Spirulina; koning van de eiwitten
Spirulina gebruik ik al jaren dagelijks met een behoorlijke dosis. Op mijn al behoorlijk hoge energie-niveau bleek namelijk nog een schepje extra te kunnen. Wat begon als een misverstand (ik kreeg jaren geleden 1500 spirulina tabletten die heel snel op moesten vanwege de houdbaarheidsdatum), is nu een vast onderdeel van mijn dagelijkse routine. Hoogste tijd in ieder geval om jou mee te nemen in de wondere wereld van spirulina.
Wat is spirulina?
Wat is spirulina? Spirulina valt onder de blauw-groene algen. Het is een zoutwateralg met flink wat eiwitten, mineralen en vitamines. Het Latijnse woord spirulina betekent ‘klein spiraaltje’ dat wijst op de structuur van dit kleine algje; het ziet eruit als een spiraaltje. Spirulina is bijna zo oud als de aarde zelf: ongeveer 3,5 miljard jaar. Er zijn bronnen die zeggen dat het eigenlijk geen alg is, maar een bacterie. Bacteriën zijn de oudste levensvorm op aarde. We zouden kunnen zeggen dat spirulina evolutionair gezien tussen bacteriën en plantleven in zit.
Spirulina leeft van oorsprong in alkalisch water; mineraalrijke meren en wateren. De commerciële spirulina wordt tegenwoordig gekweekt in speciale buitentanks in gebieden die zich rond de evenaar bevinden. Dit in verband met de warmte en vele dagen zon per jaar die daar aanwezig zijn.
Waarom zou je spirulina gebruiken?
Spirulina gebruiken? Er zijn genoeg redenen om deze alg toe te voegen aan je routine. Algen staan aan de basis van onze voedselketen. De voedingswaarde van spirulina is breed en bovendien sterk geconcentreerd, wat dit blauw-groene algje zo interessant maakt als voedingsbron voor je gezondheid.
Waar is spirulina goed voor? De voordelen op een rij
Benieuwd geworden wat de werking van spirulina is? Vraag je je af wat spirulina met je lichaam doet en hoe gezond spirulina is? Laat ik wat voordelen van spirulina voor je onder elkaar zetten.
- Spirulina is rijk aan vitamine A, C, E, K en de B vitamines B1, B2 en B6. Omdat ze een natuurlijke bron van vitamines vormen zijn ze door ons lichaam heel makkelijk op te nemen.
- Spirulina is rijk aan de mineralen die wij als vrouwen heel hard nodig hebben en vaak tekort komen; denk aan met name calcium, magnesium en ijzer.
- Spirulina is ook een goede bron van sporenelementen die we vaak moeten missen in ons huidige voedingspatroon.
- Het is rijk aan hoogwaardige en makkelijk opneembare en verteerbare eiwitten. De eiwitconcentratie is ongeveer 70% en daarmee de hoogste van alle voedingsmiddelen. Hoger dan vlees of soja.
- Het is een rijke bron van de essentiële vetzuren GLA, DHA en EPA; voeding voor je hersenen, maar ook belangrijk om gewrichten soepel te houden.
- Het is een rijke bron van antioxidanten; deze helpen je bij het verwijderen van gifstoffen en vrije radicalen in je lichaam. Het chlorofyl in spirulina ontgift de lever.
- Uniek aan spirulina is dat het fycocyanine bevat, de stof die de kleur geeft aan blauwe spirulina. Fycocyanine is een hele krachtige antioxidant die het immuunsysteem stimuleert. Er zijn onderzoeken die hier anti-kanker eigenschappen aan toedichten.
- Net als chlorella is spirulina effectief bij het ontgiften van zware metalen uit het lichaam.
- Uit onderzoek is gebleken dat spirulina hoge ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Dit betekent dat spirulina ingezet kan worden bij onder andere PMS klachten, artritis en allergieën.
- Je kunt spirulina voor darmen en darmklachten gebruiken. Het helpt om de darmflora weer in balans te brengen.
- Spirulina is bekend vanwege zijn eigenschap dat het de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Dit betekent dat eetbuien beter onder controle kunnen worden gehouden.
- Het zorgt voor meer energie bij vermoeidheid.
- Spirulina ondersteunt de schildklier omdat het jodium bevat. Let wel: dit geldt alleen voor mensen zonder schildklierproblemen. Heb je een schildklieraandoening, bespreek dan eerst met je arts of het voor jou wel geschikt is!
- Door deze combinatie van eigenschappen kan spirulina je helpen om je energieniveau op een hoger plan te brengen.
Er zijn inmiddels honderden onderzoeken, studies en artikelen gepubliceerd die wijzen op de gezondheidsvoordelen van het gebruik van spirulina.
Spirulina wordt ook wel de natuurlijke multivitamine genoemd.
Waar komt spirulina vandaan?
Spirulina wordt gekweekt in gebieden waar de zon meer dan 320 dagen per jaar schijnt. Dat is niet voor niks. Laat me je uitleggen hoe dit zit.
De aarde krijgt haar energie van de zon. Wetenschappers hebben ontdekt dat energie uit de zon heel belangrijk is voor onze gezondheid. Dat zal je niet verbazen; iedereen kent het weldadige gevoel van een zonnebad in het voorjaar na een lange winter.
Planten zetten door middel van fotosynthese deze zonne-energie om in eetbare stoffen zoals eiwitten, vetzuren en koolhydraten.
Zonne-energie heeft daardoor een vorm gekregen in met name verse groente en fruit, die in het zonlicht hebben mogen rijpen. Daarom is deze voeding ook zo goed voor ons. Welnu, spirulina is de rijkste vorm van dit type van zonne-energie. Deze zonne-energie wordt ook foton-energie genoemd; afkomstig van biofotonen.
Biofotonen: eetbaar licht
Bio betekent leven en foton betekent licht. Biofotonen staat voor levenslicht; licht dat wordt uitgezonden door ieder levend weefsel (mens, dier en plant) en dat door speciale apparatuur kan worden gemeten. Ik laat hier de fysica voor wat het is (mij te ingewikkeld), maar ga er even vanuit dat je lichaam een bron van levenslicht is, en dat het gezond is voor je lichaam om zoveel mogelijk ander levenslicht binnen te krijgen. Dit kan door zonlicht op te doen maar ook door zonne-energie te eten.
Het eten van een goede kwaliteit en kwantiteit zonne-energie verbetert de gezondheid en vitaliteit van jou als levend organisme.
Deze vitaliteit bereik je door middel van het eten van verse, biologische (zongerijpte) producten maar dus ook door spirulina te gebruiken.
(Wil je meer lezen over biofotonen en hoe ze je kunnen helpen aan meer vitaliteit; lees dan het boekje Biofotonen; bron van energie en levenslicht van Yvonne Sangen en Karin Tazelaar.)
Waarom heeft spirulina zoveel zonne-energie?
Alle planten hebben een bepaalde mate van chlorofyl in zich. Wat is chlorofyl precies? De betekenis van chlorofyl draait om de opname van de zon door de plant. Chlorofyl is de stof die ervoor zorgt dat lichtenergie geabsorbeerd kan worden en kan worden omgezet in de voor de plant bruikbare energie. Chlorofyl kan echter maar een bepaald deel van het lichtspectrum absorberen. Het voor spirulina unieke stofje fycocyanine heeft de capaciteiten om het gemiste deel van het lichtspectrum te absorberen en op te slaan als energie.
Spirulina kan dus het hele lichtspectrum absorberen en omzetten.
Daarbij: omdat spirulina zo miniem klein is, wordt dit zonlicht in al haar cellen opgeslagen en niet alleen in de cellen aan de kant van de plant die blootstaat aan zonlicht (wat meestal bij dikkere groene bladeren zo is). Spirulina wordt daarom ook wel “sun food” genoemd.
Spirulina of chlorella? Of beide?
Na het schrijven van mijn blog over chlorella kreeg ik veel vragen over wat het verschil was tussen spirulina of chlorella en wat mijn voorkeur had. Ik gebruik ze meestal chlorella en spirulina tegelijk en op dit moment dus met name spirulina. Als je gevoelig bent voor diarree is spirulina een betere keuze. Als je last hebt van verstopping is chlorella beter. Als je veel gifstoffen binnenkrijgt (roken, alcohol of je werkt bijvoorbeeld in een tapijtzaak) dan is chlorella een goede keuze. Ben je op zoek naar een goede bron van eiwitten (sporters!) dan is spirulina beter en dit geldt ook als ondersteuning bij het afvallen. Ik vind het belangrijk om op te merken dat ik ze beide zie als voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde die me helpen bij het hoog houden van mijn energieniveau (en gezondheid op langere termijn).
Spirulina poeder of tabletten gebruiken?
Wie op zoek gaat naar deze superfood zal zien dat er spirulina poeder en tabletten te koop zijn. Ik vind spirulina poeder niet lekker, ook niet in een groene smoothie, dus ik gebruik spirulina tabletten. Let erop dat je een goede, betrouwbare liefst biologische kwaliteit koopt. Lees etiketten en vermijd vulmiddelen. Kies je liever voor een mix van spirulina en chlorella, zo gebruik ik ze, klik dan hier.
Hoeveel spirulina is aan te raden?
Een normale dosis voor volwassenen is circa 5 gram per dag en sporters kunnen wel 10 gram of meer per dag gebruiken.
Superfoods worden pas interessant als je al hebt gekozen voor gezonde voeding. Superfoods gebruiken als aanvulling op junkfood of voeding gemaakt in een fabriek heeft niet zoveel zin. Dat is zonde van je geld. Eérst gezonde voeding, dan superfoods!
Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.