Citroen als start van de dag; om pijnlijke gewrichten (en meer narigheid) te verdrijven
Citroen in de ochtend? Inderdaad!
“Marjolein, wat is jouw meest simpele advies bij pijnlijke gewrichten?” schreef Ingeborg me van de week. Het was niet voor haarzelf maar voor haar man dus het mocht vooral niet te ingewikkeld zijn!
Alle vrouwen die het online programma Het Voedingskompas volgen, weten het:
ik adviseer ze allemaal om de dag te starten met een groot glas warm water met een scheutje citroensap erin.
Dat is ook logisch als je weet waardoor pijnlijke gewrichten meestal ontstaan en wat een glas citroensap met je doet. Ik ga het je uitleggen. En nee, het is geen moderne hype, de helende werking hiervan was al bekend ten tijde van de Ayurveda.
Citroen vermindert chronische ontstekingen
Stijve of pijnlijke gewrichten zijn regelmatig een eerste signaal van (reumatische) artritis of artrose. Vaak wordt gezegd dat dit slijtage is en dat het niet omkeerbaar is. Dit blijkt echter meestal niet de werkelijke oorzaak te zijn.
Vooral bij reumatische artritis is er sprake van chronische ontstekingen in het lichaam, maar ook bij artrose is deze ontstekingscomponent aanwezig.
Chronische ontstekingen in het lichaam ontstaan onder andere door ongezonde voeding en voedingstekorten. Door je voeding te veranderen kan je ze dus tegenaan. Ophoping van urinezuur is een belangrijke oorzaak van chronische ontstekingen. En wat denk je: citroensap helpt om urinezuur uit gewrichten te verwijderen! Dat is je eerste winst.
Citroen vermindert ook oxidatieve stress
Bij pijnlijke gewrichten speelt naast chronische ontstekingen ook oxidatieve stress een grote rol. Oxidatie ontstaat als reactie op zuurstof in de lucht. Een doorgesneden avocado krijgt binnen een uur bruine vlekjes. Dat is oxidatie. Oxidatie kan worden tegengaan met antioxidanten. Besprenkel de avocado met citroen en hij zal minder snel bruin worden. Oxidatie kan worden tegengegaan met vrije-radicalenvangers ofwel antioxidanten.
Een citroen bevat veel vitamine C, dat bekend staat als een krachtige antioxidant.
Hiermee worden dus de vrije radicalen verminderd. Dat is je tweede winst.
Het draagt bij aan hormoonbalans
Onze gezondheid wordt grotendeels bepaald door onze hormonen. Voor hormoonbalans is het nodig om het lichaam in de juiste zuur-baseverhouding te houden. Onze dagelijkse voeding met veel koolhydraten, zoetigheid en bewerkte voeding (waarin veel tarwe, soja en suiker verstopt zit) zorgt voor een lichaam dat eigenlijk te zuur is. Behalve dat onze hormonen hierdoor uit balans raken krijgen nu ook chronische ontstekingen een kans.
Een lichaam met een opeenhoping van zure afvalstoffen is ook een oorzaak van chronische ontstekingen.
Citroen is een van de meest basische voedingsmiddelen die er zijn. Basisch (of alkalisch) is de tegenhanger van zuur. Door iedere ochtend te beginnen met een groot glas water met citroen maak je je lichaam meer basisch. Dat is in verschillende opzichten gezonder voor je.
Citroensap helpt met verwijderen van afvalstoffen
Citroen ondersteunt je lever bij het verwijderen van afvalstoffen en toxische stoffen uit je lichaam, zoals bovengenoemde zure afvalstoffen. Het doet dit onder andere door de lever te stimuleren meer enzymen te produceren die zorgen voor ontgifting.
Deze afvalstoffen zitten ook in je maag en darmen. Een groot glas warm water met citroen op de nuchtere maag spoelt de lege maag en darmen door en neemt afvalstoffen die zich daar bevinden mee. Je lever is vooral actief als je slaapt, waardoor het belangrijk is deze afvalstoffen ’s morgens gelijk af te voeren.
Het kan hierdoor ook obstipatie tegengaan en je helpen bij een dagelijkse ontlasting.
Versterkt je immuunsysteem
Door het drinken van het water met citroen wordt tevens je lymfevatenstelsel geactiveerd; dat enorme stelsel (200.000 km in ieders lichaam!) dat zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen. Dit speelt weer een belangrijke rol bij het gezond en sterk houden van je immuunsysteem. Hiermee voorkom je dat virussen en bacteriën snel vat op je hebben.
Het geeft energie doordat het hydrateert
Ook dit weten alle vrouwen van het Voedingskompas: ik adviseer ze allemaal om dagelijks 2 liter water te drinken. We drinken vaak veel te weinig water.
Iedere topsporter weet dat zelfs een geringe mate van uitdroging zijn/haar prestaties aanzienlijk vermindert.
Water drinken is de makkelijkste manier om meer energie te krijgen, je hersenen volop te laten werken, je bloeddruk op het juiste niveau te houden (1) , beter te slapen en stress tegen te gaan. Om maar wat positieve gevolgen hiervan te noemen. Vooral een glas water met citroen op de lege maag, nadat je 8 uur niets gedronken hebt, kan een groot verschil maken in hoe je je die dag voelt.
Heb je een te hoge bloeddruk? Drink eens enkele dagen 2 liter water verspreid over de dag en meet het dan nog eens.
Het is goed voor je algehele spijsvertering
De dag starten met een glas lauw water met citroen heeft nog meer voordelen voor je spijsvertering. Mensen met maagzuurproblemen hebben vaak te weinig maagzuur, niet te veel. Lees vooral dit artikel als je hier nog niet van op de hoogte bent: Maagzuurremmers bij te weinig maagzuur; is dat logisch?
Citroenzuur ondersteunt de maag bij de productie van maagzuur en helpt hiermee het hele spijsverteringskanaal verderop. Hierdoor kunnen buikpijn en krampen mogelijk worden voorkomen.
Citroen heeft antibacteriële eigenschappen
Bij griep en verkoudheid adviseerden onze oma’s ons al om extra vitamine C te nemen. Een goed advies, want citroenen werken dankzij hun hoge dosis vitamine C goed tegen bacteriële en zelfs virale ontstekingen. Bij een opkomende griep of verkoudheid is het dus aan te raden citroensap te drinken.
Drink je dagelijks een glas water met citroen dan verminder je de kans op een griep of verkoudheid
Maar ook urineweginfecties, waar veel vrouwen regelmatig last van hebben, kunnen worden voorkomen door zo’n dagelijks glas citroensap. Citroensap werkt namelijk urine-afdrijvend, waardoor bacteriegroei hier ook wordt tegengegaan.
Last van een slechte adem? Ook dat zijn bacteriën! Drink citroenwater in de ochtend, dat scheelt een slok op een borrel!
Wil jij een mooiere huid, minder rimpels en beter humeur?
Dat voeding een grote rol speelt bij hoe we eruit zien wisten we allang. Vitamine C in citroen promoot de productie van collageen, wat weer zorgt voor een mooiere huid en minder rimpels.
Een studie onder 4000 vrouwen tussen de 40 en 74 (2) liet zien dat een hogere inname van vitamine C zorgde voor een mooiere huid en minder rimpels.
Tot slot is uit een onderzoek (3) gebleken dat alleen al de lucht van citroen een positief effect had op het humeur van de proefpersonen. Het gevoel van stress nam af en hun stemming nam toe. Ben je dus gestresst dan kan het aroma van citroen je humeur een opkikker geven.
Doe het in drie stappen
Even een paar aanvullende adviezen, hoe makkelijk het ook lijkt. Gedurende de nacht hopen zich veel bacteriën op in je mond. Het is dus verstandig eerst je mond te spoelen met water en dit uit te spugen of even je tanden te poetsen.
Verwarm vervolgens een grote mok water en pers een halve citroen uit. Voeg het citroensap toe aan het warme water en drink dit in in kleine slokjes in één keer op voordat je gaat ontbijten.
Tap nooit heet water rechtstreeks uit de kraan, heet water neemt vuile deeltjes uit de leidingen mee
Het zuur van citroen tast het glazuur van tanden aan. Spoel daarom daarna je mond een paar keer met lauwwarm water om het zuur te verwijderen. Ben je niet gewend aan het drinken van water op je nuchtere maag, dan kan je hier een beetje misselijk van worden. Begin met kleine hoeveelheden en bouw het langzaam op naarmate je lichaam zich aanpast.
Trouwens, als je meer wilt lezen over de rol van voeding op pijnlijke gewrichten, lees dan het boek Gewrichten en voeding van Gert Schuitemaker. Klik daarvoor hier.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Ben jij van pijnlijke gewrichten afgekomen door je voedingspatroon te veranderen? Wil je dit met ons delen?
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/#B5
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17921406
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18178322