Help, mijn candida is weer terug!

Onlangs hoorde ik dat er huisartsen zijn die vanaf februari komend jaar één dag in de week gaan werken als leefstijlarts; mensen begeleiden en beter maken met behulp van voeding en leefstijl. Een arts die dit al vijf dagen in de week doet is, Sabine, onze gastblogger van deze week. 

Help, mijn candida is weer terug!

Regelmatig help ik cliënten die al meerdere keren voor een candida ‘behandeld’ zijn. Ze worden min of meer van hun klachten verlost, maar telkens komt de candida terug. Als ik dan luister naar hun soms schrijnende verhalen en hoor hoe ze jarenlang hebben lopen worstelen met hun klachten, word ik verdrietig. Omdat ik, niet alleen als arts en voedingscoach maar ook als ervaringsdeskundige, inmiddels weet dat je candida wel degelijk definitief kan aanpakken zonder dat je je daarna zorgen hoeft te maken of het terugkomt.  Hoe komt het dat candida na de meeste ‘behandelingen’ toch weer de kop kan opsteken?

Wat is candida?

Candida is een gist die bij ons allen in het microbioom (darmflora) leeft. Je hebt er geen last van wanneer je microbioom in balans is: de goede darmbacteriën zijn in grotere getale aanwezig en onderdrukken de groei van ongewenste ‘beestjes’, zoals ‘foute’ darmbacteriën, gisten en schimmels.
Candida gaat groeien wanneer het de gelegenheid krijgt om zich te vermeerderen. Dit gebeurt wanneer je microbioom uit balans raakt, door welke oorzaak dan ook. Candida gaat explosief groeien als je het daarbij de juiste voeding geeft: suiker, zetmeel en gist. Daar is hij dol op.

Waarom keert candida vaak terug?

Mijn cliënten geven aan dat ze candida terug hebben gekregen door het eten van te veel zoetigheden. Dat is echter niet de enige oorzaak. Wanneer je microbioom nog niet voldoende in balans is gebracht of nogmaals verstoord raakt, krijgt candida opnieuw de kans om zich te vermeerderen. Het eten van zoetigheden is dan ‘slechts’ de katalysator die het proces versnelt. De échte oorzaak is dus een disbalans in je microbioom.

Welke factoren brengen je microbioom uit balans?

Er zijn diverse oorzaken waardoor je microbioom verstoord raakt. Vaak komen meerdere hiervan tegelijkertijd voor.

Voeding

Denk bij ‘voeding’ niet alleen aan voedingsbronnen die candida doen groeien (te veel geraffineerde én natuurlijke suikers, zoals fruit, honing, etc.; zetmeel en gist), maar ook aan voedingsmiddelen die candida goed gezind zijn (zoals schimmelhoudende en gefermenteerde producten). Tevens zijn er voedingsmiddelen die een slechte invloed hebben op je goede darmbacteriën. Voorbeelden hiervan zijn gluten, lactose, te veel koffie, alcohol, geur-, kleur- en smaakstoffen. Daarnaast is het ook zaak om producten te vermijden die je (tijdelijk) niet kunt verdragen. Denk aan gluten, lactose (deze twee hebben dus sowieso een slechte invloed), noten of soja.

Minder bekend is dat er ook ‘gezonde’ producten tot overgevoeligheid en daardoor maag-darmklachten kunnen leiden. Dit kunnen zijn bepaalde soorten (zetmeelrijke) groenten, kruiden, paddenstoelen etc. Omdat er op internet zoveel tegenstrijdigheden te lezen zijn over ‘het candida dieet’, kloppen cliënten vaak bij mij aan met de vraag: “Wat is nu wel en wat is niet gezond?” Daar is maar één antwoord op: voeding die bij jou past, bij jouw constitutie, jouw staat van je maag en darmen op dat moment. Hét candida dieet bestaat namelijk niet, wat goed is voor een ander hoeft niet goed te zijn voor jou.

Verkeerd eetgedrag

Je microbioom kan ook vestoord raken door verkeerd eetgedrag. Hiermee bedoel ik: onvoldoende kauwen, geen tijd en rust nemen om je maaltijd op een gezonde manier tot je te nemen. Vaak ben je je hier niet van bewust, want tijdens het eten ben je nog aan het werk, sta je bij het aanrecht, zit je voor de tv, ben je onderweg of heb je discussies aan tafel.

Door te weinig kauwen komen er te weinig maagzuur, galzouten en spijsverteringsenzymen vrij, met als resultaat een inefficiënte spijsvertering.
Drinken tijdens en na het eten heeft hetzelfde effect als te weinig kauwen. Je spoelt als het ware je eten te snel door je maag en darmen, waardoor voedingsmiddelen onvoldoende de tijd krijgen om te verteren. Je neemt niet alleen minder voedingsstoffen op, maar dit leidt ook tot rotting, gisting en gasvorming met allerlei nare klachten als gevolg.

Te weinig maagzuur c.q. verteringsenzymen

Candida kan ook gaan groeien wanneer je te weinig maagzuur hebt, omdat de zure omgeving van de maag normaliter de groei tegenhoudt. Dit geldt zowel voor beestjes die van buitenaf via je mond binnenkomen als voor beestjes die vanuit je eigen darmen oprukken naar je maag (en slokdarm). Andersom remt candida de aanmaak van maagzuur en de werking van de ‘klep’ tussen je slokdarm en maag. Dit kan leiden tot brandend maagzuur. Een vicieuze cirkel dus …

Medicijnen

Over het algemeen weet je wel dat antibiotica een verwoestend effect hebben op de goede darmbacteriën. Er zijn echter nog veel meer medicijnen die je microbioom verstoren:

  • Ontstekingsremmers
  • Pijnstillers, zoals ibuprofen, diclofenac, etc.
  • Anticonceptiepil
  • Bepaalde bloeddrukverlagers
  • Maagzuurremmers

Stress

Ook stress leidt tot een disbalans in je microbioom, omdat de goede darmbacteriën hierdoor afnemen. Het maakt niet uit welke vorm van stress dit is. Of het nu spanningen zijn op je werk, in je privéleven, het onvermogen om met stressvolle situaties om te gaan, jezelf te druk maken, de lat te hoog leggen, een ziekte hebben, een ongeluk of operatie hebben gehad, ongezonde voeding, candida, niet goed functionerende darmen, je lichaam ervaart dit allemaal als stress. Je lichaam kent maar één stressreactie. Hierbij spelen verschillende hormonen een rol, waarvan cortisol er één is. Cortisol heeft een negatief effect op de productie van je spijsverteringsenzymen en slijm, de beweging van de darm en de passage van je ontlasting door je darmkanaal.

 

Vicieuze cirkel

Er zijn dus veel meer factoren dan alleen voeding die een rol spelen in het (opnieuw) ontstaan van candida. Vaak heb je niet door dat je in een vicieuze cirkel bent beland:

Wat de kip is en wat het ei, is vaak lastig meer te bepalen, wanneer je eenmaal in een dergelijke vicieuze cirkel zit. Belangrijker is dat je jouw vicieuze cirkel doorbreekt. Ik kan je daarbij helpen.

Gerichte en complete aanpak

Wil je definitief van je candida af én candidavrij blijven? Dan is het cruciaal dat alle factoren die je darmflora uit balans brengen in kaart worden gebracht. En vervolgens aangepakt worden in een behandeling die puur en alleen op jou gericht is.

Als arts en voedingscoach maak ik zélf altijd eerst een uitgebreide analyse van jouw persoonlijke situatie, waarin ik niet alleen je medische situatie meeneem, maar ook je huidige eetpatroon en constitutietype. Je ontvangt van mij een uitgebreid rapport waarin ik adviezen geef die alleen op jou van toepassing zijn. Ik beschrijf jouw vicieuze cirkel, jouw persoonlijke aanpak met de daarbij behorende natuurlijke supplementen (middelen, ter ondersteuning van jouw herstel) en ik geef persoonlijk voedingsadvies, afgestemd op jouw constitutietype. Als hulp /ondersteuning ontvang je hierbij elke week een aantal dagmenu’s en bijbehorende recepten.

Op deze manier hoef je niet jarenlang een streng (en algemeen) candida dieet te volgen. Dat houdt niemand vol. Wanneer je tegelijkertijd, met het bestrijden van de candida zelf, je darmflora gezond maakt én houdt, met een aanpak die specifiek op jou van toepassing is, ben je na een aantal maanden niet alleen candidavrij, maar blíjf je ook candidavrij.

Veel cliënten hebben al de vruchten van deze aanpak geplukt. Hun succesverhalen bevestigen telkens weer dat deze persoonlijke aanpak nodig is en werkt.

Geloof mij, als je eenmaal ervaren hebt hoe het is om geen hinderlijke klachten meer te ervaren én candidavrij te zijn, wil je niets liever meer.

Meer weten?

Wil jij meer weten over mijn begeleiding, ga dan naar mijn website. Daar kun je ook een gratis online candidatest doen. Je ontvangt direct de uitslag plus mijn gratis e-book “Wat je wilt weten over candida”.

Sabine Weites

http://www.sabineweites.nl

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.