Eieren eten; veel gezonder dan je misschien altijd gedacht hebt

Rondom voeding is er veel lariekoek de wereld in gegaan. Eieren is zo’n onderwerp waar veel verwarring over is. Zijn eieren nou gezond of niet en mag je er méér dan twee per week? Het zit toch vol met cholesterol en dat is toch slecht? Tijd om het ei eens even nader te bekijken. Let op: ik ga een pleidooi houden voor eieren maar, net zoals met alle voeding, eieren zijn niet voor iedereen gezond. Ieder mens is uniek en er zijn veel vrouwen die intolerant zijn voor eieren. Luister dus goed naar je lichaam wat het je vertelt.

Jouw lichaam is uniek; luister ernaar. Je lichaam heeft geen stem maar laat je door middel van ‘je niet lekker voelen’ of kwaaltjes weten of het het wel of niet goed doet op bepaalde voeding

Eieren worden omringd door fabeltje

Eieren behoren misschien wel tot de slechtst begrepen voedingsmiddelen van de afgelopen halve eeuw. Er gaan veel fabeltjes rond over het eten van eieren. Het gevolg hiervan is dat veel mensen bang zijn om meer dan twee eieren per week te eten en sommigen gooien zelfs de eierdooier weg en eten alleen het eiwit. Is dat nou slim of zonde?

De Grote Verwarring rondom eieren is ontstaan doordat er een link is gelegd tussen het eten van eieren en een hoog cholesterol. Hierbij gaat men ervan uit dat een hoog cholesterol slecht is voor je lichaam, met name voor je hart- en bloedvaten. Eigeel bevat veel cholesterol en door het eten van cholesterol zou je dus het risico op hart- en vaatziektes vergroten. Hierbij worden twee aannames gedaan waarvan steeds duidelijker wordt dat het fabeltjes zijn. Namelijk:

  1. Door het eten van eieren stijgt je eigen cholesterol
  2. Een hoog cholesterol is slecht voor je hart- en bloedvaten

Het eten van eieren heeft geen tot weinig invloed op je cholesterol

Het klopt dat er in eigeel veel cholesterol zit. Ongeveer 200 mg per eigeel. Maar dit wil nog niet zeggen dat het eten van eigeel je cholesterolniveau verhoogt. Net zo min als dat door het eten van vet automatisch je vetpercentage stijgt. Je lichaam werkt veel complexer dan dat.

Cholesterol is de basisgrondstof voor enkele van je belangrijkste hormonen: oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol. Daarom maakt je lever het zelf aan als je niet voldoende cholesterol zou eten. Je lever maakt sowieso 75% van je benodigde cholesterol aan. Zou je dus weinig cholesterol eten, dan werkt je lever gewoon wat harder om voldoende cholesterol te produceren. Eet je het wel voldoende, dan hoeft je lever niet zo hard te werken en kan hij andere belangrijke dingen doen.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat bij 70% van de mensen het eten van eieren geen effect heeft op hun cholesterolniveau. In 30% van de gevallen kan het totale cholesterolniveau en het LDL-niveau licht stijgen.

Dr. Uffe Ravnskov, auteur van het boek Feiten en Fabels over cholesterol, deed onderzoek op zichzelf en at een tijdlang 8 eieren per dag en zag dat zijn cholesterolwaarden zelfs iets naar beneden gingen.

Hoog cholesterol geeft geen extra risico op hart- en bloedvaten

De afgelopen tien jaar zijn er vele onderzoeken gedaan naar de invloed van voeding op de verhoging van het cholesterolniveau. Inmiddels is vastgesteld dat we allemaal op het verkeerde been zijn gezet als het gaat om cholesterol.

Wat denk je; als cholesterol zo slecht zou zijn voor je hart- en bloedvaten, zou je lever het dan zelf in grote hoeveelheden aanmaken? Je lichaam is veel te intelligent om dat te doen. Cholesterol is niet de vijand. Er zijn inmiddels honderden onderzoeken waaruit blijkt dat cholesterol niet de veroorzaker is van hart- en vaatziektes. Net zo min als verzadigd vet trouwens. Cholesterol is eerder je vriend dan de vijand: het is de brandweer die de brand komt blussen. De brandweer steekt nooit het vuur aan. De meeste problemen met hart- en vaatziektes ontstaan juist door een te laag cholesterol.

Wil je hier meer over weten, lees dan vooral dit artikel: Het Cholesteroldoolhof; laat je niet misleiden (1)  Slik jij cholesterolverlagers dan raad ik je dit zeker aan. Cholesterolverlagers gebruiken is zoiets als de brandweer verhinderen om bij een brand te komen.

Eieren zijn een waardevolle bron van goede eiwitten

Laat dus je angst voor eieren los, er is geen enkele reden om maar twee eieren per week te eten. Eieren vormen juist een waardevolle bron van gezonde eiwitten. Op wei-eiwit na zijn eieren de meest volwaardige eiwitbron. Een ei bevat alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D, K en B12. Als je, zoals ik, heel weinig vlees, vis en zuivel eet dan zijn eieren dus een belangrijke bron van B12, dat alleen in dierlijke producten voorkomt. Verder bevat een ei ijzer, zink, selenium en foliumzuur; vier belangrijke mineralen voor je vrouwelijke gezondheid. En daarnaast bevatten eieren ook nog kalk, fosfor, B6 en choline.

Ook bevatten eieren het stofje lecithine, dat heel belangrijk is voor een gezonde hersenfunctie. Tekorten hiervan kunnen leiden tot onder andere depressies, dementie en Alzheimer. Lecithine helpt mee om je darmen goed te laten functioneren. In eieren zit choline, een voedingsstof die helpt bij het verlagen van bloedvetten en het verminderen van ontstekingen. Deze stof helpt juist om je hart- en bloedvaten gezond te houden. Uit onderzoek blijkt dat het eten van eieren het gezonde cholesterol (HDL) verhoogt en het slechte cholesterol (LDL) kan verlagen.

Eet biologische eieren van loslopende kippen

Klinkt allemaal goed he? Je kunt rustig ieder dag een eitje eten. Maar let wel op de kwaliteit van je eieren, want dat kan een wereld van verschil maken. De gezondste eieren voor jou komen van gezonde kippen die gezond kippenvoer hebben gekregen. Kippen horen buiten rond te scharrelen. Een ei uit een legbatterij is geen gezond ei en ook een scharrelkip komt nooit buiten. Kies daarom eieren van biologische kippen ofwel eieren met een EKO-keurmerk of het Europese biologische keurmerk. Ook rondeeleieren zijn tegenwoordig een goede keuze.

  • Deze kippen mogen minimaal acht uur per dag naar buiten en kunnen scharrelen onder bomen of struiken
  • In de stal zijn er maximaal zes kippen per vierkante meter
  • Binnen is er voldoende daglicht, natuurlijke ventilatie en een gedeelte van het vloeroppervlak is dicht
  • Er zijn schone en droge ligruimtes, die voldoende zijn ingestrooid met strooisel van natuurlijk materiaal
  • De snavels van de kippen worden niet gekapt
  • De dieren krijgen biologisch voer
  • Preventief gebruik van reguliere geneesmiddelen en antibiotica is niet toegestaan

Eet vooral het eigeel van biologische kippen

Eieren van loslopende kippen (scharrelkippen zijn dus geen loslopende kippen) bevatten deels gezonde omega 3-vetzuren. Deze bevinden zich in het eigeel. Dit eigeel bevat onder andere een sterke antioxidant voor je ogen, namelijk luteïne. Dooiers van loslopende kippen die gevarieerde voeding krijgen zijn veel geler dan dooiers van legbatterij/scharrelkippen. Hoe geler de dooier hoe meer luteïne en hoe beter dus voor je ogen.

Een ei bevat zowel eiwit als cholesterol. Bijna al je hormonen moeten uit eiwitten en cholesterol worden gemaakt. Je hebt als vrouw volop redenen om iedere dag een gezond eitje te eten. Biologische eieren behoren tot de gezondste dierlijke producten die je kunt eten. Tip: bewaar ze buiten de koelkast want soms is het handig om ze op kamertemperatuur te hebben zoals bij het maken van je eigen mayonaise.

Let op; niet iedereen verdraagt eieren. Je kunt er overgevoelig of zelfs allergisch voor zijn. Let dus goed op je lichaam als je besluit om voortaan wat meer eieren te gaan eten. Twijfel je of ze wel goed voor je zijn dan kan je altijd een een voedselintolerantietest doen. (Google op voedselintolerantietest; er zijn verschillende thuistesten die je online kunt bestellen.)

Bij voorkeur pocheren of zacht koken

Een gezonde manier om een eitje te eten is om deze zacht te koken of te pocheren. Pocheren doe je door water met een scheutje azijn te koken in een klein pannetje. Tik een eitje en doe de dooier plus eiwit over in een kopje. Laat het water even van de kook komen en roer met een lepel totdat er een draaikolk ontstaat. Giet hier voorzichtig het ei in. Na precies vier minuten is je ei perfect. Laat het even uitlekken in een zeefje. Op deze manier heb je veel van de waardevolle stoffen behouden. Als je gezond bent en zeker weet dat je een vers, biologisch ei hebt kan je het ook rauw eten, bijvoorbeeld door het door een smoothie te doen. Je smoothie wordt er heerlijk romig van!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.