Jezelf overeten; gebrek aan wilskracht of het stofje MSG?

In de vorige blog: – Kanker als boodschap om anders te gaan leven– schreef Jeannette Moors over de gevaren van MSG (ofwel E 621) in ons voedsel. Ik heb hier veel vragen over gekregen; wat is dat MSG en wat doet het dan met mij?

Hoogste tijd dus om aandacht te besteden aan een van de gevaarlijkste toevoegingen die de voedingsindustrie in de producten stopt. Omdat ze graag willen dat we het lekker vinden en óók graag willen dat we er volop van blijven eten. Zelfs als onze maag er al propjevol van zit. Misschien heb je geen last van gebrek aan wilskracht als je teveel eet, maar veel meer last van MSG. 

De voedingsindustrie maakt namaakvoedsel

Ik heb het afgelopen jaar heel veel gelezen over de voedingsindustrie. Hoe meer ik erover lees, hoe meer ik tot de conclusie kom dat de producten die uit hun fabrieken rollen weinig meer van doen hebben met voedsel. Als je je verdiept in wat er in al die pakjes, zakjes, bakjes en prakjes zit die van de lopende band rollen, dan kom je tot de conclusie dat het namaakvoedsel is. Michael Pollan beschrijft de ontwikkeling van de voedingsindustrie en de gevolgen hiervan voor onze voeding zeer pakkend in zijn boek Een pleidooi voor echt eten. Hij spreekt daarin over voedselachtige substanties. Ik ben geneigd om te spreken van de voedingsverslavingsindustrie.

Aangezien deze voedselachtige substanties zo goedkoop mogelijk moeten worden gemaakt, bestaan de meeste producten uit een combinatie van de vier goedkoopste gewassen ter wereld: soja, tarwe, mais en rijst. Twee derde van alle calorieën die Amerikanen binnen krijgen (en ik denk dat dit ook geldt voor veel Nederlanders) bestaat uit slechts deze vier voedingsgewassen. Zo eenzijdig is onze voeding geworden! Aangezien het merendeel van deze producten zonder krachtige geur-, kleur- en smaakstoffen zou smaken naar karton, wordt er van alles aan toegevoegd. Een van de krachtigste smaakmakers als je het hartig wilt maken is E 621 ofwel MSG ofwel Mononatriumglutamaat (in het Engels Monosodiumglutamate).

MSG beschadigt onze hersenen en kan kankerverwekkend zijn ….

In zijn boek -Excitotoxins; The Taste that Kills (1) legt Dr. Russell Blaylock, een neurochirurg en voedingsdeskundige, uit dat MSG en aspartaam stoffen zijn die onze hersencellen beschadigen. Onze hersenen zijn gevoelig voor bepaalde giftige stoffen en MSG is zo’n giftige stof- een zogenaamde excitotoxine – die snel zenuwcellen in onze hersenen kan beschadigen en doden. Daarbij kan het ook kankerverwekkend zijn. Een vergelijkbare giftige stof die hetzelfde effect heeft is aspartaam; een chemische zoetstof die veel gebruikt wordt ter vervanging van suiker. Ik zal hier apart nog een blog over schrijven. De gevaren van excitotoxines worden al vanaf 1957 uitgebreid beschreven in honderden verschillende onderzoeken dus Dr. Blaylock was zeker niet de eerste die hiermee naar buiten kwam. Het gebruik van excitotoxines kan leiden tot hersenbeschadiging in verschillende gradaties; van leerproblemen tot Alzheimer, van ADHD tot de ziekte van Parkinson. Vooral (jonge) kinderen zijn kwetsbaar als het gaat om hersenbeschadigingen, want hun hersenen moeten zich nog ontwikkelen.

… en het zit overal in

Ik vind het ongelooflijk dat ondanks de grote hoeveelheid onderzoeken die er is over de schadelijke werking van MSG op onze hersenen, deze chemische stof volop gebruikt mag worden door de voedingsindustrie. Het zit eigenlijk in alles wat hartig is en uit een fabriek komt: chips, zoutjes, soepen, diepvriesproducten, kant-en-klaar maaltijden, dieetproducten, smeerpasta’s, vleeswaren, dressings, vis, vlees, dipsauzen, kruidenmengsels, sauzen in een fles, vis in blik, bouillonblokjes enz. enz.; de  lijst is eindeloos. En het wordt steeds méér en méér gebruikt omdat onze smaakpapillen worden aangetast en we er steeds méér van nodig hebben om het smakeloze ‘karton’ lekker te blijven vinden.

MSG leidt op den duur tot een lange lijst van klachten

Toen MSG in opkomst was, in de jaren ’50, ontstond het Chinees Restaurant Syndroom; mensen die bij de Chinees hadden gegeten voelden zich daarna beroerd. Het bleek dat dit kwam van het volop gebruik van MSG in Chinees eten. Heb je hoofdpijn na het eten van Chinees of ander Oosters eten? Grote kans dat dat komt door het ruime gebruik van ve-tsin ofwel MSG in het eten.

MSG is een langzaam vergif, daarom is het zo verraderlijk. Bedenk dat een grote variatie aan klachten op den duur kan ontstaan door het gebruik van MSG in je dagelijkse voeding: hoofdpijnen, vermoeidheid, depressieve klachten, misselijkheid, oogproblemen, diabetes 2, autisme, ADHD, duizeligheid, verhoogde hartslag, ademhalingsproblemen en dus ook alles wat met je hersenen te maken heeft, van dementie tot Alzheimer. Dit alles is uitvoerig aangetoond in vele onderzoeken. Een ander gevolg van het gebruik van MSG is echter overgewicht en obesitas.



MSG verstoort ook je honger- en verzadigingsgevoel

Doordat deze stoffen invloed hebben op onze hersenen hebben ze ook invloed op onze hormonen. Want de dirigent van onze hormonen, onze hypothalamus, zetelt in ons hoofd. Deze hypothalamus wordt, samen met onze hormonen, uit balans gebracht door het gebruik van MSG. MSG kan ertoe leiden dat de hoeveelheid insuline die wordt geproduceerd om onze bloedsuikerspiegel op een gezond niveau te houden, verdubbelt of zelfs verdrievoudigt. Als er insuline in je bloed circuleert gaat je lichaam over op de vetopslag-stand: het is dan onmogelijk voor je lichaam om vet te verbranden. Slecht nieuws dus als je wilt afvallen! Het gebruik van MSG kan daarom ook de kans op diabetes 2 verhogen. Deze van oorsprong ouderdomsziekte komt dan ook steeds meer voor bij jonge mensen.

Obesitas als gevolg van MSG en aspartaam?

Ook verstoort MSG het verzadigingshormoon leptine, dat je zou moeten vertellen dat je genoeg gegeten hebt. Dat is ook waarom we eindeloos blijven eten van die zak chips! We kunnen gewoon niet stoppen omdat ons lichaam ons niet meer vertelt dat we genoeg hebben gehad. MSG is een verslavend stofje; we overeten ons tot de zak leeg is. En omdat we te zwaar worden en iets aan ons gewicht willen doen, stappen we over op light-producten en vetarme producten. Je mag één keer raden wat er volop in die producten is gestopt om ervoor te zorgen dat het nog ergens naar smaakt! Het suiker en vet moet door iets vervangen worden zodat we het lekker vinden. Dus suiker wordt vervangen door aspartaam en vet wordt MSG. En zo eten we onszelf dik aan suikervrije en vetvrije producten, worden we steeds ongelukkiger met ons lichaam en wordt het leven overleven in plaats van dat we iedere dag op weg zijn om onze mooiste dromen waar te maken en ons volle potentieel te leven.

MSG, E 621, Ve-tsin en nog tientallen schuilnamen

Omdat de voedingsindustrie weet dat we langzaam wakker worden en niet meer zomaar alles in onze mond stoppen zijn er veel schuilnamen ontstaan voor MSG of E621 om ons om de tuin te leiden. Als er met grote letters “zonder MSG” op de verpakking staat moet je helemaal opletten! Laat vooral dan je hersencellen volop werken en laat ze niet vernietigen. Om je een indruk te geven:

  • De volgende toevoegingen bevatten altijd MSG: ve-tsin, mononatriumglutamaat, monokaliumglutamaat, monosodiumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, gehydroliseerd plantaardig eiwit, gehydroliseerd eiwit, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten,  gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, natriumcaseinaat, sodiumcaseinaat, calciumcaseinaat, gist, gistextract, extract van plantaardig eiwit en sommige maisoliën
  • De volgende toevoegingen zijn vaak bedoeld om MSG te verbloemen: moutextract, specerijenextract, moutaroma’s, bouillon, kunstmatige aroma’s, natuurlijke aroma’s, natuurlijke vlees of kip aroma, overige kruiden en specerijen, maltodextrine, sojasaus, verrijkt met eiwitten, gefermenteerd met eiwitten,  citroenzuur, maissiroop en karamelaroma.
  • De volgende toevoegingen zouden ook nog MSG kunnen bevatten: soja-eiwitten, soja-eiwitisolaat, soja-eiwitten uit tarwe, carrageen, enzymen, melkeiwitten, geconcentreerde wei, rijsteiwitten en havereiwitten.

Ik durf niet te beweren dat ik ze hiermee allemaal heb genoemd. Ik denk dat er wel weer nieuwe benamingen gaan komen om ons om de tuin te leiden. Er zit maar één ding op en dat doe ik zelf de laatste jaren: lees het etiket heel grondig, als je überhaupt al iets koopt waar een etiket op zit, en koop bij voorkeur zo min mogelijk wat uit een fabriek komt. Zoveel mogelijk vers is mijn motto en zovéél mogelijk variatie. Het goede nieuws is dat je smaakpapillen ook cellen zijn in je lichaam die zich blijvend vernieuwen. Het is alleen maar een kwestie van tijd om ze te laten wennen aan andere smaken die minder explosief in je mond zijn. En minder explosief in je hersenen!

En als je eens uit eten gaat: kies het lekkerste eten en het liefste en leukste gezelschap dat je krijgen kunt en geniet ervan! Je kunt om MSG-vrij eten vragen maar ik denk niet dat je een garantie kunt krijgen. Maak er dan ook maar geen halszaak van en geniet. Zo doe ik het. En ik hou overigens niet van Chinees eten 🙂

Ben je geïnteresseerd in gezonde voeding lees dan ook mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

http://americannutritionassociation.org/newsletter/review-excitotoxins-taste-kills