Diabetes 2 en de invloed van toxische stoffen

In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen diabetes 2 en dit aantal stijgt met 1000 mensen per week. Vaak wordt gedacht dat je er nooit meer vanaf komt als je het eenmaal hebt. Gelukkig komen er steeds meer mensen die bewijzen dat dit niet zo is. Wat doen die dan? 

Diabetes 2: chronisch betekent niet ‘voor altijd’

Diabetes 2 wordt gezien als een chronische ziekte, wat tegenwoordig gelijk lijkt te staan aan een ziekte waar je niet meer vanaf komt. Chronisch betekent echter ‘langdurig’, het betekent niet ‘voor altijd’. Zoek het maar eens op in een woordenboek. Omdat onze reguliere gezondheidszorg echter veel welvaartsziektes zoals diabetes 2 niet bij de wortel aanpakt maar alleen symptomen bestrijdt, heeft het woord ‘chronisch’ langzaam de betekenis van ‘voor altijd’ gekregen. Misschien zouden we daarom beter kunnen spreken van ziekenzorg in plaats van gezondheidszorg. Echt gezond worden we er vaak niet van. Gelukkig komen er steeds meer signalen dat dit aan het veranderen is.

Jonge kinderen met een ouderdomsziekte

Vroeger stond diabetes 2 bekend als een ouderdomsziekte. Als gevolg van het ouder worden werkte de alvleesklier minder goed, waardoor er minder insuline werd aangemaakt. Medicijnen of insuline spuiten was dan vaak noodzakelijk. Tegenwoordig krijgen zelfs jonge kinderen al diabetes 2. Dit heeft niets te maken met hun genen, maar alles met de samenleving waarin ze wonen, met teveel zoetigheid, snelle koolhydraten, bewerkte voeding, te weinig beweging en te veel stress. Maar ook toxische stoffen in onze omgeving kunnen hierbij een rol spelen. Daarover straks meer.

Diabetes type 1 en 2 samen kosten onze samenleving ruim 10 miljard per jaar en men verwacht dat dit in 2025 zal zijn opgelopen naar 20 miljard per jaar. Er wordt ook wel gezegd dat het zal zorgen voor het bankroet van ons zorgsysteem. Geen wonder dat zorgverzekeraars mogelijkheden onderzoeken om dit faillissement te ontlopen.

Keer Diabetes Om; twee derde van de deelnemers geneest!

Zorgverzekeraar VGZ besloot om samen te werken met de Stichting Voeding Leeft en een pilot te financieren om te kijken of mensen konden genezen van diabetes 2. Dit initiatief kreeg de naam Keer Diabetes 2 Om. Inmiddels zijn de eerste groepen gestart en de resultaten zijn veelbelovend: twee derde van de deelnemers kwam van de medicatie af, alleen al door het veranderen van hun voeding en door meer te gaan bewegen! Ook verloren zij overgewicht. Het verhaal van deelnemer Gerard Kranendonk kan je hier bekijken (1).

Wil je meer weten over dit initiatief en heb je mogelijk interesse in een volgende pilot kijk dan op Keerdiabetesom.nl   Er is ook een film gemaakt over dit initiatief. Hieronder vind je de trailer van deze film:

Gewichtsverlies en caloriebeperking is achterhaald

Voedingsadvies voor mensen met diabetes 2 heeft de focus op gewichtsverlies en caloriebeperking. Het idee hierachter is dat overgewicht de oorzaak is van diabetes 2. Hierbij worden echter twee missers gemaakt. Ten eerst wordt hierbij volkomen voorbij gegaan aan het feit dat overgewicht meestal niet de oorzaak maar het gevolg is van insulineresistentie, het voorstadium van diabetes 2. Afvallen als je insulineresistent bent is vrijwel onmogelijk, als je niet goed weet wat er in je lichaam aan de hand is. Je lichaam staat dan namelijk voortdurend in de vetopslag-stand.

Ten tweede ziet men bij caloriebeperking over het hoofd dat de ene calorie niet dezelfde is als de andere calorie. Een calorie uit een bloemkool doet iets heel anders in je lichaam dan een calorie uit een vulkoek. Gelukkig begint een groeiende groep artsen en diëtistes dit in te zien en kregen de deelnemers aan deze pilot een ander advies.

Voeding als medicijn

Dit advies was om te kiezen voor minder zoetigheid en snelle koolhydraten en meer gezonde vetten toe te voegen aan hun menu. Deelnemers werden gewaarschuwd voor voeding uit een fabriek omdat in 80% van de gevallen daar toegevoegde suikers in zitten. Ook kregen groenten een belangrijke rol in het menu en kregen ze het advies om niet vaker dan drie keer per dag te eten. Ook dagelijks bewegen was onderdeel van het ‘menu’.

Het hele idee rondom dit voedingsadvies is om ervoor te zorgen dat insuline niet te vaak in actie hoeft te komen en de bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabiel blijft. Dit is een prima advies maar de vraag is of dit voldoende is voor alle mensen met diabetes 2.

Een strakke bloedsuikerspiegel en toch diabetes 2?

Ik ken een vrouw met een prima eet- en leefpatroon, maar die toch al een tijdje worstelt met haar gezondheid en onlangs de diagnose diabetes 2 heeft gekregen. Dit intrigeerde mij om een stap verder te kijken dan alleen naar haar voeding en bloedsuikerspiegel. Wat kan er bij haar aan de hand zijn?  

Zoals je misschien weet als je me al een tijdje volgt, kijk ik dan nogal snel naar hormoonverstoorders in onze omgeving. Ze kunnen zoveel verstoren in een vrouwenlichaam. En bingo! Ik kwam erachter dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is dat er een verband bestaat tussen blootgesteld staan aan chemische stoffen en/of zware metalen en de ontwikkeling van diabetes.

Kan diabetes worden veroorzaakt door chemische stoffen?

Een  Amerikaans onderzoek (2) bestudeerde de relatie tussen de hoeveelheid POP’s in de lichamen van volwassen Amerikanen en diabetes. POP’s (‘persistent organic polutants’ ofwel moeilijk afbreekbare organische vervuilende stoffen) zijn toxische stoffen zoals pcb’s en dioxine die niet kunnen worden afgebroken; als het lichaam ze niet goed kan afvoeren worden ze opgeslagen in de vetcellen. De uitkomst was alarmerend: hoe hoger het gehalte aan deze stoffen in het lichaam, hoe groter de kans op diabetes. Degenen die het meest aan POP’s waren blootgesteld hadden bijna 40 keer zo vaak diabetes.

Obesitas als gevolg van chemische stoffen?

Obesitas wordt vaak gezien als risicofactor voor diabetes. De onderzoekers vonden echter alleen dit verband indien er sprake was van een bepaalde hoeveelheid POP’s in het lichaam. Dit verband was er niet als er geen waarneembare hoeveelheid POP’s aanwezig waren. Dus: geen POP’s, dan geen relatie tussen obesitas en diabetes; wel POP’s, dan wel een relatie. Met andere woorden: het kan zijn dat de diabetes niet veroorzaakt wordt door de obesitas, maar door de chemische stoffen. Obesitas, op haar beurt, kan echter ook het gevolg zijn van toxische stoffen die het lichaam niet kwijt kan. Om zichzelf te beschermen tegen het circuleren van toxische stoffen in het bloed, worden deze stoffen opgeslagen op de veiligste plek die lichaam kent: in de vetcellen.

Anders gezegd: zowel obesitas als diabetes zou wel eens kunnen beginnen met de opslag van POP’s in de vetcellen van het lichaam.   Sindsdien zijn er tientallen vervolgstudies gedaan (3) waarbij het verband tussen bepaalde POP’s en diabetes ondubbelzinnig werd vastgesteld.

Bisfenol A bij muizen: in vier dagen insulineresistent

BPA (Bisfenol A) is een xeno-oestrogeen dat je met name binnen krijgt omdat het vanuit plastic verpakkingen in ons eten en drinken terecht kan komen. Het laagje epoxyhars aan de binnenkant van blik en kartonnen verpakkingen bestaat uit BPA. Verpakkingen met polycarbonaat in het recyclinglogo (te herkennen aan het cijfer 7) bevatten meestal BPA. Door middel van het verwarmen van voeding in plastic in de magnetron kan je ook BPA binnen krijgen.

Vooral deze hormoonverstoorder BPA bleek bij onderzoek met muizen (4) de werking van de alvleesklier (die moet zorgen voor insuline) te verstoren. Muizen die een lage dosering BPA kregen, bleken na vier dagen al insulineresistent te zijn. Ook onderzoek (5) onder volwassen mensen liet zien dat degenen met meer BPA in hun urine bijna 40% meer kans hadden op diabetes.

Verhoog je weerstand en vermijd wat mogelijk is

De blootstelling aan chemische stoffen uit onze omgeving zou kunnen verklaren waarom mensen met een gezond eet- en leefpatroon toch diabetes 2 krijgen. Het vermijden van al deze stoffen is onmogelijk, maar het verhogen van je weerstand kan wel. Door je weerstand te verhogen stel je je lichaam in staat om deze stoffen goed af te voeren. Kies daarom zoveel mogelijk voor biologische voeding (vooral bij vlees en vis), eet volop groene groenten (deze helpen mee te ontgiften), eet een grote variatie aan plantaardige producten inclusief vetten en eiwitten, vermijd bewerkte voeding, vooral voedsel uit blik en plastic, filter je drinkwater en kies 100% natuurlijke cosmetica, verzorgingsproducten en huishoudelijke middelen.

Daarom is Ekoplaza mijn favoriete supermarkt: ik weet dat alle producten bij hen gifvrij zijn. Vergeet daarbij natuurlijk niet om veel zoetigheid toch maar te laten staan.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/met-vet-koolhydraatarm-dieet-van-diabetes-2-af/

https://care.diabetesjournals.org/content/29/7/1638.abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3701910/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1332664/

https://jama.jamanetwork.com/solr/searchresults.aspx?fd_StartPage=1303&fd_Volume=300&fl_JournalID=67&rg_ArticleDate=01%2F01%2F2008+TO+12%2F31%2F2008&f_JournalDisplayName=JAMA