Vijf redenen voor vrouwen om meer gezonde vetten te eten

Afgelopen week vroeg Diana, een lezeres van mijn blogs, of ik wat meer wilde schrijven over vette vis en kokosproducten. Ze kwam er niet meer uit. “Dat zijn toch vetten en die zijn toch slecht voor hart- en bloedvaten? En word ik daar niet dik van? Diana, je hebt gelijk; hoogste tijd om te schrijven over vetten. Ik denk dat veel vrouwen zo moe zijn omdat ze te weinig vetten eten. Vetten zijn je energieleveranciers. Kies echter wel voor de gezonde vetten.

De grote angst voor vetten

We zijn bang gemaakt voor vetten. Vetten zouden ons dik maken en slecht zijn voor hart- en bloedvaten. Mede daardoor zijn we de afgelopen 30 jaar steeds minder vetten gaan eten. En wat is het resultaat?  De helft van de Nederlanders is te dik en per dag sterven er 58 vrouwen en 51 mannen aan hart-en vaatziekten. Het aandeel hart-en vaatziekten in de totale sterfte is onder vrouwen is het hoogst; 30%. Er sterven dus meer vrouwen aan hart- en vaatziekten dan aan wat anders (cijfers Hartstichting).

Inmiddels is er veel grootschalig onderzoek gedaan waaruit blijkt dat bepaalde vetten gezonder zijn dan we altijd hebben gedacht, én dat niet vetten maar suikers en geraffineerde koolhydraten de veroorzakers zijn van zowel obesitas als hart- en vaatziekten. Als je een witte boterham eet met roomboter, dan is de roomboter het gezondste onderdeel! Jezelf goed blijven informeren en je gezonde verstand gebruiken blijkt een stuk gezonder te zijn dan blindelings de adviezen van onze overheid op te volgen.

Cholesterol als basis van je (vrouwen-)gezondheid

Hormonen zijn de sleutels tot je gezondheid. De belangrijkste hormonen in een vrouwenlichaam zijn oestrogeen, progesteron, DHEA en testosteron. Deze belangrijke hormonen in je lichaam zijn steroïden ofwel hormonen op basis van cholesterol. Jouw cellen maken op basis van cholesterol het hormoon pregnenolone dat op zijn beurt kan worden omgezet in alle andere steroïde hormonen. Hieronder valt ook cortisol, een ander belangrijk hormoon dat je nodig hebt voor je energieniveau. Een gezond lichaam produceert zelf voor 75% cholesterol, maar 25% moet je uit je voeding halen.

Cholesterol is een onmisbare bouwstof voor je vrouwenlichaam, je lichaam maakt het immers zelf aan! Onthoud dat een vet-of cholesterolvrij dieet een aanslag is op je gezondheid. Je hebt cholesterol nodig. Gebruik je medicijnen om je cholesterol te verlagen dan is het boek Feiten en Fabels over cholesterol van Dr. Uffe Ravnskov een boek dat ik echt adviseer om te lezen. Doe het, het kan het begin van je genezing zijn.

We worden vet van suiker, niet van vet

Het lijkt tegenstrijdig. Vet eten maar niet vet worden. Bedenk echter dat je lichaam een fabriekje is waarin allerlei ingewikkelde processen plaatsvinden. Roomboter of een ander vet wordt niet rechtstreeks onder je huid geplakt als extra vet. Roomboter wordt in je maag afgebroken, vermengd met andere sapjes zoals maagzuur en gal, waarna het in je darmen wordt omgevormd tot stoffen die je lichaam kan gebruiken als bouwstof of als energie. Vanuit je darmen komen deze stoffen in je bloed en van daaruit worden ze naar de behoeftige cellen vervoerd.  Er is dus geen rechtstreekse verbinding van roomboter in je mond naar vetcellen op je ……. bibs.

Een vooraanstaand medisch tijdschrift (The New England Journal of Medicine) beschrijft een onderzoek waarbij honderden proefpersonen op 3 diëten werden gezet. Groep 1 kreeg een vetarm dieet. Groep 2 een mediterraan dieet met veel groente, pasta’s en wat vlees. Groep 3 kreeg een dieet met heel weinig suiker. Wat denk je? Personen met het suikerarme dieet verloren twee keer zoveel gewicht dan die met het vetarme dieet. Bovendien had de suikerarme groep de beste cholesterolverhoudingen in het bloed. Er is veel meer van dit type onderzoek beschikbaar. Het bewijst ook dat calorieën tellen grote onzin is, want inderdaad, vetten bevatten wel veel calorieën. Nou en? Maar let wel op: er zijn gezonde en ongezonde vetten en het is belangrijk om de verschillende soorten te kennen.

Zeer ongezonde vetten: transvetten en geoxideerde vetten

Van transvetten is bekend dat ze wél de kans op een hartaanval verhogen. Ze belasten de lever en als bouwstof hebben we er niks aan. Transvetten ontstaan bij het hard maken van vloeibare, plantaardige oliën. Transvet ontstaat bij het maken van margarines of vetten voor de banketindustrie, kant- en klaarpakjes voor sauzen en soepen, droge koffiemelkpoeder e.d. Ga er maar vanuit dat alle fabrieksmatig geproduceerde zoetigheid zoals koekjes en cake, maar ook veel kant-en-klaarproducten en fastfood allemaal transvetten bevatten. Ongemerkt krijgen we vaak te veel transvetten binnen.

Margarine en halvarine zijn sterk bewerkte producten op basis van meestal zonnebloemolie. Ze zijn synthetisch samengesteld en je lichaam herkent ze niet als voedsel. Vermijd ze dus, ongeacht hoe hard de producent roept dat ze gezond voor je zijn. Dat zijn ze niet.

Transvetten zitten ook in gefrituurde producten, want plantaardig vast frituurvet zit er vol mee. Dus helaas, alle chips en gefrituurde zoutjes staan op de ongezonde lijst. Frituur zelf liever niet, of anders in kokosvet of palmolie. Geoxideerde vetten ontstaan bij te heet bakken en frituren. Dit kun je beter helemaal vermijden.

De minder gezonde onverzadigde vetten: omega 6

De onverzadigde vetzuren zijn de vetten die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Ezelsbruggetje: onverzadigd = olie. Omega 6-vetzuren eten we doorgaans te veel, denk aan zonnebloemolie en maisolie. Te veel omega 6 kan leiden tot ontstekingsreacties in je lichaam. Ook deze vetten krijgen we doorgaan te veel binnen. Probeer deze vetten te verminderen.

De gezonde verzadigde vetten

Verzadigde vetten zitten met name in dierlijke producten, denk hierbij aan vet vlees, roomboter en bijvoorbeeld kaas. Maar ook palmolie, kokosvet en cacaoboter bevatten verzadigd vet. Onthoud dat verzadigd vet hard is op kamertemperatuur. De enige uitzondering hierop is palmolie. Verzadigd vet kan niet oxideren en is daarom geschikt om in te bakken en braden. Kokosolie en ghee zijn prima hiervoor. Gebruik roomboter om in te verwarmen, niet te verhitten. Ezelsbruggetje: verzadigd = vast = verwarmen.

De super gezonde onverzadigde vetten: omega 3 en 9

De omega 3-vetten zijn belangrijk voor je gezondheid, er worden tal van positieve eigenschappen aan toe geschreven zoals juist het voorkomen van hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten, ontstekingen en depressies. Ook is omega 3 (vooral in de vorm van EPA) belangrijk voor een evenwichtig immuunsysteem. Omega 3 wordt ook wel ons hersenvoedsel genoemd, je hebt het nodig om je hersenen actief te houden. Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat er een relatie is tussen depressiviteit (komt veel voor bij vrouwen) en te weinig omega 3 eten. Vaak eten we omega 3 te weinig.

Algenolie voor vegetariërs en veganisten

Goede bronnen van omega 3 zijn vette vis en wild, en voor vegetariërs (wal)noten, lijnzaad, hennepzaad en chiazaad. Het nadeel van vegetariër zijn is dat je de EPA- en DHA-vetzuren van vis mist. Naarmate je ouder wordt is het voor je lichaam moeilijker om deze vetzuren in je lichaam zelf aan te maken. Wil je geen vis eten, overweeg dan om visolie- of krillolie-supplementen te nemen.  Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar algenolie, want dat is de voeding waar vissen zelf hun omega 3 van maken. Omega 9 zit in bijvoorbeeld olijven, olijfolie en avocado. Prima vetten om regelmatig en volop te gebruiken.

Samenvattend de vijf redenen

  • Je belangrijkste hormonen worden gemaakt op basis van cholesterol, dat je deels binnen moet krijgen door het eten van gezonde vetten.
  • Hart- en vaatziekte zijn de grootste veroorzaker van sterfte onder vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat omega 3-vetten deze ziekten voorkomen.
  • Depressies komen veel voor bij vrouwen. Er blijkt een aantoonbare relatie tussen de consumptie van vette vis (omega 3) en het voorkomen van depressiviteit in een land.
  • Gezonde vetten zijn grotere energiegevers dan koolhydraten, je krijgt er meer energie van.
  • Als je meer gezonde vetten eet, raak je eerder verzadigd en heb je minder behoefte aan suikers en (geraffineerde) koolhydraten, die slecht zijn voor je gezondheid

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.