Lekkende darm en de link met auto-immuunziektes
Vrouwen hebben aanzienlijk meer last van auto-immuunziektes dan mannen. Schildklierproblemen, systemische lupus, artritis en MS komen twee tot tien keer vaker voor bij vrouwen. Veel chronische ziektes, waaronder auto-immuunziektes, hebben als oorzaak chronische ontstekingen in het lichaam, en een belangrijke oorzaak van chronische ontstekingen is een lekkende darm. Goed nieuws: net zoals een lekke band van je fiets kan je ook een lekkende darm zelf plakken! Ik zal je uitleggen hoe je dit kunt doen.
Let op: chronisch betekent ‘langdurig’, niet ‘voor altijd’
Als je me al een tijdje volgt weet je dat ik een taaldier ben: ik hou van taal omdat ik denk dat het een grote invloed op ons leven kan hebben. Iedereen spreekt van chronische ziektes zoals diabetes 2, hart- en vaatziektes en Hashimoto. Aangezien ik veel lees over de gezondheid van vrouwen bekruipt me in toenemende mate het gevoel dat het woord chronisch hierbij gebruikt wordt in de zin van ‘voor altijd’. Dat is ook logisch, want als je niet naar de oorzaak zoekt van een chronische ziekte, maar deze bestrijdt (of beter gezegd verbloemt) met medicijnen die de symptomen weghalen maar niet de oorzaak, dan wordt een ziekte iets ‘voor altijd’. Zelfs een vaak eenvoudig op te lossen hoge bloeddruk (schrap eens twee weken lang alle suikers en geraffineerde koolhydraten) wordt dan iets ‘voor altijd‘. Bedenk echter dat chronisch betekent ‘langdurig’ en dat je vaak zelf voor een groot deel kunt bepalen hoe lang ‘langdurig’ bij jou is. Meestal kan je meer dan je denkt.
Wat is een lekkende darm?
In je dunne darm worden de voedingsstoffen uit je voeding opgenomen in je bloed. Je dunne darm is dus doorlaatbaar, maar alleen voor hele kleine deeltjes die erdoor mogen. De wand van je dunne darm is bekleed met je darmslijmvlies en dit darmslijmvlies is de portier naar je bloed. Het bevat allerlei enzymen die ervoor zorgen dat de voedingsdeeltjes zo klein worden dat ze kunnen worden doorgelaten. Via je bloed gaan de voedingsdeeltjes eerst naar je lever om zo nodig te ontgiften en vervolgens naar alle cellen in je lichaam die vitamines en mineralen nodig hebben. So far, so good.
Serieuze problemen ontstaan er als je darmslijmvlies ontstoken of beschadigd raakt. Net als bij je fietsband zullen er dan gaatjes in je darmwand komen; het lekt vanuit je darm naar je bloed. Door deze grotere gaatjes kunnen er allerlei bacteriën, gifstoffen, parasieten en voedselmoleculen in je bloed terecht komen die daar niet horen. Je immuunsysteem moet dan overuren gaan draaien, want dat wil al deze indringers eruit hebben. Dit betekent een overbelasting van je immuunsysteem, maar kan ook je hormonen uit balans gooien. Dit is meestal het begin van veel ellende.
Hoe weet je of je een lekkende darm hebt?
Veel reguliere artsen (h)erkennen dit Lekkende Darm Syndroom niet omdat ze er geen medicijnen of operaties voor hebben. Bij een kijkje in de darm (endoscopie) valt niets te zien. Complementair werkende artsen of therapeuten zijn er doorgaans beter mee bekend.
Het vervelende is dat je hier niet altijd direct last van hoeft te hebben, het hoeft geen pijn te doen. Een lekkende darm betekent meestal dat je darmflora uit balans is, dus symptomen als diarree of constipatie kunnen een signaal zijn. Regelmatig buikpijn met wat koorts kan ook voorkomen, evenals een opgeblazen gevoel, winderigheid en hoofdpijnen. Het kan echter best zijn dat je al jaren worstelt met een lekkende darm zonder spijsverteringsproblemen, waardoor je de symptomen van je chronische ziekte nooit hebt gekoppeld aan een lekkende darm.
Wat zijn voorbeelden van symptomen?
Doordat de gifstoffen via je bloed overal in je lichaam terecht kunnen komen, zijn de symptomen die kunnen ontstaan als gevolg van een lekkende darm heel divers. Denk aan:
- Allerlei huidproblemen: eczeem, netelroos, psoriasis
- Maagzuur
- Prikkelbare Darm Syndroom
- Langdurige vermoeidheid
- Allergische reacties
- Gewrichtsproblemen
- Fibromyalgie
- Concentratiestoornissen en slecht geheugen
- Depressies en stemmingswisselingen
- Hardnekkig overgewicht
- Auto-immuunziektes, waaronder schildklierproblemen
Je lichaam en geest zijn één geheel; je kunt dus ook allerlei psychische problemen krijgen.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken?
De beschadiging of ontsteking van je darmslijmvlies komt natuurlijk ergens vandaan, zoiets ontstaat niet zomaar. Veel voorkomende oorzaken, de allergenen, zijn:
- Suikers
- Gluten (zit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut)
- Zuivel van de koe
- Toegevoegde fructose aan voeding
- Bepaalde E-nummers in voeding zoals smaakversterkers en geur-, kleur- en smaakstoffen
- Antibiotica in je voeding (kan zitten in niet-biologisch vlees, vis of zuivel)
- Bestrijdingsmiddelen (kan zitten in niet-biologische groenten en fruit)
- Alcohol
- Stress
- Antibiotica en ontstekingsremmers
Verder kan een schimmelinfectie of parasieten in je darm ook de oorzaak zijn van een lekkende darm. Als het gist Candida Albicans gaat woekeren kan dit ook een lekkende darm veroorzaken. Lees meer hierover in dit artikel over candida.
Er liggen nogal wat glasscherven op het pad
Als je per ongeluk een keer door een glasscherf rijdt, kan je fietsband dat meestal wel aan. Rijd je er vijftig keer achter elkaar doorheen, dan is de kans op een lekke band groot.
Gelukkig krijg je niet direct een lekkende darm van een glas wijn, een stuk appeltaart of een cappuccino met melk. Maar als je dit rijtje leest, zul je je hopelijk realiseren dat er veel irriterende stoffen zitten in onze normale dagelijkse voeding. Een beetje van alles kan je darm prima verwerken, maar iedere dag een agressieve aanval is zelfs de sterkste darm teveel.
Realiseer je hierbij, dat bij het ouder worden je weerstand tegen deze allergenen minder wordt. Het kan zijn dat je jarenlang geen problemen hebt gehad met het gebruik van zuivel of gluten en dat je daarom nu je huidproblemen, trage schildklier, artritis of vermoeidheid niet koppelt aan een darm die het steeds moeilijker heeft gekregen hiermee.
Hoe ‘plak’ je je lekkende darm?
Als je hierboven leest welke voedingsmiddelen en andere stressfactoren kunnen zorgen voor irritatie van je belangrijke darmslijmvlies dan zal je je vast realiseren dat de kans heel groot is dat je zo nu en dan last kunt hebben van een lekkende darm.
Je kunt veel zelf doen om je lekkende darm de kans te geven te herstellen. Om te beginnen dien je alle irriterende stoffen voor je darm zoveel mogelijk te vermijden. Heb je een sterk vermoeden dat jij een lekkende darm hebt, vermijd ze dan gedurende twee weken zoveel mogelijk en kijk wat het met je doet. Darmwandcellen kunnen zich in zeven dagen herstellen, maar als je jarenlang een lekkende darm hebt gehad, zal dit proces langer duren. Er zijn veel gradaties van een lekkende darm, afhankelijk van de mate en periode waarin je darm geïrriteerd is geraakt.
Het gebruik van pre- en probiotica en supplementen kan hierbij behulpzaam zijn, maar ik adviseer je hierbij gebruik te maken van een goede natuurarts of orthomoleculair arts, die goed kan bekijken wat jij specifiek nodig hebt.
Behoefte aan recepten of meer informatie?
Een boek specifiek over het Lekkende Darm Syndroom (met aangrijpende foto’s van patiënten met vreselijke huidziektes die in 7 maanden genazen dankzij een dieet en supplementen) is One Cause, Many Ailments van Dr. John O.A. Pagano (helaas alleen in het Engels).
Zou je wat meer willen lezen over de werking van je darm, dan kan ik je het boek De mooie voedselmachine, van Giulia Enders aanbevelen. Een ander interessant boek, over de relatie tussen je darmen en je hersenen, is De Darm denkt mee, van Klaus-Dietrich Runow.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.