikers en allerlei chemische zoetstoffen. Verminder ook alcohol en roken.
  4. Beperk het gebruik van de rode en oranje E-nummers. Welke E-nummers dit zijn kan je makkelijk achterhalen door een E-nummer app te downloaden op je mobiele telefoon. Er zijn verschillende gratis apps.
  5. Beperk het gebruik van chemische cosmetica en schoonmaakmiddelen.
  6. Kwik is ook giftig voor je pijnappelklier; pas daarom op met het eten van grote vissen zoals tonijn. Doe je spaarlampen de deur uit, ook deze bevatten kwik. Laat indien mogelijk je amalgaamvullingen door een goede tandarts verwijderen.
  7. Gebruik superfoods zoals chlorella en spirulina om te ontgiften. Ook het kruid koriander en zeewier stimuleert ontgifting.

Gebruik je allang geen tandpasta met fluoride meer, maar slaap je toch slecht? Misschien dat dan een van deze 10 tips  je kunnen helpen.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(13)70278-3/fulltext

https://www.who.int/mediacentre/news/new/2006/nw04/en/

http://www.wellwithin1.com/fluoride.htm

http://fluoridealert.org/studies/luke-1997/