Slik je dat? | Joanna Blythman
Artikelen in deze categorie
Slik je dat? | Joanna Blythman
"Je bent wat je eet. Als je niet weet wat je eet, hoe weet je dan wie je bent?" Als je dit boek hebt gelezen dan realiseer je je dat je niet goed meer kunt weten wat je eet. De voedingsindustrie is een industrie die tegen zo laag mogelijk kosten zoveel mogelijk productie wilt leveren. Hiervoor gebruiken ze allerlei stoffen die niets met voeding te maken hebben maar ervoor zorgen dat het lang bewaard kan blijven; kleur en geur behoudt en ook nog smaakvol is. Smaakvol voor afgestompte smaakpapillen dan.Ik dacht dat ik aardig wist wat er in voedingsfabrieken gebeurde (ik heb er verschillende van binnen gezien) maar dit boek heeft mijn ogen verder geopend. De voedingsindustrie gebruikt stoffen die afkomstig zijn van bedrijven die ook leveren aan de cosmetica-industie, dierindustrie, schoonmaaksector, verfindustrie, bouwsector enz. Hierdoor kunnen ze paneermeel maken waar geen brood aan te pas komt, gnocchi zonder aardappels en aarbeienvla zonder aardbeien.De EU heeft meer dan 2300 additieven toegelaten, maakt geen onderscheid tussen synthetische of natuurlijke kleurstoffen en laat toe dat hulpstoffen niet op het etiket hoeven te staan. Letten op E-nummers is achterhaald want de voedingsindustrie weet dat we steeds kritischer worden. Daarom worden E-nummers vervangen door onschuldig klinkende namen als gistextract, fructose, rijstmeel of organisch gegiste rietsuiker.De auteur is een bekroonde onderzoeksjournaliste die al meerdere boeken heeft geschreven over de werking van de voedingsindustrie. Dit boek is nu in het Nederlands te koop. Als je meer wilt weten over waar je voedsel vandaan komt en je gezondheid je lief is dan is dit boek een verplicht nummer om te lezen.
Ingrid
op 06 Aug 2018Monique van den Doel
op 10 Mar 2016tovaha
op 26 Feb 2016Jessica Boekhorst
op 23 Oct 2015