Mijn top twaalf van gezonde boeken

De feestmaand staat voor de deur. Een maand waarin we vaak op zoek zijn naar cadeautjes voor mensen die ons dierbaar zijn. Cadeautjes zoals een goed boek. Boeken die informeren, inspireren en motiveren om stapjes te zetten om wat gezonder te gaan leven. Maar ook boeken om lekker lui mee op de bank te liggen om te ontspannen. Boeken die dus fijn zijn om te geven aan je dierbaren, die je nog graag lang en gezond om je heen wilt hebben. Hierbij mijn top twaalf. 

 

Havermoutje

Havermout is een ingrediënt dat ik altijd in mijn keuken heb; van havervlokken tot haverzemelen. Je kunt er alle kanten mee op, als ontbijt maar ook als lunch, diner of tussendoortje, zoals in dit boek van Pascale Bonnier en Mathijs Kok wordt beschreven. Havermout is een goede bron van oplosbare vezels die lignanen bevatten; dit zijn goede stoffen (fyto-oestrogenen) die kunnen helpen om je hormonale systeem in balans te brengen. Haver bevat ook veel calcium, magnesium, silicium, ijzer, zink en vitamine B. Bestellen via bol.com kan hier. 

 

 

Nootje

Ook dit boek van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok vind ik een aanrader. Zo langzamerhand beginnen we te begrijpen dat we niet dik en ongezond worden van vetten, maar van suikers en snelle koolhydraten. Gezonde vetten, waaronder noten, zijn de basis van een gezonde hormoonhuishouding bij vrouwen. We eten ze vaak te weinig. Maar wat kan je ermee, behalve een handje noten eten? Dit boek geeft je allerlei creatieve ideeën over wat je allemaal met noten kunt doen. Je kunt het hier bestellen via bol.com

 

 

Spiralize!

Heeft je dierbare vriendin al een spiralizer? Hiermee maak je in een handomdraai spaghetti of andere “pasta”, maar dan van groenten. Dit boek is een inspiratie om meer (rauwe) groenten en fruit te eten. Heel gezond dus. De recepten zijn grotendeels vegetarisch en glutenvrij en worden duidelijk beschreven.  Zoek je een mooi, gezond cadeau, geef dan een spiralizer samen met dit boek cadeau. Bij aHealthylife.nl zijn beiden verkrijgbaar. Bestel de spiralizer hier en voor het boek klik hier.

 

 

Plenty of Plenty More

Een boek waarin groenten de hoofdrol krijgen mag hier natuurlijk niet ontbreken. Yotam Ottolenghi bewijst dat je een complete maaltijd op tafel kunt zetten met groenten, peulvruchten, granen en/of paddestoelen. De knoflooktaart met 50 tenen knoflook is mijn favoriet. Om je vingers bij af te likken! Niet helemaal suiker-, zuivel- en glutenvrij, maar zoveel knoflook biedt hopelijk voldoende compensatie.

Plenty is zijn eerste boek, dat vorig jaar gevolgd werd door Plenty More. Beide boeken zijn niet voor de beginnende kok, maar met wat lef in de keuken kom je een heel eind. Ze zijn in het Nederlands. Klik hier voor Plenty. Klik hier voor Plenty More.

 

 

Slik je dat?

Hoe belangrijk het is om zelf in de keuken te gaan staan en alle ingrediënten te kennen die je gaat eten, kan je lezen in dit boek van onderzoeksjournaliste Joanna Blythman. Ze dook anoniem onder in de wereld van de voedingsindustrie en kwam erachter dat voedselbedrijven ingrediënten inkopen bij producenten die ook leveren aan o.a. de verfindustrie, de bouwsector, de cosmeticasector en de schoonmaakindustrie. E-nummers checken is achterhaald, want chemische ingrediënten krijgen tegenwoordig namen die onschuldig lijken, zoals ‘organisch gegiste rietsuiker’, maar het zeker niet zijn. Je bent wat je eet. Als je niet weet wat je eet, hoe weet je dan wie je bent? Een intrigerend boek voor iedereen die bereid is om wakker te worden. Om te besellen bij  bol.com klik hier.

 

 

 

Het Gluten Gevaar

Steeds meer mensen worden intolerant voor gluten en merken dat eerst aan problemen met hun spijsvertering. Gluten kan echter ook een desastreuze werking hebben op je hersenen en daarmee ook op je emoties en je geheugen. Vrijwel niemand denkt dan aan gluten. Neuroloog Dr David Perlmutter wel. Volgens hem zorgt gluten voor ontstekingen in je lichaam en je hersenen zijn hier erg gevoelig voor.

Dat steeds méér jonge mensen (vooral vrouwen) te maken krijgen met depressies, epilepsie, Alzheimer en de ziekte van Parkinson wijt hij aan de overdaad van suikers en gluten in onze voeding. Het boek staat vol met verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek, zoals we van een arts mogen verwachten. Zijn je hersenen je lief, lees dan dit boek. Je kunt het bij bol.com bestellen. 

 

 

 

De mooie voedselmachine

Je darmen zijn het hart van je gezondheid. Zowel van je fysieke als je mentale gezondheid. Zoek je een leuk boek dat makkelijk leest om wat meer te weten te komen over de werking van je darmen, dan is dit een leuk boek voor je. Geschreven met veel humor en luchtigheid en simpele plaatjes, die ervoor zorgen dat je begrijpt wat de schrijfster bedoelt.

Je darmen hebben een link met je hersenen. Giulia legt uit hoe ontstekingen in je darmen kunnen leiden tot depressies en angstaanvallen en dat stress je darmwerking plat kan leggen. Je darmflora heeft invloed op alles wat met je gezondheid te maken heeft, inclusief je gedrag en emoties. Leer hoe je dit kunt beïnvloeden. Een poepgoed boek!  Wil je bestellen bij bol.com klik dan hier. 

 

 

 

Radical Remissie

Dr. Kelly Turner, arts, raakte geïntrigeerd door de vraag hoe het kan dat sommige mensen spontaan genezen van kanker terwijl artsen de hoop al hebben opgegeven. Ze interviewde duizenden mensen over de hele wereld en zocht naar overeenkomsten. Een belangrijke overeenkomst bleek te zijn dat ze allemaal radicaal hun voedingspatroon omgooiden. Maar er waren nog acht andere overeenkomsten. Dit inspirerende boek kan je ogen openen voor wat mogelijk is op het gebied van genezing tegen alle verwachtingen in. En wat daarbij mogelijk in de weg kan staan.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die te maken heeft met kanker maar zeker ook voor professionals. Je kunt het boek  bol.com bestellen. Klik hier.

 

 

Hormoonbalans voor vrouwen 

Nog zo’n mooi boek dat ons leert dat we niet altijd hoeven terug te vallen op artsen als we kampen met vrouwenkwalen. Veel vrouwenklachten worden niet goed begrepen door de reguliere geneeskunde. We kunnen gelukkig vaak veel meer zelf dan we denken. Vaak hebben vrouwenklachten een relatie met onze hormonen. Als je een beetje weet hoe hormonen werken dan heb je een krachtige tool om zelf de touwtjes in handen te houden. In dit boek beschrijven Ralph Moorman en Barbara Havenith 38 vrouwenklachten, met de mogelijke oorzaken, en wat je er concreet zelf aan kunt doen. Natuurlijke oplossingen zonder medicijnen. Met inspirerende succesverhalen. Je kunt het boek bij Juglen Zwaan van aHealthylife bestellen.  Voor bol.com klik hier.

 

 

 

Een pleidooi voor echt eten

Zoek jij motivatie om je voedingspatroon te verbeteren? Dan is dit boek zeker een aanrader. Het is geen nieuw boek maar het heeft nog steeds een plaats in mijn rijtje favorieten. Onderzoeksjournalist Michael Pollan dook diep in de geschiedenis van onze voeding en analyseerde haarscherp hoe het allemaal zo is gekomen: waarom we producten als voeding zijn gaan beschouwen, die eigenlijk helemaal geen voeding zijn. De rol van de landbouw en voedingsindustrie en de zwakke positie van de overheid worden blootgelegd en de vloer wordt aangeveegd met de ‘angst voor vet-hypothese’.

Veel stof om over na te denken en motivatie om in actie te komen. Voor bestellen bij bol.com klik hier. 

 

 

 

Het Magdalena Mysterie

Dit boek las ik afgelopen Kerst en ik kon het niet wegleggen. Het boek is een roman, maar de schrijfster is een kenner van mythologie en de geschiedenis van historische verhalen uit Europa en het Midden-Oosten.

De hoofdpersoon uit dit boek raakt verwikkeld in de geschiedenis van Maria Magdalena, wat haar naar Frankrijk brengt, waar ze op zoek gaat naar een verzameling perkamentrollen die in de eerste eeuw door Maria Magdalena zouden zijn beschreven. Terwijl ik het boek las vroeg ik me continu af wat fictie was en wat mogelijk realiteit geweest kan zijn. Stof tot nadenken. Ik vind dit boek echt een aanrader, als je tenminste buiten de gebaande paden van de kerk durft te denken en als je houdt van een verhaal met een rijke historie. Wil je het bestellen bij bol.com klik dan hier. 

 

 

 

Het hart van alle dingen

Dit boek heb ik afgelopen jaar verschillende keren aan vriendinnen cadeau gedaan. Als je genoten hebt van het eerste boek van Elizabeth Gilbert, ‘Eten, Bidden en Beminnen’, dan is dit boek zeker een aanrader.

Het verhaal speelt zich af in de vorige eeuw. De hoofdpersoon is een sterke vrouw die haar tijd ver vooruit was en steeds opnieuw probeert om haar leven te leiden zoals zij dat wil, vaak tegen de stroom in.

Het hart van alle dingen is een meeslepende roman over verlangen, ambitie en honger naar kennis. Moeilijk om weg te leggen dus zorg dat je lekker lang de tijd hebt om het te lezen.

Je kunt het hier bestellen. 

 

 

Heb je een of meerder boeken hiervan al gelezen? Laat dan hieronder je reactie achter. Dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.