Kefir; gezonde darmflora uit eigen keuken

Je darmen zijn het hart van je gezondheid.  Maar hoe zorg je nu zelf voor gezonde darmen? Gezonde darmen wil zeggen darmen met een gezonde darmflora, want pas dan kunnen je darmen hun belangrijke werk doen, zoals het opnemen van onmisbare voedingsstoffen. Je kunt je darmflora zelf beïnvloeden door je voeding. Verder is het toevoegen van zelfgemaakte kefir een lekkere, gezonde en goedkope mogelijkheid.

Wat is kefir?

Er wordt wel eens gezegd dat kefir een yoghurtplantje is maar dat is niet juist, alhoewel je er wél yoghurt mee kan maken. Kefir is eigenlijk een groepje van levende, met elkaar samenlevende goede bacteriën en gisten. Kefir bevat probiotische culturen (melkzuurbacteriën) en valt onder de probiotica, wat betekent “voor het leven”. Pro betekent ‘voor’ en biotica betekent ‘leven’. Probiotische bacteriën overleven de zure werking van je maag- en galzuren en komen daarom levend in je darmen terecht. Daar kunnen ze hun gunstige invloed uitoefenen op je darmflora en de rest van je spijsvertering en daarmee op je hele gezondheid en uitstraling. Je kunt kefir zien als een natuurlijk voedingssupplement dat je kunt inzetten na bijvoorbeeld een antibioticakuur. Je kunt het ook zien als gewoon gezonde voeding. Ik zie het als gezonde voeding en ik eet, of beter gezegd drink, het dagelijks. En ik maak het zelf!

Er is melkkefir en waterkefir

Er zijn twee soorten kefir: melkkefir en waterkefir. Met melkkefir kun je van melk onder andere yoghurt maken, daarom wordt het ook wel het yoghurtplantje genoemd. Maar ook andere zuivelproducten zoals kwark, ricotta, zure room etc. zijn mogelijk. Met waterkefir kun je een heerlijke, licht tintelende frisse drank maken op basis van water. Beiden kun je gebruiken als basis voor je gezonde smoothie.

De melkkefir komt oorspronkelijk waarschijnlijk uit de berggebieden van Tibet of de Kaukasus. De Kaukasus is een gebied dat bekend staat om zijn supergezonde 100-jarigen; het is maar dat je het weet. Melkkefir ziet eruit als kleine bloemkoolroosjes. Waterkefir wordt ook wel tibikorrels genoemd en komt vermoedelijk uit Mexico. Waterkefir ziet eruit als kleine stukjes glas, maar dan van rubber.

Zelfgemaakte yoghurt van melkkefir

Melk is naar mijn mening niet gezond, lees mijn blog over Joris Driepinter , maar zelfgemaakte geitenyoghurt, gemaakt van geitenmelk met kefir vind ik een ander verhaal. Het bevat niet slechts één maar een aantal rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die allemaal gezond zijn voor je darmen en bovendien wordt de lactose in het fermentatieproces afgebroken.  De kwaliteit van het eindproduct hangt echter in sterke mate af van de kwaliteit van de kefir. Daarom hou ik niet van kant en klare kefiryoghurt uit de winkel.

De voedingsindustrie moet makkelijk te verwerken bacterieculturen gebruiken die altijd dezelfde smaak en consistentie hebben. Zij laten vaak de gisten weg omdat anders de verpakking zou gaan bollen. Door het weglaten van de gisten verloopt het fermentatieproces heel anders. De melkzuurbacteriën kunnen nu niet worden gevoed door het gist. Het eindproduct smaakt dan ook heel anders en heeft een andere werking op je darmen dan zelfgemaakte kefiryoghurt.

Zelfgemaakte limonade van waterkefir

Mijn favoriet is zelfgemaakte waterkefir, ik drink het dagelijks want ik heb het altijd beschikbaar. Ook waterkefir bevat een verzameling van bacteriën en gisten en eveneens zeer veel rechtsdraaiend melkzuur. De kefir voedt zich doordat je iets zoets (gedroogd fruit zoals gedroogde abrikozen of vijgen, maar wat kokosbloesemsuiker kan ook) en iets zuurs (biologische citroen) aan het water toevoegt. Ook nu start er een fermentatieproces dat na 48 uur een heerlijke, frisse, licht tintelende drank oplevert. Heerlijk ook om stukje gember toe te voegen. Ik heb het ook eens gemaakt van kokoswater, dat was pas echt smullen!  Je kunt ook waterkefir maken op basis van kruidenthee die je lekker vindt. Maak thee zoals je gewend bent, laat dit afkoelen en maak de waterkefir van deze thee in plaats van water. De drank bevat een klein beetje alcohol door het fermentatieproces.

Gebruik een minimum aan suikers, 30 gram op 1 liter water is voldoende voeding voor de kefir. Je kunt het wat zoeter maken door bijvoorbeeld wat extra gedroogde vruchten toe te voegen. De kefir gebruikt de suiker als voeding, dus na het fermentatieproces zullen er slechts resten van suikers terug te vinden zijn. Alleen gedroogde vruchten gebruiken kan ook.

Gebruik biologische producten anders heb je kans dat je kefir minder actief wordt. Kefir is erg gevoelig voor verontreiniging. Ik zie daarin een mooie parallel met mijn eigen lichaam; wat krijgt mijn eigen lichaam dagelijks te verduren doordat het blootstaat aan allerlei niet-natuurlijke stoffen? Daar zou mijn eigen lichaam ook wel eens minder actief door kunnen worden.

Pas op met diabetes of lactose-intolerantie

Qua gezondheidsvoordelen is er geen verschil tussen melkkefir en waterkefir. Maar ben je echt lactose-intolerant, gebruik dan waterkefir. Heb je diabetes 1 of 2, gebruik dan bij voorkeur melkkefir in verband met de suikerresten in de waterkefir. Er zijn geen bijwerkingen of contra-indicaties bekend. Ook zwangere vrouwen en kinderen kunnen het drinken.

Wat kan kefir betekenen voor je gezondheid?

De belangrijkste bijdrage die kefir kan betekenen voor je gezondheid hem zit in het herstellen van je darmflora. Als je darmflora gezond is en je darmwand daardoor heel is (wat betekent dat je geen lekkende darm hebt) dan levert dit een bijdrage aan je hele gezondheid. Het verbaast me dan ook niet dat het gebruik van kefir (ofwel een gezonde darmflora) in relatie wordt gezien met maag- en darmaandoeningen (inclusief ziekte van Crohn), stoelgangproblemen, bloedarmoede, hoge bloeddrukcandida, huidproblemen, auto-immuunziektes en kanker. Gezonde darmen versterken ook je weerstand, geven je energie en zorgen voor gezonde hersenen en stabiele emoties. Je darmen zijn het hart van je gezondheid, ik zal dit tot vervelens toe blijven herhalen.

De voordelen van een regelmatige consumptie van kefir zijn eigenlijk talloos. Heb je een antibioticakuur gehad, drink dan zéker een tijdlang iedere dag kefir. Wil je het echt therapeutisch inzetten, overleg dan met je therapeut, maar nogmaals, ik zie het gewoon als heerlijke voeding op mijn dagelijkse menu.

Zelf aan de slag met kefir?

Geloof me, het is echt heel makkelijk om iedere dag nieuwe kefir te maken en het kost amper tijd. In de tijd die nodig is om theewater te laten koken staat je nieuwe kefir klaar om te fermenteren en staat de kant-en-klare drank in je koelkast. Wil je even geen kefir dan zet je het in de koelkast. Je kunt zelfs 2 weken op vakantie als je je kefir goed achterlaat.

Zoals gezegd is het belangrijk om een goede kwaliteit kefir te kopen. Ik ben heel tevreden over mijn kefir en kocht deze via de Kefirshop. Je vindt er ook veel nuttige informatie over hoe het werkt en waar je even op moet letten. Heel aardig vind ik ook dat ze je vragen om goed voor je kefir te zorgen en verder uit te delen als je teveel krijgt. Want het kefir leeft en alles wat leeft groeit!  Dat voelde alsof ze me een huisdiertje hadden toegestuurd.

Kefir: de nieuwe tamagotchi? Laten we hopen dat het net zo’n rage wordt als dit virtuele huisdiertje van 45 jaar (?) geleden en dat we straks allemaal onze potten gezonde kefir in huis hebben staan. Een boekje met heerlijke recepten dat ik je kan aanraden is Waterkefir Melkkefir van Peter Bauwens.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.