Energiedrankjes; dit is waarom je er doodmoe wordt

Energiedrank doet me denken aan vroeger: toen ik nog bij een bank werkte. We zaten de hele dag binnen achter een computer (zit-sta bureaus waren er nog niet), hadden lange vergaderingen, dronken veel koffie en aten matige lunches in de bedrijfskantine. In de loop van de middag kwamen dan ook de energiedrankjes op tafel. Samen met die zogenaamd gezonde koeken: milkbreaks. Het gaf allemaal tijdelijk wat energie maar op weg naar huis kon ik vaak mijn ogen niet meer openhouden. Nu snap ik waarom ik doodmoe werd van energiedrankjes en mijn overbodige kilo’s er nooit af kreeg.

Energiedrank: kortdurende oppepper

Wat zit er eigenlijk in energiedranken waardoor je er een stoot energie van krijgt? Simpel: in de meeste gevallen bevatten ze veel suiker en veel cafeïne. Een driedubbele espresso met veel suiker heeft dus hetzelfde effect. Je moet dan toch al gauw zo’n zeven theelepels suiker in je kopje gooien want zoveel suiker zit er doorgaans in een gemiddeld energiedrankje. Een blikje Red Bull bevat al snel 10 suikerklontjes. Bevat jouw favoriete energiedrankje guarana? Deze zaadjes bevatten net zoals koffiebonen een grote hoeveelheid cafeïne, dus het effect is hetzelfde.

Energiedrank:  sloopt je energie op de wat langere termijn

Een suikerboost geeft altijd een flinke stoot dopamine; dat is een neurotransmitter (een soort hormoon) die in je hersenen wordt aangemaakt om je te belonen voor de energieboost. Dit geeft een lekker gevoel, vandaar we er zo makkelijk aan verslaafd raken. Op de langere termijn is suiker echter een sloper van je energieniveau (1).

Een lading suiker zorgt ook voor een grote hoeveelheid glucose in je bloedsuiker. Dit moet door het hormoon insuline naar je cellen worden gebracht want daar kan het pas worden omgezet in energie. Steeds weer een piek in je bloedsuiker vraagt steeds weer aanmaak van insuline. Dit proces kost je lichaam veel energie: het betekent vooral een aanslag op je alvleesklier die steeds weer insuline moet aanmaken.

Energiedrank halveert de werking van je immuunsysteem

Minstens zo belangrijk is, dat de werking van je immuunsysteem halveert als je vaak veel suiker in je lichaam stopt. Je immuunsysteem heb je niet alleen nodig om griepaanvallen te ontlopen, maar vooral om chronische ontstekingen in je lichaam buiten de deur te houden. Hoe slechter je immuunsysteem werkt, hoe groter de kans op chronische ontstekingen. Hierdoor liggen allerlei chronische ziektes op de loer, waarvan een auto-immuunziekte er maar eentje is. Alle ziektes zijn energievreters; mee eens?

Darmbacteriën die houden van suiker vermenigvuldigen zich

Je immuunsysteem zit voor 80% in je darmen. Het is dus duidelijk dat er van alles in je darmen gebeurt als je veel suikers eet of drinkt. Met name je darmflora verandert. Darmbacteriën zijn net mieren: als je ze te eten geeft wat ze lekker vinden dan vermenigvuldigen ze zich. Er zijn vriendelijke bacteriën die dol zijn op plantaardige vezels maar ook minder vriendelijke bacteriën die dol zijn op suikers. Als je deze regelmatig ‘voert’ komen er steeds meer van en zullen ze massaal om suikers gaan zeuren. Dit voelt als een suikerverslaving, maar in feite is het je darmflora die verslaafd is!

Energiedrankjes maken hongerig en dik

Iedere dag opnieuw veel glucose in je bloedsuiker brengen, betekent een vergrote kans dat je cellen ‘doof’ worden voor insuline. Dit noemen we insulineresistentie en dat is de voorloper van diabetes 2. Op dit moment schat men in dat 50% van de Nederlanders insulineresistent zijn. Insulineresistentie geeft niet alleen een voortdurend zeurend hongergevoel (je cellen snakken immers naar de energie die ze niet krijgen) maar het is dan bovendien onmogelijk om af te vallen. Met insuline in je bloed wordt er geen vet verbrand. Overgewicht is een grote sloper van je energieniveau. Waar of niet? Bovendien is dit het type honger dat niet gestild wordt met broccolisoep of een salade, maar door pak koekjes of een Big Mac.

Een stoot suiker verlaagt je neurotransmitter orexine

Naast dopamine is er nog een neurotransmitter die meteen reageert op je energiedrank en dat is orexine (2). Orexine geeft je een gevoel van ‘volop energie’, zin om aan de slag te gaan, positief, wakker en alert zijn. Precies wat je wilt dus. Helaas verlaagt een lading suiker (7 klontjes in 1 blikje) nou juist de aanmaak van orexine. Gebrek aan orexine (3) geeft je een gevoel van lusteloosheid, slaperigheid, vermoeidheid en het kan zelfs leiden tot gevoelens van depressie en chronische vermoeidheid.

Steeds weer een lading suiker beschadigt je mitochondriën

Je mitochondriën zijn de energiecentrales in je cellen. Steeds opnieuw veel suiker in je lichaam betekent een grote kans op chronische ontstekingen. Chronische ontstekingen betekenen een continue aanval op je mitochondriën (4). Deze kunnen daardoor minder energie produceren en alle energie die ze nog wel kunnen produceren wordt altijd eerst gebruikt om de cel in leven te houden. Vooral fructose (5) verlaagt de aanmaak van energie in je mitochondriën. Dit betekent dat er weinig energie over is om jou ’s avonds vanuit je werk veilig door het drukke verkeer naar huis te loodsen. Met het eten en drinken van veel suikers beroof je dus letterlijk je lichaam van energie.

Mitochondriën en suiker vechten om vitamines B en magnesium

Om suiker veilig uit je lichaam te krijgen zijn verschillende vitamines en mineralen nodig, waaronder de belangrijke B-vitamines en het mineraal magnesium. Je mitochondriën hebben dezse allebei hard nodig, want in het omzettingsproces van voedingsmoleculen naar energie zijn ze nodig als co-enzymen. Je hebt B-vitamines en magnesium dus letterlijk nodig om energie aan te kunnen maken. Maar ook om suiker uit je lichaam te krijgen. Zie je hoe tegenstrijdig het werkt om energie proberen te halen uit een drankje dat bol staat van de suiker? Op korte termijn even extra energie gaat ten koste van een gelijkmatige voortdurende stroom van energie op de langere termijn.

Zullen we, behalve naar suiker, ook nog even kijken wat dagelijks een behoorlijk portie cafeïne doet met je lichaam en energieniveau? Dit geldt dus ook als je veel koffie drinkt. Nou wordt het pas echt interessant!

Adenosine krijgt een boost door cafeïne

Er is nog een interessante neurotransmitter: adenosine. Dit stofje wordt ’s avonds aangemaakt om je slaperig te maken. Als je ’s middags veel cafeïne binnen krijgt (cafeïne blijft 8 uur in je bloed), krijgen je hersenen dit signaal niet goed door: het wordt geblokkeerd door het stimulerende effect van de cafeïne. Je hersenen reageren hierop door zowel meer adenosine maar ook meer adenosinereceptoren aan te maken: de ontvangstations voor dit stofje. Hierdoor word je extra gevoelig voor adenosine, waardoor je dus steeds meer cafeïne nodig hebt om alert te blijven: je hersenen raken gewend aan veel cafeïne.

Iedere dag cafeïne verlaagt je standaard, normale energieniveau

Belangrijk gevolg hiervan is dat wanneer je even geen cafeïne gebruikt, je door de overdosis en gevoeligheid voor adenosine constant een lager niveau van energie zult ervaren. Met andere woorden: chronische cafeïnegebruikers hebben hun normale energieniveau verlaagd! Als ze cafeïne gebruiken voelen ze daarna wel een toename van energie, maar eigenlijk geeft deze boost de hoeveelheid energie die ze anders sowieso dagelijks zouden kunnen ervaren! Ze gaan van een laag niveau naar wat hun normale niveau zou kunnen zijn in plaats van een normaal niveau naar een piekniveau! Begrijp je hoe het werkt? Hun dagelijkse energieniveau is veel lager dan het zou kunnen zijn door steeds weer cafeïne te gebruiken.

Meer energie? Verminder koffie, stop met energiedrankjes

Iedere dag veel koffie is dus niet handig voor een normaal energieniveau. De oplossing is om af en toe koffie te drinken, liefst niet dagelijks of anders niet meer dan twee koppen per dag. Wissel het af met biologische, cafeïnevrije koffie als je houdt van de smaak van koffie. Bedenk dat alles waar je verslaafd aan bent iets met je doet wat niet helemaal gezond is. Oh, en stop vandaag nog met het drinken van energiedrankjes. Cold turkey. 100%. Stoppen! Maar dat was toch wel duidelijk hoop ik? 🙂

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb jij méér energie ervaren nadat je gestopt bent met energiedrankjes en koffie?

Bronnen

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.109.876185

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4357085/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4467809/

https://www.hindawi.com/journals/mi/2013/135698/

https://www.mdpi.com/2072-6643/9/4/323