10 natuurlijke antibiotica uit je keukenkastje
Verborgen chronische ontstekingen liggen ten grondslag aan vrijwel alle chronische ziektes, waaronder diabetes 2, hart- en vaatziektes, kanker, obesitas, reuma, artritis, botontkalking en Alzheimer. We zien en voelen ze niet totdat ons immuunsysteem zo verzwakt is – of juist zo overprikkeld – dat ze onze zwakke plekken zoeken en dan echte schade gaan aanrichten.
Chronische ontstekingen kan je “chronisch behandelen” met allerlei heerlijke producten uit je keuken. Ontdek hieronder mijn tien favorieten.
Antibiotica helpen om schadelijke bacteriën op te ruimen
Antibiotica zijn stoffen tegen infecties in je lichaam, die ontstaan doordat bacteriën je lichaam zijn binnengedrongen en daar schade aanrichten. We noemen dat een ontsteking. Als je weinig weerstand hebt is het moeilijk voor je lichaam om deze infectie zelf te bestrijden.
Antibiotica komen voor in de natuur; de farmaceutische industrie heeft medicijnen gemaakt met dezelfde functie.
Deze kunnen levensreddend zijn, zoals bij een ernstige longontsteking. Ze worden door artsen voorgeschreven bij verschillende ontstekingen of infecties. Antibiotica werken niet tegen virussen, uitsluitend tegen bacteriën.
Nadeel: je darmflora in complete chaos
Er zit een aantal nadelen aan het gebruik van antibiotica in de vorm van een medicijn. Ten eerste kunnen bacteriën resistent worden tegen een antibioticum (antibioticaresistentie). Dit betekent dat de bacteriën niet meer gevoelig zijn voor het antibioticum en het dus niet meer helpt om de bacterie daarmee te bestrijden.
Ten tweede bestaat de werking van antibiotica uit het doden van de bacterie, maar kunnen ze geen onderscheid maken tussen goede en slechte bacteriën. In je darmflora, waar miljarden bacteriën wonen, betekent dit dat zowel de slechte als de goede bacteriën worden gedood. Dit heeft tot gevolg dat de slechte bacteriën de overhand kunnen krijgen. Dit verzwakt je immuunsysteem, wat weer kan leiden tot allerlei vervelende nieuwe problemen, waaronder een candida infectie die veel voorkomt bij vrouwen.
Het herstellen van je darmflora kan wel vier jaar duren
Uit onderzoek blijkt dat het na een antibioticakuur wel vier jaar kan duren voordat de darmflora zich weer heeft hersteld (klik hier voor meer informatie over dit onderzoek (1)).
Het is dan ook aan te raden om terughoudend te zijn met het gebruik van een farmaceutisch antibioticum en bij een lichte ontsteking eens in je keukenkastje te kijken of er geen natuurlijk antibioticum te vinden is.
Met al het medicijngebruik zouden we bijna vergeten dat de natuur ons veel uitstekende geneesmiddelen heeft gegeven, die we dagelijks kunnen gebruiken tegen verborgen, chronische ontstekingen in ons lichaam.
1. Gember
Heb je je ooit afgevraagd waarom je ingemaakte, rauwe gember krijgt bij sushi? Het schijnt dat dit een oude traditie is om je bij voorbaat te beschermen tegen een mogelijke voedselvergiftiging als gevolg van het eten van bedorven vis. Er zijn vele studies die hebben laten zien dat verse gember werkt als een antibioticum bij allerlei voedselvergiftigingen zoals salmonella. Ook als je zeeziek, wagenziek of misselijk bent vanwege een zwangerschap wordt gember aanbevolen. Gember stimuleert de aanmaak van maagzuur en heeft een ontstekingsremmende werking dankzij het stofje gingerol. Voeg stukjes verse gember toe aan je sapjes, smoothies, thee of gewoon in heet water. Ik gebruik een aparte knoflookpers als gemberpers om het toe te voegen aan veel verschillende gerechten.
2. Knoflook
Knoflook wordt al eeuwenlang ingezet als medicijn in allerlei culturen. Naast gember is knoflook een van mijn favorieten. Het pletten van een teentje knoflook zet een hele chemische reactie in werking. De stof alline wordt dan omgezet in allicine dat werkzaam is tegen bacteriën, schimmels en virussen. Het kan zelfs zware metalen zoals lood en cadmium binden waardoor het mogelijk is ze uit je lichaam te verwijderen. Knoflook werkt daarbij als een prebioticum en helpt je om een gezonde darmflora te behouden. Uit onderzoek blijkt dat kanker minder kans krijgt bij mensen die regelmatig groenten eten uit de knoflookfamilie. Je kunt het beste een of meerdere teentjes pletten en ze dan tien minuten laten rusten voordat je ze verder verwerkt. De stoffen kunnen dan met elkaar in contact komen en actief worden. Zet er thee van, eet ze rauw of verwerk ze in licht gekookt voedsel.
3. Uien en sjalotjes
Als ik als kind niet kon slapen van een dichte neus legde mijn moeder een doorgesneden ui naast mijn bed. Ik doe het nog steeds en het helpt echt! Uien werken ontstekingsremmend en zouden zelfs reuma tegen kunnen gaan. Reuma is een vorm van ontsteking dus dat klinkt logisch. Daarbij hebben uien nog veel andere gezonde eigenschappen: ze bevatten veel antioxidanten en vitamine C. Ze kunnen je bloeddruk verlagen en zijn ingezet bij de behandeling van diverse longziektes zoals bronchitis en astma. Ze maken bacteriën in je mond onschadelijk en leveren een bijdrage aan sterkere botten en bindweefsel. Gebruik uien volop in allerlei gerechten. Rode ui en sjalotjes zijn wat toegankelijker om rauw te eten.
4. Rauwe honing
Donkere rauwe honing, die dus niet verhit is geweest, heeft krachtige bacteriële eigenschappen.
Het wordt over de hele wereld gebruikt bij de behandeling van een hele reeks ziektes en verwondingen.
Het werkt goed bij wonden op de huid, waaronder brandwonden en blaren, maar reinigt ook je mond van bacteriën en kan tandvleesontstekingen stoppen en tandplak verminderen. De beste honing schijnt de (dure) Manuka honing uit Nieuw-Zeeland te zijn. Hier is veel onderzoek naar gedaan en het is effectief bij verschillende infecties en ontstekingen waaronder de lastige Helicobacter Pylori bacterie (2).
5. Ceylon kaneel
The US National Library of Medicine (3) bevat bij het schrijven van dit artikel maar liefst 116 overzichtsstudies over de effecten van kaneel op onze gezondheid. Het bekendste gezondheidsvoordeel van kaneel is dat het helpt om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, waardoor het meehelpt om te herstellen van diabetes 2. Belangrijk is wel om de goede soort kaneel te gebruiken. Je kunt het op veel manieren gebruiken. Lees meer over kaneel in dit artikel: Kaneel; laat voeding je medicijn zijn.
6. Extra vergine kokosolie
Kokosolie is lang verbannen geweest omdat het zogenaamde verzadigde vet van kokosolie ons cholesterolgehalte zou laten stijgen en dat zou slecht voor onze hart- en bloedvaten zijn. Bovendien zou het dikmakend zijn. Inmiddels komen we tot nieuwe inzichten. Ten eerste is een hoog cholesterol niet zo slecht voor onze hart- en bloedvaten, die wél te lijden hebben onder een hoge inname van suiker en snelle koolhydraten.Ten tweede is kokosolie een apart soort verzadigd vet (met middellange vetzuren) waardoor het wel energie geeft, maar we er niet dik van worden. Het laurinezuur in kokosolie gaat bacteriën, schimmels en virussen te lijf en ondersteunt je darmflora. Je kunt het zowel eten als op je huid smeren. Kokosolie is prima om in te bakken en kan goed verhit worden. Lees meer over kokosolie in dit artikel: Kokosolie, de vette slankmaker. Kies voor een goede kwaliteit want er is veel troep op de markt.
7. Cayennepeper
Ook cayennepeper (het gemalen poeder van hete rode chilipepers) wordt al duizenden jaren ingezet vanwege de ontstekingsremmende effecten die het heeft. Uit onderzoek weten we inmiddels dat het inderdaad een natuurlijk antibioticum is. De werkzame stof in cayenne is capsaïcine, bekend om zijn pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Capsaïcine helpt om vastzittend slijm van neus- en keelholtes te verdunnen waardoor het kan worden afgevoerd. Goed bij een verkoudheid dus. Het schijnt ook goed te werken bij een keelontsteking ontstaan door streptokokken. Cayennepeper verhoogt de afgifte van spijsverteringssappen in je maag, zodat voeding beter verteerd kan worden. Op deze manier draagt het bij aan een beter immuunsysteem. Een halve theelepel cayennepeper kan je mengen met heet water. Voeg naar smaak wat geraspte gember, citroensap en/of honing toe en drink het als thee.
8. Kurkuma of geelwortel
Kurkuma, Curcuma, Koenjit, Geelwortel of Tarmeriek: verschillende benamingen voor de wortel van de Curcuma Longa die in al in de oude Chinese geneeskunst werd gewaardeerd vanwege de pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is familie van de gember. Het kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt bij reumatische klachten, maag-, darm- en hart- en vaatziektes. Vergeet niet dat hart- en vaatziektes ontstekingsziektes zijn. Ook bij hardnekkige bacteriën werkt het antibacterieel. De werkzame stof is curcumine; een krachtige antioxidant. Net als gember is kurkuma buitengewoon interessant bij de preventie en bestrijding van kanker. Het wordt besproken in het boek Eten tegen Kanker van R. Beliveau en D. Gingras; twee oncologen. Gebruik kurkuma samen met verse, zwarte peper, dat bevordert de opname. Gebruik het volop in allerlei gerechten en sauzen en voeg regelmatig een theelepel toe aan je groentensmoothie.
9. Oregano
Oregano wordt ook wel wilde Majoraan of Marjolein genoemd. Het is allemaal familie van elkaar maar wilde Marjolein (Oreganum vulgare) heeft een krachtigere werking. Net als andere lipbloemige kruiden (zoals tijm, basilicum, rozemarijn en munt) werkt het ontstekingsremmend, schimmelwerend, antibacterieel en is het actief tegen parasieten. Net als gember en kurkuma past het in het rijtje kruiden en specerijen met kankerwerende eigenschappen. De etherische oliën in oregano bevatten thymol en carvacrol die sterk schimmelwerend en antiseptisch werken. Je kunt het inzetten bij een candida infectie. Het is een kruid dat kan zorgen voor ontspanning en het is een goede antioxidant. Gebruik het volop in je keuken naast de andere Provençaalse kruiden. Wil je het echt therapeutisch gebruiken, kies dan therapeutische wilde oregano-olie met minimaal 70% carvacrol (niet geschikt voor zwangere vrouwen).
10. Kruidnagel
Kruidnagel herinner ik me nog goed van toen ik als kind eens hevige kiespijn had en moest wachten totdat de tandarts tijd voor me had. Mijn moeder gaf me een kruidnagel om flink op de zere kies te drukken. Het is dan ook een krachtige infectiebestrijder bij de behandeling van wortelkanaalbehandelingen. De werkzame stof euganol werkt antiseptisch. Net als oregano wordt de werking krachtiger als er een geconcentreerde olie van wordt gemaakt. Het schijnt dat tandartsen dat nog steeds gebruiken, maar het werkt ook tegen schimmels en kalknagels. Kruidnagel heeft een specifieke smaak die je niet in alle gerechten terug wilt laten komen. Kruidnagelpoeder is makkelijker te verwerken in o.a. soepen, pittige bonenschotels en zelfs in worteltaart.
Mijn magische toverdrankje
Toen ik dit lijstje zag, bedacht ik het volgende toverdrankje: meng een halve theelepel kaneel met een theelepel honing en vermeng dit met wat water tot een papje. Voeg hier wat stukjes gember aan toe en giet hier royaal heet of lauw water overheen. Maak het af met een halve theelepel kokosolie.
Als ik een verkoudheid voel opkomen drink ik dit en leg ik een halve ui naast mijn computer. De meeste kriebels in mijn neus en keel verdwijnen dan als sneeuw voor de zon.
Wat wordt jouw toverdrankje?
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
bronnen
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20352091?dopt=Abstract
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8308841
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed