Perilla-olie; de ster van de omega 3-oliën

Vandaag wil ik iets onder je aandacht brengen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord: perilla-olie. Niet alleen ontzettend lekker maar bovenal supergezond voor je.  Als het dan ook nog makkelijk te gebruiken is ben ik helemaal blij: lekker, makkelijk én supergezond!

Perilla Frutescens; de doodstraf als je het vertrapt!

Perilla, om precies te zijn Perilla Frutescens, is een éénjarige plant en familie van de munt. Dit kruid staat ook bekend als Wilde Sesam of Chinese Melisse en wordt in Nederland soms Shiso genoemd. De plant komt van oorsprong uit Azië (China, India, Japan, Korea en Birma) waar hij beschouwd werd als een heilige plant omdat men al heel vroeg door had dat de plant niet alleen voedsel, maar ook een krachtig medicijn tegen allerlei ziektes was. Op het vertrappen van de plant zou zelfs de doodstraf hebben gestaan.

De bladeren en zaden van de Perilla werden dan ook volop gebruikt in de oude Chinese geneeskunde en ook huidige Ayurvedische artsen maken er veelvuldig gebruik van, met name vanwege de ontstekingsremmende werking ervan.

Chronische ontstekingen; de basis van chronische ziektes

Chronische ontstekingen in ons lichaam, ook wel stille, verborgen of laaggradige ontstekingen genoemd, liggen vaak aan de basis van onze huidige chronische ziektes: hart- en vaatziektes, diabetes, gewrichtsklachten, reuma, botontkalking, huidproblemen, chronische vermoeidheid, onbegrepen pijnklachten, fibromyalgie en zelfs obesitas en kanker om er een paar te noemen.

Denk echter ook aan neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer, Parkinson en dementie. Steeds meer onderzoek laat zien dat dit vormen van ontstekingen zijn die, na jaren in het lichaam te hebben gesluimerd, uiteindelijk in de hersenen terechtkomen. Voldoende redenen dus om deze verborgen ontstekingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Hoe doe je dat?

Wat bevordert chronische ontstekingen in je lichaam?

We worden tegenwoordig overspoeld door voedingsmiddelen die chronische ontstekingen kunnen laten ontstaan of verergeren. Omega 6-vetzuren die je binnen krijgt met zonnebloemolie, maisolie en sojaolie en alle producten van de voedingsindustrie waarin deze goedkope olies zijn verwerkt, zijn een belangrijke bron van ontstekingen. Niet-biologisch vlees, niet-biologische zuivel en niet-biologische eieren bevatten ook veel omega 6. Varkensvlees, pinda’s en arachideolie bevatten arachidonzuur wat ook een vet is dat ontstekingen bevordert. Denk verder aan gluten en zuivel die een belasting vormen voor je darmen en aan alle zoetigheid die er meestal voor zorgt dat we (te) dik worden. Buikvet bevordert ook ontstekingen in je lichaam.

Het is niet alleen voeding waardoor veel mensen stille ontstekingen oplopen. Denk ook aan een overdosis stress, te weinig beweging, een slecht verzorgd gebit en toxische stoffen in onze omgeving. Allemaal zaken waar je lichaam niet gelukkig van wordt en die ontstekingen kunnen bevorderen.

Welke voeding helpt tegen chronische ontstekingen?

Er is volop keus aan voeding die je helpt om chronische ontstekingen in je lichaam te bestrijden. Het eten van volop groenten en fruit is de eerste belangrijkste stap. Uien, knoflook, koolsoorten, appels, kersen en ananas zijn krachtige ontstekingsremmers. Kies zoveel mogelijk biologisch of was ze goed af in een bak water met wat azijn. Rauwe voeding heeft een krachtigere uitwerking dan verhit voedsel, eet dus regelmatig, liefst dagelijks, een salade met kiemen, ongebrande noten, zaden en pitten. Bestrooi ze met kruiden want die zijn zelfs nog krachtiger dan groenten. Gebruik volop Provençaalse en Italiaanse kruiden, gember, kurkuma, komijn, koriander, kaneel, kruidnagel en peper. Hierdoor krijg je volop vezels binnen die op hun beurt ook weer beschermen tegen ontstekingen.

Omega 3- en 9-vetzuren als tegenhangers voor omega 6

Ik heb je net verteld dat omega 6 ontstekingen bevordert in je lichaam, deze vetzuren kan je dus het beste zoveel mogelijk vermijden. Beperk daarom het gebruik van zonnebloemolie, sojaolie en maiskiemolie en alle producten waarin dit is verwerkt. Vermijd ook margarine en halvarine, zelfs als er “verrijkt met omega 3” op staat. Het overgrote deel is dan nog steeds linolzuur, dus omega 6. Eet ook niet teveel pinda’s en pindakaas.

De tegenhangers van omega 6 zijn de omega 3 en 9. Deze vetzuren staan er juist om bekend dat ze ontstekingen kunnen remmen. Dat is goed nieuws! Let wel op: álle oliën bestaan uit een combinatie van omega 3-, 6- en 9-vetzuren, maar ze worden vaak ingedeeld bij de soort vetzuur die het meest voorkomt in die bepaalde olie, dus walnotenolie wordt dan bijvoorbeeld een omega 3-olie genoemd en olijfolie een omega 9-olie.

Belangrijke bronnen van omega 9

Olijven en olijfolie zijn bekende bronnen van voornamelijk omega 9. Avocado’s, hazelnoten, amandelen en macadamia’s ook. Verder bevat rijstkiemolie ook behoorlijk wat omega 9. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van deze vetten samen met het eten van groenten heel krachtig werkt als ontstekingsremmer. Gebruik ze daarom volop in een rauwkostsalade. Door het toevoegen van gezonde vetten aan rauwkost zal je langer een gevoel van verzadiging hebben en bovendien zorgen de vetten in je darmen voor een betere opname van de voedingsstoffen uit je rauwkostsalade. Wees er dus niet te zuinig mee, je eet wel salade maar bent geen konijn!

De kanjers: omega 3-vetzuren

Als het gaat om het bestrijden van ontstekingen door gezonde vetten dan is omega 3 de echte winnaar. Omega 3 mag in je voeding niet ontbreken. Het zijn ook juist deze vetten die je nodig hebt voor gezonde hersenen. Omega 3 vind je in vette vis zoals zalm, makreel en haring en in algen zoals spirulina en chlorella. Andere plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren zijn walnoten, hennepzaad, lijnzaad en chiazaad en natuurlijk ook de oliën die hiervan worden gemaakt. Aangezien deze oliën snel kunnen bederven pleit ik er meestal voor om deze noten en zaden te eten zoals ze zijn en ze niet in de vorm van olie te kopen. Misschien dat ik daarom deze laatste kanjer lange tijd over het hoofd heb gezien: perilla-olie!

Perilla-olie; de kanjer onder de omega 3-vetzuren

Als het gaat om de ontstekingsremmende werking is perilla-olie absoluut de winnaar: perilla bevat meer omega 3 dan al die andere plantaardige oliën. Er zijn honderden onderzoeken gedaan die hebben aangetoond dat perilla allerlei gezondheidseffecten kan hebben die grotendeels terug te voeren zijn op de ontstekingsremmende werking ervan. Uit deze onderzoeken blijkt dat perilla allergieën kan verlagen, helpt bij astma, preventieve werking heeft bij kankers, helpt bij het stabiliseren van de bloedsuiker en ook werkt als anti-depressivum en en helpt om beter te kunnen nadenken. Wil je hier mee over weten en deze onderzoeken verder bekijken klik dan  hier (1).

Mijn absolute favoriet: de Eicosan Perilla

Perillazaden om te eten zoals hennepzaad en lijnzaad zijn, voor zover ik weet, in Nederland niet te koop. Wel als zaaigoed voor planten. Gelukkig zijn er heerlijke kant-en-klare oliën te koop. Niet goedkoop, ik waarschuw alvast maar even, maar wel ontzettend lekker. Mijn favoriet is Eicosan Perilla van Amanprana, die deze olie al voor je heeft vermengd met verschillende ontstekingsremmende kruiden: kurkuma, rozemarijn, koriander en kaneel. Deze olie smaakt wat zoetig naar kaneel. Ik vind hem waanzinnig lekker. Ik giet hiervan zelfs een scheutje over mijn ontbijt van vers fruit en noten met een lepel kokosyoghurt. Je kunt hem hier bestellen. Bewaar de fles na opening in de koelkast want het kan slecht tegen warmte en daglicht. (Heb je coeliakie dan is deze olie helaas niet geschikt, hij bevat een heel klein beetje tarwe).

Perilla-olie cadeautip

Tip: ben je op zoek naar een leuk en gezond cadeautje voor een vriendin? Geef haar Perilla-olie cadeau. Laat haar het wel verstoppen voor haar huisgenoten anders is het zo leeg!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=perilla+frutescens