Marine fytoplankton; basis van alle leven én volop energie

Groene groenten helpen je lever om hormoonverstorende stoffen in je lichaam af te voeren. Deze hormoonverstoorders worden anders opgeslagen in je vetcellen; dit is hardnekkig vet waar je niet makkelijk vanaf komt. Fytoplankton kan je hiermee helpen. 

Marine fytoplankton; wat is dat?

Ik kan me voorstellen dat je er nog nooit van hebt gehoord. Marine fytoplankton, ook wel fytoplankton of oceaanplankton genoemd, behoort net als spirulina en chlorella tot de eencellige algen. Het is een zoutwateralgje, in tegenstelling tot die andere twee, die zoetwateralgen zijn. Er zijn wel 40.000 verschillende soorten fytoplankton en micro-algen. Ze bevinden zich in oceanen, zeeën, rivieren, meren en andere waterwegen van de aarde. Volgens de NASA levert fytoplankton 90% van alle zuurstof op aarde; het levert dus veel meer zuurstof dan alle bomen en planten bij elkaar.

Onze aarde is 4 miljard jaar oud. Fytoplankton ontstond zo’n 3 miljard jaar geleden  en staat aan het begin van alle leven op aarde. Het leven op aarde begon in de oceanen, leven op het land ontstond pas veel later doordat kleine wezentjes uit de oceaan het land op kwamen kruipen. Fytoplankton staat dan ook aan de basis van al het leven op aarde.

Dit kleinste organisme ter wereld is het voedsel van het grootste zoogdier ter wereld; de blauwe vinvis. Wist je dat walvissen de grootste hersenen en het gezondste zenuwstelsel hebben van alle levende zoogdieren? Ze leven 80 tot 150 jaar en ……… blijven tot aan hun dood seksueel actief! Ze eten grotendeels voornamelijk fytoplankton of kleine visjes en krill die op hun beurt ook weer leven van fytoplankton. Wow!

Fytoplankton; bron van alle voedingstoffen

Het bijzondere van fytoplankton is dat de samenstelling ervan exact gelijk is aan wat onze menselijke cellen nodig hebben om hun stofwisselingsproces goed uit te voeren. Dr. Hugo Rodier (1), complementair werkend arts, gespecialiseerd in chronische ziektes en auteur, schrijft over marine fytoplankton: “Een van de zeldzame producten die bijna alle voedingsstoffen bevatten die we (tegelijk) nodig hebben is fytoplankton. Het bevat alle negen aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en het bevat de essentiële vetzuren (omega 3 plus omega 6), plus de belangrijkste vitamines en sporenelementen.”

Omega 3 ook voor vegetariërs en veganisten

Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor je fysieke en mentale gezondheid. Voldoende omega 3 zorgt voor een verlaagd risico op hart- en vaatziektes, auto-immuunziektes (waar vooral vrouwen mee te maken krijgen) maar ook neurologische problemen zoals angststoornissen en depressies (waar ook veel meer vrouwen dan mannen last van krijgen). Omega 3 zit voornamelijk in (vette) vis en plantaardige bronnen zoals walnoten en lijnzaad. Ik schreef er eerder een artikel over: Omega 3; wel of geen vis op het menu? 

Fytoplankton bevat, net als vis, krill en sommige algenoliën, één of beide van de belangrijke lange keten omega-3 vetzuren: DHA en EPA. Fytoplankton is daarbij een bron van fosfolipiden die omega 3-vetzuren beter opneembaar maken voor je hersenen en zenuwstelsel. Het effect van het eten van vis, visolie, krillolie of algenolie wordt dus versterkt als dit samen met fytoplankton wordt ingenomen.

Gezonde voeding voor je hersenen

Daarbij helpen deze fosfolipiden, samen met de B-vitamines en verschillende mineralen in fytoplankton, bij de omzetting van het vetzuur ALA naar DHA en EPA. Plantaardige bronnen van omega 3 bevatten uitsluitend ALA, wat je lichaam zelf moet omzetten naar DHA en EPA. Vooral voor vegetariërs en veganisten kan fytoplankton dus een belangrijke bron van goed opneembare omega 3 zijn.

Vegetariërs en veganisten moeten hun eiwitten uit plantaardige bronnen halen. Dat kan prima. Net als hennepzaad, chlorella en spirulina is marine fytoplankton een volledige proteïnebron.

Hoe zit dat met volop energie?

Normaal moet ons lichaam alles wat we eten eerst afbreken tot kleine stukjes eiwitten, vetten en glucose die in onze cellen worden omgezet in minuscule kleine eenheden energie. Deze energie-eenheden worden ook wel nucleotiden genoemd. Fytoplankton bevat echter zelf deze nucleotiden, die de cel rechtstreeks energie geven, zonder dat er voedsel verteerd hoeft te worden. Er gaat dus geen energie in het lichaam verloren door voedselverwerking.

Het bijzondere van fytoplankton is dan ook dat het 100% opneembaar is door het menselijk lichaam. Als je dit eet gaat er niets verloren, je lichaam kan alles ervan gebruiken en het geeft geen afvalstoffen. Fytoplankton kan je dus extra energie geven, maar dan zonder de nadelen van stimulerende middelen zoals koffie, chocola of de mierzoete energiedrankjes.

Welke voordelen zou fytoplankton je kunnen geven?

Jouw lichaam is uniek dus het is altijd goed opletten wat een superfood voor jouw lichaam doet. Gezien het unieke karakter van fytoplankton is de lijst van gezondheidsvoordelen die zou samengaan met dagelijkse consumptie van fytoplankton heel lang. Ik heb er enkele uitgepikt die met name voor jou als vrouw interessant kunnen zijn:

Versterken van je auto-immuunsysteem

Marine fytoplankton kan je immuunsysteem verbeteren en versterken dankzij de sterke antivirale, antibacteriële en antischimmelwerking. Veel meer vrouwen dan mannen hebben last van auto-immuunziektes. Fytoplankton zou je hierbij kunnen ondersteunen.

Snelle en veilige ontgifting en beter spijsvertering

Dankzij de grote hoeveelheid chlorofyl ondersteunt dit superfood je lever bij het afvoeren van gebruikte (xeno-)oestrogenen die zich anders in de vetcellen van je lichaam zouden kunnen gaan ophopen. Daarbij helpt het mee bij het ontgiften van bijvoorbeeld zware metalen in je lichaam. Zeker als je een detox- of vastenkuur volgt kan het gebruik ervan je lichaam ondersteunen. Ook wordt je spijsvertering ondersteund door de hoge hoeveelheid mineralen en chlorofyl.

Verbeteren van je geheugen en mentale weerbaarheid

Dankzij de allerkleinste nanodeeltjes van alle micro-algen en de fosfolipiden en omega 3-vetzuren die de bloed-hersenbarrière kunnen oversteken, voedt dit superfood je hersenen plus de belangrijke hormoonaansturende organen die hierin liggen. Je geheugen en concentratievermogen kunnen er een superboost van krijgen.

Minder last van pijnlijke ontstekingen

Veel vrouwen lijden aan artrose of reumatische artritis, wat pijnlijke gewrichten kan opleveren. De basis hiervan is vrijwel altijd chronische ontsteking, niet slijtage. Door de ontstekingsremmende werking kunnen gewrichten weer soepel worden en kan de pijn verdwijnen. Ik spreek uit ervaring!

Minder behoefte aan ongezonde voeding

Doordat je je lichaam voedt met zoveel vitamines, mineralen en aminozuren zal je lichaam zich beter gevoed voelen. Het is vaak het gebrek aan voedingsstoffen dat ervoor zorgt dat je lichaam tegen jouw zin in naar de koelkast of snackbar loopt. Alleen omdat we de taal van ons lichaam niet goed verstaan, eten we een stuk pizza in plaats van tomaten en uien. Of een brownie in plaats van een appel. Minder ongezond snacken zal waarschijnlijk een positieve bijdrage leveren aan je energieniveau maar ook aan je gezonde gewicht.

Bevat bijna alles wat steeds minder in onze voeding zit

De lijst met mogelijk positieve effecten die wordt genoemd en is nog veel langer. Toen dit superfood in 2008 op de markt verscheen schreef Mike Adams, hoofdredacteur van naturalnews.com (2) dat het een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan (naast bovengenoemde) o.a. diabetes 2, allerlei huidaandoeningen, hart- en vaatziektes, Alzheimer en dementie, Parkinson en andere neuromusculaire aandoeningen, leverziektes, oogziektes, astma en ademhalingsproblemen, botontkalking en chronische pijn.

Ik zag altijd dat we in Nederland ondervoed zijn: niet in calorieën maar in voedingsstoffen. Het feit dat we afstevenen op 6 miljoen chronisch zieke Nederlanders die iedere dag medicijnen gebruiken zegt voldoende. We zijn vergeten dat voeding ons eerste, beste en enige échte medicijn is.

Goed om nog even te weten

De basis van gezonde voeding is alles wat de natuur ons geeft, zonder dat er veel aan is gerommeld in een levensmiddelenfabriek. Superfoods worden pas interessant als je al hebt gekozen voor gezonde voeding. Superfoods gebruiken als aanvulling op junkfood of voeding gemaakt in een fabriek heeft niet zoveel zin. Dat is zonde van je geld. Eérst gezonde voeding, dan superfoods!

Door de vitamine K die marine fytoplankton bevat kan het in theorie zo zijn dat het de werking van bloedverdunners kan tegengaan. Overleg altijd met je arts hoe je het beste kunt overstappen van medicijnen naar voeding.

Bouw superfoods altijd langzaam op. Ze kunnen een krachtige uitwerking hebben. Er zijn veel vormen van fytoplankton beschikbaar. In druppeltjes zijn ze meestal niet zo geconcentreerd. In poedervorm vind ik het persoonlijk niet lekker. Daarom kies ik voor makkelijk in te nemen capsules. Zou je marine fytoplankton willen proberen? Je kunt capsules hier bestellen in mijn webshop Marjoleins Favorieten.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

http://hugorodier.com/

https://www.naturalnews.com/023853.html